Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 1. 18.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.10.27.  <<

Húsipari termékek versenyképességét javíthatja az új kutatás-fejlesztési projekt

Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem. A fejlesztési program az ellátási lánc teljes folyamatát felöleli. Uniós támogatással közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a 2021-ig tartó program célja, hogy innovatív megoldásokat találjanak a hagyományos húsipari termékek versenyképességének javítására - jelentette ki a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója csütörtökön Szegeden.

Nagy Endre a 2,573 milliárd forint összköltségű projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Pick téliszalámi csaknem százötven éves múltra visszatekintő termék, elsőként vált hungarikummá, sok külföldinek Magyarország kapcsán ez jut eszébe. A szakember kifejtette, 1869-től az ipari fejlődés végigkíséri a gyártástechnológia korszerűsítését. Az első hetven évben a terméket csak télen állították elő, az 1939-re befejeződött fejlesztések tették lehetővé a füstölőegységek hűtését - a Tisza vizének felhasználásával -, ezzel a gyár kapacitását megduplázták.

Nagy Endre hangsúlyozta, a célok ma is hasonlóak: alkalmazkodni a folyamatosan átalakuló fogyasztói és kereskedelmi igényekhez, úgy, hogy a termék egyedi ízvilága, aromája ne változzék, az elmúlt másfél évszázadban képviselt hagyományt továbbvigyék.

Kálmán Tamás, a projekt vezetője közölte, a fejlesztési program az ellátási lánc teljes folyamatát felöleli. A kutatásokban a húsipari cég szakembereivel együttműködve részt vesznek az SZTE Mérnöki, Gyógyszerésztudományi, valamint Természettudomány és Informatikai karának munkatársai.

Közösen dolgoznak

a hús alapanyag víztartalmának csökkentésén,

a füstölési eljárás fejlesztésén,

a természetes penészkultúra standardizálásán,

a klímatechnológia optimalizálásán,

az automatizáláson,

valamint a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora hangsúlyozta, a projekt jó példa az ipar és az akadémiai szféra együttműködésre, amikor a piaci partnerek által megfogalmazott problémák megoldásába kapcsolódnak be az egyetemi kutatók.

A professzor rámutatott, az egyetemen folyó kutatások színvonala gyakran olyan, hogy az intézmény nem talál a közvetlen környezetében együttműködő partnert. A Pickkel indult projekt azért is kiemelten fontos az egyetem számára, mert a szegedi cég világpiaci szereplő.

Az SZTE 26 hasonló, uniós támogatással indult kutatás-fejlesztési projektben vesz részt. Ezektől a felsőoktatási intézmény azt várja, hogy a létrejövő együttműködések akkor is folytatódnak majd, amikor az uniós kutatás-fejlesztési támogatások volumene lecsökken - mondta a rektor.

A Pick Szeged Zrt. Magyarország legismertebb hústermék márkája, a hungarikumnak számító Pick Téliszalámi, illetve sok más hústermék gyártója csaknem 150 éves. A 2200 alkalmazottat foglalkoztató vállalat a Pick márkán kívül a Herz, a Família, a Délhús és a Ringa termékek gyártója. A Pick Szeged Zrt. 2006 óta a Bonafarm csoport tagja, 2016-ban 78 429 tonna terméket értékesített, árbevétele mintegy 70 milliárd forint volt, melyből 20 milliárd forintot tett ki az export.

