Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 8. 21.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

A tej hűtése, hűtési módszerei

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el. A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni.

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el.

A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni. A csírák szaporodása 6 °C alatt lényegesen mérséklődik, ennek megfelelően a hűtést úgy kell ütemezni, hogy a tej hőmérséklete a fejest követő egy órán belül a 8°C-t, 2 órán belül pedig a 4–5 °C hőmérsékletet elérje. Kutatok tapasztalatai szerint hűtéssel a baktériumokat elölni nem lehet. Ha a tej felmelegszik‚a baktériumok újra szaporodni fognak es a tej megsavanyodik, illetve megromlik.

A hideget tűrő baktériumfajok – ha lassabban is – meg ezen a hőmérsékleten is képesek szaporodni, ezért a tejtermelőnek arra kell törekedni, hogy a fejes során minél kevesebb baktérium kerüljön a tejbe. A korábbi évtizedekben – faluhelyen – a tej csörgedeztető vagy bordáshűtőn való hűtését alkalmaztak. Előnye volt, hogy a tej hűtés közben szellőzött is. A tej hűtésére vízhűtést alkalmaztak. A legjobb hűtési hatásfok mellett is csak a hűtővíz hőmérsékleténél 2–3°C-kal nagyobb hőmérsékletre tudtunk hűteni. Ez a hűtési eljárás nem felelt meg a szakmai elvárásoknak. A követelményeknek megfelelő tejhőmérséklet csakis gépi hűtéssel biztosítható. Egyes helyeken megpróbálkoztak jeges vizes hűtéssel is, azonban ez sem felelt meg a minőségi előírásoknak.

A szakemberek ajánlása szerint a tejhűtés leghatékonyabb módszere a „pillanathűtés”, amikor a tejet a kifejés után zárt rendszerben, lemezes hőcserélővel azonnal a kívánt hőmérsékletre hűtik. A hűtőben a lemezek egyik oldalán vékony rétegben a tej, a másik oldalon – ellenáramban – a hűtőközeg, rendszerint jeges víz folyik. A tejet es a hűtőközeget szivattyúk továbbítják. Ez a módszer nemcsak a gyors hűtés biztosítása, hanem energiatakarékossága miatt is az egyik legkorszerűbb eljárás. Alkalmazása azonban jelentős beruházási igénye folytan csak nagyobb tejmennyiséget előállító gazdaságokban kifizetődő. Pillanathűtés eseten a tej tarolása külön eszközt igényel. Erre a célra megfelelőek a zárt, siló rendszerű tej tarolok. A lemezes hűtők folyadék-áramoltatással jól tisztíthatok, azonban a nagy felületre való tekintettel időnként szét kell szerelni, és a lerakodásokat kézi tisztítással kell eltávolítani.

Kisebb tejházak és tejgyűjtők szamara a tartályhűtés ajánlott. A hűtő-taroló tartályok 200–5000 literes, rozsdamentes acélból készült, kettősfalu szigetelt, keverővel felszerelt berendezések. Lehetnek közvetlen vagy közvetett hűtésűek, amelyek közül a közvetlen hűtésűek az elterjedtebbek. Közvetlen hűtés eseten a tejtartály és a szigetelt fal között – illetve a fenékrészen kerül elhelyezésre a hűtőberendezés elpárologtató csőkígyója –, a hűtő aggregát a tartályon kívül tálalható. A hőmérséklet és a keverés szabályozása automatikus. A tejhűtő-tárolók féltetlen előnye, hogy a tej kevesebb felülettel érintkezik, mint a pillanathűtés során, mert a hűtés es a tárolás ugyanabban a berendezésben történik. A hűtőtároló tartály kiválasztásánál fontos szempont, hogy a hűtőkapacitást többnyire feltöltésre méretezik. Napi kétszeri fejest és egyszeri elszállítást feltételezve a hűtési sebesség akkor megfelelő, ha a második fejesből származó tőgy meleg tej rátöltése után az összes tej 2 órán belül ismét eléri a 4–5 C tarolási hőmérsékletet.

A 25–200 liter tejet termelő kisgazdaságok szamara a tej gyors lehűtéséhez a kannahűtők alkalmazása a legcélszerűbb. Ezek a hűtők jeges vizet előállító berendezések, amelyek olyan kialakításúak, hogy a jeges vízbe 1–4 db kanna állítható. A tejeskannákba a töltőnyilast lezáró fedélbe épített keverő nyúlik, amely a tejet a hűtés alatt mozgásban tartja‚ így biztosítva a jó hőátadást. Ezzel a módszerrel a tej gazdaságosan és rövid idő alatt 4–5°C-ra hűthető.

