Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 9. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


Találatok száma: 33826 Lap: 1/1692
1.
A magyar piacra is betörtek a világszínvonalú török silók
 
Egyre több úgynevezett keleti cég fejlődött látványosan az elmúlt évtizedekben, a hagyományos piacaikon kívül egyre nagyobb az aktivitásuk az európai országokban is. Termékeik nem maradnak el minőségben és megbízhatóságban a nyugat-európai vagy amerikai termékektől. Az ALTUNTAS GRUP az OBIAL silók és technológiák gyártója is nagy hangsúlyt fektet az európai terjeszkedésre, ezért a 2016. évtől mint teljes jogú képviselettel működünk együtt.
  Agroinform - Agrár 2017 . 9 . 20 .
 
2.
Nagyot nőtt a feketén dolgozók aránya az agráriumban
 
A meghatározó gazdasági ágazatokban, így a mezőgazdaságban is emelkedett a bejelentés nélkül alkalmazott dolgozók száma. Az agráriumban kiugró a növekedés. A munkaügyi hatóság az ellenőrzött 10 186 munkáltató 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, ezek a vizsgált 45 951 munkavállaló 67 százalékát érintették, mindezek az adatok a munkáltatóknál stagnálását, a dolgozóknál pedig 2 százalékpontos emelkedést mutatnak 2016 első félévéhez képest – közölte a NAK a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentése alapján.
  Agroinform - Agrár 2017 . 9 . 20 .
 
3.
Eddig 15 cég esetében igazolták, hogy fipronil mentes tojást forgalmaznak
 
A magyar tojástermelés felét előállító vállalatok átmentek az ellenőrzéseken. Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci vállalkozások számára, akik nyilatkoztak arról, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak. A hivatal eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki jegyzőkönyvet – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT).
  Agroinform - Élelmiszer 2017 . 9 . 20 .
 
4.
A napraforgó harmada már a magtárakban - kérdéses az olajtartalom
 
A napraforgó több mint harminc százalékát már betakarították az országban. Jó közepes termés várható az olajos növényből. Több mint 650 ezer hektáron termesztenek Magyarországon napraforgót. Az olajos növény szempontjából, amely bírja az aszályt, agresszív a gyökere, kedvező volt az időjárás – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke a Magyar Hírlapnak.
  Agrotrend - Agrár 2017 . 9 . 20 .
 
5.
Veszélyben a finom magyar gyümölcs?
 
A mezőgazdasági termékek árváltozása a gabonafélék és állati termékek esetében nem okozott meglepetést, a zöldség-gyümölcsféléknél azonban egy igen komoly fordulat figyelhető meg, ami felhívja a figyelmet az ágazat jelenlegi nehézségeire – értékelte a legfrissebb KSH adatokat a K&H. „A KSH által publikált júliusi adatok alapján a mezőgazdasági termékek árának alakulása a szántóföldi gabonák és az állati termékek esetében nem hozott nagy meglepetést, hiszen az eddig trendek folytatódása látható.
  Agrotrend - Agrár 2017 . 9 . 20 .
 
6.
Megnő a vadelütések száma az őszi időszakban
 
Ősszel történik a legtöbb vadelütés az utakon. Az ilyen balesetekért akkor fizet a biztosító, ha az autó tulajdonosának volt Casco biztosítása, vagy vadkárra kiegészítő biztosítást kötött, amely már több cégnél elérhető – mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője az InfoRádiónak. Gilyén Ágnes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Casco-biztosítással mindössze a kocsitulajdonosok 15-20 százaléka rendelkezik.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 9 . 20 .
 
7.
Több mint 12 milliárdot költöttünk tavaly Túró Rudira
 
Már a következő öt év fejlesztési tervein dolgoznak Mátészalkán a FrieslandCampina Hungária Zrt.-nél - mondta az MTI-nek Szautner Péter, a cég vezérigazgatója pénteken a XII. Coop Rally nyolcadik állomásán. A mátészalkai üzemben a késztermék-előállítás az elmúlt négy évben több mint 15 százalékkal növekedett, főként a márkázott és feldolgozott termékek gyártását növelték. A múlt évben a cég árbevétele mintegy 30 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal haladta meg az előző évit. A mátészalkai gyárban készül a Túró Rudi már a múlt század 60-as éveinek vége óta, most e termék árbevétele adja az összes árbevétel 40-45 százalékát.
  Magyar Mezőgazdaság - Élelmiszer 2017 . 9 . 20 .
 
