Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 12. 14.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

A tej hűtése, hűtési módszerei

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el. A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni.

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el.

A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni. A csírák szaporodása 6 °C alatt lényegesen mérséklődik, ennek megfelelően a hűtést úgy kell ütemezni, hogy a tej hőmérséklete a fejest követő egy órán belül a 8°C-t, 2 órán belül pedig a 4–5 °C hőmérsékletet elérje. Kutatok tapasztalatai szerint hűtéssel a baktériumokat elölni nem lehet. Ha a tej felmelegszik‚a baktériumok újra szaporodni fognak es a tej megsavanyodik, illetve megromlik.

A hideget tűrő baktériumfajok – ha lassabban is – meg ezen a hőmérsékleten is képesek szaporodni, ezért a tejtermelőnek arra kell törekedni, hogy a fejes során minél kevesebb baktérium kerüljön a tejbe. A korábbi évtizedekben – faluhelyen – a tej csörgedeztető vagy bordáshűtőn való hűtését alkalmaztak. Előnye volt, hogy a tej hűtés közben szellőzött is. A tej hűtésére vízhűtést alkalmaztak. A legjobb hűtési hatásfok mellett is csak a hűtővíz hőmérsékleténél 2–3°C-kal nagyobb hőmérsékletre tudtunk hűteni. Ez a hűtési eljárás nem felelt meg a szakmai elvárásoknak. A követelményeknek megfelelő tejhőmérséklet csakis gépi hűtéssel biztosítható. Egyes helyeken megpróbálkoztak jeges vizes hűtéssel is, azonban ez sem felelt meg a minőségi előírásoknak.

A szakemberek ajánlása szerint a tejhűtés leghatékonyabb módszere a „pillanathűtés”, amikor a tejet a kifejés után zárt rendszerben, lemezes hőcserélővel azonnal a kívánt hőmérsékletre hűtik. A hűtőben a lemezek egyik oldalán vékony rétegben a tej, a másik oldalon – ellenáramban – a hűtőközeg, rendszerint jeges víz folyik. A tejet es a hűtőközeget szivattyúk továbbítják. Ez a módszer nemcsak a gyors hűtés biztosítása, hanem energiatakarékossága miatt is az egyik legkorszerűbb eljárás. Alkalmazása azonban jelentős beruházási igénye folytan csak nagyobb tejmennyiséget előállító gazdaságokban kifizetődő. Pillanathűtés eseten a tej tarolása külön eszközt igényel. Erre a célra megfelelőek a zárt, siló rendszerű tej tarolok. A lemezes hűtők folyadék-áramoltatással jól tisztíthatok, azonban a nagy felületre való tekintettel időnként szét kell szerelni, és a lerakodásokat kézi tisztítással kell eltávolítani.

Kisebb tejházak és tejgyűjtők szamara a tartályhűtés ajánlott. A hűtő-taroló tartályok 200–5000 literes, rozsdamentes acélból készült, kettősfalu szigetelt, keverővel felszerelt berendezések. Lehetnek közvetlen vagy közvetett hűtésűek, amelyek közül a közvetlen hűtésűek az elterjedtebbek. Közvetlen hűtés eseten a tejtartály és a szigetelt fal között – illetve a fenékrészen kerül elhelyezésre a hűtőberendezés elpárologtató csőkígyója –, a hűtő aggregát a tartályon kívül tálalható. A hőmérséklet és a keverés szabályozása automatikus. A tejhűtő-tárolók féltetlen előnye, hogy a tej kevesebb felülettel érintkezik, mint a pillanathűtés során, mert a hűtés es a tárolás ugyanabban a berendezésben történik. A hűtőtároló tartály kiválasztásánál fontos szempont, hogy a hűtőkapacitást többnyire feltöltésre méretezik. Napi kétszeri fejest és egyszeri elszállítást feltételezve a hűtési sebesség akkor megfelelő, ha a második fejesből származó tőgy meleg tej rátöltése után az összes tej 2 órán belül ismét eléri a 4–5 C tarolási hőmérsékletet.

