Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 2. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

A tej hűtése, hűtési módszerei

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el. A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni.

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el.

A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni. A csírák szaporodása 6 °C alatt lényegesen mérséklődik, ennek megfelelően a hűtést úgy kell ütemezni, hogy a tej hőmérséklete a fejest követő egy órán belül a 8°C-t, 2 órán belül pedig a 4–5 °C hőmérsékletet elérje. Kutatok tapasztalatai szerint hűtéssel a baktériumokat elölni nem lehet. Ha a tej felmelegszik‚a baktériumok újra szaporodni fognak es a tej megsavanyodik, illetve megromlik.

A hideget tűrő baktériumfajok – ha lassabban is – meg ezen a hőmérsékleten is képesek szaporodni, ezért a tejtermelőnek arra kell törekedni, hogy a fejes során minél kevesebb baktérium kerüljön a tejbe. A korábbi évtizedekben – faluhelyen – a tej csörgedeztető vagy bordáshűtőn való hűtését alkalmaztak. Előnye volt, hogy a tej hűtés közben szellőzött is. A tej hűtésére vízhűtést alkalmaztak. A legjobb hűtési hatásfok mellett is csak a hűtővíz hőmérsékleténél 2–3°C-kal nagyobb hőmérsékletre tudtunk hűteni. Ez a hűtési eljárás nem felelt meg a szakmai elvárásoknak. A követelményeknek megfelelő tejhőmérséklet csakis gépi hűtéssel biztosítható. Egyes helyeken megpróbálkoztak jeges vizes hűtéssel is, azonban ez sem felelt meg a minőségi előírásoknak.

A szakemberek ajánlása szerint a tejhűtés leghatékonyabb módszere a „pillanathűtés”, amikor a tejet a kifejés után zárt rendszerben, lemezes hőcserélővel azonnal a kívánt hőmérsékletre hűtik. A hűtőben a lemezek egyik oldalán vékony rétegben a tej, a másik oldalon – ellenáramban – a hűtőközeg, rendszerint jeges víz folyik. A tejet es a hűtőközeget szivattyúk továbbítják. Ez a módszer nemcsak a gyors hűtés biztosítása, hanem energiatakarékossága miatt is az egyik legkorszerűbb eljárás. Alkalmazása azonban jelentős beruházási igénye folytan csak nagyobb tejmennyiséget előállító gazdaságokban kifizetődő. Pillanathűtés eseten a tej tarolása külön eszközt igényel. Erre a célra megfelelőek a zárt, siló rendszerű tej tarolok. A lemezes hűtők folyadék-áramoltatással jól tisztíthatok, azonban a nagy felületre való tekintettel időnként szét kell szerelni, és a lerakodásokat kézi tisztítással kell eltávolítani.

Kisebb tejházak és tejgyűjtők szamara a tartályhűtés ajánlott. A hűtő-taroló tartályok 200–5000 literes, rozsdamentes acélból készült, kettősfalu szigetelt, keverővel felszerelt berendezések. Lehetnek közvetlen vagy közvetett hűtésűek, amelyek közül a közvetlen hűtésűek az elterjedtebbek. Közvetlen hűtés eseten a tejtartály és a szigetelt fal között – illetve a fenékrészen kerül elhelyezésre a hűtőberendezés elpárologtató csőkígyója –, a hűtő aggregát a tartályon kívül tálalható. A hőmérséklet és a keverés szabályozása automatikus. A tejhűtő-tárolók féltetlen előnye, hogy a tej kevesebb felülettel érintkezik, mint a pillanathűtés során, mert a hűtés es a tárolás ugyanabban a berendezésben történik. A hűtőtároló tartály kiválasztásánál fontos szempont, hogy a hűtőkapacitást többnyire feltöltésre méretezik. Napi kétszeri fejest és egyszeri elszállítást feltételezve a hűtési sebesség akkor megfelelő, ha a második fejesből származó tőgy meleg tej rátöltése után az összes tej 2 órán belül ismét eléri a 4–5 C tarolási hőmérsékletet.

