Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 6. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

300 millió forintból fejlesztik az élelmiszeripart

A tavaly elfogadott élelmiszerlánc-biztonsági stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy mindenkor egészséges, biztonságos élelmiszerek kerüljenek a háztartások asztalára. Ezt szolgálják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatos ellenőrzései is, amelyek egyúttal a feketegazdaság felszámolását is segítik az élelmiszeriparban – fogalmazott Zsigó Róbert Kiskőrösön, ahol Bács- Kiskun megye polgármestereinek és a közgyűlés tagjainak tartott előadást az élelmiszerlánc-biztonság aktuális kérdéseiről.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egyebek mellett beszámolt a tejágazatot átfogó, nyár óta zajló ellenőrzések eredményéről. Mint mondta, a hatóság nagy tömegben foglalt le nem nyomon követhető UHT tejet és tejterméket, amely áruk jelentősen nehezítették a hazai tejtermelők értékesítési lehetőségeit. A NÉBIH a tojás és a zöldség-gyümölcs ágazatot is fokozottan ellenőrzi, példaként említette, hogy míg nyáron a dinnye, most ősszel az alma kereskedelme kap nagyobb hangsúlyt az ellenőrzések során.

Az élelmiszeripar-fejlesztési stratégiában foglalt lehetőségeket az államtitkár óriási sikerként értékelte. Mint fogalmazott, uniós forrásból összesen mintegy 300 millió forintot fordíthatunk a magyar élelmiszeripar fejlesztésére: külön a mikro, kis- és középvállalkozások és külön a nagyvállalatok. A stratégia célja a munkahelyteremtés mellett az élelmiszeripari feldolgozóüzemek technológiai fejlesztése annak érdekében, hogy minél magasabb feldolgozottságú termékeket gyárthassanak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésével kapcsolatban Zsigó Róbert megerősítette: cél, hogy a kereskedők bevételük arányában járuljanak hozzá az élelmiszer-biztonsághoz, a hatósági ellenőrzésekhez, amely mindannyiunk közös érdeke.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.6.26.
A Sága Foods Zrt. 600 millió forintot fordít fejlesztésekre idén
A sárvári székhelyű Sága Foods Zrt. hatszázmillió forintot fordít az idén fejlesztésre, amelyből elsősorban a csomagolást és a sonkatermékek előállítását korszerűsíti - közölte a feldolgozott baromfitermékeket előállító élelmiszeripari cég vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Keleti Zsolt tájékoztatása szerint a 2017-re tervezett beruházás is a 2015-ben indított hároméves, egymilliárd forintot meghaladó fejlesztési programjuk része.
Agrotrend - Beküldve: 1:0:25
2017.6.26.
Az őse gazként nő még ma is - Mifelénk ez a balkonok paradicsoma
Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában még ma is gazként tenyészik a koktélparadicsom őse: a fürtös, ribiszkebogyónyi méretű vadparadicsom. Ebből született meg – a nemes paradicsomfajtákkal való keresztezés útján – a koktélparadicsom (vagy cseresznyeparadicsom), ami az ősi változatnál nagyobb (cseresznye vagy szilva méretű) és édesebb gyümölcsöket terem.
Szabad Föld - Beküldve: 0:35:42
2017.6.24.
Már a magyar kajszit ehetjük
Már több mint egy hete megkezdődött a magyar kajszi szürete, és a kiskereskedők már azóta viszik a gyümölcsöt a budapesti nagybani és egyéb piacokra. Magyarországon folyamatosan nő a kajszi termőterülete az utóbbi években, mert a termelők egyre szívesebben ültetik. Habár a termőterületet tekintve egyelőre a kajszi nem tartozik a legfontosabb gyümölcsök közé, gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű, ugyanis évek óta az egyik legdrágábban értékesített kertészeti exporttermékünk.
Agrárszektor - Beküldve: 23:50:42
2017.6.24.
Nem kell tartanunk az élelmiszerek nitrit és nitrát tartalmától
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei. Egyedül azok a gyerekek számolhatnak határérték feletti bevitellel, akik étrendjében sok ilyen hozzáadott anyag van. A vásárlók nitrit- és nitrátkitettsége minden társadalmi csoportban a biztonságos szinten belül marad, kivéve azokat a gyermekeket, akik étrendje magas arányban tartalmazza ezeket a hozzáadott anyagokat.
Agrárszektor - Beküldve: 23:50:11
2017.6.24.
Az a lényeg, hogy mennyibe kerül, nem az, hogy mi van benne
Június 22-étől megváltozik a kenyér. Ezt írta a magyar sajtó, ezt írtuk mi is, és a fejünkben már simán elképzeltük azt, hogy innentől kezdve csak kovászos csodaveknik fognak állni a leglerobbantabb kisbolt polcán is, hogy el fog tűnni a krumplis kenyér nevű őrület, és hogy végre nem olyan lesz egy csomó termék, mintha egy kívül keményre sütött hungarocell-tömböt vennénk. Jó gondolat az, hogy az állam fogja a magyarok alapvető élelmiszerét, és szigorúbban veszi az összetevők arányát, hogy kevesebbet lehessen mókolni. Jó, mert hiába írtuk meg, hogy Magyarországon, pontosabban főleg Budapesten már lehet nagyon finom kenyereket kapni, azok árban még mindig túlzásnak tűnhetnek sokaknak.
