Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 6. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2006.1.20.  <<

Mezőgazdasági és Halászati Tanács januári ülése

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 23-án Brüsszelben ül össze. Mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kérdések megvitatására kerül sor.

A napirendi pontok a következők:

Biomassza-akcióterv

Az Európai Bizottság 2005. december 7-én terjesztette elő a biomasszáról és a bioüzemanyagról szóló akciótervet. A terv célja a tűzifán, a mezőgazdasági növényeken valamint a hulladékokon alapuló energia-felhasználás növelése.

A biomassza-energia fő típusai közé tartozik a közlekedés során hasznosítható üzemanyag (főként gabonából, cukortartalmú, valamint olajos magvú növényekből és használt olajból származó üzemanyag), a fűtésre használható háztartási eredetű biomassza (fa, illetve fahulladék használata) és végül az energianövényekből származó faanyag, illetve szalma égetése segítségével előállítható elektromosság valamint fűtésre fordítható energia.

Andris Piebalgs, az energiaellátásért felelős biztos véleménye: "A terv hatására csökken Európa energiaimporttól való függősége, az üvegházhatású gázok emissziója is csökken, a vidéki lakosság számára a terv újabb munkalehetőséget teremt, valamint az EU technológiai fölényét is biztosítja ebben a szektorban. A terv hatására a fűtés, a villamos energia valamint a közlekedés területén is intézkedések bevezetésére kerül sor. A bioüzemanyagot érintő intézkedések a magas olajárak problémájára adott gyakorlati válaszként jelennek meg."

Az akciótervet Piebalgs és Fischer Boel fogja bemutatni a minisztereknek.

Biotermékek és a biotermékek címkézése

2005. december 21-én az Európai Bizottság elfogadta a biotermékek új szabályozására tett javaslatot, melynek célja, hogy mind a fogyasztók, mind a gazdálkodók számára érthetőbbé tegye a szabályozást. Az új jogszabály nem csak egyszerűbb lesz, hanem a régiók eltérő körülményeire való tekintettel bizonyos mértékű rugalmasságot is lehetővé fog tenni. A biotermékek előállítói eldönthetik, hogy alkalmazzák vagy sem az EU bioterméket jelző logóját. Ha úgy döntenek, hogy nem, akkor a terméküket "EU-ORGANIC" címkével kell ellátni. Az EU címkéjét csak akkor használhatják, ha a végtermékek legalább 95%-a megfelel a biotermékek követelményeinek. A GMO-t tartalmazó termékeket nem lehet ezzel a címkével ellátni, kivéve azt az esetet, ha a véletlen szennyezés következtében bekerülő GMO nem haladja meg a 0,9 %-os tartalmat. A biotermékek importja is lehetővé fog válni, amint azok megfelelnek az EU előírásainak.

Mariann Fischer Boel fogja ismertetni a javaslatot a miniszterekkel.

Minősített mezőgazdasági termékek

December 23-án az Európai Bizottság két javaslatot fogadott el, hogy világosabbá és egyszerűbbé tegyék a védett földrajzi megjelölésekre, a védett eredetmegjelölésekre, valamint a garantált "Hagyományos Különleges" tanúsító védjegyre vonatkozó jogszabályokat. A jogszabálytervezet a jelenlegi WTO előírásokkal teljes mértékben kompatibilis.

Mariann Fischer Boel fogja ismertetni a javaslatot a miniszterekkel.

Ciprus nemzeti támogatása

November 21-én Ciprus azzal a kéréssel fordult a Bizottsághoz, hogy állapodjanak meg a ciprusi gazdálkodóknak juttatandó rendkívüli nemzeti támogatásról, melynek célja, hogy jóval az EU-ba való belépés előtt felgyülemlett mezőgazdasági tartozásokat részben visszafizethessék. Ezek a tartozások 1974 és 1988 között a rendkívüli politikai körülmények és a hosszan tartó szárazság hatására halmozódtak fel.

A Tanácsnak a kérelem benyújtásától számított három hónapon belül meg kell hoznia a döntést. Ha ezen időszak alatt nem születik döntés, a Bizottság fogja meghozni a határozatot.

Élelmiszerbiztonság

Állatjóléti (animal welfare) előírásokról szóló akcióterv

Kyprianou bizottsági tagtól várják, hogy tájékoztassa a Tanácsot az állatok védelméről és az állatok jólétéről szóló akciótervről. Az akcióterv célja annak biztosítása, hogy az állatok jólétét a lehető leghatékonyabb módon megvalósítsák az elkövetkező években.

