Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 12. 14.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

Már készítik az erdei "menzát"

Szoktató etetéssel megkezdte a felkészülést a téli vadetetésre a Szigetköz Vadásztársaság. Jónak ígérkezik a területen az apróvad novemberben induló vadászszezonja. Bár a télies időjárásra remélhetőleg még várni kell, a szigetközi vad etetésére már felkészült a Szigetköz Vadásztársaság. Az állatok ugyan bőségesen találnak még táplálékot a természetben, de a társaság már most megkezdte az úgynevezett szoktató etetést.

Erre azért van szükség, hogy a vad még a havazás előtt megtalálja az etetőhelyeket és odaszokjon azokhoz – mondta Hábereiter Tibor, a Szigetköz Vadásztársaság vadászmestere. Ezzel a vadkár is csökkenthető, hiszen a tavalyi kukoricatarlókat beszántották, gabonát vetettek a helyére, de óhatatlanul került kukorica a földbe. A vaddisznó pedig azt előszeretettel kitúrja. Jól megválasztott etetőhellyel a túrási kár csökkenthető, ugyanúgy, mint a fiatal erdőtelepítésekben az őz rágási kára.

Ahogy erősödik a hideg és megjön a hó, egyre többször közelíti meg a vad a kihelyezett speciális etetőket. Ilyenkor már ezekből szerzik a táplálékot, mert másutt nem találnak. A vadászmester elmondta: a társaság tíz hektár kukoricavetéssel felkészült a téli vadetetésre. A terményt most kezdik learatni és betárolni. Emellett vásároltak cukorrépát, a tél során folyamatosan szerzik majd be a szilázstakarmányt a nagyvad részére. Az apróvadnak pedig a kukorica mellé napraforgót tárolnak be. A társaság mintegy 16 ezer hektáros területén a több mint száz apróvadetetőt és számos szórót folyamatosan töltik majd fel takarmánnyal.

Nemcsak a szoktató etetés, hanem az apróvad vadászati idénye is novemberben kezdődik a szigetközi területen. „Jónak mutatkozik az idei apróvadállomány" – mondta dr. Kovács Péter, a társaság elnöke. Szerinte ez egyrészt köszönhető annak, hogy a tavalyi árvíz miatt lényegesen csökkent a vaddisznóállomány a területen. A vaddisznók ugyanis az egyik legnagyobb ellenségei az apróvadaknak, nagy kárt tudnak tenni a földön fészkelő fácánok, nyulak szaporulatában. Emellett az intenzív ragadozógyérítés és a kedvező időjárás is segített az apróvad állományának növekedésében. Tavaly az átlagosnál jóval gyérebb volt a fácán- és nyúlteríték. Most azonban az átlagnál is jobb eredmény mutatkozik – tette hozzá az elnök.

