Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 10. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

Már készítik az erdei "menzát"

Szoktató etetéssel megkezdte a felkészülést a téli vadetetésre a Szigetköz Vadásztársaság. Jónak ígérkezik a területen az apróvad novemberben induló vadászszezonja. Bár a télies időjárásra remélhetőleg még várni kell, a szigetközi vad etetésére már felkészült a Szigetköz Vadásztársaság. Az állatok ugyan bőségesen találnak még táplálékot a természetben, de a társaság már most megkezdte az úgynevezett szoktató etetést.

Erre azért van szükség, hogy a vad még a havazás előtt megtalálja az etetőhelyeket és odaszokjon azokhoz – mondta Hábereiter Tibor, a Szigetköz Vadásztársaság vadászmestere. Ezzel a vadkár is csökkenthető, hiszen a tavalyi kukoricatarlókat beszántották, gabonát vetettek a helyére, de óhatatlanul került kukorica a földbe. A vaddisznó pedig azt előszeretettel kitúrja. Jól megválasztott etetőhellyel a túrási kár csökkenthető, ugyanúgy, mint a fiatal erdőtelepítésekben az őz rágási kára.

Ahogy erősödik a hideg és megjön a hó, egyre többször közelíti meg a vad a kihelyezett speciális etetőket. Ilyenkor már ezekből szerzik a táplálékot, mert másutt nem találnak. A vadászmester elmondta: a társaság tíz hektár kukoricavetéssel felkészült a téli vadetetésre. A terményt most kezdik learatni és betárolni. Emellett vásároltak cukorrépát, a tél során folyamatosan szerzik majd be a szilázstakarmányt a nagyvad részére. Az apróvadnak pedig a kukorica mellé napraforgót tárolnak be. A társaság mintegy 16 ezer hektáros területén a több mint száz apróvadetetőt és számos szórót folyamatosan töltik majd fel takarmánnyal.

Nemcsak a szoktató etetés, hanem az apróvad vadászati idénye is novemberben kezdődik a szigetközi területen. „Jónak mutatkozik az idei apróvadállomány" – mondta dr. Kovács Péter, a társaság elnöke. Szerinte ez egyrészt köszönhető annak, hogy a tavalyi árvíz miatt lényegesen csökkent a vaddisznóállomány a területen. A vaddisznók ugyanis az egyik legnagyobb ellenségei az apróvadaknak, nagy kárt tudnak tenni a földön fészkelő fácánok, nyulak szaporulatában. Emellett az intenzív ragadozógyérítés és a kedvező időjárás is segített az apróvad állományának növekedésében. Tavaly az átlagosnál jóval gyérebb volt a fácán- és nyúlteríték. Most azonban az átlagnál is jobb eredmény mutatkozik – tette hozzá az elnök.

