Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.12.26.  <<

Hamarosan UV-fénnyel kezelt gombát is ehetünk

Régóta foglakoztatja a gombatermesztő cégeket, hogy az UV-fénynek meghatározott időre kitett csiperkegomba D-vitamin-tartalma nő. A kezeléstől azonban az uniós jog szerint úgynevezett új élelmiszerré válik a gomba, és engedélyeztetni kell a forgalomba hozatalát. Egy svéd cég kezdett neki az eljárásnak, és december közepén kapta meg az engedélyt. 2016. júniusában az Ekoidé AB vállalat kérelmet nyújtott be az illetékes svéd hatósághoz, hogy kezdeményezze a nagyobb mennyiségű D2-vitamint tartalmazó, UV-fénnyel kezelt csiperkegomba új élelmiszerként való forgalomba hozatalát az uniós piacon.

2017. február végén Svédország illetékes hatósága közzétette elsődleges értékelő jelentését, melyben arra a következtetésre jutott, hogy a termék megfelel az új élelmiszer-összetevőkre vonatkozó uniós rendelet feltételeinek.

Ezután az Európai Bizottság az elsődleges értékelési jelentést 2017. március 2-án továbbította a többi tagállamnak.

A 60 napos időszakon belül több tagállam is indokolt kifogással élt, a kérelmező azonban kiegészítő információkat nyújtott be, amelyekkel a tagállamok és a Bizottság megelégedésére eloszlatta az aggályokat.

Az élelmiszer nevében vagy ahhoz kapcsolódóan minden olyan esetben szerepelnie kell azon kezelési módszernek, amelynek az élelmiszert alávetették, amikor az ilyen tájékoztatás elmulasztása a fogyasztók félrevezetését jelentené. Mivel a fogyasztók általában nem számítanak arra, hogy a gombák UV-fénnyel lennének kezelve, a fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében az élelmiszer nevében vagy ahhoz kapcsolódóan ennek az információnak szerepelnie kell.

A Bizottság (EU) 2017/2355 végrehajtási határozata értelmében tehát

forgalomba hozhatók az unióban a nagyobb D2-vitamin-tartalom érdekében UV-fénnyel kezelt gombák új élelmiszer-összetevőként, de fel kell tüntetni a megnevezésüket: „UV-fénnyel kezelt gombák (Agaricus bisporus)”.

Forrás:

