Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 6. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.6.24.
Almapiac: nyílt tranzakciókat szorgalmaz az MKSZN
Drasztikusan csökkent idén márciusban az alma ára, pedig a gazdák mintegy 350 ezer tonna gyümölcsöt tároltak el a magasabb ár reményében. A szakértők találgatásba fogtak, hogy mi okozhatta a magyar termelők óriási anyagi veszteségét - olvasható a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) közleményében.(Fotó: MKSZN Kft.) Hiába volt ősszel - az előző évhez képest - kevesebb a betárolható alma, tavaszra mégis 100 forintra esett vissza a magyar gyümölcs ára.
Napi Gazdaság - Beküldve: 23:50:44
2017.6.20.
Hamarosan kiderül, hogy valóban vállalkozóbarát-e az új jövedékiadó-törvény
Megszűnik a papír alapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, a borászatoknak is jelentős könnyítést hoz az új szabályozás. Július 1-jétől már csak egyféle adóraktár lesz, és a jövedéki adóbevalláshoz is készít tervezetet a NAV 2018-tól. A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el 2018-tól, miután július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Július 1-jén vezetik be az elektronizált jövedéki rendszert, amely példaértékű lehet Európában - emelte ki Tállai András.
Agrotrend - Beküldve: 0:31:16
2017.6.17.
A friss zöldborsó az olasz, a konzerv az orosz piacon szárnyal
Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik. A friss zöldborsó iránt Olaszországban egyre nagyobb az érdeklődés. A zöldségfélék közül a csemegekukorica mellett a zöldborsót termesztik a legnagyobb területen hazánkban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által vizsgált gazdaságok az idén öt százalékkal, 21,09 ezer hektárra növelték a termőterület nagyságát.
Agrotrend - Beküldve: 23:47:47
2017.6.14.
Kína vinné a magyar cseresznyét
Az európai hiány miatt az arab és a balti országok mellett még Kínából is érdeklődtek a magyar cseresznye iránt. A gyümölcsárakat európai termés, illetve feldolgozóipar igénye mellett a hazai termésmennyiség is mozgathatja. A piacok gyümölcsösstandjain nagyok az árkülönbségek. A fővárosi sashalmi piacon például egy kiló cseresznye, illetve meggy 650-680 forint, míg a Lehel piacon a meggyet 1100-1200 forintért mérték a hétvégén – írta a Népszava. A kajszibarack esetében is hasonló különbségek fordulnak elő. Az átlagos 70-80 ezer tonnás hazai meggytermés helyett idén 60-65 ezer tonna érik a fákon.
Figyelő - Beküldve: 0:35:43
2017.6.14.
Népszerű a magyar zöldborsó Oroszországban
Szárnyal a hazai zöldborsóexport, a kivitel elsősorban az orosz piacra irányul. Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik. Egyre több gazdálkodó lát fantáziát a zöldborsó termesztésben. A termény népszerűségében nagy szerepet játszik, hogy a konzervborsóra nem vonatkozik az orosz embargó, a kivitel így különösebb korlátozás nélkül folyamatosan bővülhet.
Figyelő - Beküldve: 0:35:41
2017.6.13.
Hét megyéből ismét exportálható az élőszárnyas és a tojás Oroszországba
Szombattól kezdődően újra engedélyezte élőszárnyas és tojás importját hét magyar megyéből az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor) - közölte a Kommerszant című gazdasági napilap. Az ideiglenes korlátozás feloldása Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Veszprém megyére érvényes. Bács-Kiskun megyéből továbbra sem engedélyezett a nevezett termékek beszállítása.
Figyelő - Beküldve: 23:8:1
2017.6.12.
A közepes méretű agrárgazdaságok EU-támogatása hasznosult a legjobban
Az elmúlt pályázati ciklus fő nyertese a szántóföldi növénytermesztés. Jól mutatja ezt az is, hogy az állattenyésztésnek és a kertészetnek összesen csupán ennek a negyede jutott. Ha a növekedés és a versenyképesség a fő fejlesztési szempont, akkor a közepes méretű gazdaságok támogatása indokolt. Íme néhány adat és egy következtetés abból a vizsgálatból, amely a magyarországi európai uniós források 2007 és 2013 közötti, 2015. december 31-jén zárult felhasználását és hatásait elemezte.
Agrotrend - Beküldve: 23:35:15
2017.6.10.
Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban
Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás, mivel május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Magyarország az Európai Unió (EU) meggytermelésében Lengyelország mögött általában a második helyen áll. Az idén azonban becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akár 70-75 százalékos is lehet, emiatt idén először Magyarország a meggy termésmennyiségében átveheti az első helyet az uniós piacon.
Agrárszektor - Beküldve: 0:27:20
2017.6.9.
Visszaesett a magyar élőmarhaexport
A KSH adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja 32 százalékkal csökkent 2017 január-februárjában a 2016. január-februárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország és Horvátország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába szállítottuk, ahova több mint 4 százalékkal emelkedett a kivitel. A Törökországba szállított mennyiség 81 százalékkal csökkent, míg Horvátországba 88 százalékkal bővült a kivitel.
Agroinform - Beküldve: 23:51:46
2017.6.6.
Hungrana – az innováció útján
Európa és hazánk egyik legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata, a Hungrana Kft., – mely a magyar élelmiszeripari export 5,5 százalékát adja – az elmúlt tíz évben összesen több mint 225 millió euró értékben valósított meg kapacitásnövelő fejlesztéseket Szabadegyházán található gyárában. A beruházások jelenleg is folyamatosak, az idei évben megkezdett közel 5 millió eurós fejlesztése, a biomasszakazán-bővítés 2018. év végére valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a vállat csökkenteni tudja a jövőben az üvegházhatású gázok kibocsátását és fosszilis energiafelhasználását, ezzel is hozzájárulva környezete megóvásához. Reng Zoltánnal, Hungrana Kft. vezérigazgatójával beszélgettünk.
Agroinform - Beküldve: 23:56:13
2017.6.6.
Minden, amit tudni kell a fatermékek importjához
Az importőr – mint első forgalomba hozó – felelős a Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő, külföldről származó fatermékekkel kapcsolatos követelmények betartásáért. A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához kötelező dokumentumokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az EUTR szabályozás alapján import terméknek minősül minden, az Európai Unió tagállamaiból vagy valamely ún. harmadik országból behozott és Magyarországon kereskedelmi forgalomba helyezett, illetve felhasznált fatermék.
Agrotrend - Beküldve: 23:55:46
2017.6.4.
Újra Mélykuti Tibor a Tej Terméktanács elnöke
Új elnökséget választott a Tej Terméktanács, amelyben először kapott helyet négy kiskereskedelmi lánc egy-egy képviselője is. A vezető tisztségviselőket megerősítették pozícióikban. Háromévente esedékes tisztújító küldött közgyűlését tartotta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idén 25 éves szervezet küldöttei megválasztották az új 22 fős elnökséget, amelyben először foglal helyet 4 kiskereskedelmi lánc egy-egy képviselője is.
Agrárszektor - Beküldve: 22:47:19
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 33480db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120