Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 8. 28.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.8.26.
Egy hónap alatt 30 százalékkal emelkedett a sajt ára
Kétségtelen tény, hogy a hazai nyerstej árak csökkenése júliusban is folytatódott, azonban a csökkenés üteme lényegesen lelassult. Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor már merőben más tendenciákat látunk. A spot (azonnali) piaci nyerstej árak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról-hónapra emelkednek. A legnagyobb mértékű javulás június-július hónapokban volt megfigyelhető, augusztus hónapban az árak kis mértékben, de tovább emelkedtek.
Agrotrend - Beküldve: 12:34:47
2016.8.23.
„Ideje végre egy asztalhoz ülni és nem pedig egymással harcolni”
Az áfa-csökkentés önmagában még nem old meg semmit, viszont a közteher mérséklése az ellenőrzési rendszer hatékonyságának javításával együtt már komoly eredményeket hozhat – hangzott el a debreceni Farmer Expo keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által megszervezett, élelmiszeripari tapasztalatcserét lehetővé tevő workshopon.
Agrotrend - Beküldve: 22:43:7
2016.8.21.
Egy helyben toporog a nyerstej ára, de legalább nem csökkent tovább
A zsírtartalom 0,01 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,04 százalékpontos romlása és az alapár stagnálása miatt a nyerstej átlagára nem változott júliusban a júniusihoz képest. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 65,90 forint/kilogramm volt 2016 júliusában. A nyerstej átlagára 12 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyerstej felvásárlása 2 százalékkal volt magasabb a 2015. júliusinál, egy hónap alatt nem változott. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 22 százalékkal magasabb, 80,15 forint/kilogramm volt 2016 júliusában, egy hónap alatt 26 százalékkal emelkedett, az előző év azonos hónapját 4 százalékkal haladta meg.
Agroinform - Beküldve: 23:55:45
2016.8.15.
Már több mint 400 forint a vágósertés felvásárlási ára
Magasabb lett a sertés felvásárlási ára. Ennek oka, hogy az uniós piacon meghatározó országok, például Dánia, Hollandia és Spanyolország jelentősen növelte kivitelét Kínába. Magyarországon áprilisban jóval háromszáz forint alatt volt a vágósertés kilónkénti felvásárlási ára, élősúlyra vetítve. A magyar árakat elsősorban a német tőzsdei mozgások határozzák meg. Négy magyar vállalat már Kínába is exportál.
Agrotrend - Beküldve: 0:0:21
2016.8.13.
Marhahús szállítása indulhat Hongkongba
Sikeres egyeztetéseknek köszönhetően lehetővé vált öt magyar vállalkozás számára, hogy friss és fagyasztott marhahúst szállítsanak Hongkongba. A tárgyalások folytatódnak annak érdekében, hogy az engedélyezett létesítmények és az exportálható termékek köre mielőbb bővülhessen. Nem könnyű megfelelni az unión kívüli országok elvárásainak. Az FM a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket biztosítson.
Agrotrend - Beküldve: 23:51:50
2016.8.12.
Támogatás, fejlődés nélkül nem megy: itt tart a magyar húsipar
A húságazat fennmaradásának egyik legfontosabb eleme a hazai hústermékek iránti kereslet növelése, amit a sertéshús és hústermékek újrapozicionálása, valamint a vásárlói bizalom fokozása által elért belföldi keresletnöveléssel és tudatos exportaktivitással lehetséges elérni. Hatalmas az importtermékek jelenléte a magyar piacon, újra kellene gondolni az EKÁER rendszerét is – foglalta össze az Agroinform.hu-nak az ágazat hazai helyzetét a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) július 19-én megválasztott elnöke.
Agroinform - Beküldve: 10:37:32
2016.8.9.
