Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 5. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.5.24.
Hétszázezer méhcsalád maradt az őszi több mint egymillióból
Drasztikusan csökkent a méhcsaládok száma, a méhészek gyenge évet várnak. Már ötödik éve tart a kedvezőtlen terméstrend. A téli fagy az akácosokat sem kímélte. A Nyírség, Baranya és Somogy megye egyes részein a jégverés, illetve a fagykárok miatt nem tudnak akácmézet pergetni a méhészek az idén – mondta a Magyar Hírlapnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Hozzáfűzte: már ötödik éve tart a kedvezőtlen terméstrend, és vagy az időjárással, vagy a méhállománnyal akad gond, idős méhészek sem emlékeznek ilyen rossz szériára.
Agrotrend - Beküldve: 22:59:12
2017.5.24.
Engedélyeztetni kell a vadkerítést
Idén már engedély kell ahhoz, ha valaki állandó kerítéssel védi a vadtól a mezőgazdasági területét - hívja fel a figyelmet a Vas Megyei Kormányhivatal. Idén januárban változott a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény. Eszerint a mezőgazdasági művelés alatt álló területek tartós telepítésű kerítéssel történő bekerítése engedélyköteles. Engedélyt az illetékes megyei vadászati hatóság ad, ott kell kérni még az építés megkezdése előtt.
Figyelő - Beküldve: 22:58:56
2017.5.23.
Segítség a kárt szenvedett mátrai szőlőtermelőknek
A kárt szenvedett gazdákat több támogatás is segítheti. Május 13-án a Mátrai borvidéket súlyos jégesőkár érte. A jégverés elsősorban a borvidék középső területét sújtotta, és becslések szerint legalább 1000-1500 hektár ültetvényt érintett. Az előzetes becslések szerint 30-90%-ra tehető a terméskiesés ezeken a területeken. A kárt szenvedett gazdákat több támogatás is segíti – olvasható a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. A mezőgazdasági károk kompenzálását célzó támogatások alapját az agrárkár-enyhítési rendszer jelenti, amelyet a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás és a rendkívüli helyzetekre meghirdetett kedvezményes hitelkonstrukciók egészítenek ki.
Agroinform - Beküldve: 22:6:15
2017.5.23.
Kecskeség a Galyaságban - Uniós támogatással indult a fiatal házaspár gazdasága
Van egy porta Szőlősardón. Arrafelé, ahol a Rét-patak nyomvonalán kanyarog az országút, majd elfordul északnak, hogy aztán egybeolvadjon a Galyaság lankáival. A faluban mintegy százan élnek, s köszönhetően egy fiatal házaspárnak, Szabados Vivien Biankának és Szabados Andornak, Szőlősardó hamarosan nemcsak arról lesz híres, hogy remek kecskesajtot készítenek ott, hanem arról, hogy több kecske sétál a dombok között, mint férfi és asszony.
Szabad Föld - Beküldve: 22:5:50
2017.5.23.
Új helyitermék-márkát vezettek be Tapolca környékén
Minden helyi termelő, kistermelő, őstermelő, aki a Veszprém megyei Tapolca 40 km-es vonzáskörzetében található, megkülönböztetheti termékét a most bevezetett új márkával. Az „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” c. HU11-0012-A1-2013 azonosítószámú pályázati program keretében, amelynek célja a Tapolcai-medencében élők egészségtudatosságának javítása, létrejött Tapolca és környékének helyitermék-márkája.
Agrotrend - Beküldve: 22:5:44
2017.5.22.
Drágább, de hazai! Érkezik a friss magyar szabadföldi szamóca
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – valójában szamóca – jelenleg javarészt görög, spanyol importként kapható, illetve az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. Ugyanakkor a tavaszi fagyok nagy károkat okoztak az ültetvényekben, ami miatt szakemberek szerint várhatóan kisebb mennyiségben és magasabb áron lesz elérhető a szabadföldi szamóca a piacon.
Agrotrend - Beküldve: 0:53:44
2017.5.22.
