Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 2. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.8.13.  <<

Luxuscsokoládé-gyár épül Hatvanban

Miután elkészültek a 7,6 milliárd forintos hatvani csokoládégyár tervei, októberben jöhet a kivitelezés, egy évre rá pedig indulhat a gyártás első fázisa - mondta a Világgazdaságnak Rania Ghraoui, a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. kommunikációs igazgatója. 4-5 közép-európai fővárost vizsgáltak meg alaposan, amikor helyszínt kerestek a gyárhoz. Magyarország mellett több érv is szólt: Rania Ghraoui férjével, Bassam S. Ghraoui-val együtt szír-magyar kettős állampolgár, Damaszkusz után Budapest a második otthonuk.

Ez párosul a vonzó befektetési lehetőséggel, amely a kedvező pénzügyi és adózási feltételeknek tudható be. Emellett az elhelyezkedés és az időjárás is Budapest mellett szólt.

Azért jöttünk ide, hogy a Ghraoui márka újjászületésével Magyarország felkerüljön a luxuscsokoládé-ipar térképére - jelentette ki az interjúban. A Hatvanban felépíteni tervezett gyárban 12 ezer négyzetméteren hoznak létre 540 új munkahelyet, de már most azt látják, hogy öt-hat éven belül akár meg is duplázhatják ezt a létszámot. Azt is elárulta, hogy a sikeres próbaüzemet követően Csepelen kezdték meg az átmeneti gyártást, innen látják el leendő üzleteiket.

A tervek szerint a Magyarországon gyártandó évi 1000 tonnányi prémiumcsokoládé 95 százalékát, mintegy 200 millió euró értékben exportra szánják a tulajdonosok. Az Andrássy úti butik szeptemberben nyit, ezt követően november végén nyílik üzlet Párizsban, majd Berlinben.

