Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 6. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.6.14.  <<

A Brexit után is szükség lesz az uniós munkaerőre

Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat. A brit mezőgazdasági termelők országos uniója (NFU) által szervezett és közzétett felhívás szerint életfontosságú, hogy a szektor a Brexit után is hozzáférjen az állandó és a szezonális EU-munkaerőhöz. A levél szerint ugyanis a nagy-britanniai munkanélküliség országos átlagban is mélységi rekordokon jár, és a brit élelmiszerágazat beszállítói láncolatának jelentős része éppen olyan térségekben működik, amelyekben különösen alacsony a munkanélküliségi ráta.

A kormányhoz intézett nyílt levél szerint ebben a helyzetben a mezőgazdasági ágazat számos üzleti vállalkozása már most is nehezen talál hazai munkaerőt.

A felhíváshoz csatlakozó agrárszervezetek hangsúlyozzák, hogy a munkafolyamatok automatizálása még hosszabb távon sem lesz képes minden mezőgazdasági feladat ellátására, ráadásul az ilyen jellegű beruházások végrehajtása a magas költségek miatt sok mezőgazdasági vállalkozás számára nehézséget jelent.

A közös levél felhívja a figyelmet arra is, hogy a brit élelmiszer- és italgyártó ágazat rendkívül kiterjedt beszállítói hálózata 3,8 millió embernek ad munkát – ez a nemzetgazdasági szintű alkalmazotti állománynak több mint a 10 százaléka –, éves termelési értéke 112 milliárd font (csaknem 41 ezer milliárd forint), és a brit élelmiszer-, takarmány- és italexport 60 százaléka az Európai Unió piacaira irányul.

Mindezek alapján az ágazat "sürgősséggel felszólítja" a brit kormányt arra, hogy az uniós munkaerő további alkalmazhatóságának biztosítása mellett tegye lehetővé az "akadálytalan, súrlódásmentes" kereskedelem folytatódását is az EU-piacokkal a brit EU-tagság megszűnése után.

A brit agrárszektor nem először tesz közzé hasonló felhívást. A brit mezőgazdasági termelők uniójának tavalyi éves kongresszusán a szervezet akkori elnöke, Meurig Raymond elmondta: a brit agrárszektornak jelenleg évi 85 ezer, 2021-ben már 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. Raymond szerint ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, "a földeken fog elrothadni a termés".

Az utóbbi időben több más brit szakmai szervezet is a külföldi EU-munkaerő szükségességére hívta fel a brit kormány figyelmét a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban.

A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) legutóbbi felhívásában közölte: a brit éttermekben dolgozó felszolgálók 75 százaléka, a szakácsok 25 százaléka, a szállodák takarítási és egyéb fenntartási feladatokat ellátó személyzetének 37 százaléka más EU-tagállamokból érkezett.

A hét legnagyobb brit építőipari szakmai szervezet nemrégiben közzétett közös felhívásában hangsúlyozta, hogy a brit építőipar munkavállalóinak 12,6 százaléka Nagy-Britannián kívül született, 5,7 százalékuk pedig az Európai Unióba 2004-ben felvett közép- és kelet-európai országokból érkezett. A közös nyílt levél szerint azonban ez csak az országos átlag, Londonban például 50 százalékhoz közeli a külföldi EU-munkavállalók aránya az építőiparban.

