Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 9. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Sláger a mag nélküli

Hazánkban 1000 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, leginkább Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában – adta közre az információt az agrárkamara. Évente átlagosan 2,5-3 kg-ot fogyasztunk, és egyre inkább keresettek a mag nélküli fajták. Ez utóbbiak a boltokban szinte kizárólag importból származnak. A hazai csemegeszőlők közül talán a saszla az egyetlen, amely nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon és a boltokban, de ez a fajta csak rövid ideig tartható el. Pedig van egy sor hazai szőlő, amelyet érdemes lenne nagy tételben termelni és ellátni vele a boltokat.

Ilyen például az Arkadija, a Pannónia kincse és az Éva. Szőlőt szinte egész évben kínálnak a boltok, de az ősz kivételével főként import termékek kaphatók, amelyek elsősorban Olaszországból származnak, s időnként találni argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui árut is.

Jó lenne itthon is ráállni az eltartható szőlők termesztésére és fejleszteni a tárolást, mert az import az utóbbi öt évben jelentősen, 5000 tonnáról 7300-ra nőtt. Ez egyértelműen az idehaza megtermelt mennyiség jelentős csökkenésével és a kereslet növekedésével magyarázható. Míg a ’70-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára az ezerhektárnyi termőterületről nagyjából 15 ezer tonna gyümölcs származik. Az étkezési szőlő kínálatában a hazai termesztésűek körében – a már említett fajták mellett – a kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia említendő. A klasszikusok között tartjuk számon az Itáliát és a bíbor színű Cardinált, mely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható.

Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, s a világban tapasztalható trendeknek megfelelően főként a mag nélküliek iránt nő a kereslet.

