Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 7. 2.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.7.2.
Több magyar szarvasmarha mehet Azerbajdzsánba
A gazdasági kapcsolatok és Európa energiabiztonsága szempontjából Magyarország kiemelt partnerként tekint Azerbajdzsánra. A mezőgazdasági együttműködés területén megállapodás született arról, hogy Azerbajdzsán növeli a magyar szarvasmarha importját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bakui tárgyalásai után hangsúlyozta, hogy Európa gázellátása tekintetében Azerbajdzsán az egyetlen olyan ország, amely rövid távon újabb forrásokat képes bevonni az európai ellátási rendszerbe.
Agrotrend - Beküldve: 23:8:5
2016.7.1.
Tönkreteszi a tojásdömping a magyar termelőket
Olyan apró tojásokkal vannak tele a magyar üzletek polcai, amilyeneket Nyugat-Európában étkezési célra nem szabadna eladni. Ezeknek a tojásoknak több mint a fele külföldről érkezik, majd átcímkézve, hazai áruként kerül a vásárlók kosaraiba. Félő, hogy előbb-utóbb tönkreteszi a magyar tojástermelőket a külföldről hazánkba özönlő, dömpingáron értékesített áru. A magyar kistermelők képtelenek versenyezni a főleg Lengyelországból érkező termékekkel. A tojástúltermelés nem csak a régiónkat sújtja, egész Európában hasonló a helyzet.
Agrotrend - Beküldve: 22:32:1
2016.6.30.
Keményedik a rendszer: a traktorokat is bevonják az ekáer-be
Olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. 2016. augusztus 1-től néhány, látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (ekáer) kapcsolatban. Ezek azonban egyrészt eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki, másrészt olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. Vagyis nincs olyan kereskedelemmel, szállítással foglalkozó adóalany, akinek ne lenne hasznos az ekáer-ismeretek felfrissítése – írja adózásról érthetően blogjában a LeitnerLeitner szakértője.
Agroinform - Beküldve: 23:28:18
2016.6.27.
úliustól újra igényelhető az embargós árukivonási támogatás
A beadott kérelmek alapján már május 31-én kimerült az orosz embargó miatt bajba került zöldség- és gyümölcstermelők megsegítésére létrehozott ideiglenes támogatásban a Magyarország számára megállapított 3 ezer tonnás keret. Ugyanakkor a 2015. augusztus 8-ától legkésőbb 2016. június 30-áig tartó időszakra vonatkozó szilva, csemegeszőlő és kivi termékekre vonatkozó 300 tonnás kivonási, zöldszüreti és be nem takarítási támogatási keretre még június végéig adhatnak be kérelmet a jogosult termelők - derül ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közleményéből.
Agrotrend - Beküldve: 23:45:19
2016.6.27.
Árutőzsde: az eladói szándékok kerültek túlsúlyba és ez nem jó hír a termelőknek
Elemzőként az elmúlt napokban nem tudtam túl sok jót mondani a termelő partnereimnek, de még a kereskedőknek sem. Ma reggelig úgymond csak nem-hivatalosan hallottam mindenfelől, hogy az árpa a vártnál jobbat ad, de a legújabb tájékoztatás alapján ez a vélemény erősödött. Ez egyrészről jó hír, mert a nagyobb hozamok tudnak valamelyest javítani az árbevételen, másrészről viszont akadályozza a kereslet élénkülését és továbbra is az exportáraktól függ a piac. Ez nem kivételes helyzet, de sajnos idén nem a mi malmunkra hajtja a vizet.
Agrotrend - Beküldve: 23:43:18
2016.6.25.
Új piacok, fogyasztásösztönzés és az embargó feloldása lehet a megoldás a tejpiacon
Az Európai Bizottság júliusban hozhat döntést a tejtermelés korlátozásáról, amelytől a tejpiaci zavarok enyhítését reméli. Ennek értelmében a tagországok önkéntes alapon - támogatás ellenében - csökkenthetik tejtermelésüket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem támogatja ezt a javaslatot, mivel a köztestület véleménye szerint az orosz embargó feloldása, új piacok keresése, illetve a fogyasztás ösztönzése jelentene megoldást a problémákra.
