Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 3. 2.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.3.1.
Ki gondolta volna? - Ma már ezért mennek ölre a bankok
Ki gondolta volna a gazdasági válság előtt, hogy a bankok néhány év múltán az agrárügyfelekért komoly harcba kezdenek - állapította meg az agrárszektor.hu-nak adott interjújában Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ma már azonban nagy előnyt jelent, hogy az ágazatban "beállt" uniós támogatási rendszer működik, így ez nem csak a gazdálkodók, hanem a finanszírozók számára is vonzó.
Agrárszektor - Beküldve: 21:26:26
2015.3.1.
Milliárd feletti összeggel tartoznak a Nébih-nek
Összesen egymilliárd forintot próbál behajtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih azoktól a cégektől próbálja behajtani a tartozásokat, amelyek törvényi kötelezettségük ellenére nem fizették be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A hivatal szerint tavaly a 67 ezer bevallást készítő cég döntő többsége időben befizette a 2014. évi díj második felét, 4,5-4,7 milliárd forintot.
Agroinform - Beküldve: 21:26:23
2015.2.28.
Kevesebb adminisztráció és 1000 milliárdok támogatásra
A kormányzat célja, hogy az agráriumban dolgozóknak stabil megélhetést biztosítson és az intézkedések következtében új, versenyképes béreket nyújtó munkahelyeket teremtsen. Viski József helyettes államtitkár „A jövő agrárgazdasága – az agrárgazdaság jövője” címmel rendezett konferencián beszélt a kormányzat ezen céljairól. A Vidékfejlesztési Program megvalósítására 2020-ig több mint 1200 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A program legfontosabb fejlesztési céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban.
Agroinform - Beküldve: 23:33:33
2015.2.27.
Kinek jó, ha most élesítik az ekáer-t?
A logisztikai szövetség üdvözli az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) újrahangolását, de azt még nem tartja alkalmasnak az éles üzemre, ezért a tesztidőszak meghosszítását és a rendszer módosítását kezdeményezi. A szövetség hangsúlyozta, hogy jó iránynak tartják az ekáer-törvény módosítását, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) február 19-én megjelent, az ekáert szabályzó rendelet-tervezetét is, mivel ezáltal javulhatnak a jogszabályi megfogalmazások, átláthatóbbá válhat a rendszer működése és csökkenhetnek az adminisztrációs terhek.
Agroinform - Beküldve: 22:37:40
2015.2.24.
Így változik az árukövetés szabályozása
Élesben működik márciustól az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, az ekáer. Számtalan könnyítést fogadott el az Országgyűlés. A legfontosabb módosítás, hogy a március 11-től kell első alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak. Azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. Annak a cégnek, amelyik február 28-ig kéri a felvételét a nyilvántartásba és nincs köztartozása, nem kell kockázati biztosítékot nyújtania.
Agroinform - Beküldve: 23:34:57
2015.2.23.
Baj van a kormány csodafegyverével
Az online pénztárgépekhez hasonló történet kezd kibontakozni a szemünk láttára, ha az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer körüli cikkcakkokra tekintünk. Miután a kormány kapkodva elindította január elsején az adócsalók elleni legújabb eszközét, gyorsan próbaüzemmé nyilvánította azt, majd annak határidejét március elsejéig tolta (vagyis addig nem bünteti a mulasztókat). A legújabb, csütörtökön megjelent EKÁER-módosításokkal pedig számtalan ponton - a piaci szereplők észrevételeinek megfelelően - átírja a rendszert, ám a vállalkozásoknak erre is csupán hat napjuk lesz felkészülni. Ezért újabb csúszás van kilátásban, a szakmai szervezetek legalábbis még több felkészülési időt kérnek.
Figyelő - Beküldve: 0:7:35
2015.2.22.
Tovább nyomasztja a gazdaságot az EKÁER
A legjobb esetben is csak pár munkanapjuk marad a vállalkozásoknak arra, hogy felkészüljenek az EKÁER változásaira. Az adóhatóságnak is igyekeznie kell, ha az országgyűlés február 20-án elfogadja az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerhez kapcsolódó törvénymódosítás tervezetét, amely a márciusi indulásról rendelkezik ugyan, de szinte valamennyi részletszabály kidolgozását a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalja.
Agroinform - Beküldve: 0:23:53
2015.2.22.
A magyar húságazat és a világ hústermelése - Mi dübörgünk így?
A címben szereplő kérdést a kisegér tette fel az elefántnak. Nos, a magyar húságazat helyzete – bár érezhető javuláson ment keresztül – nem egyedülálló a világban. A takarmánygabonának az elmúlt két évben tapasztalt túltermelése oly mértékű árcsökkenést hozott az alapanyagárakban, ami világszerte a hústermelés felfutását hozta magával. A költségek mérséklődése pedig lassanként a húsárakat is magával húzta.
Szabad Föld - Beküldve: 0:23:48
2015.2.20.
Nem tudja, mire kell az EKÁER? - Itt tájékozódhat
Ide kattintva elérhető az az internetes oldal, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hozott létre az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) miatt. A termelők a weboldalon egyszer kérdői kitöltésével győződhetnek meg arról, hogy szállítmányaikhoz szükségük van-e EKÁER-bejelentésre. Az új rendszer célja nem az, hogy a tisztességes piaci szereplők terheit növelje – hangsúlyozza a NAK.
Agrárszektor - Beküldve: 22:10:2
2015.2.20.
Meddig esik a tej ára a kvóta megszűnése után?
– Kíváncsi vagyok, olcsóbban vehetjük-e majd a tejet tavasztól – vetette fel többekkel együtt a szolnoki Sós Károlyné, aki családjával együtt sok tejet fogyaszt. – Többféle helyről vásárolok, nagyáruháztól kezdve kistermelőig. Hallottam, hogy a március végén megszűnik az uniós tejkvóta és változnak a támogatások. Az egyik árus szerint ezt követően sokkal többen fognak majd fejni és tejet árulni, így csökkenhetnek az árak, a kisboltban viszont úgy vélik, legfeljebb a nagy üzletláncok árulják majd olcsóbban a külföldi tejet, a magyar árak inkább emelkedni fognak.
Agroinform - Beküldve: 22:9:54
2015.2.19.
Ekáer: a zöldségesek is elégedettek
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánvalóan elégedett, mellettük egyes agrárágazati szereplők is méltatják az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer kedvező hatásait. A Magyar Hírlap cikkében Suller György, a NAV vám- és jövedéki szóvivője elmondta: habár még tart a próbaüzem, egyre többen jelentik be az árut. Eddig harmincegyezer elsődleges felhasználó regisztrált a rendszerben. A pénzügyőrök az ellenőrzések során több olyan esettel is találkoztak, amikor a visszaélést az ekáer akadályozta meg.
Agroinform - Beküldve: 23:27:26
2015.2.19.
Nem kell többet fizetni az okmányhitelesítésnél
Évek óta jelentős számú, közel kilencezer export ügylethez kapcsolódó származási bizonyítványt állít ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az okmány kiállítását és hitelesítését az Európai Gazdasági Közösséghez történő csatlakozás időpontjától, 2004 év óta végzi az agrár- és élelmiszergazdasági exportot bonyolító vállalkozások számára a NAK és jogelődje.
Agroinform - Beküldve: 23:27:23
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26772db, (2) OJ Adatbázisban: 11305db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120