A 25–200 liter tejet termelő kisgazdaságok szamara a tej gyors lehűtéséhez a kannahűtők alkalmazása a legcélszerűbb. Ezek a hűtők jeges vizet előállító berendezések, amelyek olyan kialakításúak, hogy a jeges vízbe 1–4 db kanna állítható. A tejeskannákba a töltőnyilast lezáró fedélbe épített keverő nyúlik, amely a tejet a hűtés alatt mozgásban tartja‚ így biztosítva a jó hőátadást. Ezzel a módszerrel a tej gazdaságosan és rövid idő alatt 4–5°C-ra hűthető.

A tejhűtéssel nem rendelkező gazdaságokban a kifejt tejet a szűrés után hideg vízben vagy hűtőszekrényben javasolt előhűteni és tarolni. Az így kezelt tejet mielőbb gépi hűtéssel felszerelt gyűjtőcsarnokba vagy feldolgozó üzembe kell szállítani. A fejest és a tejgyűjtést úgy kell ütemezni, hogy a tej gyors hűtése ez esetben is biztosított legyen.

Végezetül javasoljuk, hogy a tejet az elszállításig vagy a feldolgozásig minősége megőrzése érdekében hidegen, 4–5°C hőmérsékleten taroljuk. Laboratóriumi kutatások szerint 4°C-on 4 óra elteltével alig nőtt a baktériumok száma, vagyis a minőség gyakorlatilag változatlan maradt. Ellenben 8 °C hőmérsékleten mar 24 óra tarolás után csíraszám-emelkedés tapasztalható. A tej termőhelyi hűtve tarolására érdemes odafigyelni és a fentebb bemutatott hűtő eszközöket, berendezéseket szakszerűen alkalmazni. Jó, ha a tárolókapacitást az átlagos napi tejtermelés legalább másfélszeresére méretezik az állattartók.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.12.12.
A tojás ára majdnem 20 százalékkal emelkedett egyetlen hónap alatt
Az energia- és az élelmiszerárak miatt nőtt az infláció novemberben. A múlt hónapban főként az üzemanyagárak, valamint a tojás árának emelkedése miatt 2,5 százalékosra nőtt az infláció éves üteme - állapította meg Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a pénzromlás mértéke az előző hónaphoz mérve is gyorsult. A tojás ára egyetlen hónap alatt majdnem 20 százalékkal emelkedett - tette hozzá.
Agrotrend - Beküldve: 22:34:0
2017.12.11.
A tojás, a tejtermékek, a vaj ára emelkedett a legjobban
Novemberben ismét 2,5 százalékos volt az éves infláció, az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Októberben 2,2 százalékosra csökkent az infláció a szeptemberi 2,5 százalékról. Január-novemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.
Agrotrend - Beküldve: 23:41:18
2017.12.8.
Agrártudásexport és élelmiszer-biztonság
Folytatódik a magyar agrártudásexport Laoszba, erről írt alá megállapodást Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója pénteken a dél-kelet-ázsiai ország fővárosában Vientianéban. Az aláírás része volt annak az ünnepi eseménysorozatnak, amelyet a magyar-laoszi diplomáciai kapcsolatok 55. évfordulója alkalmából rendeztek Laoszban. Gyuricza Csaba az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: a magyar-laoszi kapcsolatok, köztük az agrárkapcsolatok is, igen intenzívek.
Agroinform - Beküldve: 19:43:54
2017.12.7.
Közös érdek az élelmiszerkönyv aktualizálása
Egyeztetés zajlott a Szent István Egyetem és a Magyar Húsiparosok Szövetsége között az élelmiszerkönyv lehetséges módosításáról. Megbeszélést tartottak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Hűtő- és Állatitermék Technológia Tanszékének és a Magyar Húsiparosok Szövetségének vezetői 2017. november 14-én. A Friedrich László tanszékvezető által kezdeményezett egyeztetés célja a tudományos élet és gyakorlati szakemberek közötti további a kapcsolatépítése volt.
Agrotrend - Beküldve: 20:8:50
2017.12.6.
Oltalom alatt álló földrajzi jelzést kap a Makói petrezselyemgyökér is
A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termék megjelölésére használnak, amelynek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg ennek a földrajzi származásnak tulajdonítható. Az Európai Unió jóváhagyta, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lássák el - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Agrotrend - Beküldve: 0:3:12
2017.12.6.
Mintegy kétszáz termelő közel ezer terméke viseli a Nemzeti Parki Termék védjegyet
