Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 11. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


Találatok száma: 34346 Lap: 1/1718
1.
Újraszabályozza az ökológiai gazdálkodást az Európai Unió
 
A tagállamok képviselői egyezségre jutottak arról, hogy az ökológiai gazdálkodásra 2021-től új szabályok lesznek érvényesek – írja a nak.hu az Európai Bizottság közlése alapján. Az egyik legfontosabb változás, hogy ettől kezdve az unión kívüli, ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek is meg kell felelniük az előírásoknak. A tagállamok képviselői által 2017. november 20-án elfogadott, az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályokról szóló megállapodás egyszerűsíti és összehangolja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó számos szabályt mind az Európai Unión belül, mind pedig a nem uniós országokban – közölte hétfőn az Európai Bizottság.
  Agronapló - Környezet 2017 . 11 . 24 .
 
2.
10 előadó, 10+1 fontos téma az agrármarketingben
 
A 2017-es tapasztalatok, valamint 2018 kihívásainak és lehetőségeinek számba vétele állt a Mi terem a neten? című marketingkonferencia középpontjában, de szó esett a közelgő PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciáról is. Az idei rendezvény már a kilencedik volt a sorban. A szervező most is az Agroinform.hu. volt, együttműködő partnere pedig az Agrármarketing Centrum (AMC).
  Agroinform - Környezet 2017 . 11 . 24 .
 
3.
Elismeri a magyar állategészségügyi hatóság intézkedéseit Szingapúr is
 
A szingapúri Agro - Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) november 21-ei értesítése alapján elismeri a magyar állategészségügyi felügyelet madárinfluenza elleni védekezéssel kapcsolatos előírásait, intézkedéseit. A döntés azt eredményezi, hogy egy jövőbeni járvány során a korábbiakkal ellentétben mindössze a kitöréssel érintett megye, illetve a korlátozás alatti terület kerülhet tiltólistára a szingapúri kiszállítások során - tájékoztatott közleményében az agrártárca.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 11 . 24 .
 
4.
Hatalmasat csalódtak ebben a növényben a magyar gazdák
 
Egymillió hektár alá csökkent az idén is az őszi búza vetésterülete Magyarországon. A visszaesés hátterében az alacsony felvásárlási árak állnak, amelyek komoly veszteséget okoznak a gazdáknak. A termelők nagy része őszi búza helyett a jobban jövedelmező napraforgóra és repcére tér át. Összesen 957 ezer hektáron vetettek az idén őszi búzát a gazdálkodók, vagyis a tavalyihoz hasonlóan ismét egymillió hektár alatti szintet ért el a növény vetésterülete. A korábbi években e tendencia nem volt jellemző, mivel a búza vetésterülete folyamatosan meghaladta az egymillió hektáros mértéket.
  Agrárszektor - Agrár 2017 . 11 . 24 .
 
5.
A minőségre alapozva kell a haltenyésztés növekedését segíteni
 
Minőségi váltással az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába kellene elmozdulnia. Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást megduplázná Erdős Norbert európai parlamenti képviselő. „A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akvakultúra ágazathoz” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az EP Halászati Bizottságának november 21-i ülésén, Brüsszelben.
  Agrotrend - Agrár 2017 . 11 . 24 .
 
6.
A gomolyasajt-készítés műhelytitkai
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága által indított, „Tanuljunk együtt – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű program őszi, harmadik rendezvényét november 9-én tartották Mosonmagyaróváron. A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Tájékoztatási szolgáltatás keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében tartotta az őszi, harmadik „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű programját a résztvevők számára.
  Agrotrend - Élelmiszer 2017 . 11 . 24 .
 
7.
Nehéz évek után stabil a pulykaágazat helyzete
 
A hazai pulykaágazat túl van az utóbbi évek nehézségein, az áfacsökkentés segítette a belső kereskedelem bővülését. A magyar pulykahús kelendő külföldön is, de egyre erősebb a verseny a szomszédos országokkal, főként a lengyel termelőkkel – tájékoztatott a Magyar Pulykaszövetség. A szervezet közleménye szerint az ágazat helyzete stabil, a heti felvásárlási árak igazodnak a piaci folyamatokhoz, valamint a költségek jelentős részét kitevő takarmányárakhoz, és mind a német, mind a lengyel árakhoz mérten kedvezőbbek. Ugyanakkor számos nemzetközi folyamat gyengítette az exporteredményeket, rontotta a kilátásokat.
  Agronapló - Agrár 2017 . 11 . 24 .
 
