Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 12. 6.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.12.6.
Mit jelent, amikor mézgacseppet látunk a fák törzsén?
Amennyiben növényvédelmi problémára gyanakszunk, akkor tudnunk kell, hogy mézgásodás indulhat rovarok, például a nagy farontó lepke károsításakor vagy - jellemzően a kajszinál és az őszibaracknál - gutaütés betegség kialakulásakor. A gutaütés komplex betegség, hiszen azt mind gombás, mind baktériumos betegségek, fertőződések is okozhatják. Számolnunk kell azonban fitoplazmás betegségekkel is, amelyek a gutaütés tüneteire emlékeztetnek, azonban az mézgaképződést nem okoz.
Agrotrend - Beküldve: 22:39:5
2016.12.6.
OMÉK: még tavalyi áron jelentkezhet
2017. szeptember 20-24. között 78. alkalommal várja látogatóit az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Idén az „első fecske” kedvezménnyel, még a tavalyi áron jelentkezhetnek a kiállítók. Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy a rendezvényre érkező mintegy százezer látogató megismerhesse a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra és a családi gazdaságokra épülő magyar mezőgazdaság értékeit és eredményeit.
Agrotrend - Beküldve: 22:38:36
2016.12.6.
Terjeszkedik a Cserpes
Mintegy 40 millió forint beruházással három újabb budapesti üzletet nyit a jövő év elején a kapuvári, főleg tejtermékeket előállító Cserpes Sajtműhely Kft. Cserpes István tulajdonos elmondta, átrendeződött a piac, mivel tavasz óta nem elérhetők a termékeik a Lipóti Pékség üzleteiben, annak tulajdonosa ugyanis felmondta a szerződésüket. "Tudomásul vettük a döntést, építjük tovább a saját piacunkat" - fogalmazott, mivel az együttműködés megszűntével kiesett a forgalomból egy jelentős rész, a fogyasztóknak az a rétege, amelyik útközben vásárolt a pékségekben.
Agrotrend - Beküldve: 22:38:34
2016.12.4.
Madárinfluenza: egyre több helyről utasítják ki a magyar baromfit
Már tizenöt ország vezetett be kereskedelmet korlátozó intézkedéseket a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben a hazai madárinfluenzás esetek miatt. Az Európai Unióba a korlátozás alá vont területeket kivéve lehet szállítani baromfihús. Az úgynevezett harmadik országok közül elsőként Japán vezetett be exporttilalmat a magyar élő baromfi és baromfi termékek exportjára – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szigetország illetékes minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként azonban csak az október 23-a után előállított termékeket utasítják vissza.
Agrárszektor - Beküldve: 23:17:47
2016.12.4.
Zöldhulladékok égetésének visszaszorítására van támogatási lehetőség
Gyakran tisztább a nagyobb városok levegője, mint a kis településeké, ahol a zöld hulladék égetése és a háztartási fűtés nagymértékben szennyezi a levegőt. Dobi Bálint, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője a zöld hulladékok égetésének visszaszorítása kapcsán megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a zöld hulladékok elégetése jelentősen rontja a levegő minőségét, a káros anyagok pedig a tüdőbe kerülve légúti irritációt, szív és érrendszeri zavarokat okozhatnak.
Agrotrend - Beküldve: 23:17:25
2016.12.4.
Milliókat ér a Baranyában talált szarvasgomba
Több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant a Nefag Zrt. egyik gombásza Baranya megyében, a példány több millió forintot is érhet. Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legdrágább föld alatti gombafaj, ára 2-3 ezer euró (630-930 ezer forint) kilogrammonként, de a különösen nagy példányok ára ennél jóval magasabb lehet - közölte a fővárosi Triffla erdeigomba-bolt, ahol az érdeklődők péntekig tekinthetik meg a Mágnás Béla névre keresztelt szarvasgombát a Fővám téri Nagycsarnokban.
Agrotrend - Beküldve: 23:17:23
2016.12.4.
