Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 5. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

Már készítik az erdei "menzát"

Szoktató etetéssel megkezdte a felkészülést a téli vadetetésre a Szigetköz Vadásztársaság. Jónak ígérkezik a területen az apróvad novemberben induló vadászszezonja. Bár a télies időjárásra remélhetőleg még várni kell, a szigetközi vad etetésére már felkészült a Szigetköz Vadásztársaság. Az állatok ugyan bőségesen találnak még táplálékot a természetben, de a társaság már most megkezdte az úgynevezett szoktató etetést.

Erre azért van szükség, hogy a vad még a havazás előtt megtalálja az etetőhelyeket és odaszokjon azokhoz – mondta Hábereiter Tibor, a Szigetköz Vadásztársaság vadászmestere. Ezzel a vadkár is csökkenthető, hiszen a tavalyi kukoricatarlókat beszántották, gabonát vetettek a helyére, de óhatatlanul került kukorica a földbe. A vaddisznó pedig azt előszeretettel kitúrja. Jól megválasztott etetőhellyel a túrási kár csökkenthető, ugyanúgy, mint a fiatal erdőtelepítésekben az őz rágási kára.

Ahogy erősödik a hideg és megjön a hó, egyre többször közelíti meg a vad a kihelyezett speciális etetőket. Ilyenkor már ezekből szerzik a táplálékot, mert másutt nem találnak. A vadászmester elmondta: a társaság tíz hektár kukoricavetéssel felkészült a téli vadetetésre. A terményt most kezdik learatni és betárolni. Emellett vásároltak cukorrépát, a tél során folyamatosan szerzik majd be a szilázstakarmányt a nagyvad részére. Az apróvadnak pedig a kukorica mellé napraforgót tárolnak be. A társaság mintegy 16 ezer hektáros területén a több mint száz apróvadetetőt és számos szórót folyamatosan töltik majd fel takarmánnyal.

Nemcsak a szoktató etetés, hanem az apróvad vadászati idénye is novemberben kezdődik a szigetközi területen. „Jónak mutatkozik az idei apróvadállomány" – mondta dr. Kovács Péter, a társaság elnöke. Szerinte ez egyrészt köszönhető annak, hogy a tavalyi árvíz miatt lényegesen csökkent a vaddisznóállomány a területen. A vaddisznók ugyanis az egyik legnagyobb ellenségei az apróvadaknak, nagy kárt tudnak tenni a földön fészkelő fácánok, nyulak szaporulatában. Emellett az intenzív ragadozógyérítés és a kedvező időjárás is segített az apróvad állományának növekedésében. Tavaly az átlagosnál jóval gyérebb volt a fácán- és nyúlteríték. Most azonban az átlagnál is jobb eredmény mutatkozik – tette hozzá az elnök.

