Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 1. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.1.19.
Emelkedett a hízók termelői ára – a keleti piacok értékelik a magyar malacot
Idén az első héten 484 forintra emelkedett az élő sertés kilójának termelői ára, amely 21 százalékkal magasabb az előző évinél. Japán a legfontosabb sertéshúspiacunkká lépett elő. Összességében nem nőtt a sertéshúskivitel, s a termelés sem csökkent érzékelhetően, mégis emelkedett a hízók termelői ára. Mindez azért meglepő, mert a szaktárca azzal magyarázta korábban a termelői árak emelkedését, hogy megugrott az ázsiai kivitel. Ami egyébként igaz, hiszen valóban ugrott a kínai és a japán export, ám ez önmagában nem befolyásolhatta a drágulást, hiszen a kivitel mennyisége összességében nem nőtt.
Agrotrend - Beküldve: 23:25:56
2017.1.17.
Az „input” még 27 százalékos - likviditási probléma a tejtermelőknél
A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jével a friss tej áfája, ami – a Tejterméktanács-tag kiskereskedelmi láncok esetében – teljes egészében továbbadásra került a fogyasztók felé. Ez a csökkentés azonban – oszlatta el az általános fogyasztói félreértést a hirado.hu megkeresésére Harcz Zoltán, a terméktanács igazgatója – nem vonatkozik az UHT és ESL tejre. A sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékek is kiesnek az áfacsökkentett termékkörből.
Agrotrend - Beküldve: 0:50:19
2017.1.16.
1,8 milliárd forint támogatást kap exportbővítésre a Hungerit
A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő kormánytámogatást kap az export bővítését szolgáló, mintegy 5,1 milliárd forint értékű új beruházásának megvalósításához, ami 120 új munkahelyet teremt a cégnél - jelentette be csütörtökön Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter a szaktárcánál újságírók előtt. Szijjártó Péter elmondta: a beruházás eredményeként a szentesi Hungeritnél 5 millióval több szárnyast tudnak levágni. A beruházás keretében felépül a társaságnál többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be.
Agrotrend - Beküldve: 11:35:3
2017.1.15.
A vágócsirke termelői ára alig érte el novemberben a 250 forintot
Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak. Amíg a növényi termékek ára 11,4 százalékkal lett kevesebb, addig a kilós vágócsirke ára 241 forintra csökkent. Tavaly novemberben 5,5 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a növényi termékek árának 11,4 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 5,1 százalékos növekedéséből eredt – adta közre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agroinform - Beküldve: 1:20:5
2017.1.4.
Most a csirke fog betenni a disznónak!
Nem nyelik le az első hónapokban legalábbis biztosan nem az áfacsökkentésből adódó árelőnyt a boltosok. Olcsóbb januártól a baromfihús, a tojás, valamint a friss tej, mivel ezek a termékek már az alacsonyabb, ötszázalékos áfakulcs alá tartoznak. A kormány dolgozik további termékek, alapvető élelmiszerek közterhének lefaragásán is. A piaci szereplők cáfolják azokat az állításokat, miszerint a kereskedők lenyelik a megtakarítást.
Szabad Föld - Beküldve: 0:34:9
2016.12.31.
NAV: Változnak a béren kívüli és egyéb juttatásokra vonatkozó adószabályok
A jövő évtől több ponton módosulnak a személyi jövedelemadó törvényben a béren kívüli és egyes meghatározott juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályok. A kifizetőt (munkáltatót) terhelő adó alapja 2017-től a juttatás értékének 1,18-szorosa. A béren kívüli juttatások után 15 százalék szja-t és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho), az egyes meghatározott juttatások után pedig 15 százalék szja-t és 22 százalék ehó-t kell fizetni. Az összes közteher mértéke így az előbbieknél 34,22, az utóbbiaknál pedig 43,66 százalék.
Agroinform - Beküldve: 13:49:43
2016.12.30.
Januártól jön az újabb áfacsökkentés, reméljük tartósan megérződik az árakon
Január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken a baromfihús és a tojás áfája. Ez 17 százalékos árcsökkenést jelent elméletileg. Az Aldi keddi közleménye szerint a boltlánc minden érintett termék bruttó árát 22 százalékkal csökkenti. A cég azt ígéri, hogy az árcsökkenést hosszabb távon fenntartja, azaz nem csak akciózásról van szó. Idén tavasszal, miután kiderült, hogy 2017-től mérséklődik a tojás- és a baromfiáfa, Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke azt mondta, hogy az áfacsökkentés eredményeként élénkülhet a forgalom és fehéredhet az ágazat.
