Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 9. 30.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.9.27.
Húsban van az üzlet
Ha elmegyek nyugdíjba, megírom, milyen kálváriát kell járni egy-egy támogatás elnyeréséért! – ez a sokat sejtető mondat már látogatásunk vége felé hagyta el vendéglátónk, Sárossy Ferenc száját. Sokat dolgozhattak, mert az Alsódobszától szinte Szerencsig húzódó területen a megyaszói agrárvállalkozás mintagazdaságot alakított ki az utóbbi évtizedekben elnyerhető pénzekből.
Szabad Föld - Beküldve: 22:39:8
2016.9.23.
Kínába mehet a magyar tej és az élő ló is
Újabb távlatok nyíltak, megindulhat a tejexport Kínába is. Élelmiszerbiztonsági egyetértési nyilatkozatot, valamint a magyar agrártárca kezdeményezésére tejtermékek és élő ló exportjára vonatkozó eljárásrendet írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Csang Csin-zsung, a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal (AQSIQ) miniszterhelyettese csütörtökön Budapesten – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.
Agroinform - Beküldve: 21:58:49
2016.9.22.
200 milliárd: étel- és italgyártóknak kedvezhet az új pályázat
Még az ősszel megjelenhet a közepes élelmiszeripari feldolgozók fejlesztéseit célzó európai uniós pályázat. A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 200 milliárd forint értékű beruházási pályázatot nyújtottak be. A NAK sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs elnök számolt be a tervezett, élelmiszeripart segítő kamarai kezdeményezésekről – ezek között volt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében egy hamarosan meghirdetendő új pályázat is. Elhangzott, hogy vállalkozásfejlesztésre egy pályázó maximálisan 750 millió forint vissza nem térítendő, illetve 2 milliárd forint visszatérítendő támogatást kaphat.
Agrotrend - Beküldve: 23:30:40
2016.9.20.
NAK: terjesszék ki a munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettség csökkentését
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara offenzívát indít az élelmiszeripar helyzetének javításáért. Ezek egyik fontos eleme, hogy kezdeményezték: erre az ágazatra is terjesszék ki a munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettség csökkentését. A részleteket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sajtótájékoztatón ismertette. A NAK a 2015-ben meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv részeként az élelmiszeriparra is kiterjesztené a mezőgazdaságban már érvényesülő foglakoztatói járulékkedvezményt.
Agroinform - Beküldve: 22:57:39
2016.9.16.
Nincs vészhelyzeti tartaléka az országnak?
A német kormányzati felhívás irányította a hazai helyzetre a figyelmet, ott ugyanis a kormány felszólította a német lakosságot, hogy halmozzon fel 10 napra elegendő alapvető élelmiszert és vizet. Itthon is csak magára számíthat a magyarság, mivel a kormány tavaly megszüntette az állami tartalékkészleteket évtizedek óta kezelő céget, a TIG Kft.-t. - Eladták az ország élelmiszer-tartalékát, vagyis nincs például állami búza, kukorica, rizs vagy éppen cukor, amelyeket nagyobb válsághelyzetekben fel lehetne használni.
Szabad Föld - Beküldve: 22:22:14
2016.9.16.
Van némi visszaesés – csökkent a magyar borkivitel
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követően az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsülte. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felelne meg. A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt, ugyanakkor mennyiségben 15 százalékkal, értékben 7 százalékkal csökkent 2016 első félévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva.
Agrotrend - Beküldve: 22:21:51
2016.9.15.
Nincs összhang az ekáer-szabályozásban
Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer augusztustól hatályos módosítása nem sikerült tökéletesre, mert a vonatkozó rendelet nem követi a törvényben előírtakat. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2016. augusztus 1-jétől hatályos egyik – igen jelentős – módosítása szerint a nem útdíjköteles gépjármű esetében is szükséges az ekáerszám kérése, ha a gépjármű össztömege meghaladja a 3,5 tonnát, még abban az esetben is, ha nem kockázatos termékek fuvarozása történik.
Agroinform - Beküldve: 23:40:6
2016.9.11.
Hosszútávú stratégia lendítheti fel a magyar élelmiszeripart
2050-ig szóló stratégiai programtervezetet hozott nyilvánosságra a Fölművelésügyi Minisztérium. A program célja kijelölni a magyar élelmiszer-gazdaság fejlődésének főbb irányait. Egy emberöltőre alkotott stratégiai programot a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a magyar élelmiszer-gazdaság számára – jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden. Fazekas Sándor elmondta a stratégiai program 2050-ig szóló tervezet – a Minőségi élelmiszert Magyarországnak és a világnak címet viseli – 35 évre kívánja kijelölni a magyar élelmiszer-gazdaság fejlődésének főbb irányait.
Agroinform - Beküldve: 9:53:54
2016.9.4.
Jól haladnak Mohácson a vágóhíd munkálatai
Októberben indul a próbaüzem a több mint 21 milliárd forintos beruházással megvalósuló mohácsi vágóhídon, amely várhatóan 2017 elején kezdi meg az üzemszerű termelést - közölte az MTI érdeklődésére az MCS Zrt. A társaság tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített üzem építési és gépészeti munkáinak költsége meghaladta a 12 milliárd forintot. A vágóhíd teljes felfutásával több mint 550 embert foglalkoztat majd.
Agrotrend - Beküldve: 0:2:31
2016.9.2.
A Friesland kitart a beszállítói mellett
Sokáig a feldolgozók számára sem fenntartható a jelenlegi tejpiaci helyzet, ugyanakkor az ágazat egésze számára kulcskérdés lenne a hazai tejtermékfogyasztás jelentős növelése - mondta Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója. Önmagában a kvótaeltörlés nem okozott volna ekkora turbulenciát - sokkal inkább a piaci kontextus: a tejkvóta megszűnéssel közel egy időben jelentkezett több más negatív hatás is.
Agrotrend - Beküldve: 12:25:56
2016.9.1.
Kína megmentett bennünket: vége a tejválságnak!
A kínai piac élénkülése miatt a tavasz végi 65-66 forintos literenkénti felvásárlási ár augusztusra 70 forint közelébe emelkedett – közölte Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A kínai piacon tapasztalható keresletnövekedés hatását a magyar tejágazat szereplői közvetlenül is megtapasztalhatják, miután a tervek szerint októberben írják alá azt a kínai-magyar megállapodást, amely lehetővé teszi magyar tejtermékek szállítását Kínába.
Agrárszektor - Beküldve: 9:27:55
2016.8.26.
Egy hónap alatt 30 százalékkal emelkedett a sajt ára
Kétségtelen tény, hogy a hazai nyerstej árak csökkenése júliusban is folytatódott, azonban a csökkenés üteme lényegesen lelassult. Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor már merőben más tendenciákat látunk. A spot (azonnali) piaci nyerstej árak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról-hónapra emelkednek. A legnagyobb mértékű javulás június-július hónapokban volt megfigyelhető, augusztus hónapban az árak kis mértékben, de tovább emelkedtek.
Agrotrend - Beküldve: 12:34:47
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31327db, (2) OJ Adatbázisban: 11865db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120