Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 8. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.8.20.
A lebukott horgász könnyebben megússza, a jogtalanul halászó a fogát szívja
Még egy éve sincs, hogy elfogadták az új halgazdálkodási és halvédelmi törvényt, máris új rendeletekkel kívánják módosítani annak több pontját. A halászok nem igazán örülnek a változtatásoknak, de a horgászok igen, hiszen a tervezet némiképp közelebb viszi a valósághoz a törvényben foglaltakat. A halgazdálkodási hatóság több szempont alapján határozza meg a konkrét büntetést. Figyelembe veszik például a kifogott hal mennyiségét és azt, hogy a szabálysértőt megbírságolták-e már korábban is.
Szabad Föld - Beküldve: 14:57:46
2014.8.19.
A hatóság lekaszáltatja a parlagfüvet, ha a földhasználó ezt nem teszi meg
A bírságon felül a kényszerkaszáltatás árát is meg kell fizetniük azoknak, akik nem vágják le a parlagfüvet a birtokukon - közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI érdeklődésére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. A kiszabott bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől. 2013-ban összesen 130 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - írta a minisztérium.
Farmit - Beküldve: 0:23:53
2014.8.18.
Az erdőknek is árt a szabálytalan gombaszedés
A gombaszedés szabályainak áthágása nem csak az emberre veszélyes, felboríthatja az erdők ökoszisztémáját is – hívja fel a figyelmet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt. A kiadós esőzések után akár ezrek is megfordulhatnak egyszerre a Pilisben vagy a Visegrádi- és a Budai-hegységben, ami nagy terhelés a környezetnek, különösen akkor, amikor a látogatók a jelzett turistautakról letérve gyűjtik a gombákat.
Agroinform - Beküldve: 0:20:13
2014.8.18.
Országszerte tombol a fitoftóra
Hervadnak a paradicsom- és a burgonyatövek. Ugyanaz a gomba pusztít mindkét növényen, ezért jogosan hívják paradicsomvésznek és burgonyavésznek is. Permetezzenek, ahol még találnak olyan zöld lombfelületet, melyet érdemes megmenteni, illetve megelőzésképpen az egészséges bokrokon is! A még éretlen, illetve félig érett paradicsomokat szedjék le és már számoljanak az élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel. A rezek esetében 7 napot, míg a rézpótlónak is nevezett mankocebek esetében 3 napot kell várni a szüretig.
Agroinform - Beküldve: 0:20:9
2014.8.17.
A családi gazdaságokat segíti az új támogatási rendszer
A mezőgazdaság támogatási rendszerének átalakítása a kis-, közepes és a családi gazdaságok versenyképességének megteremtése érdekében történt - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Jakab István leszögezte, a kormányzat azért alakította át az uniós elveknek megfelelően a támogatási rendszert, hogy nőjön a vidék eltartó képessége, illetve váljon egységessé a birtok-, a támogatás és a vidékpolitika. Kifejtette: az egységes területalapú támogatás normatív része 70 százalék, a fennmaradó 30 százalékot pedig bizonyos feltételek teljesítése esetén minden - így a nagy - gazdaságok is megkapják.
Farmit - Beküldve: 0:10:17
2014.8.17.
Ha még nem tettük, érdemes kipróbálni
Hagymák a télben. - Ilyenkor, augusztus második felében vetjük az áttelelő (kétéves) hagyma magját. Ha még nem tettük, érdemes kipróbálnunk, mert kora tavasszal jó minőségű termésre számíthatunk: már március közepétől (amikor a dughagymát még el sem ültettük) zöldhagymaként, május elejétől pedig főzőhagymaként hasznosíthatjuk. Az áttelelő hagymának nagyobb a piaci értéke is.
Szabad Föld - Beküldve: 0:10:16
2014.8.17.
Életcserép a varázskertben
Gyógynövénytermesztő lett néhány kecskeméti hajléktalan, akik tudásukat és gyakorlatukat uniós program keretében szerezték meg. De nemcsak munkalehetőséghez jutottak, hanem lakhatási támogatással az önálló otthon megteremtésére is esélyt kaptak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezete három éve nyitotta meg a Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központot, melyet dán pályázati forrásból hoztak létre.
Szabad Föld - Beküldve: 0:10:15
2014.8.17.
Kis hely is elég egy jó piacnak
Egy vidéki kistelepülésen, igazából egy faluban nincs szükség óriási terültre ahhoz, hogy egy minden idénytermékkel szolgáló piacot lehessen létrehozni. Elegendő egy 5x15 méteres terület, azt kell megfelelően berendezni, a polcokat pedig olyan áruval feltölteni, amely minősége megkérdőjelezhetetlen. Egy gazdag mezőgazdasági kultúrával rendelkező régióban – ilyenből jó néhány akad az ország minden tájegységén – nem lenne lehetetlenség fellelni a kiváló minőséget előállító termelőket, de Magyarországon valamiért erre sem igény, sem szándék nem látszik.
Agrárszektor - Beküldve: 0:10:12
2014.8.16.
Gazdag Gazda Rendezvénysorozat
Szeptember 2-11. között négy helyszínen rendeznek egész napos képzéseket, ahol a sikeres online kereskedelem titkai mellett többek között a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Programról és pályázati lehetőségekről is szó lesz. Emellett több hasznos téma is napirendre kerül az ártárgyalásoktól a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Programon és a pályázati lehetőségeken, valamint pályázatíráson át a mezőgazdasági épületek korszerűsítésének lehetőségéig.
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat - Beküldve: 22:41:31
2014.8.16.
Természetes energiaforrás a tojásban
A tojást tökéletes tápanyagforrásként tarthatjuk számon, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, amelyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. Tápértéke nagyon magas: kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz D-vitamint, megvannak benne a B-vitamin-komplex legfontosabb összetevői, valamint magas a szelén és az agy számára fontos kolintartalma. Fellelhetők benne a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak és antioxidánsok is, ami fontos a látás, a memória és az idegrendszer számára.
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat - Beküldve: 22:41:30
2014.8.16.
A Nárcisz Birtok sajtjai a Vidék Mustrán
Nincs két egyforma sajt és nincs két egyforma termelő. Hiszen a sajtkészítés több mint munka, alkotás, kreativitás, amely gondoskodást és odafigyelést igényel. A sajtkészítő fantáziája az egekbe szárnyalhat, így hozza létre az ősi receptek mellett az újabb és újabb ízeket és formákat. A Vidék Mustrán kézműves sajtok, gomolyák széles repertoárja várja az érdeklődőket. De mint tudjuk: ahány ház annyi szokás és így van ez a sajtokkal is. A Nárcisz Birtok széles sajtkínálattal várja az érdeklődőket.
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat - Beküldve: 22:41:16
2014.8.15.
Kartell kéne az almánál is
Válságtanácskozást tartottak szerdán a Földművelésügyi Minisztériumban a vártnál jobb, mintegy 800 ezer tonnára becsült hazai almatermés miatt - írja az MTI a Napi Gazdaságra hivatkozva. Túl jó volt az idő, túl sok alma termett, ezért csökkentek a felvásárlási árak, és az is lehet, hogy nem mindenkinek fogják tudni feldolgozni az összes almáját, mert szűkösek a kapacitások ilyesmihez.
Index - Beküldve: 23:7:57
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25405db, (2) OJ Adatbázisban: 11117db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120