magyarmezogazadasag.hu

Magyar Mezőgazdaság

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.5.
Érdemi alternatíva: a bioüzemanyagokkal nem csak pénzt spórolhatunk
Amikor a világ vezető hatalmai kereskedelmi háború küszöbén állnak, felértékelődik a stabil piacok fontossága. Ösztönözni kell, ha egy ágazat klímabarát módon tud növekedést elérni, úgy, hogy közben a mezőgazdasági termelők számára hosszú távra stabilizálja az árakat és a keresletet. Ezt az összefüggést, a bioüzemanyagok esetében az EU-n kívül már több ország felismerte.
Agrotrend - Beküldve: 22:30:57
2018.5.1.
Argentín-Magyar Agrárkutatási Együttműködés
Somogyi Norbert, a NAIK főigazgatói tanácsadója Argentínába látogatott a közös kutatási lehetőségek elősegítése érdekében. Ahogy arról a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) beszámolt, a kiutazást már megelőzte egy két évvel korábbi magcsere, ennek köszönhetően az argentin kutatóknak alkalmuk nyílt megismerni a ’Szegedi 80’, a ’Szegedi 20’ és a ’Remény’ fajtákat (a NAIK ZÖKO szegedi kutatóinak pedig több argentin fajtát), ám az érdemi fajta-összehasonlító vizsgálatokhoz nagyobb mennyiségre (tételenként 3-500 szem) lesz szükség a későbbiekben.
Agrotrend - Beküldve: 21:6:9
2018.4.26.
Az öntözővíz minőségéhez igazított tápoldatozással költségeink alacsonyabbak, a minőség pedig magasabb lesz
Termésbiztonság, a termesztés jövedelmezősége – ezek azok a kulcsfogalmak, amelyek alapjaiban határozzák meg a kertészek, növénytermesztők sikerességét. Ehhez a legfontosabb erőforrás pedig a természetben a víz, amelynek minősége döntően befolyásolja a szükséges tápanyag-utánpótlás mennyiségét is. A műtrágyázás egyik alapszabálya: minél jobb a felhasznált öntözővíz minősége, annál inkább hasznosulnak a tápanyagok. Mivel a vízminőség minden öntözés alkalmával befolyásolhatja a tápanyagok felvehetőségét, érdemes folyamatosan a vízminőséghez igazítani a tápoldatozást.
Agroinform - Beküldve: 17:23:57
2018.4.22.
A nagyközönség előtt is megnyílnak az ország legértékesebb gyümölcsösei
4 telephelyen, 60 hektár területen 18 gyümölcsfaj 6600 regisztrált tétele válik megtekinthetővé a Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének jóvoltából. A rendezvénysorozat nyitányának az érdi Elvira major adott helyet, ahol éppen a cseresznye-és meggyváltozatok virágoznak. A hatalmas génbanki gyűjtemény a Kárpát-medencéből származó gyümölcsök alakgazdagságát egyedülálló módon reprezentálja, felsorakoztatva az 1970 óta begyűjtött egyedeket.
Agronapló - Beküldve: 10:27:57
2018.4.22.
Az aszály- és belvízkárok megelőzésén dolgoznak
Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője 2018.04.17-én az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében. Az összefogás eredménye egy olyan monitoring rendszer lesz, mely non-profit jelleggel segíti majd a magyar gazdálkodókat a vízkárok okozta veszteségek mérséklésében. Az összefogás kezdeti lépésére a Szélsőségek szorításában – Adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban című nyitókonferencián került sor Nádudvaron, a KITE Zrt. oktatótermében.
Agroinform - Beküldve: 10:27:51
2018.4.19.
Fejlesztik a fajtakísérletek módszertanát
Az őszi búza és a kukorica fajtakísérletek idei módszertani változtatásaival a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének célja, hogy a gazdálkodók a termelés kiinduló pontját képező fajtaválasztásban pontosabb és részletesebb adatokat kaphassanak az egyes fajtákról – közölte a Vetőmag Szövetség.
Agronapló - Beküldve: 22:31:4
2018.4.11.
Keltetőházban segítik a csukák nászát
A csukával kezdődött a halszaporítási szezon a Buzsáki Tógazdaságban. A keltetőházban március második felében kezdődik a munka, itt „születnek meg” a kihelyezésre szánt csukák. A napsütéses órák számának növekedése beindítja a csukák szaporodási kedvét, erre segítenek rá a tógazdaságban kiválasztott példányok esetében. A megfelelő időben fejik le a szaporító anyagot, azaz az ikrát és a haltejet, majd keverik össze a későbbi sikeres szaporulat reményében - írja a Somogy megyei hírportál.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:16
2018.4.10.
Az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes
Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban. Budapesten találkoznak a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.
Agrotrend - Beküldve: 21:56:29
2018.4.8.
Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt
Többről van szó, mint a vegyszerek elhagyásáról. A biodinamikus gazdálkodás nem csupán vegyszermentességet jelent, a természettel egyensúlyban, harmóniában folytatott szőlőműveléshez tartozik például, hogy figyelembe veszik a holdciklusokat, és gépek helyett lóval szántanak – tette hozzá Jandrasics Borbála, a VinCE Budapest Wine Show szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Agrotrend - Beküldve: 22:31:56
2018.4.6.
Új eljárást fejlesztenek ki a burgonyavírusok ellen magyar kutatók
A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok. A különböző kórokozók által okozott tünetek nagyon változatosak lehetnek, kifejlődésüket számos környezeti tényező befolyásolja, valamint jelentős szerepe van a burgonyafajtának is. A fertőzött növény gyakran tünetmentes, különösen M- és S-vírusfertőzöttség esetén, ugyanakkor egyéb vírusokkal való együttes fertőződést követően a termésveszteség akár 80 százalék is lehet – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.
Agroinform - Beküldve: 21:28:48
2018.4.5.
A törzskönyvezés kidolgozására vár a hortobágyi tulok
Egy új marhafajta jött létre a pusztán. A bikák egészen sötét színűek, a tehenek világosabbak. Többféle fajtából tenyésztették ki, most a nemzeti park szakemberei azon dolgoznak, hogy elismertessék, törzskönyveztessék a hortobágyi tulok fajtát. A Hortobágyi Nemzeti Park egy 2400 hektáros területén, a vadló rezervátumként is ismert Pentezugban a lovak mellett tulkok is legelnek, szintén vadon tartva. A rájuk sokak által használt őstulok elnevezés megtévesztő, mert az a faj a XVII. században kihalt – sajnos, örökre elveszett.
Agrotrend - Beküldve: 22:7:30
2018.3.29.
Hiánypótló kiadvány született az agrárerdészetről
Az agrárerdészetről adott ki könyvet a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A kiadvány célja bemutatni ezt a gazdálkodási módot a hazai termelőknek és a gyakorlatban használható ismeretekkel látni el őket. Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója a könyv bemutatóján az Új Mezőgazdasági Magazinnak elmondta: egy hiánypótló könyvről van szó, ugyanis magyarul még ilyen kiadvány nem jelent meg. Hozzátette, a kiadvány – amely erdészeti és agrártudományi ismereteket is magába foglal – tudományos igényességel készült, de elsősorban gyakorlati szakembereknek szánták, így törekedtek arra, hogy számukra emészthető formában készüljön el, hogy a leírtakat alkalmazni is tudják.
Agroinform - Beküldve: 20:59:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36021db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120