Agroinform

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.10.17.
A munkavédelmi előírások már egy alkalmazott esetén is kötelezőek
"Biztonságos munkavégzés a terepen" címmel munkavédelmi témájú tájékoztató sorozatot szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely a nemzetgazdasági tárca által indított kampányhoz kapcsolódik, és amelyen részt vehetnek induló vállalkozások képviselői is. Veszélyes ágazat a mezőgazdaság, 2016-ban ebben az ágazatban történt a legtöbb végzetes kimenetelű baleset. 18 alkalommal fordult elő egy év alatt halálos baleset. Fontos tisztában lenni a munkavédelmi kötelezettségeinkkel, hiszen már egy személy foglalkoztatása esetén is a vállalkozó felelős a munkatárs testi, lelki épségéért.
Agroinform - Beküldve: 0:0:51
2017.10.16.
Informatikai fejlesztésekkel erősíti halgazdálkodási ellenőrzéseit a Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 241 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program MAHOP-3.2-2016 „Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása” című konstrukció keretében, amelyből tovább erősíti eszköztárát az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez. A projekt többek között elősegíti a hatósági ellenőrzéseket támogató informatikai rendszer fejlesztését, az ellenőrzésben részt vevő szakemberek képzését és a szomszédos országok társhatóságaival történő tapasztalatcserét a halgazdálkodás területén.
Agroinform - Beküldve: 12:17:15
2017.10.16.
Azt hitte, vége a tojásbotránynak?
Bár az elmúlt hetekben már nem találtak újabb szennyezett tojás­szállítmányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az országban, az óvatosság továbbra is indokolt – írta a Magyar Idők szombaton. A hatóság azt tanácsolja, hogy a fogyasztók alaposan nézzék meg, mit tesznek a kosarukba, a termelők pedig csak megbízható forrásból szerezzék be az állományok kezelésére használt szereket.
Agronapló - Beküldve: 12:17:8
2017.10.15.
Útmutató kistermelőknek a jó higiéniai gyakorlathoz
Ingyenesen elérhető a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató. A kifejezetten élelmiszer-előállító kistermelőknek szánt dokumentum segíti az élelmiszer-vállalkozásokat a rájuk vonatkozó jogszabályok értelmezésében, továbbá irányt mutat az általuk végezhető tevékenységek, a tőlük elvárt igazolások, nyilvántartások és jelölések rendszerében.
Agroinform - Beküldve: 20:26:7
2017.10.15.
Logisztikai központok segíthetik a családi gazdálkodók és őstermelők értékesítését
Logisztikai rendszert tervez kialakítani egy-egy térségben a kormány, hogy ezzel segítse a családi gazdaságok értékesítési tevékenységét. Mellettük az őstermelők kiemelt támogatása is fontos. Elfogadhatatlannak nevezte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a nyugat-európai és a közép-európai piacokra szánt élelmiszerek kettős minőségét pénteken, Székesfehérváron, a harmadik alkalommal sorra kerülő Fejér megyei termelői mustra sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy a probléma még fontosabb területté teszi az élelmiszer-minőség ellenőrzését, és megjegyezte, hogy csak rövid ellátási láncokkal, a termelő és a vevő közvetlen kapcsolatával lehet az áruk minőségét, frissességét garantálni.
Agroinform - Beküldve: 20:26:5
2017.10.12.
Eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka is
Az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott a Vasi vadkörte pálinka - jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón a Magyar Pálinka Házában. Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.
Agrotrend - Beküldve: 1:24:43
2017.10.12.
Létrejön az üvegházhatású gázok hazai adatbázisa
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 350 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból hozza létre az üvegházhatású gázok nyilvántartására alkalmas Nemzeti Üvegházgáz Adatbázist. Az adatbázis használata hozzájárulhat Magyarország klímaváltozással kapcsolatos törekvéseinek sikeréhez, a fenntartható gazdaság kialakításához. A 2019 nyaráig megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően Magyarország eredményesebben, szakszerűbben és pontosabban felelhet meg a különböző nemzetközi és európai uniós jelentéstételi kötelezettségeknek.
Agrotrend - Beküldve: 1:24:41
2017.10.11.
Vegyszerek nélkül
Sokunk képzeletében él egy olyan kert, amiben vegyszeres beavatkozások nélkül minden megterem, egészséges zöldségeket, gyümölcsöket ad az asztalunkra, és ráadásul még szép is. Ilyen Sipos Márta kertje a fővárostól alig 30 kilométerre, a Duna bal partján fekvő kis településen, Majosházán. Zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények, és közel száz tő rózsa népesíti be.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:59
2017.10.10.
Hipermodern eszköz buktathatja le az élelmiszermultikat
Hordozható digitális készülékkel ellenőrizhetik hamarosan a boltokban a fogyasztók, hogy a megvásárolni kívánt élelmiszerek valóban a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazzák-e. Olyan programok is készülnek, amelyekkel lehetővé válhat, hogy az éttermekben "robotséf" készítse el ételeinket az általunk megadott paraméterek szerint. Az Európai Unió az új technológiákkal és alkalmazásokkal érné el, hogy a fogyasztók étkezési szokásai egészségesebbé váljanak.
Agrárszektor - Beküldve: 23:58:13
2017.10.9.
Országszerte elfogyott a tűzifa, a maradék egyre drágább
Megint országos méretűvé vált a tűzifahiány, ahol pedig mégis kapható, ott jelentős drágulással találkozhat a lakosság. A Belügyminisztérium egyre több szociális tűzifát kell hogy kiosszon az önkormányzatoknak. A mi cégünk kapcsolatban van a Dunántúltól a Nyírségig sok olyan vállalkozással, amely fakitermeléssel, illetve tűzifaszállítással foglalkozik. Mindenhol ugyanezzel a problémával szembesülnek – mondta a Magyar Nemzetnek Várady Attila, az egyik szolnoki Tüzép ügyvezetője. Szerinte az Erdélyből való beszerzés is komoly mértékben csökkent.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:52
2017.10.9.
Dopping és a gyógynövények
Minden komoly sportolónak tisztában kell lennie azzal, hogy a tiszta verseny érdekében a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) tiltja a versenyeken minden olyan anyag felhasználását a lovaknál, amelyek teljesítménynövelő hatásúak. Nem használhatóak például nyugtató vagy élénkítő hatású szerek, vagy olyanok, melyek a betegségek tüneteit elnyomják, például a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövények.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:50
2017.10.9.
Algériában is elismerik a magyar haltermelés eredményeit
Tavaly ősszel kormánydelegáció utazott Algériába, ahová magyar halas szakemberek is elkísérték a Földművelésügyi Minisztérium küldöttségét. Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke is jelen volt azokon a tárgyalásokon, amelyeken az algériai halászati ágazati vezetők kérték a szakmai együttműködést. Az idén tavasszal pedig már algériai küldöttség látogatott hazánkba, s gazdasági együttműködést is aláírtak arról, hogy ivadékhalat szállítanak a magyarok Algériába.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:47
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34376db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120