Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 1. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.1.25.
Minden felelőst kirúgtak az állami erdészeti cégtől
Megkezdődtek a szükséges személycserék a Veszprémi Erdőgazdasági Zrt.-nél (Verga Zrt.), miután pénzügyi szabálytalanságok gyanúja került napvilágra, és ennek következtében felmentették a korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettest, majd lemondott a társaság vezérigazgatója. A Földművelésügyi Minisztérium egy héten belül az ügy tudomására jutása után minden szükséges intézkedést megtett, és felmondtak a társaságnál pénzügyekkel foglalkozó dolgozóknak is.
Agrárszektor - Beküldve: 23:56:13
2015.1.25.
Végre újra levadásszák a gyilkos madarakat
Elképesztő mértékű, százmilliókra rúgó károkat okoznak a télen vermelő vadvízi halállományokban az elszaporodó kormoránok. A szabálytalankodó horgászok és rapsicok kártétele ehhez képest „szinte elhanyagolható”. A Közép-Tiszán megkezdődtek azok az állománygyérítő vadászatok, amelyekkel a kormoránok számát igyekeznek csökkenteni. Január elején kezdődtek és február végéig tartanak az állománygyérítő vadászatok a Közép-Tiszán.
Agrárszektor - Beküldve: 23:56:13
2015.1.25.
Egy tűt sem lehet leejteni – AGROmashEXPO 2015
A 33. AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a tavalyi rekordszámú kiállítónál is többen, csaknem 300-an mutatják be az ágazat újdonságait, majd` 36 ezer négyzetméteren. A kiállításra, amelynek kulcsszava idén az innováció, már tavaly szeptemberben gyakorlatilag minden kiállítói hely elkelt. Az agrárszakma csúcsrendezvényén ismét jelen lesznek a piacvezető márkák és kisebb vállalkozások, speciális szolgáltatásokat nyújtó cégek. Az AgrárgépShow keretein belül pedig megjelenik a hazai gépforgalmazók színe-java. A standépítés ezekben a pillanatokban is folyik, érkeznek a gépek. Naponta bővülő képgaléria ITT!
Agroinform - Beküldve: 23:56:9
2015.1.24.
Kétes krumplit buktatott le az ekáer
Hetvenöt tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal térségi elektromos közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) csoportjának tagjai. Feltételezhető, hogy a lefoglalt burgonyát magyar áruként hozták volna forgalomba, mivel a terményt éppen őstermelők járműveire pakolták át. Az ellenőrzőcsoport tagjai előző nap figyeltek fel az egyik nyírségi településen üzemelő raktárhelyiségre, ahová feltélelezhetően jelöletlen burgonyát szállítanak Lengyelországból.
Agrárszektor - Beküldve: 23:35:11
2015.1.24.
1,4 milliárd tanyafejlesztésre
Az idén nagyobb lendületet kaphat az Alföldön 2011-ben beindított tanyafejlesztési program, miután a költségvetésben 1,4 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az elmúlt évi 300 millió forintnak a többszörösét - mondták el a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM) az MTI-nek. A hét megye 724 települését érintő programra várhatóan áprilistól lehet majd pályázni, és előreláthatóan 150 tanya kaphat akár milliós támogatást.
Farmit - Beküldve: 23:35:7
2015.1.23.
Ismét ingyenes T kategóriás képzések a Zetor-Vas Kft-nél!
A NAKVI 2015 júniusáig kitolta a képzési támogatásokhoz kapcsolódó utolsó visszaigénylési periódus idejét, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy idén még 1, de legjobb esetben is csak 2 tanfolyamot tudunk indítani, ezért akinek szüksége van T kategóriás jogosítványra, jelentkezzen mielőbb! A B kategóriás jogosítványban szereplő „T” jelzés, csak arra jogosítja fel a tulajdonosát, hogy piros rendszámos traktorral egy nehéz, valamint fekete rendszámos traktorral egy könnyű pótkocsit vontasson, T kategóriás jogosítvánnyal azonban már lehetséges fekete rendszámos traktorral (mezőgazdasági vontatóval) egy, illetve kettő nehéz pótkocsi vontatása is.
