Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 9. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Indiától Brazíliáig vetik az Ócsán nemesített zöldségeket

Harminc éves a Syngenta ócsai kísérleti állomása. Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen – összesen 12 növényfaj nemesítésén – dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

"A Syngenta zöldség üzletága idén kettős jubileumot ünnepel: az ócsai kísérleti állomás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a globális vállalat zöldség üzletága pedig idén ünnepli 150 éves fennállását" – mondta Kenéz Éva, zöldség növénytermesztési vezető.

A Syngenta ma is önálló zöldségüzletágában napjainkban világszerte 2400 alkalmazott dolgozik a nemesítésben, vetőmagtermesztésben, kereskedelemben és a kiszolgáló tevékenységekben. A szakemberek összesen 30 zöldségfajjal dolgoznak a paradicsomtól a bimbóskelig, a csemegekukoricától az uborkáig. A vállalat ajánlatában 2400 zöldségfajta szerepel világszerte, évente 150 új fajtát vezetnek be a különböző piacokra.

"A Syngenta a világ egyik vezető vállalata a zöldség üzletágban, a 150 évre vissza-nyúló kutatásfejlesztési tapasztalat rendkívüli lehetőségeket adott, hogy olyan zöldségfajtákat nemesítsenek a szakembereink, amelyekkel világszerte eredményesen gazdálkodhatnak felhasználók milliói. Ebben a munkában a 30. születésnapját ünneplő ócsai kutatóintézetnek is elévülhetetlen érdemei vannak. Nagyon fontos, hogy már három évtizede nem csak a külföldön nemesített fajták adaptálása, hanem a hazai tudást és a cég 150 éve alatt felhalmozott szellemi tőkéjét felhasználva folyamatosan új zöldséghibridek nemesítése folyik Ócsán, amelyek aztán a világ minden részén termesztésbe kerülnek" – hangsúlyozta Kenéz Éva.

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméteres fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal – egyebek mellett paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával – dolgoznak a szakemberek.

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomása az egyetlen az európai kontinentális éghajlati zónában, ahol az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban. Egyre több új zöldségfajta kerül innen ki, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák.

"Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is sikerrel termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett, de szinte a világ összes országba eljutnak az „ócsai” növények. Az ócsai bázison szelektálták a rendkívül népszerű Agressor káposztafajtát, a Lecanu karfiolt, vagy a Tyson csemegekukoricát, amely tényleg nehézsúlyú a kedvelt élelmiszernövény szegmensében" – ismertette Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágvezetője.

Kenéz Éva hozzátette: „A következő évekre is nagy terveink vannak és folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat. Mivel nálunk is problémát okoz a munkaerő, tervbe vettük gyommentesítő robotok munkába állítását és újabb fontos nemesítési projekteket tervezünk, amelyek remélhetőleg megismétlik az ócsai elődök nemzetközi sikereit.”

