Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 6. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2015.9.29.  <<

Műtrágya helyett bioszén

Új irányba kell terelni a tápanyagellátást. Magyarország az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszfátgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítójává is válhat. A 2015. szeptember 30-án lezáruló magyar vezetésű, tervezésű és az EU28 tagállamra kiterjedő Refertil-projekt sikeresen új 3R bioszén/biofoszfát technológiát és újrahasznosított termékeket fejlesztett ki és tesztelt le. A 3R zeró emissziós pirolízis berendezés az ABC bioszén gyártására, Terra Humana Kft. (Képünkön)

Az új technológia és biotermékek új technikai, gazdasági és környezetvédelmi megoldást jelentenek az Unió nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére; a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás növelésére – mondta el a projekt vezetője. Az első bioszén hatósági engedélyt (kertészeti termésnövelő és talajjavító biogazdálkodási termékekre) Európában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adta ki a Terra Humana Kft. részére.

Ennek megfelelően a NÉBIH, Európában egyedülálló módon, részletes hatékonysági és élelmiszerlánc-biztonsági vizsgálatot végzett el, amely eljárás elsődleges hatósági referenciaként és útmutatóként szolgál az EU Bizottság számára és más tagállamok bioszén hatósági engedélyeztetési eljárásaihoz is. A mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás téma kiemelt fontosságára való tekintettel a szeptember 25-én szervezett konferencia fővédnökségét Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a látta el.„A NÉBIH számára is az az egyik legfontosabb cél, hogy a jó minőségű élelmiszert a környezet megóvásával állítsuk elő. Ennek kitűnő példája a Refertil-projekt, amely rengeteg lehetőséget hordoz, és követendő példaként szolgál mindenkinek!” –mondta el Jordán László, a NÉBIH Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, aki úgy vélekedett, hogy új irányba kell terelni a mezőgazdasági talajbiztonságot, növényvédelmet illetve a tápanyagellátást, tápanyag-gazdálkodást.

A Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere címet viselő szeptember 25-én megrendezett tanácskozás az elmúlt évtizedek intenzív mezőgazdasága által lerontott talajminőség javítását és új élettel való megtöltését megoldó európai programról szólt. Az EU eltökélt a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának a felfuttatására, aminek fontos célja a műtrágyák és vegyszerek használatának jelentős csökkentése és biztonságos biotermékekkel történő kiváltása. A REFERTIL feladata a szerves melléktermékekből újrahasznosított, hozzáadott értékű, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése és EU jogharmonizációja – mondta el Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője a projektzáró konferencián, amelyen a NÉBIH elnökhelyettese mellett megjelentek a Magyar Tudományos Akadémia és fontos hazai nagyvállalatok képviselői is.A Refertil-projekt egyik legfontosabb terméke, az ABC (Animal Bone bioChar, vagyis az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, vagyis biofoszfát) 2–5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet ugyanúgy alkalmaznak, mint a hagyományos műtrágyákat. Pirolízissel, vagyis magas hőfokú szenesítési eljárással állítják elő, levegő kizárásával.

A bioszén talán legfontosabb előnyös tulajdonsága, hogy az élővilág számára nélkülözhetetlenül fontos foszfortartalma annyira magas (30% P2O5), hogy esetenként teljes mértékben is helyettesítheti a foszfátműtrágyát. Ez utóbbi az egészségre ártalmas nehézfémeket is tartalmazhat (kadmium, urán). Edward Someus elmondta, hogy az Európai Unió már régóta célul tűzte ki kutatásfejlesztési programjain keresztül a mezőgazdasági (szalma, kukorica, trágya, stb.), erdészeti (fafeldolgózóipari) és élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosítását. Különös jelentőséggel bír a csontliszt, mivel a táplálék útján felvett foszfor főként a csontrendszerben koncentrálódik.A Refertil-projekt Someus szerint azért nyit új technikai, gazdasági, környezetvédelmi és jogi lehetőségeket, mert ez a technológia és bioszén termékcsalád biztonságosabb, olcsóbb és legfőképpen hatékonyabb, mint minden eddig ismert bioszén megoldás. Mindezeken túlmenően az új technológia a zéró emissziós megoldás lehetőségét is magába foglalja.

Az ABC újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítja annak természetes egyensúlyát, ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort (szemben a műtrágyákkal, amelyekre a gyors és környezetszennyező foszforkioldódás a jellemző). A Refertil bioszén-biofoszfát megoldással növekszik a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás fenntarthatósága, valamint bővül a bioalapú agrárgazdaság. A tápanyag gyors kioldódásának a megakadályozása különösképpen fontos nemzeti érdek a Kárpát-medencében az érzékeny vízbázisok védelmében. A bioszéntermék a csont szerkezetéből adódóan üreges (makroporózus), ami magas víz- és tápanyagmegtartó képességet eredményez, és pozitív hatással van a talaj mikrobiológiájára is (ezek a tulajdonságok a szintetikus műtrágyák esetében nem állnak fenn!) A fenti megállapításokat egy független, magyar vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. akkreditált vizsgálatai is alátámasztották.

