Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 1. 29.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.1.27.
A magyar húságazatnak sürgető az embargó enyhítése
Az orosz húsbeviteli tilalom enyhítése sürgető lenne a magyarországi sertéságazat szereplőinek, akik jelentős árbevétel-kiesést szenvednek el az orosz embargó miatt. A bejelentés, hogy belátható időn belül enyhülhet az orosz beviteli tilalom az EU néhány tagországára - köztük Magyarországra - vonatkozóan is, élénkítheti a keresletet, ami különösen azért is kedvező, mert az elmúlt hónapokban jelentősen, mintegy 15 százalékkal csökkent az élő sertés ára: kilogrammonként 420-ról 350 forintra – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.
Agroinform - Beküldve: 23:19:49
2015.1.26.
Rövidesen újra vihetünk sertéshúst Oroszországba
Oroszország hat Európai Uniós országnak, köztük Magyarországnak engedélyezné elsőként a sertéshús exportját azután, hogy Moszkva feloldja a tavaly bevezetett két behozatali tilalmat. A több orosz hírportál által idézett Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Rosszelhoznadzor vezetője azt mondta, hogy az első körbe Franciaország, Magyarország, Olaszország, Németország, Dánia és Hollandia került. "Tart annak az előkészítése, hogy milyen sorrendben történjen a hat országban a gyárak ellenőrzése" – jegyezte meg.
Agroinform - Beküldve: 0:3:21
2015.1.26.
Március 1-ig tart a próbaüzem az EKÁER-ben
A kormány az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) próbaüzemét a piaci szereplők javaslataira hosszabbította meg. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában is ellenőriznek, de február 28-ig csak tájékoztatnak. Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot, a vállalkozások pedig a próbaüzem végéig mentesülnek a kockázati biztosíték megfizetése alól – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium
Agroinform - Beküldve: 0:3:17
2015.1.24.
Új igazgató a Magyar Sörgyártók Szövetsége élén
A Magyar Sörgyártók Szövetsége Schillinger Attilát választotta a szervezet új igazgatójának. Az új igazgató Csíkné Kovács Klárát váltotta a poszton. Feladata a magyar sörgyártás versenyképességének javítása, valamint a kulturált sörfogyasztás népszerűsítése lesz. Schillinger Attila húszéves kommunikációs és érdekképviseleti tapasztalattal rendelkezik. A szövetség tagvállalatainak magyarországi gyáraiban összesen 6,1 millió hektoliter sört termeltek 2013-ban.
Agroinform - Beküldve: 23:35:9
2015.1.21.
Sikeresnek mondható a földrajzi jelzés nélküli borokra bevezetett ellenőrző jegy
Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendelettel bevezetett ellenőrző jegy alkalmazása, amit az elmúlt egy hónap tapasztalatai is alátámasztanak. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az ellenőrző jegy első alkalmazása óta 1 396 742 liter borra érkezett alkalmazási igény 29 tételben.
Agroinform - Beküldve: 23:17:58
2015.1.19.
Nem hoz jelentős bevételt a földadó az önkormányzatoknak
Elenyésző bevételre számíthatnak az önkormányzatok a termőföldekre kivetett adóból. A szabályozás szerint ugyanis a település csak azoktól a tulajdonosoktól várhat befizetést, akik haszonbérbe adták a földjüket, a saját területeken gazdálkodóknak nem kell fizetniük. A termőföldet nem érdemes megadóztatni – állítja a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott többkörös egyeztetés után egyértelművé vált, hogy a törvény nem csak azt tiltja meg, hogy az önkormányzatok olyasmit adóztassanak, amire már vonatkozik valamilyen – központilag vagy helyben kivetett – közteher.
Agroinform - Beküldve: 0:11:8
2015.1.13.
Állami támogatás a hitelkonstrukciókhoz
A Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukcióit 2015-ben is állami segítséggel igényelhetik a vállalkozások, a kormány nemrégiben meghosszabbította a kamattámogatást és a garanciát. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Földművelésügyi Minisztérium is meghosszabbította az Agrár Széchenyi Kártya programot 2015-re, az agrártárca 4 százalék kamattámogatást és garanciát ad a termékhez, ezzel jelenleg az éves nettó kamat 2,1 százalék.
Agroinform - Beküldve: 22:30:58
2015.1.11.
Eddig már 1,5 millió liter borra kértek bélyeget
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által földrajzi jelzés nélküli – általában ezek a leggyengébb, legolcsóbb nedűk - borokra vonatkozó - miniszteri rendelettel bevezetett - ellenőrző jegy kapcsán az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján látható, hogy az intézkedés látványos eredményeket hozott. A régen asztali bornak nevezett minőséget adóztatják és ellenőrzik külön.
Szabad Föld - Beküldve: 0:2:30
2015.1.9.
Működik a földrajzi jelzés nélküli borokra bevezetett ellenőrző jegy
A HNT által földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó ellenőrző jegy kapcsán az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján látható, hogy az intézkedés látványos eredményeket hozott. Az ellenőrző jegy bevezetését a kialakult borpiaci viszonyok tették szükségessé, amelynek rendezése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szorosan együttműködik. Azért vált szükségessé a kategória borait fokozottan ellenőrizni, mert a földrajzi jelzés nélkül piacra kerülő, nagyon alacsony árú (és olykor minőségű) borok minőségével kapcsolatban a fogyasztók bizalma megrendült.
Agroinform - Beküldve: 22:26:45
2015.1.8.
Jelentősen visszaesett a sertésexport
Magyarország élősertés-kivitele 25 százalékkal esett, míg élősertés-behozatala hét százalékkal emelkedett 2014 első kilenc hónapjában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez képest. A nemzetközi piacon három százalékkal több sertéshúst értékesítettek a magyarok, ugyanakkor a sertéshúsimport két százalékkal mérséklődött – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.
Agroinform - Beküldve: 23:37:29
2015.1.7.
Kiegyensúlyozott az élelmiszer-külkereskedelem
A mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke mérsékelten elmaradt a 2013. január-szeptemberi időszak eredményétől, míg a behozatal értéke négy százalékkal emelkedett, az agrár-külkereskedelem aktívuma 2338 millió euró volt, 209 millió euróval, nyolc százalékkal kevesebb, mint a bázisidőszakban. A mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek exportja hét, az importé tíz százalékkal bővült 2013. január-szeptemberhez képest.
Agroinform - Beküldve: 23:22:11
2015.1.6.
5 százalékos áfát sürgetnek a Pick szalámira is
Ötszázalékos áfakulcsot sürgetnek a sertéspiaci termékpálya valamennyi termékére az ágazati szereplők a jelenlegi 27 százalék helysett. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az élő sertésekre és a félsertésekre egy éve életbe léptetett 5 százalékos áfakulcs hatására máris nőtt az állatlétszám és zsugorodott a feketegazdaság, a további adómérséklés pedig újabb pozitív változásokat hozhatna.
Agrárszektor - Beküldve: 23:26:41
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26522db, (2) OJ Adatbázisban: 11271db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120