Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 7. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2017.5.1.  <<

Hamarosan indul a kertbejárás

Öt éves a „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program. Idén először a kertművelők mellett a települések is díjazásban részesülnek. A Földművelésügyi Minisztérium évek óta figyelemmel kíséri és támogatja „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program célkitűzéseit. Az immár 5. éve működő program figyelemfelkeltő, népszerűsítő tevékenységével és az elmúlt évek során elindult.

Öt éves a „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program. Idén először a kertművelők mellett a települések is díjazásban részesülnek.

A Földművelésügyi Minisztérium évek óta figyelemmel kíséri és támogatja „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program célkitűzéseit. Az immár 5. éve működő program figyelemfelkeltő, népszerűsítő tevékenységével és az elmúlt évek során elindult szemléletformálással még visszafordítható az a folyamat, amely az utóbbi évtizedekben a konyhakerteket érintette – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a programban résztvevőknek rendezett szakmai napon.

A tárca helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: A konyhakertek művelése hozzájárul a biodiverzitás, a kert, mint élőhely megőrzéséhez, ezáltal a kertekben előforduló növény és állatfajok fennmaradásához, valamint a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó évtizedek óta megőrzött tájfajták megóvásához. A program révén erősödik a kertművelők önrendelkezése, fejlődik öngondoskodásuk, illetve tevékeny, tudatos tervező életmódjuk. Mindezek mellett a program központi üzenete, hogy minden talpalatnyi földterület legyen megművelve, illetve amennyire csak lehet, ez öko/bio módszerek alkalmazásával valósuljon meg.

Szakáli István Loránd elmondta, hogy a kezdeményezést 2012-ben Kovács Szilvia, ötletgazda indította el Karcagon. Akkor mindössze 22 fő jelentkezett a felhívásra. 2013-ban Fazekas Sándor - akkor vidékfejlesztési - miniszter javaslatára a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet segítségével országos szintre emelkedett a program. 60 település 939 kertje vett részt a versenyen, és a Kárpát-medencei (délvidéki, erdélyi) kertművelők részvételével már ebben az évben nemzetközivé vált. Ma már a csatlakozó települések és kertnevezők között – a délvidéki, és erdélyiek mellett - vannak kárpátaljai, illetve angol jelentkezők is.

Az eseményen Kovács Szilvia a program ötletgazdája hangsúlyozta, hogy a projekt öt éves működése során sikerült elérniük sok tapasztalt kertművelőt, akik gondosan, szeretettel művelik zöldséges-gyümölcsös kertjeiket. Kezdettől fogva kiemelt célja a programnak a fiatal generáció konyhakerti kertműveléssel való megismertetése.

Addig, amíg 2013-ban 40 gyermek mutatta meg az általa művelt konyhakertet, 2016. évben már 8 136 fő 20 év alatti ifjú kertművelő kertjét tekinthette meg a zsűri.

A program ötletgazdája beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban összesen 443 településről érkezett kertnevezés, 14,3 millió emberhez jutott el a program híre és a helyi verseny hatására, a projektben résztvevő kertművelők példáját követve, 5.384 korábban műveletlen kertben alakítottak ki konyhakertet.

Kovács Szilvia megjegyezte, hogy idén először a kertművelők mellett a települések is díjazásban részesülnek. Hozzátette, hogy „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programba várja a Kárpát-medence összes településéről mindazon kertművelők jelentkezését, akik szívesen megmutatják konyhakertjüket, gyümölcsösüket.

A szakmai napon a programban résztvevő települések és szervezetek vezetői, valamint a hamarosan kertbejárásra induló közel 1000 zsűritag munkáját segítő koordinátorok voltak jelen.

