Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 10. 21.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.10.21.
Már most védjük meg a jövő évi termésünket!
Gombás évünk volt! Javaslom, hogy még egyszer vegyék elő a permetezőgépet! Lombhullás táján végezzék el az őszi lemosó permetezést. Mindenképpen előzze meg a kéregtisztogatás és a gyümölcsmúmiák eltávolítása a lemosó permetezést. Ezek hiányában kisebb hatékonyságú, sőt, eredménytelen lesz a kezelés. Majd minden gyümölcsfánkra ráfér egy rezes permetezés.
Agroinform - Beküldve: 22:2:43
2014.10.21.
Régi almák felfedezése 4.: Simonffy piros
Eredete bizonytalan, elnevezésében egy régi debreceni nemesi család neve rejlik. Mivel gyümölcse éretten sötétbordó színezetet ölt, helytelenül Cigányalmaként is emlegetik. Egyéb elnevezései: Kékalma, Bikaalma. Fája eleinte erősen nő, később középerősen, a kifejlett fa széthajló gömb koronát formál. Korán termőre fordul, rendszeresen és nagyon bőven terem, emiatt sok gyümölcse apró marad.
Szabad Föld - Beküldve: 22:2:39
2014.10.20.
Figyelik a zöldség- és gyümölcskereskedőket
Fokozottan vizsgálja a piacokon az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök minőségét, valamint nyomon követhetőségét a NÉBIH. Az október elején tartott fővárosi Lehel Csarnok ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a legtöbb kiskereskedő és őstermelő áruját rendben találták, ám 10 tétel esetében a hatóság mintegy 200 kilogrammnyi hazai és importból származó gyümölcs helyszíni megsemmisítését rendelte el.
Agroinform - Beküldve: 23:57:20
2014.10.19.
Bíborba öltözött királynő
Virágszeretők körében a liliom (kivált a trombitaliliom) az évelőágyak koronázatlan királynője. Ami azt illeti, nehéz is szebbet találni tőle – a nyári időszakban. Ám a késő ősz sem marad királynő nélkül, hiszen ekkor tűnik föl teljes szépségében a pompás varjúháj. Kertben, erkélyen, teraszon egyaránt föltűnő jelenség, vágott és száraz virágként is a lakás dísze lehet.
Szabad Föld - Beküldve: 22:31:18
2014.10.19.
Jó komposzt-e a dió?
A kertészkedésnek is megvannak a maga slágertémái, amiről a szenvedélyes hobbikertészek órákat tudnak vitatkozni. Ősz tájékán, levélhulláskor rendszerint ilyen témává válik a diófa leveleinek komposztálhatósága, mely általában kétségeket ébreszt a gazdákban, egyesek szerint - és ez az általános vélekedés - a dió semmiképp nem való a komposztba, míg mások állítják, hogy ez balga tévhit, vannak pedig, akik az óvatos középutat képviselik.
Figyelő - Beküldve: 22:31:18
2014.10.18.
Az ősz feléhez közeledve aktuális - Mi legyen a lombhulladékkal?
A címbeli kérdés így az ősz feléhez közeledve mindenképp aktuális, ám kicsit kiegészítésre szorul, hiszen október-november környékén nem csak a lehulló levelek okoznak fejtörést, ha kerti szerves hulladékról beszélünk. Ősszel a gondos gazda szépen rendbe rakja a birtokát télire, vagyis megmetszi a fákat, cserjéket, ha ez szükséges, alakít egy kicsit a sövényen, megejti az utolsó fűnyírások egyikét (aztán nemsokára tavaszig az utolsót), és a mostanában persze már az egyre nagyobb tömegben lehulló levelek is jelen vannak mindenhol.
Figyelő - Beküldve: 23:32:44
2014.10.18.
Szakmai konferenciával ünnepelték a Tojás Világnapját
A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-től hirdeti meg minden év októberének második péntekére az eseményt, mintegy 30 országban, hogy ezzel is felhívja a figyelmet arra, hogy a tojás nélkülözhetetlen a táplálkozásban. A tojás 13 vitamint tartalmaz és a szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, melynek zsírjai, ásványi anyagai ideális arányúak.
Farmit - Beküldve: 23:32:43
2014.10.17.
Öt jó tanács a kéknyelv-betegség megelőzéséhez
Ahogyan korábban már megírtuk, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Csongrád megye déli részén. A hatóság szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.
Agroinform - Beküldve: 0:7:23
2014.10.17.
Fogási kvóta bevezetését tervezik a Balatonon
A horgászzsákmány igazságosabb elosztása érdekében fogási kvóta bevezetését tervezi a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - hangzott el a Balatoni Horgászkonferencián Tihanyban. Nagy Gábor, a BHN horgászturisztikai menedzsere elmondta, a 40 ezerre becsült balatoni horgásztársadalom mintegy 2,2 százaléka fogta ki a pontyok 23 százalékát. Az aránytalanságok elkerülése érdekében a halgazdálkodási társaság kvóta bevezetését tervezi. A süllő, a balin, a csuka és a ponty esetében pedig - többnyire a halak hatékonyabb szaporodása érdekében - megemelnék a méretkorlátokat.
Farmit - Beküldve: 0:7:18
2014.10.16.
Légi és földi rovarirtás lesz a Csongrád megyében a kéknyelv-betegség miatt
Légi és földi rovarirtás lesz Csongrád megye déli részén annak a két gazdaságnak a körzetében, ahol kimutatták a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a Deszk, és Hódmezővásárhely külterületén található két szarvasmarha-telepen megfigyelési zárlatot rendeltek el, a gazdaságban a mintavételezések megtörténtek.
Farmit - Beküldve: 23:47:1
2014.10.16.
Vízben állnak a földek Somogyban
A Sió-csatornán zajló intenzív vízeresztés miatt mintegy 660 hektárnyi napraforgó- és kukoricaföld került víz alá Somogyban, lehetetlenné téve a betakarítást. A balatoni vízszint apasztásának mérsékléséért a vízügyhöz, a kártérítési igényének közvetítéséért a megyei agrárkamarához fordult a Siófok Térségi Gazdakör. A kör elnökének beszámolója szerint a problémát az okozza, hogy a Balaton vízszintjét túl magasan tartották, és a váratlanul bőséges szeptemberi esőzések miatt most a szokásosnál is intenzívebben kell ereszteni.
Agroinform - Beküldve: 23:42:48
2014.10.16.
Friss halállomány kerül a Balatonba
A napokban megkezdte az őszi haltelepítést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A tó körül összesen közel húsz településnél engednek halakat a vízbe. A tógazdaságok őszi lehalászásait követően kerül a Balatonba a "termés", a friss halállomány. A múlt héten a déli és az északi parton több helyszínen háromnyaras pontyokat engedtek új lakóhelyükre a társaság munkatársai.
Agroinform - Beküldve: 23:42:47
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25827db, (2) OJ Adatbázisban: 11172db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120