Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 3. 30.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.3.30.
Van a méheknek jövőjük?
Már több mint egy évtizede a világ minden táján drasztikusan csökken a méhpopuláció. Ennek hátterében valószínűleg több és összetett ok állhat, beleértve a növényvédőszer-használatot, a vírusokat és a globális felmelegedést. De egy másik fontos tényező a méhek élőhelyeinek elvesztése, és a vadvirágok csökkenő kínálata. A természetes élőhelyeket gyakran felszámolják, és a földet mezőgazdasági célokra használják, de az University of Essex egy új tanulmánya azt mutatja, hogy a gazdaságok segíthetik a vadméh populációt a vadvirágok életterének megóvása révén.
Agroinform - Beküldve: 0:13:41
2015.3.30.
Itt a tavasz, készítsük fel csirkéinket a hőstresszre!
Korán várható idén hőség, készüljünk fel időben! Az extrém meleg főként pulykaállományokban okoz jelentős elhullásokat, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. A madarak állandó testhőmérsékletű állatok, azaz testhőmérsékletük bizonyos határon belül független a környezeti hőmérséklettől. A testhőmérséklet fenntartását a fizikai és kémiai hőszabályzó rendszer végzi. Azonban így sem képesek a belső hőmérsékletük végtelen szabályozására.
Agroinform - Beküldve: 0:13:39
2015.3.29.
Ha az öreg löszhát mesélni tudna...
A Tolnai-dombság részeként említhetjük Hőgyész települést, ahol a környékbeli földeket talajtani adottságok, a domborzat és a tengerszint feletti magasság révén a viszonylag fagyvédettebb területek közé sorolhatjuk. Minden gyümölcstermelő gazda legnagyobb rémálma a tavasszal hirtelen érkező nulla fok alatti hőmérséklet, amely akár a termés egészétől, vagy jelentős részétől pillanatok alatt „megszabadítja” a termelőt.
Agrotrend - Beküldve: 23:25:45
2015.3.29.
Besegítünk az ukrán gazdáknak
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) azon kezdeményezését, hogy az Ukrajnában élő gazdák segítséget kapjanak a tavaszi mezőgazdasági munkák elvégzéséhez. A KKM a Magosz, az Agrárkamara és a Katolikus Karitász részvételével, Budai Gyula miniszteri biztos vezetésével munkacsoportot alakított, hogy felmérje, milyen segítségre van szükségük az ukrán gazdálkodóknak.
Agroinform - Beküldve: 23:25:43
2015.3.27.
Fenyeget a kártevő- és rágcsálóinvázió!
A tavaszias, csapadékszegény időjárás kedvez a mezőgazdasági munkáknak, az időben elvetett növényeknek pedig áldás a májusi nedvesség. A gazdák ki is használják a jó időt – nem csoda, hogy csak a földeken értük utol őket. – Márciusi por és májusi eső aranyat ér – vélte Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az utóbbi hetek csapadékviszonyai és a szeles időjárás lehetővé tették a földek művelését. A belvizek jelentősen visszahúzódtak, így adottá váltak a veteményezés feltételei.
Agroinform - Beküldve: 23:17:56
2015.3.27.
Kéz a kézben a tejesek
A Tej Terméktanács és a Magyar Tejipari Egyesülés együttműködésével a hazai tejfeldolgozók gyakorlatilag teljes egészét reprezentáló összefogás valósult meg a Terméktanácsban. A megállapodás értelmében a jövőben a Magyar Tejipari Egyesülés közreműködik a Terméktanács munkájában, a Terméktanács álláspontjainak, szakvéleményeinek kialakításakor figyelembe veszi az Egyesülés véleményét, továbbá a két szervezet statisztikai adatszolgáltatási rendszere is összehangolásra kerül.
Agroinform - Beküldve: 23:17:55
2015.3.26.