A 25–200 liter tejet termelő kisgazdaságok szamara a tej gyors lehűtéséhez a kannahűtők alkalmazása a legcélszerűbb. Ezek a hűtők jeges vizet előállító berendezések, amelyek olyan kialakításúak, hogy a jeges vízbe 1–4 db kanna állítható. A tejeskannákba a töltőnyilast lezáró fedélbe épített keverő nyúlik, amely a tejet a hűtés alatt mozgásban tartja‚ így biztosítva a jó hőátadást. Ezzel a módszerrel a tej gazdaságosan és rövid idő alatt 4–5°C-ra hűthető.

A tejhűtéssel nem rendelkező gazdaságokban a kifejt tejet a szűrés után hideg vízben vagy hűtőszekrényben javasolt előhűteni és tarolni. Az így kezelt tejet mielőbb gépi hűtéssel felszerelt gyűjtőcsarnokba vagy feldolgozó üzembe kell szállítani. A fejest és a tejgyűjtést úgy kell ütemezni, hogy a tej gyors hűtése ez esetben is biztosított legyen.

Végezetül javasoljuk, hogy a tejet az elszállításig vagy a feldolgozásig minősége megőrzése érdekében hidegen, 4–5°C hőmérsékleten taroljuk. Laboratóriumi kutatások szerint 4°C-on 4 óra elteltével alig nőtt a baktériumok száma, vagyis a minőség gyakorlatilag változatlan maradt. Ellenben 8 °C hőmérsékleten mar 24 óra tarolás után csíraszám-emelkedés tapasztalható. A tej termőhelyi hűtve tarolására érdemes odafigyelni és a fentebb bemutatott hűtő eszközöket, berendezéseket szakszerűen alkalmazni. Jó, ha a tárolókapacitást az átlagos napi tejtermelés legalább másfélszeresére méretezik az állattartók.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.1.17.
A tojás ára emelkedett a legjobban
A fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest, decemberben pedig 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re, decemberre 2,2 százalékos inflációval számoltak a novemberi 2,5 százalék után. Az infláció decemberi lassulásában az üzemanyagok árának mérséklődése játszott főszerepet. A legnagyobb drágulást a szeszes italoknál, a dohányáruknál, valamint az élelmiszereknél mérték.
Agroinform - Beküldve: 22:1:32
2018.1.17.
Kedvezőbb áron juthatunk a halhoz - az adóváltozással csökkenhet a szezonalitás
A haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az átadási árakat, így az áruházláncok azt ígérik, a teljes árelőnyt átadják a fogyasztóknak, ami abból fakad, hogy január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója – derült ki a Világgazdaság körképéből, ami a Tesco, SPAR, Lidl, Auchan és Aldi tájékoztatásán alapul. Mindez elvileg 17 százalékos általános áresést hoz, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elmegy.
Agrotrend - Beküldve: 22:1:30
2018.1.17.
Könnyfacsaró vírusölő
Sokan lebecsülik a tormát, mint csípős, nem különösebben ízletes reszeléket, aminek a táplálkozási értéke is szerény. Ez igaz, ám gyógyhatása és könnyű termeszthetősége elegendő ok arra, hogy időről időre írjunk róla, különösen télvíz idején. Csodanövényként kezdte a Volga és a Don vidékén, ahonnan származik, ahol ma is az életerő jelképeként tekintenek rá, amit izzasztóan csípős íze, ereje is megtestesít. Gyógy- és fűszernövényként éltek vele már akkoriban is.
Szabad Föld - Beküldve: 22:1:22
2018.1.7.
Kéken világít a csirkehús a sötétben, amit egy ikrényi férfi vásárolt
Megnyugtató kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt, ő azonban ettől nem nyugodott meg. A jelenség a Kisalföld szerkesztőségében készült felvételen is jól látható. A hatóság laborvizsgálatok híján csak találgat, mitől világíthat a hús, de két lehetséges magyarázatot azért adott kérdésünkre.
Figyelő - Beküldve: 22:22:8
2018.1.6.
Békésben főzték az ország kézműves sörét
A Békésszentandráson működő Szent András Sörfőzde terméke lett idén az ország söre a Beerselection sörszaküzlet és a Beerporn.hu közös versenyén. A megmérettetésen ezúttal a hazai kisüzemi sörfőzdék saját maguk ajánlhatták ki a jelölteket, amelyek közül a fogyasztók választották ki a nyertest. Ennek alapján végül a huszonnyolc sörkészítő és termékeik alkották az idei mezőnyt, melynek tagjaira több ezer voks érkezett.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 11:14:44
