Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 9. 19.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.9.19.
20 éves idén a NAKVI
Az idén 20 éves Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet ünnepségén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte: 20 éve jött létre az intézmény; egy ember életében ez nagy idő, de egy szervezet életében nem feltétlenül számít hosszúnak. Kifejtette: Magyarországon elég sűrűn változott az agrárpolitika, csakúgy, mint a minisztériumi vezetés, illetve a szervezet is; sőt 1994-ben, amikor az intézet létrejött, a vidékfejlesztés szó is szinte idegenként csengett.
Agroinform - Beküldve: 22:0:12
2014.9.19.
Kétpólusú bormarketinget tervez az agrártárca
A tervek szerint kétpólusú bormarketinget épít fel az agrártárca, az egyik pólusa Tokaj, a másik pedig a Balaton lenne - közölte Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a XVII. Diplomata Szüreten Tihanyban csütörtökön. Hozzátette: ezért is tartják a diplomataszüretet a Balatonnál.Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy ez egy jelképes szüret, ami kiváló alkalom arra, hogy bemutassa az ország a vidékeit, értékeit, borait más országok képviselőinek.
Farmit - Beküldve: 22:0:6
2014.9.17.
60 éves a magyar növény- és talajvédelem
Bognár Lajos köszöntötte a Növény-és Talajvédelmi Szolgálat 60. évfordulóját ünneplőket. A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszédében kiemelte: hazánkban - Európában egyedülálló módon - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az irányítása alatt álló megyei igazgatóságokkal egyetlen hivatalként felügyeli az élelmiszerláncot érintő összes kockázatot.
Agroinform - Beküldve: 22:22:21
2014.9.17.
Jön a pálinkatörvény
A szeptemberben benyújtásra váró jogszabályban a legvalószínűbb, hogy a háztáji főzdék, illetve a bérfőzők átalányadót fizetnek, de elképzelhető a lakosság által használt főzőberendezés maximális űrtartalmának rögzítése is. 2010-ben döntöttek arról, hogy fejenként ötven literig a lakosság adómentesen főzhet pálinkát, Brüsszel szerint viszont az EU-hoz való csatlakozásról csak 50 százalékos adóengedményben egyeztek meg.
Agroinform - Beküldve: 22:22:17
2014.9.17.
Indulhat a bivalytelep építése Mezőtúron
Néhány éven belül várhatóan megépülhet a mezőtúri telepen egy kétszázötven-háromszáz egyed befogadására alkalmas istálló és egy sajtüzem. Lassan öt esztendeje körvonalazódik az az elképzelés, hogy egy olasz cég közreműködésével bivaly-farmot létesítsenek Mezőtúron. A felek már 2011-ben aláírtak Rómában egy megállapodást a fenntartható bivalytelep Mezőtúron való felépítéséről, ám többször megrekedt a tervezett fejlesztés.
Agroinform - Beküldve: 22:22:16
2014.9.17.
Rendkívüli helyzet a borászatokban a rengeteg eső miatt
Kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhessék boraik természetes alkoholtartalmát. Az összesen 2 százalékos növelést az indokolja, hogy a szőlő-bor ágazatban rendkívüli helyzet alakult ki a szokatlanul csapadékos időjárás miatt. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le.
Agrárszektor - Beküldve: 22:22:13
2014.9.16.
Hajsza az importborok után
Rövidesen elhárulhatnak az akadályok az elől, hogy díj ellenében megváltható, ellenőrző jegyet lehessen bevezetni a sokszor dömpingáras és gyenge minőségű, földrajzi jelzés nélküli importborokra. Az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatot ma kezdi tárgyalni a parlament. A jogszabályi változtatásokkal bezárulhatnak azok a kiskapuk is, amelyekkel az importőrök kijátszhatták volna az ellenőrző jegyes rendszert, de az intézkedés növelheti a borpiaci áfacsalások felderítési esélyét is.
Agrárszektor - Beküldve: 22:7:22
2014.9.16.
Kibabrált velünk az eső!
A Komárom-Esztergom megyében elvetett 11 ezer hektárnyi napraforgóból eddig csak 1300 hektárt takarítottak be, és a csapadékos idő a repce vetését is akadályozza - mondta el a megyei agrárkamara igazgatója hétfőn az MTI-nek. Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint a sok eső miatt a napraforgószemek nedvességtartalma újra megnőtt, előfordul, hogy a tányérban csírázásnak indulnak a magok. A betakarítást az is nehezíti, hogy a felázott föld a gépeknek szinte járhatatlan.
Agrárszektor - Beküldve: 22:7:21
2014.9.16.
Jól indult a gímszarvas bika vadászata
Jól indult a szeptember a somogyi erdőkben, néhány nap alatt négy nagy, köztük egy kapitális trófeájú gímbikát ejtettek el a vendégvadászok. A terítékre került gímbikák trófeái közül háromnak a súlya 10, 10,61, illetve 10,63 kilogramm, a legnagyobb 13,34 kilogramm súlyú - közölte Ihárosi Péter, aki úgy vélekedett: a későbbi bírálatok alapján ezek a trófeák a magyar ranglistán mindenképpen, a legnagyobb pedig minden bizonnyal a világranglistán is előkelő helyet foglalhat majd el.
Agroinform - Beküldve: 22:7:16
2014.9.14.
A pásztorkutyák egyszerű szabályai
Kutatók felfedezték, hogy a pásztorkutyáknak elég két egyszerű szabályt betartani a birkanyájak összetereléséhez. A kutatócsoport úgy találta, hogy a tereléshez elég csak két egyszerű szabályt betartani: összegyűjteni a birkákat, ha elbarangoltak és ezután előrehajtani őket. A modellben egyetlen pásztorkutya képes volt a több mint 100 birkából álló nyáj terelésére, mindössze e két egyszerű szabály betartásával.
Agroinform - Beküldve: 22:43:32
2014.9.14.
Tejben-vajban (meg)fürödve
Újabb szankcióktól hangos az Európai Unió, miközben még a korábban bejelentettek hatásai sem egyértelműek. A cél az orosz gazdaságon keresztüli politikai nyomásgyakorlás. Csakhogy az amúgy is recsegő-ropogó európai gazdaságokra – különösen a közép-európaiakra – nehezedik az USA által szorgalmazott lépések terhe. Nem meglepő, hogy több kormányfő – köztük hazánk miniszterelnöke is – ellenzi az újabb lépéseket, miközben az országot ért gazdasági károkat is orvosolni kellene.
Szabad Föld - Beküldve: 22:43:29
2014.9.12.
Idáig elér az agrárbotrány? - Lemondott a csúcshivatal elnöke
Lemondott posztjáról Palkovics Péter, az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. A távozást sokan összefüggésbe hozzák a tavaly októberben kirobbant agrártámogatási visszaélési botránnyal, amelyben az MVH egyik elnökhelyettesét is letartóztatták. Egyes vélemények szerint a lemondást most az is indokolhatta, hogy az átalakuló agrártámogatási szervezeti struktúrában – mint köztudott, a vidékfejlesztési támogatások irányító hatósági feladatai az agrártárcától a Miniszterelnökséghez kerültek – a kormány már nem számított Palkovics munkájára.
Agrárszektor - Beküldve: 22:48:26
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25606db, (2) OJ Adatbázisban: 11149db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120