Palotai Zoltán, a laboratórium környezetvédelmi üzletágának vezetője elmondta, hogy a magyar vezetésű program sikerét több tényezőnek is köszönheti: környezetbarát, biztonságos és újrahasznosított terméket állít elő, az új technológia termelése csökkenti a hagyományos foszfát műtrágyák használatát (elsősorban a kertészeti iparágban), növeli a termés értékét és mennyiségét, megoldást jelenthet a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban keletkező hulladékáramok kezelésére, és csökkenti az Unió foszfátkitettségét. Mindemellett a rövidesen megújuló európai 2003/2013/EK műtrágyarendelet bioszén jogharmonizációja és standardizációja is elsősorban Refertil-projekt eredményeire épül.Ahogy a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a független hazai laboratórium szerezte meg az akkreditált státuszt Európában, úgy a NÉBIH is az első hatóság, amelyik alapos vizsgálat után engedélyezte e termékeket. Mindez tovább erősíti a projekt európai sikerét.

A Refertil-projekt és a mögötte álló ipari léptékű bioszén technológia ugyanis várhatóan nagy léptékű nemzetközi iparággá fejlődik a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás gazdaságos fenntarthatóságának az irányában. Mivel a technológiát Magyarországon fejlesztették ki, ezért amennyiben sikerül magyar befektetést realizálni az első mintaüzem 2016-os felállítására, akkor Magyarország már 2017-ben az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszforgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává és elsődleges ipari gyártó/beszállítójává válhat, ami hosszú távú stratégiai pozíció! Mindez részben megoldást jelenthet az Unió nagymértékű foszfátkitettségének csökkentésére, emellett jelentős gazdasági hasznot jelent az országnak, kifejezetten fejleszti a hazai kertészeti és gépgyártási export iparágakat, illetve tekintélyes mennyiségű munkahely létrejöttét eredményezheti, és nagy lendületet adhat a magyar agráriumnak is!

