Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 11. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Vessük meg az ágyát!

Itt az ősz, a gyeptelepítés ideális ideje. Nem túlzás azt állítani: a fű telepítése legalább olyan gondos előkészítést igényel, mint a fáké, bokorsoré. Sokan nem sejtik, milyen kényes jószág a gyep. Igaz, ha már abba belegondolunk, hogy évtizedekre kellene szépen zöldellő, nem sok munkát adó, de a száraz nyarakat, a teleket épségben átélő gyepet produkálni, akkor sejthető, hogy a telepítést sem lehet elkapkodni.

A legfontosabb, hogy tudjuk, mibe vetjük a gyepet alkotó fűmagkeveréket. Ideális esetben a földünk felső rétegei kellően laza szerkezetűek, megfelelő táp- és szervesanyag-tartalmúak. Hogy valóban így van-e, ahhoz érdemes egy kis gödröt ásni és megnézni a szerkezetét. Ha túlságosan homokos a talaj, akkor szerves anyaggal – komposzt, istállótrágya, tőzeg – és meghatározott mennyiségű agyagosabb talajjal jól keverjük át, amit általában motoros kerti kapával végezhetünk gyorsan, pontosan. Ekkor kell a földbe trágyaféléket, ásványi adalékokat, baktérium- és gombakultúrákat bekeverni.

Ha túl kötött, azaz agyagos, vályogos a talajunk, azon gyepet termeszteni körülményes, mert a nehezen átszivárgó víz befullaszthatja a gyökérzetet. Az ilyen talajt szerves anyag és homok bekeverésével tehetjük lazábbá – illetve érdemes dréncsövezni, ami a vízelvezetést és a szellőzést segíti.

Sokan egyszerűen egyrétegnyi termőföldet terítenek a felszínre, de ehhez gyakorta élettelen, mélyebb rétegből származó talajt vásárolnak, amit valamiféle építkezésről hozatnak el kamionokkal.

A felső fél méterhez kell a jó humuszos, életképes erdőtalaj, amihez a legritkább esetben lehet csak hozzájutni. Szóval kicsi az esélye, hogy a „termőföldnek” vett talaj tényleg értékes.

Ezért, ha a telket feltöltjük hozatott földdel, azt géppel akkor is át kell keverni komposzttal, érett trágyával, netán műtrágyával, s elterítve elegyengetni, tömöríteni.

Fontos, hogy a talajt 20 centis mélységben kell előkészíteni, ezt tegyük meg akkor is, ha drága gyepszőnyeget fektetünk le fűvetés helyett! Ezt követően várjuk meg, míg a gyomok kikelnek, majd gyomirtózzuk le a területet. A lényeg, hogy az ezután elvetett gyepben lévő fűfajtáknak ne legyen keléskor és az első nyírásig gyom konkurense. Aztán a rendszeres nyírás után már csak azok a gyomok maradnak meg, amelyek bírják a kaszálást. Ilyenek a tőlevélrózsás gyomok, mint a gyermekláncfű, az útifűfélék, a különféle herefajok és más fűfélék, mint például az egynyári moharok, a tarackbúza, különféle perjék. Egyébiránt az őszi telepítés azért is jó, mert csökken a gyomosodási hajlam, így a gyep gyomelnyomó képessége is kifejtődik.

