Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 12. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.12.19.
Megállapodott a NAK és az ásványvíz szövetség
A következő évek kiemelt feladata a munkahelyteremtés, és a mezőgazdaság, élelmiszeripar versenyképességének javítása. Stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség csütörtökön. Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke az aláírás alkalmából rámutatott: a következő évek kiemelt feladata a munkahelyteremtés, és a mezőgazdaság, élelmiszeripar versenyképességének javítása. Az agrárkamarának ebben mint a gazdálkodó, a vidéken élők, és az élelmiszeripar első számú ernyőszervezetének fontos szerepe van.
Agroinform - Beküldve: 22:24:1
2014.12.18.
Pro Biokultúra díjat vehetett át Tóth Katalin
A Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a XXVII. Biokultúra tudományos napok keretében vehette át a Magyar Biokultúra Szövetség díját. Tóth Katalin, az ökológiai gazdálkodás fejlesztése érdekében kifejtett többéves tevékenységéért kapta az elismerést. Korábbi feladatkörében a helyettes államtitkár irányította a Nemzeti Vidékstratégia megvalósítását és közreműködött az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséről szóló akcióterv előkészítésében is. Az évek során a Magyar Biokultúra Szövetséggel együttműködve számos szakmai program megvalósulását támogatta szakmailag és lehetőségekhez mérten forrás biztosításával is.
Farmit - Beküldve: 22:21:19
2014.12.17.
Enyhülnek a kéknyelv-betegség járványügyi intézkedései
A kedvező időjárási adatok és szúnyogcsapdázási eredmények alapján elmondható, hogy a kéknyelv-betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása a kritikus szint alá csökkent. A fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt. Ennek köszönhetően 2014. december 3-tól elkezdődött a kéknyelv-betegségre vonatkozó szezonálisan kórokozó-átvivő mentes (vektormentes) időszak.
Agroinform - Beküldve: 22:27:34
2014.12.17.
Jövőre jön a mobilra tölthető horgásztérkép
Összesen 8787-en regisztráltatták magukat az idén a turista horgászok számára létrehozott új online rendszerben, az úgynevezett állami turista horgászjegyet pedig ténylegesen 3912-en váltották ki. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az új jegytípus bevezetése sikeres volt, mert ennek köszönhetően már az idén sikerült megállítani az új horgászok számának elmúlt években tapasztalt csökkenését. Jövőre internetes „horgásztérképet” jelentetnek meg, amely a turista és a „rendes” horgászok számára egyaránt eligazodást nyújthat a hazai horgászvizek között.
Agrárszektor - Beküldve: 22:27:30
2014.12.16.
Borászok Borásza díj 2015-ös jelöltjei
Tokaj-hegyaljai termelők képviseltetik magukat a legnagyobb számban a Borászok Borásza díj 2015-ös jelöltlistáján. A jelölési folyamat során a Borászok Borásza díj eddigi kitüntetettjei egyenként megalkották saját ötvenfős listájukat, amelyet elküldtek a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét.
Agroinform - Beküldve: 22:31:46
2014.12.15.
A kormány ellenkezése ellenére 50 település tervez földadót!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országosan felmérte az önkormányzatok földadóval kapcsolatos elképzeléseit. A visszajelzések alapján mintegy félszáz település tervezi a földadó kivetését. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét. A NAK szerint a földadó több szempontból is aggályos.
Szabad Föld - Beküldve: 0:22:8
2014.12.15.
Egy Pest megyei vegyes virágméz lett az Év méze
Egy szentmártonkátai méhész vegyes virágmézét választották idén az Év mézének Gyulán. A VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét szombaton. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: 216 mintát küldtek be a versenyre, valamennyit bevizsgálta egy független labor, a legjobbakat kétkörös zsűrizés alkalmával választották ki.
HVG - Beküldve: 0:22:7
2014.12.14.
Amit a karácsonyfa kiválasztásához tudni kell
A leggyakoribb fafajták, melyek a karácsonyfaárusoknál fellelhetők idén, a nordmann jegenyefenyő, a lucfenyő, az ezüstfenyő, a szerb lucfenyő és a kolorádói jegenyefenyő. Sorra vesszük előnyeiket, hátrányaikat, és eláruljuk azt is, mit tegyünk a fánkkal, hogy jól érezze magát, és szép maradjon abban a pár hétben, mikor karácsonyfaként ékesíti a lakást. Aki megfogad néhány tanácsot, több hétig is természetes pompájában gyönyörködhet karácsonyfájában.
Origo - Beküldve: 21:30:50
2014.12.13.
Dúzsi Tamás lett az Év Bortermelője
Kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2014” cím nyertesét. A 2014. Év Bortermelője díj nyertese Dúzsi Tamás, a Szekszárdi borvidékről. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
Agroinform - Beküldve: 23:37:29
2014.12.13.
Belilul az erdő
A lila tölcsérpereszke (régebben: lila pereszke) és a közelebbi rokonsága egészen jól felismerhető külső jellemzői alapján – elsősorban a színük segít. A „színes” társaság leggyakoribb tagja, mondhatni a nemzetség típusfaja szeptembertől december végéig jelenik meg, bár egy-egy fagyott példányába néha januárban is bele lehet botlani. Lomb- és fenyőerdőben egyaránt előfordul, ahogyan a parkokban, kertekben is, mivel hazánkban nagyon gyakori.
Szabad Föld - Beküldve: 23:37:25
2014.12.13.
Négy évre Ledó Ferenc lett a FruitVeB új elnöke
Ledó Ferencet választotta új elnökének a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnél (FruitVeB) a december 4-én Budapesten tartott küldöttgyűlésen - közölte a szakmai szervezet hétfőn az MTI-vel. Az új elnök Mártonffy Bélát váltja a szakmaközi szervezet élén, megbízatása 4 évre szól. Ledó Ferenc az MTI elmondta: a kertészet területén tevékenykedő szakmai szervezetek közötti jobb együttműködést, emellett pedig a 2015-2020 közötti időszakban rendelkezésre álló uniós pályázati pénzek jó kihasználását tartja a legfontosabb feladatnak.
Farmit - Beküldve: 23:37:23
2014.12.13.
Nem érdemes halogatni a karácsonyfa vásárlását
Az árusokhoz a szezon elején egy szállítmánnyal érkeznek a fák és utána már nem rendelnek újat, ezért az elején még van miből válogatni. Aki tökéletes, ízlésének, kívánságainak megfelelő fát szeretne, érdemes minél hamarabb ellátogatni egy faárushoz és hazavinni a kiválasztottat. A legtöbb helyen az elmúlt hétvégén kezdték el a fák árusítását, még nincs tolongás és az árusok is nagyon segítőkészek, szívesen osztják meg a tudásukat, és segítenek a választásban.
Origo - Beküldve: 23:37:22
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26248db, (2) OJ Adatbázisban: 11237db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120