Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 11. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Diktál az időjárás

Egyre többen vágnak bele a mezőgazdaságba és fordítanak hátat a nagyvárosi életnek. Szeles Balázs és felesége még kezdők, de remélik, idővel meg tudnak élni a földből, különösen is a fokhagymából. A fokhagymával nincs gond, igénytelen növény. Elrakod a földbe, szinte magától kinő, s máris ott a termés. Ezt olvastam mindenhol, nem is kérdőjeleztem meg, valóban így van-e. Aztán kiderült, hogy a valóság teljesen más: az előbbi állítás csak addig igaz, amíg az ember a konyhakertben elültet 10-20 gerezdet – mondja Szeles Balázs, akiben négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a feleségével gazdálkodásba fogjanak. Megszerezte a földvásárláshoz szükséges papírokat, majd beleásta magát a fokhagymatermesztés rejtelmeibe.

Tősgyökeres fővárosiként nem sok közük volt a földműveléshez. Balázs csupán annyi élményből táplálkozhatott, hogy kisgyerekként a nagyszülők balatoni házánál időnként tett-vett a kertben.

– A vidéki lét sokkal nyugodtabb, ezért elhatároztuk, hogy odaköltözünk, de mivel a munkánk Budapesthez köt, csak a környékbeli települések jöhettek számításba. Így kerültünk Pátyra, ahol viszonylag jó minőségű, 30 aranykoronás földet vettünk, összesen hét hektárt – avat be a kezdetekbe a 38 éves agrárközgazdász.

Fontos kérdés, melyik fajta mellett tegyék le a voksukat. Ki gondolná, hogy szinte mindegyik európai nemzetnek megvan a maga fokhagymája!

Balázs és Ági kedvence a vayo fajta, ez a középszáras francia hagyma nem olyan erős, viszont az illatával és aromájával kiemelkedik a többi közül. A lengyelek a lila színűre esküsznek, szemben a nálunk elterjedtebb fehérrel. Amúgy minél lilább a hagyma, annál közelebb áll a vadfokhagymához, azaz kevesebb nemesítésen esett át. Balázsék a makói és a francia fokhagyma mellett döntöttek, s az első évben, vagyis tavaly másfél tonna dughagymát ültettek el, amihez ültetőgépet kölcsönöztek. A községben sikerült segítséget találniuk, mivel a munkájuk mellett ketten képtelenek lettek volna megbirkózni a feladattal. Egy tonna mintegy félmillió dughagymát jelent, ekkora mennyiség kell egyhektárnyi területre.

– A fokhagymát ötéves rotációban kell termeszteni, ezért a földünket öt részre osztottuk, így tavaly csak az ötödét ültettük be. Eldöntöttük, hogy nem használunk gyomirtót. Meg is lett a következménye: keményen törlesztett a természet. Esténként és hétvégente jutott csak időnk arra, hogy megpróbáljuk gyommentesíteni a területet. Persze, ha megjelennek a kártevők, vagy gomba üti fel a fejét, muszáj permetezni. Nekem ez a háti permetezővel egy napba telt, ezért amint lehetőségünk nyílt rá, szántóföldi permetezőt vettünk – meséli Balázs a kezdeti nehézségeket, amiből akadt bőven. A termés a gazda szerint „lehetett volna jobb is”: – Több mint három és fél tonna fokhagymánk termett, pedig ekkora területen a hat-nyolc is elvárható lett volna. Igaz, ennek nem csak a mi rutintalanságunk az oka: az időjárás kemény játékszabályokat diktál. Ki gondolna arra, hogy májusban havazni fog? Emlékszem, ültem a munkahelyemen az irodában, s egész nap azon kattogott az agyam, mi lehet a hagymával?! Akiktől a dughagymát vettük, tanácsadással is foglalkoznak. Ha úgy láttuk, valami gond van, hívtuk őket vagy küldtünk e-mailen fotókat, és máris jött a „diagnózis” – mondja Balázs. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gépesítés idővel elkerülhetetlen lesz, így szeretnének traktort, sorközművelőt, ekét és tisztítógépet venni. Bíznak benne, hogy a befektetésük idővel megtérül. Az idei termés értékesítését már megkezdték. További terveik is megfogalmazódtak, a fokhagyma mellett olajtököt is ültettek, aminek a magjából olajat sajtolnak.

– Mindig is hittem a kemény munkában, hogy amibe energiát fektet az ember, az hasznot hoz, de igazán a földművelés szeretete hajt, motivál – érvel Balázs. – Azt hiszem, ez a gazdálkodás fő titka.

