Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 4. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2018.3.14.  <<

Chili paprika termesztés házilag

A chili paprikának minden konyhában ott a helye. Nem csak csípős, izgalmas ízt kölcsönöznek az ételeknek, de hihetetlenül egészségesek és táplálók is, pozitív hatásuk (nem csak csípésük) pedig külsőleg és belsőleg is érezhető. A csípős ízükről híres chiliket első sorban gasztronómiai célokra használják, általában fűszer formájában. Legnépszerűbb fajtái közé tartoznak a habanero, a jalapeno, a cayenne, és a serrano. Először Közép- és Dél-Amerika földművesei tenyésztették ki őket évezredekkel ezelőtt, ma már azonban az egész világon elterjedtek és szinte mindenhol találkozhatsz chilifarmokkal.

De mitől olyan egészségesek a chilik? Az ilyen paprikák egy kapszaicin elnevezésű növényi összetevőt tartalmaznak, ami egyben csípős ízükért is felelős. Ez az összetevő a magvakban és a paprikák belső, fehér rétegében található meg legnagyobb mennyiségben – minél több kapszaicin van egy paprikában, annál csípősebb.

Mire jó a kapszaicin?

A kapszaicin ironikus módon nagyon hatékony fájdalomcsillapító, azonban sokak szerint a fogyásban is képes segíteni, mert csökkenti a kalóriabevitelt, és a zsírszövetek méretét is.

Antioxidáns hatásának köszönhetően segít felvenni a küzdelmet a gyulladások ellen, amik számos betegség forrásai lehetnek.

Besegít az immunrendszernek is – a chili paprikákban rengeteg béta-karotin található, amik bizonyítottan támogatják a szervezet önvédelmi rendszerét. A chili paprikák C-vitamintartalma sem elhanyagolandó.

A kapszaicin továbbá segít a szívbetegség, és más szívvel kapcsolatos problémák megelőzésében. Ez annak köszönhető, hogy csökkenti az általános koleszterinszintet, a trigliceridek számát, és a vérlemezkék sűrűsödését.

A vércukorszint kezeléséhez is hozzájárul – a chilik rendszeres fogyasztása bizonyítottan képes csökkenteni a vér inzulintartalmát.

Az dugulás és az arcüreggyulladás kezelésére is használható – a kapszaicin rendkívül hatékony az orrdugulás enyhítésében, ugyani könnyedén oldja a lerakódó váladékot. Baktériumölő hatásának köszönhetően a krónikus arcüreg-fertőzéseket is segít megelőzni.

Hogyan termessz magadnak chili paprikát házilag?

Ha szeretnéd kihasználni a chilik össze jótékony tulajdonságát, akkor érdemes házilag termeszteni őket. Valójában egyáltalán nem lesz nehéz dolgod velük, de mindenképpen érdemes utánanézni a választott fajtáid igényeinek és jellemzőinek. Íme néhány általános információ a chilik termesztéséről!

Válassz paprikát

A chilik rengetegféle színben, ízben és erősségben fellelhetők. Léteznek egynyári, és évelő fajtáik is. Általánosságban három kategóriába oszthatjuk szét a chiliket – erős, édes, és dísz. Valójában mindegyikőjükre jellemző némi csípősség, persze az édesebbek esetén ez jóval enyhébb, mint az erősebb változatoknál. Az erős chilik közül az enyhén csípősektől méregerősekig válogathatunk. A díszpaprikák gyönyörű színeket és formákat vehetnek fel, habár ezek kezelésekor is érdemes vigyázni, mert nem mentesek a kapszaicintől. A chilik színei nagyon változatosak lehetnek, azonban nem igazán van közük a paprika erősségéhez. Nézz utána, hogy a kiszemelt fajtád mennyire tűri jól az otthoni körülményeket, és hogy megfelelő környezetet tudsz-e biztosítani neki kertedben.

