Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 12. 14.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2005.2.4.  <<

Négy "ásványvíz-Oscarból" hármat magyar termék vitt el az idén

Három magyar gyártó is Oscar-díjat kapott az idei párizsi ásványvíz-világkiállításon. Igaz, most csak heten indultak. Az ásványvizek népszerűsége itthon stabilan emelkedik. A csapvíznek ugyanis egyre rosszabb az íze.

Taroltak a magyar ásványvizek az idei párizsi AquaExpón. Négyből három kategóriában kiérdemelték a legjobbnak járó "ásványvíz-Oscart". Arra, hogy egy országba jusson három Eauscars-díj, még nem volt példa a 23 éves Thermalies AquaExpo szalon történetében - mondta párizsi tudósítónknak Mme Gayou, a kiállítás sajtófőnöke. A szénsavas vizek között a debreceni Bartók Ipari és Kereskedelmi Kft. Ave ásványvize, az ízesített vizek kategóriájában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. nyáron piacra kerülő rózsaolajjal és gyógynövényekkel kevert vize, az innovatív kategóriában pedig az ugyancsak debreceni Jodis Kft. jódionokkal dúsított Jodicum névre keresztelt terméke bizonyult a legjobbnak a világon. Az örömbe azonban némi üröm is vegyül, hiszen a megmérettetésen - értesüléseink szerint - csak hét gyártó indult, köztük négy volt magyar. A világ vezető ásványvízmárkáit forgalmazó nagy multinacionális vállalkozások távol tartották magukat a versenytől. Ettől eltekintve azonban a siker az siker, ami jóhírét viszi a magyar ásványvíznek.

A három friss Oscar-díjas cég közül a tavaly ugyanezen a versenyen a szénsavmentes vizek kategóriájában már diadalmaskodó Szentkirályi Ásványvíz Kft. számít ismertnek. A cég ugyanis a sikernek köszönhetően valósággal megtáltosodott, piaci részesedését megharmincszorozva tavaly 40 millió palack ásványvizet adott el. A Bartók Kft. Ave ásványvizét is ismerhetik a vevők, hiszen az bejutott a nagy áruházláncokba is. Bartók Arnold ügyvezető azt reméli: évi 14-15 millió palackos forgalmuk az elismerés révén a többszörösére nő.

A gönci nátriumszegény ásványvízből jódionokkal dúsított Jodicum is kapható több hazai élelmiszer-kereskedelmi lánc boltjában. A termék a világ egyik legjelentősebb élelmiszer-ipari kiállításán, a párizsi SIAL-on tavaly már elismerő oklevelet kapott. A Jodicum Magyarországon, ahol a lakosság 80 százaléka jódhiányos, komoly piaci sikerre számíthat - említette novemberi tájékoztatóján Traxler Károly, a termékből egyelőre csak néhány tízmilliós árbevételt elérő, részben ukrán érdekeltségű Jodis Kft. ügyvezetője.

A sikert pedig igencsak megalapozhatja a nemzetközi elismerés - a kis ásványvízgyártó cégeknek jobbára ez az egyetlen esélyük a multikkal szemben. A Szentkirályi piaci részesedése a 2002-ben mért 0,2 százalékról tavaly 8,6 százalékra ugrott. A kft. így ma már nemcsak a hazai üzletláncok túlnyomó többségében, de 13 másik országban is kínálja vizét. Idén szeretnének piacvezetővé válni Magyarországon. Ennek ellenére a kicsiknek nincs könnyű dolguk. - A kereskedők alaposan leveszik rólunk a sápot, némelyik versenytársunk pedig termékeinek fejlesztése helyett mások lejáratásával van elfoglalva - foglalja össze a problémákat Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a cégalapító Balogh Sándor fia. (2003-tól a szintén a család kezében lévő Vitapress Kft. helyett már ez a cég palackozza a vizet.)

A Szentkirályihoz hasonló ásványvizek, no meg a kereskedők saját márkanéven forgalmazott vizeinek sikere a nagy cégek számára is fejtörést okoz. Barta Zsolt, az egyik legismertebb hazai márkát, a Margitszigeti Kristályvizet palackozó Pepsi pr-menedzsere szerint a piaci pozíciók megőrzéséhez erőteljes marketingtámogatás szükséges. Bár a Margitszigeti Kristályvíznek sok és márkahű fogyasztója van, mégis szükség volt a megújítására, hogy új lendületet kapjon.

