Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 4. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.4.24.
Szárasság, eső, lehűlés: időjárás „kukoricázik” a termelőkkel Somogyban
Szárazság, lehűlés, esőzés, enyhülés: a somogyi gazdálkodók gyorsan reagáltak a változásokra. Rövid kényszerleállás után kukoricát vetnek és az aktuális növényvédelmi munkálatokra készülnek – tudósít a Sonline.hu. Bár minden csepp csapadéknak örülnek a batéi Kapospart gazdaszövetkezet tagjai, mégis azt mondják: az ünnepek előtt lehullott 17 milliméter égi áldás nem volt jelentős, a munkát viszont megakasztotta.
Agroinform - Beküldve: 23:14:58
2014.4.23.
Nem állnak rendelkezésre a szükséges növényvédő szerek a kártevők ellen
A kiskultúrákban alkalmazható, engedélyezett növényvédő szer hiánya veszélyezteti az EU-ban biodiverzitást és az élelmiszer biztonságot. Az európai élelmiszer-láncban érdekelt szervezetek üdvözlik az Európai Bizottság határozatát, hogy a kiskultúrákban és speciális növényekben is alkalmazható növényvédő szerek engedélyezése több éves huzavonát követően meginduljon és ezzel kapcsolatos sürgős intézkedéseket javasolnak.
Agroinform - Beküldve: 22:19:7
2014.4.22.
Biztos kézben a borászok tőkéi
Tokaji, szlovákok, pancsolt bor, átcímkézés, milliárdok, hungarikum, Borkiválóságok, hegyközségek, politika, szakma, bormarketing, kézművesség, kilátások és jövő. Néhány fontosabb felütés azok közül, amikről Dr. Kiss Elizával, a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik leghosszabb titulusával rendelkező munkatársával, vagyis a hegyközségek megújításáért és a szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztosával beszélgettünk. De vajon melyik a kedvenc bora a borbiztosnak?
Agrárszektor - Beküldve: 0:5:31
2014.4.22.
Miért fontos kártevő a dióburok-furólégy (Rhagoletis completa)?
Az Észak-Amerikából származó dióburok fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) bizonyított európai megjelenése, kártétele (1991, Olaszország) után a legtöbb európai diótermesztő államban megtalálták, sőt jelentős kártételt is tapasztaltak. Jelenléte elsősorban azokban az országokban okoz gondot, ahol jelentős a diótermesztés (Olaszország, Franciaország, Németország). Az olaszországi, svájci és németországi gyors terjedés, a Szlovéniában tapasztalt súlyos kártétel, majd az ausztriai jelenlét (2008) után biztosra vehettük, hogy Magyarországon is fellép kártevőként. Ez sajnos 2011-ben Kőszeg környékén be is következett.
Agroinform - Beküldve: 0:5:28
2014.4.22.
Május 1-jéig eldől, ki a földműves
Május 1-jéig kell földművesként regisztráltatni magukat mindazoknak, aki a jövőben 1 hektárnál nagyobb területet szeretnének vásárolni, vagy a mezőgazdaságból akarnak megélni. A földhivatalba kell beballagni a kérelemmel: az ügyintézés napról napra rugalmasabb. Az új földforgalmi törvény rendelkezik arról, hogy a jövőben csak regisztrált földművesként lehet földet vásárolni és bérelni.
Agrotrend - Beküldve: 0:5:24
2014.4.22.
Újraosztják a százmilliárdos műtrágyapiacot
Újra kiéleződött a rivalizálás Bige László, a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa és Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója között, miután – amint az mára egyértelművé vált – az OTP tavaly megszerezte a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító, nádudvari KITE Zrt.-t a Nitrogénművek előtt – írja a Figyelő című hetilap. A két agrárpiaci rivális csatározása most leginkább a százmilliárdokban mérhető, hazai műtrágyapiac újraosztásában csúcsosodik ki.
Agrárszektor - Beküldve: 0:5:22
2014.4.20.
Harminc biobor versenyzett a Hortobágyon rendezett országos mustrán
Kilenc borvidék 30 biobora mérettetett meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Pusztai Bioborversenyen a Hortobágyon - közölte Kerekes Sándor, a verseny szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Mint írta, Kaló Imre borász, a szakmai bizottság elnöke szerint a bioborágazat erőteljes fejlődésnek indult, és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak mindössze néhány százalékát kitevő termékben.
Agroinform - Beküldve: 23:33:48
2014.4.20.
beadható a kifizetési igénylés az erdei létesítmények támogatására
Beadható az erdei létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás kifizetési kérelme - hívja fel a figyelmet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben. Tájékoztatásuk szerint az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához igényelt támogatás kifizetési kérelmét május 15-ig lehet benyújtani a hivatalhoz, a támogatott tevékenység megvalósítása után.
Farmit - Beküldve: 23:33:44
2014.4.18.
Növényvédő szert tessék! Itt a gyümölcsszezon!
Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet hozni. Az Európai Unió területén csak olyan termék kerülhet a polcokra, amely megfelel a minőségi szabványoknak. Mire kell figyelni a vásárláskor? A növényvédő szerek vagy más néven peszticidek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyek segítségével – főként permetezéssel – a károkozó rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények elpusztíthatóak. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a szerek egy része erősen mérgező anyag - írja a Webbeteg.
Index - Beküldve: 0:2:41
2014.4.18.
Kamarai egyeztetés az afrikai sertéspestis helyzettel kapcsolatban
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ügyvezető elnökségének kezdeményezésére egyeztető megbeszélést tartottak az ágazatban érintett országos osztályvezetők valamint dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár részvételével. A helyettes államtitkár a vírusról és terjedéséről való részletes tájékoztatása során kiemelte, hogy mivel állatjárványról van szó, ezért jelenleg minden a kockázatokról és valószínűségről szól.Fontosnak tartja felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a betegség emberre nem jelent veszélyt.
Farmit - Beküldve: 0:2:39
2014.4.18.
Idén is találkozhatunk gyapjaslepke hernyókkal az erdőben
A gyapjaslepke (Lymantria dispar) Európában, így Magyarországon is őshonos lepkefaj. Tömegszaporodására és nagy mennyiségű hernyóra 8-10 évente kell számítani. A korábbi, 2004-2006-os, rendkívüli mértékű elszaporodás után 2013-ban ismét tömegesen jelentek meg a hernyók elsősorban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de találkozni lehetett velük az ország számos erdőterületén.
Farmit - Beküldve: 0:2:38
2014.4.16.
40 éve nem volt ilyen: cseresznye május elején
Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák, így az idén rekordkorán lehet majd meggyet és cseresznyét szüretelni, közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ gyümölcstermesztési kutatóintézete kedden. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák - áll a közleményben.
Index - Beküldve: 23:35:38
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 24730db, (2) OJ Adatbázisban: 11002db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120