Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 12. 6.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.12.5.
FM: fontos és ígéretes piac Izrael
Izrael fontos és ígéretes piac, ahová Magyarország megduplázta kivitelét az elmúlt három évben - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán pénteken. Hozzátette: van igény például élő marhára, marhahúsra, de most elsősorban a feldolgozott marhahúsból készített termékek iránt van jelentős kereslet. Emellett vetőmagot, egyes területeken pedig szaktudást lehet exportálni.
Farmit - Beküldve: 1:16:31
2016.12.5.
Máris a kínai piacra tervez a Pápai Hús
Kifizette a nettó 1,134 milliárd forintos vételárat a Pápai Hús csoportért a hongkongi magánbefektetők tulajdonában álló Tano Commerce Kft., és hamarosan megindul a termékek exportlehetőségeinek felmérése a kínai piacon. Az új tulajdonos befektetéseket tervez a húsfeldolgozó cég termelésének felfuttatására. A Tano Commerce Kft., a Chi Fu Investment Group leányvállalata csütörtökön vette át a vállalat eszközeit a felszámolótól, és a cégcsoporttal együtt a Pápai Hús márkanevet is megvásárolta - írták közleményükben. Hozzátették: a márkanév megvásárlásához Pápa város önkormányzata is jóváhagyását adta.
Agrotrend - Beküldve: 1:16:2
2016.12.3.
A tej termelői ára végre elérte a tavalyi szintet
Októberben növekedett a nyerstej országos termelői átlagára, és elérte a 77,64 forint/kilogrammot. A zsírtartalom 0,1 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,13 százalékpontos javulása és az alapár 5 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 7 százalékkal emelkedett októberben a szeptemberihez képest, ugyanakkor megegyezett az előző év azonos hónapjának átlagárával. A nyerstej felvásárlása az előző év azonos hónapjánál 1 százalékkal, az előző havinál 3 százalékkal volt magasabb. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 38 százalékkal magasabb, 107,04 forint/kilogrammvolt 2016 októberében, egy hónap alatt 17 százalékkal emelkedett, az előző év azonos hónapját pedig 24 százalékkal haladta meg.
Agroinform - Beküldve: 23:7:29
2016.12.3.
Esők növelték a GDP-t
Ha nem lett volna szerencsés az időjárással a mezőgazdaság - szinte mindig akkor esett, mikor kellett -, akkor szinte alig növekedett volna ebben az évben a magyar gazdaság. Magyarország bruttó hazai terméke 2016 harmadik negyedévében 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a mezőgazdaság és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. A kukorica éppen olyan jó termést hozott, mint a kalászosok, az olajos magvú növények ebben az évben.
Szabad Föld - Beküldve: 23:7:3
2016.12.1.
Az agrárium idén is húzza a GDP-t
Magyarország bruttó hazai terméke 2016 harmadik negyedévében 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a mezőgazdaság és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke változatlan áron az első félévben 15 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, a kedvező őszi betakarítási adatok alapján a második félévben is hasonló mértékű növekedés várható - mondta – mondta Czerván György
Agroinform - Beküldve: 22:17:41
2016.12.1.
Decemberben jönnek a kínaiak – ha tetszik, amit látnak, győz a tejágazat
Elindult a tejárak emelkedése; lényeges piactisztulás történt; az ágazat a támogatásokkal együtt nyereséges; új áfajavaslatot nyújtottak be a kormánynak; nem az EU-ba kell törekednünk az exporttal, hanem Európán kívülre; és jönnek a kínaiak. Így foglalhatók össze röviden a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VI. tejágazati konferenciáján elhangzottak.
Agroinform - Beküldve: 22:17:12
2016.11.30.