agrotrend.hu / MTI

Agrotrend

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.1.13.
A mesterséges esőfakasztás rövid háttere
Bár már vagy fél évszázada használják, a tudósok a mai napig vitatkoznak azon, valójában milyen hatásfokkal működik a mesterséges esőfakasztás, de ahhoz már elég statisztika gyűlt össze, hogy kijelentsük: igen, működik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárdot nyert el a jégkármérséklő-rendszer kiépítésére még 2017 folyamán. Összesen 986 talajgenerátort helyeznek üzembe az ország teljes területén, amiből 222 lesz automatizált. A rendszer kialakítása folyamatban van.
Agrotrend - Beküldve: 22:29:15
2018.1.13.
A speed-breeding, az extrém gyors búzatermesztés módszere lehet
Az úttörő módszer felgyorsítja a növénytermesztés kutatási törekvéseinek fejlődését, amely a Zöld Forradalom hangjává válhat. - írja az AgroPages. A John Innes Center, a Queenslandi Egyetem és a Sydney Egyetem csapatai fejlesztették ki a speed-breeding módszert, amely használható üvegházban vagy mesterséges környezetben, az erősített világítás létrehoz egy intenzív naphosszas rendszert, hogy felgyorsítsa a jobb teljesítményű növények fejlődését.
Agrotrend - Beküldve: 22:29:7
2018.1.12.
Korszerű laboratórium a növényszaporítás szolgálatában
Modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében, amelyben a mikroszaporítással előállított, in vitro növények akklimatizációja akár száz százalékos túlélési aránnyal megvalósítható. A növények mikroszaporítása és vírusmentesítése laboratóriumban, steril körülmények között történik, különböző szövettenyésztési technikák alkalmazásával. Az előállított, úgynevezett in vitro növények szerveik működésében különböznek a természetes körülmények között fejlődőkétől.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 11:3:6
2017.12.26.
Hamarosan UV-fénnyel kezelt gombát is ehetünk
Régóta foglakoztatja a gombatermesztő cégeket, hogy az UV-fénynek meghatározott időre kitett csiperkegomba D-vitamin-tartalma nő. A kezeléstől azonban az uniós jog szerint úgynevezett új élelmiszerré válik a gomba, és engedélyeztetni kell a forgalomba hozatalát. Egy svéd cég kezdett neki az eljárásnak, és december közepén kapta meg az engedélyt. 2016. júniusában az Ekoidé AB vállalat kérelmet nyújtott be az illetékes svéd hatósághoz, hogy kezdeményezze a nagyobb mennyiségű D2-vitamint tartalmazó, UV-fénnyel kezelt csiperkegomba új élelmiszerként való forgalomba hozatalát az uniós piacon.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:37:18
2017.12.22.
Bebizonyították: ha nagyobb a magtömeg, kisebb az elterjedés
Minél nagyobb magjai vannak egy növényfajnak, annál szűkebb az elterjedési területe – ezt a hipotézist igazolták magyar kutatók. A Magyar Tudományos Akadémia közleménye szerint a MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport munkatársainak eredményei, amelyek az Ecology and Evolution című folyóiratban jelentek meg, a növényi terjedéssel összefüggő biogeográfiai folyamatok jobb megértéséhez, valamint a természetvédelmi prioritások meghatározásához járulhatnak hozzá.
Agroinform - Beküldve: 13:42:35
2017.12.19.
Lépni kell, vagy lemaradunk a precíziós nemesítésben a világtól
A genomszerkesztés különbözhet a genetikailag módosított organizmusok (GMO) létrehozásától. Nagy hátrányt jelent azonban a módszer szabályozásának késedelme Európában. Ellenszavazat nélkül fogadta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége azt az állásfoglalást, amelyet a három élettudományi osztály – a biológiai, orvosi és agrárosztály – készített napjaink egy legfontosabb tudományos módszeréről, a gyógyítás és a mezőgazdaság előtt is óriási lehetőségeket nyitó genomszerkesztésről.
Agroinform - Beküldve: 21:52:46
2017.12.11.
Jön az aszálytűrő növények, és a laboratóriumi húsok kora? A szokásokon változtatni kellene, az biztos
A tudósok szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén. Európának változtatni kell a táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A dokumentum egy globális elemzés első, Európáról szóló része, amely 130 tudományos akadémia részvételével készült.
Agrotrend - Beküldve: 23:41:10
2017.12.10.
A precíziós nemesítés kimenthet minket a GMO zsákutcájából!
Érdekfeszítő, gondolatébresztő előadást tartott Dudits Dénes akadémikus a Magyar Tudományos Akadémián. "A genetika legújabb nagy vívmánya, a génszerkesztés kitűnő alkalmat teremt a döntéshozók számára, hogy a kikeveredjenek a GMO zsákutcájából" "Ha ugyanis a génszerkesztés termékeit nem tekintik GMO-nak, egy új innovációs lehetőség nyílik meg a növénynemesítés előtt."
Agroinform - Beküldve: 23:31:44
2017.12.5.
Van innováció a sütőiparban - számos egészségügyi előnnyel kecsegtetnek az okos élelmiszerek
Okos élelmiszereket dobott a piacra egy hajdúsági sütőipari vállalkozás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. évekkel korábban indított fejlesztésének gyümölcseként az év első felében kerülhetett a boltokba az első ilyen termék. A Vitajó márkán belül három cipófélét kínálnak, amelyet elsőként a megyében élők kóstolhattak meg, mára pedig a szomszédos régiók lakói is kipróbálhatták a pékárukat – írja a Magyar Idők.
Agrotrend - Beküldve: 0:24:5
2017.12.2.
Jelentős támogatás az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására
Az intézkedés célja a súlyosan fertőző, járványos, illetve állatról emberre terjedő állatbetegségekkel (szalmonella, klasszikus sertéspestis, afrikai sertéspestis, madárinfluenza, fertőző szivacsos agyvelőbántalmak, veszettség és kéknyelv betegség) szembeni védekezés, a betegségek felszámolása és figyelemmel kísérése, ezáltal az állategészségügy és az állattenyésztés termelékenységének védelme, színvonalának javítása.
Agrotrend - Beküldve: 23:27:6
2017.11.27.
A burgonyavész elleni védekezésben kulcsszerepe lehet a vadburgonyának
A burgonyavész hatalmas károkat képes okozni a termelőknek, a vadburgonya viszont természetes rezisztenciát hordoz a betegséggel szemben. A burgonyavészt egyelőre – a vetésforgó mellett – csak gombaölő szerekkel lehet megfékezni, így az ellene való védekezéshez jelentős mennyiségű növényvédő szerre van szükség – írja az agriland.ie. Az érzékeny fajták esetében évi 12-15 permetezést alkalmaznak ez ellen a rendkívül veszélyes gombafertőzés ellen.
Agroinform - Beküldve: 22:21:44
2017.11.27.
Titokzatos kártojás
Olykor-olykor egy-egy tyúk meglepi a gazdáját: az átlagoshoz képest harmad akkora és sárgája nélküli tojást tojik. Ez a kártojás, aminek már a neve is rosszat sejtet, tudniillik, hogy kár érte a baromfitartót. Ám a letűnt évszázadokban az ilyen esemény veszedelmes felhangot is kapott: babonás hiedelem társult hozzá, amely szerint a kártojással rontás száll a házra. Támadt is dolga a derék javasasszonyoknak, akik különböző praktikákkal működtek közre az efféle rontás elhárításában. (Például azt javasolva, hogy ezt a veszedelmes tojást a tyúktartók a háztetőn át dobják a szomszédba.
Agroinform - Beküldve: 22:21:37
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35131db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120