Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 7. 8.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.7.7.
A tejtermelők örülhetnek: az Alföldi Tej Kft. is aláírta!
Haladás tej-ügyben: Újabb stratégiai megállapodás született, – ezúttal az Alföldi Tej Kft. és a kormány között. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a megállapodás aláírásakor elmondta: a magyar kormány a 60. stratégiai megállapodását írja alá a több mint 100 magyar termelő tulajdonában lévő tejtermelői csoporttal. Az Alföldi Tej Kft. a hatodik élelmiszeripari cég, amellyel ilyen megállapodást kötnek. Közölte azt is, hogy azok a cégek, amelyekkel a kormány eddig stratégiai megállapodást kötött, 186 ezer embernek adnak munkát, és a megállapodások megkötése után eddig 13 500 új munkahelyet létesítettek.
Agroinform - Beküldve: 22:0:6
2015.7.7.
Hőségriadó: Fogyasszon elég folyadékot aratás közben is!
Zavartalanul folyhat az aratás, ám figyeljünk oda munka közben és fogyasszunk elég folyadékot! Jószágainkra is fokozottan ügyeljünk a hőségben! Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben kiemelték: a napi középhőmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot. Az előrejelzés szerint hétfőn igazi kánikulára, többnyire derült vagy gyengén felhős, száraz időre lehet számítani. Délutántól a Dunántúl északi részén és néhol az Északi-középhegységben már több felhő jelenhet meg, egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Több helyen megélénkül a szél, a Fertő-tó környékén néhol erős széllökés is lehet.
Agroinform - Beküldve: 22:0:5
2015.7.5.
Megállítható a szarvasmarha vírusos hasmenése
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA European Medicines Agency) 2014 decemberében jóváhagyta a Boehringer Ingelheim legújabb Bovela nevű vakcináját. Mivel a vírusos hasmenés (BVD bovine viral diarrhea) világviszonylatban az egyik legelterjedtebb vírusos betegsége a szarvasmarháknak, a Bovela jelentős előrelépést jelent az állatok egészségének megóvása terén. Nemcsak a klinikai tünetek előfordulását csökkenti, de képes megelőzni a magzat méhlepényen keresztüli fertőződését és ezáltal ún. tartósan fertőzött (PI – persistently infected) állatok születését.
Agroinform - Beküldve: 23:26:9
2015.7.5.
Ő a legjobb bér- és magánfőző!
Somogyi sikerrel zárult az idei Pálinka Országkóstoló, mely egyben az országos pálinka és párlat verseny minősítő eseménye is volt: a kaposvári Gyenesei Pálinkárium sorozatban negyedszer nyerte el az év legeredményesebb bér- és magánfőzdéje címet. A Parlamentben 24 bíráló több mint háromszáz pálinkát értékelt, közülük tízet champion díjban részesített: kilenc kereskedelmi főzdéknek jutott, a bér- és magánfőzők közül pedig egyedüliként Gyenesei István érlelt madárberkenyéjét tartották érdemesnek az elismerésre, mely a 2015. Legjobb Párlata címet is elnyerte. Az év pálinkája az 1Csepp Pálinkaház szőlő-meggy vegyes pálinkája lett.
Agroinform - Beküldve: 23:26:9
2015.7.5.
Mozgó piac nyílt a minisztériumban - Mit árulnak?
Mozgó piac nyílt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Kossuth téri épületében. A mozgó piacok lényege, hogy a termelők a hivatali nyitva tartási idő alatt pár órára beköltöznek a fogadó épületek arra alkalmas aulájába, belső udvarára, így a hivatalban dolgozók a munkahelyükön juthatnak hozzá a kívánt termékekhez. A mozgó piac lényege, hogy szó szerint helybe, házhoz hozza a minőségi termelői élelmiszert, portékát a dolgozó emberek számára – áll a tárca közleményében.
Agrárszektor - Beküldve: 23:26:8
2015.7.5.
