Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 9. 1.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.9.1.
Nyugodt hónapokra számít a húsipar
Egy rövid ideig tartó drasztikus február-márciusi áresést követően mostanra helyreálltak a piacok, stabilizálódtak a német árakhoz kötött hazai élősertés-árak, illetve volt idő alkalmazkodni az első negyedévben az afrikai sertéspestisre hivatkozva - az uniós tagállamok ellen - elrendelt orosz importstop adta új helyzethez is. Sertésből közel kétmillió darabot vágtak 2014 első felében, 6,6 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában.
Agroinform - Beküldve: 0:6:39
2014.8.29.
30 forinttal büntetik az olcsó importborokat
Literenként 30 forintért kiváltható, kötelező ellenőrző jegyet vezet be hamarosan a földrajzi jelzés nélküli (FN) borokra a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amely az intézkedéssel az olcsó importborok árletörő hatását kívánja tompítani a hazai piacon. A szervezet az idei szőlőfelvásárlási árak stabilizálása érdekében várhatóan literenként 22 forinttal támogatja azokat a hazai termelőket, akik kizárólag magyar szőlőből állítanak elő FN-borokat. A nemzeti tanács országos szinten a tavalyihoz hasonló, 2,7 millió hektoliteres bortermést, illetve 80-90 forintos kilónkénti szőlőfelvásárlási alapárakat vár.
Agrárszektor - Beküldve: 0:18:25
2014.8.28.
A tilalom enyhítése nem hoz könnyebbséget a cégeknek
Érdemben nem jelent könnyebbséget a cégeknek az, hogy augusztus 20-ától több terméket levett Oroszország az embargós listáról, mivel szerény ezen termékek részesedése a teljes exportból - mondta az MTI érdeklődésére Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz üzleti tagozatának tiszteletbeli elnöke. Moszkva felmentést adott a burgonya és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok importjára.
Farmit - Beküldve: 23:8:52
2014.8.28.
Bővült az USA-ba exportálható hústermékek listája
Friss és fagyasztott húst, és nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatnak már a magyar termelők az USA-ba. A termékpaletta-bővítést az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette. Az engedély természetesen a már jóváhagyott termékekre – teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek – továbbra is vonatkozik.
Agrárszektor - Beküldve: 23:8:51
2014.8.26.
A magyar-orosz vegyesvállalatokra is vonatkozik az importtilalom
Nincsenek kivételezett helyzetben a Magyarországon működő magyar-orosz vegyesvállalatok sem az embargó szempontjából - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI érdeklődésére. A tárca tájékoztatása szerint az embargót elrendelő orosz miniszterelnöki utasítás a korlátozás feltételének az adott áru - mezőgazdasági termék, nyersanyag és élelmiszer - származási országát, nem pedig az adott vállalat tulajdonosi hátterét szabja meg. A bevezetett korlátozás számos céget érint Magyarországon, azonban augusztus 20-án több terméket töröltek az embargós listáról.
Farmit - Beküldve: 0:23:36
2014.8.25.
Újabb csapás a dömpingáras olasz borokra
Hitelesíteni kell ezentúl azokat a tárolóedényeket, amelyekben a forgalmazók az importborokat tárolni szeretnék. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa emellett azt is javasolja, hogy az asztali borok palackjaira tanúsító védjegyet tegyenek. Az intézkedések az árletörő hatású, olcsó – főként olasz – importborok piacra jutását nehezítenék, hogy az idei szüret idején normális hazai szőlőfelvásárlási árak alakuljanak ki.
Agrárszektor - Beküldve: 0:7:42
2014.8.25.
Most jöhet jól a "keleti nyitás": hová megy a magyar alma?
A hónapokkal ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikája miatt van esély arra, hogy a kialakulóban lévő kapcsolatok eredményt hoznak és enyhülhet a magyar piacra nehezedő nyomás – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az almahelyzettel kapcsolatban a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Korábbi nyilatkozatok szerint a hazai termelők az idén rekordnak minősülő, 800 ezer tonnás almatermésre számítanak, szemben az elmúlt évek 500-600 ezer tonnás eredményével.
Agrárszektor - Beküldve: 0:7:38
2014.8.23.
A tárca piacot keres az almának
A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a magyar almatermelők orosz exporttilalom miatti veszteségeit - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hozzátéve, a tárca azon dolgozik, hogy piacot találjon az almának. Nagy István véleménye szerint Magyarország előnyben van több más országgal szemben a hónapokkal ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikája miatt. Reményét fejezte ki, hogy a kialakulóban lévő kapcsolatok eredményt hoznak és enyhülhet a magyar piacra nehezedő nyomás.
Farmit - Beküldve: 22:58:32
2014.8.22.
Egyre több magyar zöldséget és gyümölcsöt exportál a Lidl
Mintegy 3,5 milliárd forint értékű friss zöldséget és gyümölcsöt exportált a Lidl Magyarország az idén az első fél évben, ami 75 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest - derül ki a vállalat export adataiból. A cég az MTI-vel csütörtökön közölte, az első fél évben összesen 22,5 ezer tonna friss zöldség és gyümölcsöt vitt ki elsősorban a német, a román és a szlovák piacra, amelyeken a legkeresettebb árucikk a TV paprika, a görögdinnye, a sárgabarack és a friss gomba. A vizsgált időszakban kiemelkedő termék volt a magyar görögdinnye, amelyből a tavalyi 8000 tonnához képest 38 százalékkal többet, 11 000 tonnát exportált a vállalat - áll a közleményben.
Farmit - Beküldve: 22:23:34
2014.8.22.
Napi 70 millió forintot veszít a magyar mezőgazdaság az orosz szankciók miatt
A magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden este megerősítette, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsának következő ülésén fel kell vetni az embargó hatását kompenzáló direkt uniós támogatások bővítését. A miniszter felidézte, hogy a magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom.
Agrotrend - Beküldve: 22:23:33
2014.8.19.
A tejpiac sorsát is megpecsételi az áfacsalás
Az általános forgalmi adó egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel. A két szervezet véleménye szerint a piaci anomáliák nagy részét az áfa-csalással érintett termékek forgalomba hozatala okozza. A közlemény szerint az áfa mérséklése nemcsak a csalások visszaszorítására tett jelentős lépés lenne, a versenyképességet is javítaná a tejágazatban.
Agrárszektor - Beküldve: 0:24:3
2014.8.19.
Az orosz importtilalom felerősíti az árcsökkenést a magyar mezőgazdaságban
Az orosz importtilalom felerősíti az árak csökkenést a magyarországi agrártermékek piacán - mondta Lukács László agrárszakértő, a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója. A szakértő szerint problémát jelent, hogy a mezőgazdasági termékek felvásárlási árának alapvetően csökkenő tendenciáját "derékba kapta" az orosz embargó, felerősítve azt. Úgy vélte, az embargó közvetett hatása jelentős, mivel piaci zavart okozhat, hogy más országok - Németország, Lengyelország, Spanyolország - termékei bennragadnak az unióban.
Agrotrend - Beküldve: 0:24:1
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25487db, (2) OJ Adatbázisban: 11135db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120