Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 5. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.5.24.
Egy szektor, amelyben 100 milliárdos forgalmat bonyolítunk
A következő 40 évben annyi élelmiszert kell termelnünk, mint az elmúlt 10 ezer évben összesen, így a kiváló minőségű vetőmagokra fontos szerep hárul. Magyarország a világ vetőmagiparának meghatározó résztvevője, az itt előállított vetőmagmennyiség 30 százalékát, mintegy 100 ezer tonnát külpiacokon értékesítenek, a szektor éves forgalma 100 milliárd forintot tesz ki.
Agrárszektor - Beküldve: 22:58:51
2017.5.21.
Háromszorosára nőtt a Horvátországba szállított sertések száma
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 42 százalékkal nőtt 2017 január–februárjában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Ausztria, Szlovákia és Horvátország voltak. Románia 18 százalékkal, Szlovákia 19 százalékkal több, míg Ausztria 8 százalékkal kevesebb sertést vásárolt Magyarországtól. Horvátországba több mint a háromszorosára bővült a kiszállítás. Az élősertés-behozatal 19 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia és Németország voltak.
Agrotrend - Beküldve: 23:49:47
2017.5.20.
Kevesebb sertéshús kerülhet az asztalra
Megugrott a kivitel a magyar sertéspiacon, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint az év első két hónapjában 19 százalékkal több sertéshús és 42 százalékkal több élő sertés hagyta el az országot - idézi a Magyar Idők cikkét az MTI. Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára a lapnak elmondta: üdvözlendő, hogy nagyobb arányban nő a kivitel, mint a behozatal.
Figyelő - Beküldve: 9:33:22
2017.5.16.
A pékeknek is jól jönne az áfacsökkentés
Ha csökken a sütőipari termékek áfája, az mindenképpen a törvényesen működő, adófizető vállalkozásoknak kedvez, hozzájuk tereli a forgalmat a fekete vagy szürkegazdaságból, így a költségvetés bevétele nem csökkenne. Kedvező lenne a sütőiparnak, ha csökkenne a sütőipari termékek áfája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatának megfelelően, az intézkedés nyomán fehéredne a szektor és sokat javulna a magyar tulajdonú vállalkozások helyzete - közölte a Magyar Pékszövetség az MTI-vel hétfőn.
Agrotrend - Beküldve: 22:52:39
2017.5.14.
A madárinfluenza nélkül rekordokat érhettek volna el a baromfisok
A járvány során mintegy 2,7 millió baromfi - elsősorban kacsa - pusztult el. A kártalanítások összege mintegy 11 milliárd forint lesz, amiből 8,1 milliárd forintot már kifizettek. - A hazai hústermelés több mint felét a baromfi ágazat adja, ami tavaly a teljes mezőgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát jelentette - mondta Czerván György pénteken Budapesten a Baromfi világnap alkalmából szervezett rendezvényen.
Agrotrend - Beküldve: 23:45:8
2017.5.13.
Ausztriába szállítjuk a legtöbb marhát
A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 10 százalékkal emelkedett 2017 januárjában a 2016. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába szállítottuk, ahova több mint 35 százalékkal emelkedett a kivitel. A Törökországba szállított mennyiség 59 százalékkal csökkent, míg Horvátországba több mint a háromszorosára bővült a kivitel.
Agrotrend - Beküldve: 0:49:38
2017.5.12.
Felértékelődött a termőföld - már kétmillió forint fölött van egy hektár Tolnában
Hatalmas az árugrás a magyar földpiacon. A földrajzi árkülönbségekben szerepet játszik a regionális földminőség is. Kiugró áremelkedést hoztak az állami árverések a hazai termőföldpiacon, egy év alatt átlagosan 40 százalékkal nőttek az árak. Az országos átlag 1,4 millió forint, de Tolnában és Hajdú-Biharban már kétmillió forint fölött van egy hektár termőföld ára – derül ki az Agrárhorizont című kiadványból, amelyet az Erste Bank Agrár Kompetencia Központja adott ki a most zajló XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra.
Agrotrend - Beküldve: 22:48:50
2017.5.9.
A hegyközséghez kerülhet az állami óriás borászat
Hamarosan a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsához kerülhet az állami tulajdonú egykori Tokaj Kereskedőház, amelyet tavaly Grand Tokaj Zrt.-re kereszteltek. A Magyar Nemzet értesüléseit a tanács elnöke, Prácser Miklós nem tagadta. Mint mondta, ha születik ilyen döntés, akkor lehet majd beszélni a témáról. – Nem tudok mit mondani, tudomásom szerint egyelőre nincs döntés – fogalmazott az elnök.
Agrotrend - Beküldve: 23:40:30
2017.5.9.
A halhús mellett az élő hal is kedvezményes körbe kerül
Több hal kerülhet jövőre a magyar horgászvizekbe, köszönhetően annak, hogy jövőre nemcsak a halhús, hanem az élő hal forgalmi adója is öt százalékra csökken. Becslések szerint januártól húsz százalékkal olcsóbban juthatnak a telepítésre szánt halhoz a horgásztársaságok. A fogyasztók mellett a horgászok és a haltermelők is jól járnak a januári áfacsökkentéssel – mondta a Magyar Időknek Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Országos Szövetsége (Mahal) elnöke.
Agrotrend - Beküldve: 23:40:17
2017.5.6.
Elindult az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás
Május 3-tól lesz elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2017. évi elektronikus bevallási felülete. Az élelmiszerlánc szereplők a NÉBIH weboldalának (www.nebih.gov.hu) E-ügyintézés menüpontjában tehetnek eleget kötelezettségüknek. A bevallás beadási határideje 2017. május 31-e. Élelmiszerlánc-felügyeleti díj: mindenki fizet, akinek köze van az élelmiszer-ellátáshoz
Szabad Föld - Beküldve: 0:31:29
2017.5.1.
Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet
A meglévő, de évek óta nem termelő üzemet mintegy 50 millió forintból újították fel, 35 milliót a Földművelésügyi Minisztérium (FM), 4,5 milliót az önkormányzat adott hozzá, de a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és az olasz partnerek is hozzájárultak a beruházáshoz. Az üzemet olasz technológiával olasz sajtkészítő mesterek vezetik majd, három munkavállalónak és szeptembertől a diákoknak adva munkát, mint duális képzőhely.
Agrotrend - Beküldve: 0:58:27
2017.4.27.
Malaca van a magyar sertés ágazatnak - átadták a mohácsi vágóhidat
Ez az első olyan vágóhíd Magyarországon, ami tanúsított módon képes GMO-mentes sertéshúst előállítani. Hivatalosan is átadták kedden az MCS Vágóhíd Zrt. új sertés vágó-, csontozó-, daraboló- és csomagoló üzemét Mohácson, ami a régió legkorszerűbb ilyen létesítménye. A vágóhíd a Bonafarm Csoport stratégiai partnere, egyben a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. alapanyag-beszállítója. A 21 milliárd forint értékű beruházást a magyar kormány 2,7 milliárd forint állami támogatással segítette.
Agrotrend - Beküldve: 23:24:47
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33223db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120