Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 6. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.6.27.
Paradicsomtörköly-szilázs vadtakarmányozási célú felhasználása
A vadtakarmányozásban a költségcsökkentés és a vad igényeit jobban kielégítő kiegészítő takarmányok alkalmazása egyre sürgetőbb feladat. A nagyvad téli, kiegészítő takarmányozása fontos mind a hímivarú (párzási időszakban elszenvedett kondícióromlás), mind a nőivarú (vehemépítés) egyedek számára, mivel átsegítheti a vadat a táplálékszűk időszakon. A vadtakarmányozás célja tehát a természetes táplálék minőségi kiegészítése.
Agrotrend - Beküldve: 23:43:11
2016.6.26.
Kevesebb méz lesz idén – Hová tűntek a méhek?
Hazánkban a méztermelésre képes méhcsaládok száma jelentősen megcsappant, néhol az állomány 50 százaléka is eltűnt. Az elmúlt éveket jelentősen alulmúló akácméz mennyiséggel számolhatunk idén. Ennek legfőbb okai a méhállomány csökkenése, illetve a zord időjárás – derül ki az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) június 9-ei mézpiaci gyorsértékeléséből. A méhcsaládok helyzete az egész világon veszélyeztetett, köszönhetően a káros rovarirtószereknek.
Agroinform - Beküldve: 11:9:1
2016.6.26.
Kit érdekel a túzok?
A gazdák és a természet egyaránt a vesztesei voltak az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program évekig tartó felfüggesztésének. Most újraindultak a pályázási lehetőségek, ám azok a Békés és Győr-Moson-Sopron megyei gazdálkodók, akiknek a területén túzokok fészkelnek, továbbra sem örülhetnek. Gyuricza Csaba, a MVH elnöke megígérte a pályázat kiírását – olvashattuk az Agrár Haszon Magazinban – ám néhány napra rá jött a cáfolat. A pályázat elmaradására nincs magyarázat, ha csak az nem, amiről a gazdák egymás közt beszélnek: megint a haveroknak kellett a pénz.
Szabad Föld - Beküldve: 11:8:42
2016.6.25.
Jogilag elismert státuszt nyert a Magyar Szociális Farm Szövetség
Átadták a Baráthegyi Majorság szociális farmjának új épületét. A „szociális farm” olyan gazdálkodási forma, mely egészség-promóciós és terápiás célokat valósít meg egyben. A farmok tagjai hátrányos helyzetű, fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyeket vonnak be a gazdálkodásba. A Szimbiózis Alapítvány 15 éve hozta létre Miskolcon a Baráthegyi Majorságot, mely nemzetközileg is elismert „szociális farm”. Az elmúlt két évben az alapítvány országos programot indított azért, hogy a szociális farmok ügye Magyarországon elterjedhessen, melynek feltétele a kapcsolódó jogi környezet kialakítása.
Agrotrend - Beküldve: 0:34:35
2016.6.25.
Kell egy jó csapat?
A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ahogy Ódor Péter fogalmaz, „egy focicsapatot is érdemes úgy felépíteni, hogy legyen benne védő és csatár is – ha a közösséget alkotó egyedek különbözőek, mindegyik máshoz tud alkalmazkodni, ami az egész közösségnek nagyobb rugalmasságot ad”.
Agrotrend - Beküldve: 0:29:58
2016.6.25.
Ne hagyjuk parlagon
Letermett korai zöldségféléink hűlt helyét a következő két-három hétben ismét benépesíthetjük, annál is inkább, mert az eddigi csapadékos időjárás jól feltöltötte a talajok vízkészletét. Arról nem is szólva, hogy vétek lenne egész nyáron át üresen hagyni a területet. Megjegyzendő azonban, hogy mivel a keléshez, illetve a palánták fejlődéséhez elengedhetetlen a víz, ezért a másodtermesztés csak öntözés mellett lehet biztonságos, hiszen a nyár legmelegebb és aszályra hajlamos időszakában veszi kezdetét.