Nincs több "társadalmi vita" a vadászati törvényről
Eddig lehetett hozzászólni az új vadgazdálkodási törvény tervezetéhez. A Földművelésügyi Minisztérium sajtótájékoztatón ismertette és a honlapján való megjelentetéssel május 21-én széleskörű társadalmi vitára bocsátotta az új vadgazdálkodási törvény tervezetét. A vita lezárásaként a minisztérium július 13-án egyeztető fórumot tart.
Agroinform - Beküldve: 23:26:7
2015.7.5.
Becsaphatnak a dinnyékkel - Fokozzák az ellenőrzéseket
Fokozottan ellenőrzi a dinnyetermesztőket és az árusokat a hazai szezon beindulásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Máris több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglaltak le egy Fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől, aki hazai termékként árulta portékáját, a helyszíni ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a dinnye nem származhatott saját termőföldjéről.
Agrárszektor - Beküldve: 23:26:6
2015.7.5.
A minőségi magyar élelmiszer megérdemli a korszerű csomagolást
A magyar gazdaság egyik kitörési pontja a minőségi élelmiszertermelés. Egészséges, biztonságos, az élelmiszerlánc teljes hosszán nyomon követhető és kiváló minőségű termékek gyártása azonban csak korszerű csomagolás használatával lehetséges – fogalmazott Zsigó Róbert államtitkár a Tetra Pak új gyártósorának átadásán. A budaörsi cég három év alatt 14 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre, melynek eredménye az új gyártósor és 45 új munkahely.
Farmit - Beküldve: 23:26:5
2015.7.5.
Másfél milliárdos tanyatámogatás
Öt célterületen vissza nem térítendő támogatást ad az állam idén a tanyafejlesztési program előirányzat keretében, amelynek a keretösszege 1 milliárd 415 millió forint. Az első célterületbe tartoznak egyebek mellett a villanyáram nélküli tanyák villamosenergia-ellátását biztosító önkormányzati fejlesztések. A másodikba és a harmadikba a tanyai lakóépületek felújítása, illetve a gazdasági épületek felújítása, vagy új gazdasági épület építése, továbbá gépek és állatok is vásárolhatók az ebbe a két célterületbe tartozó támogatásokból. A negyedik terület keretében a villanyáram nélküli tanyák lakóépületének alapvető villamosenergia-ellátását biztosító egyéni fejlesztésre igényelhető támogatás, míg az ötödik célterület az őshonos állatok tartására és az őshonos növények telepítésének támogatására szolgál.
Agroinform - Beküldve: 23:26:5
2015.7.5.
Millió kis harang
Nem kell bemutatnunk a petúniát olvasóinknak, hiszen legnépszerűbb és legkedvesebb virágaink közé tartozik. Állandó dísze a kerti ágyásoknak, a napos balkonoknak, verandáknak, függőkosaraknak. Alakgazdagsága káprázatos: változatainak száma több száz, s szinte naponta születnek új hibridjei. A sok-sok szépséges forma közül ezúttal az egyik legszebbre, a dúsvirágú petúniára irányítjuk a figyelmet.
Szabad Föld - Beküldve: 23:26:4
2015.7.4.
A földművelésügyi miniszter átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el
Magyarország erdeiben a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre 2015. július 3-án átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A fenti időponttól kezdődően a felsorolt területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve az irányított-, a parlag- és gazégetést is.
Farmit - Beküldve: 22:46:51
2015.7.4.
Hőség - A nagy meleg elsősorban a szabadban dolgozókat veszélyezteti
A hőség jelentősen megnehezíti a munkavégzést, különösen a szabadban, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (például építési, kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, aszfaltozás, mezőgazdaság) kell fokozottan védekezni a nagy meleg káros hatásai ellen. A Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának felhívása szerint a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a munkáltatóknak rendszeresen pihenőidőt kell biztosítaniuk, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatosságot biztosítva.
Farmit - Beküldve: 22:46:50
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27743db, (2) OJ Adatbázisban: 11424db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120