Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 8. 3.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.8.3.
Hová tűnik a sertés áfa-különbözete?
Az élősertés felvásárlási mélypontját követően lassan, de biztosan emelkednek az árak. A termelők az értékesítés során már-már bevasalhatják a sertés kilónkénti „előállításának” önköltségét is. Ekkor azonban még saját lábán téblábol a kurta farkú, vagy legfeljebb kettéhasították. Kiporciózva, feldarabolva már egészen mások az árviszonyok. Gyakran valóban követhetetlenül alakulnak az árak a sertéspiacon.
Agrotrend - Beküldve: 0:6:59
2015.7.29.
Rengeteg az áfacsalás a tejpiacon
Az elmúlt három évben a tejágazatban lefolytatott adóellenőrzések megközelítőleg 5,5 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. Ez azonban csak töredéke a tényleges adócsalások értékének, így a magyar tejtermelők óriási versenyhátrányban vannak a piacon. Nehéz helyzetbe kerültek a magyar tejtermelők azután, hogy az Európai Unióban megszüntették a kvótarendszert: így még több külföldi tej és tejtermék ömlik a magyar piacra. Ráadásul az orosz embargó bevezetése kétszeresen is hátrányos a hazai termelőknek, hiszen más uniós tagállamok számára többmilliós támogatási csomagot szavazott meg nemrég a közösség.
Agroinform - Beküldve: 22:19:8
2015.7.28.
Bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozó
Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forint értékű bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozót üzemeltető Pulyka-Java Kft., amely a 2012-ben nyitott, majd másfél évvel később fel is számolt egykori Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemét tavaly indította újra. A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Borsos Ferencné, a Pulyka-Java Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta: a 155 dolgozót foglalkoztató üzemben a bővítések után legalább 70 új alkalmazottnak tudnak még munkát adni.
Agroinform - Beküldve: 22:15:15
2015.7.28.
11 milliárd forint sem volt elég a pápai húsüzemnek
Hiába fektetett a kormány és a pápai önkormányzat sok milliárd forint közpénzt a pápai húsüzembe, a cég nem tudott kimászni fenntarthatatlan helyzetéből, a sorozatos mentőövek ellenére megint súlyos helyzetben van, írta a hvg.hu-ra hivatkozva az Index. A további működéshez a könyvvizsgáló szerint újabb pénzek kellenek, erre azonban aligha lesz esély. A húsgyárba az állam összességében az elmúlt hat évben - különböző csatornákon keresztül - 11 milliárd forintot öntött.
Agroinform - Beküldve: 22:15:10
2015.7.26.
Mélyül a válság - Tovább csökkentek az árak
Jelentősen csökkent a nyers tej hazai felvásárlási ára az elmúlt egy évben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint júniusban 75,74 forintot adtak egy liter tejért a feldolgozók a gazdáknak, míg a belföldi felvásárlás mértéke mintegy 12 százalékkal nőtt. A bővülés oka az, hogy hogy a termelők az exportpiacokon még a hazainál is alacsonyabb összeggel számolhatnak. Így júniusban 71,48 forintot adtak egy liter tejért.
Agrárszektor - Beküldve: 0:5:20
2015.7.25.
Milliárdoktól estünk el az élelmiszer-embargó miatt
Máig tartó negatív hatásai vannak a tavaly augusztusban egy évre meghirdetett, két hét múlva lejáró orosz élelmiszer-embargónak. Az egyik napról a másikra felhalmozódó felesleg hatalmas nyomást helyezett az uniós piacra, alternatív értékesítési célpontokat pedig alig sikerült felkutatni. „A tavaly augusztusban bejelentett orosz embargó kedvezőtlen hatásai mindmáig érezhetők az Európai Unióban, például a sertéshús, a tej és más élelmiszertermékek piaci zavarainak hátterében részben a tavalyi moszkvai döntés áll” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás.
Agroinform - Beküldve: 22:12:33
2015.7.25.
1,8 milliárdos fejlesztés a Bonafarmnál
A túró- és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében - közölte Herczeg István, a Bonafarm-csoporthoz tartozó cég közép-európai operációs igazgatója Szegeden. A 845 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatással megvalósult fejlesztést lezáró sajtótájékoztatón elmondta, a tejkvóta megszűnése óta egyre nehezebb helyzetbe kerül a teljes magyar tejágazat.
Agrotrend - Beküldve: 22:12:31
2015.7.22.
Egymásnak feszülnek a baromfisok és a sertéstartók
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését jövő év elejétől nem ágazati előnynek tekinti, hanem egyfajta lehetőségnek, hogy a többi élelmiszerágazatban is csökkenhessen az áfa. Ezt a véleményét a VHT azt követően tette közzé egy nyílt levélben, hogy Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója a múlt hét közepén azt nyilatkozta, hogy a sertésszektort érintő 5 százalékos áfakulcs bevezetése értelmetlen, mert az a sertéságazat helyzetét nem javítja.
Agrotrend - Beküldve: 23:12:23
2015.7.18.
A magyar üzletláncok árulják az áfacsalt tejet?
Árgus szemekkel figyelik az egyre alacsonyabb tejfelvásárlási árak miatt panaszkodó termelők, hogy milyen áruk bukkannak fel az üzletek polcain. A kép lehangoló: a magyar tulajdonú üzletláncok kiveszik a részüket az „akciós” importtejek árusításából, míg a német Aldi és a Lidl csak hazai UHT-tejet árul. Miközben a kormány 60. stratégiai megállapodását éppen a magyarországi tejtermelők tulajdonában lévő, az ország legnagyobb felvásárlójának számító Alföldi Tej céggel kötötte meg, a tej átvételi árai továbbra is jóval alacsonyabbak a termelők által elvártnál.
Agrotrend - Beküldve: 12:3:2
2015.7.15.
Csökkent a borimport, nőtt az export
Az ágazat szereplői 2010-ben arra kérték a kormányt, hogy a szőlészetet és a borászatot kiemelt ágazatként kezelje, ami véleménye szerint megvalósult – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Megjegyezte: hathatós segítséget jelentett az is, hogy egy évvel ezelőtt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT) szakmaközi szervezetként ismerte el a földművelésügyi miniszter, kiszélesítve a szervezet jogkörét.
Agroinform - Beküldve: 23:46:25
2015.7.14.
Tejpiac: Itt van a válság – mit tesz a politika?
A tejár hónapok óta csökken. Az Európai Bizottságnak az a véleménye, hogy a helyzet a következő hónapokban nem nagyon fog változni. Az ágazat kezd nyugtalankodni. Az összes fontos értékesítést magába foglaló tejár Németországban júniusban további 0,9 centtel 25,7 cent/kg értékre csökkent. Erről tudósított Dr. Olaf Zinke piaci szakértő az „agrarmanager” gazdasági lapban. A tej értéke ezzel 11,2 centtel, vagyis 31 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014 júniusában.
Agrotrend - Beküldve: 22:46:13
2015.7.10.
Megvan a megoldás: erre nem vonatkozik az orosz embargó
Egy magyar-orosz mezőgazdasági vegyes vállalatként működő szarvasmarha-tenyésztési központ létrehozataláról tárgyalt Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa Moszkvában. Az uniós szankciók és az orosz embargó ellenére van esély a magyar-orosz agrár-együttműködésekre. Ez az elképzelés jól illeszkedik abba az orosz kormányzati elképzelésbe, hogy az ország 10 éven belül önellátó legyen a mezőgazdaságban, így az állattenyésztésben is.
Agrárszektor - Beküldve: 0:4:33
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27960db, (2) OJ Adatbázisban: 11455db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120