Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 8. 21.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2005.2.4.  <<

Négy "ásványvíz-Oscarból" hármat magyar termék vitt el az idén

Három magyar gyártó is Oscar-díjat kapott az idei párizsi ásványvíz-világkiállításon. Igaz, most csak heten indultak. Az ásványvizek népszerűsége itthon stabilan emelkedik. A csapvíznek ugyanis egyre rosszabb az íze.

Taroltak a magyar ásványvizek az idei párizsi AquaExpón. Négyből három kategóriában kiérdemelték a legjobbnak járó "ásványvíz-Oscart". Arra, hogy egy országba jusson három Eauscars-díj, még nem volt példa a 23 éves Thermalies AquaExpo szalon történetében - mondta párizsi tudósítónknak Mme Gayou, a kiállítás sajtófőnöke. A szénsavas vizek között a debreceni Bartók Ipari és Kereskedelmi Kft. Ave ásványvize, az ízesített vizek kategóriájában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. nyáron piacra kerülő rózsaolajjal és gyógynövényekkel kevert vize, az innovatív kategóriában pedig az ugyancsak debreceni Jodis Kft. jódionokkal dúsított Jodicum névre keresztelt terméke bizonyult a legjobbnak a világon. Az örömbe azonban némi üröm is vegyül, hiszen a megmérettetésen - értesüléseink szerint - csak hét gyártó indult, köztük négy volt magyar. A világ vezető ásványvízmárkáit forgalmazó nagy multinacionális vállalkozások távol tartották magukat a versenytől. Ettől eltekintve azonban a siker az siker, ami jóhírét viszi a magyar ásványvíznek.

A három friss Oscar-díjas cég közül a tavaly ugyanezen a versenyen a szénsavmentes vizek kategóriájában már diadalmaskodó Szentkirályi Ásványvíz Kft. számít ismertnek. A cég ugyanis a sikernek köszönhetően valósággal megtáltosodott, piaci részesedését megharmincszorozva tavaly 40 millió palack ásványvizet adott el. A Bartók Kft. Ave ásványvizét is ismerhetik a vevők, hiszen az bejutott a nagy áruházláncokba is. Bartók Arnold ügyvezető azt reméli: évi 14-15 millió palackos forgalmuk az elismerés révén a többszörösére nő.

A gönci nátriumszegény ásványvízből jódionokkal dúsított Jodicum is kapható több hazai élelmiszer-kereskedelmi lánc boltjában. A termék a világ egyik legjelentősebb élelmiszer-ipari kiállításán, a párizsi SIAL-on tavaly már elismerő oklevelet kapott. A Jodicum Magyarországon, ahol a lakosság 80 százaléka jódhiányos, komoly piaci sikerre számíthat - említette novemberi tájékoztatóján Traxler Károly, a termékből egyelőre csak néhány tízmilliós árbevételt elérő, részben ukrán érdekeltségű Jodis Kft. ügyvezetője.

A sikert pedig igencsak megalapozhatja a nemzetközi elismerés - a kis ásványvízgyártó cégeknek jobbára ez az egyetlen esélyük a multikkal szemben. A Szentkirályi piaci részesedése a 2002-ben mért 0,2 százalékról tavaly 8,6 százalékra ugrott. A kft. így ma már nemcsak a hazai üzletláncok túlnyomó többségében, de 13 másik országban is kínálja vizét. Idén szeretnének piacvezetővé válni Magyarországon. Ennek ellenére a kicsiknek nincs könnyű dolguk. - A kereskedők alaposan leveszik rólunk a sápot, némelyik versenytársunk pedig termékeinek fejlesztése helyett mások lejáratásával van elfoglalva - foglalja össze a problémákat Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a cégalapító Balogh Sándor fia. (2003-tól a szintén a család kezében lévő Vitapress Kft. helyett már ez a cég palackozza a vizet.)

A Szentkirályihoz hasonló ásványvizek, no meg a kereskedők saját márkanéven forgalmazott vizeinek sikere a nagy cégek számára is fejtörést okoz. Barta Zsolt, az egyik legismertebb hazai márkát, a Margitszigeti Kristályvizet palackozó Pepsi pr-menedzsere szerint a piaci pozíciók megőrzéséhez erőteljes marketingtámogatás szükséges. Bár a Margitszigeti Kristályvíznek sok és márkahű fogyasztója van, mégis szükség volt a megújítására, hogy új lendületet kapjon.

