Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 9. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Diktál az időjárás

Egyre többen vágnak bele a mezőgazdaságba és fordítanak hátat a nagyvárosi életnek. Szeles Balázs és felesége még kezdők, de remélik, idővel meg tudnak élni a földből, különösen is a fokhagymából. A fokhagymával nincs gond, igénytelen növény. Elrakod a földbe, szinte magától kinő, s máris ott a termés. Ezt olvastam mindenhol, nem is kérdőjeleztem meg, valóban így van-e. Aztán kiderült, hogy a valóság teljesen más: az előbbi állítás csak addig igaz, amíg az ember a konyhakertben elültet 10-20 gerezdet – mondja Szeles Balázs, akiben négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a feleségével gazdálkodásba fogjanak. Megszerezte a földvásárláshoz szükséges papírokat, majd beleásta magát a fokhagymatermesztés rejtelmeibe.

Tősgyökeres fővárosiként nem sok közük volt a földműveléshez. Balázs csupán annyi élményből táplálkozhatott, hogy kisgyerekként a nagyszülők balatoni házánál időnként tett-vett a kertben.

– A vidéki lét sokkal nyugodtabb, ezért elhatároztuk, hogy odaköltözünk, de mivel a munkánk Budapesthez köt, csak a környékbeli települések jöhettek számításba. Így kerültünk Pátyra, ahol viszonylag jó minőségű, 30 aranykoronás földet vettünk, összesen hét hektárt – avat be a kezdetekbe a 38 éves agrárközgazdász.

Fontos kérdés, melyik fajta mellett tegyék le a voksukat. Ki gondolná, hogy szinte mindegyik európai nemzetnek megvan a maga fokhagymája!

Balázs és Ági kedvence a vayo fajta, ez a középszáras francia hagyma nem olyan erős, viszont az illatával és aromájával kiemelkedik a többi közül. A lengyelek a lila színűre esküsznek, szemben a nálunk elterjedtebb fehérrel. Amúgy minél lilább a hagyma, annál közelebb áll a vadfokhagymához, azaz kevesebb nemesítésen esett át. Balázsék a makói és a francia fokhagyma mellett döntöttek, s az első évben, vagyis tavaly másfél tonna dughagymát ültettek el, amihez ültetőgépet kölcsönöztek. A községben sikerült segítséget találniuk, mivel a munkájuk mellett ketten képtelenek lettek volna megbirkózni a feladattal. Egy tonna mintegy félmillió dughagymát jelent, ekkora mennyiség kell egyhektárnyi területre.

– A fokhagymát ötéves rotációban kell termeszteni, ezért a földünket öt részre osztottuk, így tavaly csak az ötödét ültettük be. Eldöntöttük, hogy nem használunk gyomirtót. Meg is lett a következménye: keményen törlesztett a természet. Esténként és hétvégente jutott csak időnk arra, hogy megpróbáljuk gyommentesíteni a területet. Persze, ha megjelennek a kártevők, vagy gomba üti fel a fejét, muszáj permetezni. Nekem ez a háti permetezővel egy napba telt, ezért amint lehetőségünk nyílt rá, szántóföldi permetezőt vettünk – meséli Balázs a kezdeti nehézségeket, amiből akadt bőven. A termés a gazda szerint „lehetett volna jobb is”: – Több mint három és fél tonna fokhagymánk termett, pedig ekkora területen a hat-nyolc is elvárható lett volna. Igaz, ennek nem csak a mi rutintalanságunk az oka: az időjárás kemény játékszabályokat diktál. Ki gondolna arra, hogy májusban havazni fog? Emlékszem, ültem a munkahelyemen az irodában, s egész nap azon kattogott az agyam, mi lehet a hagymával?! Akiktől a dughagymát vettük, tanácsadással is foglalkoznak. Ha úgy láttuk, valami gond van, hívtuk őket vagy küldtünk e-mailen fotókat, és máris jött a „diagnózis” – mondja Balázs. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gépesítés idővel elkerülhetetlen lesz, így szeretnének traktort, sorközművelőt, ekét és tisztítógépet venni. Bíznak benne, hogy a befektetésük idővel megtérül. Az idei termés értékesítését már megkezdték. További terveik is megfogalmazódtak, a fokhagyma mellett olajtököt is ültettek, aminek a magjából olajat sajtolnak.

