Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 7. 6.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.7.3.
Meddig függünk az import szójától?
A Körös-Maros Biofarm Kft. 137,04 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a GOP-2011-1.1.1 – „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” tárgyú – pályázati kiíráson a Széchenyi 2020 program keretében. Az összességében nettó 211,15 millió forint értékű projekt megvalósítási helyszíne a pályázó cég gyulai telephelye, illetve az alvállalkozóként résztvevő kutatóintézetek és vállalkozások telephelyei. A pályázat keretében növénynemesítési, növénytermesztési, takarmányozási, illetve analitikai kísérleteket és fejlesztéseket végeztek.
Agroinform - Beküldve: 23:40:22
2015.7.3.
Kvóta helyett tejtenger van
Harmincegy évvel bevezetése után (2015. április elsejével) megszűnt az EU agrárpiacán a tejkvóta. Jelenleg az Európai Unió soros elnöksége tisztjét Lettország látja el, így június első napjaiban Rigában találkoztak az uniós agrárminiszterek a média képviselőivel. A rangos eseményen hazánkat Dr. Fazekas Sándor miniszter képviselte kíséretével. Az összejövetel fontosságát jelezte Phil Hogan, az unió agrárfőbiztosának részvétele is.
Agroinform - Beküldve: 23:40:19
2015.6.30.
A törökökkel etetjük meg a magyar marhákat
A külföldi piacokon csaknem 30 százalékkal több szarvasmarhát adtak el a magyar tenyésztők, az élősertés-kivitele viszont felére csökkent az első negyedévben 2014 azonos időszakához képest. Jelentősen nőtt az első negyedévben a magyarországi élőmarha-exportja, a kivitel bővülése mögött elsősorban a török kereslet élénkülése áll – írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése alapján hétfőn a Napi Gazdaság. Törökországba tavaly novembertől idén februárig havi háromszáz és hatszáz tonna között, márciusban pedig több mint ezer tonna élő marhát értékesítettek.
Agroinform - Beküldve: 22:28:59
2015.6.29.
Nálunk fogják elcsalni majd a húsáfát?
Felerősödhet az áfacsalás a baromfiágazatban, miután csupán a sertéshús forgalmi adója csökken. Ebben a helyzetben teljesen elhibázott lépésnek tartom az egy szektoron belüli megkülönböztetett bánásmódot – mondta a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjújában Keleti Zsolt, a Sága Zrt. vezérigazgatója. Szerinte az a legnagyobb gond, hogy belenyúlnak az ágazat működésébe, ráadásul a kormány indoklása sem állja meg a helyét.
Agroinform - Beküldve: 0:9:48
2015.6.27.
Embargó: hosszabbodik és szigorodik
Nyugati halkonzervek, édesipari termékek és vágott virágok importját is betiltanák. Oroszország válaszlépéseket tervez az EU-országok külügyminisztereinek arra a hétfői döntésére, hogy január 31-éig meghosszabbították a Moszkva ellen Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciókat. Az orosz importtilalom csaknem 9 milliárd dollár értékű terméket érint.
Agroinform - Beküldve: 22:42:23
2015.6.25.
Adókedvezmény jár a mezőgazdaságban foglalkoztatottak után
Július elsejétől a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény – írja az MTI. A lépéssel a növénytermesztésben, állattenyésztésben dolgozók, valamint a vegyes profilú gazdálkodók mellett a mezőgazdasági gépjavítók, és -karbantartók, továbbá a mezőgazdasági-, erdőgazdasági- és növényvédő gépek kezelőit foglalkoztatók vehetik igénybe a kedvezményt, amely legfeljebb a 100 ezer forintos bruttó bér 14,5 százaléka.
Agrárszektor - Beküldve: 23:12:5
2015.6.21.
Megvan a lista! - Ezek a nagy cégek nem kapnak támogatásokat
Összesen 65 olyan hazai élelmiszeripari nagyvállalat működik az országban, amelyek nem kaphatnak brüsszeli fejlesztési támogatásokat a 2015-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) agrárszektor.hu-nak összeállított listájából. A kizáró ok, hogy a társaságok foglalkoztatotti létszáma meghaladja a 250 főt. Nagyrészt multinacionális cégek hazai leányvállalatairól van szó, de – elsősorban a sertés-, a baromfi-, a tej- és a zöldségfeldolgozásban - több magyar tulajdonú cég is szerepel a listán.
Agrárszektor - Beküldve: 23:45:0
2015.6.21.
Zuhan a tej ára és nincs sok remény
Míg alig egy éve még 100 forint felett volt a nyers tej felvásárlási ára, mára a szerződött árak is csupán 75-77 forint körül vannak, amelyek minőségi vagy mennyiségi felárral együtt sem érik el a 80 forintot kilogrammonként. A teljesen szabadpiaci, azonnali értékesítést jellemző úgynevezett spot árak még ennél is alacsonyabbak, ez ma 72-73 forint körül mozog. Ezeken az árszinteken a termelés nem kifizetődő, az átlagos magyar termelő ugyanis 95-98 forint körüli önköltség mellett tudja megtermelni a tejet.
Agroinform - Beküldve: 23:44:54
2015.6.19.
Nem hogy feloldják, még meg is hosszabbíthatják az embargót
"Úgy gondolom, hogy egyszerűen fenntartjuk a status quo-t" – mondta Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter és hozzátette, hogy a tavaly bevezetett nyugati szankciókra válaszul alkalmazott élelmiszer-behozatali korlátozást "kisebb módosításokkal" meghosszabbíthatják. Közlése szerint az intézkedés "szimmetrikus" lesz. Alekszej Uljukajev ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az uniós szankciós politikára adandó orosz válaszlépések érintik majd a gazdaság más területeit.
Agroinform - Beküldve: 22:39:16
2015.6.18.
27 milliárd forintot vett ki a zsebünkből az embargó
A kormányzat célja az, hogy a hazai cégek ugrásra készen álljanak az intézkedés feloldásának idejére. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa arról beszélt az M1 aktuális csatorna műsorában, hogy 2014 utolsó negyedévében 14,5, az idei esztendő első negyedében pedig 52 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export.
Agroinform - Beküldve: 23:14:7
2015.6.17.
Várhatóan tovább növekszik az iparban felhasznált gabona iránti kereslet
Az iparban feldolgozott gabonák iránti kereslet a rizs kivételével a 2015/16 évben felülmúlhatja az aktuális szezonban kirajzolódó rekordot, elsősorban a keményítőgyártásnak és a sörfőzdéknek lesz több gabonára szüksége. Ugyanakkor a növekedés ütemének további lassulására kell számítani ezen a területen. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC)aktuális prognózisa szerinta 2015/16 évben világszerte összesen 324,9 millió tonna gabona feldolgozása várható bioetanol, keményítő vagy maláta formájában, amivel a globális gabonatermesztés ill. felhasználás több mint 16 százaléka esik erre az értékesítési területre.
Agrotrend - Beküldve: 22:33:43
2015.6.15.
Túl sok vizet nyel az agrárium
Magyarországon főként az egyenlőtlen csapadékeloszlás okoz problémát. A vízkészletek felosztása és hatékony felhasználása nemzetközi szinten kiemelt jelentőségű a növekvő népességszám és a mezőgazdaság által használt kiugróan nagy mennyiség miatt. Úgy kell az öntözéses gazdálkodást fejleszteni, hogy az a vízkészletek szempontjából fenntartható legyen.
Agroinform - Beküldve: 0:1:59
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27735db, (2) OJ Adatbázisban: 11424db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120