Beütött a szamócaválság
Magyarországon az idén várhatóan nagyjából 30 százalékkal kevesebb szamóca terem a fagyok okozta károk miatt - ezt a szomorú hírt közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel. A NAK szamóca-körképe szerint a legnagyobb termőterületeken (Bács-Kiskun és Pest megyében) a téli hideg és a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak a szabadföldi szamócaültetvényekben. Ennek ellenére kisebb mennyiségben már a napokban lehet majd szabadföldi szamócát kapni a piacokon, üzletekben. Az úgynevezett hajtatott (üvegházi, fóliás) magyar szamóca, a köznyelvben (földi) epernek hívott gyümölcs pedig már néhány hete kapható.
Index - Beküldve: 0:53:40
2017.5.22.
Segítség a mátrai szőlőtermelőknek
Május 13-án a Mátrai borvidéket igen súlyos jégesőkár érte. A jégverés elsősorban a borvidék középső területét sújtotta, és becslések szerint legalább 1000-1500 hektár ültetvényt érintett. Az előzetes becslések szerint 30-90%-ra tehető a terméskiesés ezeken a területeken. A kárt szenvedett gazdákat több, a Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott támogatás is segíti. A mezőgazdasági károk kompenzálását célzó támogatások alapját az agrárkár-enyhítési rendszer jelenti, amelyet a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás és a rendkívüli helyzetekre meghirdetett kedvezményes hitelkonstrukciók egészítenek ki - írja közleményében az agrártárca.
Agrotrend - Beküldve: 0:53:11
2017.5.21.
Izgalmas művészet: meglepő szalmaszobrok hódítanak a világban
A szalmabála szobrok olyanok, mint a gabonakörök. Váratlanul jelennek meg a világ különböző pontjain, és aligha találhatunk rendszert a felbukkanásukban. Azt viszont legalább tudjuk, kik készítik őket, ráadásul az élelmesebbek még pénzt is tudnak csinálni az alkotásaikkal. Magyarországon néhány éve, aratás után bukkantak fel az első szalmaszobrok. A kocka- vagy körbálákból összerakott „művek” állatokat, rajzfilmfigurákat vagy kitalált alakokat ábrázoltak, attól függően, hogy a ráérő „művészt” éppen mire ihlették a szögletes és kerek formák.
Agrárszektor - Beküldve: 23:50:11
2017.5.21.
Kézműves magyar termékek Manchesterben
Manchesterben mutatja be a kézműves élelmiszereket és az erdélyi magyar kultúrát az Agrármarketing Centrum. Az AMC csütörtöki tájékoztatása szerint a május 13-14-én zajló Góbé Fesztivál 18 négyzetméteres közösségi standján hungarikumkiállítást és kóstolót is tartanak, szürkemarha-termékekkel és hagyományos ételekkel – lángossal, kürtős kaláccsal, gulyáslevessel – várják az angliai közönséget.
Agroinform - Beküldve: 23:50:10
2017.5.21.
Agrometeorológia: nyugodt idő az akácvirágzáshoz
A zivataros napoknak keddel bezárólag egyelőre vége: szerdától nyugodt, mérsékelten meleg idő várható, mely kedvező a mezőgazdasági munkákra, a növények fejlődésére, az akáchordásra, a szálastakarmány-betakarításra. Vasárnaptól valószínű majd újabb csapadék. Az elmúlt napokban sokfelé fordult elő jelentős mennyiségű csapadékkal, helyenként felhőszakadással és jégesővel kísért jelentős károkat okozó zivatar. A talaj az ország nagyobb részén nedves, sáros, de nyugati országrészben kevesebb eső hullott, arrafelé kevésbé nedves a talaj.
Agrotrend - Beküldve: 23:49:49
2017.5.21.
Az erdőtörvény módosítása az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védi
Az erdők és az erdőgazdálkodók érdekeit védi, és a természet értékeinek megőrzését is biztosítja az erdőtörvény módosítása, amelyet kedden fogadott el a parlament - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) közös állásfoglalásban. A parlament 97 paragrafusból álló módosítást hajtott végre az erdőtörvényen. Az Országgyűlés – 117 igen, 57 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett – elfogadta az erdőtörvény módosítását.
Agrotrend - Beküldve: 23:49:45
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33223db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120