Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 7. 29.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.7.29.
Gombaölő növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nébih
Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szerben szennyezésként előforduló, nem engedélyezett hatóanyag szabályos felhasználás mellett is a mézelő méhek és egyéb hasznos beporzó rovarok pusztulását okozhatja. A NÉBIH hétfői közleménye szerint a szervezet Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai hatósági ellenőrzések során fedezték fel, hogy a Póker Extra 80 WDG gombaölő növényvédő szer nem felel meg a szabályozásnak.
Farmit - Beküldve: 22:16:56
2014.7.28.
Kitörő veszedelmek - Most üt vissza az enyhe tél
Most üt vissza az enyhe tél: a megmaradt kórokozók, kártevők a jó időben úgy szaporodnak, mint a veszedelem. A szőlőben a peronoszpóra mellett napról napra ijesztőbb a lisztharmat fellépése, s a szőlőmolyok újabb rajzása is várható. Az almáskertekben a varasodás fenyeget, a szilvában és az őszibarackban a gyümölcsmolyok támadására, a körtésekben a körtelevélbolha föllépésére kell készülnünk. A permetezés mellett ne lankadjunk a gyomirtásban sem, mert a kert tisztán tartásával sokat tehetünk a kórságok terjedése ellen.
Szabad Föld - Beküldve: 0:6:20
2014.7.28.
Lecsapnak azokra, akik áfát csalnak a dobozos tejekkel
Nyomonkövetési ellenőrzést rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium a nagykereskedelmi egységeknél a tejpiaci anomáliák miatt. A tejtermelők újabb demonstrációkkal fenyegetőznek, ha a hatóságok nem tesznek semmit annak érdekében, hogy az irreálisan olcsó külföldi tejtermékeket ki lehessen szűrni a hazai piacról. Az állattartók „rejtett kamerás” felvételekkel látják bizonyítottnak, hogy az ultramagas hőmérsékleten kezelt importtejek nagy része áfacsalással jut a hazai kiskereskedelmi láncokba.
Agrárszektor - Beküldve: 0:6:19
2014.7.28.
A magyar merinó veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett
A magyar merinó juh veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett a vonatkozó legfrissebb FM rendelet szerint - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI megkeresésére. A tárca tájékoztatása szerint szakmailag indokolttá vált a fajta védelme és génállományának megőrzése, miután a hazai gyapjúipar háttérbe szorulásával a korábban keresett merinó gyapjú szinte értéktelen melléktermékké vált, és a piaci igények változása miatt a felhasználás a húshasznú fajták irányába tolódott el.
Farmit - Beküldve: 0:6:18
2014.7.28.
Feloldják a halfogási tilalmat a Kapos folyón
Augusztus elsejétől feloldják az általános halfogási tilalmat a Kapos folyón, amit tavaly októberben vízszennyezés és halpusztulás miatt rendeltek el. Tavaly szeptember végén a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából vinasz (cukortalanított melasz) folyt ki, amely a Kisgáti-patakon keresztül eljutott a Kaposba, majd a Sióba. A szennyezés oxigénhiányos állapotot és halpusztulást okozott a folyókon.
Agroinform - Beküldve: 0:6:15
2014.7.27.
Egyre több fehérbort iszunk
Évtizedes trend látszik megtörni a magyar borpiacon: a vörösborok részesedésének növekedése megállt, s a minőségi szegmensben ma már egyre többen keresik a könnyű, gyümölcsös fehérborokat. „A fehérborok újrafelfedezése nem hazai sajátosság, hanem beleillik a nemzetközi fogyasztói trendekbe – nyilatkozta a témában Áts Károly, a Tokaj Kereskedőház Zrt. főborásza.
Napi Gazdaság - Beküldve: 23:11:30
2014.7.25.
Prés 14: Halál a külföldi pancsolt borra!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal "Prés 2014" címmel országos ellenőrzéssorozatot indított azzal a fő céllal, hogy megakadályozza az Európai Unió tagállamaiból tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatalát - közölte az adóhivatal az MTI-vel. A több mint két hónapos akció a tagállamokból tartályban feketén szállított szőlőborok, "a silány minőségű, bornak nem nevezhető" termékek forgalmának megakadályozására irányul. Az akció ideje alatt a borszállítmányok gyakori és váratlan ellenőrzésére lehet számítani a közutakon, de az érintett gazdálkodóknál, a pincészeteknél is sűrűbben lesznek jelen az ellenőrök - áll a közleményben.
Index - Beküldve: 23:16:26
2014.7.25.
Égetett a zeller
Égési sérülésekkel került ötven ember kórházba. Az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben. A növény bőrgyulladást okozhat. Az égési sérülést szenvedett embereket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján ápolják. Az alkalmi munkásokat a Csongrád megyei Baksról vitték egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe, ahol szombaton és vasárnap dolgoztak. Hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. Frissítés! Kiderült, hogy az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak. A petrezselyem ugyanolyen égési tüneteket okoz, ha a bőrre kerül: a napfény hatására toxikussá válik.
Agroinform - Beküldve: 23:16:23
2014.7.24.
Tomboló virágzásba kezdtek a gesztenyefák
A megszokottnál korábban virágoztak el a gesztenyefák is idén. Általában június közepétől július közepéig tart a virágzási időszak, ebben az esztendőben pedig már június elején virágba borultak a gesztenyefák. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének az Agrárszektor.hu-hoz eljuttatott közleményét az alábbiakban közöljük.
Agrárszektor - Beküldve: 0:5:19
2014.7.23.
Szakmai konferencia a dísznövényekről
Július 31-én Dísznövény-kutatás és szaporítóanyag-forgalmazás helyzete Magyarországon címmel tartanak szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Budatétényi Rozáriumában (1223 Budapest, Park u. 2.). A programot magyar nemesítésű egynyári dísznövények fajtabemutatója követi. A szakmai konferencián való részvétel ingyenes, de részvételi szándékát kérjük, hogy jelezze.
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat - Beküldve: 21:37:36
2014.7.23.
A bor összehoz Keszthelyen
Idén már negyedik alkalommal szervezték meg a belvárosi kereskedők tagjai a Bor összehoz elnevezésű rendezvényt Keszthely belvárosában. Négy évvel ezelőtt azzal a nem titkolt céllal hozták létre a programot, hogy a belvárosban országos hírű borászok borait is megkóstolhassák a keszthelyiek és a finom borok segítségével élettel töltsék meg a sétálóutcát, hiszen a borban barátság és dal van.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program - Beküldve: 21:37:34
2014.7.22.
Hogyan védjük a szőlőt?
Az aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescence dorée phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50%-kal csökkenhet. A fertőzés következtében terméshozam csökkenése mellett a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel.
Agroinform - Beküldve: 0:9:44
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25264db, (2) OJ Adatbázisban: 11097db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120