Index - Beküldve: 23:50:9
2017.6.23.
Drasztikusan átalakul az élelmiszerfogyasztás: húst hússal eszünk majd?
Az élelmiszertermelés komoly kihívás előtt áll, mivel a következő évtizedekben az élelmiszer iránti kereslet 70%-kal is nőhet, miközben jelentős étrendváltozás történik. A jövőben hús hússal lesz a menü, és a tejtermékek fogyasztása is emelkedni fog – hangzott el a szektor vezetői számára a K&H-ban rendezett Agrár Klubon. A világ népességének növekedéséről szóló statisztikák miatt ismét kulcskérdéssé vált a mezőgazdaság termelékenysége.
Agrotrend - Beküldve: 10:15:15
2017.6.21.
Csütörtöktől változik a kenyerek összetétele
Várhatóan nem emelkednek a kenyérárak amiatt, mert megváltozik a felhasznált alapanyagok aránya, így például a teljes kiőrlésű kenyerek és a rozskenyerek összetétele, miközben a fogyasztók jobb ízű termékeket kapnak - közölte Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke hétfőn. A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai csütörtökön lépnek hatályba. A rozskenyerekben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalmat, a rozsos kenyérnél pedig 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:43:35
2017.6.21.
Csökken a fehér kenyér népszerűsége
A magyarok kevesebb kenyeret esznek, mint általában az európaiak: az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm, míg az európai átlag 50 kilogramm - közölte a Jókenyér Ludwig & Mentesi Kft. kedden. Az elmúlt 15 évben jelentősen megváltoztak a magyar kenyérfogyasztási szokások: míg 2000 környékén főként fehér kenyereket fogyasztott a lakosság, addig mostanában egyre inkább a barna, illetve a teljes kiőrlésű termékeket keresik a boltokban a vásárlók.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:43:6
2017.6.20.
Lesz elég magyar dinnye idén, és külföldre is bőven jut
A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar dinnye mehet exportra is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és kiskereskedelmi áruházláncok képviselői szezon előtti egyeztetést tartottak – számolt be a NAK közleménye. Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: „Különösen fontosnak tartja a kamara a szezont megelőző egyeztetést, ahol a magyar dinnyetermő régiók aktuális információit ismertették, valamint a nemzetközi piacról is tájékoztatást hallhattak a résztvevők, egyúttal a hazai fogyasztók friss dinnyével ellátásáról egyeztettek.
Agroinform - Beküldve: 0:31:9
2017.6.20.
Egres, köszméte vagy piszke? Érdemes fogyasztani!
Egres, köszméte, piszke, büszke, pöszméte. Ezek a kifejezéseket mind-mind ugyanarra a gyümölcsre használjuk, az ország különböző területein. Hivatalos nevén azonban Ribes uva crispa, azaz köszméte. A köszmétét eredetileg magasabb hegyvidékeken, erdei sziklákon találhatjuk meg, de már a 16. században elindult a termesztett fajták nemesítése. Angliában már 1740-ben közel 100 köszméte fajtát tartottak számon. Talán éppen ezért kedvelik az angolok még manapság is olyan nagyon a köszmétét.
Agrotrend - Beküldve: 0:30:55
2017.6.20.
Eleged van a bolti bazsalikomból? - Itt a tuti tipp az otthoni termesztésre!
A bazsalikom talán az egyik legnépszerűbb fűszernövény, amit sokan ültetnek előszeretettel a kiskertbe vagy a balkonra. Nehéz azonban életben tartani a palántát, ezért összeállítottunk egy kis útmutatót, hogy szép, élénk zöld színű és húsos levelű növényt tudjunk otthon nevelni. A bazsalikom egy egynyári, nap- és melegimádó növény. A konyhában is jól érzi magát, és szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat, éppen ezért ültetésekor nagyon fontos a jól megválasztott termőföld.
Agrárszektor - Beküldve: 0:30:46
2017.6.18.
Élvonalban végeztek a magyar sajtok a világversenyen
A félezernél is több induló között három magyar sajtot küldött dobogóra a 80 tagú zsűri a Párizs melletti Torusban zajló Mondial du Fromage-on, a sajtok legjelentősebb világversenyén. Ezáltal megnyílhat az út a magyar sajtok előtt a nemzetközi gasztronómiában. A Mondial du Fromage-on a leghíresebb sajtkészítő nemzetek – mint a francia, holland, olasz – mellett számos ország képviseltette magát, újdonságnak számított Magyarország, Brazília és Japán. A versenyre mintegy 600 sajtkülönlegességet neveztek, amit zárt ajtók mögött, 80 tagú zsűri bírált.
Agrotrend - Beküldve: 4:19:51
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33480db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120