– Mindig is hittem a kemény munkában, hogy amibe energiát fektet az ember, az hasznot hoz, de igazán a földművelés szeretete hajt, motivál – érvel Balázs. – Azt hiszem, ez a gazdálkodás fő titka.

Szabad Föld

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.9.20.
Megnő a vadelütések száma az őszi időszakban
Ősszel történik a legtöbb vadelütés az utakon. Az ilyen balesetekért akkor fizet a biztosító, ha az autó tulajdonosának volt Casco biztosítása, vagy vadkárra kiegészítő biztosítást kötött, amely már több cégnél elérhető – mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője az InfoRádiónak. Gilyén Ágnes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Casco-biztosítással mindössze a kocsitulajdonosok 15-20 százaléka rendelkezik.
Agrotrend - Beküldve: 10:10:51
2017.9.19.
Egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen
Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére. Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, de egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – mondta a Világgazdaságnak Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke, aki szerint, ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földterülete, akár 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege.
Agrotrend - Beküldve: 11:4:33
2017.9.19.
Tanösvény haragossiklókkal - Fantasztikus, hogy ennyi ember mozgósítható egy környezetvédelmi célért
Nem sokan tudják, hogy a pesthidegkúti Vörös-kőváron igencsak ritka élőlények húzzák meg magukat, és próbálják fölvenni a harcot az urbanizációval szemben. A fokozottan védett és a kihalás szélén lévő kaszpi haragossiklókról van szó, amelyeknek természetvédelmi eszmei értéke eléri a félmillió forintot. Képünkön: Dr. Jane Goodall boldogan vállalta, hogy az egyik siklót szabadon engedi - Forrás: Dr. Jane Goodall Intézet
Szabad Föld - Beküldve: 11:4:31
2017.9.19.
Horgászok reménye
Már negyedik éve nem fogható a kecsege – a horgászok nagy bánatára. Nemcsak a fogás élménye hiányzik persze, hanem kitűnő ízű, szálkamentes húsa is. A tiltás oka – mint más, őshonos halfajunk esetében is – a folyószabályozások, duzzasztások okozta élőhelypusztulás, illetve a vízszennyezés, amelynek következményeként visszaesett a szaporodásuk és erősen lecsökkent a népességük.
Szabad Föld - Beküldve: 11:4:29
2017.9.18.
Feloldották az általános tűzgyújtási tilalmat
Erdőben továbbra is csak a kijelölt helyeken szabad tüzet gyújtani szélcsendes időben. A földművelésügyi miniszter az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokra, a 2017. június 20-tól, az EVgF/513/2017. számú határozattal elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat azonnali hatállyal feloldja.
Agroinform - Beküldve: 15:33:47
2017.9.18.
300 millió forint támogatás a zártkertek megújítására
Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a zártkerti revitalizációs programot, 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatással. V. Németh Zsolt a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi zártkerti revitalizációs program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatót követően elmondta: a program sikeres, az előző két évhez hasonlóan az idei évben is nagy érdeklődés volt az önkormányzatok részéről a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítása iránt, a 38 pályázóból 34-et részesítettek egyenként 6-10 millió forintos támogatásban.
Agroinform - Beküldve: 15:33:45
2017.9.13.
Kimerültek a sütőipari ágazat tartalékai - 3 ezer pék is hiányzik
