Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 11. 28.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.11.28.
Nagy gondot okozhat a foltos szárnyú muslica
Ha nem sikerül megtalálni az ellenszerét, "a második filoxérává" válhat a foltos szárnyú muslica. Jelenleg nem tudják számszerűsíteni, idén mennyi kárt okozott a rovar, de rohamos terjedésére számítanak. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a rovar a szüret előtt rakja le petéit az élő gyümölcsbe, amikor már nem lehet permetezni; mivel a lárvák felhasítják a héjat, megrohadnak a szemek, napos, száraz időben pedig megecetesedik a nedvük, így feldolgozhatatlanná válik a termés – mondta Taschner István, a soproni hegyközség elnöke.
Agroinform - Beküldve: 23:42:52
2014.11.28.
Lehet, hogy magyar almát és krumplit is álcáznak a bosnyákok?
Bosznia-Hercegovina visszautasítja azokat az orosz vádakat, amelyek szerint nemcsak a saját mezőgazdasági termékeit, hanem boszniainak "álcázott" uniós árut is szállítana Oroszországba. Az orosz félben azért merült fel a gyanú, mert az idei év első tíz hónapjában Bosznia-Hercegovina több mint kétezer tonna almát exportált Oroszországba, miközben tavaly összesen csupán 10 tonnát.
Agrárszektor - Beküldve: 23:42:48
2014.11.28.
Imádják a németek a magyar borokat
Huszonöt százalékkal nőtt az utóbbi két évben a magyar bor értékesítéséből származó bevétel az első számú exportpiacon, Németországban. Tavaly nagyjából 15 millió eurót tett ki, az idén augusztus végéig pedig meghaladta a 11 millió eurót. A Földművelésügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának együttműködésével a berlini magyar nagykövetségen immáron negyedszerre rendezték meg a Magyar Szüret elnevezésű rendezvénysorozatot.
Agroinform - Beküldve: 23:42:47
2014.11.28.
Vége van az ősznek, kerti teendők télre
Télre általában kevés teendője marad a kertbarátoknak, nyugalomba vonul a természet, legfeljebb a hó körül akad majd dolga a kertápolónak. No persze mindez csak akkor van így, ha rendes, havas télre fordul az év. Merthogy az idei esztendő időjárása kilógott a sokéves átlagból. Rekord melegeket és hidegeket mérhettek a meteorológusok, de hasonló rekordokat jegyezhettek a csapadékmérők is. Felénk például a szokásos 4–500 mm helyett idén már az első tíz hónapban meghaladta a 700 mm-t a lehullott víz mennyisége.
Agroinform - Beküldve: 23:42:45
2014.11.27.
Kéknyelv-betegség: nem jó a helyzet Csongrádban
Harminc - hat kivétellel kis létszámú - gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében. A megye 1483 gazdaságában 54 542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710 állatból vettek vérmintát. A fertőzések jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény – mondta Varga Márta, a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője.
Agroinform - Beküldve: 22:58:39
2014.11.27.
Szőlészeti és Borászati Konferenciát tartottak Pécsett
A Pécsi Akadémiai Bizottság Agrártudományok Szakbizottsága immár második alkalommal rendezett szőlészeti és borászati tudományos ülést a PAB Székházban Pécsett, 2014. november 17-én. A „BOR-SZŐLŐ-TURIZMUS – II.” című konferencián Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke tartott bevezető előadást, majd a régió felsőoktatási intézményeiben dolgozó oktatók és kutatók mutatták be kutatási eredményeiket, kiemelten hangsúlyozva a tudományos eredmények gyakorlati hasznosítását.
Agroinform - Beküldve: 22:58:38
2014.11.27.
Adóemelést - több lehet az illegálisan készített házi pálinka
Vannak, akik attól tartanak, hogy az ukrán vodka vagy illegálisan előállított házi pálinka lehet a sláger akár már jövőre, miután az Országgyűlés új szabályokat fogadott el az otthoni pálinkafőzés és a bérfőzetés kapcsán. Egyes félelmek szerint az emelkedő adó miatt a szeszfőzdéket jövőre ötödannyian kereshetik csak fel, mint az idén, így kétséges, hogy talpon tud-e maradni mind a félezer ma működő vállalkozás.
Agroinform - Beküldve: 22:58:37
2014.11.26.
Adót csalhatnak az olcsó borokkal?
Teret ad az utóbbi évek gyenge hazai bortermése a nagy mennyiségű importbornak, de csinálnak helyet neki az ügyeskedők, feketézők és nepperek is. Köztük akad hazai borászat is bőven. Egykor annyi bort értékesítettünk a külpiacokon, mint amennyit mostanság importálunk. Ez még a nagyüzemi időkben kivitt mennyiségekre igaz, akkoriban a magyar borexport elérte az egymillió hektót, ami aztán egy ideig 400-600 ezerre csökkent, ma pedig csaknem ennyi bort hozunk be.
Szabad Föld - Beküldve: 23:38:52
2014.11.26.
Lassan tudatosodnak bennünk az új borkategóriák
Oltalmazott eredet. - Noha már 2011 januárja óta használjuk, de csak lassan tudatosodnak bennünk az új borkategóriák, amelyek az unióval összhangban az eredet és a minőség védelmére helyezik a hangsúlyt. Ennek megfelelően a legkiválóbb italok kategóriája az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott bor, amelynél a legfontosabb, hogy az italnak teljes egészében a címkén meghatározott földrajzi területről kell erednie.
Szabad Föld - Beküldve: 23:38:50
2014.11.25.
Újra lesz mezőgazdasági összeírás
A nyilatkozattétel kötelező mindenkinek, akit a kérdezőbiztosok felkeresnek. Hamarosan kezdődik a Központi Statisztikai Hivatal hagyományos mezőgazdasági összeírása Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A november 22. és december 15. közötti időszakban a betakarított termények mennyisége és az állatmennyiség változása iránt érdeklődnek majd.
Agroinform - Beküldve: 22:57:58
2014.11.25.
Valószínű, hogy az utolsó napokban vagyunk
Nagyon valószínű, hogy az utolsó napokban vagyunk, amikor még nincs túl hideg a lemosózáshoz, másrészt a fáink, bokraink levelei már lehulltak. Nagy szükség van a permetezésre, mivel tíz éve volt utoljára olyan mértékű lisztharmatfertőzés és peronoszpóra a szőlőkben, mint az idén. A varasodás, a monília, a különféle levélbetegségek az ültetvényeket károsították. Tavasszal az ország minden tájékán monília fertőzte még a babarózsát, az aranyvesszőt is, ezért ezekről se feledkezzünk meg, s a rózsákat se hagyjuk ki.
Szabad Föld - Beküldve: 22:57:54
2014.11.24.
Egyre ellenállóbbak a méhek
A mézelő méhek minden nap a legkülönfélébb peszticideknek vannak kitéve: miközben nektárt és pollent gyűjtenek a virágokon, vagy mikor maguk a méhészek alkalmaznak különböző vegyszereket a méhkártevők ellen. A Penn State University kutatói megvizsgálták a pollentáplálékon és a mesterséges – szójafehérjés vagy fehérjét nem tartalmazó – tápon tartott méhek peszticidek iránti érzékenységét.
Agroinform - Beküldve: 0:4:34
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26097db, (2) OJ Adatbázisban: 11216db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120