Agroinform

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.5.23.
Újabb határidő közeleg: alig egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására
Május 31-ig nyújthatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplők. Az elektronikus bevallási felülete az idei évtől új helyen, az Ügyfélprofil menüpontban érhető el a hivatal honlapján. A vonatkozó meghatalmazások kezelése és létrehozása a továbbiakban szintén itt történik. Az új felületen – az ügyfélkapus azonosítást és belépést követően – az érintettek elérhetik az előző évek során elkészült meghatalmazásokat is.
Agrotrend - Beküldve: 22:1:31
2018.5.21.
Átkerülhet a rettegett sertéspestis Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is
A megyei állattartók aggódnak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. A gazdák úgy vélik, jól sikerült tájékoztatni az embereket, a fogyasztás nem esett vissza jelentősen, ám az árak mégis csökkennek. A legnagyobb nehézséget az exporttilalmak jelentik. Jász-Nagykun-Szolnok megye északibb területein Heves közelsége miatt nagyobb az aggodalom. Mint egy tiszasülyi gazda is felvetette, egy vaddisznónak egy napi járásra esik átjönni a fertőzött területről, és a környéken rengeteg van belőlük.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:53:3
2018.5.21.
Kiemelten fontos a békési gazdák megfelelő védekezése az afrikai sertéspestis ellen
Békés megyében egyelőre nem észlelték az afrikai sertéspestist, de mivel jelentős számú sertésállomány van a megyében, így fontos a megelőző intézkedések betartása. A kormányzat tárgyal az EB-vel a kárt szenvedett gazdáknak adható támogatásokról. Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – mondta Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos a NAK Békés megyei szervezete által összehívott, az ASP-vel kapcsolatos békéscsabai gazdafórum előtti sajtótájékoztatón.
Agroinform - Beküldve: 21:53:2
2018.5.21.
Gép emelgeti a paradicsomosrekeszeket
Számítógép-vezérelt áruelőkészítő, csomagoló gépsort üzemeltek be az orosházi Majsai kertészetben. Miután a szedők behelyezték a frissen szedett fürtöket a rekeszekbe, azokat már nem kell többé emelgetniük, és palettázáshoz sincs szükség kézimunkaerőre. A rendszert kiszolgáló vezető nélküli anyagmozgató szerelvény szinte hangtalanul közlekedik az üvegház és a hűtött csarnok között, a beépített érzékelőknek köszönhetően a közbeeső ajtók is maguktól nyílnak, záródnak.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:52:57
2018.5.21.
Korábban indult idén a sulyommező ritkítása a Tisza-tavon
Korábban indult idén a Tisza-tavon a sulyommező ritkítása a szélsőségesen meleg tavaszi időjárás miatt; a cél azonban változatlan: a tó megtisztítása 800 hektárnyi sulymos területtől - közölte a horgászati célú halgazdálkodási hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. Hegedüs Gábor elmondta: a 40 éves Tisza-tó mesterségesen létrehozott létesítmény, amely folyamatos gondozást igényel.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:52:56
2018.5.20.
Hiába a zivatarokkal tarkított kora nyári idő, már enyhe aszály van
A hét eleje óta jellemzően 5 és 30 mm közötti eső hullott az országban, néhol egy-egy felhőszakadásból ennél több is esett. A csapadék lehűléssel párosult, a legmagasabb hőmérséklet is csak 20 fok körül alakult az elmúlt két napban, így a kisebb párolgási veszteség miatt több nedvesség tudott hasznosulni a talajban. Bár nagy esőzések nem valószínűleg hogy lesznek, záporok és zivatarok öntözik majd foltszerűen a talajt.
Agrotrend - Beküldve: 21:44:58
2018.5.20.
120 nap, minimálbér, szabadság - ezek járnak a nyári idénymunkát végző diákoknak
Mezőgazdasági idénymunkát 120 munkanapon végezhetnek a 16. életévüket betöltött tanulók. A 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Agrotrend - Beküldve: 21:44:56
2018.5.20.
Dinamikusan fejlődik az ökológiai gazdálkodás
Az évtized végére reális célkitűzés lehet, hogy 350 ezer hektáron, a teljes mezőgazdasági terület 6–7 százalékán környezettudatos termelés valósuljon meg – mondta április végén Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az ökológiai gazdálkodás fejlesztése számos előnnyel jár, amelyek közül kiemelten fontos a munkahelyteremtés, valamint a környezetre és a magyar népesség egészségi állapotára gyakorolt kedvező hatások.
Agrotrend - Beküldve: 21:44:50
2018.5.20.
Kell-e félni az afrikai sertéspestistől?
Egyelőre csak vaddisznóknál, de Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis. A hír hallatán a sertéságazat és a vadásztársadalom minden tagja szinte egy emberként kapott a szívéhez. De mekkora valójában a veszély? Mit érdemes tudni a betegségről, mik a teendők és mire számíthatunk? Többek között erről is szó esett dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal folytatott beszélgetésünkben.
Agroinform - Beküldve: 21:44:48
2018.5.19.
ASP: Horvátország a magyar élősertés import szüneteltetését kéri
Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter Zágrábban. Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, így nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:11:2
2018.5.19.
Visszaadnák a természetnek az erdőt
Magyarországon ma már nincs természetes állapotban lévő tölgyerdő, ezért a Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei kísérletbe kezdtek a tölgyesek eredeti állapotainak visszaállítására. A Life4Oak Forests program Magyarországon 1500 hektárt érint – közölte a WWF a madarak és fák napja alkalmából. A sík- és dombvidéki tölgyerdők könnyen elérhető, nagy értékű faanyagot biztosítottak, amelyet az emberiség úgy használt, hogy nem számolt a következményekkel.
Agroinform - Beküldve: 22:11:1
2018.5.19.
Egy jó kapcsolatban fontos a kommunikáció: őstermelők és vendéglátó egységek románca
Somogyban főleg az egymásra találást segítő megfelelő kommunikációból, kommunikációs csatornából adódó nehézségek és a felhasználók igényét kielégítő alapanyagok/termékek hiánya akadályozzák a kapcsolatot. Gyanítható, hogy más megyékben is hasonló a helyzet. 2018. május 11-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei szervezete „Helyi termékek a gasztronómiában” címmel workshopot rendezett, mégpedig azért, hogy kiderüljön, miként is lehetne közelebb hozni az őstermelőket, a helyi termék-előállítókat és a vendéglátóiparban érdekelteket – számolt be róla a NAK.
Agrotrend - Beküldve: 22:10:59
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36021db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120