Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 7. 16.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.12.5.  <<

Van innováció a sütőiparban - számos egészségügyi előnnyel kecsegtetnek az okos élelmiszerek

Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a pékárukat – írja a Magyar Idők.

Az egészség megőrzését és egyes betegségek tüneteinek enyhítését ígérik egy hajdúsági sütőipari vállalkozás termékei. Az úgynevezett okoskenyerek egyelőre csak néhány helyen kaphatók, a cél azonban az, hogy másfél éven belül egy termelői franchise-hálózaton belül az ország minden pontjára eljussanak az innovatív áruk.

Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a pékárukat – írja a Magyar Idők.

Szakács Tamás, a társaság vezérigazgatója elmondta: a 2000-es évek elején döntötték el, hogy új utakat keresnek, a sütőiparban dolgozó vállalkozások megélhetése ugyanis már akkor sem volt egyszerű.

- Szükség volt valamilyen hozzáadott értékre, amellyel a fogyasztókat meg tudjuk fogni, és amire hajlandók pénzt költeni – emelte ki.

– Mivel alapvető élelmiszerről van szó – folytatta –, ezért egyértelmű volt, hogy a hozzáadott értéknek az egészség védelmét kell szolgálnia vagy a betegségek kialakulásának kockázatát kell csökkentenie.

Eddig négy termékcsoportot fejlesztettek ki: az egyik összetett ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz; 160 gramm kenyér fogyasztásával egyes vitaminokból és ásványi anyagokból jelentős mennyiséget pótol a szervezetben. Egy másik termék – ajánlott napi mennyiségben fogyasztva – a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati tényezőjét, a koleszterinszintet csökkenti. A harmadik és a negyedik árucsoport, amelynek bevezetését tervezik, az úgynevezett funkcionális emésztési rendellenességgel küzdők mindennapjait könnyítheti meg.

A termékek csomagolásán minden fontosabb információ fel van tüntetve az összetevőkről, ahogyan arról is tájékoztatást kapnak a vásárlók, hogy a kívánt hatáshoz milyen mennyiséget érdemes elfogyasztani a termékből. Ezek az állítások Szakács Tamás szerint tudományosan megalapozottak és az Európai Unió által engedélyezettek. Az eddig piacra került cipók félkilós, szeletelt, csomagolt állapotban kaphatók.

Áruk ugyan magasabb az átlagosnál, de még így is sokak számára megfizethetők. A megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy van igény az okoskenyerekre. – Bár a hajdúsági fogyasztók nem az ország leginkább egészségtudatos vásárlói, ráadásul a pénztárcájuk is szűk, ennek ellenére a forgalom szépen bővül, keresik a cipókat az emberek – fogalmazott a vezérigazgató. Becslése szerint ha sikerül országos szinten megjelenni a termékkel, évente akár több milliárd forintos bevétel érhető el.

Erre a lépésre termelői franchise-rendszer bevezetésével készül a társaság, így azon sütőipari cégeknek, amelyek vállalják a szigorú feltételeket, lehetővé teszik a gyártást. A vezérigazgató szerint a következő másfél évben a cél az, hogy az ország minden pontján elérhetők legyenek a Vitajó kenyerek. Ezt követően az innovációval és a sütéshez használt speciális anyagokkal a külföldi piacokon is megjelennek majd.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Agrotrend

