Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 8. 21.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.8.21.
Nagy a baj: tíz éven belül eltűnhet a híres magyar alma
Tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét - aggódik a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet.
Figyelő - Beküldve: 23:59:24
2017.8.21.
Kincset rejthetnek az elhagyott gyümölcsösök
Kihalófélben lévő gyümölcsök megmentésére vállalkozott egy család Kecskeméten. Saját gyűjtésből és génbankból szaporítanak régi fajtákat. A Barna család küldetésének tartja a Kárpát-medence őshonos fajtáinak megőrzését. A puszta közepén áll a Barna család tanyája, Kecskemét külterületén. A 23 ezer négyzetkilométernyi terület korábban szántóföld volt, ám mára egy igazán különleges gyümölcsöskertté alakult át.
Agrotrend - Beküldve: 23:59:21
2017.8.20.
Sürgős riasztás! Figyelem, hétfőtő indul a parlagfű légi ellenőrzése!
Azonnal intézkedjen, aki idáig halogatta a parlagfű elleni védekezést! Jövő héttől, azaz 2017.08.21-étől a rendőrség közreműködésével a Kományhivatalok légi ellenőrzéseket és szemléket fognak tartani. Konkrét figyelmeztetést Somogy megyéből kaptunk, de a légi ellenőrzések az ország összes megyéjében elkezdődnek – amelyek során a bevett gyakorlat szerint szántóföldeket, tarlókat, legelőket, gyepeket, gyümölcsösöket, stb. fognak vizsgálni.
Agroinform - Beküldve: 20:27:7
2017.8.20.
Kevés tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek
Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából. A gyerekek közel harmada heti rendszerességnél ritkábban, vagy soha nem eszik tejterméket. Több mint ötödük nem tudta, hogy a kefir, a túró és gyümölcsjoghurt is tejből készül. A felmérés eredményéről szerdán kiadott közleményben rámutatnak: a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:26:59
2017.8.20.
Nem pihennek a rapsicok a Balatonnál
A hónap fogása: német orvhorgászok buktak le a Balatonnál. Hetvenméternyi hálót szedtek ki a tóból a halgazdálkodási társaság őrei júliusban. – A kánikulai napok sem szegték kedvét a szabálytalankodóknak, bőven akadt munkájuk társaságunk halászati őreinek – tájékoztatott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – A hónap legnagyobb fogása hét varsa volt, melyeket Balatonboglárnál találtak meg, de még mindig sokan ülnek le engedély nélkül a tópartra. Harmincnyolcszor intézkedtek júliusban a társaság halászati őrei, az esetek közel harmadában horgászengedély hiánya miatt kell majd büntetést fizetniük a szabálytalankodóknak.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:26:57
2017.8.20.
Baktériummal javítják a tolnai Duna-holtág vízminőségét
Biológiai eljárással javítja a tolnai Duna-holtág vízminőségét a tulajdonos tolnai önkormányzat, amely intézkedési tervet dolgozott ki a leghosszabb hazai Duna-holtág természetközeli állapotának megőrzésére. A terv középtávú feladatai között van a holtág vízutánpótlásának biztosítása és a meder feliszapolódásának kezelése - mondta Berta Zoltán, Tolna főállású alpolgármestere az MTI-nek. A holtágban az utóbbi években felgyorsult a szervesanyag-képződés, és a lágyiszaprétegében felhalmozódott szerves anyag az ökológiai egyensúly felbomlásához, algásodáshoz, halpusztuláshoz vezethet - tette hozzá.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 20:26:55
2017.8.19.
Nagy példa Kisvejkén
Csodaszámba megy: Kisvejkén mindössze három közmunkást alkalmaz az ipari üzemektől, idegenforgalmi célpontoktól messze eső dél-dunántúli kistelepülés. Másutt a lakosság 20-40 százalékának csak a közfoglalkoztatás jelent megélhetést. Kisvejke és néhány közeli falu – Lengyel, Mucsi, Mucsfa és Závod – lakóinak számára a gyümölcs ad munkát és jövedelmet.
