Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

300 millió forintból fejlesztik az élelmiszeripart

A tavaly elfogadott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy mindenkor egészséges, biztonságos élelmiszerek kerüljenek a háztartások asztalára. Ezt szolgálják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatos ellenőrzései is, amelyek egyúttal a feketegazdaság felszámolását is segítik az élelmiszeriparban – fogalmazott Zsigó Róbert Kiskőrösön, ahol Bács- Kiskun megye polgármestereinek és a közgyűlés tagjainak tartott előadást az élelmiszerlánc-biztonság aktuális kérdéseiről.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egyebek mellett beszámolt a tejágazatot átfogó, nyár óta zajló ellenőrzések eredményéről. Mint mondta, a hatóság nagy tömegben foglalt le nem nyomon követhető UHT tejet és tejterméket, amely áruk jelentősen nehezítették a hazai tejtermelők értékesítési lehetőségeit. A NÉBIH a tojás és a zöldség-gyümölcs ágazatot is fokozottan ellenőrzi, példaként említette, hogy míg nyáron a dinnye, most ősszel az alma kereskedelme kap nagyobb hangsúlyt az ellenőrzések során.

Az élelmiszeripar-fejlesztési stratégiában foglalt lehetőségeket az államtitkár óriási sikerként értékelte. Mint fogalmazott, uniós forrásból összesen mintegy 300 millió forintot fordíthatunk a magyar élelmiszeripar fejlesztésére: külön a mikro, kis- és középvállalkozások és külön a nagyvállalatok. A stratégia célja a munkahelyteremtés mellett az élelmiszeripari feldolgozóüzemek technológiai fejlesztése annak érdekében, hogy minél magasabb feldolgozottságú termékeket gyárthassanak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésével kapcsolatban Zsigó Róbert megerősítette: cél, hogy a kereskedők bevételük arányában járuljanak hozzá az élelmiszer-biztonsághoz, a hatósági ellenőrzésekhez, amely mindannyiunk közös érdeke.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.19.
Nagyon kevés spenótot eszünk
Körülbelül 150-200 hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, emellett viszont elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács(FruitVeB) elnöke a Magyar Hírlapnak, amelynek csütörtöki számából az is kiderül, hogy Magyarországon fejenként csupán pár dekát fogyasztunk a zöldségből.
Agronapló - Beküldve: 22:10:54
2018.5.19.
Mélyedjen el a vörösáru-gyártásban!
A NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” programsorozata tovább folytatódik: június folyamán a vörösáru-gyártás témakörében merülhetnek el a kamarai tagok. A szakmai napok 2018. június 11-én és 12-én, az előképzettségnek megfelelően kezdő-és haladó csoportokban indulnak 1-1 napos oktatás keretében. A kamara által finanszírozott képzés a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán, Budapesten, a Hűtő-és Állatitermék Technológiai Tanszék tanüzemében lesz.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:52
2018.5.15.
Lesz-e olcsóbb a kenyér?
Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét. Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben – írták.
Agroinform - Beküldve: 22:9:3
2018.5.15.
Egy kiváló minőségű sertéshús – minden ízében különleges
A formabontó kampányoknak is köszönhető, hogy növekszik a sertéshús fogyasztása. A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, nem véletlenül. A vörös húsok szerepe táplálkozásunkban vitathatatlan, ennek ellenére az elmúlt 20 évben 30%-kal csökkent például a sertéshús fogyasztása és fejenként mindössze 25 kg sertés kerül az asztalra évente. Holott a jó minőségű sertés nagymértékben tartalmaz ásványi anyagokat, fehérjéket és B-vitamint, valamint vastartalma is igen számottevő.
Agroinform - Beküldve: 22:9:1
2018.5.13.
El lehet adni a 2016. május 1. előtt betárolt sovány tejport
