Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 4. 29.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.4.29.
Vadászati sikerek Zala megyéből
Nyereséggel zárult a vadászati év Zala megyében – és nőtt a hazai bérvadászok aránya is, aminek szintén örülhetünk. Zala megyében 68,6 millió forint nyereséggel zárult a 2015/2016-os vadászati év, a legnagyobb bevételt a bérkilövésből és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokból érték el a társaságok - tájékoztatott a megyei kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztályának vadászati és halászati főfelügyelője.
Agroinform - Beküldve: 23:21:12
2016.4.29.
Ismét beütött a magyar átok?
Az ágazat szakmai szereplői szerint ugyan Magyarország bioetanol nagyhatalom lehetne, ám a jövedéki adó öt évvel ezelőtti emelése és az alacsony benzinár miatt visszaesett a viszonylag zöld üzemanyag fogyasztása. Némi állami hátszéllel lehetne ezen változtatni. Már éppen kezdett jól menni a magyar bioetanol-termelőknek, - 2010-ben 400 kútnál árulták az E85-ös, 85 százalékban bioalapú üzemanyagot -, amikor a második Orbán kormány 70 forintos jövedéki adót vetett ki a termékre, amivel agyoncsapta az értékesítést - derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Agrotrend - Beküldve: 23:21:7
2016.4.29.
Nemzetközi hódítóúton a borsók és lencsék
Magyar nyelvű infógrafika és összefoglaló is elérhető már a FAO központi oldalán. Nem sokkal a quinoa nemzetközi éve után újra valami jóízű felé fordítja figyelmét a világ: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2016-ban a hüvelyesekre koncentrál. A szárazhüvelyesek, amelyek a nemzetközi év középpontjában állnak, csoportjába tartoznak a babok, borsók, lencsék vagy épp a csicseriborsó.
Agronapló - Beküldve: 23:21:5
2016.4.28.
Ösztönözni kell a konyhakertek művelését
Az idei évre meghirdetett Kertészkedés Évében a Földművelésügyi Minisztérium partnerévé vált „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program, melynek koordinátori találkozóját látta vendégül a minisztérium. Szabó Mátyás főosztályvezető az eseményen hangsúlyozta: a mezőgazdasági tevékenységeket, falusi aktivitást életben kell tartani és ösztönözni kell minden talpalatnyi föld megművelését.
Agrotrend - Beküldve: 22:29:36
2016.4.28.
Újabb kártevők pályáznak a méhek táplálékára
Kaptárelhagyás, a családok összeomlása, betegségek és az ázsiai méhatka – világszerte számos veszély fenyegeti a házi méheket. Magyarországon most először igazolták az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet munkatársai, hogy egy invazív atkafaj tovább csökkenti a legyengült kaptárak túlélési esélyeit. A rejtélyes és tömeges méhpusztulásokhoz vezető problémák mellett a kaptárakban szinte észrevétlenül felszaporodó hívatlan vendégek, a parányi méretű, növényi eredetű táplálékot fogyasztó atkafajok is komoly gondot jelenthetnek.
Agroinform - Beküldve: 22:29:25
2016.4.27.
Korlátoznák hazánkban a glifozátot
Megtartotta idei első ülését a Növényvédelmi Bizottság: a glifozát növényvédő szer hatóanyagról és a neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerekről is tárgyaltak. A hormonháztartást károsító anyagok tudományos alapokon nyugvó meghatározását várja az Európai Uniótól a Földművelésügyi Minisztériumba összehívott Növényvédelmi Bizottság. A bizottság múlt heti, idei első tanácskozásán elhangzott: a glifozát növényvédő szer – amelyet az ENSZ egészségügyi világszervezete rákkeltőnek minősített – európai uniós engedélyezésének felülvizsgálata most zajlik.
Agroinform - Beküldve: 22:38:25
2016.4.27.
A lassú ügyintézés miatt panaszkodnak a gazdák
Meglepte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, hogy az egységes kérelem benyújtását tömegesen indították el az április 7-i virtuális „kapunyitás” után a gazdálkodók. A nagyszámú igénylő hamar túlterhelte az informatikai rendszert. A magyaridők.hu-nak nyilatkozó termelők szerint már egy ideje akadozik az MVH online rendszere, az egységes kérelem kitöltőfelülete gyakran lelassul. A gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy gyakran órákig nem elérhető a rendszer, s ha mégis sikerült kitölteni a szükséges rubrikákat, lefagy, s kezdhetik elölről a munkát.
Agrotrend - Beküldve: 22:38:14
2016.4.26.
Cserebogár-invázió van, tenni kell a pusztítás ellen
Cserebogár-invázió van a kertekben, gyümölcsösökben. Az áprilisi és májusi bogarak is rajzanak, tömegével láthatók a leveleken. A tyúkok szívesen segítenek a pusztításban, de a legtöbb helyen muszáj valamilyen vegyszert alkalmazni. Az elmúlt hetekben hirtelen elszaporodtak a rovarok. Külön ki kell emelni a cserebogarakat, az áprilisi, de már a májusi cserebogár is rajzik. A levelek rágásával kezdik, akkor még el lehet őket csípni, mert a fán is lepermetezhetők, ellentétben a későbbi fajokkal.
Agrotrend - Beküldve: 23:5:49
2016.4.26.
Hét GMO-s tétel volt a kukorica vetőmagok között
Száztíz csemege- és huszonegy pattogatni való kukorica vetőmag tétel GMO-szennyezettségét (genetikai módosítás) ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást - közölte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság. A tájékoztatás szerint a szennyezett tételeket megsemmisíttették.
Agrotrend - Beküldve: 23:5:47
2016.4.26.
Most már egyértelműen látszódhatnak a moníliás betegség tünetei
A meggyfák országszerte a sziromhullás fázisába léptek. Az enyhén elbarnuló sziromlevelek, mintha csak a hó hullna, az ültetvények talajára potyognak, miközben a fán a levelek kialakulása, kiterülése folytatódik. Ha jól megfigyeljük, most már láthatjuk a moníliás betegség okozta kárt, amennyiben a virágzás idején nem volt kellően hatékony a védekezés. Az idei évben, kevésbé volt csapadékos az időjárás a virágzás idején, így 1-2 védekezéssel is megoldható volt a fák sikeres védelme.
Agrotrend - Beküldve: 23:5:45
2016.4.25.
Integrált védekezés szükséges a mezei pocok ellen
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága a mezeipocok-fertőzöttség felmérésére és a rágcsáló elleni védekezésre hívta fel a gazdálkodók figyelmét. Erős lehet idén is a kártétel. Az idei enyhe tél és a téli hónapokban lehullott, többfelé jelentős mennyiségű csapadék nem gyérítette számottevő mértékben a mezeipocok-állományt, a korábban megtett intézkedések azonban hatottak az egyedszám alakulására.
Agrotrend - Beküldve: 23:25:6
2016.4.24.
A tavasz nagy kérdése - Palántáról vagy magról?
Szinte már egyeduralkodóvá vált a palántás zöldségtermesztés, aminek vitathatatlan előnye a látványosabb fejlődés, a koraibb termés. De azért ne feledkezzünk el a helyre vetésről sem, amit az uborka, tökfélék, saláta, dinnye, cukkini, csillagtök, brokkoli és bimbóskel esetében bízvást gyakorolhatunk, de jó eséllyel próbálkozhatunk a paradicsommal is.
Szabad Föld - Beküldve: 22:11:12
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30104db, (2) OJ Adatbázisban: 11715db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120