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.7.10.
Technológia Izraelből
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ötnapos szakmai tanulmányutat szervezett Izraelbe a nemzeti támogatásban részesülő tészek szaktanácsadóinak. Az AgriTech 2018 kiállítás mellett innovatív, főként gyümölcstermesztési és öntözési technológiát és technikai megoldásokat kidolgozó és alkalmazó cégeket látogattunk meg. Izrael állam mezőgazdasági kutató központjának egyik intézetében (Agricultural Research Organization Volcani Center) a kutatók legújabb eredményeit mutatták be az AgriTech 2018 szakmai kiállításra Tel Avivba érkező küldöttségeknek.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:44:33
2018.7.9.
90 százalékkal csökkenthető burgonyánál a növényvédőszer-igény
A Desiré fajtába egy olyan vadburgonya génjét építették be, amely természetes rezisztenciát hordoz több veszélyes kórokozóval, köztük a fitoftórával szemben. A Wageningeni Egyetem kutatói – a Teagasc ír szervezettel együttműködve – Hollandiában és Írországban végzett, hároméves összehasonlító kísérletek segítségével kimutatták, hogy a Desiré fajta génmódosított változatának alkalmazása akár 90 százalékkal csökkentheti a termesztés növényvédőszer-igényét – olvashatjuk a sciencealert.com angol hírportálon.
Agroinform - Beküldve: 22:25:8
2018.7.7.
Elhanyagolják az innovációt, így nincs is fejlődés
A közép-európai cégek többsége növeli kutatás-fejlesztési kiadásait, ugyanakkor nagyobb támogatást várnának el a kormányzatok részéről. A közép-európai vállalatok 52 százaléka a kutatás-fejlesztési (K+F) kiadásai növelését tervezi a következő egy-két évben. A középtávú terveket vizsgálva még nagyobb a hajlandóság a régió cégeinél, hogy többet költsenek K+F-re, a megkérdezett társaságok kétharmada (67 százalék) jelezte, hogy 3-5 éves távlatban növeli ezirányú kiadásait. A 2016-os kutatáshoz hasonlóan továbbra is az elérhető támogatások széles köre, illetve a képzett kutatók növelik leginkább a kutatás-fejlesztési kedvet – derül ki a Deloitte friss felméréséből.
Agrotrend - Beküldve: 22:35:18
2018.7.7.
Kertészeti skanzen leszünk? - A génszerkesztésben látják a kiutat
Versenyképtelen „kertészeti skanzenné” válna szakértői vélemények szerint Magyarország, ha nem alkalmaznánk a ma legmodernebbnek számító precíziós növénynemesítési eljárásokat. A génszerkesztésnek is nevezett módszert a kertészetben elsősorban a beltartalmi mutatók javításához és a károsítókkal szembeni rezisztencia növeléséhez lehetne felhasználni.
Agrárszektor - Beküldve: 22:35:17
2018.6.30.
Drasztikus eredményromlás a földeken - Jöhet a génszerkesztés?
A génszerkesztés látszik hazai szakértők szerint az egyedüli megoldásnak arra, hogy a haszonnövények teljesítmény javulásával érdemben növekedjen a szántóföldi növénytermelés árbevétele és nyeresége. A szántóföldi gazdálkodás jövedelmezősége az utóbbi években drasztikusan romlott, elsősorban a növények fokozódó időjárási és károsítói kitettsége miatt. Bár ma már nemzetközi szinten is egyre többen fogadják el, hogy az új genetikai eljárásként terjedő génszerkesztés nem genetikailag módosított szervezetek (GMO) létrehozását, hanem a haszonnövények precíziós nemesítését jelenti, hazai alkalmazásáról továbbra is viták folynak.
Agroinform - Beküldve: 21:10:57
2018.6.30.
A precíziós növénynemesítésé a jövő
A jövő biztonságos élelmiszer-ellátása és a magyar gazdák jövedelmezősége érdekében az egyetlen út a versenyképes és magas színvonalú gabonatermesztés, amit a helyes technológiák mellett a korszerű fajták is megalapoznak. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke, a Vassurányban megrendezett búzafajta-bemutató házigazdája elmondta: azért állítanak be évről évre fajtakísérleteket a legkorszerűbb fajtákkal, hogy megtalálják a térségben legjobb teljesítményű változatokat.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:4:43
