Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 4. 28.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.4.28.
Bussay László a Borászok Borásza
A tavaly elhunyt csörnyeföldi bortermelőnek ítélték idén a 2012-ben elindított díjat, amelyet olyan civil személyiség kap, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A Borászok Borásza díj eddigi kitüntetettjei egyenként megalkották a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet felkérésre elküldtek a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához.
Agroinform - Beküldve: 22:1:49
2015.4.28.
Kinek éri meg a kistermelői átalánytámogatást választani?
Az Európai Unió új agrártámogatási formát vezetett be, melyre az idén augusztus 15-ig lehet jelentkezni. A kistermelői átalánytámogatásról van szó, ami akár 80-90 ezer honfitársunkat is érdekelheti. Jelentősen megkönnyítheti a hatóságok és a gazdák egy részének életét, hogy az EU létrehozott egy igen egyszerűen igényelhető és kifizethető támogatási formát. 2014–2020 között lehetőség nyílik igényelni a kistermelői támogatásnak nevezett pénzösszeget. Ez a lényegét tekintve átalány-támogatás, melyet évente egyszer kell kérni.
Agrotrend - Beküldve: 22:1:45
2015.4.27.
Próbálják belőni a vadászvizsga-rendeletet
Cél, hogy a jövőben ne puskások, hanem vadászok válthassanak vadászjegyet. Az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezésére április 14-én a regisztrált vadásztanfolyam-szervezők a szervezet központjában egyeztették tapasztalataikat a vadászvizsgázás új, 2014 januárja óta érvényes szabályozásáról. A tanácskozáson képviseltette magát a Földművelésügyi Minisztérium (FM), mint jogalkotó és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint ellenőrző hatóság.
Agroinform - Beküldve: 0:3:30
2015.4.27.
A kártevők már károsításra készek!
Azokon a fákon, ahol a legkisebb fertőzést és az ezzel járó mézharmatcsöpögést sem engedhetik meg maguknak a kertészek, ott máris el lehet kezdeni a permetezést. Egyre gyakoribbak a lakossági bejelentések, a budai kerületekben gyakran megjelennek az utcákon is az állatok. Az 1996. évi LV. törvény (törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról) nem ad lehetőséget és kötelezettséget a lakott területen megjelenő vadászható állatfajokkal kapcsolatban, a vadászatra jogosultaknak.
Agroinform - Beküldve: 0:3:28
2015.4.27.
Mi a fontos? Az állatok, az emberek vagy a pénz?
Ki marad alul a földharcban? Nem is itt él, ennyi földje volt, ennyi földje van, csak a támogatásra hajt, nekik a megélhetésük múlik rajta – éleződik a helyzet a váncsodi és mezőpeterdi földbérleti pályázatok visszássága miatt a két érintett településen. A traktorok már javában ekézik a csapadékhiány miatt száraz földeket, cserébe kevés helyen látni legelő állatokat. Rezes Gáborral, a föld nélkül maradt gazdák szószólójával Váncsod és Mezőpeterd között állunk meg egy erősen elhanyagolt tarlón.
Agroinform - Beküldve: 0:3:27
2015.4.26.
Ismét bejegyzik a hajtásokat a Szőlő Jövésének Könyvébe Kőszegen
Szent György napján, pénteken ismét bejegyzik a szőlőhajtásokat az 1740 óta vezetett Szőlő Jövésének Könyvébe Kőszegen. A hagyomány szerint ezen a napon a szőlősgazdák a kisváros főterén mutatják be a hajnalban lemetszett szőlőhajtásokat a város polgármesterének. Pénteken délelőtt 10 órakor vonul a zenés, táncos menet a belváros utcáin a Borok Házától a Jurisics térre, ahol az ünnepség részeként kőszegi borhölgyeket is avatnak.
Farmit - Beküldve: 20:27:14
2015.4.26.
Öt éves a Vidék Kaland és a Vesd bele magad!
Az AGRYA – a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének két népszerű programja hidat képez a városi fiatalság és a magyarországi, valamint székelyföldi gazdálkodók között. Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az agrártárca elhivatottan hirdeti, hogy aki csak teheti, legyen önellátó élelmiszerből, de legalább termelje meg magának azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket elfogyaszt. Ehhez kiváló alapot biztosít a Vesd bele magad! program, amelyben kisiskolás gyermekek kapnak vetőmagcsomagokat, benne különböző zöldségek és gyümölcsök vetőmagjával.
Agroinform - Beküldve: 20:27:10
2015.4.26.
A Balaton is horogra akadt
Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár szerint a halászati tilalom nem érinti a piacot kiszolgáló haltermelési egységeket, halastavakat – mondta az horgászati idénynyitón, a balatonlellei mólón. Az államtitkár kifejtette, hogy a Balatonon már régóta nem folyt kereskedelmi célú halászat.
Agroinform - Beküldve: 20:27:8
2015.4.25.
Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
Az ország legnagyobb tenyészállat-kiállításán három nap alatt több száz tenyésztő és ipari kiállító várja az érdeklődőket. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a megnyitón az állattenyésztés kiváló szemléjének nevezte a rendezvényt. A politikus hangsúlyozta: a kiváló minőség mellett azonban nagyon fontos figyelembe venni, hogy a mezőgazdasági termelés a feldolgozóipar fejlesztése nélkül hosszútávon nem lehet sikeres.
Agroinform - Beküldve: 23:20:19
2015.4.25.
Hortobágyi pásztorünnep
Hortobágyi pásztorünnep. - Szent György napja hagyományosan a tavasz kezdete, ünnep a pásztortársadalomban. Világörökségünk, a Hortobágy április 25-én, szombaton elénk tárja tavaszi néphagyományait. Először a rackanyájat hajtják át a Kilenclyukú-hídon, a mintegy 400 állatot követik a fogatok, jön egy postakocsi, azután a kubikos taliga, majd a csikósok, a puszta ötös, bivalyfogat, ökörfogat.
Szabad Föld - Beküldve: 23:20:18
2015.4.25.
Újabb díjeső!
Egy jonatánalma-pálinkával nyerte meg a tuzséri pálinka manufaktúra a közelmúltbeli gyulai pálinkafesztivál IV. pálinka világkupáját - közölte az MTI-vel Lovász Sándor főszervező. A manufaktúra - amelyet a tuzséri Gyümölcspárlat Bt. üzemeltet - a főzdék összetett versenyét is megnyerte. Második helyen a Mátyás Pálinkaház, a harmadikon pedig a Bolyhos és Fiai Bt. végzett. A legeredményesebb bérfőzde címet a Trixon-B Kft. érdemelte ki.
Agrárszektor - Beküldve: 23:20:15
2015.4.25.
Így jelentse a belvizet
A vis maior és a kárenyhítés szempontjából is be kell jelenteni. Az új KAP közvetlen támogatások (SAPS, zöldítés, termeléshez kötött támogatások, fiatal gazda és kis gazdaságok támogatása) feltételeinek teljesítése szempontjából viszont külön vis maior bejelentést kell tenni, ha a belvíz a feltételek teljesítését akadályozza. A vis maior bejelentésnek fontos szerepe lehet a terület hasznosításának megítélése szempontjából, ami a zöldítésen túl egyes termeléshez kötött támogatások igénylésének is feltétele. A belvízzel érintett mezőgazdasági területeken bekövetkezett kártételeket az új kárenyhítési rendszerben elektronikus úton lehet bejelenteni.
Agroinform - Beküldve: 23:20:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27199db, (2) OJ Adatbázisban: 11355db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120