Népszabadság

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.8.21.
Aggasztó, mennyi magyar tejet visznek külföldre
Jelentős mértékben emelkedett a nyerstej ára az Európai Unióban és a környező országokban a piaci folyamatok hatására. Magyarországon ezzel szemben stagnálás tapasztalható, ezért egyre növekszik a hazai nyerstej-kivitel. Az alapanyag itthon tartásához a hazai felvásárlási árak emelésére van szükség. Az elmúlt két évben kínálati piaccal néztek szembe az európai uniós tejtermelők, a jelentős túltermelés hatására pedig drasztikusan csökkenni kezdett a nyerstej ára.
Agrárszektor - Beküldve: 23:59:18
2017.8.19.
Pékszövetség: az innovációnak egyre nagyobb szerepe van a sütőiparban
Az innovációnak egyre nagyobb szerepe van a sütőiparban - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az M1 aktuális csatornán. Felidézte, hogy a Magyar Pékszövetség augusztus huszadikához kapcsolódó idei kenyérversenyen meghirdették a búza és a rozs kategória mellett új lehetőségként az innovatív kenyér csoportot is. Az egyes kategóriákban figyelembe vették azt is, hogy a terméket nagyüzemben, illetve kisüzemi kézműves pékségben egyaránt elő lehessen állítani. A kenyérbe minden olyan anyagot bele lehetett sütni megfelelő minőségben és mennyiségben, amit az élelmiszerkönyv engedélyez - mutatott rá.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:53:54
2017.8.19.
Javítja a külkermérleget a Nestlé
Közösen értékelte a hazai gabonatermést a Nestlé és beszállítója szerdán Vas megyében. A cég jelentős mennyiségű gabonát vásárol és dolgoz fel idehaza. A Nestlé tavaly mintegy 80 ezer tonna gabonát vásárolt fel Magyarországon, amelynek döntő részét, közel 60 ezer tonnát itthon dolgozott fel - jelentette ki Jean Grünenwalda ügyvezető igazgatója szerdán a Vas megyei Kukucsa majorban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Nestlé az elmúlt 10 év során mintegy 900 ezer tonna gabonát vásárolt a magyar gazdáktól. Azzal, hogy a cég kezdetektől fogva helyi vállalkozásoktól veszi az alapanyagot, stabil piacot teremt a gazdák számára.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:53:47
2017.8.14.
Lépnek a malmok: megkezdődik a lisztdrágulás
5-6 ezer forinttal emelkedett a búza tonnánkénti ára tavalyhoz képest, és az alapanyagköltségnek ezt a kilónkénti 5-6 forintos növekedését a malomipar kénytelen továbbhárítani az élelmiszerlánc többi tagjára, a pékekre és a vásárlókra. Mivel 2017-ben kisebb területen, szűk egymillió hektáron arattak kenyérgabonát, a tavalyihoz képest néhány százezer tonnával kevesebb országos termésmennyiség mostanra 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árat eredményezett. Ez nagyjából 10 százalékkal magasabb a múlt évivel összevetve, hiszen 2016-ban ebben az időszakban valamivel 40 ezer forint alatt jártak az árak.
Agrárszektor - Beküldve: 23:52:58
2017.8.13.
Luxuscsokoládé-gyár épül Hatvanban
Miután elkészültek a 7,6 milliárd forintos hatvani csokoládégyár tervei, októberben jöhet a kivitelezés, egy évre rá pedig indulhat a gyártás első fázisa - mondta a Világgazdaságnak Rania Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója. 4-5 közép-európai fővárost vizsgáltak meg alaposan, amikor helyszínt kerestek a gyárhoz. Magyarország mellett több érv is szólt: Rania Ghraoui férjével, Bassam S. Ghraoui-val együtt szír-magyar kettős állampolgár, Damaszkusz után Budapest a második otthonuk.
Agrárszektor - Beküldve: 22:43:1
2017.8.9.
2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban
Az infláció az év hátralévő részében vélhetően 2 százalék körül mozog. Az inflációt lefelé húzza az egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa-csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás), ugyanakkor az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet és a bérköltségek növekedése emeli a fogyasztói árindexet, így az év hátralévő részében az infláció vélhetően 2 százalék körül mozog majd az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
