Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 6. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2005.2.4.  <<

Négy "ásványvíz-Oscarból" hármat magyar termék vitt el az idén

Három magyar gyártó is Oscar-díjat kapott az idei párizsi ásványvíz-világkiállításon. Igaz, most csak heten indultak. Az ásványvizek népszerűsége itthon stabilan emelkedik. A csapvíznek ugyanis egyre rosszabb az íze.

Taroltak a magyar ásványvizek az idei párizsi AquaExpón. Négyből három kategóriában kiérdemelték a legjobbnak járó "ásványvíz-Oscart". Arra, hogy egy országba jusson három Eauscars-díj, még nem volt példa a 23 éves Thermalies AquaExpo szalon történetében - mondta párizsi tudósítónknak Mme Gayou, a kiállítás sajtófőnöke. A szénsavas vizek között a debreceni Bartók Ipari és Kereskedelmi Kft. Ave ásványvize, az ízesített vizek kategóriájában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. nyáron piacra kerülő rózsaolajjal és gyógynövényekkel kevert vize, az innovatív kategóriában pedig az ugyancsak debreceni Jodis Kft. jódionokkal dúsított Jodicum névre keresztelt terméke bizonyult a legjobbnak a világon. Az örömbe azonban némi üröm is vegyül, hiszen a megmérettetésen - értesüléseink szerint - csak hét gyártó indult, köztük négy volt magyar. A világ vezető ásványvízmárkáit forgalmazó nagy multinacionális vállalkozások távol tartották magukat a versenytől. Ettől eltekintve azonban a siker az siker, ami jóhírét viszi a magyar ásványvíznek.

A három friss Oscar-díjas cég közül a tavaly ugyanezen a versenyen a szénsavmentes vizek kategóriájában már diadalmaskodó Szentkirályi Ásványvíz Kft. számít ismertnek. A cég ugyanis a sikernek köszönhetően valósággal megtáltosodott, piaci részesedését megharmincszorozva tavaly 40 millió palack ásványvizet adott el. A Bartók Kft. Ave ásványvizét is ismerhetik a vevők, hiszen az bejutott a nagy áruházláncokba is. Bartók Arnold ügyvezető azt reméli: évi 14-15 millió palackos forgalmuk az elismerés révén a többszörösére nő.

A gönci nátriumszegény ásványvízből jódionokkal dúsított Jodicum is kapható több hazai élelmiszer-kereskedelmi lánc boltjában. A termék a világ egyik legjelentősebb élelmiszer-ipari kiállításán, a párizsi SIAL-on tavaly már elismerő oklevelet kapott. A Jodicum Magyarországon, ahol a lakosság 80 százaléka jódhiányos, komoly piaci sikerre számíthat - említette novemberi tájékoztatóján Traxler Károly, a termékből egyelőre csak néhány tízmilliós árbevételt elérő, részben ukrán érdekeltségű Jodis Kft. ügyvezetője.

A sikert pedig igencsak megalapozhatja a nemzetközi elismerés - a kis ásványvízgyártó cégeknek jobbára ez az egyetlen esélyük a multikkal szemben. A Szentkirályi piaci részesedése a 2002-ben mért 0,2 százalékról tavaly 8,6 százalékra ugrott. A kft. így ma már nemcsak a hazai üzletláncok túlnyomó többségében, de 13 másik országban is kínálja vizét. Idén szeretnének piacvezetővé válni Magyarországon. Ennek ellenére a kicsiknek nincs könnyű dolguk. - A kereskedők alaposan leveszik rólunk a sápot, némelyik versenytársunk pedig termékeinek fejlesztése helyett mások lejáratásával van elfoglalva - foglalja össze a problémákat Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a cégalapító Balogh Sándor fia. (2003-tól a szintén a család kezében lévő Vitapress Kft. helyett már ez a cég palackozza a vizet.)

A Szentkirályihoz hasonló ásványvizek, no meg a kereskedők saját márkanéven forgalmazott vizeinek sikere a nagy cégek számára is fejtörést okoz. Barta Zsolt, az egyik legismertebb hazai márkát, a Margitszigeti Kristályvizet palackozó Pepsi pr-menedzsere szerint a piaci pozíciók megőrzéséhez erőteljes marketingtámogatás szükséges. Bár a Margitszigeti Kristályvíznek sok és márkahű fogyasztója van, mégis szükség volt a megújítására, hogy új lendületet kapjon.

