Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 7. 24.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.7.21.
Két és fél éves mélyponton a malmi búza ára
Két és fél éves mélypontra csökkent a malmi búza ára kedden az Európában irányadónak tekintett párizsi gabonatőzsdén. Az áresést a várható bőséges ukrán és orosz búzatermés okozta. A malmi búza tonnánkénti ára a legközelebbi határidőre egy százalékkal 177 euróra csökkent, ami 2011. november vége óta a legalacsonyabb jegyzés. Amennyiben az ár 176,50 euró alá süllyedne, az már négyéves mélypontot jelentene.
Agroinform - Beküldve: 0:2:0
2014.7.21.
Már nem vágnak disznót az adócsalók? - Itt a meglepetés
Lehetséges, hogy semmivel sincs több sertés az országban tavalyhoz képest, de több hízó jelenik meg a legális statisztikákban, amióta az élő sertések és a hasított félsertések áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Ágazati szakértők a kifehéredést tartják a legvalószínűbb magyarázatnak annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal június elsején meglepő módon 200 ezerrel több sertést mutatott ki az elmúlt évhez viszonyítva. Az agrártárca mindenesetre tényleges növekedésről beszél, amelyet a tavaly életbe léptetett sertésstratégia gyors eredményének tud be.
Agrárszektor - Beküldve: 0:1:59
2014.7.18.
Együttműködést tervez a Fruitveb és a milánói nagybani piac
Együttműködés jöhet létre a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a milánói nagybani piac között - tájékoztatta földművelésügyi miniszter szerdán az észak-olasz nagyvárosból az MTI-t. Fazekas Sándor tárcavezető a milánói tárgyalást követően elmondta, kölcsönösen előnyös kereskedelmi együttműködés jöhet létre a FruitVeB és a milánói Sogemi nagybani piac termelői és kereskedői szervezete között. A milánói szervezet különösen a jó minőségű magyar alma és szilva iránt érdeklődött. Ezért képviselőjük hamarosan felveszi a kapcsolatot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezettel.
Farmit - Beküldve: 13:7:41
2014.7.18.
Kapuvári húsgyár: nem fizetik ki az arabok
A szerdán lejárt, már meghosszabbított határidőig sem érkezett meg a kapuvári húsgyár remélt vevőitől az üzem vételára, írta a Kisalföld. Az adásvételről még májusban írt alá szerződést a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. és két arab üzletember, akik egyes hírek szerint 650 millió forintot ígértek az akkor már sokadik értékesítési pályázaton a két éve álló üzemért. A lap úgy tudja, 40 milliós előleget is adtak a nagy tervekkel érkező befektetők, egyes források szerint még ezt sem pénzben fizették.
Index - Beküldve: 13:7:36
2014.7.17.
Milánóba megy a magyar alma
Együttműködés jöhet létre a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a milánói nagybani piac között - tájékoztatta földművelésügyi miniszter szerdán az észak-olasz nagyvárosból az MTI-t. A milánói szervezet különösen a jó minőségű magyar alma és szilva iránt érdeklődött. Ezért képviselőjük hamarosan felveszi a kapcsolatot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezettel.
Agrárszektor - Beküldve: 0:35:57
2014.7.16.
Mégsem öntik ránk a lengyelek az olcsó tejet
Fellélegezhetnek a magyar tejtermelők, mégsem jön hamarabb az olcsó külföldi tej. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnap megtartott brüsszeli ülésén elutasításra került az a javaslat, mely idő előtt törölte volna el a tagországok számára korábban meghatározott kvótamennyiségeket. Magyarország nem lépte túl a számára meghatározott kvótát, így a Földművelésügyi Minisztérium delegációja másik 11 tagállammal karöltve a korábban lefektetett szabályrendszer megtartása mellett lépett fel.
Agrárszektor - Beküldve: 22:11:43
2014.7.14.