Szabad Föld

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.11.24.
Újraszabályozza az ökológiai gazdálkodást az Európai Unió
A tagállamok képviselői egyezségre jutottak arról, hogy az ökológiai gazdálkodásra 2021-től új szabályok lesznek érvényesek – írja a nak.hu az Európai Bizottság közlése alapján. Az egyik legfontosabb változás, hogy ettől kezdve az unión kívüli, ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek is meg kell felelniük az előírásoknak. A tagállamok képviselői által 2017. november 20-án elfogadott, az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályokról szóló megállapodás egyszerűsíti és összehangolja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó számos szabályt mind az Európai Unión belül, mind pedig a nem uniós országokban – közölte hétfőn az Európai Bizottság.
Agronapló - Beküldve: 21:59:31
2017.11.24.
10 előadó, 10+1 fontos téma az agrármarketingben
A 2017-es tapasztalatok, valamint 2018 kihívásainak és lehetőségeinek számba vétele állt a Mi terem a neten? című marketingkonferencia középpontjában, de szó esett a közelgő PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciáról is. Az idei rendezvény már a kilencedik volt a sorban. A szervező most is az Agroinform.hu. volt, együttműködő partnere pedig az Agrármarketing Centrum (AMC).
Agroinform - Beküldve: 21:59:29
2017.11.24.
Elismeri a magyar állategészségügyi hatóság intézkedéseit Szingapúr is
A szingapúri Agro - Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) november 21-ei értesítése alapján elismeri a magyar állategészségügyi felügyelet madárinfluenza elleni védekezéssel kapcsolatos előírásait, intézkedéseit. A döntés azt eredményezi, hogy egy jövőbeni járvány során a korábbiakkal ellentétben mindössze a kitöréssel érintett megye, illetve a korlátozás alatti terület kerülhet tiltólistára a szingapúri kiszállítások során - tájékoztatott közleményében az agrártárca.
Agrotrend - Beküldve: 21:59:28
2017.11.23.
Minden ökológiai termelőre és termékre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni
Az új szabályrendszer a jelenlegi, importált ökológiai élelmiszerekre vonatkozó, hatvannál is több különböző egyenértékűnek tekintett szabvány helyébe lép. Az új szabályok – elfogadásukat követően – 2021. január 1-jén lépnek hatályba. Ez elegendő időt biztosít a termelők, a gazdasági szereplők és a kereskedelmi partnerek számára az új jogi kerethez való alkalmazkodáshoz – közölte az Európai Bizottság. A Bizottság üdvözli, hogy a Tanács jóváhagyta a társjogalkotóknak az ökológiai termelés új szabályairól szóló megállapodását, és várakozással tekint az új rendelet elfogadásához vezető utolsó lépések elé.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:32
2017.11.23.
Ropogós almával várja a futókat az AMC
Az Agrármarketing Centrum (AMC) - az idén indított almafogyasztást ösztönző kampány folytatásaként – és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács friss és ropogós almát biztosít a november 25-26-án megrendezendő, siófoki maraton és félmaraton versenyzői számára. A „Harapjon rá - alma és holnap” szlogent hirdető almafogyasztást ösztönző akció során november 18-ig öt kiskereskedelmi áruházlánc vásárlói kóstolhatták meg a friss és ízletes hazai gyümölcsöt.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:28
2017.11.23.
A legszebb konyhakerteket díjazták idén is
November 21-én immár 5. alkalommal rendezték meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” elnevezésű országos program évértékelő és díjátadó ünnepségét. Az ünnepélyes megnyitón a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az ország egész területéről érkező pályázókat.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:26
2017.11.23.
Tervek a hatvani Vadászati Múzeum átvételéről
A Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeum átvétele volt a fő téma az Országos Magyar Vadászkamara Elnökségének november 17-ei ülésén. A testület idei negyedik egyeztetésén emellett egyéb tervezeteket is véglegesített, amelyekről a december 11-ei rendkívüli közgyűlés szavazhat. A hatvani intézmény az OMVK vagyonkezelésébe történő átadásáról a Kormány 1572/2017. (VIII. 28.) Korm. határozata rendelkezett.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:23
2017.11.23.
"Célunk az, hogy a mezőgazdaságot közel vigyük a gyerekekhez."
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismeretterjesztő fórumsorozatot indított általános iskolások részére. Az egészséges táplálkozásról szóló tájékoztató fórumon vettek részt csütörtökön három nyolcadik osztály tanulói a zalaegerszegi Petőfi-iskolában. Az országos sorozat második állomása is a zalai megyeszékhelyen volt - olvasható a NAK oldalán.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:19
2017.11.22.
Aszály miatt pocsék az idei szarvasgombatermés
Idén az aszályos időjárás miatt a tavalyi 25-30 tonnás mennyiségnek csak a harmadát sikerült begyűjteni szarvasgombából – írja a Magyar Nemzet keddi számában. Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke szerint a közepes minőségű szarvasgomba kilójáért 200-300 eurót (60-90 ezer forint) fizetnek. A túlszedés miatt azonban hamarosan eltűnhet természetes élőhelyéről a gomba, és csak az úgynevezett termesztőhelyekről kerülhet majd a piacokra.
Agronapló - Beküldve: 23:54:14
2017.11.22.
Magyar aszú a világ száz legjobb bora között
A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast kedden publikált Top 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora a 20. helyezést érte el. A borászat közleményében azt írta: ez az elismerés nemcsak a Dereszla Pincészet, hanem a tokaji borvidék és Magyarország borászati sikere is. A pincészet bora ezzel az elismeréssel harmadszor került fel a világ száz legjobb borát összesítő, nemzetközileg is elismert listára.
Agrotrend - Beküldve: 23:54:11
2017.11.21.
Fontos ügyek mellé áll a hazai izocukorgyártó
Az izocukorgyártó Hungrana Kft.-t megbízható működése és az európai piacon elfoglalt vezető szerepe a régió egyik legfontosabb szereplőjévé teszi. A gazdasági társaság társadalmi szerepvállalását legfőképp úgy teljesíti, hogy évtizedek óta éppolyan megbízható partnere a térség civil, non-profit és önkormányzati szereplőinek, mint a termelő folyamataiban beszállítóként vagy kereskedelmi partnerként részt vevő szervezeteknek.
Agroinform - Beküldve: 22:22:18
2017.11.20.
Salátatörvénnyel segítik a mezőgazdaság szereplőit
Az agrárium versenyképességének javításáról szóló törvények módosításának vitája került napirendre kedden az Országgyűlésben. Az agrárium versenyképességének javításáról szóló törvények módosításának vitájában Győrffy Balázs (Fidesz) azt mondta, hogy a hat jogszabály módosításának közös célja az adminisztrációs terhek csökkentése és a gazdálkodók versenyképességének ösztönzése.
Agrotrend - Beküldve: 23:34:55
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34664db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120