Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 3. 30.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2015.9.29.  <<

Műtrágya helyett bioszén

Új irányba kell terelni a tápanyagellátást. Magyarország az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszfátgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítójává is válhat. A 2015. szeptember 30-án lezáruló magyar vezetésű, tervezésű és az EU28 tagállamra kiterjedő Refertil-projekt sikeresen új 3R bioszén/biofoszfát technológiát és újrahasznosított termékeket fejlesztett ki és tesztelt le. A 3R zeró emissziós pirolízis berendezés az ABC bioszén gyártására, Terra Humana Kft. (Képünkön)

Az új technológia és biotermékek új technikai, gazdasági és környezetvédelmi megoldást jelentenek az Unió nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére; a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás növelésére – mondta el a projekt vezetője. Az első bioszén hatósági engedélyt (kertészeti termésnövelő és talajjavító biogazdálkodási termékekre) Európában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adta ki a Terra Humana Kft. részére.

Ennek megfelelően a NÉBIH, Európában egyedülálló módon, részletes hatékonysági és élelmiszerlánc-biztonsági vizsgálatot végzett el, amely eljárás elsődleges hatósági referenciaként és útmutatóként szolgál az EU Bizottság számára és más tagállamok bioszén hatósági engedélyeztetési eljárásaihoz is. A mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás téma kiemelt fontosságára való tekintettel a szeptember 25-én szervezett konferencia fővédnökségét Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a látta el.„A NÉBIH számára is az az egyik legfontosabb cél, hogy a jó minőségű élelmiszert a környezet megóvásával állítsuk elő. Ennek kitűnő példája a Refertil-projekt, amely rengeteg lehetőséget hordoz, és követendő példaként szolgál mindenkinek!” –mondta el Jordán László, a NÉBIH Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, aki úgy vélekedett, hogy új irányba kell terelni a mezőgazdasági talajbiztonságot, növényvédelmet illetve a tápanyagellátást, tápanyag-gazdálkodást.

A Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere címet viselő szeptember 25-én megrendezett tanácskozás az elmúlt évtizedek intenzív mezőgazdasága által lerontott talajminőség javítását és új élettel való megtöltését megoldó európai programról szólt. Az EU eltökélt a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának a felfuttatására, aminek fontos célja a műtrágyák és vegyszerek használatának jelentős csökkentése és biztonságos biotermékekkel történő kiváltása. A REFERTIL feladata a szerves melléktermékekből újrahasznosított, hozzáadott értékű, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése és EU jogharmonizációja – mondta el Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője a projektzáró konferencián, amelyen a NÉBIH elnökhelyettese mellett megjelentek a Magyar Tudományos Akadémia és fontos hazai nagyvállalatok képviselői is.A Refertil-projekt egyik legfontosabb terméke, az ABC (Animal Bone bioChar, vagyis az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, vagyis biofoszfát) 2–5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet ugyanúgy alkalmaznak, mint a hagyományos műtrágyákat. Pirolízissel, vagyis magas hőfokú szenesítési eljárással állítják elő, levegő kizárásával.

A bioszén talán legfontosabb előnyös tulajdonsága, hogy az élővilág számára nélkülözhetetlenül fontos foszfortartalma annyira magas (30% P2O5), hogy esetenként teljes mértékben is helyettesítheti a foszfátműtrágyát. Ez utóbbi az egészségre ártalmas nehézfémeket is tartalmazhat (kadmium, urán). Edward Someus elmondta, hogy az Európai Unió már régóta célul tűzte ki kutatásfejlesztési programjain keresztül a mezőgazdasági (szalma, kukorica, trágya, stb.), erdészeti (fafeldolgózóipari) és élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosítását. Különös jelentőséggel bír a csontliszt, mivel a táplálék útján felvett foszfor főként a csontrendszerben koncentrálódik.A Refertil-projekt Someus szerint azért nyit új technikai, gazdasági, környezetvédelmi és jogi lehetőségeket, mert ez a technológia és bioszén termékcsalád biztonságosabb, olcsóbb és legfőképpen hatékonyabb, mint minden eddig ismert bioszén megoldás. Mindezeken túlmenően az új technológia a zéró emissziós megoldás lehetőségét is magába foglalja.

Az ABC újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítja annak természetes egyensúlyát, ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort (szemben a műtrágyákkal, amelyekre a gyors és környezetszennyező foszforkioldódás a jellemző). A Refertil bioszén-biofoszfát megoldással növekszik a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás fenntarthatósága, valamint bővül a bioalapú agrárgazdaság. A tápanyag gyors kioldódásának a megakadályozása különösképpen fontos nemzeti érdek a Kárpát-medencében az érzékeny vízbázisok védelmében. A bioszéntermék a csont szerkezetéből adódóan üreges (makroporózus), ami magas víz- és tápanyagmegtartó képességet eredményez, és pozitív hatással van a talaj mikrobiológiájára is (ezek a tulajdonságok a szintetikus műtrágyák esetében nem állnak fenn!) A fenti megállapításokat egy független, magyar vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. akkreditált vizsgálatai is alátámasztották.