Ültetés maggal

Amint megvannak a magok, először meg kell puhítanod őket. Ehhez helyezd a magokat egy nyirkos papírtörlőbe, hajtsd azt össze, majd tedd a papírtörlőt egy műanyag tasakba. Helyezd a tasakot meleg, száraz helyre, és hagyd ott több napig. Amint a magvak elkezdenek kicsírázni, már el is lehet öltetni őket. Csíráztató tálcákat vagy akár apró ültető vázákat is használhatsz az ültetésre. Töltsd meg őket talajjal, majd mindegyikbe helyez egy-egy magot, nagyjából 1,2 cm-rel a felszín alá. Ne felejtsd el alaposan megöntözni a magokat, és minden nap adj nekik legalább egy teáskanálnyi vizet, hogy a talaj mindig nedves maradjon körülöttük. Meleg, napos helyre érdemes tenni őket, például egy radiátor közelébe, vagy egy ablakpárkányra. Nem ajánlott sem túl hideg, sem túl meleg körülmények között tartani a magokat, mert az megakadályozhatja megfelelő fejlődésüket. A következő oldalon várnak a további információk!

Kiültetés – mikor?

Figyelj oda a magjaidra – a csírázás néhány napon belül, vagy hetek elteltével is megindulhat. Az első hajtás két levelet hoz majd, ezek a sziklevelek, vagy csíralevelek – ezeket követik később az „igazi” levelek. Ha ezek is előbukkannak, akkor itt az ideje a kiültetésnek. Ezzel érdemes megvárni, hogy a kinti idő elég meleggé váljon az adott fajta számára.

Az ültetési hely

A megfelelő kiültetési hely kiválasztása nagyon fontos a chili paprikák számára. A chilik imádják a meleget, szóval fontos napos helyre tenni őket, ahol a talaj megfelelő vízelvezetést biztosít, és ahol mostanában nem termesztettél más paprikákat. Lehetőleg teljesen napos részre kerüljenek, de vigyázni kell, mert a túl erős napfénytől megéghetnek. Vigyázz a túlöntözéssel – paprikáid (mint számos más növény) nem viselik jól, ha sokáig vízben kell állniuk. A túlöntözés kevesebb termést, vagy akár a chili pusztulását is okozhatja. A talaj mély, és gazdag legyen – ha nem elég tartalmas, akkor 2,5 cm komposzttal kiegészítheted. A paprikák imádják a káliumot, de a nitrogénnel óvatosan kell bánni, mert túlságosan felgyorsulhat tőlük a növények növekedése, és ettől kevésbé lesznek ellenállók a betegségekre.

A palánták kiszoktatása

A kiültetés előtt a palántákat fokozatosan hozzá kell „szoktatni” a kinti körülményekhez, ami segít, hogy könnyebben viseljék a költöztetést. Minél kevesebb stresszen kell átesniük, annál több és nagyobb paprikát teremnek majd. A kiszoktatást akkor ajánlott megkezdeni, amikor a kinti napközbeni hőmérséklet legalább 15°C, és az utolsó fagy is elmúlt már. Ez az idő általában márciusra, áprilisra érkezik meg. A kiszoktatáshoz helyezd őket védett helyre a szabadban, például a ház közelébe, vagy a hátsó kertbe naponta több órára, 3-4 napon keresztül. Ez után a következő héten egyre több időre hagyd kint őket minden nap. Közvetlenül az átültetés előtt az ágyást is felmelegítheted, ha letakarod egy fekete műanyag ponyvával.

Az ültetés

A kiültetésre egy felhős nap a legideálisabb. Ajánlott legalább 30-50 centire ültetni őket egymástól, nehogy túlságosan összezsúfolódjanak (ez a fajtától is függ). Áss apró lyukakat, amik kicsivel mélyebbek, mint a növénytartók, amiben jelenleg a palántákat tartod. Ha magasabb fajtákat választottál, akkor karózd ki őket, vagy húzz köréjük rácsot, nehogy a szél vagy a termések súlya eltörje a száraikat. Miután a magvak kikerültek a kertbe, mindegyik lyukat töltsd fel talajjal. Ne paskold vagy nyomkodd le a talajt körülöttük, mert ez a talaj sűrűsödést okozhatja, csökkentve a vízelvezetést.