A tejhűtéssel nem rendelkező gazdaságokban a kifejt tejet a szűrés után hideg vízben vagy hűtőszekrényben javasolt előhűteni és tarolni. Az így kezelt tejet mielőbb gépi hűtéssel felszerelt gyűjtőcsarnokba vagy feldolgozó üzembe kell szállítani. A fejest és a tejgyűjtést úgy kell ütemezni, hogy a tej gyors hűtése ez esetben is biztosított legyen.

Végezetül javasoljuk, hogy a tejet az elszállításig vagy a feldolgozásig minősége megőrzése érdekében hidegen, 4–5°C hőmérsékleten taroljuk. Laboratóriumi kutatások szerint 4°C-on 4 óra elteltével alig nőtt a baktériumok száma, vagyis a minőség gyakorlatilag változatlan maradt. Ellenben 8 °C hőmérsékleten mar 24 óra tarolás után csíraszám-emelkedés tapasztalható. A tej termőhelyi hűtve tarolására érdemes odafigyelni és a fentebb bemutatott hűtő eszközöket, berendezéseket szakszerűen alkalmazni. Jó, ha a tárolókapacitást az átlagos napi tejtermelés legalább másfélszeresére méretezik az állattartók.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.8.21.
Nem tisztul a tojásügy – vegyük a friss hazai tojást!
Amíg a fipronillal szennyezett tojások ügye Európában nem tisztul le, addig Magyarországon a fogyasztók inkább a friss és jó minőségű, fipronil mentes magyar tojásokat válasszák - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Az igazgató felidézte, hogy a fipronillal szennyezett hollandiai tojások miatt kialakult helyzet több mint két hete kezdődött, akkor Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elrendelte valamennyi külföldről érkező tojásszállítmány vizsgálatát, ezt a NÉBIH azóta is végzi.
Agrotrend - Beküldve: 23:59:22
2017.8.21.
Javíthatja a nyúltenyésztők helyzetét a fogyasztás növelése
Növelni kell a nyúlhús fogyasztását Magyarországon ahhoz, hogy stabilizálni lehessen a nyúltenyésztők helyzetét - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben. Nagy István, a Farmer Expón rendezett nyúltenyésztési fórumot követő sajtótájékoztatón elmondta: a nyúltenyésztés a rendszerváltás után kifejezetten exportorientált ágazattá vált, a Magyarországon előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül.
Agrotrend - Beküldve: 23:59:19
2017.8.21.
Veszélyes vagy sem a gombaméreg a kenyérben?
Az aratás környékén minden évben fellángolnak a gabonákban található gombatoxinok veszélyeiről szóló viták. Eközben a vásárlók továbbra is fogyasztanak kenyeret, pékárut vagy gabonapelyhet, mégsem történnek tömeges, vagy súlyos megbetegedések. Ugyanakkor egyre több háztartásban otthon dolgozzák fel a megvásárolt gabonát, ami viszont veszéllyel járhat, ezért ezeket érdemes a bevizsgáltatni a legveszélyesebb toxinokra.
Agrárszektor - Beküldve: 23:59:16
2017.8.20.
Magyar méztermékek a gasztronómiai elitklubban
A magyar márka Dr. Honey-méz ismét díjakat söpört be a 2017-es Great Taste Awardon. Ezúttal a gyártó cég két különleges terméke nyerte el a zsűri tetszését. A Great Taste, a világ egyik legnagyobb presztízsű díja az élelmiszeriparban, amelyet a vakkóstolás során ténylegesen legjobbnak bizonyuló élelmiszereknek és italoknak ítél oda a zsűri elismeréseit. Most nyilvánosságra hozták a 2017-es díjazott termékek listáját.
Agrotrend - Beküldve: 20:27:6
2017.8.19.
Berobbant az új magyar sör: háromszor annyi fogy, mint gondolták
Meglepte a hazai sörszakmát, sőt, még magát a gyártót is a Soproni IPA sikere: az agrárszektor.hu információi szerint nemcsak a boltokban fogynak gyorsan a készletek, hanem a szórakozóhelyeken, éttermekben is folyamatosan növeli a disztribúciót a gyártó HEINEKEN Hungária. A helyzetre a konkurencia is reagál: az idei nyáron egyre több sörkülönlegességgel találkozhat a magyar átlagfogyasztó.
Agrárszektor - Beküldve: 20:53:50
2017.8.18.
A hazai tojás malmára hajthatja a vizet a holland tojásbotrány
Egyelőre hazánkban nem találtak atkairtóval szennyezett külföldi tojást a hatóságok, északi szomszédunknál többcsomagnyi gyanús áru került elő egy raktárból. A Lengyelországból érkezett árukról egyelőre nem lehet tudni, hogy tartalmaznak-e szermaradványt, de a hónap végéig minden beérkező tételt megvizsgálnak. Bár a hazai boltokba szinte biztos, hogy nem került rovarölő szerrel fertőzött tojás, a több nyugat-európai országot érintő botrány közvetett módon a magyar tojáspiacra is hatással lehet.
Agrotrend - Beküldve: 23:33:38
