Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 7. 16.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.14.  <<

Chili paprika termesztés házilag

A chili paprikának minden konyhában ott a helye. Nem csak csípős, izgalmas ízt kölcsönöznek az ételeknek, de hihetetlenül egészségesek és táplálók is, pozitív hatásuk (nem csak csípésük) pedig külsőleg és belsőleg is érezhető. A csípős ízükről híres chiliket első sorban gasztronómiai célokra használják, általában fűszer formájában. Legnépszerűbb fajtái közé tartoznak a habanero, a jalapeno, a cayenne, és a serrano. Először Közép- és Dél-Amerika földművesei tenyésztették ki őket évezredekkel ezelőtt, ma már azonban az egész világon elterjedtek és szinte mindenhol találkozhatsz chilifarmokkal.

De mitől olyan egészségesek a chilik? Az ilyen paprikák egy kapszaicin elnevezésű növényi összetevőt tartalmaznak, ami egyben csípős ízükért is felelős. Ez az összetevő a magvakban és a paprikák belső, fehér rétegében található meg legnagyobb mennyiségben – minél több kapszaicin van egy paprikában, annál csípősebb.

Mire jó a kapszaicin?

A kapszaicin ironikus módon nagyon hatékony fájdalomcsillapító, azonban sokak szerint a fogyásban is képes segíteni, mert csökkenti a kalóriabevitelt, és a zsírszövetek méretét is.

Antioxidáns hatásának köszönhetően segít felvenni a küzdelmet a gyulladások ellen, amik számos betegség forrásai lehetnek.

Besegít az immunrendszernek is – a chili paprikákban rengeteg béta-karotin található, amik bizonyítottan támogatják a szervezet önvédelmi rendszerét. A chili paprikák C-vitamintartalma sem elhanyagolandó.

A kapszaicin továbbá segít a szívbetegség, és más szívvel kapcsolatos problémák megelőzésében. Ez annak köszönhető, hogy csökkenti az általános koleszterinszintet, a trigliceridek számát, és a vérlemezkék sűrűsödését.

A vércukorszint kezeléséhez is hozzájárul – a chilik rendszeres fogyasztása bizonyítottan képes csökkenteni a vér inzulintartalmát.

Az dugulás és az arcüreggyulladás kezelésére is használható – a kapszaicin rendkívül hatékony az orrdugulás enyhítésében, ugyani könnyedén oldja a lerakódó váladékot. Baktériumölő hatásának köszönhetően a krónikus arcüreg-fertőzéseket is segít megelőzni.

Hogyan termessz magadnak chili paprikát házilag?

Ha szeretnéd kihasználni a chilik össze jótékony tulajdonságát, akkor érdemes házilag termeszteni őket. Valójában egyáltalán nem lesz nehéz dolgod velük, de mindenképpen érdemes utánanézni a választott fajtáid igényeinek és jellemzőinek. Íme néhány általános információ a chilik termesztéséről!

Válassz paprikát

A chilik rengetegféle színben, ízben és erősségben fellelhetők. Léteznek egynyári, és évelő fajtáik is. Általánosságban három kategóriába oszthatjuk szét a chiliket – erős, édes, és dísz. Valójában mindegyikőjükre jellemző némi csípősség, persze az édesebbek esetén ez jóval enyhébb, mint az erősebb változatoknál. Az erős chilik közül az enyhén csípősektől méregerősekig válogathatunk. A díszpaprikák gyönyörű színeket és formákat vehetnek fel, habár ezek kezelésekor is érdemes vigyázni, mert nem mentesek a kapszaicintől. A chilik színei nagyon változatosak lehetnek, azonban nem igazán van közük a paprika erősségéhez. Nézz utána, hogy a kiszemelt fajtád mennyire tűri jól az otthoni körülményeket, és hogy megfelelő környezetet tudsz-e biztosítani neki kertedben.

