Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 4. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.4.21.
Vietnamba exportálják a Bolyhos pálinkát
Vietnamba exportálja pálinkáit a Bolyhos Pálinkafőzde, az első, ezer literes szállítmányt április első hetében indította útjára az újszilvási családi vállalkozás - tájékoztatta Bolyhos Zoltán üzletvezető az MTI-t. Tájékoztatása szerint további bővülést is terveznek az exportpiacokon, a távol-keleti országok irányába. A mostani szállítmányt a vietnami tulajdonosokkal rendelkező nagykereskedő, a Vitexim Kft. közreműködésével juttatták el.
Agroinform - Beküldve: 22:16:55
2014.4.21.
A jövedéki adó betett a sörfogyasztásnak
Mindig ez van, amikor emelik az adót. Csaknem öt százalékkal csökkent tavaly a hazai sörértékesítés, köszönhetően az év elején jelentősen megemelkedett jövedéki adónak A számokból kiderül, hogy a túladóztatás elkerülésével a söripar jelentős mértékben hozzájárulhatna a magyar gazdaság növekedéséhez. A sörrel kapcsolatos foglalkoztatottság tavaly elérte a 24,3 ezer főt.
Agrárszektor - Beküldve: 22:16:53
2014.4.18.
Nem hat jelentősen a magyar mezőgazdaságra az Ukrajnának adott uniós vámkedvezmény
Nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint, Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti. Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét. A VM az MTI érdeklődésére csütörtökön közölte: egyes érzékeny mezőgazdasági termékek, köztük a gabona, a sertéshús, a marhahús és a baromfi termékek behozatala vámkvótákhoz kötött az engedmények alkalmazása esetén is.
Agroinform - Beküldve: 0:2:33
2014.4.4.
A törökök bárány helyett inkább az anyajuhokat keresik
Két és fél héttel húsvét előtt még kicsi a kereslet a bárányok iránt. A felvásárlók kivárnak, a tenyésztők pedig egyre türelmetlenebbek. A diósberényi Czigler Károly elmondta, az enyhe tél miatt sok takarmányuk megmaradt, aminek nagyon örülnek. Dús és magas a fű is, így a juhokat korán ki lehetett engedni a legelőre. Egyelőre nyomottnak ítélik a felvásárlási árakat, de bíznak benne, hogy ez a húsvét előtti utolsó tíz napban változni fog. Sok kis bárány született az akoljukban idén, iker, sőt hármasiker ellés is volt, több alkalommal is. Alapanyag tehát van, már csak az árakban kellene megállapodni.
AgroLine - Beküldve: 21:34:54
2014.4.2.
Hatékony marketing az agrárszektorban
Min múlik a marketing sikere az agrárszektorban? Mik a tévhitek? Mire érdemes költeni és mire nem? Mik a buktatók, amelyeket el lehet kerülni? Virág Nikolettel, a VNDesign Technology Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk. A témáról bővebbet olvashatunk a a linkre kattintva felkeressük a VNDesign Technology Kft. honlapját
Agroinform - Beküldve: 23:2:25
2014.4.1.
Soha nem találná ki! - Itt buknak ki az áfacsalások
Egyértelműen jelzik az elmúlt évek repcestatisztikái, mennyire aktívak voltak az áfacsalók a hazai piacon. A „kiszállítások” éveken keresztül meghaladták azt a repcemennyiséget, amely az országban egyáltalán megtermett. Mivel a repce kis szántóföldi növénynek számít, már viszonylag kevés fiktív ügylet is elegendő volt ahhoz, hogy a statisztikák felboruljanak és a visszaélések „kibukjanak”. Bár a repcepiac is sokat tisztult a fordított áfa adózás 2012-es bevezetése óta, szakértők szerint lehetnek még gyenge pontok a rendszerben. Mi van például akkor, ha egyes gazdálkodók repcetermésük egy részét be sem jelentik, és ezzel indítják el a „fekete láncot”?
Agrárszektor - Beküldve: 22:21:45
2014.4.1.
