Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 5. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.5.26.
Elitták a tejpénzt, nincs is több tej
Miközben a fél kormány a szó legszorosabb értelmében a tejtermelőket életben tartó akción dolgozik, a földművelésügyi miniszter meg a tejágazat átfogó stratégiáján, Pölöskei Gáborné Klik-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött körleveléből kiderült, hogy ősztől rendesen megvágják az iskolatejprogramot.
Agroinform - Beküldve: 1:5:23
2016.5.26.
Érik a májusi cseresznye és támadnak a kártevők
Érik a korai cseresznye, de a kártevők és kórokozók is teljes gőzzel munkába állnak. A kertekben aktuális teendőkről kérdezte Nagy Szabolcs tanácsadót a heol.hu. A fagyosszentek elmúltával az összes fagyérzékeny virág (egynyáriak) a szabadba kerülhetnek és időszerű az egynyári virágok vetése, mint például oroszlánszáj, körömvirág, pillangóvirág, napraforgó. A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni, és csak az elszáradt leveleket távolítsuk el.
Agrotrend - Beküldve: 0:39:11
2016.5.25.
Egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására
Május 31-ig készíthetik el a bevallást a NÉBIH honlapján. Már csak egy hét áll rendelkezésre a 2016. évi felügyeleti díj bevallására. Az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyek és vállalkozások május 31-ig készíthetik el a bevallást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján. A bevallási időszak lezárása után június elejével készülnek el a bizonylatok, ezt követően az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat két, egyenlő részletben kell megfizetni.
Agroinform - Beküldve: 22:40:5
2016.5.24.
A méhek védelme a mezőgazdaság érdeke is
A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és mutatói környezetünk állapotának: nem csupán hozzájárulnak a biológia sokféleséghez, de általuk információhoz is juthatunk róla. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója José Graziano da Silva a napokban Szlovéniába látogatott egy méhtenyésztő rendezvényre. Szlovénia javaslata, hogy május 20-át a Méhek Világnapjává nyilvánítsák, a FAO-n belül pozitív fogadtatást kapott. A beporzók számának és sokféleségének növelése növeli a terméshozamot. (Képünkön)
Agroinform - Beküldve: 22:6:58
2016.5.24.
Tanulmányi szemle a Földművelésügyi Minisztériumban
Harmadik alkalommal rendezett szakmai tanulmányi szemlét a Földművelésügyi Minisztérium a Szent István Egyetem hallgatóinak. A fiatalokat Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára köszöntötte. Nagy István kitörési pontnak nevezte a magyar mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország rendelkezik a világ hetedik legnagyobb génbankjával. Ez azt bizonyítja, hogy jóval sokszínűbb mezőgazdasági tevékenység folyt korábban a Kárpát-medencében, mint napjainkban- tette hozzá.
Agrotrend - Beküldve: 22:5:38
2016.5.24.
Rászorulók kapják meg a sokféle zöldségfélét
Kilencven százalékát már elültették annak a vetőmagadománynak, melyet az úgynevezett Élelmiszerlavina programban nyert Zagyvarékas önkormányzata. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei pályázatán ezer kiló burgonyát és tízféle zöldségvetőmagot kapott a település. A burgonya, bab, borsó már földbe került, a paprika, paradicsom már palántaként a fóliasátorban nevelkedik. A napokban a káposztafélék ültetését végzik abban a növényházban, melyet az értékteremtő közmunkaprogramban építettek fel a szintén a program részeként kialakított farmon, ahol állatokat is nevelnek.
Agrotrend - Beküldve: 22:5:17
2016.5.23.
Természetvédő szervezet: csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása
Csökken a természetbarát gazdálkodók támogatása, a 2016-2020-as agrár-környezetgazdálkodási program által támogatásban részesülő Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT) csak a felét teszik ki az eddigi támogatott területnek - közölte saját becslései és gazdálkodói visszajelzések alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint az MTÉT-rendszer szükségesnél csekélyebb mértékű támogatásával Magyarország elveszíti a leghatékonyabb eszközt, amely a védett természeti területeken kívül képes hatni a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenésére.
Agrotrend - Beküldve: 0:8:4
2016.5.23.
Bimbódzó bioforradalom - Vajon felismerik-e ezt a magyar gazdák is, lépnek-e még idejében?
Amiként terjed az egészséges életformára való törekvés Európában, úgy növekszik az igény a biotermények iránt. Ezt tőlünk nyugatabbra már bizonyosan felismerték – tapasztaltuk észak-németországi utunkon, melynek során több biogazdaságot is felkerestünk. Ezer hektáron bio? A vegyszerezésre és műtrágyázásra esküdő gazdálkodók bizonyára csóválják a fejüket: ilyen nincs. Az üvegházba csak fertőtlenítés után mehetnek be dolgozni a kertészek. (Képünkön)
Szabad Föld - Beküldve: 0:4:52
2016.5.22.
Indulnak a Tanyafejlesztési Program pályázatai
A program keretében három célterületre lehet pályázni. A pályázati internetes felület a felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg. A napokban jelennek meg a Nemzeti Tanyafejlesztési Programban meghirdetett pályázati felhívások, amelyek a tanyák megóvását, az ott élők életszínvonalának javítását és a tanyasi életforma újraélesztését szolgálják – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a programot bemutató keddi konferencián.
Agroinform - Beküldve: 10:50:35
2016.5.22.
Kedvező szabály segíti a csigagyűjtést
Megkönnyíti a különböző növényeket és csigákat gyűjtők mindennapjait az adózási szabályok idei változása. A főként a társadalom peremére sodródott, alacsony jövedelmű emberek ezentúl legálisan, minden adózási elvárásnak eleget téve gyűjtögethetnek, a leadott mennyiség után kapott összegből ugyanis a felvásárló vonja le a személyi jövedelemadót és fizeti be az államkasszába. A néhány hét alatt befogott több tonnányi puhatestű később a francia és a német konyhákba kerül.
Agrotrend - Beküldve: 10:50:14
2016.5.22.
Fagykár erdőn-mezőn
Szinte biztos, hogy szükség lesz a rendelkezésre álló 24 milliárdnyi kártérítési keretre. Az április végi fagy majdnem minden növényi ágazatot érintett. Május 23-ig lehetett bejelenteni az április végi fagyok miatt keletkezett károkat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján. Csak ott érdemes megtenni, ahol a gazdák a szokásoshoz képest legalább 30 százalékos terméskiesést szenvednek el. Hogy mekkora a kár, még mindig nem tudni pontosan, de egyre több ágazatról, növényi kultúráról derül ki, hogy baj érte.
Szabad Föld - Beküldve: 10:49:58
2016.5.22.
A fagykár a méhészetet is megviseli
Van, ahol az akácvirágok 90 százaléka is károsodott, sok méhész még nem tudta elkezdeni a pergetést. Az éppen virágzó akácosok kétharmada károsodott a fagy miatt – írja a Magyar Hírlap. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a napilapnak elmondta: Somogy megyében az akácvirágok 80-90 százaléka odaveszett, súlyos károk keletkeztek Zala és Veszprém megye völgyeiben, Nógrádban pedig csak a dombokon vészelte át a zord időjárást a növény.
Agroinform - Beküldve: 10:49:57
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30320db, (2) OJ Adatbázisban: 11737db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120