Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 10. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2005.2.4.  <<

Négy "ásványvíz-Oscarból" hármat magyar termék vitt el az idén

Három magyar gyártó is Oscar-díjat kapott az idei párizsi ásványvíz-világkiállításon. Igaz, most csak heten indultak. Az ásványvizek népszerűsége itthon stabilan emelkedik. A csapvíznek ugyanis egyre rosszabb az íze.

Taroltak a magyar ásványvizek az idei párizsi AquaExpón. Négyből három kategóriában kiérdemelték a legjobbnak járó "ásványvíz-Oscart". Arra, hogy egy országba jusson három Eauscars-díj, még nem volt példa a 23 éves Thermalies AquaExpo szalon történetében - mondta párizsi tudósítónknak Mme Gayou, a kiállítás sajtófőnöke. A szénsavas vizek között a debreceni Bartók Ipari és Kereskedelmi Kft. Ave ásványvize, az ízesített vizek kategóriájában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. nyáron piacra kerülő rózsaolajjal és gyógynövényekkel kevert vize, az innovatív kategóriában pedig az ugyancsak debreceni Jodis Kft. jódionokkal dúsított Jodicum névre keresztelt terméke bizonyult a legjobbnak a világon. Az örömbe azonban némi üröm is vegyül, hiszen a megmérettetésen - értesüléseink szerint - csak hét gyártó indult, köztük négy volt magyar. A világ vezető ásványvízmárkáit forgalmazó nagy multinacionális vállalkozások távol tartották magukat a versenytől. Ettől eltekintve azonban a siker az siker, ami jóhírét viszi a magyar ásványvíznek.

A három friss Oscar-díjas cég közül a tavaly ugyanezen a versenyen a szénsavmentes vizek kategóriájában már diadalmaskodó Szentkirályi Ásványvíz Kft. számít ismertnek. A cég ugyanis a sikernek köszönhetően valósággal megtáltosodott, piaci részesedését megharmincszorozva tavaly 40 millió palack ásványvizet adott el. A Bartók Kft. Ave ásványvizét is ismerhetik a vevők, hiszen az bejutott a nagy áruházláncokba is. Bartók Arnold ügyvezető azt reméli: évi 14-15 millió palackos forgalmuk az elismerés révén a többszörösére nő.

A gönci nátriumszegény ásványvízből jódionokkal dúsított Jodicum is kapható több hazai élelmiszer-kereskedelmi lánc boltjában. A termék a világ egyik legjelentősebb élelmiszer-ipari kiállításán, a párizsi SIAL-on tavaly már elismerő oklevelet kapott. A Jodicum Magyarországon, ahol a lakosság 80 százaléka jódhiányos, komoly piaci sikerre számíthat - említette novemberi tájékoztatóján Traxler Károly, a termékből egyelőre csak néhány tízmilliós árbevételt elérő, részben ukrán érdekeltségű Jodis Kft. ügyvezetője.

A sikert pedig igencsak megalapozhatja a nemzetközi elismerés - a kis ásványvízgyártó cégeknek jobbára ez az egyetlen esélyük a multikkal szemben. A Szentkirályi piaci részesedése a 2002-ben mért 0,2 százalékról tavaly 8,6 százalékra ugrott. A kft. így ma már nemcsak a hazai üzletláncok túlnyomó többségében, de 13 másik országban is kínálja vizét. Idén szeretnének piacvezetővé válni Magyarországon. Ennek ellenére a kicsiknek nincs könnyű dolguk. - A kereskedők alaposan leveszik rólunk a sápot, némelyik versenytársunk pedig termékeinek fejlesztése helyett mások lejáratásával van elfoglalva - foglalja össze a problémákat Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a cégalapító Balogh Sándor fia. (2003-tól a szintén a család kezében lévő Vitapress Kft. helyett már ez a cég palackozza a vizet.)

