Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 9. 20.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.9.19.
Lánctartozást indíthat el az orosz embargó a magyar élelmiszeriparban
A jelentős feketegazdaság és a kevés vevő miatt kiszolgáltatott magyar élelmiszeripari cégeknek újabb nehézséget jelent az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó, ami miatt az építőiparhoz hasonló lánctartozások is kialakulhatnak a szektorban - figyelmeztet az Atradius Hitelbiztosító csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott elemzésében. Hosszú távon az is problémát jelenthet az Atradius szerint, hogy a korábbi orosz vevők új, elsősorban dél-amerikai beszállítók után néznek, így a magyar cégek akár teljes piacvesztéssel is szembesülhetnek.
Farmit - Beküldve: 22:0:7
2014.9.15.
Milliárdos veszteség fenyegeti a baromfiágazatot
Az év végéig két és fél milliárd forintos veszteséget okozhat az Oroszország által bevezetett agrár- és élelmiszer-ipari beviteli korlátozás a hazai baromfiágazatnak. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke elmondta: a legnagyobb csapást eddig a víziszárnyas-termékekkel kereskedők szenvedték el, miután ők szállították legnagyobb arányban termékeiket az orosz piacra.
Agroinform - Beküldve: 0:5:38
2014.9.14.
Durván drágult a paradicsom
Idén júliusban a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek ára 8,4 százalékkal alacsonyabb, míg az élő állatok és állati termékek ára 0,4 százalékkal magasabb volt, mint egy éve. A gabonafélékért 5,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni júliusban, mint egy évvel korábban. A búza betakarításával és értékesítésével az árak csökkentek, de az árszintje 4,6 százalékkal az előző évi ár felett volt. A kukoricánál 10 százalékos árcsökkenést mért a KSH.
Szabad Föld - Beküldve: 22:43:27
2014.9.13.
Nem változik a trend: júliusban is estek az agrárárak
Idén júliusban a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek ára 8,4 százalékkal alacsonyabb, míg az élő állatok és állati termékek ára 0,4 százalékkal magasabb volt, mint egy éve.
Agrárszektor - Beküldve: 23:3:50
2014.9.11.
Az embargó miatt aggódik a FruitVeB
A magyar zöldség-gyümölcs ágazat exportjának a 30 százalékát 2020-ig Oroszországba szeretnék kivinni a magyar termelők. Az orosz embargó negatív hatású a piacépítésre és fejlesztésre. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint igaz ugyan, hogy most a magyar zöldség-gyümölcs kivitel mindössze 5 százaléka irányul Oroszországba, de az ágazat fejlesztési stratégiája 2020-ig az orosz piacon történő eladások növelésén alapul.
Agroinform - Beküldve: 23:11:6
2014.9.11.
Brüsszel szétosztaná és állatokkal etetné fel a beragadt uniós agrártermékeket
Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. A Földművelésügyi Minisztérium felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a meghirdetett keretösszeg igénylésére minél gyorsabban jelentkezzenek, hiszen az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.
Agrárszektor - Beküldve: 23:10:59
2014.9.10.
A félelmek beigazolódtak: összeomlottak az uniós agrárárak
Részben már be is igazolódott a nyugati agrártermelők azon félelme, hogy telítődhetnek a piacok, miután Oroszország betiltotta az ellene szankciókat elrendelő országok mezőgazdasági termékeinek importját. Bevezetése után egy hónappal az orosz embargó keményen sújtja a tejpiacot, zavarokat okoz a gyümölcs- és zöldségpiacon, a hús- és haltermékek esetében viszont nincs jelentős hatása.
Agrárszektor - Beküldve: 23:1:53
2014.9.9.
Már igénybe vehetők az EU által nyújtott tejtermék támogatások
Az orosz importtilalom következtében kialakult piaci helyzet kezelésére, az Európai Unió megnyitotta előbb a sovány tejpor és a vaj, majd a sajt magántárolási támogatás igénybevételének lehetőségét - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hétfőn az MTI-vel. A közlemény kiemelte, hogy sajt esetében a magántárolási támogatás a közösség valamennyi tagországát figyelembe véve összesen 155 ezer tonna sajtra vehető igénybe. További intézkedésként az EU az intervenciós sovány tejpor és vaj felvásárlási időszakát 2014. december 31-ig meghosszabbította.
Farmit - Beküldve: 22:48:1
2014.9.8.
Támogatást kapnak az orosz embargó által sújtott zöldség-gyümölcs termelők
Az orosz embargó által sújtott magyar zöldség-gyümölcs termelők is igényelhetnek már uniós támogatást, a gazdáknak azonban igyekezniük kell az igények benyújtásával, mert az EU a forrásokat a beérkező igények sorrendjében ítéli oda - közölte a földművelésügyi miniszter az MTI-vel. Fazekas Sándor felidézte, hogy az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. Hozzátette, hogy a minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat.
Farmit - Beküldve: 0:4:43
2014.9.6.
A termelőknek gyorsan kell lépniük az embargós károk miatt - szombaton is nyitva az MVH
Magyarország szorgalmazza az export támogatását, valamint a jelenleg alacsony referenciaárak felülvizsgálatát - közölte a földművelésügyi miniszter az agrárminiszterek soron kívüli tanácskozása után pénteken este, Brüsszelben. Az egyéni termelőknek gyorsan kell lépniük, jelenteniük, hogy milyen károk érték őket. Ennek érdekében szombaton is dolgozni fognak az MVH-ban.
Agroinform - Beküldve: 22:41:27
2014.9.5.
A félelmek beigazolódtak: összeomlottak az uniós agrárárak
Részben már be is igazolódott a nyugati agrártermelők azon félelme, hogy telítődhetnek a piacok, miután Oroszország betiltotta az ellene szankciókat elrendelő országok mezőgazdasági termékeinek importját. Bevezetése után egy hónappal az orosz embargó keményen sújtja a tejpiacot, zavarokat okoz a gyümölcs- és zöldségpiacon, a hús- és haltermékek esetében viszont nincs jelentős hatása.
Agrárszektor - Beküldve: 22:33:54
2014.9.4.
A tejpiac került a legnehezebb helyzetbe
Részben már be is igazolódott a nyugati agrártermelők azon félelme, hogy telítődhetnek a piacok, miután Oroszország mezőgazdasági embargót vezetett be. Bevezetése után egy hónappal az orosz embargó keményen sújtja a tejpiacot, zavarokat okoz a gyümölcs- és zöldségpiacon, a hús- és haltermékek esetében viszont nincs jelentős hatása.
Agroinform - Beküldve: 22:31:0
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25611db, (2) OJ Adatbázisban: 11149db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120