Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 3. 30.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.3.30.
Minden ötödik kertművelő „bátran” túladagolná a növényvédő szert
Pánikra ugyan nincs ok, de mindenképpen ráférne a növénytermesztő szakmára a tájékozódás, a tévhitekkel való leszámolás és a fiatalítás. Megoldást jelenthetnek továbbá a biztonságosabb biológiai növényvédő szerek, különösen a laikus hobbikertészek körében. Így összegezhető az a növényvédőszer-használati szokásokról szóló felmérés, amelyet 527 termelő megkérdezésével végzett a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara. A kutatási eredményeket a Garden Expón ismertette Zsigó György agrár-, növényvédő és talajtani szakmérnök. A sajtótájékoztatón ott volt az Agroinform.hu is. Zsigó György a Garden Expón: az évek óta tartogatott, lejárt növényvédő szer nemcsak veszít a hatékonyságából, de kifejezetten káros is lehet (képünkön).
Agroinform - Beküldve: 23:46:9
2017.3.30.
Veszélyes üzem a méhészet – védekezni kell a kártevők és a kóklerek ellen
Megfelelő szakértelem nélkül, az újonnan piacra lépett méhészek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy miként kell megóvni a méhcsaládokat a kártevőktől. A kóklerek nemcsak a saját egészségüket, hanem más méhészeket és a méhcsaládok állapotát is veszélyeztetik. Hamarosan kötelező vizsgához köthetik a méhészek működését. Az állomány csaknem 30-40 százaléka pusztult el az elmúlt hónapokban – mondta a Magyar Időknek Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
Agrotrend - Beküldve: 23:46:7
2017.3.30.
Sonka, tojás, csokinyúl – Elindult a húsvéti élelmiszerrazzia
Az ünnepi asztal elmaradhatatlan ételei, a sonka, a tojás, a különféle borok, szeszes italok, valamint a szezonális zöldségek, gyümölcsök és édesipari termékek kiemelt figyelmet kapnak a pár napja indult tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. A szakemberek az élő állatok szállítását is nyomon követik a közel egy hónapos ellenőrzés alatt. Az egész országra kiterjedő vizsgálat március 20. és április 17. között zajlik.
Agrárszektor - Beküldve: 23:45:15
2017.3.29.
Kenyér van ezerféle, de fehér hollónak számít a jó pék!
HOL VAN MÁR AZ IDŐ, amikor a „három-hatvanas”, azaz kilónként 3 forint 60 fillérbe kerülő fehér vekni sorakozott a polcokon! Ma van kenyér ezerféle, de a részletekben rejtezik a csoda: a kovászban, a lisztben, a szakértelemben. Az „igazit” keresve jártuk Heves és Nógrád megye pékségeit. Megismertük a frissen őrölt liszt illatát, s megtudtuk, a jó pék szinte már fehér hollónak számít. Az egri HESI sütődében is tapasztalják, hogy csökken a fehér kenyerek aránya (képünkön).
Szabad Föld - Beküldve: 23:49:44
2017.3.28.
Kúthasználók, figyelem! Újabb adminisztrációval jár majd vizet fúrni és kutat építeni a kertben
Már nem csak a kutak fúrásához, de azok megépítéséhez, sőt üzemeltetéséhez is űrlapot kell majd kitölteni a jövőben. Legalábbis egy megjelent belügyminiszteri rendelet tervezete szerint. A jogszabálytervezet több vízgazdálkodási rendeletet is módosít, és ezek közé tartozik az, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakra vonatkozik. Ezekre amúgy továbbra is a helyi jegyző ad engedélyt – írja a napi.hu.
Szabad Föld - Beküldve: 12:23:26
2017.3.28.
