Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 4. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2007.6.12.  <<

Az uniós agrárminiszterek politikai megállapodást kötöttek a gyümölcs- és zöldségpiaci reformról

A reformok segítségével kívánják elérni az ágazat verseny- képességének és piac- orientáltságának javulását, a jövedelem- ingadozás mérséklését, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növekedését, valamint a környezetvédelem előtérbe helyezését.

A reformok célja, hogy mind több gazdálkodó csatlakozzon valamely termelői értékesítő szervezethez (TÉSZ), mely szervezetek a válsághelyzetek megoldása érdekében több eszközt is igénybe vehetnek. További célok közé tartozik a gyümölcs-és zöldségágazatnak az egységes támogatási rendszerbe történő integrálása, a környezetvédelmi ráfordítások minimális szintjének a meghatározása, az ökológiai növénytermesztés, ill. a promóciós intézkedések közösségi finanszírozásának a növelése, valamint az ágazatot érintő exporttámogatások megszüntetése.

Reformjavaslatok:

Termelői értékesítő szervezetek:

Elősegítik a TÉSZ-ek rugalmas működését, valamint várható a TÉSZ-ekre vonatkozó szabályozás egyszerűsítése is. Kiegészítő támogatást ( közösség által akár 60%-ban finanszírozott támogatást) vezetnek be azokon a területeken, ahol a termékek kevesebb, mint 20%-át értékesítik a TÉSZ-eken keresztül. A TÉSZ-ek létrehozását ösztönző támogatásokra elsősorban az új tagállamok számíthatnak. A tagállamok és a TÉSZ-ek nemzeti stratégián alapuló működési programokat fognak kidolgozni.

Válságkezelés:

A TÉSZ-eken keresztül szervezik meg (50%-os közösségi finanszírozás mellett). Az eszközök közé tartozik a zöld szüret vagy a gyümölcs- és zöldségfélék be nem takarítása, promóciós és kommunikációs eszközök alkalmazása a válsághelyzetben, képzés, betakarítási biztosítás, segítségnyújtás a bankkölcsönök felvételéhez, valamint befektetési alapok felállításához kapcsolódó igazgatási költségeknek a finanszírozása. A TÉSZ-ek 50%-os társfinanszírozás mellett vonhatnak ki árut a piacról. Az iskolák, stb. számára történő ingyenes kivonást a közösség 100%-ban kifizeti. A közösségi támogatás a TÉSZ-ek által a forgalomba hozott termékek 4,1%-ára fog korlátozódni, de akár a termékek 4,6%-át is érintheti, lehetővé téve a válságmegelőzés, ill. válságkezelés céljából történő termékfelesleg felhasználását.

Gyümölcs- és zöldségágazat egységes támogatási rendszerbe történő integrálása:

A gyümölcs- és zöldségtermesztésre szolgáló földterületek támogatási jogosultságot kapnak a termeléshez nem kötődő, egyéb mezőgazdasági ágazatokban alkalmazott támogatási programok keretében. A feldolgozott gyümölcsre és zöldségre vonatkozó valamennyi meglévő támogatást függetlenítik a termeléstől, és megemelik az egységes támogatási rendszerre vonatkozó nemzeti költségvetés felső határát. Az egységes támogatási rendszerbe mintegy 800 millió eurót csoportosítanak át.

Környezetvédelmi intézkedések:

A gyümölcs- és zöldségágazat egységes támogatási rendszerbe történő integrálása azt jelenti, hogy a közvetlen támogatásokat igénylő gazdálkodók számára kötelezően teljesíteni kell a keresztmegfelelés követelményeit (kötelező környezetvédelmi előírásokat). Továbbá a TÉSZ-eknek minden egyes operatív programmal kapcsolatos kiadásaiknak legalább 10%-át környezetvédelmi intézkedésekre kell fordítani. Minden egyes operatív program esetén 60%-os közösségi társfinanszírozást biztosítanak az ökológiai termesztés támogatására.

Fogyasztás ösztönzése:

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése is szerepelt a májusban nyilvánosságra hozott dokumentum (White Paper) célkitűzései között. A TÉSZ-ek a gyümölcs és zöldségfogyasztás promócióját az operációs programok keretében folytathatják. Az általános promóciós szabályozás keretében további 6 millió eurót az oktatási intézményekben történő gyümölcs és zöldségfogyasztás népszerűsítésére szánnak. 8 millió eurót az iskolák, korházak, karitatív szervezetek számára történő ingyenes kivonás támogatására irányoznak elő, melyet teljes mértékben  a TÉSZ-ek által értékesített mennyiség 5%-áig  a közösség fizeti.