Változott az Európai Bizottság 2016/2080 végrehajtási rendelete. Ennek alapján értékesíthető a 2016. május 1. előtt betárolt sovány tejpor – közölte a nak.hu. A tej és tejtermékek piacának jelenlegi helyzete, vagyis az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét. A módosítás értelmében immáron a 2016. május 1. előtt betárolt sovány tejpor értékesítésére nyílik lehetőség.
Agronapló - Beküldve: 12:38:19
2018.5.12.
A minőségi tejtermékeket népszerűsítik
Road Show indította az Agrármarketing Centrum „Tej! Szívvel-lélekkel!” kampányát. A minőségi tejtermékek népszerűsítését célzó marketingkampány a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Terméktanács együttműködésében, a tej és a tejtermékek jótékony hatásával ismerteti meg a gyerekeket egy edukációs jellegű, mozgó roadshow keretében. Az útjára indított „Tejkamion” - a tavaszi tejkampány részeként - 30 helyszínen, 4500 diákkal osztja meg a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait, illetve az egészségtudatos táplálkozás előnyeit.
Agroinform - Beküldve: 22:34:51
2018.5.12.
Aranyérmet zsebelhetett be a tokaji aszú
A világ egyik legrangosabb bormustráján tarolt a királyi nedű. Aranyérmes lett a Patrícius Borház 6 puttonyos aszúja - számolt be róla a Fejér megyei Hírportál. A Patricius Borház 2008-as hatputtonyos aszúja most a világ egyik legrangosabb bormustráján, a bordeaux-i Challenge International du Vin borversenyen az édes borok kategóriájában zsebelte be az aranyérmet, a fehér édes borok között pedig kategóriagyőztes lett.
Agrotrend - Beküldve: 22:32:43
2018.5.12.
Ne féljünk a magyar zöldségektől, de tartsunk az EU-n kívüliektől
Biztonságosak a magyar zöldségek és gyümölcsök. Az unión kívüli országokból érkező termékekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a bizonytalan eredet miatt sokszor azt sem lehet tudni, hogy milyen vegyszerrel kezelték azokat. Biztonsággal fogyaszthatók a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök, a vásárlóknak nem kell növényvédőszer-maradványoktól tartaniuk– derül ki a laboratorium.hu felméréséből.
Agrotrend - Beküldve: 22:24:37
2018.5.11.
Brutális tojásdrágulás a boltokban
Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt. 12 hónap alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva: Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 20,5, a száraztészta 12,4, a vaj, vajkrém 11,8, a tejtermékek 7,6, a liszt 7 százalékkal drágult. A cukor 18,7 százalékkal olcsóbb lett.
Figyelő - Beküldve: 22:35:27
2018.5.10.
Már hétvégétől lesz magyar szamóca a piacokon
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – valójában szamóca – jelenleg javarészt görög, spanyol importként kapható, illetve az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.
Agroinform - Beküldve: 22:23:54
2018.5.10.
Május már a hazai zöldségek szezonja
A fagyos március és a hirtelen jött meleg után májusban utolérik magukat a hazai zöldségtermesztők, így a hazai zöldség leválthatja az importot – nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Májusban a legtöbb zöldségnél szeretnék az importárut leváltani hazaira, mivel a hajtatásból már sok paradicsom, paprika és uborka terem. A hónap közepére kilencven százalékban szeretnék az importot hazaival helyettesíteni, és bizonyos termékek esetében, mint például a káposzta, a saláta, karfiol, május második felében már az export is megindulhat.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:23:52
2018.5.7.
Modern lehetőségek és új ajánlások az élelmiszer-biztonság területén
Az élelmiszer-biztonságot korszerű nyomonkövetési rendszer nélkül nem lehet garantálni. Nemzetközi szintre fejleszthetik nyomonkövetési rendszereiket a hazai élelmiszeripari vállalkozások a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform Magyarországra adaptált szabványaival. Az ajánlásokat országos roadshow keretében a Debreceni Egyetem agrárkarán is bemutatták - tájékoztatott közleményében az egyetem.
Agrotrend - Beküldve: 22:9:22
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36021db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120