Kimérik az osztatlan közös földtulajdont
Tolnában is megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását, mivel sikeresen zárult tavaly a Vas megyei mintaprogram. A megyében összesen 2468 megosztandó földrészlet van, a legtöbb Tamási körzetében. Hat ütemben zajlik majd a kimérés, elsőként Dombóvár Járás illetékességi területén. A kárpótlás és a privatizáció hozadéka, hogy Magyarországon több mint 1,5 millió hektár termőföld kényszerközösségek tulajdonába került.
Agroinform - Beküldve: 0:3:41
2015.3.26.
Nem csak magánszemélyeknek szól a koca állatjóléti támogatás
A támogatást az önkormányzatok is igénybe vehetik. Ahogyan azt az Agroinform.hu megírta, március 31-ig van lehetőség bejelentkezni az új állatjóléti, tenyészkocákra adható támogatásra a MVH-nál. Az anyakoca ára akár 3 év alatt megtérülhet. Figyelemmel arra, hogy az önkormányzatok nem tartoznak a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény hatálya alá, ezért az N0515 számú nyomtatvány „Ügyfél besorolás” elnevezésű, 3. pont kitöltése esetükben nem kötelező.
Agroinform - Beküldve: 0:3:38
2015.3.26.
A falusi disznó sokkal jobb mint a gyári
A hagyományosan tartott sertéseket versenyképesen lehet értékesíteni. Magyarország - Japánnal egyetemben - az első helyen áll a sertéshús behozatalát illetően – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. Reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaságot sújtó orosz embargó a vége felé közeledik, és hamarosan új lehetőségek nyílnak meg.
Agroinform - Beküldve: 0:3:36
2015.3.25.
Halászat, de csak „kis szerszámmal”
Rövidesen a parlament elé kerül a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása, amelynek az egyik paragrafusa szerint ” Kereskedelmi célú halászati engedély a 2016-os naptári évre, valamint az azt követő naptári évekre nem adható ki.” A javaslat nyilvánosságra kerülése után különböző elméletek kerültek felszínre, hogy mindez a horgász Áder Jánosnak tett gesztus, és így akar megnyerni mintegy 300 000 horgászt magának a Kormányzó párt. Gyorsan szögezzük le az elején: a kereskedelmi célú horgászat korlátozása indokolt, és az is biztos, hogy ha a heterogén horgásztársadalmat akarná a kormány megnyerni, akkor erre lennének jobb eszközök is.
Index - Beküldve: 23:8:24
2015.3.25.
Hatalmas hiba a balatoni halászat leállítása
A legújabb „halgazdálkodási” törvénytervezet gyakorlatilag betiltaná a halászatot. A Balatonnál már második éve tapasztaljuk, milyen katasztrofális következményekkel jár a halászat leállítása. Ideje lenne megérteni, amíg nem késő, hogy a modern édesvízi halászat (a horgászattal ellentétben!) halgazdálkodást és nem lehalászást jelent. A piac egyenletes és minőségi ellátása friss hallal CSAK halászattal oldható meg, mióta világ a világ, és legális halászat nélkül végképp csak az orvhalászoktól lehet majd friss halat venni vízpartjainkon, úgyhogy finoman szólva nem oldja meg az egyik fő problémát, sőt.
Index - Beküldve: 23:8:23
2015.3.25.
Csak mechanikusan szeparált hús került az ukránokhoz
Magyarországról 2015-ben kizárólag mechanikusan szeparált húst (MSM-et) szállítottak Ukrajnába, a kizárólag ipari felhasználásra szánt termék közfogyasztásra nem kerülhetett. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatója az aktuális helyzetet ismertetve idézi Bognár Lajos országos főállatorvost, miszerint: a magyar hatóságnak sikerült elérnie az ukrán állategészségügyi hatóságot, amely nem rendelkezik információval a főügyészségi nyomozással kapcsolatban.
Agroinform - Beküldve: 23:8:19
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26979db, (2) OJ Adatbázisban: 11333db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120