Népszabadság

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.6.24.
Almapiac: nyílt tranzakciókat szorgalmaz az MKSZN
Drasztikusan csökkent idén márciusban az alma ára, pedig a gazdák mintegy 350 ezer tonna gyümölcsöt tároltak el a magasabb ár reményében. A szakértők találgatásba fogtak, hogy mi okozhatta a magyar termelők óriási anyagi veszteségét - olvasható a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) közleményében.(Fotó: MKSZN Kft.) Hiába volt ősszel - az előző évhez képest - kevesebb a betárolható alma, tavaszra mégis 100 forintra esett vissza a magyar gyümölcs ára.
Napi Gazdaság - Beküldve: 23:50:44
2017.6.20.
Hamarosan kiderül, hogy valóban vállalkozóbarát-e az új jövedékiadó-törvény
Megszűnik a papír alapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, a borászatoknak is jelentős könnyítést hoz az új szabályozás. Július 1-jétől már csak egyféle adóraktár lesz, és a jövedéki adóbevalláshoz is készít tervezetet a NAV 2018-tól. A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el 2018-tól, miután július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Július 1-jén vezetik be az elektronizált jövedéki rendszert, amely példaértékű lehet Európában - emelte ki Tállai András.
Agrotrend - Beküldve: 0:31:16
2017.6.17.
A friss zöldborsó az olasz, a konzerv az orosz piacon szárnyal
Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik. A friss zöldborsó iránt Olaszországban egyre nagyobb az érdeklődés. A zöldségfélék közül a csemegekukorica mellett a zöldborsót termesztik a legnagyobb területen hazánkban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által vizsgált gazdaságok az idén öt százalékkal, 21,09 ezer hektárra növelték a termőterület nagyságát.
Agrotrend - Beküldve: 23:47:47
2017.6.14.
Kína vinné a magyar cseresznyét
Az európai hiány miatt az arab és a balti országok mellett még Kínából is érdeklődtek a magyar cseresznye iránt. A gyümölcsárakat európai termés, illetve feldolgozóipar igénye mellett a hazai termésmennyiség is mozgathatja. A piacok gyümölcsösstandjain nagyok az árkülönbségek. A fővárosi sashalmi piacon például egy kiló cseresznye, illetve meggy 650-680 forint, míg a Lehel piacon a meggyet 1100-1200 forintért mérték a hétvégén – írta a Népszava. A kajszibarack esetében is hasonló különbségek fordulnak elő. Az átlagos 70-80 ezer tonnás hazai meggytermés helyett idén 60-65 ezer tonna érik a fákon.
Figyelő - Beküldve: 0:35:43
2017.6.14.
Népszerű a magyar zöldborsó Oroszországban
Szárnyal a hazai zöldborsóexport, a kivitel elsősorban az orosz piacra irányul. Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik. Egyre több gazdálkodó lát fantáziát a zöldborsó termesztésben. A termény népszerűségében nagy szerepet játszik, hogy a konzervborsóra nem vonatkozik az orosz embargó, a kivitel így különösebb korlátozás nélkül folyamatosan bővülhet.
Figyelő - Beküldve: 0:35:41
2017.6.13.
Hét megyéből ismét exportálható az élőszárnyas és a tojás Oroszországba
Szombattól kezdődően újra engedélyezte élőszárnyas és tojás importját hét magyar megyéből az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor) - közölte a Kommerszant című gazdasági napilap. Az ideiglenes korlátozás feloldása Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Veszprém megyére érvényes. Bács-Kiskun megyéből továbbra sem engedélyezett a nevezett termékek beszállítása.
Figyelő - Beküldve: 23:8:1
2017.6.12.
A közepes méretű agrárgazdaságok EU-támogatása hasznosult a legjobban
Az elmúlt pályázati ciklus fő nyertese a szántóföldi növénytermesztés. Jól mutatja ezt az is, hogy az állattenyésztésnek és a kertészetnek összesen csupán ennek a negyede jutott. Ha a növekedés és a versenyképesség a fő fejlesztési szempont, akkor a közepes méretű gazdaságok támogatása indokolt. Íme néhány adat és egy következtetés abból a vizsgálatból, amely a magyarországi európai uniós források 2007 és 2013 közötti, 2015. december 31-jén zárult felhasználását és hatásait elemezte.
Agrotrend - Beküldve: 23:35:15
2017.6.10.
Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban
Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás, mivel május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Magyarország az Európai Unió (EU) meggytermelésében Lengyelország mögött általában a második helyen áll. Az idén azonban becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akár 70-75 százalékos is lehet, emiatt idén először Magyarország a meggy termésmennyiségében átveheti az első helyet az uniós piacon.
Agrárszektor - Beküldve: 0:27:20
2017.6.9.
Visszaesett a magyar élőmarhaexport
A KSH adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja 32 százalékkal csökkent 2017 január-februárjában a 2016. január-februárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába szállítottuk, ahova több mint 4 százalékkal emelkedett a kivitel. A Törökországba szállított mennyiség 81 százalékkal csökkent, míg Horvátországba 88 százalékkal bővült a kivitel.
Agroinform - Beküldve: 23:51:46
2017.6.6.
Hungrana – az innováció útján
Európa és hazánk egyik legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata, a Hungrana Kft., – mely a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát adja – az elmúlt tíz évben összesen több mint 225 millió euró értékben valósított meg kapacitásnövelő fejlesztéseket Szabadegyházán található gyárában. A beruházások jelenleg is folyamatosak, az idei évben megkezdett közel 5 millió eurós fejlesztése, a biomasszakazán-bővítés 2018. év végére valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a vállat csökkenteni tudja a jövőben az üvegházhatású gázok kibocsátását és fosszilis energiafelhasználását, ezzel is hozzájárulva környezete megóvásához. Reng Zoltánnal, Hungrana Kft. vezérigazgatójával beszélgettünk.
Agroinform - Beküldve: 23:56:13
2017.6.6.
Minden, amit tudni kell a fatermékek importjához
Az importőr – mint első forgalomba hozó – felelős a Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő, külföldről származó fatermékekkel kapcsolatos követelmények betartásáért. A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához kötelező dokumentumokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az EUTR szabályozás alapján import terméknek minősül minden, az Európai Unió tagállamaiból vagy valamely ún. harmadik országból behozott és Magyarországon kereskedelmi forgalomba helyezett, illetve felhasznált fatermék.
Agrotrend - Beküldve: 23:55:46
2017.6.4.
Újra Mélykuti Tibor a Tej Terméktanács elnöke
Új elnökséget választott a Tej Terméktanács, amelyben először kapott helyet négy kiskereskedelmi lánc egy-egy képviselője is. A vezető tisztségviselőket megerősítették pozícióikban. Háromévente esedékes tisztújító küldött közgyűlését tartotta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idén 25 éves szervezet küldöttei megválasztották az új 22 fős elnökséget, amelyben először foglal helyet 4 kiskereskedelmi lánc egy-egy képviselője is.
Agrárszektor - Beküldve: 22:47:19
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33480db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120