Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.5.17.  <<

Nem könnyű megküzdeni az aknázómollyal

Még javában folyik a vadgesztenyék permetezése az aknázómoly első nemzedéke ellen, de néhol máris panaszkodnak. „Megjelentek az aknák, nem sikerült a permetezés!” A moly mindig is nehéz ellenfélnek számított. A technológia lényege már két évtizede is az volt, hogy pontos időzítéssel, már a tojásrakása előtt tökéletesen le kell fedni a leveleket a rovarölő szerrel. Sajnos nem lett egyszerűbb a helyzet. Több hatékony készítményt is kivontak a forgalomból és amik megmaradtak, azok sem felszívódóak. Azaz továbbra is 100%-os permetlé borítottságot kellene elérni a munkánkkal.

Ez egyre nehezebb feladat, hiszen lecsökkent a permetezésre alkalmas napok, éjszakák száma. Szelesebbé, zivatarosabbá alakult az időjárásunk. Ilyen körülmények között kellene a kifejezetten apró cseppeket eljuttatni, a lombkorona összes levelére. A környezeti változás a molyok biológiájára is hatással volt. Egy városrészen, sőt már egy parkon belül is eltérően alakulhat a hőmérséklet, a csapadék eloszlása. Időben és mennyiségükben is változatosabban rajzanak a molyok mint korábban.

Sajnos sok helyen még mindig a fák alatt maradnak a lehullott, áttelelő bábokkal fertőzött levelek. Úgy tűnik, hogy a vastag avarrétegből folyamatosan és óriási tömegben kirajzó molyok támadásától nem lehet jól megvédeni a felettük álló vadgesztenyéket.

Az okokat keresve pl. kíváncsi lennék, hogy ebben a talajközeli levélpaplanban meddig őrzik meg az életképességüket a bábok? Lehetséges, hogy ebben a komposztálódó, felmelegedő levélrétegből már egész korán is kirepülnek az imágók? Majd párzanak, tojást raknak és aknáznak már az permetezésünk előtt? Elképzelhető, hogy csak az előrejelző csapdák fogásához igazított, kétszer elvégzett permetezéssel lehetne eredményesen védekezni ezeken a helyszíneken? Egyetlen nemzedék esetében is!

A fotón látható park sétaútján egész télen söpörtek, de a rézsű jelenleg is barnállik az őszi lombtól. Szerintem itt egyetlen kezelés után nem lehet garanciát követelni a növényvédőstől.

Május elején kisebb riadalmat okoztak a kőrisek levélnyelén telepekben megjelenő, majd a gyökérnyak felé vonuló fehér viaszszálakkal borított rovarok. Dr. Némethy Zsuzsanna és dr. Haltrich Attila segítségével derítettem ki, hogy egy kőris-gubacstetű faj jelent meg az utcai fákon. A www.vmnk.hu oldalon dr. Maráczi Lászlótól pedig az életciklusát ismertem meg.

Lárva alakban telelnek át a rügyek alatt, innen vándorolnak a fiatal hajtásokra. Az alábbi fotón a bőségesen termelődő, a lakosságot zavaró mézharmatcseppeket is láthatják. Nagymértékű fölszaporodásuk esetén a lárvák elhagyják az lombkoronát és lefelé vándorolnak, a fa gyökérnyaka körül gyülekeznek (lásd az alsó fényképen). Júniustól alakulnak ki a szárnyas egyedek, amelyek a nyári tápnövényre, a közönséges jegenyefenyő gyökerére repülnek. Erről augusztusban települnek vissza a kőrisekre, ahol lerakják a tojásaikat. Amennyiben túlélik a telet, akkor legközelebb jövő tavasszal találkozunk ismét velük.

Jelentős kárt nem okoznak sem a kőrisen, sem a fenyőn. Ahol mindenképpen permetezni kell, ott bármelyik közterületi rovarölő szerhez fordulhatnak: Mospilan 20 SG, DecisMega, Vektafid A. Utoljára 2014-ben találkoztam vele, ekkor a vízsugaras (slagos) lemosás is bevált.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Agroinform