Agroinform

Téma: EUropa
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.6.22.
Feldman: az új KAP támogassa a gmo-mentes szójatermelést
Növelni kell az Európában előállított, gmo-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson. Feldman Zsolt Schwäbisch Hall-ban emlékeztetett rá, hogy Magyarország hosszú évek óta - az Alaptörvényben is kinyilvánítottan - gmo-mentes politikát folytat. Magyarország ezzel összhangban csatlakozott a Duna Szója Szövetséghez, amely az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett az európai gmo-mentes regionális együttműködésért.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:38:14
2018.6.20.
Húsz tagállam szerint elfogadhatatlan az uniós agrárbüdzsé csökkentése
Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn számos EU-tagállam szakminisztere, köztük Nagy István agrárminiszter is, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban – közölte az MTI. Stéphane Travert francia mezőgazdasági miniszter a luxembourgi tanácsülés után elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében csak 365 milliárd eurót fordítanának a KAP-ra a következő többéves keretköltségvetésben, 5 százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban.
Agronapló - Beküldve: 20:26:5
2018.6.15.
A környezetvédelem és a generációváltás is álom marad?
Elkezdődött az Európai Parlamentben az új Közös Agrárpolitika (KAP) vitája. Az agrárminiszterek strasbourgi tanácskozásán hevesen kritizálták a költségvetési megszorításokat, azonkívül a bürokrácia növekedésétől tartottak az új rendszerben. Eközben a Farm Europe elemzői rámutattak: sem a környezetvédelem, sem a fiatalok nem fognak jól járni az új játékszabályokkal.
Agrárszektor - Beküldve: 20:50:52
2018.6.15.
Egyes ágazatokat különösen érzékenyen érinthetnek a KAP módosítások
A szarvasmarha- és juhtartókat, a kertészeket, illetve a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat segítő támogatások lehetnek leginkább megkurtítva. Szélesedik az együttműködés az uniós agrárpénzek védelmében. Ahogy arról már az agrotrend.hu is beszámolt, a visegrádi országok mellett Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia, valamint a balti országok is jelezték, elfogadhatatlan a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható uniós források megnyirbálása.
Agrotrend - Beküldve: 20:50:50
2018.6.14.
A Brexit után is szükség lesz az uniós munkaerőre
Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat. A brit mezőgazdasági termelők országos uniója (NFU) által szervezett és közzétett felhívás szerint életfontosságú, hogy a szektor a Brexit után is hozzáférjen az állandó és a szezonális EU-munkaerőhöz. A levél szerint ugyanis a nagy-britanniai munkanélküliség országos átlagban is mélységi rekordokon jár, és a brit élelmiszerágazat beszállítói láncolatának jelentős része éppen olyan térségekben működik, amelyekben különösen alacsony a munkanélküliségi ráta.
Agroinform - Beküldve: 20:55:28
2018.6.12.
Származási hely: EU?
Nem téveszthetik meg többé a vásárlókat az Európai Unió piacán forgalmazott áruk gyártói - adta hírül a Magyar Idők. Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője honnan származik. A kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. A hátáridőig egyre több csomagoláson láthatunk majd egyre pontosabb megnevezéseket, nemcsak az "EU" megjelölést.
Agrárszektor - Beküldve: 21:57:14
2018.6.8.
Az új agrártámogatási rendszer legnagyobb buktatói
Június elsején napvilágra kerültek a Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatos jogalkotási javaslatok. Az agrárszektor.hu nagy vonalakban már több alkalommal összefoglalta a várható fejleményeket, ezek nem sokban változtak az elmúlt hónapokban. A tagállamok csatája tulajdonképpen csak most kezdődik. Az alábbiakban az Agrárkamara véleményét adjuk közre a tervezett támogatási játékszabályok várható kockázatairól.
Agrárszektor - Beküldve: 21:17:10
2018.6.8.
Sok kritikát kapott az Európai Bizottság KAP-tervezete
Szigorúbb ellenőrzésekre és kevesebb uniós támogatásra számíthat az agrárium 2021-2027 között, a kormány ezt nem fogadja el – írja a Népszava csütörtöki számában. Akár 30-40 ezer embert is el kell bocsátani a mezőgazdasági nagyüzemektől, ha az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerében nem lesz kötelező a foglalkoztatottak számának, a munkabér és a hozzá kapcsolódó költségek figyelembevétele a területalapú támogatások folyósításánál – figyelmeztetett Raskó György. Ez a folyamat uniós szinten egymillió agráriumban dolgozó embert érinthet.
Agronapló - Beküldve: 21:17:8
2018.6.7.
Kamarai tájékoztató kiadvány jelent meg a KAP-tudnivalókról
A NAK tájékoztató kiadványt készített, amely összefoglalja az új, 2020 utáni közös agrárpolitika alakításáról megjelent eddigi uniós javaslatokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tartja, hogy tájékoztassa tagságát és a közvéleményt a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság jövőjét alapjaiban befolyásoló új közös agrárpolitika tervezési folyamatáról. Ezt figyelembe véve a NAK összeállított egy kiadványt, amelyben összefoglalja az eddig megjelent bizottsági javaslatokat – így az Európai Bizottság által 2018. május 2-án közzétett uniós költségvetési tervezetét, illetve a június 1-jén nyilvánosságra hozott rendelettervezeteket.
Tájékoztató a 2020 utáni Közös Agrárpolitika várható kereteiről.
Az anyag a későbbiekben nyomtatásban is megjelenik.
Agronapló - Beküldve: 21:45:40
2018.6.4.
A fele sem tréfa: Megérkeztek a 2020 utáni KAP-ot meghatározó rendelettervezetek
Az Európai Bizottság (EB) 2018. június 1-jén közzétette a Közös Agrárpolitika 2020 utáni kereteit meghatározó rendeletek tervezeteit. Ezek alapján ugyan bővülhet a tagállami mozgástér, de a források lehívásához a tagországoknak stratégiai tervet kell készíteniük a rendelettervezetben meghatározott 9 uniós szintű gazdasági, környezeti és társadalmi célkitűzés elérésére. A tagállamoknak a stratégiai terveket az EB-vel jóvá kell hagyatniuk. Kötelező lenne továbbá „capping”, a gazdaságonként igényelhető közvetlen támogatás összegének maximalizálása, eddig ennek alkalmazásáról a tagállamok dönthettek. A EB tervei szerint megszűnne a zöldítés, helyette új környezet- és éghajlatvédelmi támogatást vezetnének be.
Agroinform - Beküldve: 21:10:28
2018.6.4.
Kiderült: 5 százalékkal csökkentenék az agrártámogatásokat 2021-2027 között
Magyarország számára a korábbinál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoz elő az Európai Bizottság. Az Európai Bizottság (EB) május elején bemutatott javaslata értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé, ebből 365 milliárd eurót fordítanának az unió közös agrárpolitikájára (KAP), ami kevesebb, mint a 2014-2020-as időszakban volt.
Agrotrend - Beküldve: 21:10:26
2018.6.4.
Stratégia nélkül nem lesz támogatás
A 2018. június 1-jén bemutatott közös agrárpolitikai rendelettervezetek szerint a 2020 utáni időszakra a források lehívásához új stratégiai terveket kell készíteniük a tagországoknak. A stratégiai tervektől az eredményszemlélet magas fokú érvényesítését, illetve a tagállami elszámolhatóság növelését várja az EB. A legjelentősebb változás, hogy az EB szándéka szerint a tagállamoknak úgynevezett KAP Stratégiai Tervet kellene készíteniük a támogatások felhasználására.
Agrotrend - Beküldve: 21:10:24
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36262db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120