Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 10. 10.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.10.9.
Ilyen volt az Állatok Világnapja a tanyán
Természetesen úgy telt, ahogyan az év többi napja: Etetéssel kezdődött és behajtással zárult... A kettő között pedig ott volt egy halomnyi probléma, amelyet a gazdának kellett megoldania. - Állattartóként érdemes az év vége felé számot adnunk, hogyan gazdálkodtunk és ki tudtuk-e elégíteni jószágaink igényeit, hogy azok genetikai képességük maximumán termeljenek számunkra. Mondani szokás, hogy a "tehenet a száján keresztül fejik" - de nincsen ez másképpen a többi állatfajjal sem. Minden haszonállat úgy termel, ahogyan takarmányozzuk és amilyen kedvező körülmények között tartjuk őket.
Agroinform - Beküldve: 23:14:3
2015.10.9.
Kerti teendők októberben
Kitartott a nyár kisebb zökkenőkkel szeptember végéig. Az előző években már egy hónappal korábban, augusztus végére megjöttek az esők, hogy az iskolások és nyaralók ne sajnálják annyira a szünidő végét. Idén viszont a még a szüret is korábban kezdődött a szőlőkben, néhány héttel előbbre járunk hát a megszokott vegetációs időrendben. Októberre így jó eséllyel már mindent betakaríthattunk a konyhakertből, talán még a káposzta és a cékla várja, hogy sorra kerüljön, meg egy kis zöld paradicsom, hogy változatosabbá tegye a háziasszonyok savanyúság receptjét.
Agroinform - Beküldve: 23:14:3
2015.10.9.
Évente 1 kg sertéshússal többet kellene ennünk
A Hús és egészség elnevezésű középtávú marketingprogram célja az, hogy 2020-ig évente fejenként egy kilogrammal növekedjen a Magyarországon előállított sertéshús belföldi fogyasztása. A magyar sertéshús fogyasztását ösztönző marketingprogramot indít a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) – hangzott el 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron, szombaton Budapesten.
Agroinform - Beküldve: 23:14:2
2015.10.9.
Ezért szorulunk tojásimportra
Vajon tudják-e a háziasszonyok, hogy minden negyedik tojás, amit a boltban vesznek nem magyar? S ez még hagyján, de egészen biztos az unió más tagországaiban nem igazán vásárolt, ipari célra felhasználható kicsi méretű tojásért ad ki pénzt. Az október 9-10-én megrendezendő kecskeméti Tojásfesztivál és a Tojás Világnapja - minden év októberének második péntekje - alkalmából a Baromfi Terméktanács tartott tájékoztatót a hazai helyzetről. Az is kiderül, miként cfeleződött meg a hazai tojástermelés.
Szabad Föld - Beküldve: 23:14:1
2015.10.9.
Ez sokaknak tetszik! - Otthonról lehet vizsgázni
Tavaly május 1-jével vezette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a TUHIR-nak elkeresztelt informatikai rendszert, amellyel bárki online kiválthatja a turista állami horgászjegyet. A felület három nyelven (magyarul, angolul, németül) érhető el. Az újfajta okmányt, amely a kiváltás időpontjától számítva 90 napig érvényes, és egy botos horgászatra jogosít, mind a magyar, mind a tagállami és külföldi állampolgárok igénybe vehetik.
Agrárszektor - Beküldve: 23:14:0
2015.10.8.
Jövőre 3,8 milliárddal támogatják a gazdák piacra jutását
A rövid élelmiszer-ellátási láncokat és a helyi piacok kialakítását, illetve fejlesztését támogatják. A Miniszterelnökség kezelésébe tartozó vidékfejlesztési program segítheti a termelőket például a szaktudás megszerzésében, a feldolgozás, a piacra jutás, a marketing és az agrártermékek fejlesztésében, abban, hogy részt vegyenek a különféle minőségirányítási rendszerekben – mondta a Magyar Időknek Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
Agroinform - Beküldve: 22:47:45
2015.10.8.