A védjegyre azok jogosultak, akik védett természeti területen, vagy Natura 2000 területen tevékenykednek, termékeik elsősorban helyi nyersanyagokból készülnek, a termék megjelenésével pedig jól reprezentálják a térség természeti, táji és kulturális sajtosságait. Mintegy kétszáz termelő közel ezer terméke viseli már a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyet a kormány azért indított 2011-ben, hogy elismertté tegye a helyi termékeket - hangzott el a Nemzeti Parki Termék Körút ötödik állomásán, a Győr-Moson-Sopron megyei Sarródon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósági központjában hétfőn.
Agrotrend - Beküldve: 0:3:7
2017.12.5.
Pattogatott kukorica-nagyhatalom vagyunk – a vetőmagtól a konyhakész termékig
Magyarország ezt az előkelő helyet a Mogyi Kft-nek köszönheti. Ismerjük meg ezt a sikeres vállalkozást és merítsünk ötletet – vagy akár termesszünk mi is gömbpopcornt! A Mogyi Magyarországon félezer alkalmazottal és 165 termelővel dolgozik együtt. A cégnek öt gyáregysége működik Magyarországon, 27 országban vannak jelen, ebből 7 országban - Romániában, Lengyelországban, Oroszországban, Olaszországban, Szerbiában, Montenegróban, Szlovákiában - saját leányvállalattal. A nettó árbevétel 42 százaléka belföldi értékesítésből, 58 százaléka exportból származik.
Agroinform - Beküldve: 0:24:2
2017.12.3.
Jövőre már talán nem csak ünnepekkor lesz népszerű a hal
A magyarok az ünnepekben főleg pontyot fogyasztanak, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően – nyilatkozta a Népszavának Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Kft. tulajdonosa. A lap pénteki száma szerint a magyarok alig öt-hat kiló halat esznek évente átlagosan, és ezzel az ország a lista végén kullog Európában.
Agrotrend - Beküldve: 22:47:10
2017.12.3.
Emelkedhet a globális sertéshústermelés
A Rabobank előrevetítése szerint a globális sertéshústermelés emelkedhet az idei év utolsó negyedévében, főként Kína, az USA, Kanada és Brazília kibocsátásának bővülése miatt. Kína az elmúlt hónapokban az egy évvel korábbinál kevesebb sertéshúst vásárolt a nemzetközi piacról, ugyanakkor az év végéig ez a tendencia megfordulhat. A Rabobank szakértői is az USA sertéshústermelésének emelkedését valószínűsítik a megfigyelt periódusban.
Agrotrend - Beküldve: 22:47:9
2017.12.3.
Az étkezési tojás csomagolóhelyi ára folyamatosan emelkedett az elmúlt hetekben
Az unióban egy hét alatt 4,8 százalékkal nőtt, Magyarországon a 44. héten 13 százalékos emelkedés volt az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi árában. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojás-termékimportja 34 százalékkal 11,3 ezer tonnára csökkent 2017 első nyolc hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva – írja piaci jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).
Agrotrend - Beküldve: 22:47:7
2017.12.1.
Zajlik az őszi lehalászás - egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára
Több mint 1500 tonna halat - zömében pontyot - halásznak le ezekben a hetekben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavain, hogy a karácsonyi kereskedelmi forgalomban értékesíthessék. Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.
Agrotrend - Beküldve: 16:8:30
2017.11.30.
Magukhoz tértek a méhek a napraforgó idejére - eredményes évet zárhatnak a méhészek
A múlt téli komoly méhpusztulás ellenére eredményes évet zárhatnak a méhészek. Repce és akácméz kevesebb lett, de a napraforgó kiválóan mézelt. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke kifejtette, tavaly télen a méhállomány majdnem negyede elpusztult vagy legyengült a kemény hideg és az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. Az állomány a repce és az akác virágzására nem tudta összeszedni magát, így repcemézből nagyon gyenge, akácból gyenge-közepes évet zártak a méhészek.
Agrotrend - Beküldve: 18:48:32
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34856db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120