Szabad Föld

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.9.20.
Eddig 15 cég esetében igazolták, hogy fipronil mentes tojást forgalmaznak
A magyar tojástermelés felét előállító vállalatok átmentek az ellenőrzéseken. Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci vállalkozások számára, akik nyilatkoztak arról, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak. A hivatal eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki jegyzőkönyvet – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT).
Agroinform - Beküldve: 10:10:56
2017.9.20.
Több mint 12 milliárdot költöttünk tavaly Túró Rudira
Már a következő öt év fejlesztési tervein dolgoznak Mátészalkán a FrieslandCampina Hungária Zrt.-nél - mondta az MTI-nek Szautner Péter, a cég vezérigazgatója pénteken a XII. Coop Rally nyolcadik állomásán. A mátészalkai üzemben a késztermék-előállítás az elmúlt négy évben több mint 15 százalékkal növekedett, főként a márkázott és feldolgozott termékek gyártását növelték. A múlt évben a cég árbevétele mintegy 30 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal haladta meg az előző évit. A mátészalkai gyárban készül a Túró Rudi már a múlt század 60-as éveinek vége óta, most e termék árbevétele adja az összes árbevétel 40-45 százalékát.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 10:10:50
2017.9.20.
Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszer-biztonsági kockázatot a NÉBIH szerint
Az albán pékségek nem jelentenek élelmiszer-biztonsági kockázatot, és nem számít jogsértésnek a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő nevekkel más összetétellel gyártani termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére pénteken. A Nébih közleményében úgy fogalmaz: "az ellenőrzések tapasztalatai alapján nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének".
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 10:10:48
2017.9.19.
Húsipari képzést szervez Spanyolországban a NAK
Idén a NAK élelmiszer-feldolgozó tagjai újra elméleti és gyakorlati képzésen vehetnek részt, amelynek keretében a különböző nemzetek sonkakészítési eljárásaival ismerkedhetnek meg. A következő program a katalán IRTA (Research & Technology Food & Agriculture) monellsi Intézetével közösen 2017. október 24-26. között kínál háromnapos képzést a húsiparban, illetve húskészítmények gyártásában tevékenykedő kamarai tagok számára.
Agroinform - Beküldve: 11:4:35
2017.9.18.
Lesz elég mézünk, de milyen áron?
Jó termés lesz idén akácmézből, de hárs-, és repceméz nagyon kevés lesz - mondta az InfoRádiónak a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Akác- és napraforgómézből is szép mennyiség várható idén, de hárs és repce ebben az évben alig termett, így ezekből a mézfajtákból jóval kevesebb kerülhet a fogyasztókhoz – közölte Bross Péter. Magyarország jelentős helyet foglal el az európai méztermelésben, a 3. legnagyobb a piacon.
Figyelő - Beküldve: 15:33:48
2017.9.13.
Sláger a mag nélküli
Hazánkban 1000 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, leginkább Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában – adta közre az információt az agrárkamara. Évente átlagosan 2,5-3 kg-ot fogyasztunk, és egyre inkább keresettek a mag nélküli fajták. Ez utóbbiak a boltokban szinte kizárólag importból származnak. A hazai csemegeszőlők közül talán a saszla az egyetlen, amely nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon és a boltokban, de ez a fajta csak rövid ideig tartható el. Pedig van egy sor hazai szőlő, amelyet érdemes lenne nagy tételben termelni és ellátni vele a boltokat.
Szabad Föld - Beküldve: 23:18:3
2017.9.11.
Jövőre csak halat eszünk? Az uniós támogatás és az áfacsökkentés is felpörgetheti a szektort
A legtöbben már most készpénznek veszik, hogy a haláfa csökkentése a pozitív trendfordulat előfutára. Rengeteg uniós és kormányzati támogatást kapnak a halgazdaságok. A magyarországi halgazdálkodás jövedelmezőségére a 16 milliárd forintos uniós támogatás éppúgy jótékony hatással lehet, mint a jövő évi 22 százalékpontos áfacsökkentés. A terület 284 társaságának múlt évi együttes forgalma 14,45 milliárd forint volt. Kitörés előtt a halgazdaságok – írja a Világgazdaság.
Agrotrend - Beküldve: 22:35:12
2017.9.10.
Magyar termékek a világ legjobb élelmiszerei között
A magyar chocoMe Kft. kávés-mogyorós Raffinée terméke bekerült a világ legjobb 50 élelmiszere közé a héten zárult Great Taste Award versenyen Londonban - közölte az édességgyártó cég az MTI-vel. A Donum Terrae Kft. tökmagolaja szintén nyert a verseny honlapja szerint. Az eseményen TOP50 Foods díjjal ismerték el a termékeket. A csokoládét gyártó tájékoztatása szerint magyar termék soha nem ért el még ekkora sikert a Great Taste Award versenyek történetében. A világ 50 legjobb élelmiszere díjazottjai között az idén három csokoládé termék szerepel, amelyből kettő egy gyártóhoz tartozik.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 1:47:29
2017.9.9.
Az üzletekből csak a töredéküket ismerhetjük a körtéknek és a szilváknak
Ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a magyar kertészek, szükség van az újításra, új fajták megismerésére. A körte és a szilva termelésében érdekelt, illetve e két népszerű gyümölcsünk rendkívül sok fajtájának megismerése iránt érdeklődő gazdálkodók, gyümölcstermesztési szakemberek népesítették be a NÉBIH Pölöskei Növényfajta-kísérleti Állomását a fajtabemutató szakmai napon.
Agrotrend - Beküldve: 23:37:47
2017.9.9.
Ha nem elég tudatos a vásárló, kevés a címke
A vásárlói tudatosság mára olyan szintre jutott, hogy szinte mindenkit érdekel, mit tartalmaznak a kosarába kerülő élelmiszerek. Ugyanakkor egy friss országos kutatásból kiderül: a fogyasztóknak hiányos a tápanyagokkal kapcsolatos tudásuk, ezért nem tudják megfelelően értelmezni a csomagoláson lévő információkat. A legtöbb fogyasztót a vásárlás során az adott termék tartósítószer-, cukor-, színezék- és szénhidráttartalma befolyásolja egy friss, országos kutatás szerint: a válaszadók negyede például ha teheti, cukormentes terméket választ – írja a Magyar Idők.
Agrotrend - Beküldve: 23:37:46
2017.9.7.
Egységes rendszer és határozott fellépés kell a hamis méz ellen
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) sürgeti az Európai Unió döntéshozóit, hogy megfelelő szabályozással és ellenőrzésekkel lépjenek fel a – főképp Kínából beáramló – hamis méz ellen. Az ismeretlen eredetű hamisított mézek az emberi egészségre nézve is kockázatot hordozhatnak. A két szervezet az egész unióban egyértelmű eredetjelölési és a magyarhoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolja. Emellett dolgoznak a méhészeket segítő mobilapplikáció létrehozásán is – tájékoztatott közleményében az agrárkamara.
Agrotrend - Beküldve: 23:24:51
2017.9.7.
Szennyezett tyúkhús is piacra kerülhetett
A földművelésügyi miniszter elrendelte az import baromfihús fokozott ellenőrzését annak érdekében, hogy a magyar fogyasztókat megvédjék a szennyezett import árutól - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy az Európai Unió (EU) 21 országába jutott fipronillal szennyezett tyúktojás, és fennáll a veszélye annak, hogy szennyezett tyúkhús is piacra kerülhetett.
Agrotrend - Beküldve: 23:24:44
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34144db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120