Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 7. 16.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.7.11.  <<

Előnyös lehet számunkra a tagállami stratégiai terv lehetősége az új KAP-ban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint módosítani kell azokon a terveken, amelyeket az új közös agrárpolitikára irányuló brüsszeli javaslatban ismertettek az Európai Bizottság hazai képviseletének munkatársai – írja a Magyar Hírlap keddi számában. Június elején nagy figyelem kísérte az Európai Bizottság (EB) központját a hazai agrárszakemberek és –politikusok részéről, akkor tette közzé ugyanis a testület a 2021 utáni közös agrárpolitikát meghatározó jogalkotási tervezeteket. Alig egy hónappal később, július 4-én az EB budapesti képviseletének munkatársai általánosságban itthon is ismertették a tervezett változásokat – közölte az agrárkamara.

Ahogy a szakértők fogalmaztak, az Európai Bizottság javaslata jelenleg a jogalkotó szervezeteknél van, ezekben a tagállami képviselet biztosított, ahogy a tervezetekbe való beleszólás is. Mint mondták, az újonnan bevezetendő, a tagállamok által egyenként készítendő KAP Stratégiai Terv lehetőséget ad, hogy tagállami sajátosságokhoz igazodó, célzott és komplex ágazati programokat dolgozzanak ki, ezáltal a jelenleginél hatékonyabban használják fel a némileg szűkösebb anyagi forrásokat; a jogosultsági kritériumok és követelmények rendszerének nagy részét saját maguk dolgozzák ki; egyszerűsítsék és tovább racionalizálják végrehajtási rendszereiket. A szakértők szerint a fő kihívás, a hatékonyságnövelés, a jövedelemnövekedés és -stabilizálás, a környezet megóvása, a fiatal gazdálkodók arányának javítása is lehetővé válik. Úgy vélik, az EB javaslata megadja a lehetőséget arra, hogy a kedvezményezettek számára egyszerűbb rendszer jöjjön létre.

Az Európai Bizottság munkatársai megjegyezték, hogy hazánk számára előnyös lehet a közvetlen támogatásoknál a célzottabb kifizetések, a vidékfejlesztésben pedig a társfinanszírozás lehetővé tétele. Megjegyezték, mivel a digitalizáció terén, például online pályázatbeadásban jól áll Magyarország, így az egyszerűsítési törekvés is a javára válhat, és mivel a kutatást-fejlesztést-innovációt kívánja az EB erősíteni, ebből is profitálhat az ország, hiszen ezen számos hazai kiválóság és műhely dolgozik.

A szakértők megfogalmazták, az új KAP 2021. január 1-jei életbe lépéséhez az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács jóváhagyásának 2019. májusáig meg kell születnie.