8.
Még rányomja bélyegét az agrárexportra a tavaszi madárinfluenza
 
Az előző évinél 19,1 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi forgalmának egyenlege 2017 első nyolc hónapjában – írja a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közlésére hivatkozva. A KSH-adatok alapján készült összesítés szerint az élelmiszer-gazdasági export értéke 5,893 milliárd, a behozatal 3,406 milliárd euró volt idén január és augusztus között, az aktívum pedig elérte a 2,199 milliárd eurót. Az agrár- és élelmiszer-ágazat továbbra is pozitív hatással van a külkereskedelmi egyenlegre, hiszen exportja a nemzetgazdasági kivitelnél jobban nőtt, míg az importnál épp fordított a helyzet.
  Agronapló - Agrár 2017 . 11 . 24 .
 
9.
Minden ökológiai termelőre és termékre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni
 
Az új szabályrendszer a jelenlegi, importált ökológiai élelmiszerekre vonatkozó, hatvannál is több különböző egyenértékűnek tekintett szabvány helyébe lép. Az új szabályok – elfogadásukat követően – 2021. január 1-jén lépnek hatályba. Ez elegendő időt biztosít a termelők, a gazdasági szereplők és a kereskedelmi partnerek számára az új jogi kerethez való alkalmazkodáshoz – közölte az Európai Bizottság. A Bizottság üdvözli, hogy a Tanács jóváhagyta a társjogalkotóknak az ökológiai termelés új szabályairól szóló megállapodását, és várakozással tekint az új rendelet elfogadásához vezető utolsó lépések elé.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 11 . 23 .
 
10.
Lengyel uralom a pulykaágazatban - a magyar helyzet több szempontból sem szívderítő
 
Hagyományos pulykanapi tanácskozást tartottak a szakmai szervezetek 2017. november 22-én. Az ágazat magyarországi és az uniós piacon elfoglalt helyzete nem túl szívderítő, de az előrelépés egyáltalán nem lehetetlen. Ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Baromfi Terméktanács és a Magyar Pulykaszövetség az amerikai hálaadásnapi ünnephez kapcsolódó szakmai konferenciáját, amelyen a szövetség elnöke, Erdélyi István a pulykaágazat hazai állapotát és a nemzetközi szinten elfoglalt helyét mutatta be.
  Agrotrend - Agrár 2017 . 11 . 23 .
 
11.
Ropogós almával várja a futókat az AMC
 
Az Agrármarketing Centrum (AMC) - az idén indított almafogyasztást ösztönző kampány folytatásaként – és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács friss és ropogós almát biztosít a november 25-26-án megrendezendő, siófoki maraton és félmaraton versenyzői számára. A „Harapjon rá - alma és holnap” szlogent hirdető almafogyasztást ösztönző akció során november 18-ig öt kiskereskedelmi áruházlánc vásárlói kóstolhatták meg a friss és ízletes hazai gyümölcsöt.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 11 . 23 .
 
12.
A legszebb konyhakerteket díjazták idén is
 
November 21-én immár 5. alkalommal rendezték meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” elnevezésű országos program évértékelő és díjátadó ünnepségét. Az ünnepélyes megnyitón a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az ország egész területéről érkező pályázókat.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 11 . 23 .
 
13.
Sok szabálytalanság az állami halgazdaságokban
  Lezárta az ÁSZ a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2012-2015 közötti gazdálkodásának ellenőrzését – közölte a számvevőszék. Az ellenőrzés megállapította, hogy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága az előírásoknak megfelelően gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Ugyanakkor a társaság működésének szabályozottsága, a bevételek és ráfordítások elszámolása - a személyi jellegű ráfordítások kivételével - nem felelt meg az előírásoknak, a társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.
  Agrárszektor - Agrár 2017 . 11 . 23 .
 