Palotai Zoltán, a laboratórium környezetvédelmi üzletágának vezetője elmondta, hogy a magyar vezetésű program sikerét több tényezőnek is köszönheti: környezetbarát, biztonságos és újrahasznosított terméket állít elő, az új technológia termelése csökkenti a hagyományos foszfát műtrágyák használatát (elsősorban a kertészeti iparágban), növeli a termés értékét és mennyiségét, megoldást jelenthet a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban keletkező hulladékáramok kezelésére, és csökkenti az Unió foszfátkitettségét. Mindemellett a rövidesen megújuló európai 2003/2013/EK műtrágyarendelet bioszén jogharmonizációja és standardizációja is elsősorban Refertil-projekt eredményeire épül.Ahogy a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a független hazai laboratórium szerezte meg az akkreditált státuszt Európában, úgy a NÉBIH is az első hatóság, amelyik alapos vizsgálat után engedélyezte e termékeket. Mindez tovább erősíti a projekt európai sikerét.

A Refertil-projekt és a mögötte álló ipari léptékű bioszén technológia ugyanis várhatóan nagy léptékű nemzetközi iparággá fejlődik a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás gazdaságos fenntarthatóságának az irányában. Mivel a technológiát Magyarországon fejlesztették ki, ezért amennyiben sikerül magyar befektetést realizálni az első mintaüzem 2016-os felállítására, akkor Magyarország már 2017-ben az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszforgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává és elsődleges ipari gyártó/beszállítójává válhat, ami hosszú távú stratégiai pozíció! Mindez részben megoldást jelenthet az Unió nagymértékű foszfátkitettségének csökkentésére, emellett jelentős gazdasági hasznot jelent az országnak, kifejezetten fejleszti a hazai kertészeti és gépgyártási export iparágakat, illetve tekintélyes mennyiségű munkahely létrejöttét eredményezheti, és nagy lendületet adhat a magyar agráriumnak is!

