Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 11. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Sláger a mag nélküli

Hazánkban 1000 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, leginkább Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában – adta közre az információt az agrárkamara. Évente átlagosan 2,5-3 kg-ot fogyasztunk, és egyre inkább keresettek a mag nélküli fajták. Ez utóbbiak a boltokban szinte kizárólag importból származnak. A hazai csemegeszőlők közül talán a saszla az egyetlen, amely nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon és a boltokban, de ez a fajta csak rövid ideig tartható el. Pedig van egy sor hazai szőlő, amelyet érdemes lenne nagy tételben termelni és ellátni vele a boltokat.

Ilyen például az Arkadija, a Pannónia kincse és az Éva. Szőlőt szinte egész évben kínálnak a boltok, de az ősz kivételével főként import termékek kaphatók, amelyek elsősorban Olaszországból származnak, s időnként találni argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui árut is.

Jó lenne itthon is ráállni az eltartható szőlők termesztésére és fejleszteni a tárolást, mert az import az utóbbi öt évben jelentősen, 5000 tonnáról 7300-ra nőtt. Ez egyértelműen az idehaza megtermelt mennyiség jelentős csökkenésével és a kereslet növekedésével magyarázható. Míg a ’70-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára az ezerhektárnyi termőterületről nagyjából 15 ezer tonna gyümölcs származik. Az étkezési szőlő kínálatában a hazai termesztésűek körében – a már említett fajták mellett – a kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia említendő. A klasszikusok között tartjuk számon az Itáliát és a bíbor színű Cardinált, mely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható.

Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, s a világban tapasztalható trendeknek megfelelően főként a mag nélküliek iránt nő a kereslet.