Agrotrend - Beküldve: 0:36:46
2016.6.25.
Együttműködés magyar és izraeli borászatok között
Az első magyar-izraeli borászati együttműködés eredményeként 5 éven belül 10 százalékkal emelkedhet a magyar borok fogyasztása Izraelben - jelentette ki Magyarország izraeli nagykövete a keretmegállapodás aláírása alkalmából tartott ünnepségen Csopakon. Nagy Andor elmondta, hogy a megállapodás keretében megélénkülhet az országok közti gazdasági kapcsolat, közös megjelenéseket terveznek a borászati kiállításokon, valamint szakmai tapasztalatcserék lesznek. A megállapodás eredményeként, mely a Németország és Izrael között már létező együttműködés mintájára jött létre, Magyarország felkerülhet Európa bortérképére.
Agrotrend - Beküldve: 0:36:18
2016.6.24.
A magyar tejipar előtt álló kihívások a 2015. évi külkereskedelmi adatok tükrében
Talán nem csak szakmai körökben ismert tény, hogy a tej és tejtermékek külkereskedelmi mutatói alapján az export szerkezetében jelenleg a legnagyobb részarányt a feldolgozatlan nyerstej értéke képviseli. Az import szerkezetében egyenletesebb a termékkör alapú eloszlás, a legnagyobb értékben importált termék a sajt, de jelentős a tej, illetve a többi feldolgozott termék behozatala is. A jelenlegi tejpiaci helyzetet jól jellemzi az egységárak alakulása is: habár 2015-ben a korábbi évnél több (452 ezer tonna (+6%)) tejet exportáltunk, de az ár (0,307 euró/kg) 21 százalékkal esett, így a tej exportértéke összességében 17 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől.
Agroinform - Beküldve: 23:44:32
2016.6.24.
Egyre több magyar marhahúst és élőmarhát exportálunk
Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január-márciusban a 2015. hasonló időszakához képest, a marhahúsexport mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) júniusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ marhahústermelése 513 ezer tonnával, 68,4 millió tonnára emelkedhet az idén a 2015. évihez képest. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,6 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2016 májusában, 3,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Agroinform - Beküldve: 23:42:46
2016.6.24.
Mit nekünk orosz embargó! - Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett
Az embargó ellenére folytatódik a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködések kiszélesítése - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a magyar-orosz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta meg Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese hétfőn Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban. Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg, Magyarország a mezőgazdaságban kívánja kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.
Agrárszektor - Beküldve: 23:42:41
2016.6.23.
AGCO FUSE Tanulmányi Labor Gödöllőn
A gödöllői Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Karán az AXIÁL Kft. és a Fendt erőgépeket gyártó AGCO cég jóvoltából új tanulmányi labort adtak át az egyetem évzáró ünnepségét követően. 2016. június 17-én délelőtt vette kezdetét a Szent István Egyetem évzáró ünnepsége, amelynek keretében az intézmény szenátusa, tiszteletbeli doktori címet adományozott Martin H. Richenhagen úrnak, az AGCO elnök-vezérigazgatójának, aki a délutáni AGCO FUSE Tanulmányi Labor átadására érkezett Magyarországra.
Agrotrend - Beküldve: 22:43:13
2016.6.22.
Több százmilliárd forinttal ösztönzik a magyar feldolgozóipar fejlesztését
Az eddiginél több forrás jut az élelmiszer-ipari beruházásokra. Fókuszban a magyar élelmiszeripar fejlesztése, minek eredményeként az eddiginél több forráshoz jut az ágazat – olvasható a Magyar Hírlap szombati számában. Élelmiszer-ipari beruházásokat szolgál a vidékfejlesztési program kétszázmilliárd forintos kerete, a hazai nagyvállalatok pedig vissza nem térítendő támogatást kaphatnak feldolgozóipari fejlesztéseikhez – mondta a lapnak Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.
Agroinform - Beküldve: 22:10:11
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30615db, (2) OJ Adatbázisban: 11778db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120