Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 2. 21.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.2.21.
A lovakhoz is kell értenie a tanyagazdának
Az elmúlt években népszerű foglalkozás lett a tanyagazda. Nemcsak teljesen új munkakörré nőtte ki magát, de több rétegű szakképzettséget igényel, legalábbis az ott dolgozók szerint. Ahol lovas oktatás is folyik ott elengedhetetlen az angol nyelvtudása. Móricz Árpád tanyagazda szerint ma már teljesen átértékelődött ez a feladatkör, így azoknak a fiataloknak is felkelti az érdeklődését akik állattenyésztéssel vagy gazdaság irányítással szeretnének később foglalkozni.
Agroinform - Beküldve: 0:19:34
2017.2.21.
Újabb madárinfluenza eset
Rejtélyes mikei madárinfluenza-eset miatt védő- és megfigyelési körzeteket alakítottak ki Somogyban, az intézkedés huszonhárom megyei települést érint. – Sem hatósági, sem lakossági bejelentés nem érkezett hozzám madárinfluenza miatt elhullott szárnyassal kapcsolatban, akkor derült ki számomra, hogy valami történhetett, amikor a Somogy Megyei Kormányhivataltól két e-mailt is kaptam – mondta Barka Tamás, Mike jegyzője. – Eszerint magas pathogenitású madárinfluenza-megbetegedés történt Mikén.
Szabad Föld - Beküldve: 0:19:32
2017.2.21.
Medvehagyma: már láthatók a levelek
Megjelentek az első medvehagymalevelek a Mecseken – alig pár hét, és lehet gyűjteni a gyógynövényt, a vonatkozó szabályok nem változtak. Néhány hét múlva ellepi az ország legnagyobb medvehagymagyűjtő-területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A növény gyűjtésére vonatkozó szabályokkal azonban a tapasztalat szerint még mindig sokan nincsenek tisztában.
Agrotrend - Beküldve: 0:19:11
2017.2.20.
Az árak elszálltak - Luxus lett a zöldségféle
Egy fej saláta áráért egy kiló csirkecombot lehet venni, egy kiló brokkoli vagy cukkini pedig egy kiló színkaraj árához közelít. A gyümölcs, a zöldség – néhány kivételével – szinte luxusnak számít. Megőrült a világ? Vagy csak a tél tréfálta meg a hidegektől elszokott termelőket? A hazai piacokon nincs hiány, de az árak elszálltak. Előbb a fagy tarolt, most pedig a kofák.
Szabad Föld - Beküldve: 0:46:7
2017.2.20.
Megalapozatlanul várnak a méhészek árnövekedést
A piacot nem hatja meg a GMO-mentes magyar méz versenyelőnye. Bennragadhatnak a készletek a magyar méhészeknél. Jelentős mértékben kiszorulhat a magyar méz a nyugat-európai boltok polcairól, mert a méhészek árelképzelései elrugaszkodtak a realitástól – figyelmezteti a méhészeket Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa. A méhészek nem kellően átgondolt értékesítési stratégiája miatt szűkülnek a magyar méz külpiaci lehetőségei - nyilatkozta a Világgazdaságnak Takács Ferenc.
Agrotrend - Beküldve: 0:46:4
2017.2.20.
Madárinfluenza: elérhetők a kötelező minimum járványvédelmi előírások
Megjelent a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó Országos Főállatorvosi határozat. Az előírás célja a baromfiállományok, különösen a szabadtartású víziszárnyas telepek járványügyi biztonságának fokozása a madárinfluenza vírus okozta károk csökkentése és a későbbi kockázatok mérséklése érdekében. A fertőződés és az állományok közötti terjedés megakadályozásához elengedhetetlen az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozása. Ennek érdekében a főállatorvosi határozat részletesen tartalmazza a legfontosabb előírásokat.
Agrotrend - Beküldve: 0:45:45
2017.2.20.
Most minden borásznak jelentkeznie kell a NAV-nál
A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, amely a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Jellemzően a saját vagy vásárolt szőlőből, legfeljebb 1000 hektoliter mennyiségben bort előállító borászatok választhatják a kisüzemi bortermelő státuszt. Ezek a termelők 100 hektoliter palackos erjesztésű pezsgőt is készíthetnek, csak magyar szőlőt dolgozhatnak fel, és nem vásárolhatnak bort.
Agrárszektor - Beküldve: 0:45:43
2017.2.19.
Nagy meglepetés, hogy alig bírságolnak vízszennyezés miatt
Nem lehet teljes pontossággal tudni, mekkora pénzbírságot kaptak Magyarországon a gazdálkodók amiatt, hogy nem tartották be a vizek nitrátszennyezését tiltó szabályozást. A ténylegesen kiszabott bírság ugyanakkor nem lehet sok, mivel az elérhető adatok szerint 2008 óta összesen mintegy 17 millió forintos büntetést állapítottak meg. A gazdálkodók viszont jórészt teljesíthetetlennek ítélik az előírásokat, ezért a Földművelésügyi Minisztérium is a jelenlegi szabályok enyhítését tartaná indokoltnak. A módosításhoz szükséges szakmai-kutatási háttérkísérletek már megkezdődtek, de rövidtávon szabályozási változtatásokra nem lehet számítani.
Agrárszektor - Beküldve: 22:48:31
2017.2.19.
Naprakész információk a Piackeresőn
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megújult és kibővült internetes országos Piackereső szolgáltatással segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékeinek adatait is megtalálhatják az új felületen. A jelentős tartalommal bíró, és folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint kiegészült a hagyományos piacok keresésére lehetőséget biztosító felülettel – tájékoztatott közleményében a kamara.
Agrotrend - Beküldve: 22:48:11
2017.2.19.
Nincs jele annak, hogy lassulna az idegen fajok érkezése
Egyre nő az idegen fajok terjedése a világban, és a jelenség lassulásának nincs semmilyen látható jele - mutatta ki egy német és osztrák kutatók vezette nemzetközi kutatócsoport. Az elmúlt 200 évben világszerte folyamatosan nőtt az újonnan megjelent idegen fajok száma, több mint egyharmadukat azonban az 1970 és 2014 közötti időszakban észlelték először - írták a szakemberek a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányukban.
Agrotrend - Beküldve: 22:48:9
2017.2.18.
300 kárókatona kilövésére van engedély a Tisza mentén
Február végéig vadásznak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. A madárcsapat a halak pusztításával százmilliós kárt okoz évente országosan. Donkó Péter, a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szövetségi titkára az MTI-nek elmondta, eddig 34 kormoránt lőttek ki az idén, 300 példány kilövésére kaptak engedélyt. A gyérítést a vadászati törvény előírásainak betartásával, a helyi vadásztársaság hozzájárulásával végzik.
Agrotrend - Beküldve: 0:3:52
2017.2.18.
Pálinkák násza
Cseresznyéből keverik az Év Pálinkáját 2017-ben. 2011 óta évente az előző évi pálinkák közül az ország legjobb pálinkafőzdéiben előállított cseresznyepálinkákat fogják házasítani a szakemberek, így ebből készül az idei Év Pálinkája. A tízfős zsűri döntése szerint 2017-ben a Cruxx, a Csalló, a Márton és Lányai, a Nobilis, a Rézangyal, a Spiritus Primus, valamint a Zimek főzdék cseresznyepálinkái kerülhetnek a termékbe. Hogy milyen arányban, azt Borbáth Gabriella, a Rézangyal blendmestere dönti el.
Szabad Föld - Beküldve: 0:3:38
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 32488db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120