Agroinform - Beküldve: 23:31:5
2016.12.30.
Kisvállalati adózók, figyelem! – Jelentős megtakarításokat eszközölhetnek!
A vállalkozásoknak jelentős megtakarítást eredményező három határidő jár le az év utolsó napján: december 31-ig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), illetve az alanyi mentesség az áfában. – Emellett a pénztárgéphasználatra újonnan kötelezetteknek is az év utolsó napján jár le a kassza üzembe helyezésére nyitva álló határidő, amely az állami támogatás igénybevételének egyik legfontosabb feltétele. Akik még idén választják a katát, a teljes 2017-es évben e szerint adózhatnak. Aki viszont a határidőt elmulasztja és csak jövőre jelentkezik be, annak számolnia kell azzal, hogy az eredeti adózási módjának megfelelő bevallást is el kell készítenie a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig az évből eltelt időszakról. Jövőre 6 millió forintról 12 millióra nő a kata bevételi határa - emlékeztet az NGM.
Agroinform - Beküldve: 23:30:39
2016.12.26.
Nagy a kereslet a fára az építőipar és az energiatermelés miatt
A bioenergia felfutása miatt egyre nagyobb a kereslet a pelletre. A digitalizáció következtében a nyomtatásra és írásra szánt papír előállítása viszont a 17 évvel ezelőtti szintre esett. Az összes fakitermelésből származó termék termelése nőtt az elmúlt hat évben, míg a kereskedelem volumene valamelyest mérséklődött, összegezte a piaci trendeket az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növekedés az ázsiai gazdaságoknak, az Egyesült Államok építőiparának és a bioenergia-igénynek tudható be. Mindeközben a fából és papírból készült termékek nemzetközi kereskedelmi értéke 236 milliárd dollárra csökkent tavaly a 2014-es 267 milliárd dollárhoz képest.
Agroinform - Beküldve: 0:18:5
2016.12.24.
Nőtt a baromfihúsexport, csirkéből viszont kevesebb ment külföldre
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 8,9 százalékkal 165 ezer tonnára nőtt 2016 első kilenc hónapjában 2015 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 8,4 százalékkal kevesebbet, pulykahúsból ellenben 9,2 százalékkal többet szállítottunk ki. A legtöbb baromfihúst Hollandiába és Romániába értékesítettük a vizsgált időszakban. Ausztriába 6 százalékkal, Németországba 5 százalékkal nőtt, míg Szlovákiába 1,8 százalékkal csökkent a kivitel. A baromfihúsimport 4 százalékkal bővült a megfigyelt periódusban. A legtöbb baromfihús Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Hollandiából és Romániából érkezett Magyarországra 2016. január-szeptember hónapokban.
Agroinform - Beküldve: 16:24:48
2016.12.24.
A csirkehús ára idén rendre alulmúlta a tavalyi szintet
A csirkecomb feldolgozói értékesítési ára 14 százalékkal csökkent 2016 1-49. hetében az előző évhez képest. Az Európai Bizottság adatai szerint 2016 első 49 hetében 178,05 euró/100 kilogramm volt az egészcsirke uniós átlagára, ami 5,3 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakának átlagára. Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (255 forint/kilogramm) 2,5 százalékkal volt alacsonyabb 2016 1-49. hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 5 százalékkal, a csirkecombé csaknem 14 százalékkal, a csirkemellé pedig 3,5 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
Agroinform - Beküldve: 16:24:28
2016.12.24.
Idén először történt ilyen: a tej termelői ára meghaladta a tavalyi szintet
A nyerstej országos termelői átlagára 83,77 forint/kilogramm volt 2016 novemberében. A zsírtartalom 0,05 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,02 százalékpontos javulása és az alapár 6 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 8 százalékkal emelkedett novemberben az októberihez képest, és idén először haladta meg (+6 százalék) az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása a 2015.novemberinél 3 százalékkal több, míg az előző havinál 2 százalékkal kevesebb volt.
Agroinform - Beküldve: 16:22:54
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 32251db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120