Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 11. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Indiától Brazíliáig vetik az Ócsán nemesített zöldségeket

Harminc éves a Syngenta ócsai kísérleti állomása. Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen – összesen 12 növényfaj nemesítésén – dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

"A Syngenta zöldség üzletága idén kettős jubileumot ünnepel: az ócsai kísérleti állomás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a globális vállalat zöldség üzletága pedig idén ünnepli 150 éves fennállását" – mondta Kenéz Éva, zöldség növénytermesztési vezető.

A Syngenta ma is önálló zöldségüzletágában napjainkban világszerte 2400 alkalmazott dolgozik a nemesítésben, vetőmagtermesztésben, kereskedelemben és a kiszolgáló tevékenységekben. A szakemberek összesen 30 zöldségfajjal dolgoznak a paradicsomtól a bimbóskelig, a csemegekukoricától az uborkáig. A vállalat ajánlatában 2400 zöldségfajta szerepel világszerte, évente 150 új fajtát vezetnek be a különböző piacokra.

"A Syngenta a világ egyik vezető vállalata a zöldség üzletágban, a 150 évre vissza-nyúló kutatásfejlesztési tapasztalat rendkívüli lehetőségeket adott, hogy olyan zöldségfajtákat nemesítsenek a szakembereink, amelyekkel világszerte eredményesen gazdálkodhatnak felhasználók milliói. Ebben a munkában a 30. születésnapját ünneplő ócsai kutatóintézetnek is elévülhetetlen érdemei vannak. Nagyon fontos, hogy már három évtizede nem csak a külföldön nemesített fajták adaptálása, hanem a hazai tudást és a cég 150 éve alatt felhalmozott szellemi tőkéjét felhasználva folyamatosan új zöldséghibridek nemesítése folyik Ócsán, amelyek aztán a világ minden részén termesztésbe kerülnek" – hangsúlyozta Kenéz Éva.

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméteres fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal – egyebek mellett paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával – dolgoznak a szakemberek.

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomása az egyetlen az európai kontinentális éghajlati zónában, ahol az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban. Egyre több új zöldségfajta kerül innen ki, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák.

"Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is sikerrel termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett, de szinte a világ összes országba eljutnak az „ócsai” növények. Az ócsai bázison szelektálták a rendkívül népszerű Agressor káposztafajtát, a Lecanu karfiolt, vagy a Tyson csemegekukoricát, amely tényleg nehézsúlyú a kedvelt élelmiszernövény szegmensében" – ismertette Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágvezetője.

Kenéz Éva hozzátette: „A következő évekre is nagy terveink vannak és folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat. Mivel nálunk is problémát okoz a munkaerő, tervbe vettük gyommentesítő robotok munkába állítását és újabb fontos nemesítési projekteket tervezünk, amelyek remélhetőleg megismétlik az ócsai elődök nemzetközi sikereit.”