Mészáros Pál lett az Év Bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) döntése alapján Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat. Az MBA idén 26. alkalommal adta át Magyarország legrégebbi és egyik legrangosabb borszakmai elismerését. A szekszárdi borász második alkalommal szerepelt a díj döntősei között; mellette ezúttal Borbély Tamás (Badacsony), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja, Villány) és Szőke Mátyás (Mátra) kapott jelölést.
Agrotrend - Beküldve: 23:17:21
2016.12.3.
Kiszélesítették a Bács megyei karantént
Már tizenöt ország vezetett be kereskedelmet korlátozó intézkedéseket a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben a hazai madárinfluenzás esetek miatt. Az Európai Unióba a korlátozás alá vont területeket kivéve lehet szállítani baromfihús. Nincs vége a magyar madárinfluenzás következményeknek még akkor sem, ha már nem fog előfordulni megbetegedés, hiszen a szállítási korlátozások legalább fél évig fennmaradnak.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:26
2016.12.3.
Citromszüret a verandán
Mediterrán hangulat, citromszüret a lakásban: komoly késztetés arra, hogy saját citromfánk legyen. Beszerzése nem jelent gondot, hiszen számos kertészetben kapható, legfeljebb az árával lehet bajunk: a 70-80 centi magas példányok 6-10 ezer forintért vásárolhatók meg. (Kapható a gyenge növésű alanyra oltott törpe törzses változat is.) Ám nemcsak a spórolás, de a szakmai kihívás is sarkallhat minket arra, hogy saját magunk neveljünk citromfát. Már csak azért is, mert a citrom viszonylag igénytelen, jól tűri a zárt téri körülményeket, és sikeresen nevelhető a fűtött, világos verandán, az üvegházban, de akár a szobában is.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:5
2016.12.3.
Megtúráztatja a vadászt
Korzika és Szardínia szigetéről indult útjára a muflon, hogy aztán – vadászati célú betelepítések révén – elterjedjen Európában, s eljusson a tengeren túlra is. A telepítést Ausztria kezdte 1840-ben 19 példánnyal, hazánkban 1882-ben gróf Forgách Károly engedett szabadon 14 muflont Nyitra megyében. Napjainkban Magyarország középhegységi területein mindenütt előfordul, jelentősebb számban a Mátra, a Bükk, a Budai-hegység, a Pilis, a Vértes, illetve Somogy dombvidéki területei adnak otthont neki. A napos, meleg domboldalakat kedveli, illetve az idősebb erdőket (lombosakat és tűlevelűeket egyaránt), ahol legeléskor jól kilát a növényzetből.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:0
2016.12.2.
Keresett a nordmann is – de milyen áron?
A kertészeti árudákban kínált vágott fenyőket csak december első napjaiban vágják ki. A karácsonyfavásár kezdetén országos átlagban a lucfenyő áll az első helyen. A fővárosban a nordmann a népszerűbb. A kereskedők tavalyi árakat ígérnek. A fenyők méterenkénti kiskereskedelmi ára nem változik a tavalyihoz képest - közölte Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (MAKERT) elnöke.
Agroinform - Beküldve: 22:41:39
2016.12.1.
"Ne ragadjunk le a segítségnyújtás témájánál"
A mezőgazdaságban a továbbiakban már nem alkalmazhatók a hagyományos módszerek, innovatív technikákra és technológiákra van szükség. Az agroökológia épít a hagyományos és a józan észen alapuló vidéki gondolkodásmódra is. Magyarország következetesen kiáll a GMO-mentesség mellett. Magyarország következetesen kiáll a GMO-mentesség mellett, amelynek eredményeként létrejött a Szövetség a GMO-mentes Európáért, a kezdeményezéshez eddig 11 uniós tagállam és hat unión kívüli ország csatlakozott.
Agroinform - Beküldve: 22:17:44
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31863db, (2) OJ Adatbázisban: 11929db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120