Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 6. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.9.13.  <<

Sláger a mag nélküli

Hazánkban 1000 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, leginkább Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában – adta közre az információt az agrárkamara. Évente átlagosan 2,5-3 kg-ot fogyasztunk, és egyre inkább keresettek a mag nélküli fajták. Ez utóbbiak a boltokban szinte kizárólag importból származnak. A hazai csemegeszőlők közül talán a saszla az egyetlen, amely nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon és a boltokban, de ez a fajta csak rövid ideig tartható el. Pedig van egy sor hazai szőlő, amelyet érdemes lenne nagy tételben termelni és ellátni vele a boltokat.

Ilyen például az Arkadija, a Pannónia kincse és az Éva. Szőlőt szinte egész évben kínálnak a boltok, de az ősz kivételével főként import termékek kaphatók, amelyek elsősorban Olaszországból származnak, s időnként találni argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui árut is.

Jó lenne itthon is ráállni az eltartható szőlők termesztésére és fejleszteni a tárolást, mert az import az utóbbi öt évben jelentősen, 5000 tonnáról 7300-ra nőtt. Ez egyértelműen az idehaza megtermelt mennyiség jelentős csökkenésével és a kereslet növekedésével magyarázható. Míg a ’70-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára az ezerhektárnyi termőterületről nagyjából 15 ezer tonna gyümölcs származik. Az étkezési szőlő kínálatában a hazai termesztésűek körében – a már említett fajták mellett – a kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia említendő. A klasszikusok között tartjuk számon az Itáliát és a bíbor színű Cardinált, mely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható.

Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, s a világban tapasztalható trendeknek megfelelően főként a mag nélküliek iránt nő a kereslet.

Szabad Föld

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.6.21.
A legégetőbb gondokról memorandumot fogalmaznak meg a pékek
A Kelet- és Közép-európai Regionális Sütőipari Csúcstalálkozót idén Budapesten tartották. A résztvevő 5 ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia sütőipari szakmai szervezeteinek vezetői mellett a háromnapos, a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére létrejött eseményen jelen volt a Pék Világszövetség (UIBC) spanyol főtitkára és nagykövete is. A találkozón kiderült, hogy a résztvevő országok sütőiparának problémái azonosak, ahogy céljaik is.
Agrotrend - Beküldve: 22:6:12
2018.6.20.
A kormánnyal egyeztetne a NAK és az ÉFOSZ
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.
Agrotrend - Beküldve: 20:26:0
2018.6.20.
Eltűnik az üdítőkből az édesítő fele
Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség által közzétett önkéntes vállalása szerint. A szövetség közleménye szerint az ágazat vállalkozásai a termékek receptjének átalakításával, új termékek bevezetésével csökkentik tovább az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalmát, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát.
Agrotrend - Beküldve: 20:25:59
2018.6.19.
Sajtkészítés - Sokat segíthetne a megfelelő oktatási háttér és a kisvállalkozások támogatása
A ráfordított energia idővel meghozza gyümölcsét. Elsőként arra lenne szükség, hogy a magyar sajtkészítés és a gyártásfejlesztés mély, begyökerezett alapokkal rendelkezzen. Húsz-harminc hazai manufaktúra van, amely olyan termékeket készít, mint a legjobb svájci és francia mesterek. Egyre nő a minőségi, házilag készített magyar sajtot kedvelők bázisa – mondta a Magyar Hírlapnak Sándor Tamás, a Bükki Sajt Manufaktúra tulajdonosa, akit egyebek mellett arról kérdeztek, mi jellemzi ma a hazai sajtfogyasztási szokásokat.
Agrotrend - Beküldve: 21:36:23
2018.6.19.
Jégkrémhiány jöhet egész Európában
Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára. Intődy Gábor szerint eljutnak ugyan a hűsítő édességek a boltokba, de hamar kifogyhatnak a kereskedők a készletekből. Hatalmas a jégkrémpiac – hangsúlyozta az Inforádiónak Intődy Gábor. Csak az importforgalom meghaladja a 3 milliárd dollárt, a beérkező mennyiség pedig több mint egymillió tonna. Ráadásul a globális piac is folyamatosan bővül – tette hozzá a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:36:18
2018.6.17.
Kevesebb görögdinnyére és több sárgadinnyére számíthatunk
Közeleg a dinnyeszezon, egyre többet olvashatunk a dinnyepiaci trendekről. Az agrotrend.hu már beszámolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnyehelyzetképéről, jöjjön most a FruitVeB cikke a témában: csökken a termőterület a görögdinnye, nő a sárgadinnye esetén. 2017-ben a termőterület közel 500 hektárral csökkent 2016-hoz képest, így csak körülbelül 5 000 hektár területen termesztettek dinnyét- olvashatjuk a FruitVeB MAgyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet cikkében.
Agrotrend - Beküldve: 22:40:37
2018.6.10.
A piaci szamóca az igazi
Az árusok gyümölcse egészségesebb, a bolti gyümölcsben ugyanis többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban. Huszonkét, hazai szupermarketben árult szamóca növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) – számol be a magyaridok.hu. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti gyümölcsben többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban.
Agrotrend - Beküldve: 22:16:32
2018.6.8.
Milyen reformok várnak az élelmiszer-gazdaságra?
Hazánk húszmillió embert el tudna látni. Magyarország hetven, Somogy pedig nyolcvan százaléka értékes termőterület. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke kedden ismertette a Jólétben a gyarapodó vidékért programot. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta: szükség van az elaprózódott birtokrendszer átalakítására, a regisztrált gazdálkodó mindössze egyharmada alkalmas támogatás igénylésére – írja a sonline.hu.
Jólétben a gyarapodó vidékért program letöltése pdf-formátumban.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:16:57
2018.6.8.
További áfacsökkentést javasol a NAK Élelmiszer-feldolgozási osztálya
Emellett elemzik a Magyar Élelmiszerkönyv gyakorlati tapasztalatait, megoldást keresnek a göngyölegek, rekeszek használatával kapcsolatos problémákra, javaslatokat dolgoznak ki a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorítására. Ösztönzik a további termékek kedvezményes áfakörbe vonását, megvizsgálják a jelenlegi védjegyek hatékonyságát – egyebek közt ezeket a feladatokat határozta meg munkatervében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszer-feldolgozási országos osztálya.
Agroinform - Beküldve: 21:16:53
2018.6.7.
Főleg hobbikertekben terem még magyar málna
Gyakorlatilag megszűnt a málnatermesztés Magyarországon: míg a 80-as években kiterjedt és jelentős málnások voltak itthon, addig ma már csak a hobbikertekben termesztik ezt a gyümölcsöt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette: főként Pest megyében vannak még málnások, a meleg idő miatt idén hamarabb értek be a málnaültetvények. Ma már alig lehet magyar málnáról beszélni: míg az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori hétezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a száz hektárt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:34:1
2018.6.6.
Már kapható a friss magyar meggy
A napokban már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyarországi éves meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. Hazánkban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés – évjárati hatásoktól függően – 60-90 ezer tonna között ingadozik. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.
Agroinform - Beküldve: 7:24:32
2018.6.3.
Jól fogy a magyar hal, csak nem itthon
Külföldön nagyobb a kereslet a minőségi magyar hal iránt, mint hazánkban, amit az uniós átlagtól messze elmaradó halfogyasztásunk is jól mutat. Az ágazat gazdasági súlya a feldolgozottság fokának emelésével és a technológiai fejlesztésekkel növelhető tovább. Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). A dokumentumot csütörtökön írták alá a Bács-Kiskun megyei Akasztón.
Agrotrend - Beküldve: 21:11:22
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36262db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120