Agroinform

Téma: Kutatás
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.3.21.
Ezért tűrték a fagyot az őszi vetések
A nemesítők úgy szelektálják az új törzseket, hogy ha kemény hideg jön, akkor is nagyobb veszteség nélkül átteleljenek a növények. Az sem mellékes, hogy hányszor kell egy táblát növényvédelemben részesíteni. Bár az elmúlt tíz év leghidegebb telén vagyunk túl, az őszi vetés nagyobb károk nélkül átvészelte a kemény fagyokat – hívta fel a figyelmet Veisz Ottó, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének igazgatója.
Agrotrend - Beküldve: 23:44:4
2017.3.17.
Mennyire válik majd be a központosított agrárkutatás
Két hónapja, hogy Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Prof. Dr. Gyuricza Csabát bízta meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) vezetésével. A NAIK 2014-ben jött létre, az agrár-kutatási, és innovációs hálózatot fogja össze egy központba. Két részes cikkünk első felében a megbízott főigazgató ambiciózus terveiről beszélgettünk. Gyuricza Csaba: Nem vitatom, hogy a rendszer működtetésére lényegesen nagyobb összegeket is lehetne fordítani (képünkön).
Agroinform - Beküldve: 7:33:57
2017.3.15.
Formális keretet is kap a FAO és az AKI közös munkája
Három évre szóló megállapodást írt alá a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája a magyar Agrárgazdasági Kutatóintézettel. Az élelmezés helyzetének javítása és a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés ernyője alatt három területen várható együttes fellépés. A dokumentum egészen 2019-ig határoz meg közös tevékenységeket. Az átfogó cél, az élelmezés helyzetének javítása és a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés ernyője alatt három területen várható együttes fellépés.
Agrotrend - Beküldve: 23:24:42
2017.3.5.
A fenntartható mezőgazdaságért kutatóműhelyt hoznak létre
Kutatóműhelyt hoz létre a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a fenntartható mezőgazdaság támogatására a Széchenyi 2020 program keretében. A testület tájékoztatása szerint a beruházás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében jön létre közel 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból.
Agroinform - Beküldve: 20:55:10
2017.2.24.
Közép-kelet-európai együttműködés az agrárkutatás-fejlesztésben
A „BIOEAST” kezdeményezés célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép-kelet-európai régióban. A biomassza-alapú gazdaságon belül a mezőgazdaság további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre, a régió közös fellépésére – mondta Feldman Zsolt a BIOEAST konferencián, amelyet Földművelésügyi Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezett február 21-22-én, Budapesten.
Agroinform - Beküldve: 0:33:46
2017.2.21.
Karcagon is lesznek genetikai csúcsjuhok
Genetikailag kifogásolhatatlan juhok születhetnek ezentúl, a Debreceni Egyetem biotechnológiai programjának köszönhetően. Ilyen állatok természetes fedeztetéssel nem lennének elérhetőek. A világ vezető állattenyésztő országaiban, többek között az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztráliában, vagy az Egyesült Államokban nap mint nap alkalmazzák a mesterséges termékenyítést vagy az embrióátültetést mind a szarvasmarha-, mind a juhtenyésztésben.
Agroinform - Beküldve: 0:19:38
2017.2.9.
Talajminőség-kutató központ nyílik
Martonvásáron az ELTE egyik telephelyén, több tudományterület nemzetközileg elismert kutatóinak együttműködésében Európában egyedülálló környezetkímélő módon kutatják a talajt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának szakemberei összefogtak és talajbioerőforrás-kutató műhely kutatások segítségével környezetkímélő, a mainál hatékonyabb, fenntartható növénytermesztési eljárásokat dolgoznak ki. A Kiválósági Központ 537,5 millió forint Európai Uniós támogatásból valósul meg, Martonvásárhelyen.
Agroinform - Beküldve: 23:2:38
2017.2.4.
Baromfitollból építkezhetünk egy új magyar szabadalommal
Környezetbarát hő- és hangszigetelő anyagot csinál a baromfitollból egy új magyar szabadalom. A több mint két éven át tartó projektben kikísérleteztek egy módszert, amellyel a máskülönben nagyrészt elégetésre kerülő toll felhasználhatóvá válik az építőiparban. Major József, az ötletgazda korábbi építészeti projektjei során figyelt fel a madártoll kiváló hőszigetelő képességére és anyagának, a keratinnak strapabíró szerkezeti tulajdonságaira. Három évvel ezelőtt pedig támogatást nyert a Norvég Alapok zöld innovációs pályázatán, majd beindíthatta a fejlesztést négy magyar cég és egy norvég szervezet közreműködésével.
Index - Beküldve: 23:37:43
2017.1.18.
6 milliárd alkalmazott klímakutatásra
A klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztésébe kezd a Kaposvári Egyetem (KE), a Bábolna Tetra Kft., és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt., a négy évig tartó, 5,9 milliárd forintos projekt nyitó konferenciáját kedden tartották Kaposváron. Szárazság és csapadékbőség: a klímaváltozás nagy szélsőséggel jellemezhető leginkább nálunk.
Szabad Föld - Beküldve: 22:54:40
2017.1.13.
Szenzáció: bioműanyagot fejlesztenek Baranyában
Biológiailag lebomló műanyagok ipari felhasználhatóságát célzó – mintegy 780 millió forintos, hatvan százalékban uniós forrásból finanszírozott – kutatás-fejlesztési projektet indított a komlói Rák Antenna Gyártó Kft. vezette konzorcium – közölte a vállalat. Az 1968-ban alapított, ötezer négyzetméteres csarnokában mintegy 130 embert foglalkoztat a cég.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:15
2017.1.9.
Hasznos fonálféreggel a környezetkímélő növényvédelemért
Fonalféreggel védekeznek az őszibarack kártevője ellen, a hasznos nematódákkal célzottabb és környezetkímélőbb védekezésre van lehetőség. A hazai kertészek körében jól ismert az üvegszárnyú almafapille és a darázsalakú üvegszárnyú lepke. Velük rokon a Synanthedon pictipes, mely az USA-ban az őszibarackosokban károsít. Az Amerikai Kutatási Szolgálat (ARS) kutatói olyan környezetbarát módszert dolgoztak ki a kártevő visszaszorítására, mely egy hasznos fonálféreg, a Steinernema carpocapsae alkalmazásán alapszik. Eddig is ismertek voltak olyan hasznos szervezetek (paraziták), melyek a Braconidae, Eulopidae, Scelonidae családba tartoznak.
Agroinform - Beküldve: 0:22:27
2017.1.5.
A faggyal szemben ellenálló - a nemesítésben is lesz szerepe az Év Fájának
Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma lett a 2017-es Év Fája. Az Év Fája kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk. Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 20 éve indította útjára az Év Fája mozgalmat, amelyet 2013 óta online szavazás keretében bonyolít le erdész tagtársak, erdész kollégák és szakmán kívüli érdeklődők részvételével.
Agrotrend - Beküldve: 22:40:48
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 32785db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120