A vágótehén és a vágóüsző továbbra is keveset ér
A fiatal bika termelői ára nem változott számottevően, a vágótehén és a vágóüsző ára egyaránt 18 százalékkal csökkent októberben a tavalyi árhoz képest. A KSH adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja 9 százalékkal emelkedett 2016. január-augusztusban a 2015. január-augusztusihoz képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Oroszország voltak. A legtöbb szarvasmarhát a korábbi legnagyobb piacunkra,Törökországba szállítottuk, ahova a kétszeresére emelkedett a kivitel. Az Oroszországba szállított mennyiség 52 százalékkal nőtt, Ausztriába pedig 6 százalékkal több szarvasmarha került.
Agroinform - Beküldve: 23:24:34
2016.11.27.
Sokat, messze, ráérősen - Mikrochipet nem szállítanak, elavulna, mire odaérne...
Hajózni muszáj – a Dunán is 3. rész - „APATIN 230-32, gázlóviszonyok a Dunán, hajóútszűkület, hajóvonták találkozása tilos!” Évtizedeken keresztül hallhattuk minden délben a Petőfi rádióban azt a hatalmas mennyiségű adatot, amelyet hihetetlenül unalmasan olvastak be lelkes bemondók hosszú tíz perceken keresztül. A napi vízállásjelentés számos vicc, kabarétréfa forrása lett, miközben az egészből semmit sem értettünk.
Szabad Föld - Beküldve: 11:1:48
2016.11.26.
Magyar borok az élmezőnyben Ázsia legnagyobb borászati kiállításán
Jól szerepeltek a magyar borok Ázsia legnagyobb borászati kiállításán, a Dél-Koreában megrendezett Asia Wine Trophy-n (AWT) - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa. Budai Gyula elmondta: a kiállítás versenyére 37 bort neveztek Magyarországról, ezek közül kettő ezüst, kilenc arany minősítést, a Pannon Tokaj pincészet Dominium 6 puttonyos aszúja pedig kategória-győztesként arany medált kapott.
Agrotrend - Beküldve: 23:23:19
2016.11.25.
Kaszárnyából húsüzem
Gazdára talált a városszéli laktanya egykori kaszárnyája Kiskunfélegyházán, melyben húsüzemet létesít egy hazai befektető. A kiskunfélegyházi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött az új befektetető kérelméről, azaz Ipari Park területén található egykori kaszárnya épület értékesítéséről. A többszintes, évek óta üresen álló ingatlan hasznosítása komoly kihívást jelentett a város számára. Végre találtak olyan befektetőt, aki a kaszárnyában húsipari feldolgozó üzemet és hűtőházat létesít.
Agrotrend - Beküldve: 23:20:26
2016.11.23.
Elfogyott a pénz: leállítja a százmilliárdos pályázatot Lázár tárcája
Felfüggesztette az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség az élelmiszeripari fejlesztésekre kiírt 141 milliárdos pályázatot a források kimerülése miatt az 1300 milliárdos Vidékfejlesztési Programban. Fel kellett függeszteni a nem mezőgazdasági tevékenységek elindításáról szóló kiírást is. A tárcának korábban több beruházási pályázatot is le kellett állítania a fokozott érdeklődés miatt.
Agrárszektor - Beküldve: 22:42:17
2016.11.18.
Utópia a háztáji sertéstartás - packagerek vinnék előbbre a piacot
A Kormány szerint felértékelődik a házi sertéstartás, a helyi értékesítés, a vidéki tartás újraélesztése egy stratégiai koncepció, a szakma, illetve az elemzők szerint azonban ez utópia. Ők azt állítják, hiányzik a háztáji sertéstartáshoz a szakértelem és az infrastruktúra is. A mangalicatartás az egyetlen, mely jó minőséggel végezhető, ez viszont marginális jelentőséggel bír az össz-sertéstartást tekintve. Innováció, termékfejlesztés, együttműködés, oktatás, kutatás, hatékonyság, piacszabályozó eszközök mentén lehetne felépíteni a hazai sertéshús terméklánc jövőjét – állítja a szakma.
Agrotrend - Beküldve: 11:9:17
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31863db, (2) OJ Adatbázisban: 11929db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120