Szabad Föld

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.11.24.
A gomolyasajt-készítés műhelytitkai
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága által indított, „Tanuljunk együtt – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű program őszi, harmadik rendezvényét november 9-én tartották Mosonmagyaróváron. A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Tájékoztatási szolgáltatás keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében tartotta az őszi, harmadik „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű programját a résztvevők számára.
Agrotrend - Beküldve: 21:59:24
2017.11.22.
Ezért drágulhat akár 10 forinttal is a tojás darabonként
A szokásosnál nagyobb áremelkedésre számíthatunk a szűk kínálati oldal miatt. A korábbi éveknél gyorsabban drágul év végéhez közeledve a tojás ára, ami a tavalyi madárinfluenza és a nyár végi fipronil-botrány következménye - közölte az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. Fórián Zoltán az InfoRádiónak elmondta, hogy a tojáspiacon két keresleti csúcs van: a Húsvét és a Karácsony, ilyenkor a növekvő kereslet miatt drágulás tapasztalható.
Agrotrend - Beküldve: 23:54:19
2017.11.19.
Drasztikus áremelés felezte meg az olcsóbb borok forgalmát
Márton-napra időzítette a Miniszterelnökség a borszőlőültetvények telepítéséről szóló pályázat társadalmi vitára bocsátását, amire november 19-ig várják az érintettek visszajelzéseit. Egyéni pályázatra maximum 75 millió, míg kollektív projektre legfeljebb 150 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás, a keretösszeg 4 milliárd forint. A Miniszterelnökség ennél alacsonyabb – egy pályázatra jutó – összegekkel és mintegy ezer projekt támogatásával számol.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 9:48:1
2017.11.19.
Díjazták a különleges rágcsálnivalót Dubajban is
Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája. Az itthon merésznek számító íz kombinációval bevezetett termék sikerét az eladások is igazolják: piacra kerülése óta csaknem 2 millió tasak fogyott a termékből, amely mára már több mint 23 országban, köztük Thaiföldön és Izraelben is kapható - írja közleményében a cég.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 9:47:59
2017.11.18.
Nagyon megdrágult a vaj
Az előző év elejéhez képest mostanra több mint 50 százalékkal kerül többe a vaj a magyar boltokban, számolta ki az Azénpénzem.hu. A lap szerint a drágulás folytatódhat, a tejszín és a vaj nagykereskedelm ára ugyanis tízéves rekordon áll, és egy év alatt megduplázódott, a világban tejhiány van. 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvótarendszert, ami az árak eséséhez vezetett. Az alacsony árak miatt viszont sok termelő felhagyott a tevékenységével. Brüsszel ezután újra lépett, de tenyészüszőkből azóta is Európa-szerte hiány van.
Index - Beküldve: 20:51:29
2017.11.17.
Mostantól a virsli jobb lesz ugyan, de mi lesz a silány utánzatokkal?
Hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely magasabb hústartalmat ír elő a felvágottak, a virslik és a párizsik esetében. Ettől még aligha mondhatunk búcsút a húst csak nyomokban tartalmazó, olcsó termékeknek. A marketingesek és a szóviccbajnokok aranykora jöhet el a magyar húsiparban. Életbe lépett ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely az eddiginél szigorúbban határozza meg, mit lehet virslinek vagy párizsinak hívni. Annak viszont a szabályozók nem, csakis a fantázia szab határt, hogy a szigorítás után a termékkategóriából kieső élelmiszereket milyen néven forgalmazzák.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:38:40
2017.11.14.
Nyeles és leveles - Nem igazán kedveljük, pedig csak jót mondhatunk róla
Csak jót mondhatunk róla, mégsem igazán kedveljük a mángoldot, s bizony a házi kertekben is ritkaságszámba megy. Pedig sokoldalúan használható és könnyen termeszthető zöldségféle, ráadásul, mivel alig van károsítója, a vegyszer nélküli termesztésbe is beilleszthető. A mángold kétéves lágy szárú zöldségféle, az első évben csak gyökeret és lombot fejleszt, a másodikban hoz magot. Egyéves növényként termesztjük, mert vagy a levélnyelét, vagy a lemezét használjuk fel, attól függően, hogy melyik típust termesztjük vagy vásároljuk meg a piacon.
Szabad Föld - Beküldve: 20:55:15
2017.11.14.
Hamarosan kiderül, milyen a gyártók fantáziája – húskészítmény „minek nevezzelek?”
Augusztus óta csak a korábbinál magasabb hústartalommal gyártott felvágottak, virslik kerülhetnek forgalomba ezekkel az elnevezésekkel. A fogyasztók emiatt az alacsonyabb hústartalmú termékeket már más, általában a gyártó által kitalált elnevezésekkel találhatják meg. A Magyar élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre. Eszerint virsli és párizsi elnevezéssel már csak a magasabb, a korábbi 40 százalék helyett legalább 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba.
Agrotrend - Beküldve: 20:55:12
2017.11.14.
2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban
Az infláció az év hátralévő részében vélhetően 2 százalék körül mozog. Az inflációt lefelé húzza az egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa-csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás), ugyanakkor az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet és a bérköltségek növekedése emeli a fogyasztói árindexet, így az év hátralévő részében az infláció vélhetően 2 százalék körül mozog majd az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
Agrotrend - Beküldve: 20:55:11
2017.11.10.
A hét témája: Az élelmiszeripart nem lehet csak a kisvállalkozások hátán előre lendíteni
Az ágazatot támogató források elérhetővé tétele mellett a Kamara által kezdeményezett áfacsökkentési folyamat is az utóbbi időszak kiemelt sikerei közé tartozik. Látni kell, hogy milyen irányba változnak az élelmiszeripari trendek, de a tévhiteket is el kell oszlatni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeriparért felelős országos alelnökével, Éder Tamással beszélgettünk.
Agrotrend - Beküldve: 22:44:3
2017.11.8.
Magyarországon a legolcsóbb a gomba, mégse fogyasztunk eleget
A világpiacon a legnagyobb gombavásárló az Egyesült Királyság 101 ezer tonnával, Németország és az Egyesült Államok követi 68,8 ezer, valamint 46,2 ezer tonnával. A negyedik helyen álló Fehéroroszországba 38,7 ezer tonna gombát szállítanak, Oroszországba pedig 28,4 ezer tonnát, noha tavaly erősen visszaesett az orosz import. A legtöbb gombát Lengyelország, valamint Hollandia exportálta 2016-ban.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:56:5
2017.11.7.
A tejtermékek beszerzése döntően tudatos tervezés eredménye
Élelmiszer-fogyasztási adatok a termékfejlesztés szolgálatában. A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik, ám vajon mit gondolnak róluk a vásárlók? A TÉT Platform kutatási eredményeiből választ kaphatunk arra is, mit figyelnek leginkább a csomagoláson. A tej- és tejtermékfogyasztás számos kedvező élettani hatása ellenére az életmódbeli változások, valamint az alternatív termékek megjelenése miatt folyamatosan csökken.
Agrotrend - Beküldve: 23:33:38
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34664db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120