Agroinform - Beküldve: 22:33:49
2015.1.23.
Veszélybe kerülhet híres hungarikumunk, a fröccs
Nullára csökkent januártól a szőlőbort és az ízesítés nélküli szénsavas vizeket tartalmazó termékek jövedéki adója, így megnyílt az út a palackozott fröccsök gyártása és értékesítése előtt. A mai szabályozatlan környezetben azonban fennáll a veszélye annak, hogy az adóváltoztatás minőségromláshoz és visszaélésekhez vezet, ezért lejáratja a hungarikumnak tartott fröccsöt.
Agrárszektor - Beküldve: 22:33:47
2015.1.22.
Belvízvédelmi készültség van Hajdú-Bihar megyében
Jelentősen emelkedett az elöntött területek nagysága és a főcsatornák víz­állása a csapadékos időjárás következtében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. A 12 belvízvédelmi szakaszból kettő területén a vízállások megközelítették, illetve meghaladták a mértékadó belvízszinteket. Így a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon első fokú, míg a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben – közölte Bara Sándor, a társaság igazgatója.
Agroinform - Beküldve: 23:29:19
2015.1.22.
Rendkívüli mezei pocok-invázió a Gyulaji erdőben
A mezei pocok fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója, azonban a nevével ellentétben nem csak a mezőgazdasági területeken telepszik meg, hanem a fiatal erdősítésekben is, ahol a természetes úton megjelent csemete, vagy a makkvetésekből felcseperedő újulat még nem erősödött meg. Sajnos a Gyulaji erdőben ezen a télen hihetetlen mértékű kár keletkezett a mezei pocok miatt, melyet laikus szemlélő talán észre sem venne.
Agroinform - Beküldve: 23:29:18
2015.1.22.
Van tartalék a hazai borászatban
Vannak még hatékonysági tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak – jelentette ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai igazgatója a II. Bországgyűlés című rendezvényen Ópusztaszeren. Gál Péter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett szakmai tanácskozáson elmondta, komoly lehetőségek rejlenek az integrált növényvédelemben, illetve a bio- vagy biodinamikus birtokokban. Az eredetvédelem lehetőségeinek eredményesebb kihasználása is hozzájárulhat az ágazat jövedelemtermelő-képességének javításához – tette hozzá.
Agroinform - Beküldve: 23:29:14
2015.1.22.
Kimegy a divatból a házi pálinka?
Január 15-ig kellett (volna) bejelentkezniük a helyi önkormányzatok adóosztályán azoknak, akik otthon akarnak készíteni párlatot. Alig regisztráltak, ezek szerint senki sem akar otthon pálinkát főzni. Bátaszéken és az oda tartozó Alsónyéken, valamint Alsónánán összesen ketten, az utolsó nap délutánján, Kajdacson senki, Szedresen és Szálkán egy-egy személy, Pakson és a környező településeken együtt 21-en, Szekszárdon 10-en, Zombán 2-en, Lengyelben senki, Kakasdon 3-an, Bonyhádon 8-an jelezték a pálinkafőzési szándékukat.
Agroinform - Beküldve: 23:29:13
2015.1.21.
Víz- és sártenger van Magyarkanizsán is
Az érintett területeken kétéves terméskiesésre lehet számítani. A tavalyi, a megszokott évi 400-600 milliméteres csapadéknál 50-60 százalékkal nagyobb mennyiségű csapadék és az őszi betakarításokat megelőző eső katasztrofális helyzetet teremtett az egyébként is gyengébb minőségű földekkel rendelkező magyarkanizsai rétben. Sajnos hasonló bajokkal küszködnek a martonosi, a horgosi, az adorjáni és a kispiaci rétben mezőgazdasági földterülettel rendelkező gazdák is.
Agroinform - Beküldve: 23:18:3
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26490db, (2) OJ Adatbázisban: 11264db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120