agrotrend.hu / FM

Agrotrend

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.7.26.
Pályázat: Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság
Új pályázati forrás nyílt meg július 17-én a mezőgazdasági termelők és a velük együttműködő partnerek számára a szolidáris gazdálkodás és a közösség által támogatott mezőgazdaság megvalósítása érdekében. A Vidékfejlesztés Program keretében megnyílt forrással a kormány célja a társadalmi együttműködés erősítésének elősegítése a társadalmi aktivitás fokozásával, a közösségek megerősítésével, a hátrányos megkülönböztetés mérséklésével, szemléletformáló programokkal, illetve a családok társadalmon belüli szerepének erősítésével.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 1:13:23
2017.7.26.
Medencéből a repcetengerbe – Különleges aratási riportunk
Valaha szakmánk csúcsa volt az aratási riport – bár talán jobb lenne inkább így: az Aratási riport –, azt csak a legkiválóbbak írhatták, hiszen a „sárga aranyról”, az „ország kenyeréről” volt abban szó. Nem véletlen, hogy lapunk 73 éves történetében is legalább 72 aratási riport olvasható, s csak azért nem 73, mert az első számunk már a betakarítás után: 1945. augusztus 29-én jelent meg. Hát akkor veselkedjünk neki a 73.-nak…
Szabad Föld - Beküldve: 1:13:17
2017.7.26.
Bajt jelez a macskaméz
A csonthéjasok jellemzője, hogy némely esetben a fás ágakon, a törzsön ragacsos sárgás, barnás, előbb puha, majd megkeményedő mézgát termelnek. Ez szinte mindig valami bajra utal. A mézga – vagy más néven macskaméz – a fa saját testéből kialakított anyag. Az enzimek lebontják egyes sejtek falát, összetevőit, s ez általában valamilyen sérülésen keresztül kiszivárog a fa külső részére. Ott előbb puhább, majd a levegőn gumisabb, aztán megkeményedő bevonatot képez.
Szabad Föld - Beküldve: 1:13:14
2017.7.26.
Ujjlenyomatot vesznek a borokról
Egyértelművé válhat a borok származása és minősége egy modern eljárás segítségével. A magyar borok hitelességének erősítését célzó programra 4 milliárd forintot szánnak. A magyar borászatok részére egy éven keresztül ingyenesek lesznek az analitikai vizsgálatok. Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére, ennek során egy modern eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy budapesti sajtótájékoztatón.
Agrárszektor - Beküldve: 1:12:39
2017.7.24.
Veszélyben a magyar málna és szeder - Rovarinvázió pusztíthat
Óriási károkat okozott tavaly a foltosszárnyú muslica a bogyós gyümölcsű növényeknél. Volt olyan málna- és szederültetvény, ahol a bogyók 100 százalékban fertőzöttek voltak. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a rovar ellen - amely 2012-ben jelent meg Magyarországon - rendkívül nehéz védekezni. Augusztus végén már idén is számítani lehet a faj komolyabb kártételére, ezért érdemes időben felkészülni rá, bár az időjárás egyelőre nem kedvez a rovar elszaporodásának.
Agrárszektor - Beküldve: 0:24:51
2017.7.24.
Védjegyes lesz a magyar dinnye
A fogyasztókat segítenék az eligazodásban, hogy meg tudják különböztetni a magyar dinnyét az importtól. Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől - mondta Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott az M1 aktuális csatornán pénteken. A következő időszakban a kamara helyi vezetőivel ennek a jogi lehetőségét és formáját kezdik kidolgozni - mondta.
Agrotrend - Beküldve: 0:24:21
2017.7.23.
Az FM azoknak adna földet, akik meg is művelik
A magyar kormány álláspontja szerint a föld véges természeti kincs, ezért olyanoknak kell földhöz jutniuk, akik termelni akarnak rajta - a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint ezt hangsúlyozta az agrártárca vezetője Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén. Az uniós államok földforgalmi szabályozását, a földforgalomhoz kapcsolódó spekuláció kérdéskörét lengyel kezdeményezésre, Magyarország, Bulgária, Románia, Lengyelország, Litvánia és Szlovákia támogatásával tűzték napirendre.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 0:49:12
2017.7.23.
Ne várjunk a szomszédra! Most kell a kukoricabogár imágóit hatékonyan gyéríteni
Védekezési felhívás kukoricatermesztők részére. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében felállított Előrejelző Hálózat a főbb kukorica termesztő körzetekben erőteljes amerikai kukoricabogár inváziót észlelt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bogár rajzás megfékezésére az egyedi, elszigetelt védekezés nem elegendő.
Agrotrend - Beküldve: 0:49:10
2017.7.23.
A hét témája: Ronda, de finom… mi legyen az egészséges, de kissé hibás gyümölcsökkel?
Az élelmiszerláncban jelentős probléma az egészséges, tápláló termések sorsa, amelyek emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmasak, csak valamilyen apró hiba miatt mégsem sorolhatók az első osztályú termékek közé, így az áruházláncok polcain sem kaphatnak helyet. Németországban 1 éve indította el a Penny a „bio-hősök” programját, amelynek a főszereplői a kissé hibás, de még fogyasztható biozöldségek és -gyümölcsök. A wolfsbergi Mager családi gazdaság volt az első olyan beszállító, akivel a Penny akkoriban dolgozni kezdett.
Agrotrend - Beküldve: 0:48:50
2017.7.22.
Tokaji muskotály hódított a rangos borversenyen
Magyar siker született a Muscats du Monde rangos nemzetközi muskotály borversenyen. A franciaországi megmérettetésen a mádi Holdvölgy borászat sárgamuskotálya aranyérmet kapott és bekerült a top 10-es rangsorba is. Az Exaltation 2015 dűlőválogatott édes tokaji sárgamuskotály a mádi Holdvölgy borászatnak már a harmadik bora, amely aranyérmet nyert és a top 10-be került a franciaországi versenyen - derül ki a borászat közleményéből. A Muscats du Monde-on díjnyertes Holdvölgy-borok mindegyike a mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt.
Agrárszektor - Beküldve: 0:39:41
2017.7.22.
Támad az aszály: még nagyobb hőség lesz a hétvégén
Időjárásunkat továbbra is egy magas nyomású képződmény határozza meg, ezért a hétvégén tovább fokozódik a nappali felmelegedés. Ugyanakkor némileg labilisabb lesz a felettünk lévő légoszlop, ezért záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, igaz csak szórványosan. Az elmúlt napok nagy melege ismét elkezdte hizlalni az aszállyal terhelt területeket. Mára az északi országrész és a Dunántúl északi része súlyosan, az Alföld szinte egésze pedig jelentősen sújtott az aszállyal – írja a met.hu.
Agrárszektor - Beküldve: 0:39:37
2017.7.21.
Új szabvány a Salmonella kimutatására
Az egyre szigorodó higiéniai előírások mellett az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző-rendszer (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) gyorsriasztási rendszerének észlelései alapján a Salmonella baktérium okozta problémák továbbra is jelen vannak. A lázzal és hasmenéssel járó korképet okozó baktérium előfordulása a higiéniás szabályok betartása és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével megelőzhető, azonban folyamatos ellenőrzésük kiemelt fontosságú.
Agrotrend - Beküldve: 22:28:43
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33720db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120