Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 5. 6.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.5.3.
Ez nagyon durva lehet - Ide özönlenek az áfacsalók
Átlovagolhatnak a kertészeti termékekre azok az áfacsalók, akik eddig a tej- és a hússzektorban tevékenykedtek. Ennek oka az lehet, hogy a sertés tőkehús után 2017-től a tej, a baromfihús és a tojás áfája is 5 százalékra csökken, miközben a zöldségeké és a gyümölcsöké 27 százalék marad. Ez tovább ronthatja a legális zöldség-gyümölcs piaci szereplők helyzetét, mivel az ágazatban a feketegazdaság részaránya egyes becslések szerint már ma is 40-50 százalék között mozog.
Agrárszektor - Beküldve: 21:49:0
2016.5.2.
A nyers tej forgalmi adóját csökkentené a kormány
A kiskereskedelemben elérhető ultrahőkezelt (UHT) tejek helyett az alapanyag, vagyis a nyers tej forgalmi adója csökkenhet a jövő évtől öt százalékra – tudta meg a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a döntés megszületett, a kormány már csak a technikai részletek kidolgozásán munkálkodik. Az alapanyag forgalmi adójának csökkentésével egyébként nemcsak a tej, hanem az abból készült tejtermékek versenyképessége is javulhat a hazai piacon.
Agrotrend - Beküldve: 0:8:7
2016.4.29.
A pékszövetség a kenyér áfájának csökkentését kéri
A Magyar Pékszövetség azt kéri, hogy kenyérre és a pékárura is a kedvezményes áfakulcs vonatkozzon - tájékoztatta a szövetség az MTI-t. Emlékeztetnek, hogy 2017-től csökken a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója (áfa), a kenyéré azonban nem. A közleményben kiemelik, hogy a szövetség több mint két éve már kezdeményezte a különböző minisztériumoknál, hogy csökkentsék a sütőipari termékek áfakulcsát.
Agrotrend - Beküldve: 23:20:58
2016.4.28.
Megakadt a nagy növekedés az élő szarvasmarha-exportban
A KSH adatai szerint 4 százalékos a csökkenés 2016. januárjában a 2015. januárihoz képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Lengyelország voltak. A legtöbb szarvasmarhát a korábbi legnagyobb piacunkra, Törökországba szállítottuk, ahova csaknem a négyszeresére emelkedett a kivitel. A Lengyelországba szállított mennyiség a háromszorosára nőtt, Ausztriába pedig 12 százalékkal több szarvasmarha került.
Agroinform - Beküldve: 22:29:28
2016.4.28.
Külföldi baromik lepik el a magyar piacot
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús-importja (2,8 ezer tonna) 3 százalékkal nőtt 2016 januárjában 2015 azonos hónapjához viszonyítva. A legtöbb baromfihús Romániából (+119 százalék), Olaszországból (+60 százalék), Lengyelországból (+49 százalék), Szlovákiából (+30 százalék) és Ausztriából (+10 százalék) érkezett. A baromfihúsexport 1 százalékkal, 16 ezer tonnára nőtt 2016 első hónapjában 2015 hasonló időszakához viszonyítva.
Agroinform - Beküldve: 22:29:27
2016.4.26.
Gabonaszövetség: csökkenjen a liszt és a takarmányok áfája is
A Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) hétfőn levélben hívta fel Varga Mihály figyelmét, hogy a feketegazdaság ágazati arányának csökkentése érdekében érdemes mérsékelni a liszt és a takarmányok áfáját 27-ről 5 százalékra. A levelet elküldték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek is. A szövetség azt írta, hogy a feketegazdaság magas aránya a gabonaágazatban egyértelműen a magas áfateher következménye.
Agrotrend - Beküldve: 23:5:51
2016.4.24.
Embargó vs. magyar élelmiszerexport: Meddig fáj még az orosz bosszú?
Várható-e az orosz embargó enyhítése, avagy eltörlése? Milyen magyar élelmiszer-féleségekre és milyen mennyiségben vevők a távol-keleti országok? Többek között ezekről a témákról kérdezte az Agroinform.hu Budai Gyula miniszteri biztost. Amikor bejelentette az orosz kormány az Unióból származó élelmiszerek bojkottját, elemzők 80 milliárd forintra becsülték a magyar élelmiszer-gazdaság várható veszteségét. Az embargó elhúzódik, és a magyar bevételkiesés már messze meghaladja a valamikor kalkulált hiányt.
Agroinform - Beküldve: 22:11:15
2016.4.23.
A zöldségágazat áfája is 5 százalékra csökken, ugye?
A kertészeti ágazatban éves szinten a 40-50 százalékot is elérheti a kereskedelmet nagymértékben befolyásoló és torzító áfacsalás. Aggódnak a termelők. A kormány múlt szerdán jelentette be, hogy 2017-től jó néhány alapvető élelmiszer áfája csökkenhet. Az áfakulcs módosítása a tejet, a baromfihúst és a tojást érinti, a zöldség és a gyümölcs forgalmi adójára nem vonatkozik.
Agroinform - Beküldve: 0:19:32
2016.4.16.
Áfa-mérséklés: a baromfisok örülnek a lépésnek
A költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését, miszerint az MTI-nek elmondta: a sertéshús mellett a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa) is 5 százalékra csökkenhet jövőre.
Agroinform - Beküldve: 23:42:3
2016.4.14.
Áfa-mérséklés: a baromfisok örülnek a lépésnek
A költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését, miszerint az MTI-nek elmondta: a sertéshús mellett a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa) is 5 százalékra csökkenhet jövőre.
Agroinform - Beküldve: 23:20:16
2016.4.13.
Japán után Amerika meghódítására is készen állnak a mangalicáink
Japánban ezer étteremben szolgálnak fel magyar mangalicahúst. Fazekas Sándor szerint, ha ott ízlik az embereknek, akkor az Újvilágban szintén sikert arat majd. Magyarországnak az a célja, hogy minél több minőségi élelmiszer jusson el az Újvilágba – mondta Fazekas Sándor, az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket követően. Ilyen élelmiszernek nevezte a mangalicahúsból és a szürkemarha húsából készült feldolgozott termékeket, a mézet, a lekvárt és a borokat, valamint pálinkákat.
Agroinform - Beküldve: 8:46:19
2016.4.12.
40 tonnánál is több libamájat venne Thaiföld
A jelentős magyar exportnövekedés lehetőségét az adja, hogy a francia libamájra importtilalom van érvényben Thaiföldön a baromfi-influenza miatt. Az idén várhatóan jelentősen növelhető a magyar libamáj kivitele Thaiföldre – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa hétfőn telefonon az MTI-nek Bangkokból.
Agroinform - Beküldve: 0:4:45
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30160db, (2) OJ Adatbázisban: 11721db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120