Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 11. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.11.24.
Kezdenek kiszorulni a feketézők a húsiparból
Az áfacsökkentés és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetésével olyan beszállítók is megjelentek a vágóhidakon, akik korábban ismeretlenek voltak az ágazatban. Jelentősen megnőtt a hazai vágóhidak teljesítménye az év első kilenc hónapjában. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a szarvasmarhavágások száma 11 százalékkal nőtt, sertésből 10, juhból 19, baromfiból 13 százalékkal vágtak többet, mint egy évvel korábban.
Agroinform - Beküldve: 19:59:23
2015.11.22.
Az orosz embargó feloldásában bíznak a kamaránál
A zöldség, és a gyümölcs exportlehetősége is jelentős, és abban is bízunk, hogy az orosz embargót is előbb-utóbb feloldják – jelentette ki Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Agrárkamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke. Szerinte a burgonya, a zöldség és a gyümölcs a megyében hátrányos helyzetben van, pedig érdemes lenne ezekkel is hangsúlyosabban foglalkozni.
Agromonitor - Beküldve: 22:11:37
2015.11.14.
Rengetegen feketéznek az élelmiszeriparban
A szektorban kiugróan magas a be nem vallott bevételek és jövedelmek aránya, becslések szerint csak a hús- és tojáságazatban eléri a 45-55 százalékot. Nemzeti érdek a lakosság biztonságos, jó minőségű, egészséges élelmiszerekkel való ellátása, mégpedig a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásból – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc – felügyeletért felelős államtitkára pénteken Budapesten, egy konferencián.
Agroinform - Beküldve: 10:5:26
2015.11.14.
A GDP-növekedés lassulása mögött a mezőgazdaság gyenge teljesítménye van
A GDP növekedésének lassulása mögött a tavalyinál gyengébb mezőgazdasági teljesítmény húzódik meg, ami az aszályos nyárnak és az előző évi magas bázisnak tudható be, az ipari termelés és a fogyasztás változatlanul dinamikusan emelkedik, a külkereskedelem teljesítménye is látványosan alakul. A KSH pénteken kiadott első becslése szerint a harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 3,5 és a második negyedévi 2,7 százalék után.
Agrotrend - Beküldve: 10:5:25
2015.11.14.
Itthon jobban esett a csirkeár, mint az EU-ban
Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban idén eddig 2 százalékkal maradt el az egész csirke átlagára a tavalyi hasonló időszakban mért értéktől, míg Magyarországon 5 százalékos a visszaesés. A magyar baromfiexport ugyanakkor kevésbé csökkent, mint az import. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az EU baromfihús-exportja 1,6 százalékkal csökkent év elejétől augusztus végéig az előző év hasonló időszakához képest.
Agromonitor - Beküldve: 10:5:23
2015.11.13.
A sertésstratégia feltúrta a piacot
A rendszerváltás előtt Magyarországon tízmillió felett is volt a sertések száma, ez a mainak durván a háromszorosa, de az elmúlt időszakban, ha szerény mértékben is, ismét nőtt a tartási kedv. Az, hogy van jövőkép az ágazatban, önmagában húzóerő, mondják a gazdák, de sokat segít a nemzeti forrásokból finanszírozott, 8,5 milliárd forintos állatjóléti támogatás, valamint a hasonló keretösszegű anyakoca-támogatás is. A többletforrás azonban önmagában nem elég ahhoz, hogy az ágazat magára találjon, kellene egy erősebb piaci kereslet is, hiszen míg a ’80-as években az egy főre eső fogyasztás meghaladta az évi 40 kilót, ma kevesebb, mint évi 25 kiló disznóhús kerül az asztalra.
Agroinform - Beküldve: 23:18:23
2015.11.10.
