Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 6. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

Már készítik az erdei "menzát"

Szoktató etetéssel megkezdte a felkészülést a téli vadetetésre a Szigetköz Vadásztársaság. Jónak ígérkezik a területen az apróvad novemberben induló vadászszezonja. Bár a télies időjárásra remélhetőleg még várni kell, a szigetközi vad etetésére már felkészült a Szigetköz Vadásztársaság. Az állatok ugyan bőségesen találnak még táplálékot a természetben, de a társaság már most megkezdte az úgynevezett szoktató etetést.

Erre azért van szükség, hogy a vad még a havazás előtt megtalálja az etetőhelyeket és odaszokjon azokhoz – mondta Hábereiter Tibor, a Szigetköz Vadásztársaság vadászmestere. Ezzel a vadkár is csökkenthető, hiszen a tavalyi kukoricatarlókat beszántották, gabonát vetettek a helyére, de óhatatlanul került kukorica a földbe. A vaddisznó pedig azt előszeretettel kitúrja. Jól megválasztott etetőhellyel a túrási kár csökkenthető, ugyanúgy, mint a fiatal erdőtelepítésekben az őz rágási kára.

Ahogy erősödik a hideg és megjön a hó, egyre többször közelíti meg a vad a kihelyezett speciális etetőket. Ilyenkor már ezekből szerzik a táplálékot, mert másutt nem találnak. A vadászmester elmondta: a társaság tíz hektár kukoricavetéssel felkészült a téli vadetetésre. A terményt most kezdik learatni és betárolni. Emellett vásároltak cukorrépát, a tél során folyamatosan szerzik majd be a szilázstakarmányt a nagyvad részére. Az apróvadnak pedig a kukorica mellé napraforgót tárolnak be. A társaság mintegy 16 ezer hektáros területén a több mint száz apróvadetetőt és számos szórót folyamatosan töltik majd fel takarmánnyal.

Nemcsak a szoktató etetés, hanem az apróvad vadászati idénye is novemberben kezdődik a szigetközi területen. „Jónak mutatkozik az idei apróvadállomány" – mondta dr. Kovács Péter, a társaság elnöke. Szerinte ez egyrészt köszönhető annak, hogy a tavalyi árvíz miatt lényegesen csökkent a vaddisznóállomány a területen. A vaddisznók ugyanis az egyik legnagyobb ellenségei az apróvadaknak, nagy kárt tudnak tenni a földön fészkelő fácánok, nyulak szaporulatában. Emellett az intenzív ragadozógyérítés és a kedvező időjárás is segített az apróvad állományának növekedésében. Tavaly az átlagosnál jóval gyérebb volt a fácán- és nyúlteríték. Most azonban az átlagnál is jobb eredmény mutatkozik – tette hozzá az elnök.