2018.1.4.
Készül a jégbor: balatoni szüret decemberben
Csaknem egy hektáron szüreteltek cabernet szőlőt az Országh Pincészetnél. Jégbor készül a leszedett fürtökből. A jégbort kuriózumnak szánják, s reménykednek benne, hogy jövő év tavaszára elkészülnek vele. Nyáron szép időnk volt, kimagasló volt az idei termés, ezért döntöttünk úgy, hogy télen csaknem egy hektáron nem szedjük le a szőlőt – mondta el Országh Bernát. Hozzátette: a szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú és magas savtartalmú lesz.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:2:44
2018.1.4.
Kitiltanák a gyantás módszerrel szűrt mézet az unióból
A magyar méhészek háromszor annyi mézet állítanak elő, mint amennyit belföldön el lehetne adni, de a Kínából érkező rossz minőségű dömpingárúval képtelenség felvenni a versenyt. A méz eredetének pontos feltüntetésével és bizonyos technológiai eljárások használatának tiltásával is szigorítanák a méz piacra jutását az Európai Unióban. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az Inforádiónak elmondta, a magyar méztermelők továbbra is versenyhátrányban vannak a főként Kínából érkező olcsó mézimporttal szemben az európai országokban.
Agrotrend - Beküldve: 20:55:3
2018.1.1.
Több élelmiszer áfája csökken januártól
Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa. Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése – emlékeztetett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.
Figyelő - Beküldve: 23:53:29
2018.1.1.
Elképesztő, mennyit költenek szilveszteri virslire a magyarok
Tavaly decemberben rekordmennyiségű, közel négyezer tonna virsli fogyott a kiskereskedelemben, ami értékben 2 százalékos növekedés 2015 decemberéhez képest. Ezzel a virsli decemberi értékbeli eladása közelít a négy és félmilliárdhoz, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből. A mártogatáshoz, illetve kísérőként használt mustár értékbeli teljesítménye hatvan százalékkal haladja meg a többi hónap átlagforgalmát.
Agroinform - Beküldve: 23:53:27
2017.12.31.
A halból sohasem elég!
Több halat fogyasztunk, mint a korábbi években, de még mindig van hová fejlődnünk! Folyamatosan nő, már évi hat kilónál jár a magyarok egy főre eső éves átlagos halfogyasztása, de lehetne még magasabb is – mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Lévai Ferenc hozzátette, hogy e mennyiség kétharmada a karácsonyi ünnepek idején fogy el. Mint mondta, egyes tengerparti államokban akár az évi 70 kilogrammot is eléri az egy főre eső halfogyasztás.
Agroinform - Beküldve: 21:47:14
2017.12.29.
Nagyító alá kerülnek a virslik is...
A téli szezonális ellenőrzések időszakában, december 1. és 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei főként a nyers húsokat, a virsliket és más húskészítményeket, az alkoholos italokat, valamint édességeket, például az üreges csokoládékat és a szaloncukrokat ellenőrzik - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán.
Agroinform - Beküldve: 23:33:15
2017.12.28.
Növekedett a magyar termékek aránya az élelmiszerboltokban
Most 80-85 százalék a magyarországi termék, ugyanis az a termék is magyar terméknek számít, amelynek alapanyaga hazai. Ennél a szintnél már aligha mehet lejjebb az import aránya, mert gyarmatáru és idényjellegű importtermék mindig lesz. De például az ízesített joghurtnál is a külföldi termékek visszaszorulására számítok, mert az élelmiszeripari beruházásoknak köszönhetően a hazai tejipar fejleszteni fog a következő években. - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Világgazdasággal.
Agrotrend - Beküldve: 22:9:23
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 35131db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120