Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 8. 3.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.8.3.
Akár a szabadkereskedelmi megállapodás győztesei is lehetünk
Az ország számára nem a mennyiségi, hanem a minőségi termékek hozhatnak gazdasági sikert. Magyarország az élelmiszerek ízével fog csatát nyerni a világ piacain, amivel Amerikát is legyőzheti a küszöbön álló szabadkereskedelmi megállapodás aláírása után – jelentette ki a Helyi Híradónak Vadász György, az Országos Kereskedelmi és Iparszövetség ügyvezető elnöke.
Agroinform - Beküldve: 0:6:54
2015.8.2.
Nébih: biztonságos a magyar élelmiszer és a takarmány
Magyarország élelmiszerbiztonsági szintje továbbra is jó, az EU gyorsriasztási rendszerében tett bejelentéseknek ugyanis kevesebb mint 0,9 százaléka kapcsolódott Magyarországon előállított termékhez - derült ki az Európai Bizottság (EB) nemrég publikált jelentéséből. Az EB minden évben elkészíti összefoglalóját az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerben (RASFF) megjelent értesítésekről.
Agrotrend - Beküldve: 23:22:37
2015.8.2.
Zéró hulladék - Lehetséges ez?
Lehetséges ez? Léteznek olyan települések, amelyeknek a határából nem kerül ki szemét? Léteznek, még ha egyelőre nem is Magyarországon. A lehetőség azonban a Humusz Szövetség közreműködésével mostantól hazánkban is minden önkormányzat előtt nyitva áll. Házi komposztálással jól csökkenthető a szemét mennyisége.
Szabad Föld - Beküldve: 23:22:31
2015.8.2.
Kert védelme a nagy melegben
Ha itt a hőhullám, a gondos kiskertésznek meg kell védenie kertjét, növényeit és nem utolsó sorban saját magát. Hőségben az átültetett vagy kiültetett növények lankadni kezdenek, ahelyett, hogy növekedésnek indulnának. Még a jól megeredt növényeket is megviseli a meleg. Íme néhány tipp, hogyan védjük meg kertünket, növényeinket, hogyan hűsöljünk.
Agrároldal - Beküldve: 23:22:30
2015.8.1.
Zöldségtermesztés közmunkában – van perspektívája
Ha Tázláron vezetne keresztül valamelyik két számjegyű főútvonal, az talán lendítene a falu gazdasági helyzetén. Közeli jó példa az 54-es mellett fekvő Bócsa, ami országos jelentőségű vállalkozásoknak ad helyet, így több mint százan járnak át oda más településekről dolgozni. Az 1700 lakost számláló Tázlárnak a nincsenek olyan jó agrár adottságai, mint Vadkertnek s az ipari fejlődés is elkerülte a települést. Bán Róbert polgármester – aki fizikát, informatikát és testnevelést tanít a helyi iskolában – azt mondja, mindent megtesznek azért, hogy egy kisüzem letelepüljön a településen.
Agrotrend - Beküldve: 23:7:38
2015.8.1.
Egyre nagyobb birtokon termelnek a kisgazdaságok
A 2010-es kormányváltás utáni harmadik évben már kimutathatóvá vált a kisgazdaságok nagyobb földhasználati aránya. A Köz­ponti Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ra a cégek átlagos birtokmérete négy százalékkal csökkent, miközben az egyéni gazdaságoké húsz százalékkal nőtt. A mezőgazdasági területet használó gazdaságok átlagos mérete 2013-ban a gazdasági szervezeteknél 310, az egyéni gazdaságok esetében 5,5 hektár volt. A cégek átlagos mezőgazdasági területe 2010 és 2013 között négy százalékkal csökkent, az egyéni gazdaságoké pedig húsz százalékkal nőtt.
Agrotrend - Beküldve: 23:7:34
2015.8.1.
Salátázzunk!
Levél még nem futott be akkora karriert, mint a salátáé. Jótékony étrendi hatását már az ókorban felfedezték, a mediterrán térségben leginkább nyersen ették. Az általánosan elterjedt recept szerint sózták, majd ecettel, olajjal és fűszerekkel ízesítették. Európa északi felében évszázadokon át főzve fogyasztották, ez volt a módi még a második világháború után is.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:32
2015.7.31.
Újabb gazdatüntetés készülődik!
Elkeseredtek és utcára vonulnak az alföldi borászok. Olaszországból az elmúlt évben 630 ezer hektoliter olcsó bort importáltak hazánkba. Kilátástalannak érzik a helyzetüket az alföldi bortermelők, mert erősen lenyomja a minőségi hazai termék árát az olcsó olasz bor. Az elkeseredett gazdák augusztus 12-ére tüntetést szerveznek az olasz nagykövetség és az Országos Borminősítő Intézet épülete elé. Mind több magyar szőlőtermelő kénytelen egyébként szlovák és cseh borászoknak eladni a kiváló termést, ezzel is helyzetbe hozva a világpiacon már konkurenciaként megjelenő két "sörös" országot.
Agroinform - Beküldve: 22:31:0
2015.7.31.
Több biomasszát vásárol fel az idén a Pannonpower
Az erőmű mintegy három tucat beszállítóval áll szerződéses kapcsolatban. Csaknem 180 ezer tonna bálázott lágyszárú biomasszát szerzett be a pécsi hőerőmű a térség mezőgazdászaitól a június végén zárult szalmaévben, a most zajló, betakarítástól betakarításig tartó időszakban pedig mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi – közölte a létesítményt működtető Pannonpower társaságcsoport.
Agroinform - Beküldve: 22:30:56
2015.7.30.
Nem csak pusztul, szökik is a hal - A "halászat" szó elkallódott: nem véletlenül
Mondhatom, szépen vagyunk: az egykor a butaság szinonimájaként emlegetett éttermi felirat: „balatoni hekk” – lassan valósággá válik. Holott ez a borzalmas fejű, ámde szálka nélküli, finom húsú uszonyos az Atlanti-óceánban él – helló, a Balaton édesvíz! –, ámde sajna, igazi balatoni hal legális úton már sehol sem kapható. Van helyette tehát hekk, afrikai és kazahsztáni harcsa, tógazdasági ponty, keszeg, miegyéb. Ja, és van még a horgász Jani bácsi kiüríthetetlen hűtője meg a szorgos rapsic…
Szabad Föld - Beküldve: 23:29:4
2015.7.30.
Megpecsételték a Ménesbirtok sorsát
Július 20-i dátummal újabb háromezer hektár mezőhegyesi szántóföld pályázatairól döntött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Összesen 46 magánszemély és gazdálkodó szervezet bérelheti aranykoronánként és évenként 1250 forintos áron az államtól ezt a területet, amelyet jelenleg még a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. használ. Mitykó Zsolt, a város független polgármestere lapunknak elmondta: ezzel a jelenlegi formájában megpecsételődött a több mint 400 embernek állandó állást, további 1500-nak több hónapos idénymunkát biztosító cég sorsa.
Agroinform - Beküldve: 23:29:3
2015.7.30.
400 millió forintos beruházás a Varga Pincészetnél
Az idei évben uniós támogatás nélkül mintegy 400 millió forintos beruházással növeli szőlőfeldolgozó és erjesztő kapacitásait a Varga Pincészet - közölte a cég. A tájékoztatás szerint a badacsonyörsi, a feldebrői és az olaszliszkai pincészeteikben több mint 20 ezer tonna szőlőt terveznek feldolgozni, és növelni szeretnék az értékesítést is.
Agrotrend - Beküldve: 23:28:58
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27952db, (2) OJ Adatbázisban: 11455db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120