Kukorica: komoly nyereség nem várható, de érdemes figyelni a forintot
Jól halad a kukorica betakarítása, a gazdák máig a tavasszal elvetett terület hetven százalékán végeztek a munkálatokkal. A magtárakba a várakozásoknak megfelelően hatmillió tonna kukorica kerülhet, az árak változatlanul a negyvenezer forintos tonnnánkénti szinthez közelítenek. A jó idő kedvez az aratásnak, azonban a hideg miatt természetes úton kevesebb nedvességet ad le a kukorica, mint amire a gazdálkodók számítottak – mondta a Magyar Időknek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.
Agrotrend - Beküldve: 22:9:32
2015.11.9.
Ennyi volt, bezár a pápai húsgyár
Csődöt jelentett a pápai húsgyár. A tulajdonos önkormányzattól pár hónapja 1 euróért megvette volna a céget egy érdeklődő, de nem mentek bele, inkább most döntöttek a felszámolásáról – írja a Hvg.hu. A pápai önkormányzat pénteken döntött úgy, hogy felszámolást kezdeményez a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., illetve a Pápai Hús Kft. ellen. Az Orbán-kormány a pápai önkormányzaton keresztül 2012 vége óta másfél milliárd forinttal támogatta a húsgyárat, de az állami támogatás mértéke ennek a többszöröse.
Index - Beküldve: 23:2:35
2015.11.6.
Nem érdemes betárolni a terményt
Jelenleg a globális gabonakészletek csúcson vannak, miközben a növényi alapanyagú üzemanyagok gyártásának mérséklődésével a kukorica iránti kereslet is csökken, így rövid távon nem indokolt az áremelkedés. Idén ismét számítani lehet az El Niño megjelenésére, amikor az egyenlítői térség óceáni áramlásai megváltoznak, ennek hatására pedig egyes partszakaszokon hatalmas esőzések, míg Afrikában pusztító szárazság alakul ki.
Agroinform - Beküldve: 22:26:29
2015.11.3.
Az állam is vastagon benne van az áfacsalásokban
Az állami is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy virágzik az áfa csalással értékesített, olcsó külföldi tejek forgalma a magyar tejpiacon. A költségvetésből finanszírozott közétkeztetés 200-300 millió liter tejet használ fel évente, de ennek nagy része ágazati tapasztalatok szerint olyan ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) külföldi tej, amelyet áfa csalással dobnak piacra nagykereskedők. A szakmai elképzelések szerint jelentősen enyhítené a hazai tejpiaci válságot, ha a közétkeztetésben érintett állami vagy önkormányzati intézmények magyar tejet vennének.
Agrárszektor - Beküldve: 23:47:54
2015.11.2.
Gabonapiaci elemzés: a kukorica értékesítésével nem érdemes várni
Az elmúlt napok itthoni eseményei megint rámutattak arra, hogy egy termény betakarításának csúszása és a nem előrelátó üzletkötések eredménye olyan árfelhajtás, aminek nincs igazi fundamentális alapja, csak a pillanatnyi pánik motiválja a kereskedelmet. Jónéhány évnyi gyakorlattal a hátam mögött sem értem, hogy hogyan tud ennyire általánossá válni időről-időre a rövid távú gondolkodás piaci körökben.
Agrotrend - Beküldve: 0:7:38
2015.11.2.
Jó világ jön a kisebb bortermelőkre
Kikerülnek a jövedéki szabályozás alól, ezzel csökkennek adminisztrációs terhei azoknak a bortermelőknek, akik évi ezer hektoliternél kevesebb bort állítanak elő. Ezzel párhuzamosan a nagyobbaknál bevezetik a kötelező elektronikus pincenaplót, ami az ellenőrzések hatékonyságát segíti majd, tudta meg a Földművelésügyi Minisztériumtól a Magyar Idők. A minisztérium szerint az intézkedésekről az elvi egyezség már megszületett az érintett tárcák és a hivatalok között.
Index - Beküldve: 0:7:31
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 28863db, (2) OJ Adatbázisban: 11555db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120