Ültetés maggal

Amint megvannak a magok, először meg kell puhítanod őket. Ehhez helyezd a magokat egy nyirkos papírtörlőbe, hajtsd azt össze, majd tedd a papírtörlőt egy műanyag tasakba. Helyezd a tasakot meleg, száraz helyre, és hagyd ott több napig. Amint a magvak elkezdenek kicsírázni, már el is lehet öltetni őket. Csíráztató tálcákat vagy akár apró ültető vázákat is használhatsz az ültetésre. Töltsd meg őket talajjal, majd mindegyikbe helyez egy-egy magot, nagyjából 1,2 cm-rel a felszín alá. Ne felejtsd el alaposan megöntözni a magokat, és minden nap adj nekik legalább egy teáskanálnyi vizet, hogy a talaj mindig nedves maradjon körülöttük. Meleg, napos helyre érdemes tenni őket, például egy radiátor közelébe, vagy egy ablakpárkányra. Nem ajánlott sem túl hideg, sem túl meleg körülmények között tartani a magokat, mert az megakadályozhatja megfelelő fejlődésüket. A következő oldalon várnak a további információk!

Kiültetés – mikor?

Figyelj oda a magjaidra – a csírázás néhány napon belül, vagy hetek elteltével is megindulhat. Az első hajtás két levelet hoz majd, ezek a sziklevelek, vagy csíralevelek – ezeket követik később az „igazi” levelek. Ha ezek is előbukkannak, akkor itt az ideje a kiültetésnek. Ezzel érdemes megvárni, hogy a kinti idő elég meleggé váljon az adott fajta számára.

Az ültetési hely

A megfelelő kiültetési hely kiválasztása nagyon fontos a chili paprikák számára. A chilik imádják a meleget, szóval fontos napos helyre tenni őket, ahol a talaj megfelelő vízelvezetést biztosít, és ahol mostanában nem termesztettél más paprikákat. Lehetőleg teljesen napos részre kerüljenek, de vigyázni kell, mert a túl erős napfénytől megéghetnek. Vigyázz a túlöntözéssel – paprikáid (mint számos más növény) nem viselik jól, ha sokáig vízben kell állniuk. A túlöntözés kevesebb termést, vagy akár a chili pusztulását is okozhatja. A talaj mély, és gazdag legyen – ha nem elég tartalmas, akkor 2,5 cm komposzttal kiegészítheted. A paprikák imádják a káliumot, de a nitrogénnel óvatosan kell bánni, mert túlságosan felgyorsulhat tőlük a növények növekedése, és ettől kevésbé lesznek ellenállók a betegségekre.

A palánták kiszoktatása

A kiültetés előtt a palántákat fokozatosan hozzá kell „szoktatni” a kinti körülményekhez, ami segít, hogy könnyebben viseljék a költöztetést. Minél kevesebb stresszen kell átesniük, annál több és nagyobb paprikát teremnek majd. A kiszoktatást akkor ajánlott megkezdeni, amikor a kinti napközbeni hőmérséklet legalább 15°C, és az utolsó fagy is elmúlt már. Ez az idő általában márciusra, áprilisra érkezik meg. A kiszoktatáshoz helyezd őket védett helyre a szabadban, például a ház közelébe, vagy a hátsó kertbe naponta több órára, 3-4 napon keresztül. Ez után a következő héten egyre több időre hagyd kint őket minden nap. Közvetlenül az átültetés előtt az ágyást is felmelegítheted, ha letakarod egy fekete műanyag ponyvával.

Az ültetés

A kiültetésre egy felhős nap a legideálisabb. Ajánlott legalább 30-50 centire ültetni őket egymástól, nehogy túlságosan összezsúfolódjanak (ez a fajtától is függ). Áss apró lyukakat, amik kicsivel mélyebbek, mint a növénytartók, amiben jelenleg a palántákat tartod. Ha magasabb fajtákat választottál, akkor karózd ki őket, vagy húzz köréjük rácsot, nehogy a szél vagy a termések súlya eltörje a száraikat. Miután a magvak kikerültek a kertbe, mindegyik lyukat töltsd fel talajjal. Ne paskold vagy nyomkodd le a talajt körülöttük, mert ez a talaj sűrűsödést okozhatja, csökkentve a vízelvezetést.