Szabad Föld - Beküldve: 0:29:56
2016.6.24.
Miért nem termelünk bioenergiát?
Magyarországon rengeteg biomassza termelődik, amit nem használunk fel. Megnyitották kedden a negyedik „Bioenergia hét” elnevezésű nemzetközi rendezvényt Budapesten. A négynapos nemzetközi rendezvényt június 21-24. között tartják a Globális Bioenergia Partnerség, a Földművelésügyi Minisztérium és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös rendezésében. – A mezőgazdaság és élelmiszerellátás nem elválasztható az éghajlatváltozás és az energiaszektor kihívásaitól – hangsúlyozta Vladimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője a Bioenergia Hét megnyitóján.
Agroinform - Beküldve: 23:42:44
2016.6.23.
24 milliárd forintból enyhítik a jégkárt szenvedett gazdák kárait
A kárenyhítési rendszerbe 15 napon belül kell bejelenteni a károkat és november 30-ig kell benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet. A Földművelésügyi Minisztérium minden eszközzel segíteni kíván a jégesőkárral érintett gazdákon, a kárenyhítési alap elegendő fedezetet nyújt minderre. A szaktárca közleményében emlékeztetett arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodóknak káraikat 15 napon belül kell bejelenteniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A gazdáknak november 30-ig kell majd benyújtaniuk a teljes gazdasági évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket.
Agroinform - Beküldve: 22:43:36
2016.6.23.
Belvíz: Békés megye egyes részeit másfél havi csapadékmennyiség áztatta
Tíz belvízvédelmi szakaszból nyolcon kellett elrendelni készültséget Békés megyében a vasárnap és hétfőn hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményben azt írta: hat szakaszon elsőfokú, két szakaszon (a Kettős-Körös jobb partján és a Hosszú-foki szakaszon) másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
Agroinform - Beküldve: 22:43:32
2016.6.23.
Zsigó György: egyszerre támad a peronoszpóra, lisztharmat, fitoftóra és a varrasodás
Nehéz éve van a növényvédősöknek! Újabb esőket jósolnak, a hét végére is. A száraz, meleg tavaszi és nyári hónapokban nem okoz nagy gondot a peronoszpóra, a fitoftóra, de a varasodással és a moníliával is könnyebb helyzetben vagyunk. Most egyszerre küzdhetünk ezekkel a gombákkal (szőlőperonoszpóra már a virágon is!) de a lisztharmattal is. A molyok és a tetvek száma sem csökkent, az előrejelző hálózatunk folyamatos rajzást jelez az almamoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly estében.
Agrotrend - Beküldve: 22:43:28
2016.6.23.
Nincs, és hiányzik az összehangolt védekezési stratégia az özönfajokkal szemben
Egyre nagyobb problémát okoz az erdészeteknek a bálványfa, mivel kiszorítja életteréből a többi fajtát. A hathatós védekezés elsősorban vegyszerekkel lenne megoldható, ám ez költséges és környezetterhelő is egyben. Egész Somogyban elterjedt már a bálványfa. Ez az invazív fafaj rendkívül agresszíven terjeszkedik, így szorítja ki élőhelyéről az őshonos fafajokat.
Agrotrend - Beküldve: 22:43:9
2016.6.22.
Még jól is járhatnak a gazdák a csúcshivatal megszüntetésével?
Az Európai Bizottság jóváhagyja az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások hazai kifizető ügynökségeként működő MVH megszüntetését – erősítette meg a sajtóértesüléseket a Miniszterelnökség az Agroinform.hu kérdésére. A Miniszterelnökség szerint aggodalomra semmi ok: mivel az átszervezés miatt nem lesz szükség új brüsszeli akkreditációra, nem kell semmilyen kárral, fennakadásokkal számolniuk a gazdáknak, sőt a bürokrácia tervezett csökkentésével még jobban is járhatnak.
Agroinform - Beküldve: 22:10:12
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30575db, (2) OJ Adatbázisban: 11769db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120