Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 2. 12.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.2.12.
Sokkal több disznót fogunk enni
A Spar szerint 10-15 százalékkal több disznóhúst fogunk idén enni, írja az MTI. Ezt nekik azért is fontos előrejelezniük, mert a kiskereskedelmi láncok közül nekik van egyedül saját húsüzemük Magyarországon. Bicskén tavaly 14600 tonna sertéshúst dolgoztak fel, ami így idénre akár 17 ezer tonna közelébe is érhet. Az NGM közben annak örül, hogy az áfacsökkentés szerintük pont megjelent a fogyasztói árakban, hiszen a januári disznóhúsárak szinte pont 17 százalékkal lettek olcsóbbak, mint tavaly januárban.
Index - Beküldve: 22:43:32
2016.2.12.
Túl sok a disznó, nincs, aki megegye
Januártól 5 százalékra csökkentette a sertéshús áfáját a kormány, amitől a kereslet gyors növekedését várják. A hirtelen jött olcsóságnak a fogyasztók mindenképp örülhetnek, de a sertéstenyésztők szerint a csodafegyverként tálalt áfacsökkentés kevés lesz az ágazat mélyen gyökerező problémáinak megoldására. A termelők érdekvédelmi szervezete állítja, a Vidékfejlesztési Program a szereplők túlnyomó részét diszkriminálja, keveseknek jut támogatás és még azokat sem fizetik ki rendesen, akiknek járna. Hogy lesz így hatmillió disznónk 2020-ra, és kell-e nekünk egyáltalán annyi?
Index - Beküldve: 22:43:30
2016.2.12.
Belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén
Belvízvédelmi készültséget rendelt el négy védelmi szakaszon a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) csütörtökön. Bara Sándor, a szervezet igazgatójának tájékoztatása szerint az igazgatóság tizenkét védelmi szakaszából a tiszai alsó, a tiszai középső és a tiszai felső belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, míg a hamvas-sárréti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség lépett életbe. Utóbbi azt jelenti, hogy a Hortobágy-Berettyó térségében két műszakban üzemelnek a Tivizig kezelésében lévő szivattyútelepek - tette hozzá. Kitért arra, hogy a négy védelmi szakaszon jelenleg 4800 hektárt borít belvíz, ebből 1200 hektár a vetés, 1000 hektár a szántó és 1600 hektár a rét, legelő.
Agroinform - Beküldve: 22:43:25
2016.2.12.
Bio termékek kiállítása Nürnbergben
Az idén 12 magyarországi kiállító mutatja be termékeit a közel 117 m²-es „BIOFACH” Nemzetközi Bio-élelmiszer és Bio-áru Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon. A bio szektor erősségét jelzi, hogy a kiállításon a bio kozmetikumok is külön teret kaptak magyar kiállítókkal. A 2016. február 09-11. között rendezett szakkiállításon hazánkat Tóth Katalin a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviseli Nürnbergben.
Agroinform - Beküldve: 22:43:21
2016.2.11.
Betiltott halászat, megélhetés nélküli családok
Január elseje óta tilos halászni természetes vizeinken. A döntés a népes horgászközösségnek kedvez, ezért sokan azt sejtik, a drasztikus lépés megtételét politikai érdekből is szorgalmazták. Ami tény: több generáció óta a folyóból élő családok maradtak megélhetés nélkül. A Magyar Nemzet riportja a Tiszáról. Azon a bizonyos utolsó napon Ambrus József hatvannégy éves halász tíz keszeget és egy süllőt fogott ki a Tiszából (képünkön).
Agrotrend - Beküldve: 21:58:36
2016.2.10.
Nő a magyar jelenlét a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállításán
A nemzeti stand mellett az idén magyar meggytermesztők, paradicsom-, paprika és tormatermesztők is külön standdal mutatkoznak be a zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb nemzetközi szakmai rendezvényén, a berlini Fruit Logisticán. A szerdán kezdődött vásáron 84 országból 2800 kiállító mutatkozik be, termékeiket és szolgáltatásaikat 135 országból 65 ezer szakmai látogató tekinti meg. Magyarország az idén is jelentkezett nemzeti standdal.
