Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 7. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.7.25.
Prés 14: Halál a külföldi pancsolt borra!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal "Prés 2014" címmel országos ellenőrzéssorozatot indított azzal a fő céllal, hogy megakadályozza az Európai Unió tagállamaiból tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatalát - közölte az adóhivatal az MTI-vel. A több mint két hónapos akció a tagállamokból tartályban feketén szállított szőlőborok, "a silány minőségű, bornak nem nevezhető" termékek forgalmának megakadályozására irányul. Az akció ideje alatt a borszállítmányok gyakori és váratlan ellenőrzésére lehet számítani a közutakon, de az érintett gazdálkodóknál, a pincészeteknél is sűrűbben lesznek jelen az ellenőrök - áll a közleményben.
Index - Beküldve: 23:16:26
2014.7.25.
Égetett a zeller
Égési sérülésekkel került ötven ember kórházba. Az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben. A növény bőrgyulladást okozhat. Az égési sérülést szenvedett embereket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján ápolják. Az alkalmi munkásokat a Csongrád megyei Baksról vitték egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe, ahol szombaton és vasárnap dolgoztak. Hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. Frissítés! Kiderült, hogy az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak. A petrezselyem ugyanolyen égési tüneteket okoz, ha a bőrre kerül: a napfény hatására toxikussá válik.
Agroinform - Beküldve: 23:16:23
2014.7.24.
Tomboló virágzásba kezdtek a gesztenyefák
A megszokottnál korábban virágoztak el a gesztenyefák is idén. Általában június közepétől július közepéig tart a virágzási időszak, ebben az esztendőben pedig már június elején virágba borultak a gesztenyefák. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének az Agrárszektor.hu-hoz eljuttatott közleményét az alábbiakban közöljük.
Agrárszektor - Beküldve: 0:5:19
2014.7.23.
Szakmai konferencia a dísznövényekről
Július 31-én Dísznövény-kutatás és szaporítóanyag-forgalmazás helyzete Magyarországon címmel tartanak szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Budatétényi Rozáriumában (1223 Budapest, Park u. 2.). A programot magyar nemesítésű egynyári dísznövények fajtabemutatója követi. A szakmai konferencián való részvétel ingyenes, de részvételi szándékát kérjük, hogy jelezze.
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat - Beküldve: 21:37:36
2014.7.23.
A bor összehoz Keszthelyen
Idén már negyedik alkalommal szervezték meg a belvárosi kereskedők tagjai a Bor összehoz elnevezésű rendezvényt Keszthely belvárosában. Négy évvel ezelőtt azzal a nem titkolt céllal hozták létre a programot, hogy a belvárosban országos hírű borászok borait is megkóstolhassák a keszthelyiek és a finom borok segítségével élettel töltsék meg a sétálóutcát, hiszen a borban barátság és dal van.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program - Beküldve: 21:37:34
2014.7.22.
Hogyan védjük a szőlőt?
Az aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescence dorée phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50%-kal csökkenhet. A fertőzés következtében terméshozam csökkenése mellett a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel.
Agroinform - Beküldve: 0:9:44
2014.7.22.
Ritkán ajánlunk ilyet, de ezzel kivételt kell tenni
Szél zörgeti. Ritkán ajánlunk díszfát olvasóinknak, hiszen nem tipikus házikerti növény. A csörgőfával azonban kivételt teszünk, mert kerten belül és kívül (utcai sorfaként) egyaránt figyelemre érdemes. A nyár közepén virágzik, amikor parkjaink, utcáink különösen szegények virágzó fákban. Gazdagon burjánzó sárga, illatos virágbugái a méheket vonzzák, ősszel a virágok helyén megjelenő fölfújt hólyagtermések (toktermések) pedig a gyerekek tekintetét.
Szabad Föld - Beküldve: 0:9:39
2014.7.21.
Az idei szüretre kitiltják az olcsó olasz borokat
Az eddigi maximum 15 napról 90-re növeli az importborok forgalomba hozatali engedélyeinek kiadási határidejét egy jogszabály-módosítással a kormány. Ezzel az idei szüret idejére gyakorlatilag kitiltják a legnagyobb részarányt képviselő, olcsó olasz borokat a magyar piacról, ha a hatóságok élnek a megnövelt új határidővel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) jelenleg rendkívüli készletfelmérést végez és hamarosan megkezdi az előre hozott termésbecslést is.
Agrárszektor - Beküldve: 0:2:1
2014.7.21.
Harc a méhgyilkos vegyszerek ellen
A Greenpeace folytatja a méhgyilkos vegyszerek betiltásáért indított küzdelmet. A hét elején indították el a "Csípem a méheket!" elnevezésű kampányukat. A kampány célja, hogy anyagi forrást teremtsenek 100 méhmenedék kihelyezéséhez az országban. Az akciót mindenki támogathatja, aki örökbe fogad egy méhet 250 forintért. Eddig csaknem 4000 örökbefogadás történt.
Agroinform - Beküldve: 0:1:52
2014.7.20.
Igéző szemek
Rabul ejtette a nemesítőket is a menyecskeszem: az utóbbi években egyre-másra jelennek meg a legújabb változatai. Főként Amerikában, ahol a nemzetség (Coreopsis) honos, s vad fajai széles határok között, Alaszkától egészen Floridáig fordulnak elő. Ennek megfelelően fagy- és hőtűrésük is tág határok között változik. A mai fajták a virágszínek és formák nagy választékát kínálják; a kék kivételével szinte minden más szín föllelhető közöttük.
Szabad Föld - Beküldve: 0:3:16
2014.7.19.
Kertésznaptár: Sürgős teendőink a párás melegben
Egyes országrészekben már-már trópusi körülményeket szül az esőzésekkel párosuló meleg. Ez fokozott fertőzésveszélyt jelent számos kultúrában, különös tekintettel a gombák támadására. Uborkában a peronoszpóra, paradicsomban a fitoftóra, krumpliban a burgonyavész, szőlőben a peronoszpóra és a szürkepenész, zöldségesben és gyümölcsösben pedig a különböző, levélfoltosodást előidéző kórokozók előretörésére számíthatunk. Fontos, hogy a permetezés mellett tartsuk tisztán a kertet a gyomoktól, ezzel is nehezítve a betegségek terjedését.
Szabad Föld - Beküldve: 22:26:52
2014.7.19.
Nagy az érdeklődés a Fehér Borok Országkóstolója iránt
A tavalyinál nagyobb az érdeklődés a Fehér Borok Országkóstolója iránt, az idén második alkalommal mustrálja az Országos Borszakértő Bizottság az ország fehér borait. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek elmondta, nem várt tételszámban küldtek fehér borokat a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának felhívására.
Farmit - Beküldve: 22:26:49
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25242db, (2) OJ Adatbázisban: 11093db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120