Madárinfluenza

Kyprianou fogja tájékoztatni a minisztereket a madárinfluenzával kapcsolatos legújabb fejleményekről és a Mezőgazdasági Tanács utolsó ülése óta elfogadott intézkedésekről. A januárban megrendezett Beijingi Konferencia eredményeiről is be fog számolni.

Az eredeti cikk az alábbi linken található:

Rapid

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.6.26.
NAK: közelíteni kell az agrártámogatásokat kifizető ügynökség és az uniós jog gyakorlatát
Közelíteni kellene az agrártámogatásokat kifizető hazai ügynökség és az uniós jog gyakorlatát, hiszen több esetben is pert nyertek az uniós bírósághoz forduló termelők, amikor a kifizető ügynökség megtagadta a támogatás kifizetését - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke egy pódiumbeszélgetésen. Győrffy Balázs a CEDR - Magyar Agrárjogi Egyesület, az MTA MAB Természeti Erőforrás- és Vidékfejlesztési Munkabizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által rendezett eseményen kijelentette: mindenki érdeke, hogy kevesebb ilyen eset legyen, mert nem mindegy, mikor érkezik a támogatás a gazdákhoz.
Agrotrend - Beküldve: 0:36:18
2017.6.26.
A termelők háromnegyede idén ráfizet a kenyérgabonára
Jól jött a búzának az utóbbi pár nap csapadékosabb időjárása, mert elmúlt a kényszerérés veszélye, és a betakarítást nem kell előrébb hozni. A tavalyi rekordhoz képest azonban termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a gazdáknak, akiknek túlnyomó része idén veszteséggel fogja termelni a kenyérgabonát. Péter-Pál napja után, július 5. körül megkezdődhet a búza aratása, ha nem fordul túl forróra az időjárás.
Agrárszektor - Beküldve: 0:36:13
2017.6.24.
Kemény viharok pusztíthatják a termést
A következő 6-8 napban alapvetően forró kánikulára lehet számítani, főleg vasárnap. Szerdától viszont sokfelé találkozhatunk majd záporokkal és zivatarokkal. Az ország nagyobb részét érintő jelentős csapadékhiány pedig csak foltokban enyhül. A zivatarmentes napokon aratásra való idő ígérkezik. A jövő hét második felében lehet nagyobb mennyiségű csapadék és akkor várhatóan a nagy meleg is mérséklődik majd.
Agrárszektor - Beküldve: 23:50:13
2017.6.24.
Csúcsra járnak a méhek
A mostani tavaszra nem lehetne panaszuk a méhészeknek, ugyanis talán egy évtizede nem volt ilyen hosszan tartó és jó az akácvirágzás, és a repce is sokat adott. Ennek megfelelően a méhészek csúcsra járatják jószágaikat és magukat, pergetnek, vándoroltatnak, a méhek meg szaporodva a kaptárt is elhagyhatják. Ilyentájt ugyanis már új királynőt nevelnek, s ez kirepül a túlnépesedett szállásról – szagával maga után vonzza a raj egy részét vagy egészét, s új helyet keres. Így aztán egyre gyakrabban találkozhatunk mostanság fákon, épületeken megtelepedő rajokkal, nyüzsgő méhcsaládokkal.
Szabad Föld - Beküldve: 23:50:7
2017.6.23.
Jön az elektronikus ügyintézés a borszektorban
Uniós forrásokból alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét. A rendszer hatékonyabb ügyintézést és ellenőrzést tesz majd lehetővé, és a papír alapú ügyintézést felváltja majd az egykapus elektronikus ügyintézés. A szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét mintegy 1,2 milliárd forint uniós keretösszegből alakítják ki - közölte Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.. Az FM kezelésében álló központi közhiteles ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papír alapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette egykapus elektronikus ügyintézés működjön.
Agrárszektor - Beküldve: 10:19:39
2017.6.23.
125 év a növénytermesztés szolgálatában
Nosztalgikus hangulatú szakmatörténeti tárlat nyílt a Mezőgazdasági Könyvtárban a Nébih támogatásával. A megnyitón nem győzték hangsúlyozni az előadók, legyünk büszkék értékeinkre és történelmünkre: a növénynemesítés 153 éves hagyományaira, és azokra a kutatókra, akik a nemesítés, a növényvédelem terén a legtöbbet tették azért, hogy a hazai növénytermesztés, kertészet minél hatékonyabb lehessen. Magyarországon 153 éve folyik növénynemesítés és 125 éve működik az állami elismerés rendszere - mondta Dr. Németh Tamás, a Kaposvári Egyetem professzora a 125 év a növénytermesztés szolgálatában című kiállítás megnyitóján a Mezőgazdasági Könyvtárban.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 10:19:37
