Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 9. 1.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.9.1.
Szüret körüli bonyodalom - Figyeljen a munkavállalók bejelentésére!
Sok szabálytalanságot talált a munkaügyi hatóság az ellenőrzésekkor. Figyeljünk oda jobban! Az idei év első félévében a munkaügyi hatóság országosan 9 736 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 62 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzésbe vont munkavállalók (44 193 fő) 67 százalékát érintették.
Agroinform - Beküldve: 22:24:18
2015.8.31.
Gondolatok a borszektort érintő, változtatás előtt álló szabályokról
A földművelésügyi miniszter beterjesztette a Parlamentnek T/4856. számú törvényjavaslatát a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról. A hír önmagában még nem meglepő, hiszen előfordult már, hogy akár évente többször is módosították a borjog alapjait. Az általános indoklás szerint döntően technikai jellegű pontosításokról és az adminisztrációs terhek csökkentéséről van. Ha ez így van, akkor akár hátra is dőlhetünk a székünkben, és várhatjuk a hatálybalépést. Viszont, ha képesek vagyunk a sorok között olvasni, akkor számos kérdés merül fel a majdani végrehajtás kapcsán. Már pedig ezeket a kérdéseket még az elfogadás előtt kellene tisztázni.
Agrotrend - Beküldve: 23:48:1
2015.8.31.
Vándorpoloska a kertben: így védekezhetünk!
Lassan imágóvá alakulnak a zöld vándorpoloska lárvái. Soktápnövényű, a kertek zöldséges ágyásaiban és a gyomokon is jól érzi magát. Jó hatásfokkal védekezni sem lehet ellene, hiszen a kerítésen belül is permetezni kellene. Egyébként jelentős kártevőnek sem mondható, szivogatásával túlzottan nem sanyargatja a közterületi növényeket. A nyári tápláléknövényeikről indítják a telelésüket. Ekkorra már, mint kifejlett, zöld vállas poloskák repülnek be a lakásokba, bújnak el a redőnytokokban.
Agroinform - Beküldve: 23:42:33
2015.8.31.
Megjelent a Vidékfejlesztési Programot bemutató kézikönyv
Elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új kézikönyve, amely az országban elsőként ad átfogó és hiteles tájékoztatást a lehetséges pályázók számára az új Vidékfejlesztési Programról. A közel 100 oldalas, 120 ezer példányban megjelenő kézikönyvet a NAK valamennyi, 3.000 STÉ (Standard Termelési Érték) feletti termelési potenciállal rendelkező tagjának postán ingyenesen eljuttatja. A kiadvány már letölthető a Kamara honlapjáról, emellett rövidesen a falugazdász-irodákban is hozzájuthatnak az érdeklődők.
Agroinform - Beküldve: 23:42:29
2015.8.30.
Így hasznosíthatók a szennyezett területek
A szennyezett területek rekultivációjára, vagyis kármentesítésére jól beváltak bizonyos növényfajok. Az erre alkalmazott növények üdvös hatása legkülönbözőbb formákban nyilvánul meg (pl. nehézfémek kivonása és felhalmozása a növényi szövetekben). Kézenfekvőnek tűnik, hogyha már a szennyezett területeken növényeket termesztünk, érdemes lenne az ott termelt növényi biomasszát – vegyipari alapanyagok előállítására – hasznosítani. A biofinomítás lényege ebben rejlik, azaz a „letermelt” biomassza felhasználása alapanyagok termelésére.
Agroinform - Beküldve: 21:26:46
2015.8.30.
Elverte az almást a jég
Szilsárkányban héthektáros almást veszett oda. Nemrégiben jég verte el a szilsárkányi Nagy Endre almáskertjét. A gazda szerint a termés 70-80 százaléka károsodott. A gazda nem igazán számít kártérítésre, mivel biztosítása nincs, a kárenyhítési alap feltételei pedig nem kedvezőek. A jégverés telibe kapta az almást. Az egész héthektáros területet érintette, egyébként jó közepes termés ígérkezett. A kár összegét befolyásolják majd az aktuális felvásárlási árak is – mondta a gazda.