Agroinform

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.9.13.
Indiától Brazíliáig vetik az Ócsán nemesített zöldségeket
Harminc éves a Syngenta ócsai kísérleti állomása. Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen – összesen 12 növényfaj nemesítésén – dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.
Agroinform - Beküldve: 23:18:8
2017.9.12.
Közös kutatási projektet indított a Pick és a szegedi egyetem
A hentesáru- és szárazárugyártás új eljárásmódjainak kidolgozása érdekében indított közös kutatás-fejlesztési projektet 1,71 milliárd forintos uniós támogatással a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – közölte a Bonafarm csoport. A 2021 közepéig tartó, 2,573 milliárd forintos összköltségű projekt során a cég és a felsőoktatási intézmény szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében – tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó vállalkozás az MTI-t.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:37:18
2017.9.6.
Tudta, hogy az istállótrágya nagyszerűen helyettesíthető letermett gombával?
A jó minőségű szerves trágya hiánya a szabadföldi zöldségtermesztő üzemekben is egyre súlyosabb gond. Ennek ellenére nem használjuk ki eléggé a szervesanyag-utánpótlás alternatív megoldásait. Míg a talajok tápanyag-ellátottságát a legtöbb gazdaságban műtrágyákkal sikerült elfogadható szinten tartani, addig a talajszerkezet romlása sok gazdaságban megfigyelhető volt. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen körülmények között az állattenyésztés visszaesése és a talajerő-gazdálkodás szempontjából kedvezőtlen trágyakezelési módok alkalmazása, továbbá az ipari komposztok hiánya rákényszeríti a gazdálkodókat minden lehetséges forrás kihasználására.
Agroinform - Beküldve: 21:8:10
2017.9.1.
Nyalósó a méheknek
Miért részesítik előnyben a méhek a méhész számára piszkosnak tűnő vizet? Ez a kérdés foglalkoztatta azt a kutatócsoportot, mely egy egész éven át figyelte a méhek vízgyűjtő szokásait. Rachael E. Bonoan doktorandusz és kollégái a Tufts Egyetemen, Massachusettes államban, kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy a méhek igyekeznek a vízből olyan tápanyagokat felvenni, melyekhez a nektár- és virágporgyűjtésből nem tudnak hozzájutni.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 11:19:22
2017.8.31.
Nem pusztán önmagáért való a genetikai erőforrásaink védelme
A géngyűjtemények biztosítják a tartamos és fenntartható erdőgazdálkodás biológiai alapjait. Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése témában a Gemenc Zrt. és a NÉBIH közös fajtabemutató szakmai napot tartott. A megváltozott környezeti feltételek mellett az erdőgazdálkodás és a természetvédelem céljainak összehangolása a génmegőrzés és a növénynemesítés tekintetében fontos szakmai feladat – emelte ki Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős helyettes államtitkára Tolnaszigeten, a Gemenc Zrt. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közös fajtabemutatóján.
Agrotrend - Beküldve: 23:1:29
2017.8.27.
Békalencse lesz a befutó a jövő takarmányozásában?
Az állati eredetű fehérje a fejlett országok élelmezésének alapköve, azonban a rendelkezésre álló készletek végesek. Egy fiatal magyar kutató szerint a takarmánytárolás- és kiosztás újragondolásával, valamint az alternatív tápanyagok takarmányként való felhasználásával jelentősen növelhető lenne az állattenyésztés hatékonysága. A jövőt az állat igényeire szabott, egyedi chipes etetés jelentheti, a takarmány pedig lucerna helyett a tizedannyi területen szaporítható békalencse lehet.
Agrotrend - Beküldve: 0:53:32
2017.8.25.
Hároméves megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel az ENSZ szervezet
Együttműködésükkel számtalan területen javul az információcsere, például a mezőgazdaság, vidékfejlesztés vagy a mezőgazdaság társadalmi és gazdasági hatása terén. A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Budapesten található Európai és Közép-Ázsiai Irodája eddigi eseti együttműködését egy hivatalos egyetértési megállapodás váltja fel. A megállapodás, melyet ma ünnepélyes keretek között Gödöllőn írtak alá, mélyíti és szorosabbá teszi a kapcsolatokat a következő három évben.
Agrotrend - Beküldve: 21:37:7
2017.8.23.
Gabonát nemesítenek biosör gyártásához
Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert támogatást a Körös-Maros Biofarm. A projekten belül a kutatók nemesítési programokat indítanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. konzorciumi partnereivel közösen - tájékoztatta a vállalat fejlesztési igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Agrotrend - Beküldve: 22:46:49
2017.8.22.
Körte és szilva fajtabemutató lesz Pölöskén
Körte és szilva fajtabemutatót tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) a Pölöskei Növényfajta-kísérleti Állomáson augusztus 31-én. A helyszín a 75-ös úton Pölöske után Bak felé tovább haladva jobbra közelíthető meg (GPS 46.744904 16.90586).
Agrotrend - Beküldve: 0:34:9
2017.8.16.
Ígéretes takaró a bioszén a hígtrágya lagúnák tetején
A trágya hozzátartozik az állattartáshoz. Hasznos tápanyagforrás lehet a talajok számára, a növények növekedéséhez nélkülözhetetlen értékes nitrogént, foszfort és káliumot juttat vissza. Azonban a trágyával sok gond is van. Az orrfacsaró bűz, a gázkibocsátás, tápanyag leadás és ezáltal esetleges vízszennyezés csak néhány ezek közül. Új módszerekkel csökkenthetők ezek a negatívumok, sőt, még új pozitív tulajdonságokat is kaphat: ha bioszénnel takarják le. A legnagyobb probléma az időzítés. A jószágok folyamatosan termelik a trágyát, még akkor is, amikor épp nem tanácsos azt a földekre szállítani. Erre megoldás, hogy a farmokon hígtrágya tárolókba, úgynevezett lagúnákba gyűjtik és tárolják a fekáliát, és a megfelelő időben szállítják azt ki a földekre. Ez megoldja az időzítés problémáját, de még mindig ott a szag és a gázkibocsátás.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 0:27:17
2017.8.13.
Jóllakott kannibálok
Még sehol a világon nem sikerült senkinek, ami idehaza egyik tógazdaságunk kísérleti üzemében megvalósult. Olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel az eddigi 20 százalék helyett már 80-90 százalékban sikerült a nagyobb – 6-10 centis – előnevelt kis csukákat felnevelni. Egyúttal megoldódhat a csatornák elhínárosodásának gondja is. A steril amur horgászhatóvá alakítja tavaink és csatornáink medrét, javítja a vízáteresztő képességet, s nem mellékesen élvezetes a fogása és a hal húsa is.
Szabad Föld - Beküldve: 22:43:8
2017.8.7.
Agrárkutatásunk Európa élvonalában
Ez egy hosszú, nagy körültekintést igénylő, állandó munka, amelyet csak a világban zajló folyamatok figyelembevételével lehet felelősségteljesen végezni. A magyar mezőgazdaságnak is szembe kell néznie azokkal a globális kihívásokkal, amelyek több kérdéskörben adnak feladatot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ számára. Interjú Gyuricza Csabával, az intézet főigazgatójával.
Agrotrend - Beküldve: 23:2:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34144db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120