Agrotrend - Beküldve: 17:24:42
2017.8.6.
10 milliárd forintos munkahelyteremtő program indul a kkv-knak
Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A pénzből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre és további mintegy 10 ezer már meglévő megőrzését is támogatják. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter elmondta, a pályázattal a kkv-szektor megerősítésén túl a területi különbségek is csökkennek, a hátrányos térségek felzárkóznak és a helyi gazdaságok is megerősödnek.
Agrotrend - Beküldve: 22:55:24
2017.8.5.
Hatalmas bevételtől eshet el Martfű, ha leáll a sörgyártás
Az idei évben kifuttatják, jövő év januárjától teljesen megszün­tetik a sörgyártást a ­Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárában. A döntésről José Matthijsse, a cég vezérigazgatója személyesen tájékoztatta az önkormányzatot július 6-án, miután a hírt a dolgozóknak is bejelentették. Hogy a döntés megmásíthatatlan-e, illetve mi lesz a gyár dolgozóival és a várossal, ennek járt utána a Szoljon.hu. – Másfél–két évvel ezelőtt még azzal kereste meg önkormányzatunkat a Heineken, hogy fejleszteni szeretné a martfűi gyár kapacitását, új gyártósor beállításával cidergyártást hoznának ide – idézi­ fel az előzményeket dr. Papp Antal, Martfű polgármes­tere,
Agroinform - Beküldve: 23:22:3
2017.8.1.
Egyelőre nem tudunk profitálni a vajkeresletből
Jelentősen drágulhat a közeljövőben a tejföl, ha nem hagy alább a világban tomboló vajmánia – márpedig erre semmilyen jel nem utal. 2017. július. 31. 11:25 2017. július. 31. 11:31 VÁLLALKOZÁS Búcsút kell mondanunk a jó csirkepaprikásnak és tejfölös lángosnak? Egy séf Sanghajban vajat adagol a mártáshoz, egy kecskeméti háziasszony hiába keres a csirkepaprikáshoz tejfölt a kisboltban. A káoszelmélet legismertebb alapvetését, a pillangóhatást ugyan elsőre túlzásnak tűnhet a tejiparban tapasztalható vajparára vetíteni, ám szakértők szerint a kínaiak megnövekedett tejéhsége igenis létező kockázatokat jelent.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 0:36:35
2017.8.1.
Magyar teheneket repítenek Katarba
A Bugyi melletti Ráda pusztáról származó teheneket szállítottak Katarba - értesült a Magyar Nemzet. A blokád alá vont Katar négyezer fejőstehenet vásárol, és azokat repülővel viszik az országba, így enyhítve az országban kialakult tejhiányt. Az első két szállítmány megérkezett, a szarvasmarhák egy részét Magyarországról vásárolták - olvasható az mno.hu-n. A Bugyi melletti Ráda pusztáról származó tehenek fejenként napi 60-90 liter tejet produkálnak. Hétfőn újabb transzport indul a Liszt Ferenc repülőtérről: a Qatar Airways teherszállító repülőgépe 165 magyar szarvasmarhát visz Dohába.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 0:34:9
2017.7.28.
Emelni kellene a cigaretta jövedéki adóját
A cigaretta jövedéki adójának az év végéig valamennyi európai uniós országban el kell érnie az előző év súlyozott átlagárának hatvan százalékát. Magyarország eddig ennek a követelménynek nem tett eleget. Mint azt a Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi.hu-val közölte, bár az adóminimum elérésének a határideje január 1-je, a cigaretta súlyozott átlagárát a megelőző naptári év adatai alapján minden évben legkésőbb március 1-ig kell meghatározni. Így 2018. március 1-jét követően vizsgálható, hogy a 2017-es átlagár alakulásának függvényében szükséges-e további lépéseket tenni az uniós előírás teljesítése érdekében.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:22:42
2017.7.24.
Nem szabadultak el a csonthéjas gyümölcsök árai
A fagykárok ellenére sem szabadultak el a csonthéjas gyümölcsök árai, mindig volt olyan hatás, ami nem engedte elszabadulni az árakat. A Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: mindig volt olyan hatás, ami nem engedte elszabadulni az árakat.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 0:24:27
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33936db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120