Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 12. 21.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.12.18.
Harcba kezdtek a bankok a gazdákért
A december elején megrendezett Portfolio Agrárszektor 2014 konferencia csúcspontját jelentő ex-miniszterek vitája után ültek le egy asztalhoz az agrárium finanszírozásában résztvevő legfontosabb szereplők. A bankvezérek és a hitelintézetek várható jövőbeni hozzáállásról és terveiről szóló panelt azonban megelőzte egy szakmai előadás, melyet Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Front Office Divízió igazgatója tartott arról, hogy a kis- és mikrovállalkozásoknak sokszor nagy gondot jelentő önerő és egyéb szükséges források előteremtéséhez milyen lehetőségek kínálkoznak.
Agrárszektor - Beküldve: 22:21:23
2014.12.16.
Nem találja ki! - Ez ma a bankok kedvence
Egyes bankok vállalatiüzletág-vezetőivel beszélgetve néha az az ember érzése, hogy az agrárszektor a magyar gazdaság leghitelképesebb és hitelintézeti szempontból legnagyobb bizalmat élvező ágazata. Még ha ezt túlzás is kijelenteni, az adatok és az anekdoták egyaránt az agrárhitelezés látványos felértékelődéséről tanúskodnak a banki hitelezésben. A szántóföldi növénytermesztés az EU-támogatásoknak köszönhetően húzóágazat volt az elmúlt években, és néhány változás ellenére továbbra is az maradhat.
Agrárszektor - Beküldve: 22:31:48
2014.12.16.
Félezer településen terveznek földadót
Csaknem ötszáz településen tervezik az önkormányzatok, hogy megadóztatják a termőföldet. Aranykoronára vagy hektárra vetített adót léptethetnek életbe. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) semmilyen mértékben és formában nem ért egyet a termőföld megadóztatásával. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét.
Agrotrend - Beküldve: 22:31:47
2014.12.15.
Az Agrya ellenzi az online árukövetési rendszer jelenlegi tervezet szerinti bevezetését
A közlemény kiemeli: elkötelezettek minden, a gazdaság fehérítését célzó intézkedés támogatásában, az új, online árukövetési rendszer alapvető céljaival is egyetértenek, vagyis az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, és az ezekkel okozott súlyos károk minél hatékonyabb visszaszorításával. A rendelkezésre álló szűk, alig több mint 1 napos véleményezési határidőt nem tartják elegendőnek ilyen horderejű intézkedés egyeztetéséhez.
Agronapló - Beküldve: 0:22:11
2014.12.14.
Agrárkamara: kiszorulnak a hazai termelők a boltokból
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése kiszoríthatja a hazai beszállítók termékeit a boltok polcairól, növekedhet viszont az olcsóbb import – állítja az agrárkamara. Ugyanakkor nem a kormány által meghatározott díj mértékének csökkentését szorgalmazzák, hanem azt, hogy a kabinet miden eszközzel tegye lehetetlenné, hogy a költségnövekedés terhét a kereskedők áthárítsák a fogyasztóra vagy a termék beszállítóira.
Szabad Föld - Beküldve: 21:30:55
2014.12.12.
Víziszárnyasokat feldolgozó üzem létesült Orosházán
A beruházás befejeződött, a próbaüzemelést követően januártól indul a termelés felfuttatása, 2015-ben több mint egymillió baromfi feldolgozását tervezik. A korszerű üzem 1,8 milliárd forintból valósult meg. Az orosházi üzem Kelet-Európában egyedülálló tartósító technológiát alkalmaz. A módszerrel jelentősen növelhető a friss víziszárnyas-termékek eltarthatósági ideje, ami az exportpiacok bővítésére nyújt lehetőséget – mondta Nyeste Lajos, a tulajdonos Pannon Fine Food Kft. ügyvezetője.
Agroinform - Beküldve: 22:6:22
2014.12.10.
A legnagyobb kamionflotta az agráriumban
A Bige Holding Csoport a hatékonyabb belföldi műtrágya-ellátás és a nemrég létrehozott új üzletágak kiszolgálására 114 kamionból álló járműflottával bővült. A mintegy 4 milliárd forintos beruházás keretében vásárolt 114 DAF típusú nyerges vontató és az ehhez tartozó 126 Schwarzmüller gyártmányú pótkocsi a hazai gazdák és agrárgazdaságok gyorsabb műtrágya-kiszolgálását teszi lehetővé, valamint a cég termékkereskedelmi üzletága számára is biztosítja a folyamatos szállítmányozást.
Agroinform - Beküldve: 23:54:7
2014.12.10.
Marha nagy bajban van a húsexportunk
A kéknyelv betegség terjedése miatt komoly bajban vannak az állattartók az egész országban, különösen az Alföldön és Észak-Magyarországon. A betegség miatt a húsmarha-, juh- és kecsketartók nagy többsége jelenleg megakadályozza az élőállat-szállítást – írja a Világgazdaság. A betegség emberekre nem veszélyes, viszont megbetegedés esetén a hely 20 kilométeres sugarú körzetében zárlatot rendelnek el a hatóságok.
Index - Beküldve: 23:54:6
2014.12.9.
Tényleg elbukunk napi 70 milliót!
Naponta hetvenmillió forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni az orosz embargó miatt a magyar agrárágazat. Az év végéig a kár meghaladja a 10 milliárd forintot - és egyelőre semmi jel utal arra, hogy 2015-ben megszűnne vagy enyhülne az orosz beviteli korlátozás. Az embargó a 3 milliárd eurós magyar agrárkivitel csupán tíz százalékát érinti, ám a kiesés nagyon nehéz helyzetbe hozta a magyar agrárágazatot és –feldolgozóipart. A multik most valóban segítenek a felesleg "felszívásában".
Agroinform - Beküldve: 22:35:55
2014.12.8.
Az EKÁER segítheti az áfacsalás megelőzését a tejtermékeknél is
A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a jövőben az elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer (EKÁER) játszhatja a legnagyobb szerepet az áfacsalással érintett tej és tejtermékek visszaszorításában - írta a Magyar Nemzet. A lap csütörtöki számában Nagy István elmondta: a rendszer segítheti azt, hogy csak azok a termékek juthassanak a magyar piacra, amelyeket az adóhatóságnál és élelmiszerek esetében az élelmiszerlánc-biztonság felügyeleti hatóságnál bejelentettek.
Farmit - Beküldve: 0:13:32
2014.11.23.
Citromsavgyártó nagyhatalom lehetünk
A világ citromsavgyártásának mintegy öt százalékát fogják előállítani a közeljövőben Borsod-­Abaúj­-Zemplén megyében­. A nemzetközi szinten is meghatározó RZBC Group Co., Ltd cégcsoport jövő év júniusában kezdi a hazai gyáregység építését, mely optimális esetben 2018­-ban megkezdi a citromsavgyártást. A mintegy 31 milliárd forint összértékű beruházás a cégcsoport első európai telephelye.
Agroinform - Beküldve: 23:4:50
2014.11.21.
Kódolt csalás a rendszerben - Ellopható forgalmi adók
Lassan egy hónapja az áfacsalásoktól hangos a sajtó. S véletlenül sem az olajhamisítókat, a szeszcsempészeket és -pancsolókat, hanem a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és -kereskedelmet hozzák szóba. Viszont lényegében csak egy nagy ügyet, az étolajpiacon uralkodó helyzetet emlegeti mindenki, holott óriási csalások akadnak máshol is. Furcsa helyzetbe került az élelmiszer-gazdaság.
Agrotrend - Beküldve: 23:54:30
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26256db, (2) OJ Adatbázisban: 11237db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120