Felvidéki magyarok nyomulnak a tejbizniszben
Egy felvidéki magyarokból álló befektetői csoport megvásárolta, és bő egy hónapon belül újraindítja a két éve leállított berettyóújfalui tejporgyárat. Az idén még német alapanyagból dolgoznak, jövőre azonban magyar és szlovák nyers tejet is felvásárolnak majd. Májusban, a felújítási munkák befejeztét követően sovány tejport kezdenek gyártani kínai piacra, júniustól pedig nagy áruházláncok, elsősorban a Spar és a Coop megrendelésére instant termékeket, vagyis kakaóport, kávékrémport és szelénes savóport is előállítanak – mondta a Magyar Nemzetnek Galló Ferenc, a felvidéki befektetői csoport képviselője.
Agrárszektor - Beküldve: 22:21:44
2014.3.31.
Az idei húsvétkor hasonló mennyiségű bárány mehet exportra, mint tavaly
A kései húsvét segíthet a bárányexportőröknek - írja pénteki számában a Napi Gazdaság. Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke a lapnak elmondta: kedvez az elég egypiacossá vált magyar bárányexportnak, hogy április második felére esik a húsvét, így nagyobbra nőhet az állomány, és ez az idén találkozik az olasz kereslettel. A terméktanács elnöke szerint az idei húsvétkor hozzávetőleg ugyanannyi bárány mehet exportra, mint tavaly.
Agroinform - Beküldve: 0:5:19
2014.3.27.
Lenne kereslet a magyar paradicsomra
Külföldön is lenne kereslet az itthon termelt paradicsomra, a termelés bővülését azonban számos, jórészt bürokratikus tényező gátolja. Hosszabb távon lenne kereslet mind a belföldi, mind az exportértékesítésre termelt, hajtatásban előállított paradicsomra, a termelést is jelentősen lehetne növelni, ennek azonban még számos feltétele hiányzik − derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet tanulmánytervezetéből.
Agrotrend - Beküldve: 0:9:38
2014.3.27.
Az oroszok miatt a magyar sertés ára is zuhan
Az orosz importstop miatt uniós átlagban 12 százalékkal csökkentek az árak. A kedvezőtlen piaci környezet nehezíti a sertéstartók helyzetét, az orosz importstop miatt eddig több mint 7 százalékkal olcsóbb a hízó a magyar vágóhidakon, míg uniós átlagban 12 százalékkal csökkent a sertés ára - írja szerdai számában a Magyar Nemzet. A lap írása szerint az árcsökkenés azzal függ össze, hogy Oroszország az év elején importstopot vezetett be az Európai Unióval - így Magyarországgal - szemben, mert Ukrajna után a litvánoknál és a lengyeleknél is felütötte a fejét a sertéspestis.
Agrárszektor - Beküldve: 0:9:35
2014.3.25.
60 millió dollárért vesz magyar sajtot az arab világ
Számos ország képviselőivel folytatott tárgyalásokat a Kőröstej cégcsoport a rijádi Magyar-Arab fórumon, amelynek során összesen tizenkétezer tonna sajt exportálására kötött szerződéseket. A 2014-15-ös évre vonatkozó megállapodások értéke meghaladja a 60 millió dollárt, ami 13,6 milliárd forint. A magyar cég kereskedelmi partnerei közül Libanonból, az Egyesült Arab Emírségekből, Jordániából, Kuwaitból, Szaud-Arábiából és Szíriából érkeztek a fórumra. A megrendelések elsősorban a HAJDÚ grill sajt, a HAJDÚ kashkaval és a krémfehér sajtokra vonatkoznak.
Szabad Föld - Beküldve: 23:31:5
2014.3.25.
Gyors ütemben bővül a Németországba irányuló magyar borexport értéke
Tavaly szinte változatlan mennyiség mellett értékben több mint 10 százalékkal növekedett a Németországba irányuló magyar borexport, ami azt mutatja, hogy a legfontosabb külföldi piacon egyre nagyobb figyelem irányul a magasabb minőségű magyar borokra - emelte ki az MTI-nek nyilatkozva Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium szőlő-borágazatért felelős miniszteri biztosa, aki vasárnap megnyitotta a magyar nemzeti standot a világ vezető borszakmai vásárán, a düsseldorfi ProWein kiállításon.
Farmit - Beküldve: 23:31:4
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 24737db, (2) OJ Adatbázisban: 11002db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120