Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 5. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2012.5.13.  <<

Program a csokoládé csomagolóanyagok begyűjtésére

Elsőként indít programot Magyarországon csokoládé csomagolóanyagok gyűjtésére és újrahasznosítására a Milka forgalmazója, a Kraft Foods Hungária Kft. A Milka Csokoládé Brigád elnevezésű akcióban magánemberek, szervezetek, cégek részvételét is várják. A cél, hogy a visszaküldött csokoládépapírok újrahasznosításával minél több környezetbarát - zöld és fenntartható - módon csomagolt termék kerüljön forgalomba.

A programot a hulladékok újrahasznosításával foglalkozó, nemzetközi hátterű TerraCycle vállalattal közösen folytatja a Kraft Foods. Tom Szaky, a TerraCycle alapító vezérigazgatója az MTI szerint elmondta: nemcsak a Milka, hanem más márkák csomagolóanyagát is várják. Mindenféle anyagból készült csokicsomagolást befogadnak. A részvétel teljesen ingyenes, a csomagküldés költségeit is a programot indítók vállalják. Regisztrálni a www.terracycle.hu oldalon lehet. A környezettudatos gondolkodás erősítése mellett az akció jótékonysági célokat is szolgál. Minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után 2 forintot ír jóvá a Milka a gyűjtők számláján. A csapatok a pénzt az általuk kiválasztott iskolának, alapítványnak, nonprofit szervezetnek ajánlhatják fel. A TerraCycle 2001 óta működik, jelenleg 22 országban van jelen. A cég a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új terméket hozott létre.