Agroinform

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.12.14.
Talányos halárak
A következő hetek nagy kérdése: miként alakul a hal ára? Ugyanis kivétel nélkül minden halfaj a nyár közepétől mostanáig drágább volt, mint korábban. Viszont lehet, hogy éppen a karácsonyi szezon fogja letörni az árakat, ahogyan az mifelénk lenni szokott. Furcsa mód éppen olyankor a legolcsóbb nálunk a hal, amikor a legnagyobb rá a kereslet. Igaz, ekkor a legbővebb a kínálat is, viszont most nem biztos, hogy jól járnak a fogyasztók. A kánikula, az aszályos nyár, valamint a hatóságok miatt az idén sokkal kevesebb hal termett a tavakban.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:58
2017.12.14.
Hóbogyó pirosban
Nem túlzás világvándornak nevezni a hóbogyó ősi változatát, amely Észak-Amerikában honos, s onnan terjedt el szinte az egész földkerekségen. Ez a loncféle különösen szívós és jól alkalmazkodó, eredeti termőhelyei az árnyékos, nedves hegyoldalak erdős-cserjés területei, illetve a folyópartok, árterek ligetei, ahol az apróvadaknak szolgált-szolgál jó búvóhelyül. Hajtása és fehér bogyótermése szarvasok, vadjuhok fontos tápláléka Észak-Amerikában.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:56
2017.12.14.
Vidám hétalvók
Legelterjedtebb pelefajunk a mogyorós pele, azonban félénksége és rejtőzködő életmódja miatt igen ritkán találkozhatunk vele. Mostanság pedig egyáltalán nem, hiszen a lombhullással már megvetette az ágyát, s hosszú álomba merült a téli fészekben. Ez jellemzően a sűrű cserjék tövén, a föld alatt, a gyökerek védelmében rejtőzik, de a kisemlősöknek szánt mesterséges odút is szívesen elfogadja téli alvótanyának.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:53
2017.12.14.
Oázis a sivatagban
EGYEDÜL KÜZD biokertészi elveiért és gyakorlatáért Szabó Csaba, a szentesi bolgárkertészek örököse. A hagyományt az újítással ötvözik termékei. A föld mellett a halott lények újraélesztése a szenvedélye. Nem pusztán gazdasági tevékenységgel foglalkozik a szentesi Szabó Csaba biokertész. Életébe nemcsak a hagyományos zöldségek és gyümölcsök természetes módszerekkel termelése, azok újszerű feldolgozása, az ízek szokatlan társítása, a mindezekről való elemző gondolkodás fér bele, hanem emellett meghökkentő képzőművészeti alkotómunkát is végez.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:51
2017.12.14.
Ünnepi razzia
Már megkezdődött az egyik legkritikusabb időszak: a karácsonyi és a szilveszteri vásárlási őrületet számos lelketlen kereskedő arra használja, hogy gyenge minőségű, hamisított termékeket sózzon rá a vevőkre. Ezt elkerülendő, a hatóságok évről évre összehangolt akciókkal végzik az ellenőrzéseket. December első napjától ismét megindultak a razziák, s a hónap végéig tartanak. A fő koordinátor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a kereskedők piacokon, vásárokban, kisebb-nagyobb üzletekben bárhol számíthatnak vizitekre.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:50
2017.12.13.
Egyszerűbbé válik a kéknyelv betegségre fogékony állatok kiszállítása
A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt 2017. december 4-étől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hazánk teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot. A szezonális vektormentes időszak kezdetét a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozták meg a szakemberek. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a továbbtartásra szánt, a kéknyelv betegségre fogékony állatokat előzetes védőoltás nélkül szállítsák hazánk területéről az alacsonyabb kockázatú, vagy a betegségtől mentes területekre.
Agroinform - Beküldve: 21:2:15
2017.12.13.
Egyre kevesebb a gyógynövény, de ez megfordítható
A begyűjtött és termesztett gyógynövény mennyisége folyamatosan csökken, a tendencia megfordításához a gyűjtés, valamint a termesztés területén is váltásra van szükség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. A gyógynövényágazat 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja Magyarországon, továbbá az idegenforgalom számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt – írja a NAK. Az összegzés szerint Magyarországon reneszánszát éli a gyógy-, fűszer-, aroma és ipari növények iránti kereslet, gyűjtésük és termelésük éves szinten mintegy 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövények elsődleges feldolgozását végző 20-25 üzemben mintegy kétezer ember dolgozik.
Agroinform - Beküldve: 21:2:13
2017.12.13.
Vonzó termék előállítása szennyvizekből? Kutatják a technológiát uniós támogatással
Másfél milliárd forintot fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra az UTB vezette konzorcium. Több mint másfél milliárd forint összegű európai uniós forrást fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium - közölte a társaság. A projektben komplex szennyvíztisztító-telepi, új technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmát hasznosítják.
Agrotrend - Beküldve: 21:2:5
2017.12.12.
A sertéspestis hazai kitörése a baromfiágazat forgalmára is kihatna
A madárinfluenza nem múlt el örökre, így fel kell készülni arra, hogy a betegség valamilyen változata a közeli vagy a távoli jövőben bármikor felbukkanhat Magyarországon. A leghatásosabban távol tartani a megelőzéssel lehet. 2017. november 30-án és december 1-jén ötödik alkalommal zajlott az Agrárszektor-konferencia, amelyen több aktuális téma volt napirenden, többek között az afrikai sertéspestis hazai megjelenésének megelőzése, felbukkanása esetén lehetséges következmények – írja a nak.hu.
Agroinform - Beküldve: 22:34:7
2017.12.12.
Komoly szerepük van a folyamatos mézvizsgálatoknak
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közreműködésével kiemelt figyelmet fordít a hazai üzletekben, piacokon árusított mézek minőség-ellenőrzésére. Ehhez a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított támogatási lehetőséget is igénybe veszik – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tizedik Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztiválon. Az ágazat egyik legfontosabb feladataként azt jelölte meg, hogy tudatosítani kell a hazai méz előnyösebb tulajdonságait a külföldről vagy az Európai Unión kívülről érkezettekhez képest.
Agroinform - Beküldve: 22:34:3
2017.12.12.
Ön kóstolta már az édeskömény mézet?
A 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét. A gyulai Mikóné Hirth Beáta édeskömény méze Az év kiváló magyar méze 2017 díja mellett a legjobb egyéb fajtaméz-kategória első helyezettje is lett – tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató. Akácmézből száznál több nevezés érkezett, ezért a szervezők úgy döntöttek, két első díjat osztanak ki. Ezt a kecskeméti Remete Roland és a bonyhádi Hammer Ferenc termelő érdemelte ki idén.
Agroinform - Beküldve: 22:33:58
2017.12.11.
Először lett mátrai borász az Év Bortermelője
December 7-én kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. Az idei díjat Szőke Mátyás kapta a Mátrai borvidékről. Az „Év Bortermelője Magyarországon” díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Agronapló - Beküldve: 23:41:21
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34856db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120