Bogyós gyümölcsűekre vonatkozó átmeneti támogatási rendszer:

A szamóca- és málnatermesztők a piaci feltételekhez történő alkalmazkodás céljából maximum öt éven át hektáronként 230 euró közvetlen támogatást fognak kapni. A tagállamok nemzeti kiegészítő támogatást (top-up) is nyújthatnak, de úgy, hogy az összes támogatás ne lépje túl a 400 eurót hektáronként.

A SAPS-ot alkalmazó tagállamok számára önálló támogatási rendszer kialakítása:

Az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazó országok esetén a termeléstől függetlenített kifizetési rendszert vezethetnek be a gyümölcs- és zöldségtermesztők számára.

Az eredeti cikk az alábbi linken található:

Rapid

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.4.20.
Így kérjen vízjogi létesítési engedélyt öntözéshez!
Az öntözéshez szükséges vízilétesítmények kialakítása is vízjogi engedélyes tevékenység, amely kétlépcsős (létesítési és üzemeltetési) engedélyezési eljárásban szerezhető meg – figyelmeztetett a NAK. Amennyiben a létesítési engedélyben foglalt műszaki paraméterek szerint épül ki az öntözés, abban az esetben kvázi elég az erről szóló nyilatkozat az üzemeltetési engedély kiadásához. Ezért fontos, hogy jól átgondoltan, a megfelelően felkészült vízitervezővel készüljön el a létesítési engedélyhez szükséges tervdokumentáció. A vízjogi engedélyt a területileg illetékes fővárosi/megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adja ki.
Agronapló - Beküldve: 20:34:37
2018.4.20.
Csökkenni fog az idei cukorrépa termés
Az eddigieknél kevesebb cukorrépára köthet idén szerződést a Magyar Cukor Zrt., így a termelők 14,1-14,2 ezer hektáron foglalkozhatnak a növény termesztésével – írta szerdán a Magyar Idők. Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: a tervezett vetésterület mintegy 1500 hektárral marad el a korábbi évek átlagától. A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban, a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína is jelezte, hogy az idén a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelnek.
Agronapló - Beküldve: 20:32:22
2018.4.20.
Hatalmas növekedést várnak idén a víziszárnyas-tenyésztők
A madárinfluenza előtti utolsó békeévhez képest is jelentős bővülést várnak a ba­romfipiacon a szakmabeliek – írta a Világgazdaság csütörtökön. A termelésnövekedés már most látszik. Bizakodók a baromfitenyésztők, amit az is táplál, hogy a brazil húsbotrány miatt az Európai Unió részlegesen korlátozta a dél-amerikai országból származó baromfihús importját. Az európai piaci árakat letörő brazil csirke nyomásától megszabaduló hazai termelők becslések szerint a tavalyi, összesen 601 ezer tonnás baromfitermelést mintegy 100 ezer tonnával emelnék.
Agronapló - Beküldve: 20:32:18
2018.4.20.
Változott az erdősítéseket támogató vidékfejlesztési pályázat felhívása
2018. április 6-án a Szechenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult „Az erdősítés támogatása” elnevezésű (VP5-8.1.1.-16 azonosító jelű) felhívás. Az nak.hu összefoglalót tett közzé a módosítás tartalmi részleteiről.
Agronapló - Beküldve: 20:32:15
2018.4.20.
Évek óta nem volt ennyi szarvasmarha Vas megyében
Nőtt a szarvasmarha-, a tyúk- és a sertésállomány is Vas megyében éves és többéves összevetésben is. Viszont kevesebb a juh a vasi gazdáknál. A tavaly év végi adatokat tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly decemberben 36 ezer 300 szarvasmarhát tartottak a Vas megyei gazdák. Ez többszörös növekedés: például fél évvel korábban 34 ezer 600 egyed volt a vasi gazdaságokban, egy évvel korábban pedig 34 ezer 400 - írja a Vas megyei hírportál.
Agrotrend - Beküldve: 20:32:13
2018.4.20.
Ha ezeket betartja, jövedelmezővé teheti a szójatermesztést