8.
Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszer-biztonsági kockázatot a NÉBIH szerint
 
Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszer-biztonsági kockázatot, és nem számít jogsértésnek a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő nevekkel más összetétellel gyártani termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére pénteken. A Nébih közleményében úgy fogalmaz: "az ellenőrzések tapasztalatai alapján nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének".
  Magyar Mezőgazdaság - Élelmiszer 2017 . 9 . 20 .
 
9.
A gazdaság apáról fiúra száll... – Bárcsak ilyen egyszerű lenne!
 
A generációváltásnak be kell következnie a mezőgazdaságban, mégsem megy gördülékenyen az ehhez nélkülözhetetlen öröklés, utódlás vagy gazdaságátadás lebonyolítása. Itt a megoldás, érdemes külső segítséget kérni! A Familiaritas Üzletviteli Tanácsadó Zrt. első alkalommal jelent meg kiállítóként a Farmer Expó rendezvényen. Floidl Csaba vezérigazgatóval a mezőgazdasági vállalkozások problémáiról beszélgettünk Debrecenben, különös hangsúlyt fektetve az öröklés és utódlás témakörére, amely – valljuk meg – minden cégvezetőt érinteni fog előbb, vagy utóbb.
  Agroinform - Agrár 2017 . 9 . 19 .
 
10.
Készül az öntözésfejlesztési stratégia
 
Felmérik a termelők vízigényét és az eredmények alapján készül majd el a stratégia. A Belügyminisztérium (BM) öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tervezi a NAK bevonásával együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal (FM), az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) – írja a NAKlap szeptemberi száma. A stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva, valamint a felszíni vizek hazánkban tartása a minél nagyobb arányú felhasználás végett.
  Agroinform - Agrár 2017 . 9 . 19 .
 
11.
Növényvédelmi előrejelzés: Indul az új szezon!
 
Zajlanak a talajmunkák, halad a betakarítás, közeledik az őszi gabona vetése. Érdemes a földeken felvételezni a rágcsálókat, a parlagfű irtása még mindig feladat, a káposzta- és borsóföldeken a hernyók ellen kell védekezni. Az Agroinform.hu 2017. 37. heti előrejelzése. Akárhogy is nézzük, ősziesre fordult időjárásunk. Egyre gyakrabban ígér a meteorológiai előrejelzés csapadékos napokat, s egyre gyakrabban meg is valósul az előrejelzés. Körülbelül egy hete hullott nagyobb mennyiségű eső az országban, ami sokat segített a még kinn levő termésnek, és sokat segített az őszi káposztarepce vetésében.
  Agroinform - Agrár 2017 . 9 . 19 .
 
12.
Húsipari képzést szervez Spanyolországban a NAK
 
Idén a NAK élelmiszer-feldolgozó tagjai újra elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt, amelynek keretében a különböző nemzetek sonkakészítési eljárásaival ismerkedhetnek meg. A következő program a katalán IRTA (Research & Technology Food & Agriculture) monellsi Intézetével közösen 2017. október 24-26. között kínál háromnapos képzést a húsiparban, illetve húskészítmények gyártásában tevékenykedő kamarai tagok számára.
  Agroinform - Élelmiszer 2017 . 9 . 19 .
 
13.
Egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen
 
Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére. Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, de egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – mondta a Világgazdaságnak Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke, aki szerint, ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földterülete, akár 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege.
  Agrotrend - Környezet 2017 . 9 . 19 .
 
14.
Felszedtek majdnem húszmillió forintot a gyűjtögetők az államnak
 
Ennyivel járultak hozzá ugyanis a csiga- és gombagyűjtő magánszemélyek az állam kiadásaihoz. Az erdőn-mezőn gyűjtögetők továbbra is kedvezményes szabályok és csekély adminisztráció mellett tehetnek eleget adóügyi kötelezettségeinek. Tavaly léptek életbe a különféle vadon fellelhető növények és csigák adózását megszabó új adóügyi rendelkezések. – A passzusok nyomán a korábbinál alacsonyabb adóval és jóval könnyebb adminisztrációval számolhatnak azok a magánszemélyek, akik az összegyűjtött növények vagy csigák eladásából szeretnének pénzhez jutni
  Agrotrend - Gazdaság 2017 . 9 . 19 .
 