2017.8.15.
Jó áron veszik a szilvát
Bár sok új fajtáról szó esett Kecelen, a szilva szakmai napon, úgy tűnik, konzervatív marad a fajtahasználatunk, amit piaci és környezeti tényezők is magyaráznak. Nyugat-Európában keresett a lepotica-típusú szilva. Az idén az európai fagykárok miatt különösen jól húz a piac, de nem szabad megfeledkeznünk arról, mennyi megoldandó probléma van az ágazatban. A rendezvény egyik szervezője, az évenként mintegy 3000 tonna szilvát exportáló Fresh Fruit Tész vezetője, Juhos Csaba elmondta, hogy ennek a mennyiségnek közel a fele Cacanska lepotica, ezen kívül elsősorban Cacanska rana, President és Stanley fajtákat termesztenek a tész tagjai. Kecel környékén korán érnek a gyümölcsök, az első szilvaszállítmányokat július elején tudják indítani a Cacanska rana fajtából, a szüret pedig szeptemberben zárul a Presidenttel.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 1:26:36
2017.8.15.
Nem emelkedik a tojás ára a botrány ellenére
A szennyezett tojások mennyisége önmagában ugyan nagy, azonban az európai termeléshez képest kis volumen. A szennyezett tojások darabszáma és volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja - mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
Agrotrend - Beküldve: 1:25:44
2017.8.15.
Tartósítószer mentes technológiára váltott a Gloster konzervgyára
Uniós és hazai forrásból csaknem 1,3 milliárd forintot fordított konzervgyártási technológiájának fejlesztésére, a tartósítószerek mellőzése érdekében a máriapócsi Gloster Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. - közölte a társaság az MTI-vel. A társaság olyan technológiát fejlesztett ki, melynek során a konzervek tartósításhoz nem alkalmaznak tartósítószert vagy egyéb mesterséges adalékanyagot, helyette vákuumzárási és hőkezelési eljárást alkalmaznak. Az üzemcsarnokot is bővítették. A beruházásnak köszönhetően a vállalat 78 munkahelyet tudott megőrizni és nyolc új álláshelyet teremtett.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 1:25:42
2017.8.14.
Reménykednek a termelők, emelkedhet a méz ára
Argentínában és Amerikában kriminális rossz volt a termés, azonban az Ukrán import lenyomta az árakat. Ősszel viszont helyre billenhet a magyar termelők helyzete. Hiába volt gyenge a termés Argentínában, kínálati piac alakult ki Európában, többek közt Magyarországon is, és ez az év eleji szintre vetette vissza a felvásárlási árakat – mondta a Világgazdaságnak Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke. A vegyes mézet a szezon kezdetén 700-750 forintos kilónkénti áron tudták eladni a méhészek, ami fokozatosan visszaesett 550-600 forintra, körülbelül három hete pedig le is állt a felvásárlás.
Agroinform - Beküldve: 23:53:8
2017.8.13.
Mostantól a virsli jobb lesz ugyan, de mi lesz a silány utánzatokkal?
Hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely magasabb hústartalmat ír elő a felvágottak, a virslik és a párizsik esetében. Ettől még aligha mondhatunk búcsút a húst csak nyomokban tartalmazó, olcsó termékeknek. A marketingesek és a szóviccbajnokok aranykora jöhet el a magyar húsiparban. Életbe lépett ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely az eddiginél szigorúbban határozza meg, mit lehet virslinek vagy párizsinak hívni. Annak viszont a szabályozók nem, csakis a fantázia szab határt, hogy a szigorítás után a termékkategóriából kieső élelmiszereket milyen néven forgalmazzák.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:43:10
2017.8.13.
Finom az idei barack, csak kevés
Minél magasabb a hőmérséklet, annál több kopasz őszibarack és nektarin fogy Magyarországon, a sláger a sárga húsú őszibarack. A meleg időjárás kifejezetten jó hatással van a barack minőségére, a tavaszi fagyok miatt azonban jóval kevesebb gyümölcs kerül idén a kereskedelembe. Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan „kánikulagyümölcs”, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, vagyis most a napokban fogy belőle a legtöbb. Az őszibarackok közül a sárga vagy a fehér húsú egyaránt kedvelt, de ugyanolyan népszerű a molyhos héjú illetve a kopasz típus is, a nektarinból pedig a sárga vagy fehér húsú.
Agrárszektor - Beküldve: 22:43:3
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33936db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120