Agromonitor

Téma: Környezet
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.5.25.
Mustárral a cseresznyéért
Lassan itt az ideje a cseresznyelégy elleni védekezésnek, de más talajlakó kártevőkkel szemben is érdemes fellépni. Méghozzá nem vegyszerrel, hanem többféle növény vetésével. Sokszor csak a kártételt tapasztaljuk, így nem tudjuk, mitől is beteg a gyökérzöldség, a kis palánták miért nem fejlődnek, dőlnek ki. Képünkön a facélia, vagy más néven mézontófű.
Szabad Föld - Beküldve: 22:19:55
2015.5.25.
Hét fűszerrel főtt a pisztric
Szárazság van, gomba nincs – az ország szinte minden részén ez a helyzet. Az utóbbi napokban hullott ugyan némi csapadék, de az idei gombaszezon nem ígérkezik erősnek. Tenyérnyi pisztricgombát figyelek: a még januárban talált téli fülőkék és kései laskagombák mellett ennyi az idei zsákmány. Jobb években ilyenkor már túl vagyunk a kucsmagombák, májusi pereszkék meglelésének örömén.
Szabad Föld - Beküldve: 22:19:54
2015.5.25.
Szomjaznak a földek Szabolcsban is
Folyamatosan csapadékhiánnyal küszködnek Szabolcsban. Sem télen, sem tavasszal nem volt csapadék, így a tavaszi munkák sem kecsegtettek sok jóval – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. Szinte az utolsó pillanatban esett kevés csapadék a földekre, így végül sikerült eredményesen vetni és trágyázni a földeket – mondta a szakember.
Agroinform - Beküldve: 22:19:47
2015.5.24.
Eleinte csak `hámozgatják`, aztán egy-két nap alatt tarra rágják!
A szomszédom teraszán, két ládában egy-egy megtermett örökzöld puszpáng-, más néven buxusbokor díszíti a bejáratot. Pontosabban díszítette az utóbbi hetekig, ugyanis szinte egyik napról a másikra csaknem az összes levél és hajtás besárgult, majd elpusztult – ahogyan tette ezt sok puszpángbokor szerte az országban. Ilyen az új ellenség: a puszpángmoly hernyója a növény szárán látható (képünkön).
Szabad Föld - Beküldve: 0:4:57
2015.5.24.
Bod Péter Ákos: Mítoszok a mezőgazdaságról
Mítoszok a gazdaság elvileg objektív világában is élnek. Ilyen mítosz szerint a valaha erős és exportképes magyar mezőgazdaság tönkrement a rendszerváltozás során (miatt), majd végleg betett az uniós tagság miatti liberalizálással beáramló sok olcsó (rendszerint hozzáteszik: vacak) külföldi áru. Az adatokból látszik, hogy az 1960-as évek erőszakos kollektivizálás idején jóval adottságai, képességei alatt teljesített a magyar mezőgazdaság, majd a nagyméretű kollektív gazdaság kifejlődése közben, az 1980-as évek közepéig valóban gyorsan nőttek a termelési mutatók és az ágazatban élők jövedelmei.
Agroinform - Beküldve: 0:4:57
2015.5.24.
Hatalmas a vadkár – kié a felelősség?
A gazdák szerint csökkenteni kell a vadállományt, a vadászok viszont úgy vélik: a földtulajdonosoknak kerítéssel kellene védeniük birtokukat az állatoktól. A vadkárok megfékezésének lehetőségeiről egyeztettek a szakemberek Kaposváron. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferencián elhangzott: tavaly meghaladta a félmilliárd forintot a somogyi vadkár.
Agroinform - Beküldve: 0:4:57
2015.5.23.
Az agrártárca is a klímavédelem pártján áll
A Földművelésügyi Minisztérium támogatja azt a klímavédelmi kezdeményezést, amelynek célja, hogy nemzetközi összefogással ösztönözze a világ vezetőit a párizsi klímacsúcs előtt. Kiemelten fontos a társadalom környezettudatosságának erősítése, és minden olyan kezdeményezésre elengedhetetlenül szükség van, amely ezt a célt szolgálja – közölte a tárca. Hangsúlyozták: a minisztérium számára fontos a klímavédelem ügye és a környezettudatosság erősítése, ezeket a területeket helyezi előtérbe a környezet- és természetvédelem középtávú céljait meghatározó, 2015 és 2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program is.
Agroinform - Beküldve: 23:10:43
2015.5.23.
Melyik lesz az ország legjobb pálinkája?
Indul a 2015-ös Pálinka Országkóstoló! A Földművelésügyi Minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen idén is megrendezi a Pálinka Országkóstolót, amelyen a pálinkakiválóságok mellett kiválasztják Magyarország legjobb pálinkáját is. A mustra célja a pálinka, mint nemzeti italunk, hitelének és ismertségének erősítése egy színvonalas, országos rendezvénnyel, bel- és külpiaci marketingjének elősegítése, valamint lehetőséget biztosítani a bérfőzetők és a magánfőzők részére párlataik országos megmérettetésére.
Agroinform - Beküldve: 23:10:38
2015.5.23.
Megjelent a Borkiválóságok Könyve idei vörösboros kötete
185 tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kötet hétfői budapesti bemutatóján elmondta: a 321 nevezett tételből a szakmai bizottság 185-öt választott be a kiadványba: 140 bort három csillaggal, 42 tételt négy csillaggal, 3 vörösbor-kiválóságot pedig öt csillaggal értékeltek.
Farmit - Beküldve: 23:10:37
2015.5.22.
Nem válogatnak az orvvadászok
Nem legálisan vadászók pusztítják a vadállományt. Évi félmilliárdos kárt okoznak ezzel 1400 hazai vadászterületen. Somogy a különösen problémás területekhez tartozik. A Zselici Vadásztársaságnak 51 tagja van és két hivatásos vadásza. Hiába vannak sokat a területükön, több milliós károkat okoznak nekik az orvvadászok. A módszer hurkolás és engedély nélküli puskával vadászás. A károk felbecsülhetetlenek.
Agroinform - Beküldve: 23:24:39
2015.5.22.
Lopások! Viszik a GPS sorvezetőket!
Olvasónk felhívását közöljük. Mindenki zárja be a traktorát éjszakára! Kedves Kollégák! Ha tehetitek akkor vegyétek ki éjszakára a sorvezetőket a traktorokból, akármilyen biztonságos helyen álltok! Tőlünk ma éjjel vitték el szeretett Ez-Guide 250-es gépünket, valamint még a környéken hármat. /Győr-Komárom/ Esetleg ha valakinek felajánlanak ilyet megvételre, az kérem ellenőriztesse a szériaszámot, a gyártó cég már figyeli az eszközöket, hogy felbukkannak-e valahol.
Agroinform - Beküldve: 23:24:38
2015.5.21.
Beveszik a magyar ludak az oroszokat
Terjeszkedik a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt., vegyesvállalatot alapítottak Oroszországban. A magyar cég és a kazanyi székhelyű Ekoferma Zvenyigovo vezetői kedden írták alá a megállapodást a moszkvai magyar nagykövetségen a magyar és az orosz agrártárca képviselői jelenlétében. Varga Ferenc, a társaság tulajdonos-vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly december elején vették fel vele a kapcsolatot az Ekoferma alapítói, akik víziszárnyasok tenyésztéséhez kerestek partnert.
Agroinform - Beküldve: 23:28:52
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27406db, (2) OJ Adatbázisban: 11376db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120