15.
Tanösvény haragossiklókkal - Fantasztikus, hogy ennyi ember mozgósítható egy környezetvédelmi célért
 
Nem sokan tudják, hogy a pesthidegkúti Vörös-kőváron igencsak ritka élőlények húzzák meg magukat, és próbálják fölvenni a harcot az urbanizációval szemben. A fokozottan védett és a kihalás szélén lévő kaszpi haragossiklókról van szó, amelyeknek természetvédelmi eszmei értéke eléri a félmillió forintot. Képünkön: Dr. Jane Goodall boldogan vállalta, hogy az egyik siklót szabadon engedi - Forrás: Dr. Jane Goodall Intézet
  Szabad Föld - Környezet 2017 . 9 . 19 .
 
16.
Horgászok reménye
 
Már negyedik éve nem fogható a kecsege – a horgászok nagy bánatára. Nemcsak a fogás élménye hiányzik persze, hanem kitűnő ízű, szálkamentes húsa is. A tiltás oka – mint más, őshonos halfajunk esetében is – a folyószabályozások, duzzasztások okozta élőhelypusztulás, illetve a vízszennyezés, amelynek következményeként visszaesett a szaporodásuk és erősen lecsökkent a népességük.
  Szabad Föld - Környezet 2017 . 9 . 19 .
 
17.
Jobb lehet az idei zöldségtermés a tavalyinál
 
Az idei zöldségtermés 2 millió tonna körül várható, 5-10 százalékkal több lehet a tavalyinál - mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek. Ledó Ferenc közölte: a hajtatott zöldségek mennyisége 10-15 ezer tonnával lehet több a múlt évinél, elérheti a 440-445 ezer tonnát. A két legfontosabb növényből is 5-10 százalékos termésnövekedés várható, paprikából mintegy 5 ezer, paradicsomból pedig 8-10 ezer tonnával többet takaríthatnak be a tavalyinál.
  Agrotrend - Agrár 2017 . 9 . 18 .
 
18.
Adómentességet kaphatnak a méhészek
 
Adómentességet javasol minden tagállamban a méhészeknek az a jelentéstervezet, amelyet Erdős Norbert néppárti képviselő készített az Európai Parlament számára. Az elemzés megállapításai szerint az ágazatban a legnagyobb gondot a hamisított kínai importméz okozza, ezért az ellenőrzések további szigorítására lenne szükség. Átfogó intézkedéscsomagot javasol az uniós méhészeti ágazat számára az a jelentéstervezet, amely nemrég készült el az Európai Parlament (EP) számára. Az EP ugyanis napirendre tűzte a méhészeti kérdéseket, a dokumentum tervezetének összeállítását pedig Erdős Norbert néppárti képviselőre bízta.
  Agrárszektor - EUropa 2017 . 9 . 18 .
 
19.
Hatékony és környezetbarát hígtrágya-kijuttatás köldökcsöves rendszerrel
 
A köldökcsöves rendszer egy rendkívül hatékony, nagy kapacitású, folyamatos munkavégzést lehetővé tevő hígtrágya kijuttatási módszer, mellyel jelentősen csökkenthető az egy köbméterre eső fajlagos költség. Az állattartó telepeken keletkező nagy mennyiségű hígtrágya kijuttatásakor számos komoly követelménynek kell megfelelni, amik teljesítése jelentős terhet jelent a gazdaságoknak. Fontos a nagy teljesítmény, mivel a kijuttatásra alkalmas terület megközelítését nehezítheti a kedvezőtlen időjárás, valamint vegetációs időben csak bizonyos időintervallumban juttatható ki a hígtrágya.
  Agroinform - Agrár 2017 . 9 . 18 .
 
20.
Bővült a jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma
 
A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. További előnyük, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot. Az Európai Unióban jóváhagyott növényvédő szer hatóanyagok között immár 15-re bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
  Agrotrend - Agrár 2017 . 9 . 18 .
 

Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34144db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120