Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 10. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.10.20.
Ki fizet többet a tejért?
Az ALDI már szeptember óta magasabb átvételi árat fizet a tejért, az esetek többségében ez nem járt fogyasztói áremeléssel. Az áruházlánc a friss tej esetében 100%-ban magyar beszállítókkal dolgozik együtt, de számos, a fogyasztók által közkedvelt tejtermék is honi beszállítóktól származik.
Agrotrend - Beküldve: 20:27:35
2016.10.20.
Kishantos: jelentős győzelem és pótolhatatlan veszteség
Fordulat földügyekben? - Jelentős győzelem és pótolhatatlan veszteség. Mindkettő az egykori kishantosi bio-mintagazdasággal kapcsolatos: az elmúlt héten a Fővárosi Törvényszék a keresetük nyomán az Alkotmánybírósághoz fordult – és elhunyt Bolye Ferenc (képünkön), az egyik alapító. Nem akar hiú ábrándokat táplálni a gazdákban Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, de nagyon nagy lehet a jelentősége annak, hogy a Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósághoz fordult a földhaszonbérleti pályázatukkal kapcsolatos másodfokú perben.
Szabad Föld - Beküldve: 20:27:5
2016.10.20.
Idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség
Egy parlagfű növényről 4000-6000 - negyven évig is életképes - mag kerülhet a talajba, illetve több millió pollen a levegőbe. Idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy négyezer hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt. A sok csapadék és az időnkénti kiemelkedő meleg nagyon kedvezett a parlagfű kelésének és csírázásának az idén - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese.
Agrotrend - Beküldve: 20:27:3
2016.10.19.
Újabb kártevő jelent meg hazánkban!
A kígyóaknás molyok lárváinak tevékenységét nagyon sok növényen megfigyelhetjük, gyomnövényeken ugyanúgy, mint kultúrnövényeken. A nevüket arról kapták, hogy a levélben készített aknájuk jellegzetesen igen hosszan „kígyózó”. Vékonyan kezdődik és fokozatosan szélesedik, ahogy a hernyó növekszik, de mindvégig keskeny marad. Az akna középvonalában végig látható a lárva ürüléke.
Szabad Föld - Beküldve: 20:1:42
2016.10.18.
Hátrányban a hazai agrárium
Az agrárgazdaságok üzemszerkezeteiben hatalmas különbségek vannak az Európai Unió keleti és nyugati fele között: a keleti régió – Magyarországgal együtt – technológiában és szakképzettségben is elmarad a Nyugattól. A hátrányok leküzdésében az uniós támogatások segíthetnek, ugyanakkor mostanra oda jutottunk, hogy már agrárszakemberekre is égető szükség van.
Agrotrend - Beküldve: 7:36:54
2016.10.17.
Van, aki az utolsót préseli
A napokban véget ér a szüret a soproni borvidéken: összességében hetven százalékkel lett kevesebb a termés, az árak viszont a tavalyiak maradtak. Már most többen jelezték, hogy felhagynak a szőlészettel. Sok verítéket és küzdelmet kívánt 2016-ban a szőlő a Soproni Borvidéken. Ám hiába a sok erőfeszítés, mégis szép számmal akadnak olyan - főként kistermelők - akik poharába nem kerül az idei borból. Régen nem tapasztalt faggyal kezdődött a tavasz, éppen csak túl voltunk a rügyfakadáson, amikor a borvidéket ellepte a mínuszos ködlepel
Agrotrend - Beküldve: 23:32:47
2016.10.17.
Egyszerűsödik az ekáer-bejelentés
Az engedélyezett gazdálkodók a csütörtöktől hatályos jogszabálymódosítással egyszerűbb bejelentést tehetnek az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer). Az egész unió területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodóknak a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadniuk az ekáer-szám igénylésekor – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye.
Agroinform - Beküldve: 23:31:44
2016.10.17.
Eltűnt a boltokból a Jonatán alma
Nyugat-Európában nem szeretik a savanyúbb almákat, ráadásul termeszteni is elég macerás, így lényegében mára eltűnt a boltok polcairól is a közismert almafajta, a Jonatán, közölte a kertészeti szaporítóanyagokkal foglalkozó Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft., akik szerint azért kistermelők, hobbikertészek továbbra is foglalkoznak Jonatánnal. A Jonatán pár évtizede ugyanolyan nyomtalanul tűnt el az áruházak kínálatából, mint a Batul, a Starking vagy a Húsvéti Rozmaring.
Index - Beküldve: 23:27:0
2016.10.16.
Megismertetik az eredetvédelmet a termelőkkel
Fórumsorozaton mutatja be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az eredetvédelmi programot annak érdekében, hogy a szakmai szervezetek, vállalkozások, cégek minél szélesebb körben ismerjék meg a minőségrendszerek alkalmazásának, főként a földrajzi árujelzők használatának előnyeit. Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a fórumsorozat nyitó rendezvénye november közepén lesz a minisztériumban, amelyet még 10 regionális esemény követ jövőre. Kiemelte: az FM 2015-ben indította el eredetvédelmi programját, részben azért, hogy nőjön az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkkel ellátott áruk száma, részben pedig azért, hogy a már oltalom alatt álló árukban rejlő lehetőségeket jobban ki lehessen használni.
Agroinform - Beküldve: 0:8:32
2016.10.16.
A vándorpoloska invázió után vajon számítanunk kell harlekinkaticák inváziójára is?
A harlekinkatica magyarországi megjelenése után rövid idő alatt meghódította az egész országot. Mivel hamarosan ez a rovar keresi a megfelelő telelőhelyét, így hamarosan számíthatunk a harlekinkatica tömeges megjelenésére. Azt a katicabogarat nevezzük harlekinkaticának, ami olyannak tűnik mint egy hét pettyes katicabogár, de mégsem az. A fajnak változatos egyedeivel találkozhatunk. Láthatunk fekete alapon narancssárgás pettyeket, vagy piros alapon több fekete pettyet.
Agrotrend - Beküldve: 0:7:37
2016.10.15.
A helyi termék jó a vásárlónak és jó a közösségnek is
A helyi termékek szülőföldünk ízlését, évszázados gasztronómiai hagyományát idézik, a termelőtől vásárolt portéka biztonságos, környezetkímélő, emellett segíti a vidék munkaerő-megtartó képességét is. Aki felelősen és igényesen akar választani, az helyben előállított élelmiszert tesz a család asztalára – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Kecskeméten a Helyi Termék Éve Program folytatásaként „Helyből Jobb!” néven, megújult tematikával folytatja fórumsorozat őszi első állomásán.
Agroinform - Beküldve: 11:8:30
2016.10.15.
300 millió forint jut zártkertek megújítására
Idén második alkalommal hirdette meg a szaktárca a zártkertek, zártkerti fekvésű földrészletek, elhagyott és/vagy elvadult gyümölcsösök, szőlőskertek megújítását támogató programját. Háromszáz millió forint jut az idén a Zártkerti revitalizációs program finanszírozására, amely duplája a tavalyi összegnek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.
Agrotrend - Beküldve: 11:8:29
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31487db, (2) OJ Adatbázisban: 11880db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120