Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 10. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.10.22.
Nem kaptunk értesítést az újabb orosz importtilalomról
Nem kapott hivatalos értesítést a Földművelésügyi Minisztérium a keddtől életbe lépő újabb orosz importtilalomról. Az FM közölte: mivel "egyelőre hivatalos értesítés nem érkezett az orosz féltől, így a pontos érintett terméklista sem ismert". Ezért egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés milyen hatással járhat és mekkora lehet Magyarország érintettsége az ügyben.
Agroinform - Beküldve: 23:43:32
2014.10.22.
Áfa-csökkentés kiterjesztése az állatok újabb körére
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács üdvözli az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének kiterjesztését az állatok újabb körére - mondta Menczel Lászlóné, a VHT titkára kedden az MTI-nek, miután a gazdasági miniszter bejelentette, hogy jövőre 5 százalékra csökkentik a szarvasmarha, a juh és a kecske "köztes" áfáját.
Farmit - Beküldve: 23:43:31
2014.10.22.
Bővül az orosz embargós lista
Mától nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból. A rendelkezés érinti Magyarországot is. Az orosz mezőgazdasági minisztérium alá tartozó hatóság főállatorvosa, Szergej Dankvert azt mondta, hogy az importtilalomra vonatkozó döntést meghozták, az kedden hatályba lép.
Agroinform - Beküldve: 23:43:30
2014.10.20.
Hatalmas lesz a veszteség, ha marad az embargó
Hosszú időre elveszíthetik az orosz piacot a magyar cégek is az uniós mezőgazdasági termékekre kivetett embargó miatt. A hazai vállalkozások úgy mérsékelhetik veszteségeiket, ha azoknak az országoknak a piacaira törnek be, amelyek Oroszországban elfoglalták az uniós tagállamok helyét. Áruházláncok segítségével reklámozzák a hazai almát, amelyből másfélszer annyi termett idén, mint szokott.
Agroinform - Beküldve: 23:57:25
2014.10.15.
Csőkkent a kereslet, alacsony a káposzta ára
Az elmúlt években Magyarországon és az EU egyes tagországaiban is csökkent a káposzta kereslete. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a káposztafélék teszik ki a globális zöldségtermés 6 százalékát. A káposztafélék globális termeléséből az EU 7-8 százalékkal részesedik. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországaiban a múlt évben 98 ezer hektáron 3,3 millió tonna fejeskáposztát termeltek, kevesebbet, mint egy évvel korábban.
Agroinform - Beküldve: 23:38:38
2014.10.14.
Az őstermelőkön csattanhat az ostor
Az uniós élelmiszerekre kivetett orosz embargó elsősorban az őstermelőket sújtja, míg a kereskedők még nyernek is rajta. Sok őstermelőnek a termelési költségei sem térülnek meg. A termelőktől ugyanis az embargó által kiváltott piaci többlet miatt akár 20-50% százalékkal kevesebbért vásárolják fel a zöldséget és gyümölcsöt, amit azonban a fogyasztói árakban már nem érvényesítenek teljes mértékben.
Agroinform - Beküldve: 0:0:46
2014.10.9.
Megindult a mélypontról a napraforgó ára
Lassan a vége felé tart a napraforgó betakarítása. A termés mennyisége megfelel az átlagosnak. Azok jártak jól, akiknek volt türelmük megvárni, míg szárazabbra fordul az időjárás. Az elmúlt hetekben a mélypontról elkezdett emelkedni a napraforgómag ára. Úgy tűnik, a felvásárlókban is tudatosult, hogy kevesebb termett belőle, mint amire számítottak. Dr. Vörös Géza, a Tolna megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója elmondta, akik vártak a betakarítással, arra számítottak, a naposabb időben csökken a mag víztartalma, így a szárítási költségeken is lehet spórolni.
Agrotrend - Beküldve: 22:7:56
2014.10.8.
Az elmúlt hetekben emelkedett a napraforgómag ára
Lassan a vége felé tart a napraforgó betakarítása. A termés mennyisége megfelel az átlagosnak. Azok jártak jól, akiknek volt türelmük megvárni, míg szárazabbra fordul az időjárás. Az elmúlt hetekben a mélypontról (tonnánként 80 ezer forint) elkezdett emelkedni a napraforgómag ára. Úgy tűnik, a felvásárlókban is tudatosult, hogy kevesebb termett belőle, mint amire számítottak.
Agroinform - Beküldve: 23:30:20
2014.10.7.
A sertés áfa monitoring második üteme
Az első negyedévben végzett vizsgálat azt mérte fel, hogy az élő és félsertés áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentését hogyan fogadták az ágazat szereplői, vannak-e az intézkedésnek azonnali hatásai, és mit várnak tőle a tagjaink - írja bevezetőjében a NAklap szeptemberi száma. Sikerült-e elérni a tenyésztési kedv erősödését, a sertésállomány növekedését, a hazai alapanyagból történő húsfeldolgozás és a sertés termékpálya versenyképességének javulását, valamint a feketegazdaság visszaszorulását?
Agrotrend - Beküldve: 0:23:57
2014.9.29.
Fagyasztott marhahúst viszünk Kínába?
Frissen fagyasztott marhahúst szállíthatnak Kínába magyar termelők - közölte csütörtökön a Földművelésügyi Minisztérium. Még az idén megszülethet a végleges, kétoldalú megállapodás arról, hogy magyar exportőrök közvetlenül is szállíthassanak marhahúsokat Kínába. Az FM tájékoztatása szerint február 27. és március 7. között ellenőrizték a kínai marhahús-exportra jelentkezett magyarországi létesítményeket.
Agroinform - Beküldve: 0:0:2
2014.9.26.
Küszöbön az áttörés! - Magyar marhahús mehet Kínába
Még az idén megszülethet a végleges, kétoldalú megállapodás arról, hogy magyar exportőrök közvetlenül is szállíthassanak marhahúsokat Kínába. Már csak a miniszteri szintű aláírás hiányzik ugyanis arról az úgynevezett protokollról, amely a Kínába irányuló magyar marhahúsexport konkrét feltételeit rögzíti. Szakértői vélemények szerint Magyarország főként különleges marhahús-termékeket exportálhatna Kínába, de egyelőre kérdéses, hogy a tényleges szállítmányok mikor indulhatnak meg.
Agrárszektor - Beküldve: 9:54:20
2014.9.26.
Az áfacsalók miatt bajban vannak a tejesek
A jelenlegi tejpiaci anomáliák nagy részét - így például a termelői ár zuhanását - azon termékek forgalomba hozatala okozza, amelyek után elcsalják az áfát, állapították meg a szakemberek az elmúlt időszakban tartott többszöri tárcaközi egyeztetésen - írta a Magyar Nemzet. A lap pénteki számában Nagy István, a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta: egyes nagykereskedők - a laza szabályozás miatt - nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek és figyelmen kívül hagyják az élelmiszerbiztonsági előírásokat is.
Index - Beküldve: 9:54:18
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25844db, (2) OJ Adatbázisban: 11177db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120