Agrárszektor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.1.14.
2,5 milliárd forintból épít szervesanyag-kezelő központot a Baromfi-Coop Kft.
Évente mintegy 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoz majd fel az a szervesanyag-kezelő központ, amelyet a baromfi tenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. valósít meg 2,52 milliárd forint értékben - jelentette be Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa, a társaság ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán. Az új üzem körülbelül 75 millió csirke- és tyúkállomány éves baromfitrágya-termelését fogja kezelni, a kapacitás a későbbiekben évi 100 ezer tonnára is bővíthető.
Agrotrend - Beküldve: 21:3:18
2018.1.7.
Az európai tejpiac felett ismét sötét felhők gyülekeznek
Egy német elemző cég szerint az európai tejáraknak a vaj iránti kereslet hirtelen növekedése által kiváltott átmeneti emelkedése hamarosan véget ér, és a jövő év elejétől újabb piaci ingadozások, illetve zavarok várhatók. A rekordmagasságba emelkedett vajárak maguk után vonták a sajtok és egyéb tejtermékek árainak emelkedését is. Ennek, valamint a kínai import ezzel egyidőben jelentkező növekedésének a hatására az év harmadik negyedévében, az EU nagy termelő tagországaiban, sőt világszerte megnövekedett a tejkibocsátás, ami valószínűleg 2018 első felében is folytatódik – írja a topagrar.com.
Agroinform - Beküldve: 22:22:17
2018.1.6.
Az élelmiszeripar egészének eredményessége romlott 2017-ben
Nagy kérdés, mikor fogadják el a láncok az átadási árak növelését. Noha export- és belpiaci eladásait is növelte, vélhetően romló eredménnyel zárhatja 2017-et a magyar élelmiszeripar – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke. A fejlődéshez szükség lesz növekvő költségeik átadási árakban való elismertetésére és a 300 milliárd forintos uniós támogatás hatékony felhasználására is.
Agrotrend - Beküldve: 11:18:3
2018.1.6.
Magas szinten a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Az élelmiszeriparban a nagyobb cégeknél is láthatóan élénkült a hitelfelvételi kedv. A mezőgazdaság a legkevésbé eladósodott ágazat. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai azt mutatják, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő egyéni gazdaságok hitelállománya egy év alatt a duplájára emelkedett. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az agrártermelők az előző negyedévhez képest 15 milliárd forinttal növelték hiteleik mértékét, míg az élelmiszeriparban működő egyéni vállalkozók hitelei 4,9 milliárd forintról 6,5 milliárd forintra emelkedtek. Ebből a piaci hitelállomány 2,1 milliárd forintot képviselt.
Agrotrend - Beküldve: 11:17:59
2018.1.4.
Az élelmiszeripari szereplők számára is legyenek érdemi uniós források
Forrásokat kell találni a magyarországi termények 70 százalékát feldolgozó élelmiszeripar fejlesztésére. További cél a termékpályák fehérítése, a piac tisztulásának elősegítése. Újabb élelmiszerek kedvezményes áfakörbe vonására is rá kívánják bírni a döntéshozókat. Többek között ezeket a feladatokat fogalmazta meg Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) frissen újjáválasztott élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, akivel a parlamenti ünnepi ülés után beszélgettünk. Mint beszámoltunk róla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara december 20-án megtartott országos küldöttgyűlésén ismét Győrffy Balázst választották meg elnöknek, és újra bizalmat szavaztak a régi alelnököknek is.
Agroinform - Beküldve: 20:55:5
2017.12.31.
Az előzetesen jelzettnél jobban nőtt az import és kevésbé az export
Októberben az export euróban számolt értéke 11,5 százalékkal, az importé 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi többlet 495 millió euró volt, 302 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A december 8-án kiadott első becslésében közölt adatokhoz képest az export 0,3 százalékponttal kisebb, az import 0,1 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott, így az exporttöbblet 27 millió euróval kisebb lett az előzetesen jelzett 522 millió eurónál.
Agrotrend - Beküldve: 21:47:18
2017.12.29.
Kínában hódítanak a híres magyar pezsgők
Magyarországon nevük egyet jelent a pezsgővel, de azt már kevesen tudják, hogy a Törley pezsgői Svédországban és Kanadában is piacvezetők. Az átlagfogyasztónak ritkán fordul meg a fejében, hogy a Dr. Oetker vállalatcsoporthoz tartozó Törley Pezsgőpincészet Kft. borokat is előállít és forgalmaz, pedig a cég a legnagyobb árbevételű magyarországi borászatok élén szerepel. A magyar egyébként meglepő módon „pezsgőivó” nemzetnek számít, így a hazai gyártóknak egyáltalán nincs oka az elégedetlenkedésre - Kovács Györggyel, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Agrárszektor - Beküldve: 23:33:13
2017.12.28.
Eddig nyolcmilliárdot ítéltek oda hűtőházakra
Száz pályázat támogatásával eddig mintegy 8 milliárd forint európai uniós forrásról döntöttek a kertészeti ágazaton belül hűtőházak építésére - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. A VP-ben rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból a kertészek számára mintegy 90 milliárd forint áll rendelkezésre, több pályázati csomag révén. Üvegházak, fóliaházak építésére, gombaházak és hűtőházak építésére, ültetvénykorszerűsítésre, valamint kertészeti gépek beszerzésre is több, mint 20-20 milliárd forintos a keretösszeg, emellett lesz több kisebb pályázat is - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
Agrárszektor - Beküldve: 22:9:24
2017.12.27.
Nem tartja konkurensnek Csányi nagy vágóhídját a pápai húsvezér
A négy legjobb hazai húsipari cég közé szeretne tartozni rövid időn belül a Pápai Hús Kft., amelyet felszámolási eljárásból tavaly vásárolt meg egy távol-keleti befektető. A cég a bel- és az exportpiacon egyaránt erősíteni kívánja pozícióit. Kovács László, a társaság ügyvezető igazgatója szerint a vállalat úgy alakítja ki termékportfólióját, hogy itthon ne ütközzön a konkurens Pick Szeged Zrt.-vel.
Agrárszektor - Beküldve: 20:33:38
2017.12.24.
Megtorpanhat az áremelkedés januárban a tejpiacon
Nem hatott a magyarországi tejpiacra és az árak alakulására a Romániába irányuló export, ez egyébként négy-öt éve tapasztalt jelenség – mondta a Világgazdaságnak Gamos András, a paksi székhelyű Milkmen Kft. ügyvezetője. Romániában a napokban közölték, hogy az országban megtermelt tejnek csak a negyedrészét vásárolják fel a helyi feldolgozók, az importált tej majdnem fele Magyarországról érkezik. A tejágazat ma nyereséget hoz a termelőknek, de a korábbi évek veszteségeinek kompenzálására nem elég a bevétel. A szakma jövőre az árak kiegyenlítődésére számít az export és a belföldi áraknál.
Agrotrend - Beküldve: 23:47:38
2017.12.23.
Az ipari alma ára a nem várt fagy miatt szabadult el
Egész Európát érintő csapás miatt nőnek a gyümölcsárak. Minden gyümölcs ára a többszörösére emelkedett. Jövőre már az almából is túltermelés lehet. Idén októberben a mezőgazdasági termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy ezen belül is a gyümölcsök ára 32 százalékkal, az ipari alma ára pedig 174 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.
Agrotrend - Beküldve: 23:49:56
2017.12.20.
Mostantól Kínába is exportálhatnak a magyar méhészek
A mostani megállapodásnak köszönhetően valamennyi magyarországi méztermelő előtt megnyílhat a lehetőség, hogy a kínai piacra juttassa a kiváló minőségű magyar mézet - jelentette be Fazekas Sándor. A jövőben az együttműködés kiterjedhet a különleges termékek piacán való megjelenés érdekében folytatott e-kereskedelemre, az agrár-digitalizációval kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok cseréjére. Amint arról már korábban is írtunk, Kínában az európai elvárásoknak megfelelő méz pedig egyszerűen nem található meg a polcokon. az igazi mézért a fogyasztók hajlandóak jóval többet is fizetni.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:38:38
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35131db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120