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.23.
Újabb határidő közeleg: alig egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására
Május 31-ig nyújthatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplők. Az elektronikus bevallási felülete az idei évtől új helyen, az Ügyfélprofil menüpontban érhető el a hivatal honlapján. A vonatkozó meghatalmazások kezelése és létrehozása a továbbiakban szintén itt történik. Az új felületen – az ügyfélkapus azonosítást és belépést követően – az érintettek elérhetik az előző évek során elkészült meghatalmazásokat is.
Agrotrend - Beküldve: 22:1:31
2018.5.21.
Átkerülhet a rettegett sertéspestis Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is
A megyei állattartók aggódnak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. A gazdák úgy vélik, jól sikerült tájékoztatni az embereket, a fogyasztás nem esett vissza jelentősen, ám az árak mégis csökkennek. A legnagyobb nehézséget az exporttilalmak jelentik. Jász-Nagykun-Szolnok megye északibb területein Heves közelsége miatt nagyobb az aggodalom. Mint egy tiszasülyi gazda is felvetette, egy vaddisznónak egy napi járásra esik átjönni a fertőzött területről, és a környéken rengeteg van belőlük.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:53:3
2018.5.21.
Kiemelten fontos a békési gazdák megfelelő védekezése az afrikai sertéspestis ellen
Békés megyében egyelőre nem észlelték az afrikai sertéspestist, de mivel jelentős számú sertésállomány van a megyében, így fontos a megelőző intézkedések betartása. A kormányzat tárgyal az EB-vel a kárt szenvedett gazdáknak adható támogatásokról. Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – mondta Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos a NAK Békés megyei szervezete által összehívott, az ASP-vel kapcsolatos békéscsabai gazdafórum előtti sajtótájékoztatón.
Agroinform - Beküldve: 21:53:2
2018.5.21.
Gép emelgeti a paradicsomosrekeszeket
Számítógép-vezérelt áruelőkészítő, csomagoló gépsort üzemeltek be az orosházi Majsai kertészetben. Miután a szedők behelyezték a frissen szedett fürtöket a rekeszekbe, azokat már nem kell többé emelgetniük, és palettázáshoz sincs szükség kézimunkaerőre. A rendszert kiszolgáló vezető nélküli anyagmozgató szerelvény szinte hangtalanul közlekedik az üvegház és a hűtött csarnok között, a beépített érzékelőknek köszönhetően a közbeeső ajtók is maguktól nyílnak, záródnak.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:52:57
2018.5.21.
Korábban indult idén a sulyommező ritkítása a Tisza-tavon
Korábban indult idén a Tisza-tavon a sulyommező ritkítása a szélsőségesen meleg tavaszi időjárás miatt; a cél azonban változatlan: a tó megtisztítása 800 hektárnyi sulymos területtől - közölte a horgászati célú halgazdálkodási hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. Hegedüs Gábor elmondta: a 40 éves Tisza-tó mesterségesen létrehozott létesítmény, amely folyamatos gondozást igényel.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:52:56
2018.5.20.
Hiába a zivatarokkal tarkított kora nyári idő, már enyhe aszály van
A hét eleje óta jellemzően 5 és 30 mm közötti eső hullott az országban, néhol egy-egy felhőszakadásból ennél több is esett. A csapadék lehűléssel párosult, a legmagasabb hőmérséklet is csak 20 fok körül alakult az elmúlt két napban, így a kisebb párolgási veszteség miatt több nedvesség tudott hasznosulni a talajban. Bár nagy esőzések nem valószínűleg hogy lesznek, záporok és zivatarok öntözik majd foltszerűen a talajt.
Agrotrend - Beküldve: 21:44:58
2018.5.20.
120 nap, minimálbér, szabadság - ezek járnak a nyári idénymunkát végző diákoknak
Mezőgazdasági idénymunkát 120 munkanapon végezhetnek a 16. életévüket betöltött tanulók. A 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Agrotrend - Beküldve: 21:44:56
2018.5.20.
Dinamikusan fejlődik az ökológiai gazdálkodás
Az évtized végére reális célkitűzés lehet, hogy 350 ezer hektáron, a teljes mezőgazdasági terület 6–7 százalékán környezettudatos termelés valósuljon meg – mondta április végén Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az ökológiai gazdálkodás fejlesztése számos előnnyel jár, amelyek közül kiemelten fontos a munkahelyteremtés, valamint a környezetre és a magyar népesség egészségi állapotára gyakorolt kedvező hatások.
Agrotrend - Beküldve: 21:44:50
2018.5.20.
Kell-e félni az afrikai sertéspestistől?
Egyelőre csak vaddisznóknál, de Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis. A hír hallatán a sertéságazat és a vadásztársadalom minden tagja szinte egy emberként kapott a szívéhez. De mekkora valójában a veszély? Mit érdemes tudni a betegségről, mik a teendők és mire számíthatunk? Többek között erről is szó esett dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal folytatott beszélgetésünkben.
Agroinform - Beküldve: 21:44:48
2018.5.19.
ASP: Horvátország a magyar élősertés import szüneteltetését kéri
Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter Zágrábban. Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, így nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:11:2
2018.5.19.
Visszaadnák a természetnek az erdőt
Magyarországon ma már nincs természetes állapotban lévő tölgyerdő, ezért a Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei kísérletbe kezdtek a tölgyesek eredeti állapotainak visszaállítására. A Life4Oak Forests program Magyarországon 1500 hektárt érint – közölte a WWF a madarak és fák napja alkalmából. A sík- és dombvidéki tölgyerdők könnyen elérhető, nagy értékű faanyagot biztosítottak, amelyet az emberiség úgy használt, hogy nem számolt a következményekkel.
Agroinform - Beküldve: 22:11:1
2018.5.19.
Egy jó kapcsolatban fontos a kommunikáció: őstermelők és vendéglátó egységek románca
Somogyban főleg az egymásra találást segítő megfelelő kommunikációból, kommunikációs csatornából adódó nehézségek és a felhasználók igényét kielégítő alapanyagok/termékek hiánya akadályozzák a kapcsolatot. Gyanítható, hogy más megyékben is hasonló a helyzet. 2018. május 11-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei szervezete „Helyi termékek a gasztronómiában” címmel workshopot rendezett, mégpedig azért, hogy kiderüljön, miként is lehetne közelebb hozni az őstermelőket, a helyi termék-előállítókat és a vendéglátóiparban érdekelteket – számolt be róla a NAK.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:59
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36021db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120