2017.6.23.
Csökken a termőképesség - fokozottabb talajvédelemre kell kapcsolni
A termőtalajok eddiginél fokozottabb védelmét kezdeményezi a magyar agrártárca az unióban, mert egyre több országban okoz gondot a talaj termőképességének csökkenése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Nagy István azt követően beszélt a témáról, hogy szakemberek a termőföld minőségének jövőjéről, valamint a magyarországi termőtalajok védelméről tárgyaltak a minisztériumban.
Agrotrend - Beküldve: 10:15:22
2017.6.23.
Növényvédelmi előrejelzés: Nyári meleg, szél, aszály!
A poloskák és a levéltetvek jelen vannak a napraforgótáblákban, a kukoricában már károsít a gyapottok bagolylepke. Az Agroinform.hu 2017. 25. heti előrejelzése. A múlt héten folytatódott a száraz, meleg időjárás országunkban, mely a hét második felére és hétvégére valamelyest mérséklődött, majd a mostani napokra ismét a csúcsokat közelíti. Csapadék csupán 1-2 nap hullott, szeszélyes területi eloszlásban, 1-7 mm mennyiségben. A nagyobb mennyiséget a nyugati határszélen mérték. A zivatarokhoz csatlakozó viharos szél és jégeső sem javított az aktuális állapoton.
Agroinform - Beküldve: 10:15:19
2017.6.22.
Támogathatóvá válik az ipari faültetvény telepítése
Napokon belül módosul az „Erdősítés támogatása” című felhívás. Immár önálló kormányrendelet szabályozza az ipari célú fás szárú ültetvények telepítését. Ennek eredményeképpen napokon belül a Vidékfejlesztési Program erdősítésre szánt támogatási keretéből az erdőnek nem minősülő, ipari faültetvények telepítésére is igényelhető forrás. A vonatkozó 135/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 2017. évi 86. számában jelent meg.
Agroinform - Beküldve: 23:51:36
2017.6.22.
Zsigó György: jelen van a monília, ugrásra kész a lisztharmat
Monília a gyümölcsökön, folyamatosan rajzó gyümölcsmolyok, erősödő atka és levéltetű fertőzés, de ugrásra kész a lisztharmat és a varasodás is. Kertenként eltérő a kép, de a rendszeres öntözés mellett biztosan fel kell majd venni a permetezőgépet is. „Ezekben a csapadékos és meleg napokban…” – kezdtem az előző felhívást. Azóta megfordult, aszályosra váltott az időjárásunk. Így érthető, hogy idáig járványok nélkül megúsztuk a gombák támadását, a rovarok is „beálltak” az átlagos szintjükre.
Agrotrend - Beküldve: 23:51:32
2017.6.22.
Aratják az őszi árpát, a búzabetakarítás pedig júliusban indul
Rekordtermés biztosan nem lesz idén, a csapadékhiány miatt a tavalyi hozamokat valószínűleg alulmúlja az idei gabonatermés. Őszi árpát mintegy 200 ezer hektáron termesztenek országszerte. A napokban megkezdődött az aratás, a munka nagy része jövő héten indul be és június végére fejezhetik be az árpa betakarítását – mondta a Magyar Hírlapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: az idei év csapadékban szegényebb, mint a tavalyi, idén 100 milliméternyi eső hiányzik a talajokból, így akár 20 százalékkal is kevesebb lehet a hektáronkénti gabonahozam.
Agroinform - Beküldve: 23:51:11
2017.6.22.
Júniusi határszemle – változatos képet mutatnak a táblák
A júniusi határbejáráskor idén sem egy átlagos képet láthatunk, hanem ismét a szélsőségek tárulnak a szemünk elé. A szokatlan telet követően az előző hónapok időjárása is komoly fejtörést okozott a gazdálkodóknak. A tavasz megérkeztét az átlagostól melegebb időjárás jelezte, majd újra beköszöntött a „tél”, egyes helyeken komoly fagyokkal, több 10 centiméter hóval. A virágzó őszi káposztarepcék sok helyen az országban hóval voltak borítva, az őszi kalászos táblákat belepte a hó, a virágzó gyümölcsfák soraiban hógolyózni lehetett. Ezen negatív hatások eredménye látható sajnos a határban.
Agroinform - Beküldve: 23:51:9
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33480db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120