Utolsó pillanatok - Akár 2-3 permetezést is megspórolhatunk a vegetációs időszakban
Nem dőlhetünk hátra, habár nagy kövek gurultak le a szívünkről a kemény telet követően. Most már szinte minden gyümölcsfa megmutatta, mennyire károsodott a fagyok során. Az eredmény általában jó, az ország legnagyobb részében nem látni nagy károkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne munkánk: mint arra már a múlt héten is felhívtuk a figyelmet, az utolsó napokat éljük, amikor még veszély nélkül alkalmazhatjuk a lemosópermetek nagy koncentrációjú hatóanyagait.
Szabad Föld - Beküldve: 12:23:25
2017.3.28.
Idegenek támadása - Inváziós bírságot fizetnek a szabálysértők
Sok gondot okoznak a távoli tájakról behurcolt és elszaporodott fajok, mint például a harlekinkatica. Az özönfajoknál a korai észlelés és a megelőzés a fő teendő, visszaszorításuk sokszor nehézkes – mondja Schmotzer András, a Bükki Nemzeti Park munkatársa. Az erdészetek évente 10 milliókat költenek az agresszíven terjedő bálványfa – népi nevén ecetfa – terjedésének megakadályozására. Ez évtől inváziós bírságot is kiszabhat a hatóság.
Szabad Föld - Beküldve: 12:23:23
2017.3.28.
Nagy Tokaji Borárverés - 16 termelő több mint 3000 palack bora a kínálatban
Kereskedelmi forgalomban nem kapható tételeket, tizenhat termelő több mint háromezer palack borát kínálják idén a Nagy Tokaji Borárverésen, amelyet április 22-én immár ötödik alkalommal rendeznek meg Tokajban. Mint Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnöke az aukciót beharangozó budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a 3293 üveg bor 20 különböző tételt képvisel, amelyekből csupán fél vagy egy gönci hordónyi mennyiséget készítettek a borászok.
Agrotrend - Beküldve: 12:23:20
2017.3.28.
Jobban odafigyelnek a pontyra, a harcsára és a süllőre
A hazai pontytermelést kétéves termelési ciklusra állítják át, javítják a harcsatenyésztés hatékonyságát, és megoldást keresnek a süllő intenzív rendszerű nevelésére is egy most zajló projekt keretében. A technológia kifejlesztésére a Szent István Egyetem vezette konzorcium 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott. A 2017–2020 közötti projektben négy agrár felsőoktatási és kutató-intézmény (a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete, illetve a Pannon Egyetem Georgikon Kara) vesz részt.
Agrárszektor - Beküldve: 12:23:18
2017.3.27.
Már pályázhatnak a civilek a Zöld Forrásra
Megjelent a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat 2017. évi kiírása. A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. április 21. Magyarország környezetpolitikai céljainak – úgy mint a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos-, hatékony- (fenntartható) használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása – a Nemzeti Környezetvédelmi Program ad átfogó keretet - írja közleményében az agrártárca. A civil szervezetek kiemelkedő szerepet vállalnak abban, hogy e célkitűzések teljesüljenek.
Agrotrend - Beküldve: 0:44:48
2017.3.27.
A Sörgyártók a NAV-hoz fordultak a kisüzemi sörfőzdékkel kapcsolatban
A HVG cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3%-os piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly.
Agrotrend - Beküldve: 0:44:21
2017.3.27.
A kisüzemi sörfőzdék úgy érzik, elnyomják őket a nagyok
A kisüzemi sörfőzdék évek óta piacra jutási nehézségekkel küzdenek. Nehezen jutnak be ugyanis a vendéglátóhelyekre a nagyobb vállalatok miatt. Piaci súlyuk miatt a nagy söripari vállalatok olyan szerződéseket kötnek a vendéglőkkel, kocsmákkal és éttermekkel, hogy a kisüzemek nagyon nehezen jutnak be ezekre a helyekre - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán. A kisüzemi sörfőzde azt jelenti, hogy a vállalkozás éves termelése nem éri el a 8000 hektolitert.
Agrárszektor - Beküldve: 0:44:19
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 32785db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120