Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 10. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2014.11.10.  <<

A tej hűtése, hűtési módszerei

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el. A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni.

Tejelő szarvasmarhákat tartó gazdák jól ismerik a gyakorlatból, hogy a hűtés a tejkezelés legfontosabb művelete, ma mar minőségi tejtermelés megfelelő hűtés nélkül nem képzelhető el.

A hűtés hátasára a tejben levő baktériumok élettevékenysége lelassul. Szakemberek megfigyelése szerint a 8°C hőmérséklet felett a mikrobák szaporodása gyorsabb ütemű, ezért a tejet feltétlenül 8°C alá kell hűteni. A csírák szaporodása 6 °C alatt lényegesen mérséklődik, ennek megfelelően a hűtést úgy kell ütemezni, hogy a tej hőmérséklete a fejest követő egy órán belül a 8°C-t, 2 órán belül pedig a 4–5 °C hőmérsékletet elérje. Kutatok tapasztalatai szerint hűtéssel a baktériumokat elölni nem lehet. Ha a tej felmelegszik‚a baktériumok újra szaporodni fognak es a tej megsavanyodik, illetve megromlik.

A hideget tűrő baktériumfajok – ha lassabban is – meg ezen a hőmérsékleten is képesek szaporodni, ezért a tejtermelőnek arra kell törekedni, hogy a fejes során minél kevesebb baktérium kerüljön a tejbe. A korábbi évtizedekben – faluhelyen – a tej csörgedeztető vagy bordáshűtőn való hűtését alkalmaztak. Előnye volt, hogy a tej hűtés közben szellőzött is. A tej hűtésére vízhűtést alkalmaztak. A legjobb hűtési hatásfok mellett is csak a hűtővíz hőmérsékleténél 2–3°C-kal nagyobb hőmérsékletre tudtunk hűteni. Ez a hűtési eljárás nem felelt meg a szakmai elvárásoknak. A követelményeknek megfelelő tejhőmérséklet csakis gépi hűtéssel biztosítható. Egyes helyeken megpróbálkoztak jeges vizes hűtéssel is, azonban ez sem felelt meg a minőségi előírásoknak.

A szakemberek ajánlása szerint a tejhűtés leghatékonyabb módszere a „pillanathűtés”, amikor a tejet a kifejés után zárt rendszerben, lemezes hőcserélővel azonnal a kívánt hőmérsékletre hűtik. A hűtőben a lemezek egyik oldalán vékony rétegben a tej, a másik oldalon – ellenáramban – a hűtőközeg, rendszerint jeges víz folyik. A tejet es a hűtőközeget szivattyúk továbbítják. Ez a módszer nemcsak a gyors hűtés biztosítása, hanem energiatakarékossága miatt is az egyik legkorszerűbb eljárás. Alkalmazása azonban jelentős beruházási igénye folytan csak nagyobb tejmennyiséget előállító gazdaságokban kifizetődő. Pillanathűtés eseten a tej tarolása külön eszközt igényel. Erre a célra megfelelőek a zárt, siló rendszerű tej tarolok. A lemezes hűtők folyadék-áramoltatással jól tisztíthatok, azonban a nagy felületre való tekintettel időnként szét kell szerelni, és a lerakodásokat kézi tisztítással kell eltávolítani.

Kisebb tejházak és tejgyűjtők szamara a tartályhűtés ajánlott. A hűtő-taroló tartályok 200–5000 literes, rozsdamentes acélból készült, kettősfalu szigetelt, keverővel felszerelt berendezések. Lehetnek közvetlen vagy közvetett hűtésűek, amelyek közül a közvetlen hűtésűek az elterjedtebbek. Közvetlen hűtés eseten a tejtartály és a szigetelt fal között – illetve a fenékrészen kerül elhelyezésre a hűtőberendezés elpárologtató csőkígyója –, a hűtő aggregát a tartályon kívül tálalható. A hőmérséklet és a keverés szabályozása automatikus. A tejhűtő-tárolók féltetlen előnye, hogy a tej kevesebb felülettel érintkezik, mint a pillanathűtés során, mert a hűtés es a tárolás ugyanabban a berendezésben történik. A hűtőtároló tartály kiválasztásánál fontos szempont, hogy a hűtőkapacitást többnyire feltöltésre méretezik. Napi kétszeri fejest és egyszeri elszállítást feltételezve a hűtési sebesség akkor megfelelő, ha a második fejesből származó tőgy meleg tej rátöltése után az összes tej 2 órán belül ismét eléri a 4–5 C tarolási hőmérsékletet.

A 25–200 liter tejet termelő kisgazdaságok szamara a tej gyors lehűtéséhez a kannahűtők alkalmazása a legcélszerűbb. Ezek a hűtők jeges vizet előállító berendezések, amelyek olyan kialakításúak, hogy a jeges vízbe 1–4 db kanna állítható. A tejeskannákba a töltőnyilast lezáró fedélbe épített keverő nyúlik, amely a tejet a hűtés alatt mozgásban tartja‚ így biztosítva a jó hőátadást. Ezzel a módszerrel a tej gazdaságosan és rövid idő alatt 4–5°C-ra hűthető.

