Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 9. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Kötelező képzés a pályázaton nyertes gazdák számára

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében képzési kötelezettséggel rendelkező kedvezményezetteknek a Miniszterelnökség a megyei kormányhivatalokkal együttműködve biztosít lehetőséget a kötelező képzések teljesítésére. Az ingyenes képzéseket a lakóhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatal bonyolítja le, melyek időpontjáról és helyszínéről a képzésre kötelezett kedvezményezettek személyre szóló értesítést kapnak ügyfélkapura, illetve postai úton.

A képzések az alábbi témákban kerülnek megszervezésre:

Technológiai berendezések korszerűsítés céljából történő beszerzése

Mezőgazdasági termékek értéknövelése (ÉLIP I. és ÉLIP III.)

Kertészet korszerűsítése

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

Erdő-környezetvédelmi intézkedések

Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás

Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás

A képzési kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén a kedvezményezettel szemben a jogcím tekintetében irányadó jogszabályban meghatározott jogkövetkezmény alkalmazandó, vagy jogosulatlan igénybevétel jogcímén a kedvezményezettet az ott írt mértékű visszafizetési kötelezettség terheli.

A vizsgával záródó képzésen a kedvezményezettnek személyesen kell részt vennie, nem természetes személy ügyfél esetén a vezető tisztségviselő vagy az általa képzésre kijelölt alkalmazott, tag, valamint családi gazdálkodó ügyfél esetén a családi gazdaság vezetője vagy tagja, mint meghatalmazott vehet részt.