Szabad Föld

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.11.24.
Újraszabályozza az ökológiai gazdálkodást az Európai Unió
A tagállamok képviselői egyezségre jutottak arról, hogy az ökológiai gazdálkodásra 2021-től új szabályok lesznek érvényesek – írja a nak.hu az Európai Bizottság közlése alapján. Az egyik legfontosabb változás, hogy ettől kezdve az unión kívüli, ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek is meg kell felelniük az előírásoknak. A tagállamok képviselői által 2017. november 20-án elfogadott, az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályokról szóló megállapodás egyszerűsíti és összehangolja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó számos szabályt mind az Európai Unión belül, mind pedig a nem uniós országokban – közölte hétfőn az Európai Bizottság.
Agronapló - Beküldve: 21:59:31
2017.11.24.
10 előadó, 10+1 fontos téma az agrármarketingben
A 2017-es tapasztalatok, valamint 2018 kihívásainak és lehetőségeinek számba vétele állt a Mi terem a neten? című marketingkonferencia középpontjában, de szó esett a közelgő PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciáról is. Az idei rendezvény már a kilencedik volt a sorban. A szervező most is az Agroinform.hu. volt, együttműködő partnere pedig az Agrármarketing Centrum (AMC).
Agroinform - Beküldve: 21:59:29
2017.11.24.
Elismeri a magyar állategészségügyi hatóság intézkedéseit Szingapúr is
A szingapúri Agro - Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) november 21-ei értesítése alapján elismeri a magyar állategészségügyi felügyelet madárinfluenza elleni védekezéssel kapcsolatos előírásait, intézkedéseit. A döntés azt eredményezi, hogy egy jövőbeni járvány során a korábbiakkal ellentétben mindössze a kitöréssel érintett megye, illetve a korlátozás alatti terület kerülhet tiltólistára a szingapúri kiszállítások során - tájékoztatott közleményében az agrártárca.
Agrotrend - Beküldve: 21:59:28
2017.11.23.
Minden ökológiai termelőre és termékre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni
Az új szabályrendszer a jelenlegi, importált ökológiai élelmiszerekre vonatkozó, hatvannál is több különböző egyenértékűnek tekintett szabvány helyébe lép. Az új szabályok – elfogadásukat követően – 2021. január 1-jén lépnek hatályba. Ez elegendő időt biztosít a termelők, a gazdasági szereplők és a kereskedelmi partnerek számára az új jogi kerethez való alkalmazkodáshoz – közölte az Európai Bizottság. A Bizottság üdvözli, hogy a Tanács jóváhagyta a társjogalkotóknak az ökológiai termelés új szabályairól szóló megállapodását, és várakozással tekint az új rendelet elfogadásához vezető utolsó lépések elé.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:32
2017.11.23.
Ropogós almával várja a futókat az AMC
Az Agrármarketing Centrum (AMC) - az idén indított almafogyasztást ösztönző kampány folytatásaként – és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs-Szakmaközi Szervezet és Terméktanács friss és ropogós almát biztosít a november 25-26-án megrendezendő, siófoki maraton és félmaraton versenyzői számára. A „Harapjon rá - alma és holnap” szlogent hirdető almafogyasztást ösztönző akció során november 18-ig öt kiskereskedelmi áruházlánc vásárlói kóstolhatták meg a friss és ízletes hazai gyümölcsöt.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:28
2017.11.23.
A legszebb konyhakerteket díjazták idén is
November 21-én immár 5. alkalommal rendezték meg „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” elnevezésű országos program évértékelő és díjátadó ünnepségét. Az ünnepélyes megnyitón a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az ország egész területéről érkező pályázókat.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:26
2017.11.23.
Tervek a hatvani Vadászati Múzeum átvételéről
A Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeum átvétele volt a fő téma az Országos Magyar Vadászkamara Elnökségének november 17-ei ülésén. A testület idei negyedik egyeztetésén emellett egyéb tervezeteket is véglegesített, amelyekről a december 11-ei rendkívüli közgyűlés szavazhat. A hatvani intézmény az OMVK vagyonkezelésébe történő átadásáról a Kormány 1572/2017. (VIII. 28.) Korm. határozata rendelkezett.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:23
2017.11.23.
"Célunk az, hogy a mezőgazdaságot közel vigyük a gyerekekhez."
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismeretterjesztő fórumsorozatot indított általános iskolások részére. Az egészséges táplálkozásról szóló tájékoztató fórumon vettek részt csütörtökön három nyolcadik osztály tanulói a zalaegerszegi Petőfi-iskolában. Az országos sorozat második állomása is a zalai megyeszékhelyen volt - olvasható a NAK oldalán.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:19
2017.11.22.
Aszály miatt pocsék az idei szarvasgombatermés
Idén az aszályos időjárás miatt a tavalyi 25-30 tonnás mennyiségnek csak a harmadát sikerült begyűjteni szarvasgombából – írja a Magyar Nemzet keddi számában. Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke szerint a közepes minőségű szarvasgomba kilójáért 200-300 eurót (60-90 ezer forint) fizetnek. A túlszedés miatt azonban hamarosan eltűnhet természetes élőhelyéről a gomba, és csak az úgynevezett termesztőhelyekről kerülhet majd a piacokra.
Agronapló - Beküldve: 23:54:14
2017.11.22.
Magyar aszú a világ száz legjobb bora között
A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast kedden publikált Top 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora a 20. helyezést érte el. A borászat közleményében azt írta: ez az elismerés nemcsak a Dereszla Pincészet, hanem a tokaji borvidék és Magyarország borászati sikere is. A pincészet bora ezzel az elismeréssel harmadszor került fel a világ száz legjobb borát összesítő, nemzetközileg is elismert listára.
Agrotrend - Beküldve: 23:54:11
2017.11.21.
Fontos ügyek mellé áll a hazai izocukorgyártó
Az izocukorgyártó Hungrana Kft.-t megbízható működése és az európai piacon elfoglalt vezető szerepe a régió egyik legfontosabb szereplőjévé teszi. A gazdasági társaság társadalmi szerepvállalását legfőképp úgy teljesíti, hogy évtizedek óta éppolyan megbízható partnere a térség civil, non-profit és önkormányzati szereplőinek, mint a termelő folyamataiban beszállítóként vagy kereskedelmi partnerként részt vevő szervezeteknek.
Agroinform - Beküldve: 22:22:18
2017.11.20.
Salátatörvénnyel segítik a mezőgazdaság szereplőit
Az agrárium versenyképességének javításáról szóló törvények módosításának vitája került napirendre kedden az Országgyűlésben. Az agrárium versenyképességének javításáról szóló törvények módosításának vitájában Győrffy Balázs (Fidesz) azt mondta, hogy a hat jogszabály módosításának közös célja az adminisztrációs terhek csökkentése és a gazdálkodók versenyképességének ösztönzése.
Agrotrend - Beküldve: 23:34:55
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34664db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120