Népszabadság

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.12.13.
Nagyot ugrott a baromfihús-behozatal
Magyarország baromfihús importja 67 százalékkal 53 ezer tonnára nőtt, a baromfihús kiszállítása 18 százalékkal 139 ezer tonnára csökkent 2017 első kilenc hónapjában 2016 hasonló időszakához viszonyítva. Így a külkereskedelmi egyenleg 38 százalékkal romlott a megfigyelt időszakban – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kimutatásában. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (13,8 ezer tonna), Németországból (8,5 ezer tonna), Ausztriából (7,3 ezer tonna) és Hollandiából( 5,3 ezer tonna) érkezett. Lengyelországból az előző évi mennyiség kétszeresét, Németországból 57 százalékkal, Hollandiából 54 százalékkal, Ausztriából 7 százalékkal több terméket szállítottak hazánkba.
Agroinform - Beküldve: 21:2:16
2017.12.12.
A román tejfeldolgozók inkább a magyar tejet vásárolják
A romániai tejfeldolgozó üzemek az országban megtermelt tejnek csak a negyedrészét vásárolják fel, az importált tejnek pedig közel fele Magyarországról érkezik - írta hétfői összeállításában a Maszol.ro erdélyi magyar portál. Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint szeptemberben immár ötödik hónapja Romániában volt a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára az EU tagállamai közül. Szeptemberben a feldolgozók átlagosan 1,37 lejt (92,8 forint) fizettek a tej literjéért a romániai tejtermelőknek.
Agroinform - Beküldve: 22:34:4
2017.12.11.
Tető alá hozták az egyezményt - mehet több sertéshús és vám nélkül a bor Japánba
Sikeresen lezárták a tárgyalásokat az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről - jelentette be az Európai Bizottság pénteken. Közleményében a brüsszeli testület hangsúlyozta: a technikai részletekről szóló egyeztetések lezárása "fontos mérföldkő" az Európai Unió által valaha megkötött legnagyobb kereskedelmi megállapodás hatályba lépése felé vezető úton.
Agrotrend - Beküldve: 23:41:20
2017.12.9.
Exportra termel majd az élő éticsigát feldolgozó üzem
Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán. A termelés 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz. Várhatóan nő a kereslet a csigatermékek iránt. Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le.
Agrotrend - Beküldve: 13:32:44
2017.12.8.
Wine Concept: kiszámítható és biztos kereslet a magyar borok számára
Kormányzati, kereskedelmi és termelői közreműködéssel népszerűsít és értékesít magyar borokat a Tesco Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, majd a jövő év tavaszától az Egyesült Királyságban is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Wine Concept Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. közös munkájának eredményeként jött létre a Wine Concept ernyőmárka, ez adja a cseh, a lengyel és a szlovák Tesco áruházakban eladott magyar borok 12 százalékát – közölte Matt Simister, a Tesco-Európa vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Agroinform - Beküldve: 19:43:55
2017.12.7.
Ismét lehet liba- és kacsamájat exportálni Thaiföldre
A thai kormány feloldja a madárinfluenza miatt bevezetett importtilalmat Magyarországgal szemben, tehát folytatódhat a liba- és kacsamáj, a napos baromfi, valamint a tojás exportja a délkelet-ázsiai országba. Nagyon fontos oktatási és gazdasági megállapodásokat kötöttünk Thaifölddel - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bangkokból vasárnap az MTI-nek.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:56
2017.12.7.
Kiváló borok, méltó helyen - új borértékesítési központot avatott a NAIK Badacsonytomajon
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonytomajon borbemutató és borértékesítési helyszínt adott át, így a jövőben a borértékesítés a borok minőségéhez hangolt színvonalon történhet. Csütörtökön ünnepélyes keretek között avatták fel azt az igényes borértékesítési helyszínt, ahol a NAIK által előállított kiváló minőségű borokkal találkozhat a nagyközönség.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:49
2017.12.3.
A mezőgazdaság teljesítménye visszafogta a növekedést
KSH: 3,6 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez mérve 0,8 százalékos volt a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedése az előző negyedévi 0,9 és az első negyedévi 1,3 százalék után.
Agrotrend - Beküldve: 22:47:16
2017.12.1.
Több mint 24 milliárd forint árbevétel a Mogyinál az idén
A Mogyi Magyarországon félezer alkalmazottal és 165 termelővel dolgozik együtt. A cégnek öt gyáregysége működik Magyarországon, 27 országban vannak jelen, ebből 7 országban - Romániában, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, Szerbiában, Montenegróban, Szlovákiában - saját leányvállalattal. A nettó árbevétel 42 százaléka belföldi értékesítésből, 58 százaléka exportból származik - közölték.
Agrotrend - Beküldve: 16:8:29
2017.11.30.
Az exportpiac a nagy cégek játszótere marad
A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások mindössze ötöde végez exporttevékenységet, és a külpiacra lépő új szereplők aránya is alacsony - derült ki a Budapest Bank kutatásából. A megkérdezett cégek 19 százaléka lépett eddig külpiacokra, és ezek kétharmada már több mint egy évtizede, átlagosan 14 éve exportál. A megkérdezetteknek csak 4 százaléka mondta, hogy exporttevékenységbe fogna a következő három évben, miközben 77 százalékuk elzárkózik ettől.
Agroinform - Beküldve: 18:48:26
2017.11.29.
Idén 25 százalékkal nő, és még tovább bővülhet az agrárexportunk Kínába
Idén az előzetes adatok szerint újból mintegy 25 százalékkal nő majd a Kínába irányuló magyar agrárexport - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kína és 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának mezőgazdasági és környezetvédelmi szekció ülésén hétfőn Budapesten a Földművelésügyi Minisztérium (FM) MTI-nek eljuttatott közleménye szerint. Ráadásul a közeljövőben újabb termékek előtt nyílhat meg a kínai piac.
Agronapló - Beküldve: 23:34:7
2017.11.28.
Az orosz búza elfoglalja az EU piacait
Alaposan megsínyli az EU búzaexportja az orosz rekordtermést. A Bloomberg hírügynökség összefoglalója azzal kezdődik, hogy amíg az orosz kivitel ötödével nőtt idén, addig EU exportja negyedével csökkent.„Most mindenki Oroszországra figyel” – mondta Miroslaw Marciniak, a varsói tanácsadócég, az InfoGrain igazgatója. „Az elmúlt években Oroszország egyre agresszívebben küzdött az új piacokért, az EU-nak pedig most egy nagy problémája van: mi legyen a gabonafelesleggel?
Agroinform - Beküldve: 23:43:16
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34856db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120