Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 10. 1.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.9.30.
Járhatna az élen Magyarország a közlekedés zöldítésében...
„Az Európai Unió ugyan elismerte, hogy a bioetanolgyártás technológiai szempontból a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének legfontosabb eszköze lehetne a közúti közlekedésben, az iparág ennek ellenére azzal kénytelen szembesülni, hogy megpróbálják ellehetetleníteni” – mondta Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. alapítója és tulajdonosa Tengelicen. Szerdán második alkalommal rendezték meg Agro Inno Show címmel Magyarország legnagyobb agrárinnovációs szakmai napját csaknem ezer gazda részvételével.
Agrotrend - Beküldve: 9:55:23
2016.9.30.
Nem ér véget a mezőőrök munkája ott, hogy megállítják a terménytolvajokat
Lassan befejeződik a gyümölcsérés, a terményeket is a legtöbb helyen betakarították. A dél-pesti gazdák pedig fellélegezhetnek, idén is megúszták különösebb lopások nélkül a szezont. Köszönhető mindez a mezőőrségnek is, melynek életre hívását éppen a gazdák tartották szükségesnek. Manapság már nem ér véget a mezőőrök munkája ott, hogy megállítják a terménytolvajokat. Egy mezőőr ma már állatokat ment, gyermeket helyez el, tüzelt olt, bevásárol, kérdőívet töltet ki.
Agrotrend - Beküldve: 9:55:21
2016.9.30.
Megújul a Nitrogénművek Zrt., Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező műtrágyagyára
Az idén 85 éves Nitrogénművek Zrt. 2004 óta teljes átalakuláson megy keresztül, aminek eredményeként a komplett gyár megújul. Az összességében 140 milliárd forintos beruházás jelenleg zajló második, 110 milliárd forintos beruházási szakaszában eddig sor került az ammóniaüzem bővítésére, elkészült az új granuláló üzem és a hozzá kapcsolódó automata csomagolóüzem is. A beruházási ciklus lezárása 2017 nyarán várható, egy újabb salétromsavüzem, egy dolomitőrlő, valamint egy semlegesítő üzem átadásával - hangzott el a cég gyáravató ünnepségén.
Agrotrend - Beküldve: 9:55:18
2016.9.30.
Nem kell zsákbamacskát vennie sem a banknak, sem az egyetemnek
tratégiai együttműködést kötött a Kaposvári Egyetem és az Erste Bank Hungary Zrt. A partnerségtől a kölcsönös információáramlást, a szaktudás elmélyítését, az egyetemi oktatás gyakorlati élethez való közelítését, valamint az agrárkutatások élénkítését várják a felek. Szávai Ferenc rektort a részletekről kérdeztük. A rektor azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás a már eddig is létező közös munka elmélyítése, hiszen különböző tanfolyamokon, konferenciákon sűrűn találkoztak, és különféle szakértői anyagokon is dolgoztak már együtt.
Agroinform - Beküldve: 9:54:59
2016.9.30.
Kezdődik a balatoni nagy őszi halköltöztetés
Kezdődik az őszi haltelepítési szezon a Balatonon. Elsőként a pontyok kezdik meg az átköltözést új otthonukba az Irmapuszta-i tógazdaságból. 2-3 nyaras példányok indulnak útnak a lehalászás első napján Siófok felé, hogy megkezdjék új életüket a Balatonban – tudtuk meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-től. Decemberig még 191 000 kilogramm kerül kihelyezésre ebből, a horgászok által leginkább kedvelt halfajból, így tesznek eleget a 2016-os 300 000 kilogrammos kötelezettségüknek. (Az idei kvóta harmadát –109 000 kilogrammot – augusztussal bezárólag már teljesítették).
Agroinform - Beküldve: 9:54:57
2016.9.30.