2018.6.28.
Dán cég épít élelmiszeripari kutatás-fejlesztési központot Pécsett
A világ legnagyobb élelmiszeripari és agrártermék-elemző műszergyártó vállalata K+F központot létesít Pécsett – közölte az MTI. A létesítmény várhatóan 2019-ben készül el. A dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központjának alapkőletételi ünnepségét tartották kedden. A Foss 1956-ban alakult Dániában; a vállalat a fejlesztési és gyártási tevékenységét a skandináv ország mellett Kínában és Magyarországon végzi. A cég két évvel ezelőtt felvásárolta a Soft Flow nevű, Pécsen működő biotechnológiai társaságot, a befektetést ezen keresztül hajtja végre.
Agronapló - Beküldve: 22:35:29
2018.6.26.
Újszerű növényvédelem: irtás helyett a kártevők távol tartása
A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatócsoportja a közelmúltban rájött arra, hogy nem feltétlenül szükséges a rovarokat kiirtani, elég, ha távol tartjuk azokat a haszonnövényektől. A kutatók kifejlesztettek egy olyan – biológiailag lebomló – vegyületet, amelyet spray formájában a növényekre szórva, az egy bizonyos illatanyagot kibocsátva, elriasztja a rovarokat (akárcsak a strandolók testére kent anyagok a szúnyogokat) – olvashatjuk a chemie.de hírportálon.
Agroinform - Beküldve: 23:6:54
2018.6.26.
Ez nem vicc, ez tudomány: a „szexi növények” forradalmi változást hozhatnak a növényvédelemben
Mivel a feromonok kizárólag egy rovarfajra hatnak, a környezetre és a méhekre pedig ártalmatlanok, a „szexi növények” a jövőben teljes mértékben kiválthatják a mérgező anyagokat tartalmazó növényvédő szereket. A növénybiológusok azt már régóta tudják, hogy a növények többsége olyan anyagokat termel, amelyek a rovarokat vonzzák vagy riasztják – olvashatjuk az iflscience.com angol hírportálon. Ezeket az anyagokat a növényvédők évtizedek óta használják a kártevő rovarok befogására, feromoncsapdák formájában.
Agroinform - Beküldve: 23:6:52
2018.6.18.
Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron
A Kaposvári Egyetem szakmai vezetésével megvalósuló 6 milliárd forintos kutatási program legnagyobb és leglátványosabb beruházása az Állattudományi Klímaközpont építése. A létesítmény az egykori „Csillagistálló” helyén mintegy 700 millió forintból valósul meg. A kivitelezési szerződést kedden ünnepélyes keretek között írta alá Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes, Dr. Borbás Zoltán kancellár, valamint a nyertes konzorcium képviselői, Marián Gábor és Hévízi János. Az eseményen a rektorhelyettes arról beszélt: a megépülő klímaközpont az elkövetkezendő 30-40 év kutatási irányát is megszabja majd.
Figyelő - Beküldve: 20:50:6
2018.6.16.
Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel
A növényi maradványok mikrobiológiai lebontása a humuszképződés, a kórokozó gombák visszaszorítása, valamint az elemek körforgásának szempontjából is fontos. A nitrogén-, a foszfor- és a káliumtartalmú vegyületek, legtöbbször vízben nem oldható növényi részekben, a sejtfalban találhatók nagyobb mennyiségben. A mikrobák a növényi anyagok bontása során adszorbeálják és abszorbeálják a felszabadult kationokat és anionokat, azokat a talajba juttatják, ahonnan a növények számára újra felhasználhatóvá válnak.
Agroinform - Beküldve: 22:4:41
2018.6.12.
Nagyobb hírverést érdemelnének a hazai nemesítésű gabonafajták
Kalászos fajtabemutatót tartottak Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. szervezésében, ahol a program résztvevői egyetértésben hangoztatták a fémzárolt vetőmagok használatának fontosságát, ahogyan azt is, hogy a magyar kalászos fajták tudatosabb népszerűsítésével elérhetnénk, hogy a külföldi vásárlók ne csak az áruk, hanem a minőségük miatt is ezeket válasszák.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:57:23
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36446db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120