Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 10. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

300 millió forintból fejlesztik az élelmiszeripart

A tavaly elfogadott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy mindenkor egészséges, biztonságos élelmiszerek kerüljenek a háztartások asztalára. Ezt szolgálják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatos ellenőrzései is, amelyek egyúttal a feketegazdaság felszámolását is segítik az élelmiszeriparban – fogalmazott Zsigó Róbert Kiskőrösön, ahol Bács- Kiskun megye polgármestereinek és a közgyűlés tagjainak tartott előadást az élelmiszerlánc-biztonság aktuális kérdéseiről.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egyebek mellett beszámolt a tejágazatot átfogó, nyár óta zajló ellenőrzések eredményéről. Mint mondta, a hatóság nagy tömegben foglalt le nem nyomon követhető UHT tejet és tejterméket, amely áruk jelentősen nehezítették a hazai tejtermelők értékesítési lehetőségeit. A NÉBIH a tojás és a zöldség-gyümölcs ágazatot is fokozottan ellenőrzi, példaként említette, hogy míg nyáron a dinnye, most ősszel az alma kereskedelme kap nagyobb hangsúlyt az ellenőrzések során.

Az élelmiszeripar-fejlesztési stratégiában foglalt lehetőségeket az államtitkár óriási sikerként értékelte. Mint fogalmazott, uniós forrásból összesen mintegy 300 millió forintot fordíthatunk a magyar élelmiszeripar fejlesztésére: külön a mikro, kis- és középvállalkozások és külön a nagyvállalatok. A stratégia célja a munkahelyteremtés mellett az élelmiszeripari feldolgozóüzemek technológiai fejlesztése annak érdekében, hogy minél magasabb feldolgozottságú termékeket gyárthassanak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésével kapcsolatban Zsigó Róbert megerősítette: cél, hogy a kereskedők bevételük arányában járuljanak hozzá az élelmiszer-biztonsághoz, a hatósági ellenőrzésekhez, amely mindannyiunk közös érdeke.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.10.17.
Kerüljön nyúl az Ön gazdaságába – és az asztalára is!
A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint sikeres volt a nyúlhúsfogyasztás növelésére indított idei kampány. Ugron Ákos a promóciós programot lezáró debrecen-józsai szüreti napon és nyúlhúsfőző-versenyen tartott szombati sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a nyúlhúsfogyasztás növelése érdekében júniusban indított kampányt a szaktárca támogatásával a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrummal közösen.
Agroinform - Beküldve: 0:0:50
2017.10.15.
Fejenként 250-500 forinttal kell többet fizetnünk, ha most drágul a liszt
Várhatóan keresztül tudják vinni partnereiknél áremelési törekvéseiket a malomipari vállalkozások, így 5-10 százalékkal növelhetik a liszt átadási árát. Ha a drágulás megjelenik a fogyasztói árakban, éves szinten egy átlagfogyasztónak 250-500 forintos pluszkiadással kell számolnia. Egyes meghatározó malomipari cégek már augusztusban emelték a liszt árát, mások pedig szeptember-októberben hajtották, illetve hajtják végre a drágítást – nyilatkozták az agrárszektor.hu-nak iparági szakértők.
Agrárszektor - Beküldve: 20:26:11
2017.10.12.
Könnyített pályázati feltételek
Módosult a VP3-4.2.1-15 pályázati felhívás, amely a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban címmel jelent meg. A pályázati felhívás létszámtartásra és létszámnövelésre vonatkozó kötelezettségeket tartalmazó előírását könnyítették, tekintettel arra, hogy az eredeti kiírásban a megvalósítási időszakban is fenn kellett tartani munkavállalók foglalkoztatása esetén a bázislétszámot, és a foglalkoztatottak bővítésére tett vállalást. A bázislétszámot a benyújtást megelőző naptári év foglalkoztatottakra vonatkozó átlaglétszáma adja.
Agroinform - Beküldve: 1:24:40
2017.10.11.
Élénkült az európai uborkakereskedelem
Az utóbbi években az uborka piacán hatalmas forgalom bonyolódott, az ENSZ legfrissebb, 2016-ról szóló statisztikai adatai alapján elérte a 2,71 milliárd eurót. A legtöbb uborkát az USA és Németország vásárolja fel, utóbbi az erősödő magyar export fő piaca is. De a hazai termelés nem meghatározó Európában, és bár a friss fogyasztásra szánt mennyiség nőtt tavaly, az ipari felhasználásúé esett. A világpiacon a legnagyobb uborka felvásárlók közé tartozik az Egyesült Államok 873 000 tonnával (34 százalékkal), Németország 457 000 tonnával (17 százalékkal), és az Egyesült Királyság 168 000 tonnával (6,5 százalékkal). Ez a három ország a világon megtermelt minden tízedik uborkából hatot
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:59:4
2017.10.11.
Csomagolással is lehet tanítani
100 százalékban lebomló csomagolás és közösségi komposztáló – csak néhány programelem az élelmiszeripar meghatározó beszállítójává vált STARFOL Plusz Csomagolástechnikai Kft. társadalmi felelősségvállalási programjából, amik megmutatják, hogy a csomagolással is lehet tanítani. A CSR kezdeményezéseiért K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott cég innovatív csomagolásaival a környezetvédelmi és fogyasztói igényeknek megfelelésen túl a legfiatalabbak oktatásában is részt kíván venni, megmutatva a környezetvédelem fontosságát és lehetőségeit.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:57