Tenyérnyi helyek a városban, ahol közösségek épülnek
Zöldebb betondzsungelek - A városi közösségi kertek üde színfoltjai a zsúfolt utcáknak, egymást érő házaknak. Nem csak tenyérnyi zöld felületekről van szó, ahová az ember kicsit elvonulhat, de közösségépítő erejük is van. Kállai Márton, lapunk fotóriportere. Képeiből kiállítás nyílt, Városi Természet – Közösségi Kertek Budapesten címmel a Mai Manó-házban
Szabad Föld - Beküldve: 9:54:55
2016.9.29.
Platán-csipkéspoloska - hogyan védekezhetünk ellene?
Esetenként nem csak a vándorpoloska, hanem a platán-csipkéspoloska is bosszanthatja a városban élőket. Mivel a kártevő a fa törzsén telel, így az ún. lemosó permetezés is gyérítheti az áttelelő egyedek számát. A platán-csipkéspoloska a platán fák károsítója. A kártételét szívogatásával okozza a fákon. A fonákon találjuk a kárt okozó egyedeket. Jellegzetes szárnyairól könnyen felismerhetjük a kártevőt. A platán-csipkéspoloska 4-5 milliméteres szürkés imágói a levélerek mentén élősködnek a fán.
Agrotrend - Beküldve: 22:3:59
2016.9.29.
A fél országra ebzárlatot rendelnek el!
2016. október 1-15. között végzik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni vakcinázását. Ezért a három hetes ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el a hatóságok, hogy a csalétkekkel ne férhessenek hozzá háziállataink sem kül-, sem belterületen. A mostani immunizálás fő célja a rókák veszettségének megakadályozása, de más hazai vadon élő ragadozók, mint a sakál, vadmacskák között is terjedő betegség visszaszorítása.
Szabad Föld - Beküldve: 22:2:14
2016.9.28.
Poloskák lepték el a kerteket az Alföldön
Polifág kártevő lévén a poloska számos növényfajra rátelepedik. Bűzös váladéka miatt kellemetlen jelenség, főleg amikor a termést szedik a kertészek. Állítólag utoljára 8 éve volt az ideihez hasonló poloskainvázió az Alföldön. Kártételük jelentős lehet a paradicsomon, paprikán és másféle bogyókon szívásnyomokat hagynak, kifehéredő vagy sötét foltokat. Az ilyen termések eladhatatlanok.
Agrotrend - Beküldve: 23:59:21
2016.9.28.
Pontyok és süllők kezdenek új életet a Balatonban
5 tonnányi háromnyaras ponty és 206 kilogramm egy-két nyaras süllő tóba eresztésével kezdődött meg az őszi balatoni haltelepítés Balatonlellén és SiófokonHétfőn hajnalban kezdték meg az őszi lehalászást az Irmapusztai Tógazdaságban. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: a társaság idei pontytelepítési kötelezettsége 300 tonna, amelyből eddig közel 124 tonnányit teljesítettek, és amelyet 50 tonnával még felül is kívánnak teljesíteni karácsonyig.
Agroinform - Beküldve: 23:58:57
2016.9.27.
Akinek nincs spéci ötlete, ne számítson semmi jóra
A kis- és a közepes cégek kizárólag akkor lehetnek sikeresek, ha az ágazati átlagot meghaladó hozzáadott értékű terméket tudnak előállítani – húzta alá egy szakmai tanácskozáson Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke. Ezért fontos, hogy a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozások támogatására rendelkezésre álló mintegy 300 milliárd forintot a hozzáadott érték növelésére fordítsák, és egyedi speciális termékeket állítsanak elő.
Agrárszektor - Beküldve: 22:39:32
2016.9.27.
Termelőbaráttá kell tenni az uniós szőlő-bor szabályozást
Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár fogadta a CNAOC (Francia védett eredetű borok és borpárlatok termelőinek egyesülete) igazgatóját, Pascal Bobillier-Monnot-t. A találkozón a magyar szőlész-borász szakmát Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára képviselte. A CNAOC elsősorban a védett eredetű borok és borpárlatok érdekvédelméért felel.
Agroinform - Beküldve: 22:39:27
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31327db, (2) OJ Adatbázisban: 11865db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120