A paprikák gondozása

A tenyészidőszak során fontos, hogy a chili paprikák minden héten legalább 2,5 cm-nyi vizet kapjanak. A chilik a nyirkos talajt szeretik, de az átmosott talajt már nem. Extrém szárazság vagy hőség idején gyakran ellenőrizd őket – ilyenkor általában lényegesen több vízre van szükségük napi szinten.

Csípd le az első virágokat, hogy később nagyobb terméseket kapj

Ez elsőre ellentmondásosnak hangzik, de valóban érdemes lecsípni az elsőként megjelenő virágokat paprikáidról. Ezzel nem ártasz nekik – éppen ellenkezőleg, segítesz, hogy energiájukat a termés helyett a növekedésre és megerősödésre használják fel. Ez később több, nagyobb termést eredményez majd.

Szüretelés

A szüretelés ideje az adott fajtától függ, de általában a termések mérete alapján látni fogod, hogy mikor készek arra, hogy leszedd őket. Ízük édesebbé válik, ha megvárod, hogy felvegyék érett színüket, ami megint csak az adott fajtán múlik. A szüreteléskor sose tépd, mindig ollóval vágd le a paprikákat.

Agrároldal

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.4.19.
Jönnek a hajtatott magyar zöldségek
A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek – írja a nak.hu. Az import termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot. Magyarországon a zöldséghajtatásnak komoly hagyományai vannak. Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk üvegház és fóliasátor alatt zöldségeket. Az elmúlt években folyamatos fejlődés volt tapasztalható az ágazatban, melyhez hozzájárult a magyar termálenergia valamint az üvegházi technológiák korszerűsítése is. A legnagyobb termőterület a kiváló fényviszonyokkal rendelkező dél-alföldi régióban található, ahol megtermelik a hajtatott zöldségek mintegy nyolcvan százalékát.
Agronapló - Beküldve: 22:31:12
2018.4.19.
Javuló eredmények a tavaszi élelmiszerellenőrzésen
A 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzésen szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán. A hatóság tájékoztatott arról, hogy az egy hónapos mustra során 4715 vizsgálatot végeztek, amelyekből 88 figyelmeztetéssel, 154 pedig mintegy 13,5 millió forintnyi bírsággal zárult. A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszer-tételből 349-et – mintegy 9,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból.
Agronapló - Beküldve: 22:31:7
2018.4.15.
Egyre nagyobb a kereslet itthon a kígyóuborkára
A vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát, a kereslet az európai tendenciáknak megfelelően egyre nő. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint Magyarországon az összes uborkatermés kétharmada hajtatott uborka, a többi ipari feldolgozásra kerül. A hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, 100 hektár körül alakult (60-70 hektár kígyóuborka, 30-40 hektár salátauborka). A hazai saláta- és kígyóuborka-termés 15–18 ezertonna között változik, 2017-ben megközelítette a felső értéket.
Agroinform - Beküldve: 15:28:6
2018.4.15.
A halhiány magasra srófolta az árakat
A fogyasztást ösztönző kampány és az ötszázalékos áfa hatására annyira megugrott a hazai kereslet, hogy relatív hiány alakult ki. A halhús áfájának januári csökkentése még mindig érezteti hatását dacára annak, hogy a termék azóta hiánycikk lett – mondta a Magyar Hírlapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal)szóvivője. Beszélt arról is, az idei tavasz egyik kellemetlen momentuma a belvíz, így a Dunántúl jó részén egyelőre nem kezdődhet el a halászat.
Agrotrend - Beküldve: 15:27:57
2018.4.14.
Régi fajták újjászületése