Olcsóbb krumpli, gyümölcs éltette az árcsökkenést
Főként az élelmiszereknek köszönhetően júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - jelenti a KSH. Ezen időszak alatt a háztartási energia, az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak. 1 hónap alatt – 2014. májushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal növekedtek.
Szabad Föld - Beküldve: 0:0:34
2014.7.14.
A kormány 1,46 milliárddal támogatja a Bonafarm csoportot
A kormány, egyedi döntés alapján, 1,46 milliárd forinttal támogatja a Bonafarm csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: a magyar élelmiszeripar export árualapjának létrehozásában kiemelten fontos a magyar sertéságazat fejlesztése, mivel a vágóhidak esetében elmaradt fejlesztések az ágazat versenyképességének csökkenéséhez vezettek. A sertésállomány csökkenése is jelentős kihívás elé állította az ágazatot, a kormány ezért 2012-ben elfogadta a sertésstratégiát – tette hozzá.
Agrotrend - Beküldve: 0:0:28
2014.7.9.
Tart az orosz sertéshúsembargó - új piacokat kell keresniük a tenyésztőknek
Új piacok nyitására lesz szükség, ha tovább folytatódik a sertéshús és élő állatok bevitelére irányuló oroszországi embargó. Az intézkedés az elmúlt hónapokban 580 millió euró – mintegy 180 milliárd forint – exportkiesést okozott az uniós sertéstenyésztőknek. Jelenleg alternatív értékesítéseket keresnek az érintettek, de ez hosszútávon nem jelenti a probléma megoldását – mondta lapunknak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára.
Világgazdaság - Beküldve: 0:0:7
2014.7.3.
Megújul az IKR Zrt.
Új fejezet indul az IKR Zrt. életében. Az IKR Együttműködés a Bábolnai Gazdanapokon mutatja be teljes kínálatát és szolgáltatásait. A termelők a gyakorlatban is láthatják a gépek működését. Új fejezet kezdődik a bábolnai IKR Zrt. életében azzal, hogy a Tatabányai Törvényszék 2014. március 27-én kelt 2. Cspk. 11-13-000004/20. sorszámú végzése, a Győri Ítélőtábla 2014. június 6.-án kelt Cspkf. IV. 25.476/2014/2. számú végzése alapján 2014. június 6. napján jogerőre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a csődeljárás befejeződött, az IKR és a hitelezők megállapodása életbe lépett.
Agroinform - Beküldve: 23:16:17
2014.7.1.
Rászállnak az adócsaló "őstermelőkre"
Bekeményítene az agrárkamara a feketézők miatt. Fellép a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azok ellen, akik az őstermelői igazolványt kizárólag adóelkerülésre és burkolt kereskedelemre használják. A NAK támogatja, hogy új őstermelői nyilvántartási és ellenőrzési rendszer épüljön ki. A kamara kezdeményezi azt is, hogy a hatóságok fokozzák a nem legálisan működő élelmiszer-előállítók ellenőrzését.
Agrárszektor - Beküldve: 23:6:43
2014.6.29.
Milliárdokat pazarolt el a kormány a nagy mentőakcióval
Az elmúlt években milliárdokat költött a kormány a pápai, a kaposvári és a gyulai húsüzem megmentésére, de a cégek tavalyi eredményeiből kiderül, hogy a pénz nagy része veszendőbe ment. Nem teljesen vált valóra az a kormányzati szándék sem, hogy a mentőövekkel munkahelyeket ment meg, a három üzemben ugyanis most jóval kevesebben dolgoznak, mint korábban. A legnagyobb pénznyelő a pápai húsüzem, ott veszett el a legtöbb közpénz. A kaposvári húsüzem is elégette a tavaly kapott támogatás felét, a veszteség közel egymilliárd forint. Egyedül a gyulai húsüzem tudott pármilliós nyereséget felmutatni.
Agrotrend - Beküldve: 23:7:17
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25234db, (2) OJ Adatbázisban: 11093db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120