Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 3. 30.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.3.30.
Mérlegen az EKÁER
A szigorú szabályozáshoz a mérlegtechnika is alkalmazkodott a kötelező EKÁER bejelentést megkönnyítő portai program kidolgozásával. A program segít abban, hogy könnyen és átláthatóan elvégezhető legyen a következő előnyökkel: egyszerűen készíthető EKÁER bejelentés a mért adatok alapján, hibamentesen és gyorsan átvehetők az adatokat a mérlegprogramból, lekérdezhetőek és módosíthatóak a korábbi bejelentések, a bejelentések többféleképpen továbbíthatóak, megoldódik a pontos mérés és a jogszabályi megfelelés is.
Agroinform - Beküldve: 0:13:35
2015.3.27.
Sertés: így támogatják a magántárolást
Jelentkezzen mihamarabb a sertéshús magántárolási támogatásra. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a sertéshús magántárolási támogatással kapcsolatos kérelmeiket minél hamarabb nyújtsák be. A beadás végső határidejét az Európai Bizottság még nem határozta meg, döntését a tagországok által jelentett kérelmezett mennyiségek alapján hozza meg, ezért a kérelmek benyújtásának lehetősége bármikor lezárulhat.
Agroinform - Beküldve: 23:17:57
2015.3.27.
Az EKÁER fokozza az élelmiszer-biztonságot
104 szállítmánynál 1500 tonna élelmiszer ellenőrzését végezték el az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer indulása óta a Kormányhivatalok és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei. A KÜI 65 tétel esetében intézkedett és 14 921 kg termék azonnali megsemmisítését rendelte el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezésében megvalósult ellenőrzések során többek között mintegy 2000 kg karfiol és több mint 12 tonna citrusgyümölcs (mandarin és narancs) fogyasztókhoz való eljutását sikerült megakadályozni az elmúlt hónapokban.
Agroinform - Beküldve: 23:17:53
2015.3.26.
300 milliárd érkezhet az élelmiszeriparba
Amennyiben a kormány elfogadja a szóban forgó stratégiát – a tervek szerint rövidesen tárgyal róla –, és az unióban is jóváhagyják a Magyarország által előterjesztett operatív programokat, úgy a mostani uniós fejlesztési ciklusban (2020-ig) az ágazat közvetlen jövedelmezősége a mostani nulla körüli állapotról 4-5 százalékra növekedhet. Emellett az is célkitűzés, hogy a belföldi értékesítés 7-10, az export pedig 30-40 százalékkal emelkedjen.
Agroinform - Beküldve: 0:3:35
2015.3.25.
Leleplező számok! - Ide vándoroltak az áfacsalók
A feketegazdaságban tűnik el a húsipari alapanyagok egy része, ezért láthatatlanná válik a hivatalos statisztikák számára. Miközben a sertéstermelést a tavaly óta hatályos ötszázalékos áfakulcs fokozatosan kifehéríti, a legálisan feldolgozott húsmennyiség – az itteni 27 százalékos áfa hatására – csökken.
Agrárszektor - Beküldve: 23:8:22
2015.3.25.
Most megleptek bennünket az oroszok - Teljes az értetlenség
Sem hivatalos, sem informális értesítést nem kaptak a magyar hatóságok arról, hogy Oroszország – Görögország és Ciprus mellett – elsőként Magyarország számára tenné lehetővé az élelmiszerszállításokat az orosz embargó várható feloldása után. Ugyanakkor a magyar cégek arra számítanak, hogy az embargó megszüntetésekor azonnal megkezdhetik az exportot, ezért felkészültek a szállítások engedélyezését megelőző, kilátásba helyezett orosz ellenőrzésekre.
Agrárszektor - Beküldve: 23:8:21
2015.3.24.
Beindultak a tárgyalások: magyar műtrágyákra lehet vevő Nigéria
Nem jók a talajoknak a „kommersz” műtrágyák, ezért helyettük termőföldekre szabott, minőségi termékekre van szükség – értettek egyet közelmúltbeli tárgyalásaikon az enyingi Fertilia Kft. és a Magyarországon járt nigériai kormánydelegáció képviselői. Az afrikai ország professzorai azért látogattak ide, hogy modern műtrágyázási lehetőségeket tanulmányozzanak. A közeljövőben közös kísérlet indul Nigériában annak megállapítására, hogyan hasznosulnak a Fertilia termékei az ottani viszonyok között, majd további együttműködésről is szó lehet.
Agrárszektor - Beküldve: 22:33:53
2015.3.23.
EKÁER: kockázatos termék lesz a táp, az olajpogácsa
Olyan új termékek kerülhetnek az ekáer keretében a kockázatos termékek közé, amelyek jellemzően érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalata. A kormány honlapján megjelent rendelettervezet a kockázatos termékek körét tartalmazó, a múlt év utolsó napján született rendeletet módosítja. Az ekáer-rendelet meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is.
Agroinform - Beküldve: 0:15:27
2015.3.21.
Ez most gyilkos versennyé fajulhat - Csődök fenyegethetnek
Csődhelyzet fenyegetheti a hazai tejtermelőket és tejfeldolgozókat, ha a kiskereskedelmi láncok közelmúltbeli akciós fogyasztói árai tartóssá válnának a hazai piacon. Az utóbbi hetekben több lánc is rendkívül nyomott, 149 forintos literenként áron kínálta az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT), 1,5 százalékos zsírtartalmú dobozos tejeket. Az árletörő hatású akciózások nem biztatók az uniós tejkvóta rendszer április elsejei megszűnése előtt, de a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a hazai piac stabil.
Agrárszektor - Beküldve: 13:18:35
2015.3.21.
Megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása
A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el – közölte az NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetője. Demeter Zsuzsa a jövedéki törvény modernizálásának szükségességéről az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának pénteki ülésén beszélt a testület tagjainak és a meghívott szakembereknek.
Agroinform - Beküldve: 13:18:34
2015.3.19.
Így szeretnek bennünket az oroszok - Az elsők között leszünk
A magyar, a görög és a ciprusi termékek juthatnak be várhatóan először az orosz piacra a tavaly elrendelt embargó feloldása után. Orosz nyilatkozatok szerint azok a cégek kaphatnak engedélyt, amelyek átestek a szakértői ellenőrzéseken. Célszerű lenne szakértőket küldeni Magyarországra, Görögországba és Ciprusra, ahol megvizsgálhatnák a lehetséges szállítókat, így azok az embargó feloldása után azonnal exportálhatnának - nyilatkozta Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat (Roszszelhoznadzor) vezetője. Csak azokat a cégeket engednék be, amelyek átestek a szakértői ellenőrzéseken.
Agrárszektor - Beküldve: 21:15:3
2015.3.19.
100 ezer csibét vittünk Afrikába
100 ezer bábolnai naposcsibe és mintegy 30 ezer keltetőtojás érkezett az észak afrikai Eritrea fővárosába, Aszmarába. A szállítmány értéke meghaladja a 200 ezer eurót - közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az eritreai Mezőgazdasági Minisztérium és a Bábolna Tetra Kft. közötti tárgyalások még 2014 decemberében kezdődtek meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium közvetítésével. Az Eritreába érkező magyar küldöttséget Arefaine Berhe mezőgazdasági miniszter is fogadta, akinek a magyar fél – egyéb anyagok mellett – átadta a bábolnai Tetra baromficsalád részletes termékismertetőjét.
Agroinform - Beküldve: 21:14:59
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26979db, (2) OJ Adatbázisban: 11333db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120