A Szentkirályihoz hasonló ásványvizek, no meg a kereskedők saját márkanéven forgalmazott vizeinek sikere a nagy cégek számára is fejtörést okoz. Barta Zsolt, az egyik legismertebb hazai márkát, a Margitszigeti Kristályvizet palackozó Pepsi pr-menedzsere szerint a piaci pozíciók megőrzéséhez erőteljes marketingtámogatás szükséges. Bár a Margitszigeti Kristályvíznek sok és márkahű fogyasztója van, mégis szükség volt a megújítására, hogy új lendületet kapjon.

Népszabadság

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.10.17.
Feloldották a baromfitermékek korlátozási tilalmát
A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szaúd-Arábia Királyságának Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztériuma 2017. október 2-án feloldotta a magyar élőszárnyasokra, keltető tojásokra és naposcsibékre vonatkozó átmeneti behozatali tilalmat. 2016 novemberében először Békés megyében, később több magyarországi régióban is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte került kimutatásra. A bejelentést követően számos ország jelezte, hogy megtiltják a magyar élőállatok és különböző baromfitermékek importját.
Agroinform - Beküldve: 0:0:55
2017.10.15.
Elindult az Irinyi II. Kockázati Tőkealap – Az élelmiszeripar és a faipar is érintett!
Csaknem 50 ipari kis- és középvállalkozás (kkv) – köztük élelmiszeripari profilúak – versenyképességét erősíti Budapesten és Pest megyében a szeptemberben indított Irinyi II. Kockázati Tőkealap. Az Irinyi II. Kockázati Tőkealap a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alap a nemzeti iparfejlesztési stratégiában, az Irinyi Terv kiemelt ágazataiban működő, hosszú távú növekedésre képes ipari cégeket támogatja a tőkebefektetéssel – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Agroinform - Beküldve: 20:26:2
2017.10.11.
Túl nagy beruházás lenne egy új cukorgyár
Egyelőre nem kell drasztikus változásra számítani a magyarországi cukorpiacon az uniós kvóta szeptember 30-i megszűnése után. A szakértő szerint egy új gyár építése 1,5 millió tonnás kapacitással legalább 120 milliárd forintos beruházást és 25-30 ezer hektár cukorrépa-területet jelentene. Szeptember végén megszűnik az Európai Unió cukorpiacát szabályozó rendtartás, amivel a termelésnek korlátot szabó kvótákat is eltörlik. Ezek után répa- és izocukorból is lehetőségeik és piaci várakozásaik szerinti mennyiséget állíthatnak elő a gyártók. Magyarországon egyetlen répacukorgyár üzemel, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme. A rendszerváltáskor még tizenkét cukorgyár működött, ezek a kaposvári kivételével a privatizáció, illetve az unió 2006-os cukorreformja következtében zártak be.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:55
2017.10.10.
Változások a húspiacon – nagyot nőtt a baromfihúsimport
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent 2017 első hét hónapjában 2016 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 19,8 százalékkal, pulykahúsból 15,7 százalékkal kevesebbet szállítottunk ki. A legtöbb magyar baromfihús Romániába, Ausztriába és Németországba került. A baromfihúsimport (42 ezer tonna) 84 százalékkal bővült a megfigyelt időszakban. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (10,7 ezer tonna) és Németországból (6,6 ezer tonna) érkezett Magyarországra 2017. január-július hónapokban.
Agroinform - Beküldve: 23:58:24
2017.10.9.
Extrém áremelés helyett megtartják a vásárlókat
Bár kétségtelenül szerényebb lesz a kínálat almából, nem kell attól tartani, hogy aranyárban mérik majd a kedvelt gyümölcsöt a piacokon és a boltokban, áruházakban. A kereskedők megtehetnék, hogy 6-700 forintig emelik az árakat, azonban félő, hogy a vásárlók alma helyett más, elérhetőbb árú gyümölcsöt tennének a kosarukba, így marad a megfizethető tartományban a gyümölcs ára. A tavaszi fagyok jelentős kiesést okoztak a legnagyobb európai uniós almatermelő tagállamban, emiatt keresleti piac alakult ki – mondta el lapunknak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermelői főbizottságának vezetője, a FruitVeb alelnöke.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:43
2017.10.6.
Közel kétmilliárdos flottabővítés a Gyümölcs Trade Kft.-nél