14.
Tervek a hatvani Vadászati Múzeum átvételéről
 
A Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeum átvétele volt a fő téma az Országos Magyar Vadászkamara Elnökségének november 17-ei ülésén. A testület idei negyedik egyeztetésén emellett egyéb tervezeteket is véglegesített, amelyekről a december 11-ei rendkívüli közgyűlés szavazhat. A hatvani intézmény az OMVK vagyonkezelésébe történő átadásáról a Kormány 1572/2017. (VIII. 28.) Korm. határozata rendelkezett.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 11 . 23 .
 
15.
Hogyan lesz a fiatalok számára vonzó a mezőgazdaság?
 
A precíziós gazdálkodással lehet „szexi” a mezőgazdaság! A mezőgazdaság ismét „szexi”! Ez a bátor kijelentés egyike Umenhoffer Péternek az Axiál Kft. marketingigazgatójának nyitó gondolatainak, amit 2017. november 16.-án osztott meg a hallgatóságával a Magyar Államkincstárban a Corvinus Agribusiness diákszervezet által szervezett Agribusiness Konferencián.
  Agroinform - Agrár 2017 . 11 . 23 .
 
16.
"Célunk az, hogy a mezőgazdaságot közel vigyük a gyerekekhez."
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismeretterjesztő fórumsorozatot indított általános iskolások részére. Az egészséges táplálkozásról szóló tájékoztató fórumon vettek részt csütörtökön három nyolcadik osztály tanulói a zalaegerszegi Petőfi-iskolában. Az országos sorozat második állomása is a zalai megyeszékhelyen volt - olvasható a NAK oldalán.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 11 . 23 .
 
17.
Eldőlt mennyit kap a mezőgazdaság 2018-ban az uniótól
 
Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei A két társjogalkotó szerv közötti egyezség értelmében 2018-ban az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege. A brüsszeli testület kiemelte: a büdzsé tükrözi a bizottság politikai prioritásait, a fiatalkori munkanélküliség mérséklését, a gazdasági növekedés serkentését, a stratégiai beruházásokat, illetve a migrációs válság kezelését az EU határain belül és kívül egyaránt.
  Agroinform - EUropa 2017 . 11 . 22 .
 
18.
Ezért drágulhat akár 10 forinttal is a tojás darabonként
 
A szokásosnál nagyobb áremelkedésre számíthatunk a szűk kínálati oldal miatt. A korábbi éveknél gyorsabban drágul év végéhez közeledve a tojás ára, ami a tavalyi madárinfluenza és a nyár végi fipronil-botrány következménye - közölte az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Fórián Zoltán az InfoRádiónak elmondta, hogy a tojáspiacon két keresleti csúcs van: a Húsvét és a Karácsony, ilyenkor a növekvő kereslet miatt drágulás tapasztalható.
  Agrotrend - Élelmiszer 2017 . 11 . 22 .
 
19.
Szőlő-bor és gabona ipari együttműködésről tárgyalunk Kínával
 
A két terület magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban. Kína az utóbbi években Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált a magyar-kínai agrár- és élelmiszeripari kapcsolatok bővülésével - mondta a közlemény szerint a delegációt fogadó Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
  Agroinform - Gazdaság 2017 . 11 . 22 .
 
20.
Célzottan keresi meg az öntözés iránt érdeklődő gazdákat a kamara
 
A Belügyminisztérium öntözési lehetőséget tud teremteni számos településen – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az integráción múlhat a fennmaradás. Számos olyan kihívás áll előttünk, amelyre megoldást kell találnunk. Tovább kell például erősíteni az ágazatok közötti együttműködést, a gazdák és a feldolgozók közötti kapcsolatrendszert. Válaszokat kell adnunk az osztatlan közös tulajdon problémájára, az öröklési anomáliákra, foglalkoznunk kell adózási kérdésekkel, és minél több élelmiszer esetében szeretnénk alacsonyabb áfakulcsot.
  Agronapló - Agrár 2017 . 11 . 22 .
 

Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34664db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120