Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 2. 14.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.2.14.
Az embargó ellenére kellenek a magyar termékek
Oroszország számít a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai fejlesztésekre. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára Jevgenyij Gromikóval, az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterének első helyettesével tárgyalt Moszkvában. A találkozón a legnagyobb hangsúlyt az embargók okozta piaci változások, illetve – Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva – a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzfer lehetőségeinek áttekintése kapták.
Agroinform - Beküldve: 22:36:9
2016.2.14.
Kisebb áfát akar a zöldségágazat is
A sertés tőkehús áfacsökkentésének bejelentése óta több szakszervezet jelezte, hogy más ágazatokban is igény mutatkozik a forgalmi adó mérséklésének. A tejes és a halas érdekképviseletek után most a zöldségpiac szereplői is felszólaltak. Sok piaci szereplő gondolja ugyanis, hogy az áfacsalás tekintetében a leginkább fertőzött a zöldség-gyümölcs ágazat, évente mintegy 60 milliárd forint esik ki a költségvetésből a csalások miatt.
Agrotrend - Beküldve: 22:36:7
2016.2.13.
Kevesebb magyar élősertés és több sertéshús kerül külföldre
Magyarország élősertés-kivitele 38 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, viszont a külföldön értékesített sertéshús mennyisége csaknem 2 százalékkal nőtt. Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) adatai alapján az Egyesült Államokban a sertés ára 1,19 dollár (USD)/kilogramm hasított súly volt 2015 decemberében, ez 36 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára 3,7 százalékkal volt alacsonyabb 2015 decemberében (6,04 brazil reál/kilogramm hasított súly), mint az előző esztendő azonos hónapjában.
Agroinform - Beküldve: 22:31:40
2016.2.13.
Indulnak a tárgyalások: eladják a Negrót
A "Negro nem illeszkedik a Mondelez azon stratégiájába, amely szerint a vállalat regionális és globális kulcsmárkáira fókuszál – közölte Kertész Péter, a Mondelez Hungária Kft. és a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója. Mindazonáltal szerinte a Negro fontos és szeretett helyi márka marad, és potenciált jelenthet olyan vállalkozás számára, amely prioritást tud adni a márkának és megadhatja számára a szükséges fókuszt, erőforrásokat".
Agroinform - Beküldve: 22:31:32
2016.2.10.
Nőtt a magyar tojásexport
A héjas tojás exportja 15 százalékkal nőtt, miközben 12 százalékkal kevesebb héjas tojás és 35 százalékkal kevesebb friss tojás érkezett a nemzetközi piacról. Az Európai Unió tojástermékimportja 37 százalékkal, 17,2 ezer tonnára nőtt 2015. I–XI. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Az import döntő része (33 százalék) Indiából érkezett, összesen 5,7 ezer tonna 2015 első tizenegy hónapjában, ami 12 százalékkal több, mint 2014 azonos hónapjaiban volt.
Agroinform - Beküldve: 22:49:0
2016.2.10.
A zöldségágazat is megszüntetné a körhintacsalásokat
Sok piaci szereplő gondolja úgy, hogy az áfacsalás tekintetében a leginkább fertőzött a zöldség-gyümölcs ágazat, évente mintegy 60 milliárd forint esik ki a költségvetésből a csalások miatt. Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését minden szakmai szervezet támogatja. Egyelőre úgy néz ki, a sertéstőkehúsok után a tejtermékek következnek, hamarosan ott is 27-ről 5 százalékra csökkenhet az áfa. A legfertőzöttebb terület a legtöbb érintett szerint azonban nem a sertéshúsé és nem is tejé, hanem a zöldség-gyümölcsé. Itt becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya.
Agroinform - Beküldve: 22:48:58
2016.2.10.
Megtisztítják a tejágazatot az ügyeskedőktől
A kiváló minőségű magyar tej- és tejtermékek védelme érdekében hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá ma délelőtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szerződést a NÉBIH részéről Oravecz Márton elnök, a Terméktanács részéről pedig Mélykuti Tibor elnök látta el kézjegyével. A rendezvényen Bognár Lajos országos főállatorvos kiemelte, hogy az ügyeskedők leleplezése, az illegális üzemek felszámolása legalább annyira a tisztességes kereskedők, mint a vásárlók érdekében történik.
Agroinform - Beküldve: 22:48:56
2016.2.10.
Felfutóban a legnagyobb hazai sajtexportőr bevétele
A Kőröstej cégcsoport konszolidált árbevétele 2015-ben várhatóan 25 milliárd forintot tesz ki, ami mintegy 17 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest A termelés 60 százaléka exportra megy, a Hajdú márka erősítésének köszönhetően azonban nő a belföldi értékesítés is. A Hajdú sajt az export 50 százalékát teszi ki. Az idén is magyar sajtot esznek a jordániai hadseregben, a Kőröstej látja el a közel-keleti ország mintegy 100 000 fős hadseregét sajtkonzervvel. Az ellátásra kiírt tendert a múlt év végén nyerték el.
Agroinform - Beküldve: 22:48:53
2016.2.7.
A tej- és a halágazat is áfacsökkentést kér
Nemcsak a sertéshús, hanem a tejtermékek és a halak áfáját is csökkenteni kellene az ágazatok szereplői szerint. A korábban a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa élén álló Lévai Ferenc a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az alacsonyabb adó miatti állami bevételkiesés akár egy év alatt megtérülhetne. Számításai szerint Magyarországon 15 ezer tonna hal fogy évente. Kilónként ezer forinttal számolva a csökkentés az államnak 2,5 milliárd forintjába kerülne.
Agroinform - Beküldve: 22:53:55
2016.2.6.
Kínát is bevennék a magyar borok
A magyar borok kínai promóciójára kiírt 25 ezer eurós pályázat nyertese szerint a Földművelésügyi Minisztérium támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a világ második legnagyobb piacán sikerrel szerepeljenek a magyar borok. Varga-Sabján Dávid, a Magyar Kézműves Borászok Szövetségének pekingi irodavezetője a "Furmint arcai" elnevezésű szakmai találkozón elmondta: vállalásuknak megfelelően 2016 végéig 11 rendezvényen népszerűsítik a minőségi magyar borokat.
Agroinform - Beküldve: 23:2:31
2016.2.6.
Baromfi Terméktanács: az ágazatnak is szüksége van az alacsonyabb áfára
A baromfihúsok áfacsökkentése mellett érvelt a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. Csorbai Attila hangsúlyozta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. A sertés tőkehúsok áfája január elsejétől 5 százalékra csökkent 27 százalékról.
Agroinform - Beküldve: 23:2:28
2016.2.5.
Egyre nagyobb nyomás alatt a tej áfája
Pénteki ülésén a tejágazat ügyével foglalkozik a kormány, és napirendre kerül az áfacsökkentés kérdése is. A pénteki ülésén foglalkozik a kormány a tejpiaci válságot kezelni kívánó javaslatcsomaggal, amelynek egyik pontja a tejágazatot érintő áfacsökkentés kérdése – jelentette ki Czerván György szerdán Budapesten. A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a sertéstartók szakmai rendezvényén több ágazatot érintve is kitért az áfacsökkentés kérdésére. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által beadott javaslat a folyadéktejek áfáját csökkentené 18-ról 5 százalékra.
Agroinform - Beküldve: 22:0:11
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 29504db, (2) OJ Adatbázisban: 11639db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120