Hatalmasat zuhant a bárányexport, de biztató a jövő
A kivitelből csaknem 95 százalékkal részesedő Olaszországba 20 százalékkal kevesebb élő bárányt exportáltunk. Romániába áprilisig nem szállítottunk bárányt. A Franciaországba és Horvátországba exportált bárányok mennyisége 75-79 százalékkal esett. A KSH adatai szerint a juhok felvásárlása csaknem 17 százalékkal nőtt 2016 első öt hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A növendék bárány (2-12 hónap) felvásárláson belüli részaránya 1,4 százalékponttal emelkedett, míg a tejes bárányé (2 hónap alatti) 0,8 százalékponttal csökkent, a növendék bárány az összes forgalom 95 százalékát adta.
Agroinform - Beküldve: 21:16:11
2016.8.7.
Románia kapta a legtöbb magyar baromfit, de máshová is jutott bőven
Idén 88 ezer tonna baromfihúst exportáltunk eddig. A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús importja 8,7 százalékkal, 15,2 ezer tonnára nőtt 2016 első öt hónapjában 2015 hasonló időszakához viszonyítva. A legtöbb baromfihús Ausztriából (3,3 ezer tonna), Lengyelországból (2,5 ezer tonna), Hollandiából (2,1 ezer tonna) és Romániából (2,4 ezer tonna) érkezett. A vizsgált időszakban 9 százalékkal több baromfihúst importáltunk Olaszországból (200 tonna),ugyanakkor 50 százalékkal kevesebbet Dániából (396 tonna).
Agroinform - Beküldve: 1:6:2
2016.7.30.
Az idei termés biztosan nem menti meg a magyar gazdaságot
Egyre kétségesebb, hogy a magyar gazdaság idén 3 százalék körüli növekedést könyvelhet el, mint ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várja. A Matolcsy György vezette jegybank 2,8 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál annak ellenére, hogy minden szakértő sorozatosan rontja a 2016-os prognózisait. Az elemzői közösség már csak 2 százalékhoz közeli, néhányan az alatti növekedéssel számolnak. Vélhetően a mezőgazdaság teljesítménye sem menti meg az MNB prognózisát, hiszen nem várható, hogy kirobbanóan jó évet zár a kis súlyú ágazat.
Agrotrend - Beküldve: 12:58:35
2016.7.25.
Jövő hónaptól nagyot változik az EKÁER-bejelentés
Augusztustól már a 3,5 tonna feletti haszongépjárművekre is kiterjed a bejelentési kötelezettség. Az elmúlt másfél év alatt több mint 56 ezer ügyfél regisztrálta magát a rendszerbe, és több mint 17 millió bejelentés érkezett – közölte Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A hatóság az úti ellenőrzésekkel és a telephely-vizsgálatokkal együtt közel 100 ezer ellenőrzést végzett.
Agroinform - Beküldve: 0:4:14
2016.7.24.
Kevesebb import tojás ömlik ránk
A tenyésztojások közül a csirketenyésztojás behozatala 36 százalékkal csökkent, a pulyka- és libatojásé pedig 30 százalékkal esett vissza. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország a 2016. január-április közötti időszakban 23 százalékkal kevesebb héjas tojást és 1 százalékkal kevesebb friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban. A megfigyelt időszakban a legtöbb héjas tojás Csehországból (+78 százalék) érkezett, de meghatározó beszállítók voltak még Lengyelország és Franciaország is.
Agroinform - Beküldve: 0:13:31
2016.7.22.
Kína és Dél-Korea menti meg a magyar disznókat
Az év eleji mélypontot követően nőnek a felvásárlási árak, rendeződni látszanak a piaci viszonyok a sertéságazatban. Az élőállat kilogrammonkénti felvásárlási ára az idei év első 3 hónapjában mélyponton volt, alig érte el a 300 forintot, mostanra azonban 400-410 forint között van – mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán az MTI-nek. Menczel Lászlóné szerint ez nemzetközi piaci folyamatok eredménye, ugyanis megélénkült a kereslet Ázsiában a sertéshús iránt, főként Kínában és Dél-Koreában.
Agroinform - Beküldve: 23:3:15
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31063db, (2) OJ Adatbázisban: 11831db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120