2017.10.10.
Nem biztos, hogy véget ért a nyáron kezdődött tojásbotrány
Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben már nem találtak újabb szennyezett tojásszállítmányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei az országban, az óvatosság továbbra is indokolt – írja a Magyar Idők. A hatóság azt tanácsolja, hogy a fogyasztók alaposan nézzék meg, mit tesznek a kosarukba, a termelők pedig csak megbízható forrásból szerezzék be az állományok kezelésére használt szereket.
Agrotrend - Beküldve: 23:58:22
2017.10.10.
Újra hallat magáról Budapest első városi méhészete
Budapest – és Magyarország – első városi méhészetét a frankfurti finger művészcsoport (Florian Haas, Andreas Wolf) és Erdődi Katalin kurátor 2013-ban a Műcsarnok hátsó teraszán nyitotta meg. A projekt a kortárs művészetet ötvözte egy társadalmilag elkötelezett, közösségi kezdeményezéssel: a művészek egy közel negyvenfős „vegyes méhészcsoportot” hoztak létre, amely különböző hátterű és élethelyzetű embereknek adott lehetőséget arra, hogy együtt tanuljanak a városi méhészkedésről, és egy helyi méhész közreműködésével közösen gondozzák a Közösségi Méz méhcsaládjait. A kísérlet nagyon sikeres volt, hiszen 2013 júliusa és augusztusa között összesen 65 kiló budapesti mézet pergettek a Műcsarnok teraszán.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:15
2017.10.9.
Élénkült az európai uborkakereskedelem
Az utóbbi években az uborka piacán hatalmas forgalom bonyolódott, az ENSZ legfrissebb, 2016-ról szóló statisztikai adatai alapján elérte a 2,71 milliárd eurót. A legtöbb uborkát az USA és Németország vásárolja fel, utóbbi az erősödő magyar export fő piaca is. De a hazai termelés nem meghatározó Európában, és bár a friss fogyasztásra szánt mennyiség nőtt tavaly, az ipari felhasználásúé esett. A világpiacon a legnagyobb uborka felvásárlók közé tartozik az Egyesült Államok 873 000 tonnával (34 százalékkal), Németország 457 000 tonnával (17 százalékkal), és az Egyesült Királyság 168 000 tonnával (6,5 százalékkal). Ez a három ország a világon megtermelt minden tízedik uborkából hatot megvásárolt, összességében az értékesített mennyiség 58,6 százalékát.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:41
2017.10.8.
Veri az importot a zalai
A Kivitermesztés költségigényes vállalkozás, de a befektetés már a hetedik év végére megtérülhet. Miklós Ákos Márton a Zala megyei Becsehelyen vágott bele a nem mindennapi munkába: nemcsak a haszon, hanem az egzotikus növények iránti olthatatlan szenvedélye is hajtotta. Miért nem nőnek nálunk is ilyen növények és gyümölcsök? – leginkább ez a kérdés foglalkoztatta Miklós Ákos Mártont, amikor a szüleivel a Földközi-tenger partján nyaralt. Már gyerekként kereste a választ: falta az erre vonatkozó irodalmat, huszonéves korára alapos ismeretet szerzett számos, hétköznapinak nem mondható növényfajtáról.
Szabad Föld - Beküldve: 23:50:41
2017.10.7.
A ritkaságnak számító hársméz lett az első Baranyában
Az országos viszonylatban ritka méztípusnak számító hársméz lett a „Megye méze” a múlt hétvégén megrendezett szentlőrinci Mézes-Mázas Napon. Kilencven mézet kóstolt végig a négy tagú zsűri a III. Baranyai Mézés-Mázas Nap alkalmából meghirdetett mézversenyen. A Rendezvény Centrumban megrendezett méhészeti eszközök kiállításán és vásárán pedig az ország minden jelentősebb gyártója és kereskedője képviseltette magát, így a baranyai méhészeknek házhoz hozták a legkorszerűbb technikát is – írja a Baranya megyei hírportál.
Agrotrend - Beküldve: 23:15:17
2017.10.7.
A legjobbat a legközelebbről - termékdíjas erdei virágméz
Az OMÉK Erdei élelmiszer termék díját idén Kutasi Tamás okleveles méhészmester vehette át erdei virágmézéért. Mint a hivatalos bemutatásban olvasható, méhészete teljesen organikus fenntartású. A területi sokszínűség a mézek ízében is fellelhető, törekszik a mézfajták minél jobb elkülönítésére. Sikerének alapja, hogy mézeiből semmit nem vesz el és semmit nem ad hozzá. A díjat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adták át a vásár nyitóünnepségén szeptember 20-án.
Agrotrend - Beküldve: 23:15:6
2017.10.5.
Útmutató a kistermelői élelmiszer-előállítók számára
A kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató készült az élelmiszer-előállító kistermelőknek, amely segít kiigazodni a vonatkozó jogszabályok értelmezésében, irányt mutatva az általuk végezhető tevékenységek, elvárt igazolások, nyilvántartások és jelölések rendszerében. Az iránymutató dokumentum részletesen ismerteti, hogy milyen tevékenységeket folytathatnak a kistermelők, milyen igazolásokkal kell rendelkezniük, továbbá milyen nyilvántartásokat kell vezetniük.
Agrotrend - Beküldve: 23:31:16
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34376db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120