Agroinform - Beküldve: 21:26:45
2015.8.30.
A gazdák már alig várják a drónokat
A pilóta nélküli repülést népszerűsítő iparági érdekképviselet szerint a lakossági használatú drónok 80 százaléka a mezőgazdaságban működhetne. A gazdák többsége már nagyon várja, hogy a jogalkotók megállapodjanak a technológia használatának szabályairól és munkába állhassanak a drónok a földeken. Mike Geske missouri farmer jelenleg három főt alkalmaz az öntözővezetékek ellenőrzésére a szántóföldön, pedig ezt a munkát egy drón is elvégezhetné.
Agroinform - Beküldve: 21:26:43
2015.8.30.
Tízezer méh kapott nyomkövető szenzort
A kutatók megpróbálják felderíteni tömeges pusztulásuk okait. Az 5,4 milligramm súlyú mikroérzékelőket a rovarok hátára helyezték. A chipekben lévő elem vibrációval termel energiát, a kicsiny chip rögzíti, mennyi időt tölt távol a kaptártól és mekkora távolságokat repül a háziméh. A kaptárakban helyezték el a fél bankkártya nagyságú vevőberendezést, amelyek rögzítik a kapott adatokat.
Agroinform - Beküldve: 21:26:42
2015.8.30.
Kékszakáll a kertben
Nincs nagy választék a kései virágzású cserjékben, ezért is különleges a kínai-japán származású kékszakáll. Augusztus-szeptemberben nyíló virágai kékek vagy liláskékek. Hajtásait, leveleit megdörzsölve a növény fűszeres illatot áraszt. Ez az egy-másfél méteres cserje nem különösebben igényes, ráadásul jól bírja a szárazságot. Legszebben a laza talajon és a napos, védett fekvésben díszlik.
Szabad Föld - Beküldve: 21:26:39
2015.8.29.
Türelemjáték és tüntetés: így telik a szőlősgazdák idei éve
A hazai borágazat legnagyobb problémáját továbbra is az olasz importborok beáramlása, a nagyon alacsony felvásárlási ár, valamit az okozza, hogy a szőlőtermelők nem fognak össze. Az augusztus 12-ei olasz nagykövetség elé szervezett megmozdulást követően ismét tüntettek a magyar bortermelők. A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége ezúttal Kiskőrös körzetében 4 helyszínen tartott az illetékes hatóságok engedélyével forgalomlassító demonstrációt pénteken 8-tól 12 óráig.
Agroinform - Beküldve: 9:19:23
2015.8.29.
Horgászati tilalmat rendeltek el a tömeges halpusztulás miatt
A probléma a Dráva Kisinci-holtágában van. A Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya (a továbbiakban Kormányhivatal) 2015. augusztus 18-án kapta a bejelentést a Kémesi Horgász Egyesülettől, mint a Dráva folyó Kisinci-holtágának halgazdálkodásra jogosultjától. A bejelentésre a Kormányhivatal soron kívüli helyszíni szemlét, egyben területbejárást tartott.
Agroinform - Beküldve: 9:19:21
2015.8.28.
Pénteken demonstrálnak a szőlősgazdák
A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége forgalomlassító demonstrációt tart holnap Kiskőrös körzetében 5 helyszínen. Szüret előtt egyeztettek a termelők és a pincészetek képviselői a kiskőrösi Szentpéteri Borházban. A 3 órás fórumon jól kibeszélték magukat a résztvevők, de senki nem mondott egyetlen számot sem. Pontosabban összeget. A termelők nem mondták, hogy 1 kiló szőlőért minimum mekkora összeget kérnek, a felvásárlók meg nem mondták meg, hogy mennyit is fizetnének a gyümölcsért. Akik nem voltak jelen, azok a kiskereskedelmi láncok képviselői.
Agroinform - Beküldve: 22:14:3
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 28175db, (2) OJ Adatbázisban: 11475db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120