Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 11. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Ingyenes képzést indítanának a baromfitartóknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Baromfi Termék Tanáccsal együttműködve képzést indítana azoknak a baromfitartóknak, akiknek nincs szakirányú végzettségük, az ingyenes képzést szeretnék minden évben kötelezővé tenni - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap. A képzés során az állattartási technológiákból adódó higiéniai követelményeknek való megfelelésben segítenék a gazdálkodókat újdonságokkal, információkkal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Baromfi Termék Tanáccsal együttműködve képzést indítana azoknak a baromfitartóknak, akiknek nincs szakirányú végzettségük, az ingyenes képzést szeretnék minden évben kötelezővé tenni - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szóvivő jelezte, nem lehet megmondani, mekkora esélye van a madárinfluenza ismételt megjelenésének, a megelőző intézkedésekre kell helyezni a hangsúlyt.

Az állomány madárinfluenza-mentességének megtartása érdekében különösen fontos a jogszabályokban előírt higiénés követelmények, illetve az egyedi állathigiénés követelmények maximális betartása; szeretnék, ha a hatóság ezt hangsúlyosan ellenőrizné - közölte.

Süle Katalin kitért arra is: elengedhetetlen a kárenyhítési alap újragondolása és egy díjtámogatott biztosítás létrehozása.

A növénytermesztőknek is van díjtámogatott biztosításuk, a NAK szorgalmazza ezt az állattenyésztő ágazatokban is - közölte.

Ennek érdekében megkezdték az egyeztetést az illetékes minisztériumokkal, hatóságokkal, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségével - tette hozzá a szóvivő.