A tejhűtéssel nem rendelkező gazdaságokban a kifejt tejet a szűrés után hideg vízben vagy hűtőszekrényben javasolt előhűteni és tarolni. Az így kezelt tejet mielőbb gépi hűtéssel felszerelt gyűjtőcsarnokba vagy feldolgozó üzembe kell szállítani. A fejest és a tejgyűjtést úgy kell ütemezni, hogy a tej gyors hűtése ez esetben is biztosított legyen.

Végezetül javasoljuk, hogy a tejet az elszállításig vagy a feldolgozásig minősége megőrzése érdekében hidegen, 4–5°C hőmérsékleten taroljuk. Laboratóriumi kutatások szerint 4°C-on 4 óra elteltével alig nőtt a baktériumok száma, vagyis a minőség gyakorlatilag változatlan maradt. Ellenben 8 °C hőmérsékleten mar 24 óra tarolás után csíraszám-emelkedés tapasztalható. A tej termőhelyi hűtve tarolására érdemes odafigyelni és a fentebb bemutatott hűtő eszközöket, berendezéseket szakszerűen alkalmazni. Jó, ha a tárolókapacitást az átlagos napi tejtermelés legalább másfélszeresére méretezik az állattartók.

Agroinform

Téma: Élelmiszer
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.10.17.
Kerüljön nyúl az Ön gazdaságába – és az asztalára is!
A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint sikeres volt a nyúlhúsfogyasztás növelésére indított idei kampány. Ugron Ákos a promóciós programot lezáró debrecen-józsai szüreti napon és nyúlhúsfőző-versenyen tartott szombati sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a nyúlhúsfogyasztás növelése érdekében júniusban indított kampányt a szaktárca támogatásával a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrummal közösen.
Agroinform - Beküldve: 0:0:50
2017.10.15.
Fejenként 250-500 forinttal kell többet fizetnünk, ha most drágul a liszt
Várhatóan keresztül tudják vinni partnereiknél áremelési törekvéseiket a malomipari vállalkozások, így 5-10 százalékkal növelhetik a liszt átadási árát. Ha a drágulás megjelenik a fogyasztói árakban, éves szinten egy átlagfogyasztónak 250-500 forintos pluszkiadással kell számolnia. Egyes meghatározó malomipari cégek már augusztusban emelték a liszt árát, mások pedig szeptember-októberben hajtották, illetve hajtják végre a drágítást – nyilatkozták az agrárszektor.hu-nak iparági szakértők.
Agrárszektor - Beküldve: 20:26:11
2017.10.12.
Könnyített pályázati feltételek
Módosult a VP3-4.2.1-15 pályázati felhívás, amely a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban címmel jelent meg. A pályázati felhívás létszámtartásra és létszámnövelésre vonatkozó kötelezettségeket tartalmazó előírását könnyítették, tekintettel arra, hogy az eredeti kiírásban a megvalósítási időszakban is fenn kellett tartani munkavállalók foglalkoztatása esetén a bázislétszámot, és a foglalkoztatottak bővítésére tett vállalást. A bázislétszámot a benyújtást megelőző naptári év foglalkoztatottakra vonatkozó átlaglétszáma adja.
Agroinform - Beküldve: 1:24:40
2017.10.11.
Élénkült az európai uborkakereskedelem
Az utóbbi években az uborka piacán hatalmas forgalom bonyolódott, az ENSZ legfrissebb, 2016-ról szóló statisztikai adatai alapján elérte a 2,71 milliárd eurót. A legtöbb uborkát az USA és Németország vásárolja fel, utóbbi az erősödő magyar export fő piaca is. De a hazai termelés nem meghatározó Európában, és bár a friss fogyasztásra szánt mennyiség nőtt tavaly, az ipari felhasználásúé esett. A világpiacon a legnagyobb uborka felvásárlók közé tartozik az Egyesült Államok 873 000 tonnával (34 százalékkal), Németország 457 000 tonnával (17 százalékkal), és az Egyesült Királyság 168 000 tonnával (6,5 százalékkal). Ez a három ország a világon megtermelt minden tízedik uborkából hatot
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:59:4
2017.10.11.
Csomagolással is lehet tanítani
100 százalékban lebomló csomagolás és közösségi komposztáló – csak néhány programelem az élelmiszeripar meghatározó beszállítójává vált STARFOL Plusz Csomagolástechnikai Kft. társadalmi felelősségvállalási programjából, amik megmutatják, hogy a csomagolással is lehet tanítani. A CSR kezdeményezéseiért K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott cég innovatív csomagolásaival a környezetvédelmi és fogyasztói igényeknek megfelelésen túl a legfiatalabbak oktatásában is részt kíván venni, megmutatva a környezetvédelem fontosságát és lehetőségeit.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:57
2017.10.10.
Nem biztos, hogy véget ért a nyáron kezdődött tojásbotrány
Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben már nem találtak újabb szennyezett tojásszállítmányt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei az országban, az óvatosság továbbra is indokolt – írja a Magyar Idők. A hatóság azt tanácsolja, hogy a fogyasztók alaposan nézzék meg, mit tesznek a kosarukba, a termelők pedig csak megbízható forrásból szerezzék be az állományok kezelésére használt szereket.
