Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 4. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.4.18.
Növényvédő szert tessék! Itt a gyümölcsszezon!
Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet hozni. Az Európai Unió területén csak olyan termék kerülhet a polcokra, amely megfelel a minőségi szabványoknak. Mire kell figyelni a vásárláskor? A növényvédő szerek vagy más néven peszticidek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyek segítségével – főként permetezéssel – a károkozó rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények elpusztíthatóak. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a szerek egy része erősen mérgező anyag - írja a Webbeteg.
Index - Beküldve: 0:2:41
2014.4.18.
Kamarai egyeztetés az afrikai sertéspestis helyzettel kapcsolatban
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ügyvezető elnökségének kezdeményezésére egyeztető megbeszélést tartottak az ágazatban érintett országos osztályvezetők valamint dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár részvételével. A helyettes államtitkár a vírusról és terjedéséről való részletes tájékoztatása során kiemelte, hogy mivel állatjárványról van szó, ezért jelenleg minden a kockázatokról és valószínűségről szól.Fontosnak tartja felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a betegség emberre nem jelent veszélyt.
Farmit - Beküldve: 0:2:39
2014.4.18.
Idén is találkozhatunk gyapjaslepke hernyókkal az erdőben
A gyapjaslepke (Lymantria dispar) Európában, így Magyarországon is őshonos lepkefaj. Tömegszaporodására és nagy mennyiségű hernyóra 8-10 évente kell számítani. A korábbi, 2004-2006-os, rendkívüli mértékű elszaporodás után 2013-ban ismét tömegesen jelentek meg a hernyók elsősorban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de találkozni lehetett velük az ország számos erdőterületén.
Farmit - Beküldve: 0:2:38
2014.4.16.
40 éve nem volt ilyen: cseresznye május elején
Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák, így az idén rekordkorán lehet majd meggyet és cseresznyét szüretelni, közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ gyümölcstermesztési kutatóintézete kedden. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák - áll a közleményben.
Index - Beküldve: 23:35:38
2014.4.16.
Veszélyben van a honos pannon méhünk?
Magyarországon a krajnai méhfajta pannon változata honos, amely kitűnően alkalmazkodott hazánk földrajzi viszonyaihoz. Kiváló termelési tulajdonsága, illetve könnyű kezelhetősége miatt védelme, fajtatisztaságának megőrzése kiemelt fontosságú. A pannon méhre a szürkés és barnás potrohszín a jellemző. Az utóbbi években a méhészek több esetben is felfedeztek az olasz fajtára jellemző sárga potrohú egyedeket. Ez a feltételezés képezte a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állatgenetikai Laboratóriumában dolgozó fiatal kutató, Péntek-Zakar Erika munkájának az alapját.
AgroLine - Beküldve: 23:35:37
2014.4.16.
Csempészik a disznót - 500 áldozat eddig! Igaza van az oroszoknak?
Két hét alatt több mint 500 sertést kellett, az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt, azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban. Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más Európai Uniós országokba szánták. A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntető eljárást kezdeményez!
Szabad Föld - Beküldve: 23:35:36
2014.4.16.
Dupla Ágyas Körtepálinka, Lombfakasztó vadkörte és az Év Körtepálinkája a szenzáció!
Több mint 400 féle párlat közül válogathatnak majd a résztvevők a május 15-18. közötti belvárosi, Budapesti Pálinkafesztiválon, ahol idén a körte évét ünnepeljük. 2014-ben is folytatódik a fesztivál tematikus sorozata, amelyben a szilva, a barack, valamint a meggy után ezúttal a körte kerül a főszerepbe. A gyümölcsök királynője által ihletett édességek és ételek mellett a körtés pálinkakülönlegességek kapják a legnagyobb hangsúlyt, köztük a hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született Év Körtepálinkája, amelyet először itt kóstolhat meg a közönség.
AgroLine - Beküldve: 23:35:31
2014.4.14.
Védekezzünk a gyapjaslepke hernyók ellen!
A 2011-es és a 2012-es év száraz időjárása a gyapjaslepke tömeges felszaporodását idézte elő a tavalyi évtől. Kártételük az idei évben is veszélyt jelent, ezért házikertben, erdészetben egyaránt javasolt a védekezés ellene – hívja fel a figyelmet a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A hernyó kártétele lyuggató, majd karéjozó rágás, súlyosabb esetben a tarrágás. A hernyók március végétől június elejéig, közepéig fejlődnek és táplálkoznak, majd bebábozódnak.
Agroinform - Beküldve: 0:2:9
2014.4.14.
Nem akarták, mégis nagyon kitoltak a földbérlőkkel
Önhibáján kívül nem tudta nyilvántartásba vetetni magát számos társas agrárvállalkozás a földhivataloknál, mert ellentmondásban állt egymással a tavaly nyáron elfogadott új földforgalmi törvény és az ahhoz kiadott idei végrehajtási kormányrendelet. Pedig azok a mezőgazdasági termelőszervezetek, amelyek az újonnan előírt földhivatali nyilvántartásba nem jelentkeznek be, májustól nem köthetnek földhaszonbérleti szerződéseket. Bár a kormány a napokban kijavította a hibát, a földhivatali regisztráció felgyorsításához még az is kell, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a cégeknek árbevételi igazolásokat adjon ki.
Agrárszektor - Beküldve: 0:2:8
2014.4.14.
Gyomszabályozás az ökológiai gazdálkodásban
Az ökológiai gazdálkodás növényvédelmében szintetikus növényvédő szerek, így gyomirtó szerek használata sem engedélyezett. Pedig, hazánkban és világviszonylatban is jellemző, hogy az engedélyezésre kerülő növényvédő szerek (peszticidek) közel 50%-a gyomirtó szer (herbicid). A jövedelmező nagyüzemi szántóföldi növénytermesztés egyes kultúrákban nehezen képzelhető el gyomirtó szerek használata nélkül.
Agroinform - Beküldve: 0:2:7
2014.4.14.
Ez nem a szokásos idő, legalább tíz nap a különbség!
Legalább tíz nappal előbbre jár a természet az ilyenkor szokásos időjáráshoz képest: májusi napokat élünk április közepén. (Ám ha az utóbbi évek időjárási összevisszaságait tekintjük, bizony már az is kérdésessé válik: mi is az ilyenkor szokásos?) A cseresznye és a meggy után elvirágzik az alma is, az áldásos esők nyomán pedig fölgyorsul a zöldségek fejlődése. Nagy erőkkel nyomulnak a gyomok, mind több munkát adva a kertészkedőknek.
Szabad Föld - Beküldve: 0:2:4
2014.4.13.
Minden eddiginél több érmet kaptak magyar borászatok Bordeaux-ban
Minden eddiginél több, 49 érmet, köztük 18 aranyat kaptak idén magyar borászatok az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du Vin-en. A borok olimpiájának is nevezett francia borversenyen idén a világ 34 országából 4180 bort bíráltak el, a legtöbb (2243) bort francia termelők nevezték. A magyar pincék 128 bormintát küldtek a megméretésre - tájékoztatta az MTI-t Sylvie le Palud, a verseny sajtóreferense. Az április 4-én és 5-én zajlott bírálat eredményét pénteken tették közzé a verseny honlapján, eszerint a magyar borokat 18 arany-, 18 ezüst- és 13 bronzéremmel díjazták.
Farmit - Beküldve: 14:27:4
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 24705db, (2) OJ Adatbázisban: 11001db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120