Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 4. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.4.15.  <<

A halhiány magasra srófolta az árakat

A fogyasztást ösztönző kampány és az ötszázalékos áfa hatására annyira megugrott a hazai kereslet, hogy relatív hiány alakult ki. A halhús áfájának januári csökkentése még mindig érezteti hatását dacára annak, hogy a termék azóta hiánycikk lett – mondta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal)szóvivője. Beszélt arról is, az idei tavasz egyik kellemetlen momentuma a belvíz, így a Dunántúl jó részén egyelőre nem kezdődhet el a halászat.

Az európai halászati szervezetek közül elsőként a magyar a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kapta meg a Földművelésügyi Minisztérium minősítését, amely szakmaközi szervezetként ismerte el a Mahal-t. Lévai Ferenc szóvivő elmondta, az elismerést csak olyan szervezetek kaphatják meg, amelyekben a szakma szinte minden pólusából vannak kereskedők, feldolgozók és termelők.

A végső cél az, hogy a halágazat minden szereplője egy egységes célért dolgozzon, így nem lennének ellentétes érdekek – tette hozzá.

Lévai Ferenc beszélt arról is, idén tavasszal a halhiány elég magasra srófolta az árakat, ám már régen szerették volna elérni, hogy elmozduljanak az öt-hat évvel ezelőtti árak. Közölte, úgy tűnik, most ez sikerült, hiszen „Magyarországon olyan mértékben fogyott el a hal, hogy relatív halhiány alakult ki”.

A halhús általános forgalmi adójára (áfa) rátérve közölte, a januári csökkentés pozitív hatása továbbra is érzékelhető az ágazatban. „Még nem értük el a tavalyi a bruttó árat, de emellett fontos az is, hogy tisztul és fehéredik az ágazat, amire már nagy szükség volt. Az ötszázalékos áfát mindenki tisztességgel bevallja” – fűzte hozzá Lévai Ferenc.

Kifejtette, az idei tavasz kellemetlen momentuma a belvíz, amit nem igazán tudnak kezelni, így pedig a Dunántúl jó részében, de a Tiszántúlon is, nem tudják elkezdeni a halászatot.

Ennek oka, hogy a belvizet befogadó csatornákon olyan magas a vízállás, hogy képtelenség a lecsapolandó halastavak vizét ráengedni. A szóvivő közölte, emiatt nagyon elcsúszik a kora tavaszi lehalászás, „sajnos ez már most látható”.

Jelezte, a belvíz elég tartósnak ígérkezik a Dunántúl néhány pontján, a Balatonból pedig hiába engedtek el már kétszáz millió köbméter vizet – ami elképesztően nagy mennyiségnek számít –, még mindig rendkívül magas a vízszintje. Ami jó hír – folytatta –, hogy a Dunán egyelőre még nincs magas vízállás, így legalább a legnagyobb folyónk tudja fogadni a beérkező vizeket.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Agrotrend