Az utóbbi években sokan kezdtek minden tapasztalat nélkül a szója termesztésébe. A zöldítés ökológiai jelentőségű területeit (EFA területek) érintő változások 2018-ban azonban sok kevés tapasztalattal rendelkező gazdálkodót visszariaszt a szója termesztésétől, annak ellenére, hogy hagyományos, növényvédő szert használó termesztéstechnológia mellett a SAPS és a termeléshez kötött fehérje-növény-támogatás igénybe vehető.
Agroinform - Beküldve: 20:32:12
2018.4.19.
A falugazdászok idén is segítenek az egységes kérelem elkészítésében
Idén is ingyen segítenek a gazdálkodóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az egységes kérelmek elkészítésében és benyújtásában – közölte az agrárkamara. Szerdai közleményében a NAK azt javasolja az érintetteknek, hogy egyeztessenek időpontot falugazdászukkal, a gyorsabb ügyintézés érdekében pedig vigyék magukkal őstermelői vagy kamarai kártyájukat. Hozzátették, hogy a közös őstermelői kártyák tulajdonosai csak egyenként, a saját kérelmük ügyében intézkedhetnek, az agrártámogatás igénylőinek pedig személyes ügyintézést javasolnak. Utóbbi esetben a családtagok helyett csak meghatalmazással, a NAK portáljáról letölthető, kitöltött és aláírt MH1 nyilatkozattal lehet eljárni - írták.
Agronapló - Beküldve: 22:31:11
2018.4.19.
Heti fókusz: Elengedhetetlen védekezések repcében
Az őszi káposztarepce jelentősége folyamatosan nő, a napraforgó után a legjelentősebb olajos növényünk. A repcetermesztés jövedelmezőségét eredményező hozambiztonsághoz azonban megfelelő növényvédelem szükséges. Szakértők világítanak rá, – kihangsúlyozva az előttünk álló időszak teendőit – , hogy melyek az elengedhetetlen védekezések repcében. Kapcsolódó anyagként Takács Attila növényvédelmi entomológus cikkét olvashatja a témában.
Agronapló - Beküldve: 22:31:10
2018.4.19.
Gyors fejlődésnek indultak a növények a hirtelen jött meleggel
Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, ígéretesek a hozamaik, miként az őszi vetésű repcének is – írta a Magyar Hírlap csütörtökön. Ezeknek a növényvédelme és műtrágyázása folyamatosan zajlik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.
Agronapló - Beküldve: 22:31:8
2018.4.18.
Változott a MePAR-rendelet
2018. március 30-án hatályba lépett a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 71/2015. (XI. 3.) FM rendelet (MePAR) módosítása. A Földművelésügyi Minisztérium módosította a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló rendeletét. Ebben pontosították a nem támogatható területek között a repülőtér e rendelet szerinti értelmezését, valamint a rendelet hatályba lépésével enyhült a trágyalerakókra vonatkozó szabályozás, azzal hogy csak az állandó trágyalerakók területe maradt a nem támogatható területek kategóriájában.
Agroinform - Beküldve: 22:14:36
2018.4.18.
Túl kevés szóját termelünk
Magyarországon jóval az igények alatt termelnek szóját. Az ország évi 600 ezer tonna szóját, 250 ezer tonna szójadarát igényel – mondta Gyuricza Csaba, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán. Ehhez képest 150-200 ezer tonna terem, az előállított szója 60-70 százalékát külpiacon értékesítik, mivel a jó minőségű, gmo-mentes termékkel jelentős felárat lehet elérni. A hiányzó mennyiséget pedig rosszabb minőségű, olcsóbb, gmo-s termékkel pótolják külföldről.
Agroinform - Beküldve: 22:14:33
2018.4.18.
Rendezvénysorozattal a magyar vetőmag kiváló minőségének fenntartásáért
A cél a minősített szaporítóanyag felhasználásának növelése. Az állami vetőmag minősítés fennállásának 140 éves évfordulója alkalmából 2018-ban több rendezvényt is szervez a Nébih. Cél, hogy a vetőmag minősítéssel kapcsolatos hatósági és jogszabályi tevékenységeket minél szélesebb körben bemutassák, valamint a jogszabályi és intézményi rendszerben bekövetkezett változásokat ismertessék.
Agronapló - Beküldve: 22:14:32
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35757db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120