Szabad Föld - Beküldve: 20:53:57
2017.8.19.
Több száz millió forint a vásárlói tudatosság fejlesztésére
A kormány 2019-ig több száz millió forintot kíván fordítani az élelmiszerek minőségének emelésére, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatékonyabb hatósági fellépésre - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból. A kormányhatározat szerint a földművelésügyi miniszter feladata egyebek mellett egy a vásárlók élelmiszerbiztonságra vonatkozó tudatosságának és tudásszintjének növelésére szolgáló program kidolgozása.
Agrotrend - Beküldve: 20:53:55
2017.8.18.
Lubickolt a lisztharmat
Közepes fertőzési nyomás ellenére súlyos kár alakulhatott ki a szőlőlisztharmat fertőzése nyomán. Az okokról Dula Bencéné beszélt a Mogyoródon rendezett szőlővédelmi bemutatón, ahol az érdeklődők hét céges technológia eredményét vehették szemügyre. Hazánkban leginkább a lisztharmat elleni védekezés adja föl a leckét a szőlőtermesztőknek. Így volt ez az idén is: permetezetlen kontrollban zsendülés előtt 100 százalékos volt a lisztharmat gyakorisága a fürtön és a fertőzés erőssége 57 százalék volt Egerben. Márpedig a kórokozót 5 százalék alatt kell tartani, ha jó ízű, egészséges bort akarunk készíteni, hangsúlyozta Dula Bencéné.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 23:33:49
2017.8.18.
A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet
Vízből tűz - Kiderült: egy vízcsepp gyújtotta fel a Hortobágyot, ahol mintegy ezer hektár égett le augusztus elején. A harmatcsepp a hajnali napsugarak tüzét összegyűjtve lobbantotta lángra a száraz füvet. A katasztrófa megfékezéséhez hat város nyolcvan tűzoltója, tizenhárom tűzoltóautója kellett, de két katonai helikopter bevetésére is szükség volt. A hatalmas területen taroló tűzben sem személy, sem haszonállat nem sérült meg.
Szabad Föld - Beküldve: 23:33:43
2017.8.18.
Zsigó György: beindul a fitoftóra és a peronoszpóra
Komolyabb csapadékmennyiséget kaptunk az elmúlt napokban. Felfrissültek a növények és a talaj is átázott. A folytatódó kánikula ugyan felszárította a leveleket, de a nedves talajból elegendő pára jut a növényekre ahhoz, hogy beinduljon a fitoftóra és a peronoszpóra. És a hétvégére ismét esőt jósolnak… A paradicsomon, a burgonyán a fitoftóra elleni, a szőlőn és az uborkán a peronoszpóra elleni permetezést érdemes megfontolni. Mindkét gomba ellen rézzel is lehet védekezni.
Agrotrend - Beküldve: 23:33:36
2017.8.17.
Budapest Fény utcai a legnépszerűbb piac
A piacok reneszánszát éljük, ma már a fiatalabb generáció körében is divatos a piacozás. Népszerűségük a közösségi oldalak megjelenésével is nő. Magyarországon a Fény Utcai Piac a közösségi média legnépszerűbb szereplője egy friss felmérés alapján. Noha a legnagyobb nemzetközi piacok már régóta előszeretettel használják a közösségi médiát vásárlóikkal való kommunikációra, a budapesti piacokról most jelentek meg először összehasonlító adatok az ArvaliCom kommunikációs ügynökség jóvoltából. „Egy piac mindig gyorsabb és közvetlenebb módja a kapcsolatteremtésnek és az információ áramlásnak vevő és eladó között, a megosztott kreatív fotók pedig egyfajta „közösségi garanciát” is jelenthetnek az áruk és a piacok számára” – állítja Bender Krisztina, az ügynökség operatív igazgatója.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 1:10:20
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33936db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120