A belföldi értékesítés után exporttevékenységét szélesíti a Gyümölcs Trade Kft. A cég ehhez idén év végéig 50 DAF nyerges vontató és 70 pótkocsi beszerzéséből álló flottabővítést valósít meg, közel 2 milliárd forint értékben. A Bige Holding részeként működő Gyümölcs Trade Kft. idén év végéig 50 DAF CF 480FT típusú nyerges vontató és 70 pótkocsi beszerzését valósítja meg, amelyeket több ütemben 2018 augusztusáig állít üzembe.
Agroinform - Beküldve: 13:45:48
2017.10.3.
Szakértői hitelezés nélkül nehéz a fejlődés
A szakértői alapú hitelezés „meghonosítását” csak együtt érhetik el az ágazat szereplői: a gazdák részéről szemléletváltozásra van szükség, az államnak elsősorban megfelelő adatokat kellene biztosítania, a bankoknak pedig újragondolni a kockázatkezelési módszereket. Fábián Tamás, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. szakembere (aki az OMÉK Szakmai Nap egyik előadója volt) szerint kedvezőtlen az a helyzet, hogy ma a bankok nem veszik kellőképpen figyelembe az agrárium specifikumait a hitelezés és a kockázatkezelés folyamata során.
Agroinform - Beküldve: 21:53:5
2017.9.23.
Jóval kevesebb nyerstejet exportálunk
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szokásos havi elemzése szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A dobozos tej kivitele viszont nőtt. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 92,72 forint/kilogramm volt 2017 augusztusában. A zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és az alapár 2 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusihoz képest és 36 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:27
2017.9.23.
Eladhatatlanná válik a magyar sertés, ha megérkezik a pestis
„Van-e esélye a magyar sertéságazatnak az afrikai sertéspestissel szemben? címmel rendeztek tanácskozást az OMÉK keretében. A betegség esetleges hazai megjelenése komoly következményeket hozhat. – A sertéságazat a magyar mezőgazdaság stratégiai részterülete, amit az is jelez, hogy a 2010-es 6 milliárd forintról mára az ágazat támogatása 17,1 milliárd forintra nőtt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron és Kiállításon megrendezett sertéstartói és -tenyésztői konferencián.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:26
2017.9.23.
Bővült a Szingapúrba szállítható magyar termékek köre
2017. július 24-28. közötti a szingapúri Agrár-, Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság három szakembere tartott egyhetes ellenőrzést hazánkban. A látogatás során egy nyúl- és egy szarvasmarha-vágóhidat, valamint egy feldolgozó létesítményt látogattak meg. A szemle az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerének elemzésére is kiterjedt. A sikeres auditot követően immár nyúlhús, szarvasmarha és bivalyhús, illetve ezekből származó készítmények termékcsoportjaiban is szállíthatnak Szingapúrba magyar vállalkozások.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:23
2017.9.22.
A cukrokvóta eltörlése után sem fut fel idehaza a cukortermelés
Szeptember végén megszűnik az EU cukorpiaci rendtartása, a cukorkvóta eltörlése után pedig elvileg szabaddá válik a pálya a cukorrépa-termesztők és cukorgyárak számára. Hiú ábránd azonban, hogy újjáéledhet a rendszerváltás környékén működő 12 magyarországi üzem, hiszen a jelenlegi egyetlen (kaposvári) gyár is képes feldolgozni a megtermelt alapanyag túlnyomó részét. Cukorrépát idehaza csak támogatással gazdaságos termeszteni – vagy még úgy sem, mert a klímaváltozás miatt egyre kedvezőtlenebbé válik éghajlatunk a növény számára – írja a Szántóvető blog.
Agroinform - Beküldve: 12:32:32
2017.9.21.
A japánok imádják a magyar mangalicát
Japánban keresett a magyar mangalica, de a méz- és a meggyexport is növekedhet. Bár Japán Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok között, a 126 millió eurós tavalyi agrárexport csak töredékét tett ki a 8 milliárd euró körüli teljes magyar agrárkivitelnek. Az agrárkapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Taniai Maszaakival japán mezőgazdasági államminiszterrel a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.
Agrárszektor - Beküldve: 0:32:48
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34376db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120