Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 3. 5.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.3.5.
Ember és hal harca – etikusan
A horgászat lényegéhez tartozik, hogy a hal nem öngyilkos módon akasztja magát a horgász szerelékére, zsákmányul ejtéséhez általában az ember aktív közreműködése szükséges. A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény az általánosan tiltott halfogási módok között – a robbanó és mérgező anyagok, a szúrószerszámok és a váltóáramú eszközök, nyaklóhálók társaságában – említi az ún. gereblyéző horgászati módszert.
Agroinform - Beküldve: 20:7:31
2015.3.4.
Újabb veszélyes kártevő
Egy új veszélyes kártevő, a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) megjelenése Magyarországon, és első kártétele Nógrád megyében. Az áruk – köztük a nyers gyümölcsök, növényi termékek – szabad áramlásával párhuzamosan az utóbbi években felgyorsult a hazánkban eddig nem honos károsítók behurcolása. A károsítók egy része nálunk igényeinek megfelelő életfeltételeket talál, ezért rohamosan terjed és szaporodik. A foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) az elmúlt néhány évben megtalált kártevők egyik legveszélyesebbike.
Agroinform - Beküldve: 21:10:53
2015.3.4.
Jönnek a szigorítások - Máris büntetnek a madárinfluenza miatt
Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, a baromfihús és a tojás importját, míg a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozásokat vezetett be amiatt, hogy a közelmúltban egy füzesgyarmati baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza H5N8-as típusú, magas patogenitású változatát. A fertőzéssel érintett füzesgyarmati telepeken több mint százezer kacsát semmisítettek meg.
Agrárszektor - Beküldve: 21:10:50
2015.3.4.
Egyre több helyen kell fizetni - Megállíthatatlan a földadó?
Újabb két település döntött úgy, hogy bevezeti a földadót. Ezúttal a Somogy megyei Karádon és Somogytúron határoztak arról, hogy kivetik az új adónemet a földtulajdonosokra. Ezzel ma már legalább tíz település lehet az országban, ahol a földadó hatályban van. Mindkét településen azzal érvelnek, hogy nincs más lehetőségük bevételeik növelésére. Müller Tibor, Somogytúr polgármestere a Sonline.hu-nak elmondta, hogy számos, bajban lévő kisközségnek sem lesz más választása.
Agrárszektor - Beküldve: 21:10:47
2015.3.4.
Lejár a határidő - Mostantól büntetik a horgászokat
Február 28-ig kell leadniuk tavalyi fogási naplóikat a horgászoknak, ha nem akarnak büntetést fizetni az idei állami horgászjegyek kiváltásakor. Aki a tavaly hivatalos állami okmánnyá vált dokumentumot határidőre nem adja le, illetve nem megfelelően összesíti az abban rögzített fogási adatokat, az idei állami horgászjegyet dupla áron veheti csak meg. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt horgászoknak 2 ezer forint helyett 4 ezret kell fizetniük. Ha valaki az ez évi állami horgászjegyet még nem akarja kiváltani, nem árt, ha a fogási napló leadásáról igazolást kér a dokumentum átvételére jogosult szervezetektől.
Agrárszektor - Beküldve: 21:10:45
2015.3.3.
Több mint 100 ezer szárnyas eddig a madárinfluenza áldozata
Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípusról még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta: újabb megbetegedés sem a Békés megyei településen, sem a környéken nem fordult elő.
Agroinform - Beküldve: 22:40:39
2015.3.3.
Nehezedik és szigorodik a vadászvizsga
Szombaton véget ért a 2014-15-ös vadászati idény, de az élet nem áll meg. Többek között vaddisznóra és rókára márciusban is lőni lehet, illetve zajlik a vadásztanfolyam Békés megyében is. Továbbra is népszerű hobbi a vadászat, ezt igazolja, hogy megyénkben 2 791 vadászt tartanak számon, ebben benne vannak a hivatásos és a sportvadászok egyaránt.
Agroinform - Beküldve: 22:40:33
2015.3.2.
Végre eldöntötték! - Megvan, ki lesz a csúcshivatal elnöke
Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának eddigi dékánja lesz az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) új elnöke – erősítette meg az agrárszektor.hu-nak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrárgazdasági csúcshivatal élére csaknem hat hónap után kerül elnök, mivel az MVH előző vezetője még tavaly szeptember 10-én mondott le.
Agrárszektor - Beküldve: 0:7:24
2015.3.2.
Vasárnaptól élesben működik az EKÁER!
Március elsejétől élesben elindult az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). Vasárnaptól már ellenőrzik az EKÁER használatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, visszaélés esetén pedig büntetést is kiszabnak. A fő változás, hogy vasárnaptól a részletszabályokat az adózás rendjéről szóló törvény helyett minisztériumi rendelet tartalmazza. A rendelet ezen a linken található. Az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon.
Agroinform - Beküldve: 0:7:23
2015.3.1.
Kompromisszumot kötnek GMO-ügyben?
Az Amerikai Farmerszövetség múlt heti konferenciáján azt tapasztaltam, hogy az ottani termelők számára nagyon fontos a megegyezés, ennek érdekében akár nagyobb kompromisszumokat is elfogadnának, s ha a gmo-növények termesztése a megegyezés gátja, akkor valószínűleg ebben engednének – mondta Raskó György agrárközgazdász. Szerinte az amerikai félnek egyértelműen kedvezne a megállapodás, mivel minden ágazatban messze versenyképesebbek – főleg a piaci logika mentén a hatékonyságjavításra alapozott termelés miatt.
Agroinform - Beküldve: 21:26:24
2015.3.1.
Szerbiának nagyon bejött az embargó
A Figyelő legfrissebb számában arról ír, hogy csendben, félig-meddig titokban folyik, és hatalmas üzlet a beviteli tilalom az orosz embergót kijátszó cégeknek. A legfontosabb szállítási útvonal Szerbián keresztül halad, az árut ott csomagolják át. A legnagyobb nyilvánosságot kapott esetet az osztrák fűszercég, a Kotanyi szállította. Erwin Kotanyi, a cég elnöke teljesen nyíltan beszélt erről, mint ahogy Snezana Bogosavljevic-Boskovic, Szerbia agrárminisztere is. A balkáni ország tavaly az előzetes adatok szerint 300 millió dollárnyi agrártermékeket szállított Oroszországba, az embargó előtti évnek csaknem a dupláját.
Agroinform - Beküldve: 21:26:22
2015.3.1.
Rába: új váltó az átépített változatban
Rába-Steiger traktort építettek át Allison automata váltóval, hogy hatékonyan, megbízhatóan dolgozhassanak az erősen felázott földeken. Az elmúlt ősszel állt munkába az a Rába-Steiger típusú traktor, melyet a Huntractor Kft. 2014. szeptemberére teljesen felújított. Az átépítés minden nagyobb részegységet érintett, köztük az addigi manuális sebességváltó cseréjére is sor került, melyet az Allison 4500 automata sebességváltó-modelljével váltottak fel.
Agroinform - Beküldve: 21:26:21
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26796db, (2) OJ Adatbázisban: 11308db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120