agrotrend.hu / MTI

Agrotrend

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.11.24.
Hatalmasat csalódtak ebben a növényben a magyar gazdák
Egymillió hektár alá csökkent az idén is az őszi búza vetésterülete Magyarországon. A visszaesés hátterében az alacsony felvásárlási árak állnak, amelyek komoly veszteséget okoznak a gazdáknak. A termelők nagy része őszi búza helyett a jobban jövedelmező napraforgóra és repcére tér át. Összesen 957 ezer hektáron vetettek az idén őszi búzát a gazdálkodók, vagyis a tavalyihoz hasonlóan ismét egymillió hektár alatti szintet ért el a növény vetésterülete. A korábbi években e tendencia nem volt jellemző, mivel a búza vetésterülete folyamatosan meghaladta az egymillió hektáros mértéket.
Agrárszektor - Beküldve: 21:59:26
2017.11.24.
A minőségre alapozva kell a haltenyésztés növekedését segíteni
Minőségi váltással az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába kellene elmozdulnia. Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást megduplázná Erdős Norbert európai parlamenti képviselő. „A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akvakultúra ágazathoz” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az EP Halászati Bizottságának november 21-i ülésén, Brüsszelben.
Agrotrend - Beküldve: 21:59:25
2017.11.24.
Nehéz évek után stabil a pulykaágazat helyzete
A hazai pulykaágazat túl van az utóbbi évek nehézségein, az áfacsökkentés segítette a belső kereskedelem bővülését. A magyar pulykahús kelendő külföldön is, de egyre erősebb a verseny a szomszédos országokkal, főként a lengyel termelőkkel – tájékoztatott a Magyar Pulykaszövetség. A szervezet közleménye szerint az ágazat helyzete stabil, a heti felvásárlási árak igazodnak a piaci folyamatokhoz, valamint a költségek jelentős részét kitevő takarmányárakhoz, és mind a német, mind a lengyel árakhoz mérten kedvezőbbek. Ugyanakkor számos nemzetközi folyamat gyengítette az exporteredményeket, rontotta a kilátásokat.
Agronapló - Beküldve: 21:59:22
2017.11.24.
Még rányomja bélyegét az agrárexportra a tavaszi madárinfluenza
Az előző évinél 19,1 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi forgalmának egyenlege 2017 első nyolc hónapjában – írja a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közlésére hivatkozva. A KSH-adatok alapján készült összesítés szerint az élelmiszer-gazdasági export értéke 5,893 milliárd, a behozatal 3,406 milliárd euró volt idén január és augusztus között, az aktívum pedig elérte a 2,199 milliárd eurót. Az agrár- és élelmiszer-ágazat továbbra is pozitív hatással van a külkereskedelmi egyenlegre, hiszen exportja a nemzetgazdasági kivitelnél jobban nőtt, míg az importnál épp fordított a helyzet.
Agronapló - Beküldve: 21:59:21
2017.11.23.
Lengyel uralom a pulykaágazatban - a magyar helyzet több szempontból sem szívderítő
Hagyományos pulykanapi tanácskozást tartottak a szakmai szervezetek 2017. november 22-én. Az ágazat magyarországi és az uniós piacon elfoglalt helyzete nem túl szívderítő, de az előrelépés egyáltalán nem lehetetlen. Ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Baromfi Terméktanács és a Magyar Pulykaszövetség az amerikai hálaadásnapi ünnephez kapcsolódó szakmai konferenciáját, amelyen a szövetség elnöke, Erdélyi István a pulykaágazat hazai állapotát és a nemzetközi szinten elfoglalt helyét mutatta be.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:30
2017.11.23.
Sok szabálytalanság az állami halgazdaságokban
Lezárta az ÁSZ a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2012-2015 közötti gazdálkodásának ellenőrzését – közölte a számvevőszék. Az ellenőrzés megállapította, hogy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága az előírásoknak megfelelően gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Ugyanakkor a társaság működésének szabályozottsága, a bevételek és ráfordítások elszámolása - a személyi jellegű ráfordítások kivételével - nem felelt meg az előírásoknak, a társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.
Agrárszektor - Beküldve: 0:2:25
2017.11.23.
Hogyan lesz a fiatalok számára vonzó a mezőgazdaság?
A precíziós gazdálkodással lehet „szexi” a mezőgazdaság! A mezőgazdaság ismét „szexi”! Ez a bátor kijelentés egyike Umenhoffer Péternek az Axiál Kft. marketingigazgatójának nyitó gondolatainak, amit 2017. november 16.-án osztott meg a hallgatóságával a Magyar Államkincstárban a Corvinus Agribusiness diákszervezet által szervezett Agribusiness Konferencián.
Agroinform - Beküldve: 0:2:21
2017.11.22.
Célzottan keresi meg az öntözés iránt érdeklődő gazdákat a kamara
A Belügyminisztérium öntözési lehetőséget tud teremteni számos településen – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az integráción múlhat a fennmaradás. Számos olyan kihívás áll előttünk, amelyre megoldást kell találnunk. Tovább kell például erősíteni az ágazatok közötti együttműködést, a gazdák és a feldolgozók közötti kapcsolatrendszert. Válaszokat kell adnunk az osztatlan közös tulajdon problémájára, az öröklési anomáliákra, foglalkoznunk kell adózási kérdésekkel, és minél több élelmiszer esetében szeretnénk alacsonyabb áfakulcsot.
Agronapló - Beküldve: 23:54:16
2017.11.22.
Változik a szaktanácsadási pályázat
Több ponton is módosult az egyéni és csoportos szaktanácsadási pályázat – hívta fel a figyelmet a nak.hu portál. Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” című (VP1-2.1.1-2.1.2-17 kódszámú) felhívás és annak mellékletei. Kiemelendő, hogy az első értékelési szakaszhatár napja 2017. november 30-ra változott.
Agronapló - Beküldve: 23:54:13
2017.11.22.
Mire figyeljünk az anyatehéntartáshoz kapcsolódó támogatás maradéktalan kifizetése érdekében?
A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III.13.) FM rendelet 11. § (1) bekezdés d) pontja, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/2015. (II.19.) FM rendelet 13. § (3) bekezdés a) és c) pontja alapján anyatehéntartás támogatására az a termelő jogosult, aki gondoskodik az állattenyésztési törvényben foglaltak szerinti apaállat-használatról a támogatásra bejelentett állományban központi lajstromszámmal ellátott, támogatható fajtájú tenyészbikát vagy mélyhűtött spermát, petesejtet vagy embriót használ,
Agrotrend - Beküldve: 23:54:10
2017.11.21.
Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara okostelefonos applikációja
Az applikáció korábbi szolgáltatásai (őstermelőikártya-lekérdezés, hírek, falugazdász-kereső) mellett elérhetővé váltak az agrometeorológia és a növényvédelem funkciók is. Megújult, és így új információkkal bővült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara okostelefonos applikációja. Az alkalmazás további fejlesztése 2018-ban várható - adja hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Agrotrend - Beküldve: 22:22:24
2017.11.21.
Ezek a délalföldi térség legértékesebb termékei
A fűszerpaprika, a bor és az őszibarack a délalföldi térség legértékesebb termékei közé tartoznak, termelésük és értékesítésük növelésében a minőség további javítását és fogyasztásuk népszerűsítését tartja a legfontosabb tényezőknek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca vezetője azt követően beszélt erről az MTI-nek, hogy szombaton részt vett a szatymazi gazdakör és a helyi önkormányzat által szervezett, "A gazdák szolgálatában" című konferencián, illetve az ahhoz kapcsolódó paprika és bormustrán.
Agronapló - Beküldve: 22:22:22
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34664db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120