agrotrend.hu / palyazat.gov.hu

Agrotrend

Téma: Agrár
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.9.20.
A magyar piacra is betörtek a világszínvonalú török silók
Egyre több úgynevezett keleti cég fejlődött látványosan az elmúlt évtizedekben, a hagyományos piacaikon kívül egyre nagyobb az aktivitásuk az európai országokban is. Termékeik nem maradnak el minőségben és megbízhatóságban a nyugat-európai vagy amerikai termékektől. Az ALTUNTAS GRUP az OBIAL silók és technológiák gyártója is nagy hangsúlyt fektet az európai terjeszkedésre, ezért a 2016. évtől mint teljes jogú képviselettel működünk együtt.
Agroinform - Beküldve: 10:10:58
2017.9.20.
Nagyot nőtt a feketén dolgozók aránya az agráriumban
A meghatározó gazdasági ágazatokban, így a mezőgazdaságban is emelkedett a bejelentés nélkül alkalmazott dolgozók száma. Az agráriumban kiugró a növekedés. A munkaügyi hatóság az ellenőrzött 10 186 munkáltató 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, ezek a vizsgált 45 951 munkavállaló 67 százalékát érintették, mindezek az adatok a munkáltatóknál stagnálását, a dolgozóknál pedig 2 százalékpontos emelkedést mutatnak 2016 első félévéhez képest – közölte a NAK a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentése alapján.
Agroinform - Beküldve: 10:10:57
2017.9.20.
A napraforgó harmada már a magtárakban - kérdéses az olajtartalom
A napraforgó több mint harminc százalékát már betakarították az országban. Jó közepes termés várható az olajos növényből. Több mint 650 ezer hektáron termesztenek Magyarországon napraforgót. Az olajos növény szempontjából, amely bírja az aszályt, agresszív a gyökere, kedvező volt az időjárás – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke a Magyar Hírlapnak.
Agrotrend - Beküldve: 10:10:54
2017.9.20.
Veszélyben a finom magyar gyümölcs?
A mezőgazdasági termékek árváltozása a gabonafélék és állati termékek esetében nem okozott meglepetést, a zöldség-gyümölcsféléknél azonban egy igen komoly fordulat figyelhető meg, ami felhívja a figyelmet az ágazat jelenlegi nehézségeire – értékelte a legfrissebb KSH adatokat a K&H. „A KSH által publikált júliusi adatok alapján a mezőgazdasági termékek árának alakulása a szántóföldi gabonák és az állati termékek esetében nem hozott nagy meglepetést, hiszen az eddig trendek folytatódása látható.
Agrotrend - Beküldve: 10:10:53
2017.9.19.
A gazdaság apáról fiúra száll... – Bárcsak ilyen egyszerű lenne!
A generációváltásnak be kell következnie a mezőgazdaságban, mégsem megy gördülékenyen az ehhez nélkülözhetetlen öröklés, utódlás vagy gazdaságátadás lebonyolítása. Itt a megoldás, érdemes külső segítséget kérni! A Familiaritas Üzletviteli Tanácsadó Zrt. első alkalommal jelent meg kiállítóként a Farmer Expó rendezvényen. Floidl Csaba vezérigazgatóval a mezőgazdasági vállalkozások problémáiról beszélgettünk Debrecenben, különös hangsúlyt fektetve az öröklés és utódlás témakörére, amely – valljuk meg – minden cégvezetőt érinteni fog előbb, vagy utóbb.
Agroinform - Beküldve: 11:4:42
2017.9.19.
Készül az öntözésfejlesztési stratégia
Felmérik a termelők vízigényét és az eredmények alapján készül majd el a stratégia. A Belügyminisztérium (BM) öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tervezi a NAK bevonásával együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal (FM), az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) – írja a NAKlap szeptemberi száma. A stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva, valamint a felszíni vizek hazánkban tartása a minél nagyobb arányú felhasználás végett.
Agroinform - Beküldve: 11:4:39
2017.9.19.
Növényvédelmi előrejelzés: Indul az új szezon!
Zajlanak a talajmunkák, halad a betakarítás, közeledik az őszi gabona vetése. Érdemes a földeken felvételezni a rágcsálókat, a parlagfű irtása még mindig feladat, a káposzta- és borsóföldeken a hernyók ellen kell védekezni. Az Agroinform.hu 2017. 37. heti előrejelzése. Akárhogy is nézzük, ősziesre fordult időjárásunk. Egyre gyakrabban ígér a meteorológiai előrejelzés csapadékos napokat, s egyre gyakrabban meg is valósul az előrejelzés. Körülbelül egy hete hullott nagyobb mennyiségű eső az országban, ami sokat segített a még kinn levő termésnek, és sokat segített az őszi káposztarepce vetésében.
Agroinform - Beküldve: 11:4:37
2017.9.18.
Jobb lehet az idei zöldségtermés a tavalyinál
Az idei zöldségtermés 2 millió tonna körül várható, 5-10 százalékkal több lehet a tavalyinál - mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek. Ledó Ferenc közölte: a hajtatott zöldségek mennyisége 10-15 ezer tonnával lehet több a múlt évinél, elérheti a 440-445 ezer tonnát. A két legfontosabb növényből is 5-10 százalékos termésnövekedés várható, paprikából mintegy 5 ezer, paradicsomból pedig 8-10 ezer tonnával többet takaríthatnak be a tavalyinál.
Agrotrend - Beküldve: 15:33:57
2017.9.18.
Hatékony és környezetbarát hígtrágya-kijuttatás köldökcsöves rendszerrel
A köldökcsöves rendszer egy rendkívül hatékony, nagy kapacitású, folyamatos munkavégzést lehetővé tevő hígtrágya kijuttatási módszer, mellyel jelentősen csökkenthető az egy köbméterre eső fajlagos költség. Az állattartó telepeken keletkező nagy mennyiségű hígtrágya kijuttatásakor számos komoly követelménynek kell megfelelni, amik teljesítése jelentős terhet jelent a gazdaságoknak. Fontos a nagy teljesítmény, mivel a kijuttatásra alkalmas terület megközelítését nehezítheti a kedvezőtlen időjárás, valamint vegetációs időben csak bizonyos időintervallumban juttatható ki a hígtrágya.
Agroinform - Beküldve: 15:33:53
2017.9.18.
Bővült a jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma
A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. További előnyük, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot. Az Európai Unióban jóváhagyott növényvédő szer hatóanyagok között immár 15-re bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Agrotrend - Beküldve: 15:33:51
2017.9.18.
Mindig az adott termőhely ismeretében kell megválasztani az egyes technológiákat
A talajképződés több ezer éves folyamat, feltételesen ugyan megújulásra képes, de teljes lepusztulása esetén emberi léptékkel mérve a talaj mégsem minősül megújuló természeti erőforrásnak. A Horizon 2020-as projekteknek a fő célja az, hogy szakmai alapokon állva pozitív társadalmi hatást generáljanak. A produktivitás érdekében – sokszor helytelenül – egyre nagyobb mértékben használt tápanyag- és növényvédő szer, a túl intenzív talajművelés, a beszűkült vetésszerkezet a talajállapot romlásához vezet.
Agrotrend - Beküldve: 15:33:50
2017.9.13.
Ingyenes képzést indítanának a baromfitartóknak
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Baromfi Termék Tanáccsal együttműködve képzést indítana azoknak a baromfitartóknak, akiknek nincs szakirányú végzettségük, az ingyenes képzést szeretnék minden évben kötelezővé tenni - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap. A képzés során az állattartási technológiákból adódó higiéniai követelményeknek való megfelelésben segítenék a gazdálkodókat újdonságokkal, információkkal.
Agrotrend - Beküldve: 23:18:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34144db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120