Agroinform

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.6.26.
Jól öltözött kertészek
Bármilyen melegünk legyen is, napsütésben érdemes szellős, zárt öltözetben és védőkesztyűben füvet nyírni, kapálni vagy ágat nyesni. A napfény hatására nemcsak egyes gyógyszerek – bizonyos antibiotikumok, vízhajtók –, hanem növények is kiválthatnak allergiás reakciót – mondta Nagy Katalin, a Honvéd Kórház bőrgyógyász főorvosa az InfoRádiónak. A bőrirritációt okozó növények – mint például a paszternák, a zeller, a petrezselyem, a kaukázusi medvetalp és az útifű – nedve és a napfény együttesen súlyos, az égéshez hasonlító bőrkiütést, pirosodást, hólyagos gyulladást okozhatnak, és e sebek gyakran maradandó hegekkel gyógyulnak.
Szabad Föld - Beküldve: 0:51:58
2017.6.26.
A kormány pályázattal segíti az áprilisi mátrai hó utáni erdőtelepítést
A hatalmas pusztítást okozó áprilisi hó a vegetációs időszakban érte a mátrai területeket, a károk elhárítása, majd a felújítás a tönkrement erdőterületeken fontos feladat, a kormány megfelelő pályázatokkal segíti az erdőtelepítést - mondta az MTI-nek a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor egy erdészeti bemutatón vett rész Gyöngyössolymoson, majd a kárt szenvedett erdőterületeket járta be, illetve megismerkedett az Egererdő Zrt. kármentő munkájával.
Agroinform - Beküldve: 0:36:12
2017.6.26.
Ürgebemutatóra is jut a fejlesztési forrásokból
Több mint százezer hektáron javulhat a természeti és természetközeli élőhelyek állapota 2020-ig az eddig soha nem látott mértékű európai uniós támogatásoknak és a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően. E fejlesztési forrásokból valósulhatott meg többek között az egyedülálló tihanyi ürgebemutató is – jelentette ki Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tihanyi projektbemutató rendezvényén.
Agrotrend - Beküldve: 0:35:44
2017.6.24.
Már több száz termelői piac működik az országban
A kamara célja, hogy minél többen válasszák a termelői és hagyományos piacokat rendszeres bevásárlásuk helyéül, így a termelők, élelmiszer-előállítók és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat erősödjön. Ezért a NAK internetes portálján országos, térképes piackereső szolgáltatással is segíti a vásárlókat és a termelőket: a felület segítségével a piacokról, valamint konkrétan az egyes termelőkről, árusokról és termékeikről is lehet informálódni.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:50:19
2017.6.24.
Mitől sárgulhat idő előtt a meggy- és cseresznyefák levele?
A korai sárgás lombszíneződést és lombhullásért egy kórokozó lehet felelős. Ez a kórokozó a Blumeriella jaapii, azaz a cseresznye és meggy blumeriellás levélfoltossága. A betegség fejlődéséhez már kevés csapadék is elegendő. A meggy- és cseresznyefák lombját fertőzi meg a betegség, majd a levéllemez sárgára színeződve, akár a betakarítás idején is a talajra hullhat. Csapadékosabb idő esetén a levelek fonákján sárgásfehér szaporítóképletek alakulnak ki, amelyek szabad szemmel is láthatók.
Agrotrend - Beküldve: 23:50:5
2017.6.23.
Tarol a magyar dinnye a világpiacon
Szezon előtti egyeztetést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselői. Az egyeztetés során az áruházláncok ígéretet tettek, hogy mire a magyar szabadföldi dinnye a boltokba kerül, nem lesz már import dinnye, vagyis kevesebbet rendelnek már addig is belőle. Remélhetőleg július első hetére már csak a magyar dinnye lesz a polcokon - közölte Göcző Mátyás a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke az agrárszektor.hu-val.
Agrárszektor - Beküldve: 10:15:17
2017.6.22.
Hőségriadó idején az állatokra is jobban oda kell figyelni
Szigorúan ellenőrzik az állatok szállítását különösen a nyári nagy melegben - mondta az InfoRádiónak Pallós László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatóságának helyettes vezetője. Ahogy az embereket, az állatokat is megviseli az extrém magas hőmérséklet, de ameddig mi be tudunk húzódni árnyékos, hűvös helyre, az állatok ki vannak nekünk szolgáltatva, ezért nagyon oda kell figyelni rájuk – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatvédelmi Igazgatóságának helyettes vezetője. Pallós László hozzátette, fontos, hogy a szabadban lévő állatoknak biztosítsunk árnyékos helyet és folyamatosan kapjanak ivóvizet.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:51:39
2017.6.22.
Szépséges kártevő
Lassan felkészülhetünk az utóbbi évekig szinte minden betegségnek, kártevőnek ellenálló buxusbokrok újbóli védelmére. Támad ugyanis a puszpángmoly, vagy más néven puszpángilonca második generációja. Az első tavasszal jelent meg, s aki nem permetezett rovarölővel, annak vagy a bokra egészét, vagy egy jó részét már felzabálták a falánk és nagyra növő hernyók. A puszpángmoly ugyanis meglehetősen termetes lepke: kiterjesztett szárnya 3-5 centis, így zöldes, sávos és fekete fejű lárvái is elérik e méretet. Bár korábban már írtunk erről a betelepült kártevőről, olvasóink ismét kérték, hogy szóljunk róla.
Szabad Föld - Beküldve: 23:51:34
2017.6.22.
Nyomoz a NÉBIH a hepatitises húsok után
A vágóhidakra is kerülhetett a fertőzött állatokból, ezért országos ellenőrzést rendeltek el. A legális forrásból származó termékek biztonságosak. Még az idén széleskörű vizsgálatot indít a hepatitises sertéshúsok kiszűrésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az utóbbi napokban Angliában nagy riadalmat keltett vírusról ugyanis egyelőre nincsenek pontos információi a hatóságnak, így előfordulhat, hogy a hazai fogyasztók is találkozhatnak fertőzött áruval. A terméktanács szerint ugyanakkor pánikra semmi ok, a legális forrásból származó termékek biztonságosak – írja a Magyar Idők.
Agrotrend - Beküldve: 23:51:13
2017.6.21.
Ismét tűzgyújtási tilalom van
Az erős felmelegedés, szeles időjárás és a csapadékmentes napok következtében fokozódott a tűzveszély Magyarország erdeiben, ezért mától átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. A tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:43:38
2017.6.20.
Tollgombóc
A törpe kokinok kétségkívül két lábon járó tollgombócnak látszanak, s úgy tűnik, népszerűségük már több mint egy évszázada töretlen kontinensünkön. Az utóbbi években soha nem látott szín- és rajzváltozatú példányai jelentek meg a magyar gazdák portáin is. A hazai tenyésztők is jeleskednek a fajta nemesítésében, így többek között kiváló minőségű sárga törpekokinokkal is büszkélkedhetünk.
Figyelő - Beküldve: 0:30:49
2017.6.19.
Az „ígért földjének” íze Zalában, avagy mindent a fügéről
Egzotikus növények márpedig megteremnek Magyarországon. Datolyaszilva, kivi, füge és az indián banán is ragyogóan érik Zalában. A megyében több ezer datolyaszilva és kivitő virul háztájiban: Becsehelyen komoly ültetvény van datolyaszilvából, Tormaföldén pedig ott díszeleg Európa legnagyobb fügeültetvénye. Hat hektáron 1200 tő él, 20 fajtáját nevelik itt az egyik legősibb kultúrnövénynek.
Agrotrend - Beküldve: 2:2:38
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33480db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120