Az utóbbi években felkapottá váltak a régi falusi portákon, szőlőhegyeken gondozás nélkül is bőséges, egészséges, jóízű termést nevelő gyümölcs-tájfajták. Ezeket a gazdálkodó ember a természet segítségével válogatta ki aszerint, hogy ami kevés törődés mellett is életképes, termőképes maradt, azt továbbszaporította. A vegyszermentes termesztés egyik alapja az ellenálló zöldség- és gyümölcsfajták ültetése. mielőtt zöldségvetőmagot választunk, tájékozódjunk az adott fajta betegségekkel szembeni ellenállóságáról.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 12:31:8
2018.4.14.
Könnyfakasztó hungarikum
Ősidők óta ismert és előszeretettel fogyasztott növényünk a torma (Armoracia rusticana). Már a Biblia is említést tesz róla – a zsidó húsvéton csípős, keserű gyökeret szolgáltak fel, vélhetően tormát –, de honfoglaló eleink is ismerhették az aromás növényt. A hajdúsági torma olyan eredetvédett hazai termék, amely 2009 óta uniós oltalmi minősítést élvez.
Agroinform - Beküldve: 12:21:53
2018.4.13.
Egyre bővül a hazai uborkafogyasztás
Egyre több kígyóuborka fogy a magyar piacon, a vásárlók már egész évben keresik a friss zöldséget a boltokban – írta a Magyar Idők vasárnap. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint kígyóuborkából a magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Ezzel szorosan az uniós átlaghoz közelítünk: Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként.
Agronapló - Beküldve: 18:32:35
2018.4.13.
Komoly rügykárok a márciusi fagy miatt a kajszibarackban
A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani – közölte az MTI. Más gyümölcsfajtáknál nem ilyen rossz a helyzet.
Agronapló - Beküldve: 18:32:25
2018.4.11.
Lesz hol tárolni a cigánylecsó alapanyagait
Helyitermék-raktár létesül a baranyai Cserdiben. A baranyai településen prémium minőségű termékek készülnek. Helyitermék-raktárat, hűtőházat, csomagolót is magába foglaló logisztikai bázist létesít Cserdiben 250 millió forintos európai uniós forrásból az önkormányzat - hangzott el a túlnyomó többségében cigány lakosságú baranyai községben tartott pénteki projektnyitón.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:19
2018.4.10.
Tízmilliárdos gombaüzemet épít a Fungaria Bio Zrt. Nagykállóban
Gombatermesztő- , feldolgozó- és kutatóközpontot, valamint komposztgyártó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 2,6 milliárdos kormánytámogatással megvalósuló, 10,5 milliárd forint értékű kiemelt beruházás eredményeképp laskagombát és más "egzotikus" típusú gombákat termesztenek, dolgoznak fel, csomagolnak és értékesítenek majd.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:56:30
2018.4.8.
Élelmiszeripari nyomonkövetési roadshow indul
2018. áprilisától kezdve az év őszéig az élelmiszerek nyomon követésével kapcsolatos információkkal ismerkedhetnek az élelmiszeripari vállalkozások. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2015 októberében kötött megállapodást a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform létrehozására és működtetésére. A platform célja, hogy az együttműködő felek segítséget nyújtsanak a hazai élelmiszeripari vállalkozásoknak nyomonkövetési rendszereik, üzleti kommunikációjuk és fogyasztói marketingeszköztáruk nemzetközi szintre történő emelésében.
Agrotrend - Beküldve: 22:31:59
2018.4.8.
Áprilisban kezdi meg működését a Spar új gyáregysége
Több mint 1,2 milliárd forintból építette fel új, kényelmi élelmiszereket gyártó üzemét a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. Üllőn, ahol már az induláskor 50 új munkahelyet teremtettek - ismertette Heiszler Gabriella, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója szerdán, sajtótájékoztatón. Heiszler Gabriella elmondta, hogy a vállalat üllői logisztikai központjának területén található létesítményben kezdetben naponta 4 tonna majonézes salátát és több mint 20 ezer szendvicset fognak készíteni.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:31:53
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35757db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120