Agroinform

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.6.23.
Kajszinemesítési irányok
A korai kajszikkal már nem lehet olyan magas árat elérni, mint jónéhány évvel ezelőtt, a tordasi fajtabemutató mégis olyan sok termesztőt vonzott, hogy ismét nagyobb helyre kellett költözni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendezvényének. Az idén francia és szerb előadók is érkeztek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezett bemutatóra. Az idén francia és szerb előadók is érkeztek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezett bemutatóra, tőlük a rezisztencianemesítés korszerű módszeréről, illetve termesztéstechnológiai ajánlásokról hallhattunk, majd részletesen beszéltek a saját nemesítésű fajtáikról.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 10:19:36
2017.6.23.
Itt a magyar innováció: a csodameggy
Magyar nemesítésű, különösen egészséges meggyfajtát mutattak be az MKSZN kutatói. A Pipacs 1 névre keresztelt gyümölcs beltartalmi vizsgálatai során kiderült: a savanykás ízű meggynek kiemelkedően magas az antioxidáns és a melatonin tartalma, tehát hazai különlegesség lehet a nálunk is egyre népszerűbb superfoodok között. Superfoodnak az olyan élelmiszereket nevezzük, amelyek kiemelkedően magas beltartalmi értékkel bírnak: gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, így jótékonyan hatnak a szervezet egészséges működésére.
Napi Gazdaság - Beküldve: 10:19:34
2017.6.13.
Szemléletváltást, rugalmasságot és stratégiát igényel a magyar vetőmagtermesztés és -nemesítés
A magyar gabonatermesztés, ehhez tartozóan a vetőmag termesztés komoly hagyományokkal bír. A nemzetközi követelmények a globális kihívások, az időjárási hatások és a fogyasztói igények változása fejlesztéseket igényelnek mind a kutatás-fejlesztés, mind a termelés és gazdasági tervezés területén. A kutatás és a gazdák együttműködése, a közös tudás hasznosítása nélkülözhetetlen a jövőben is – mondta Dr. Vida Gyula.
Agrotrend - Beküldve: 23:8:3
2017.5.29.
Végleges hadüzenet a GMO-nak
Új fehérjeprogram kidolgozására kapott megbízást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A kormány ezzel kívánja orvosolni, hogy továbbra is az import szója a meghatározó a hazai takarmányozásban. Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) megbízott főigazgatóját a fehérjeprogram részleteiről kérdeztük.
Agrotrend - Beküldve: 0:29:48
2017.5.25.
A biológiai növényvédelem is lehet olyan hatékony, mint a kémiai
Az integrált növényvédelem (Integrated Pest Management) biológiai-, biotechnológiai-, kémiai- és mechanikai módszerek együttes, összhangban való alkalmazása, mely által a szermaradványok és a környezetterhelés csökkenthető. Az IPM elterjedését kétféle szemszögből közelíthetjük meg. Az egyik szemléletet a károsítókban kialakult növényvédő szerrel szembeni rezisztencia indukálja, a másikat pedig a piaci igények befolyásolják. A folyamat lebonyolításához szükség van a megfelelő szaktudásra, valamint a technológia elindítását követő folyamatos monitoringra. Képünkön Amblyseius swirskii ragadozó atkát tartalmazó Swirskiline tenyészőtasakok paprika állományban.
Agroinform - Beküldve: 18:35:17
2017.5.22.
Újra kell gondolni a szabályozást a GMO-kutatási eredmények miatt
Az új módszerek alapjaiban változtathatják meg a GMO-k megítélését. A mezőgazdasági géntechnológiában Európa és Magyarország más utat jár be, de a törvényi felülvizsgálat mindenképpen indokoltnak tűnik a GMO-kerekasztal elnöke szerint. Új törvényi szabályozásra lehet szükség Magyarországon a legújabb, a genetikailag módosított szervezetekre (GMO), ezen belül a GMO-növények termesztésére vonatkozó kutatások miatt - fejtette ki Darvas Béla, a GMO-kerekasztal elnöke egy budapesti szakmai tanácskozáson.
Agrotrend - Beküldve: 0:53:52
2017.5.22.
A mezőgazdasági hulladék igazi aranybánya lehet
A mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari, valamint az élelmiszer-felhasználásból visszamaradó hulladékokat többféle módon hasznosíthatjuk. Európában bőséges nyersanyagmennyiség képződik a mezőgazdasági termelés melléktermékeként, kifejlesztett technológiák állnak rendelkezésre a biomassza feldolgozására. A bioalapú feldolgozóipar és a hozzá kapcsolódó gazdaságossági kérdések azonban keresztezhetik a környezetvédelem, a vizek, a talaj és az általános környezet biodiverzitásának fenntartására irányuló törekvéseket. A döntéshez szükséges a fejlesztés valamennyi területén az átláthatóság biztosítása és a fenntarthatóság figyelembevétele.
Agroinform - Beküldve: 0:51:17
2017.5.20.
Mikor szüreteljük a cseresznyét? Majd a telefon megmondja!
Az okostelefonok sok-sok lehetőséget adtak a gazdák kezébe is. A „Cherry Harvest Size” egy olyan okostelefonon működő applikáció, amivel a termelő meghatározhatja az ideális betakarítás időpontját a cseresznye esetében. Az alkalmazás segítséget nyújt a vizsgált fajta, időjárás és a területi adottságok figyelembe vétele mellett abban is, hogy mikor van a cseresznye ideális betakarítási időpontja. Az alkalmazást a leibnizi Agrártechnika és Agrárgazdasági (ATB) Intézetben fejlesztették.
Agrotrend - Beküldve: 9:33:20
2017.5.12.
Kutatóbázis alakult a szárazság leküzdésére
A száraz mezőgazdasági területek problémáinak megoldását tűzte ki célul az ország első Száraz Területek Koordinációs Kutató Központja, amely a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán alakult. A Száraz Területek Koordinációs Kutató Központ (Arid Land Research Center) célja a száraz területekhez köthető interdiszciplináris kutatások végzése, valamint olyan szolgáltatási és oktatási programok kidolgozása, melyek elősegítik a fenntartható gazdálkodás megvalósulását.
Agrotrend - Beküldve: 22:48:18
2017.5.3.
Tenyészmének mérettek meg a Kaposvári Egyetemen
Küllemre és teljesítményre is megmérettek a Dunántúl legjobb hidegvérűi a Kaposvári Egyetemen tartott ménvizsgán. A hetedik szemlén 10 jelölt állt az ítészek elé. Három lovat nem engedtek tovább a bírák: az egyik kinézetre nem felelt meg, a másik kettő pedig sántított. A jó fizikai állapot fontos a hidegvérű tenyészméneknél. Hiszen készségeiket is vizsgálják, az indítópróbán egy 475 kilogrammos súlyt kellett adott pályán húzniuk. Ezenkívül fogatban is teljesítettek: lépésben és ügetésben is.
Agrotrend - Beküldve: 22:50:12
2017.4.22.
Kéz a kézben a gazdákért – összefog a NAIK és az AKI
Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kedden Gödöllőn. - Az együttműködés a már meglévő közös munkán alapszik, hiszen egymást kiegészítő, komplementer tevékenységet végzünk – mondta az aláíráskor Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK mb. főigazgatója. A NAIK a legnagyobb olyan szervezet hazánkban, amely alkalmazott kutatási és innovációs tevékenységet végez.
Agrotrend - Beküldve: 15:56:45
2017.4.13.
Így zajlik a keresztezéses nemesítés Újfehértón
Érdekes pillanatokat örökített meg az MTI riportere a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének újfehértói állomásán. Nézzük a meggyfa-virágzást – a megszokottól eltérő módon. Fogpiszkálóra tapadt pollenekkel beporozza egy meggyfavirág bibéjét egy dolgozó a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének újfehértói állomásán 2017. április 7-én. (képünkön)
Agroinform - Beküldve: 11:28:52
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33480db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120