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.4.19.
Jönnek a hajtatott magyar zöldségek
A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek – írja a nak.hu. Az import termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot. Magyarországon a zöldséghajtatásnak komoly hagyományai vannak. Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk üvegház és fóliasátor alatt zöldségeket. Az elmúlt években folyamatos fejlődés volt tapasztalható az ágazatban, melyhez hozzájárult a magyar termálenergia valamint az üvegházi technológiák korszerűsítése is. A legnagyobb termőterület a kiváló fényviszonyokkal rendelkező dél-alföldi régióban található, ahol megtermelik a hajtatott zöldségek mintegy nyolcvan százalékát.
Agronapló - Beküldve: 22:31:12
2018.4.19.
Javuló eredmények a tavaszi élelmiszerellenőrzésen
A 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzésen szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán. A hatóság tájékoztatott arról, hogy az egy hónapos mustra során 4715 vizsgálatot végeztek, amelyekből 88 figyelmeztetéssel, 154 pedig mintegy 13,5 millió forintnyi bírsággal zárult. A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszer-tételből 349-et – mintegy 9,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból.
Agronapló - Beküldve: 22:31:7
2018.4.15.
Egyre nagyobb a kereslet itthon a kígyóuborkára
A vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát, a kereslet az európai tendenciáknak megfelelően egyre nő. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarországon az összes uborkatermés kétharmada hajtatott uborka, a többi ipari feldolgozásra kerül. A hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, 100 hektár körül alakult (60-70 hektár kígyóuborka, 30-40 hektár salátauborka). A hazai saláta- és kígyóuborka-termés 15–18 ezertonna között változik, 2017-ben megközelítette a felső értéket.
Agroinform - Beküldve: 15:28:6
2018.4.15.
A halhiány magasra srófolta az árakat
A fogyasztást ösztönző kampány és az ötszázalékos áfa hatására annyira megugrott a hazai kereslet, hogy relatív hiány alakult ki. A halhús áfájának januári csökkentése még mindig érezteti hatását dacára annak, hogy a termék azóta hiánycikk lett – mondta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal)szóvivője. Beszélt arról is, az idei tavasz egyik kellemetlen momentuma a belvíz, így a Dunántúl jó részén egyelőre nem kezdődhet el a halászat.
Agrotrend - Beküldve: 15:27:57
2018.4.14.
Régi fajták újjászületése
Az utóbbi években felkapottá váltak a régi falusi portákon, szőlőhegyeken gondozás nélkül is bőséges, egészséges, jóízű termést nevelő gyümölcs-tájfajták. Ezeket a gazdálkodó ember a természet segítségével válogatta ki aszerint, hogy ami kevés törődés mellett is életképes, termőképes maradt, azt továbbszaporította. A vegyszermentes termesztés egyik alapja az ellenálló zöldség- és gyümölcsfajták ültetése. mielőtt zöldségvetőmagot választunk, tájékozódjunk az adott fajta betegségekkel szembeni ellenállóságáról.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 12:31:8
2018.4.14.
Könnyfakasztó hungarikum
Ősidők óta ismert és előszeretettel fogyasztott növényünk a torma (Armoracia rusticana). Már a Biblia is említést tesz róla – a zsidó húsvéton csípős, keserű gyökeret szolgáltak fel, vélhetően tormát –, de honfoglaló eleink is ismerhették az aromás növényt. A hajdúsági torma olyan eredetvédett hazai termék, amely 2009 óta uniós oltalmi minősítést élvez.
Agroinform - Beküldve: 12:21:53
2018.4.13.
Egyre bővül a hazai uborkafogyasztás
Egyre több kígyóuborka fogy a magyar piacon, a vásárlók már egész évben keresik a friss zöldséget a boltokban – írta a Magyar Idők vasárnap. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint kígyóuborkából a magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Ezzel szorosan az uniós átlaghoz közelítünk: Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként.
Agronapló - Beküldve: 18:32:35
2018.4.13.
Komoly rügykárok a márciusi fagy miatt a kajszibarackban
A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani – közölte az MTI. Más gyümölcsfajtáknál nem ilyen rossz a helyzet.
Agronapló - Beküldve: 18:32:25
2018.4.11.
Lesz hol tárolni a cigánylecsó alapanyagait
Helyitermék-raktár létesül a baranyai Cserdiben. A baranyai településen prémium minőségű termékek készülnek. Helyitermék-raktárat, hűtőházat, csomagolót is magába foglaló logisztikai bázist létesít Cserdiben 250 millió forintos európai uniós forrásból az önkormányzat - hangzott el a túlnyomó többségében cigány lakosságú baranyai községben tartott pénteki projektnyitón.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:19
2018.4.10.
Tízmilliárdos gombaüzemet épít a Fungaria Bio Zrt. Nagykállóban
Gombatermesztő- , feldolgozó- és kutatóközpontot, valamint komposztgyártó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 2,6 milliárdos kormánytámogatással megvalósuló, 10,5 milliárd forint értékű kiemelt beruházás eredményeképp laskagombát és más "egzotikus" típusú gombákat termesztenek, dolgoznak fel, csomagolnak és értékesítenek majd.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:56:30
2018.4.8.
Élelmiszeripari nyomonkövetési roadshow indul
2018. áprilisától kezdve az év őszéig az élelmiszerek nyomon követésével kapcsolatos információkkal ismerkedhetnek az élelmiszeripari vállalkozások. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2015 októberében kötött megállapodást a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform létrehozására és működtetésére. A platform célja, hogy az együttműködő felek segítséget nyújtsanak a hazai élelmiszeripari vállalkozásoknak nyomonkövetési rendszereik, üzleti kommunikációjuk és fogyasztói marketingeszköztáruk nemzetközi szintre történő emelésében.
Agrotrend - Beküldve: 22:31:59
2018.4.8.
Áprilisban kezdi meg működését a Spar új gyáregysége
Több mint 1,2 milliárd forintból építette fel új, kényelmi élelmiszereket gyártó üzemét a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. Üllőn, ahol már az induláskor 50 új munkahelyet teremtettek - ismertette Heiszler Gabriella, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója szerdán, sajtótájékoztatón. Heiszler Gabriella elmondta, hogy a vállalat üllői logisztikai központjának területén található létesítményben kezdetben naponta 4 tonna majonézes salátát és több mint 20 ezer szendvicset fognak készíteni.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:31:53
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35757db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120