Támogatási rendszer kidolgozását sürgeti a Pékszövetség. A magyar sütőipari vállalkozások mintegy 60 százaléka veszteséges. Más élelmiszeripari ágazatokhoz hasonló támogatási rendszer kidolgozását, például áfacsökkentést sürgetnek sütőipari vállalkozások, miután az ágazat tartalékai kimerültek, a vállalkozások többsége veszteséges, az ágazati nyereség pedig nulla körüli - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke kedden Budaörsön egy szakmai tanácskozáson.
Agrotrend - Beküldve: 23:18:10
2017.9.13.
Diktál az időjárás
Egyre többen vágnak bele a mezőgazdaságba és fordítanak hátat a nagyvárosi életnek. Szeles Balázs és felesége még kezdők, de remélik, idővel meg tudnak élni a földből, különösen is a fokhagymából. A fokhagymával nincs gond, igénytelen növény. Elrakod a földbe, szinte magától kinő, s máris ott a termés. Ezt olvastam mindenhol, nem is kérdőjeleztem meg, valóban így van-e. Aztán kiderült, hogy a valóság teljesen más: az előbbi állítás csak addig igaz, amíg az ember a konyhakertben elültet 10-20 gerezdet – mondja Szeles Balázs, akiben négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a feleségével gazdálkodásba fogjanak. Megszerezte a földvásárláshoz szükséges papírokat, majd beleásta magát a fokhagymatermesztés rejtelmeibe.
Szabad Föld - Beküldve: 23:18:6
2017.9.13.
Vessük meg az ágyát!
Itt az ősz, a gyeptelepítés ideális ideje. Nem túlzás azt állítani: a fű telepítése legalább olyan gondos előkészítést igényel, mint a fáké, bokorsoré. Sokan nem sejtik, milyen kényes jószág a gyep. Igaz, ha már abba belegondolunk, hogy évtizedekre kellene szépen zöldellő, nem sok munkát adó, de a száraz nyarakat, a teleket épségben átélő gyepet produkálni, akkor sejthető, hogy a telepítést sem lehet elkapkodni.
Szabad Föld - Beküldve: 23:18:5
2017.9.13.
Repülő csipkék szívogatják a tölgyeket
A platán csipkéspoloska már több évtizede megjelent hazánkban. Eddig nagyon nagy károkat nem okozott, de a kicsi, alig 4-5 milliméteres rovarok a fák leveleinek szívogatásakor elpusztíthatják azokat, a fák korábban hullajtják el lombjukat, erőnlétük gyengül. A szakértők a mostanában megjelent tölgy csipkéspoloskától sem várnak túl nagy kártételt, még az is lehet, hogy a terjeszkedése sem lesz gyors. Hazánkban először 2013-ban találkoztak vele a szakemberek.
Szabad Föld - Beküldve: 23:18:2
2017.9.12.
Bivaly a kisgazdaságban
Magyarországon a bivalyt a 16. század óta tenyésztik, azon belül is a mai Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein használták a munkaerejét. A hazai állomány a 20. század második felétől kezdve csökkent le erősen, a történelmi Magyarországon például 1911- ben 155 ezer bivaly élt. Kizárólag mások jó példája miatt fogtak bele a tenyésztésbe Horváthné Sabjanics Marináék, akik szürke marháik mellé vásárolták meg az első bivalyt évekkel ezelőtt. Addig csak a Páka környéki gazdálkodók tapasztalataira hagyatkoztak, s egy idő után látták, hogy nem kell idegenkedni ettől a haszonállattól.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:37:15
2017.9.12.
A pézsmarécék nem hápognak, színesek és nagy szívük van
Kisgyermekként már pézsmarécéket nevelgetett a baromfiudvarban Csókás Dávid. Komoly szervezetek tartják őt számon tenyésztőként, állatorvosnak készül a gimnazista. Együtt él a nagycsalád Válban: nagyszülők, szülők, gyerekek. Még van baromfiudvar, pedig a többségnek már falun sincs. Dávid szülei sem a tradicionális vidéki életformát gyakorolják, a nagyapjától tanulta az első tennivalókat. A tizennyolc esztendős Dávid Budapesten tanul, a patinás Szent Margit Gimnáziumban, s a családi legendárium szerint háromévesen kijelentette, hogy ő állatorvos lesz!
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:37:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34144db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120