Agroinform

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.11.17.
Jóllakott kannibálok
Még sehol a világon nem sikerült senkinek, ami idehaza egyik tógazdaságunk kísérleti üzemében megvalósult. Olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel az eddigi 20 százalék helyett már 80-90 százalékban sikerült a nagyobb – 6-10 centis – előnevelt kis csukákat felnevelni. Egyúttal megoldódhat a csatornák elhínárosodásának gondja is. A steril amur horgászhatóvá alakítja tavaink és csatornáink medrét, javítja a vízáteresztő képességet, s nem mellékesen élvezetes a fogása és a hal húsa is.
Szabad Föld - Beküldve: 21:38:38
2017.11.3.
A szalámihéj titkait is kutatja a SZTE és a Pick
Uniós támogatással közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a 2021-ig tartó program célja, hogy innovatív megoldásokat találjanak a hagyományos húsipari termékek versenyképességének javítására – jelentette ki a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója csütörtökön Szegeden. Nagy Endre a 2,573 milliárd forint összköltségű projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Pick téliszalámi csaknem százötven éves múltra visszatekintő termék, elsőként vált hungarikummá, sok külföldinek Magyarország kapcsán ez jut eszébe.
Agroinform - Beküldve: 23:22:24
2017.10.27.
Húsipari termékek versenyképességét javíthatja az új kutatás-fejlesztési projekt
Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem. A fejlesztési program az ellátási lánc teljes folyamatát felöleli. Uniós támogatással közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a 2021-ig tartó program célja, hogy innovatív megoldásokat találjanak a hagyományos húsipari termékek versenyképességének javítására - jelentette ki a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója csütörtökön Szegeden.
Agrotrend - Beküldve: 21:46:9
2017.10.23.
Megbuktatott sikerbarack
„Ha ennek akár a fele igaz, már az is sok.” A mondat 1976 tavaszán hangzott el a Képes Újság szerkesztőségében. Kulin Imre újságíró összegezte így a hallottakat beszélgetőtársának, Hegedűs Antalnak. A jó kiállású és jó beszédű domaszéki parasztember akkor már órák óta ült a szerkesztőségben – és mesélt. Célja az volt, hogy a kertészeti rovatot vezető újságírót meggyőzze arról: forradalmi találmányt dolgozott ki, amiért aztán elmegyógyintézetbe zárták. Képünkön Hegedűs Antal és az ő csodametszése.
Szabad Föld - Beküldve: 12:54:34
2017.10.13.
Fehérjét a szántóföldről
Hároméves kutatás-fejlesztési program kezdődik azért, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója a hazai takarmányokból. GMO-mentes élelmiszerlánc kialakításához nélkülözhetetlen a GMO-mentes szója. Ezt itthon is elő lehetne állítani, de még sok kutatás szükségeltetik többek között más feltételek mellett. A remélhetőleg 4-5 év alatt eredményt hozó kutatáshoz 8 milliárd forintnyi keretet adna az agrártárca, ha a kormány is jóváhagyja a Fehérjeprogramot - jelentette be Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter.
Szabad Föld - Beküldve: 20:31:25
2017.10.12.
A korszerű fajtahasználat alapvető nemzetgazdasági érdek
A cikkből a Monorierdői Fajtakitermesztő Állomáson mintegy 20 éve elkezdett erdészeti fajtavizsgálatok eredményeit ismerheti meg. A megváltozott környezeti feltételek mellett az erdőgazdálkodás és a természetvédelem céljainak összehangolása a génmegőrzés és a növénynemesítés tekintetében fontos szakmai feladat – emelte ki Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős helyettes államtitkára a rendezvény megnyitóján. A magyar mezőgazdaság és erdőgazdálkodás számára a biológiai alapok jelentik a termesztés biztonságát.
Agroinform - Beküldve: 1:24:36
2017.10.9.
Régi-új, de jól használható megoldás a szennyvíziszap
Környezettudatos kezeléssel nem csak a hulladékkezelési gondjaink oldódnak meg, de egy kedvező tulajdonságokkal rendelkező tápanyag-utánpótló anyagot is kapunk - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a szennyvíziszap mezőgazdasági hasznosítása témakörében szervezett, ismeretterjesztő és -bővítő célú előadássorozatának győri állomásán. A mai társadalmi és városi berendezkedésünk által termelődik egy hulladékfajta, ami eddig nagy gondot jelentett. Fontos környezetvédelmi feladat és társadalmi elvárás, hogy valami hasznosat kezdjük a szennyvíztisztítókban keletkező, alapesetben veszélyes hulladékkal - köszöntötte a megjelenteket Németh Gergely a Győr-Moson-Sopron megyei elnökség elnöke.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:46
2017.10.6.
Hazai kutatók tritikálé kenyérrel kísérleteznek
Ahogy a minap megjelent cikkünkben is bemutattuk, a tritikálé egy méltatlanul hanyagolt gabonaféle. A klímaváltozás, a romló talajminőség és a korlátozott nagyságú termőterületek okozta kihívások új, ellenállóbb gabonák létrehozására ösztönzik a növénynemesítőket. Így jött létre a tritikálé – neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered –, ami a többi gabonához viszonyítva gazdaságosabban termeszthető, és egyesíti a szülők jó tulajdonságait. A búzától örökölt magas terméspotenciálnak, illetve a rozsból származó ellenállóképességnek köszönhetően a tritikálé gyengébb talajminőségű területeken, szélsőséges időjárási körülmények között is magas terméshozammal termeszthető.
Agroinform - Beküldve: 13:45:52
2017.10.3.
Jön az ország első Talajegészség Konferenciája!
Ismerd meg az egészséges talaj nyújtotta előnyöket! 2017. november 16-án 18 szakértő – gazdálkodó, kutató, szaktanácsadó és oktató – számol be a talajra alapozott gazdálkodással kapcsolatos legújabb eredményeiről és tapasztalatairól. Az egészséges talaj = egészséges növény egyenletet mindannyian ismerjük, és bár az utóbbi időben egyre több figyelmet szentelünk talajaink megújításának, a konkrét lépések és a követendő példák még hiányoznak. Képünkön: Sarah Singla (Franciaország) családi gazdasága Dél-Franciaországban található. A farmon 1980 óta forgatás nélküli művelést alkalmaznak. Nuffield ösztöndíjasként 2011-ben beutazta a világot, hogy elmélyítse a talajtermékenységgel, direktvetéssel és a holisztikus mezőgazdasági megközelítéssel kapcsolatos ismereteit.
Agroinform - Beküldve: 21:53:3
2017.10.1.
A zöldség- és gyümölcsnemesítésnek adhat új irányt a díjazott kutatónő munkája
Kihirdették a L`Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíj idei díjazottjait. Tóth Szilvia Zita növénybiológus kutatásai a növények C-vitamin termelésének fokozásához járulhatnak hozzá. Tóth Szilvia Zita növénybiológus és Wohner Nikolett kutatóorvos hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a négymillió forint összdíjazású elismerést. A tudományos munkájukban fiatal nőket ösztönző elismerést akadémikusokból álló zsűri ítélte oda a kutatóknak. A díjjal járó pénzösszeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.
Agroinform - Beküldve: 0:36:42
2017.9.26.
Génmódosítás nélkül is létrehozhatók ellenálló gyümölcsfajták
Kasztovszky Zoltán, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán beszélt a biotechnológiában rejlő lehetőségekről. A szakember kiemelte, hogy a növénybetegségek elleni védekezés jelentős költségeket okoz, ezért megéri rezisztens fajokat előállítani. Az évtizedekkel ezelőtt még ellenállónak számító fajok a mai betegségeknek sokszor már nem képesek ellenállni, de előfordul olyan is, hogy egy új gyümölcsfa nemesítéséhez régi tájfajtákat is felhasználnak.
Agroinform - Beküldve: 23:3:56
2017.9.25.
Szereti a csirkehúst? Ennek nem fog örülni
Hiányra nem, emelkedő árakra annál inkább lehet számítani a csirkemellfilét vásárlóknak. A brazil export visszaesése miatt két hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt az ár és további drágulásra lehet számítani az év végéig. A brazil élelmiszerbotrány megdobta a csirkemellfilé árát az EU-ban is. Az uniós ugyanis szigorú ellenőrzéseket rendelt el és kiderült, hogy az onnan érkező fagyasztott mellfilé szalmonellával szennyezett lehet. Így komplett hajórakománnyi hússzállítmányokat fordítottak vissza.
Napi Gazdaság - Beküldve: 1:7:21
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34664db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120