Agrotrend - Beküldve: 23:58:22
2017.10.10.
Újra hallat magáról Budapest első városi méhészete
Budapest – és Magyarország – első városi méhészetét a frankfurti finger művészcsoport (Florian Haas, Andreas Wolf) és Erdődi Katalin kurátor 2013-ban a Műcsarnok hátsó teraszán nyitotta meg. A projekt a kortárs művészetet ötvözte egy társadalmilag elkötelezett, közösségi kezdeményezéssel: a művészek egy közel negyvenfős „vegyes méhészcsoportot” hoztak létre, amely különböző hátterű és élethelyzetű embereknek adott lehetőséget arra, hogy együtt tanuljanak a városi méhészkedésről, és egy helyi méhész közreműködésével közösen gondozzák a Közösségi Méz méhcsaládjait. A kísérlet nagyon sikeres volt, hiszen 2013 júliusa és augusztusa között összesen 65 kiló budapesti mézet pergettek a Műcsarnok teraszán.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:58:15
2017.10.9.
Élénkült az európai uborkakereskedelem
Az utóbbi években az uborka piacán hatalmas forgalom bonyolódott, az ENSZ legfrissebb, 2016-ról szóló statisztikai adatai alapján elérte a 2,71 milliárd eurót. A legtöbb uborkát az USA és Németország vásárolja fel, utóbbi az erősödő magyar export fő piaca is. De a hazai termelés nem meghatározó Európában, és bár a friss fogyasztásra szánt mennyiség nőtt tavaly, az ipari felhasználásúé esett. A világpiacon a legnagyobb uborka felvásárlók közé tartozik az Egyesült Államok 873 000 tonnával (34 százalékkal), Németország 457 000 tonnával (17 százalékkal), és az Egyesült Királyság 168 000 tonnával (6,5 százalékkal). Ez a három ország a világon megtermelt minden tízedik uborkából hatot megvásárolt, összességében az értékesített mennyiség 58,6 százalékát.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:8:41
2017.10.8.
Veri az importot a zalai
A Kivitermesztés költségigényes vállalkozás, de a befektetés már a hetedik év végére megtérülhet. Miklós Ákos Márton a Zala megyei Becsehelyen vágott bele a nem mindennapi munkába: nemcsak a haszon, hanem az egzotikus növények iránti olthatatlan szenvedélye is hajtotta. Miért nem nőnek nálunk is ilyen növények és gyümölcsök? – leginkább ez a kérdés foglalkoztatta Miklós Ákos Mártont, amikor a szüleivel a Földközi-tenger partján nyaralt. Már gyerekként kereste a választ: falta az erre vonatkozó irodalmat, huszonéves korára alapos ismeretet szerzett számos, hétköznapinak nem mondható növényfajtáról.
Szabad Föld - Beküldve: 23:50:41
2017.10.7.
A ritkaságnak számító hársméz lett az első Baranyában
Az országos viszonylatban ritka méztípusnak számító hársméz lett a „Megye méze” a múlt hétvégén megrendezett szentlőrinci Mézes-Mázas Napon. Kilencven mézet kóstolt végig a négy tagú zsűri a III. Baranyai Mézés-Mázas Nap alkalmából meghirdetett mézversenyen. A Rendezvény Centrumban megrendezett méhészeti eszközök kiállításán és vásárán pedig az ország minden jelentősebb gyártója és kereskedője képviseltette magát, így a baranyai méhészeknek házhoz hozták a legkorszerűbb technikát is – írja a Baranya megyei hírportál.
Agrotrend - Beküldve: 23:15:17
2017.10.7.
A legjobbat a legközelebbről - termékdíjas erdei virágméz
Az OMÉK Erdei élelmiszer termék díját idén Kutasi Tamás okleveles méhészmester vehette át erdei virágmézéért. Mint a hivatalos bemutatásban olvasható, méhészete teljesen organikus fenntartású. A területi sokszínűség a mézek ízében is fellelhető, törekszik a mézfajták minél jobb elkülönítésére. Sikerének alapja, hogy mézeiből semmit nem vesz el és semmit nem ad hozzá. A díjat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adták át a vásár nyitóünnepségén szeptember 20-án.
Agrotrend - Beküldve: 23:15:6
2017.10.5.
Útmutató a kistermelői élelmiszer-előállítók számára
A kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató készült az élelmiszer-előállító kistermelőknek, amely segít kiigazodni a vonatkozó jogszabályok értelmezésében, irányt mutatva az általuk végezhető tevékenységek, elvárt igazolások, nyilvántartások és jelölések rendszerében. Az iránymutató dokumentum részletesen ismerteti, hogy milyen tevékenységeket folytathatnak a kistermelők, milyen igazolásokkal kell rendelkezniük, továbbá milyen nyilvántartásokat kell vezetniük.
Agrotrend - Beküldve: 23:31:16
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.



Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 34376db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120