A paprikák gondozása

A tenyészidőszak során fontos, hogy a chili paprikák minden héten legalább 2,5 cm-nyi vizet kapjanak. A chilik a nyirkos talajt szeretik, de az átmosott talajt már nem. Extrém szárazság vagy hőség idején gyakran ellenőrizd őket – ilyenkor általában lényegesen több vízre van szükségük napi szinten.

Csípd le az első virágokat, hogy később nagyobb terméseket kapj

Ez elsőre ellentmondásosnak hangzik, de valóban érdemes lecsípni az elsőként megjelenő virágokat paprikáidról. Ezzel nem ártasz nekik – éppen ellenkezőleg, segítesz, hogy energiájukat a termés helyett a növekedésre és megerősödésre használják fel. Ez később több, nagyobb termést eredményez majd.

Szüretelés

A szüretelés ideje az adott fajtától függ, de általában a termések mérete alapján látni fogod, hogy mikor készek arra, hogy leszedd őket. Ízük édesebbé válik, ha megvárod, hogy felvegyék érett színüket, ami megint csak az adott fajtán múlik. A szüreteléskor sose tépd, mindig ollóval vágd le a paprikákat.

Agrároldal

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.7.15.
A gabonafeldolgozók és a pékek is árat emelnek
A malmok és a pékek is áremelésre készülnek – írta a hirtv.hu. A gabonafeldolgozók beérnék annyival, ha a liszt 5 forinttal drágulna. A pékeknek az alapanyag árának emelkedése mellett a szállítási költségek növekedésével is kalkulálniuk kell, amikor meghatározzák a kenyér vagy a kakaós csiga árát. Kurusa Tamás egy szegedi központú agrárcégnél termelésirányító. Változó terméshozammal számolt, az általuk művelt területeken 4 és 7 tonna között alakulhat a búzatermés hektáronként.
Agronapló - Beküldve: 22:12:35
2018.7.14.
Belföldi csomagolással megelőzhető a méz hamisítása
Belföldön kell palackozni a kivitelre szánt magyar mézet, mert csomagolás nélkül a gyenge minőségű távol-keleti mézek javítására használják föl a külföldi üzemek – mondta el Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban – írja az MTI. A miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a magyar termelők jelentős bevételtől esnek el a csomagolás hiánya miatt.
Agronapló - Beküldve: 16:9:29
2018.7.12.
Még bizonytalan az idei méztermelő szezon
A méhegészségügyi problémák és az időjárási körül­mények egyaránt nehezítették idén a méhészek munkáját. Az egyik legfőbb probléma, hogy teljes bizonyossággal nem lehet tudni, hogy mi okozta az elmúlt hetekben tapasztalt népességcsökkenést a kaptárakban. – Nagyon felemás érzésekkel gondolunk az idei méztermelő szezonra – jegyezte meg Molnár György, a Jászsági Méhész Egyesület elnöke.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:27
2018.7.12.
Aranyáron adják a kajszit, rövid lesz az idei szezon
Nagyon kevés sárgabarack termett idén a márciusi fagy miatt. Kisvejkén, Bátaszék és Szekszárd határában az átlagos termés egytizede. Ebből adódóan az ára is magas, egy kiló étkezési minőségű kajsziért hat-nyolcszáz forintot kérnek. Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról - írta a teol.hu.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:23
2018.7.12.
Érett dinnyét akar? Koncentráljon a bibepontra!
A dinnyevásárlás olyan, mintha zsákbamacskát vennénk, nehéz megállapítani, hogy kellőképpen érett, édes gyümölcsöt viszünk-e haza. De van néhány trükk, amit bevethetünk a sárgadinnye választás esetén. A legegyszerűbb az lenne, ha a héja elárulná, mennyire érett a termés, de a sárgadinnye esetében a színe a fajtájától függ, nem az érettségi fokáról árulkodik. Rengeteg fajta létezik szerte a világon és a hazai termelők is számos változattal látják el a kereskedőket: héjuk lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, zöldes, halványsárga, vagy narancsszínű.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:21
2018.7.11.
Folytatódik az élelmiszerek infláció fölötti drágulása
Idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. Elemzők a jövő évre átlagban 2,8 százalék körüli inflációra számítanak. Az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2, a tojás 10,1, a tejtermékek 9, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult, a cukor 22,1 százalékkal lett olcsóbb 12 hónap alatt, tavaly júniushoz viszonyítva.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:39:54
2018.7.10.
Durván megdrágul a pálinka
Jövőre hétszáz forinttal emelkedne minden ötven százalék-fokos pálinka fél literjének ára a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatt – mondta a Népszavának Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a Parlament felsőházi termében tartott idei Pálinka Országkóstoló Díjátadó gála után. Az érdekképviseleti szerv küzd a terv ellen. Bár a módosítás előtt a szaktárca – törvényi kötelezettsége ellenére - nem kérte ki a tanács véleményét, az elnök tájékoztatása szerint az ünnepségen személyes ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől küldöttségük fogadására.
Agrotrend - Beküldve: 22:44:35
2018.7.7.
Lisztéria-ügy: óriási zűr a magyar hűtőiparban
Más hazai hűtő- és konzervipari cégeket is érinthet, hogy a Greenyard Hungary (GH) Kft. bajai hűtőüzemének gyorsfagyasztott zöldségtermékei lisztéria baktériummal szennyeződtek. Több vállalat is vásárolt ugyanis alapanyagokat a GH-tól, amelyeket saját termékeibe dolgozott be. Így most e vétlen hűtő- és konzervipari társaságok is arra kényszerülhetnek, hogy az ügyről tájékoztassák – sokszor külföldi – kereskedelmi partnereiket, illetve visszahívják termékeiket.
Agrárszektor - Beküldve: 22:35:23
2018.7.6.
Becsüljük a gyöngyöstojást!
Bár a gyöngytyúkot elsősorban hústermelés céljából tartjuk, ennek ellenére érdemes fokozott figyelmet szentelnünk tojástermelésére is. A gyöngytyúk tojását leginkább tenyésztojásként tudjuk értékesíteni, de a fölösleges mennyiséget felhasználhatjuk étkezési célokra is, hiszen beltartalmi értéke igen magas: négyszer annyi A-vitamint és karotint tartalmaz, mint a házityúk tojása.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:20:9
2018.7.6.
Ismeri ön a jostát?
Érik a josta, és már megjelent a piacokon is. A növény sok gondozást nem igényel, gyümölcse vitaminbomba, frissítő hatású a nagy nyári melegben, felhasználása pedig nagyon sokrétű. A josta (Ribes nidrigolaria) egy mesterséges növény, amelyet a feketeribizli és az egres keresztezéséből alkottak meg német növénynemesítők, és az 1970-es években kezdte pályafutását a kertekben. Nevét a fekete ribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:20:8
2018.7.5.
Cáfol a Nébih: nincs nagy baj az albán pékségekkel
A hatóság és a megyei szakigazgatási szervek - az éves ellenőrzési terv és a közérdekű bejelentések alapján - rendszeresen ellenőrzik az élelmiszer-előállító üzemeket, köztük a pékségeket is. Nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint. Ezzel a hivatal cáfolja a Magyar Pékszövetséget, amely többek között azt állítja, hogy az albán pékségek nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait.
Agrárszektor - Beküldve: 22:4:48
2018.7.3.
Egy zöldség, amely már éretlenül is felhasználható: mutatjuk melyik az
A nyári meleg a zöldségek érését is előrébb hozta, ami azt jelenti, hogy már szedhető az egyik legnépszerűbb tökféle, a cukkini is. Egy nagyon sokféleképpen felhasználható zöldségről van szó, azon kívül ugyanis, hogy a termése szinte bármely növekedési szakaszban fogyasztható, a virága is ehető. A termesztése nem igényel nagy odafigyelést, van azonban néhány fontos tudnivaló, amit ha szem előtt tartunk, akkor nem csak idén, de jövőre is biztos, hogy szép termést hoz majd a cukkinink.
Agrárszektor - Beküldve: 20:14:39
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36446db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120