Fertőző méhbetegség miatt zárlatot rendeltek el
Mind a méhészeknek, mind a lakosságnak, mind a környékbeli gazdáknak nagy csapás az időről-időre fellépő, méheket sújtó fertőző betegség. Kerecsenden több család is foglalkozik méhészkedéssel. Őket valóságos csapásként érte, hogy néhány hete olyan betegséget észleltek a rovarok között, aminek következtében a hatóság következetesen lépett fel. A település honlapján a napokban tették közzé a felhívást: Kerecsenden „mézelő méhek nyúlós költésrothadása” fertőző betegséget észlelt az Egri Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya.
Agroinform - Beküldve: 22:47:44
2015.10.8.
Egyre több magyar bort isznak a világon
Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is. Az export értéke az első hat hónapban 40 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot) tett ki, 9,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az értékesítés átlagára egy év alatt 3,8 százalékkal, literenként 1,11 euróról 1,15 euróra emelkedett.
Agroinform - Beküldve: 22:47:43
2015.10.8.
Egy veszendőbe menő hagyomány: a közösségi kukoricafosztás
Októberben érik meg a szemes kukorica annyira, hogy a magok szárazságtartalom szempontjából alkalmasak legyenek a tárolókban való felhalmozásra. Manapság a kukorica betakarítását már szinte mindenütt gépekkel végzik. A takarmánykukorica egy részét darálják vagy szecskázzák, illetve zúzzák teljes növényként. A csöves (csövön hagyott) takarmánykukoricánál a burkoló leveleket (csuhét) gép szakítja le. Csak a csemegekukorica gépi betakarítása az, amikor a fosztás művelete az emberre marad.
Agroinform - Beküldve: 22:47:42
2015.10.7.
Fókuszban az aktuális pályázatok
A vállalkozások versenyképességének növelése, a rendelkezésre álló pályázati források és a legújabb környezetvédelmi megoldások bemutatása a fő célja az I. Öko-innovációs konferenciának. A Millenáris Park B csarnoka ad majd otthont az I. Öko-innovációs konferenciának, melyet október 15-én rendeznek meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet jóvoltából. Az esemény az Ökoindustria szakkiállítás része.
Agroinform - Beküldve: 23:7:36
2015.10.7.
Itt volt már az ideje: egységesítik a vadkárbecslést
Az új vadászati törvény egyik fő eleme a vadkár megelőzése lesz, amelyben közösen kell részt venniük a földtulajdonosoknak, használóknak, erdőgazdaságoknak és a vadászatra jogosultaknak. A fentiek értelmében a Nemzeti Agrárkamara és az Országos Magyar Vadászati Kamara között megállapodás született, mely részletesen taglalja, mi a teendő vadkár esetén. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában utalt rá: a vad erdőn-mezőn nem valami természeti csapás, hanem a természet rendje szerint otthon van.
Agroinform - Beküldve: 23:7:35
2015.10.7.
Vágóhídról álmodik Gyula
Ha siker koronázza a kormány erőfeszítéseit, és az áfacsökkentéssel csakugyan újra divatba jön a sertéshús, tíz év elmúltával most újra vágóhidat nyithatnak Gyulán. A korszerű üzem mérföldkő lehet a híres gyulai kolbász gyártója, a Gyulahús Kft. történetében, melyet a csőd után, állami segítséggel, 2013-ban szervezett újjá az önkormányzat. „A gyulai húsipar 2013-as újjászervezése óta bebizonyosodott, hogy a felelős tulajdonosi magatartás és a húsipari szakma magas színvonalú munkája eredményesen gazdálkodó vállalat működtetésére képes” – mondta el a Helyi Híradóknak Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.
Agrotrend - Beküldve: 23:7:31
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 28487db, (2) OJ Adatbázisban: 11510db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120