Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 5. 28.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.5.26.
A libamáj ágazat növekedéséhez a magyar keresletre is szükség van
A libamáj az ország kiemelkedő exportcikke, a globális hízottlibamáj-termelés 80 százaléka Magyarországról származik. Kulturális és nemzetgazdasági érdek a magyar libamájtermékek megőrzése – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az Orosháza-Gyopárosfürdőn rendezett libamájfesztiválon, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatott.
Agroinform - Beküldve: 0:38:44
2016.5.22.
A veszélyes betegség miatt leállt az élőmarha-export
A vektormentes időszak végével a könnyített állatbeviteli eljárásrendet követően – mint ahogy azt előre jelezték – a török állat-egészségügyi hatóság május 17-től újra életbe léptette a korábbi, szigorúbb szabályozást a kéknyelv-betegség miatt. A korábbi hetekben jellemző enyhe időjárás során ismét elszaporodott törpeszúnyogok rajzása miatt a Nébih április 21-én kihirdette a vektormentes időszak végét.
Agroinform - Beküldve: 10:50:15
2016.5.21.
Egyre többen szabadulnának már az embargótól
A szankciók sokkal érzékenyebben érintik a tagországok gazdaságát, mint Oroszországét. A francia parlament április 28-án határozatot fogadott el arról, hogy kezdeményezni kell az Oroszország elleni szankciók felfüggesztését. A Francia-Orosz Kereskedelmi- és Iparkamara régóta lobbizik ennek eléréséért. A franciák számítása szerint az amerikai nyomásra elfogadott szankciók mintegy 100 milliárd eurós bevételkiesést okozhatnak az EU tagországoknak, és 2 millió ember foglalkoztatását sodorhatják veszélybe.
Agroinform - Beküldve: 0:7:12
2016.5.20.
Nem csak a spárga kivitele, de az ára is csökkent
Magyarország spárgaexportja jelentős, a kivitelünk ugyanakkor 2015-ben volumenben 16 százalékkal, értékben 6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A Budapesti Nagybani Piacon a hazai tölteni való paprikát 30-70 milliméter közötti és 70 milliméter feletti vállszélességben értékesítették, kilogrammos és darabos kiszerelésben egyaránt a 19. héten. Az idei betakarítású fejes káposztát 200 forintért értékesítették kilogrammonként, vöröskáposztából még nem volt ez évi a megfigyelt héten.
Agroinform - Beküldve: 9:43:4
2016.5.14.
Ünnepelnek a baromfik – példát mutatnak a sertések
A sertéshús általános forgalmi adójának mérsékléséhez fűzött kormányzati várakozások teljesültek, a fogyasztói árakban ugyanis megjelent az alacsonyabb adókulcs hatása, ezért is döntött a kormány a baromfihús és a tojás áfájának 5 százalékra csökkentéséről – mondta Czerván György csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián. A baromfiágazat termelési értéke a feldolgozott termékekkel együtt évente eléri a 800 milliárd forintot.
Agrotrend - Beküldve: 10:48:9
2016.5.13.
Lassult a mezőgazdasági árak növekedése
Márciusban csökkent az árak emelkedésének üteme februárhoz képest. Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest a februári 2,8 százalék után – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés a növényi termékek árának 7,4 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára 7,1 százalékkal csökkent.
Agroinform - Beküldve: 0:34:59
2016.5.13.
Jóval kevesebb import tojás zúdul a hazai piacra
Magyarország a 2016. január és február közötti időszakban 35 százalékkal kevesebb héjas tojást és 19 százalékkal kevesebb friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 118 euró/100 kilogramm volt 2016 első 17 hetében, ami 9,5 százalékos csökkenést jelent az egy esztendővel korábbihoz képest.
Agroinform - Beküldve: 0:34:58
2016.5.11.
Hiába csökkentenék a tej áfáját, mégis folytatódhat a csalás!
Ha nem csökkentik tartós tej áfáját is, akkor ez további felvásárlási árcsökkenést, a tejtermelők helyzetének további romlását és az állatállomány csökkenését fogja okozni. Az adótörvény-módosítás keretében a friss folyadéktej 18%-os áfáját 5%-ra csökkentenék. "Üdvözöljük ezt a lépést, ugyanakkor megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy az áfacsökkentés nem terjed ki a tartós, többek közt az UHT tejekre" – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).
Agroinform - Beküldve: 23:21:26
2016.5.10.
Az ekáer kiterjesztésével szűkítenék az áfacsalók mozgásterét
A gazdasági szereplőknek tavaly év eleje óta be kell jelenteniük a hatóságnak, ha nagyobb mennyiségű árut fuvaroznak, vagy olyan termékekkel kereskednek, amelyekkel könnyen elkövethető áfacsalás. A Magyar Idők közlése szerint a tavalyi 11 millió után idén négy hónap alatt 3,4 millió szállítmányt regisztráltak az adóhivatal elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerében (ekáer), az esetek nagyjából hatvan százalékában – vagyis kétmillió alkalommal – Magyarországon belül mozgott a bejelentett áru, miközben az unió valamely államába a rakományok 20 százaléka ment, és nagyjából ugyanennyi is érkezett az országba az EU más helyeiről.
Agroinform - Beküldve: 23:32:24
2016.5.9.
A dohánypiac összeomlásához vezethet az új jövedékiadó-javaslat
A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a piac teljes összeomlásához vezetne, ha elfogadná az Országgyűlés a dohánytermékekre vonatkozó új jövedékiadó-emelési javaslatot - közölte a szakmai szervezet az MTI-vel. A tájékoztatás emlékeztet: a kormány által benyújtott javaslat három lépésben másfél év alatt 29 százalékos jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél.
Agrotrend - Beküldve: 23:12:45
2016.5.7.
Le kell állítani az importot, mikor érik a magyar dinnye
A fajtahasználatból, a kiültetések, szedések időzítéséből egyértelműen látszik, hogy a hazai termelők a szezont szeretnék minél inkább széthúzni, lefedni. Az idei évben korán érkező tavasz a dinnye növekedésére is jelentős hatással van, a szokásos szintnél fejlettebbek, a fenológia kb. 2 héttel előrébb járnak. Békés megyében, ahol az összes görögdinnye-felület mintegy 45%-a található, a kiültetések április 1-én kezdődtek meg és a terület 80%-án már kint vannak a növények. Az elmúlt hetekben beköszöntött lehűlésig komolyabb problémák nem adódtak.
Agroinform - Beküldve: 10:24:33
2016.5.3.
Ez nagyon durva lehet - Ide özönlenek az áfacsalók
Átlovagolhatnak a kertészeti termékekre azok az áfacsalók, akik eddig a tej- és a hússzektorban tevékenykedtek. Ennek oka az lehet, hogy a sertés tőkehús után 2017-től a tej, a baromfihús és a tojás áfája is 5 százalékra csökken, miközben a zöldségeké és a gyümölcsöké 27 százalék marad. Ez tovább ronthatja a legális zöldség-gyümölcs piaci szereplők helyzetét, mivel az ágazatban a feketegazdaság részaránya egyes becslések szerint már ma is 40-50 százalék között mozog.
Agrárszektor - Beküldve: 21:49:0
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30328db, (2) OJ Adatbázisban: 11741db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120