Agrotrend - Beküldve: 22:48:50
2016.2.8.
Készülhetnek a horgászok: ez jön a Balatonon, a Tiszán és a Dunán
Maximum három-három szakaszra vonná össze a jövő évtől horgászati szempontból a Dunát és a Tiszát a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), vagyis legfeljebb 3-3 szakaszra lehetne kiváltani területi horgászjegyeket. Emellett „legalább a Balatonra, a Dunára, a Tiszára és a Velencei-tóra” együttesen érvényes, kedvezményes országos területi jegytípust is kialakítanának 2017-től. Az összevont vizeken vagy vízszakaszokon az új éves területi jegyek ára nem lehetne nagyobb az összevont vízterületek legdrágább területi jegyének 150 százalékánál.
Agrárszektor - Beküldve: 23:41:51
2016.2.7.
Volt - Nincs - Lesz...a talajbaktériumok világában
Irigységgel vegyes tisztelettel hallgatom a téli rendezvények előadóinak a növényvédelem legújabb készítményeiről, az újonnan nemesített növények elképesztő terméskilátásairól és főleg a gépes szakemberek technikai csodáiról szóló felsorolásait. Mit mondhatnék én ezután arról, amit amúgy már több száz éve végzett a magára adó gondos gazdálkodó, azaz a talaj tápanyag-szolgáltató képességének megőrzéséről? Igen, ez a téma ma nem igazán divatos, kézlegyintéssel intézik el sokan.
Agroinform - Beküldve: 22:53:50
2016.2.7.
Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival
Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak. Az egyik legígéretesebbnek tartott magyar szőlőfajtát országszerte népszerűsíteni kívánó Furmint Február hat évvel ezelőtti indulása óta a furmint ismertsége és elismertsége is sokat nőtt – idézte fel az MTI-nek a rendezvénysorozat főszervezője.
Agroinform - Beküldve: 22:53:46
2016.2.6.
Fogyóban a természetes táplálék! Madárváró ínyencségek
Eddig sok helyütt csak ímmel-ámmal szemezgettek a madarak az etetőkben, mert a kertek és az erdő-mező jóllakatta őket. Nem esett nagy hó sem, ami elfödte volna a táplálékot. Ám mostanra fogyóban a természetes táplálék, így várható, hogy megélénkül a madáretetők forgalma, különösen, ha tartósan hópaplan borítja a földeket. Madárvendégeink számára sokféle eleséget kínálhatunk. Különösen hideg telek idején remek ajánlat a kis énekesek számára az áruházakban kapható, faggyú és magvak keverékéből álló madárkalács, közismertebb nevén cinkegolyó.
Agroinform - Beküldve: 23:4:30
2016.2.6.
Februári teendők a kertben
Januárra megjött a tél. Hideggel, hóval érkezett, mint a nagykönyvben, a langyos december után. Legalábbis errefelé, a Dunakanyarban ilyen volt az időnek járása, de befagyott a Balaton és Velencei tó is. A kertek is nyugovóra tértek. Február másodikán majd meglessük a mackókat, látják-e az árnyékukat a barlangjuk előtt. Mert ha igen, akkor még ne tegyük el a hólapátot – a népi hagyományra hallgatva. A metszőollókat viszont kézbe vehetjük. Képünkön áttelelt sóskasor látható.
Agroinform - Beküldve: 23:2:27
2016.2.6.
Tavaszt varázsolhatunk - Jácintillat a télben
Tavaszt varázsolhatunk a szürke-szomorú téli szobába a jácint, a tulipán vagy a nárcisz hajtatásával. Ha saját termesztésű virághagymákat használunk erre a célra, már novemberben meg kell tenni az előkészületeket: földdel töltött cserépbe ültetni a hagymákat, majd hosszabb időn át teljes sötétségben és 10 fokos hőmérsékleten tartani, hogy átessenek a virágzáshoz szükséges hideg hatáson.
Agroinform - Beküldve: 23:2:26
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 29488db, (2) OJ Adatbázisban: 11637db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120