Agronapló

Téma: EUropa
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.7.15.
Rangos elismerést kapott Brüsszelben a Gyulahús
Két aranycsillaggal jutalmazta a brüsszeli székhelyű­ Nemzetközi Íz és Minőség­ Intézet a Gyulai Kézműves­ Vékony Kolbászt a közelmúltban. A Gyulahús termékeit sorozatban a negyedik­ évben ismeri el a komoly presztízzsel rendelkező szervezet. A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet tagjai a tizenhat legnevesebb, legmagasabb elismertségű európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki. Az egyetlen olyan intézet a világon, amely vakteszt alapján minősíti a termékeket – fogalmazott az elismeréssel kapcsolatban megtartott keddi sajtótájékoztatón Daka Zsolt. A Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a zsűri egyaránt figyel a termék ízére, illatára, megjelenésére és az összbenyomásra - írja a beol.hu.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:12:25
2018.7.11.
Előnyös lehet számunkra a tagállami stratégiai terv lehetősége az új KAP-ban
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint módosítani kell azokon a terveken, amelyeket az új közös agrárpolitikára irányuló brüsszeli javaslatban ismertettek az Európai Bizottság hazai képviseletének munkatársai – írja a Magyar Hírlap keddi számában. Június elején nagy figyelem kísérte az Európai Bizottság (EB) központját a hazai agrárszakemberek és –politikusok részéről, akkor tette közzé ugyanis a testület a 2021 utáni közös agrárpolitikát meghatározó jogalkotási tervezeteket. Alig egy hónappal később, július 4-én az EB budapesti képviseletének munkatársai általánosságban itthon is ismertették a tervezett változásokat – közölte az agrárkamara.
Agronapló - Beküldve: 22:39:59
2018.6.25.
Adót emel a kormány: drágább lesz a pálinka és az Unicum is
Visszavonulót fúj a kormány az Európai Bizottsággal szemben, és legújabb adócsomagjában kiterjeszti a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is, vagyis az új adóval drágulnak majd a bolti pálinkák és az Unicum is. Csökken az UHT-tej áfája Eddig csak a friss tejre vonatkozott a kedvezményes adó, jövőre viszont 5 százalékosra csökken az UHT és az ESL tej áfája. Korábban az unió kifogásolta, hogy a kormány nem vetette ki az adót egységesen az összes alkoholtermékre, hanem bizonyos alkoholos italokkal kivételezett. Nem vonta be például az adózók körébe a pálinkát és a gyógynövényes italokat.
Index - Beküldve: 21:34:44
2018.6.25.
A GMO-mentes szójatermelés hatékonyabb európai ösztönzőkkel növelhető
Az unió még mindig messze van az önellátás szintjének elérésétől. Fontos eszköz lehet a termeléshez kötött támogatások 2020 utáni megtartása. Növelni kell az Európában előállított, GMO-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson.
Agrotrend - Beküldve: 21:13:30
2018.6.24.
Jól járnak az alkoholgyártók az új jövedéki adóval
Az Európai Bizottság javaslatot tett az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó szabályok átformálására az EU-n belül. Ezzel előkészíti a terepet egy kedvezőbb üzleti környezet kialakításához, az alkohol előállításával foglalkozó kisebb vállalkozások költségeinek csökkentéséhez, valamint a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez. A javaslat azt jelenti, hogy a kis- és kézműves kistermelők (ideértve a kis méretű, független almaborfőzdéket is) hozzáférést kapnak egy új, az egész EU-ra kiterjedő tanúsítási rendszerhez, amely megerősíti azon jogukat, hogy az unió egészében alacsonyabb adómértékek mellett értékesíthetnek - írja a NAK.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:38:34
2018.6.22.
Feldman: az új KAP támogassa a gmo-mentes szójatermelést
Növelni kell az Európában előállított, gmo-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson. Feldman Zsolt Schwäbisch Hall-ban emlékeztetett rá, hogy Magyarország hosszú évek óta - az Alaptörvényben is kinyilvánítottan - gmo-mentes politikát folytat. Magyarország ezzel összhangban csatlakozott a Duna Szója Szövetséghez, amely az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett az európai gmo-mentes regionális együttműködésért.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:38:14
2018.6.20.
Húsz tagállam szerint elfogadhatatlan az uniós agrárbüdzsé csökkentése
Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn számos EU-tagállam szakminisztere, köztük Nagy István agrárminiszter is, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban – közölte az MTI. Stéphane Travert francia mezőgazdasági miniszter a luxembourgi tanácsülés után elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében csak 365 milliárd eurót fordítanának a KAP-ra a következő többéves keretköltségvetésben, 5 százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban.
Agronapló - Beküldve: 20:26:5
2018.6.15.
A környezetvédelem és a generációváltás is álom marad?
Elkezdődött az Európai Parlamentben az új Közös Agrárpolitika (KAP) vitája. Az agrárminiszterek strasbourgi tanácskozásán hevesen kritizálták a költségvetési megszorításokat, azonkívül a bürokrácia növekedésétől tartottak az új rendszerben. Eközben a Farm Europe elemzői rámutattak: sem a környezetvédelem, sem a fiatalok nem fognak jól járni az új játékszabályokkal.
Agrárszektor - Beküldve: 20:50:52
2018.6.15.
Egyes ágazatokat különösen érzékenyen érinthetnek a KAP módosítások
A szarvasmarha- és juhtartókat, a kertészeket, illetve a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat segítő támogatások lehetnek leginkább megkurtítva. Szélesedik az együttműködés az uniós agrárpénzek védelmében. Ahogy arról már az agrotrend.hu is beszámolt, a visegrádi országok mellett Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia, valamint a balti országok is jelezték, elfogadhatatlan a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható uniós források megnyirbálása.
Agrotrend - Beküldve: 20:50:50
2018.6.14.
A Brexit után is szükség lesz az uniós munkaerőre
Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat. A brit mezőgazdasági termelők országos uniója (NFU) által szervezett és közzétett felhívás szerint életfontosságú, hogy a szektor a Brexit után is hozzáférjen az állandó és a szezonális EU-munkaerőhöz. A levél szerint ugyanis a nagy-britanniai munkanélküliség országos átlagban is mélységi rekordokon jár, és a brit élelmiszerágazat beszállítói láncolatának jelentős része éppen olyan térségekben működik, amelyekben különösen alacsony a munkanélküliségi ráta.
Agroinform - Beküldve: 20:55:28
2018.6.12.
Származási hely: EU?
Nem téveszthetik meg többé a vásárlókat az Európai Unió piacán forgalmazott áruk gyártói - adta hírül a Magyar Idők. Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője honnan származik. A kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. A hátáridőig egyre több csomagoláson láthatunk majd egyre pontosabb megnevezéseket, nemcsak az "EU" megjelölést.
Agrárszektor - Beküldve: 21:57:14
2018.6.8.
Az új agrártámogatási rendszer legnagyobb buktatói
Június elsején napvilágra kerültek a Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos jogalkotási javaslatok. Az agrárszektor.hu nagy vonalakban már több alkalommal összefoglalta a várható fejleményeket, ezek nem sokban változtak az elmúlt hónapokban. A tagállamok csatája tulajdonképpen csak most kezdődik. Az alábbiakban az Agrárkamara véleményét adjuk közre a tervezett támogatási játékszabályok várható kockázatairól.
Agrárszektor - Beküldve: 21:17:10
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36446db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120