Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 10. 28.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.10.25.
Megkapták a bizonyítványukat – naposcsibék és tojások is mehetnek Egyiptomba
Több éves előkészítő munka eredményeként a magyar tenyésztők már naposcsibét és keltetőtojást is exportálhatnak Egyiptomba. Az újabb termékkörök révén tovább erősödhetnek a magyar-egyiptomi élelmiszeripari kereskedelmi kapcsolatok. Az elmúlt időszakban a magyar állategészségügyi hatóság több termékkörnél is megteremtette az észak-afrikai országba történő export lehetőségét. E körbe élőállatok és élelmiszeripari termékek (pl. tejtermék, baromfihús) egyaránt beletartoznak. A mostani termékkörbővítés révén tovább erősödhetnek a magyar-egyiptomi élelmiszeripari kereskedelmi kapcsolatok.
Agrotrend - Beküldve: 23:46:27
2016.10.25.
Importnyomás és áfacsalás töri a tojáspiacot
A piactisztító intézkedések ellenére még mindig a feketézők törik le az árakat a hazai tojáspiacon, a termelők mára az önköltségi szint alatt kénytelenek értékesíteni az árut. A külföldről érkező áru veszélye a nyomonkövethetőség hiánya. Bár az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésének köszönhetően csökkent a visszaélések száma a hazai tojáspiacon, még mindig vannak olyan ügyeskedők, akik az előírásokat és az ellenőrzéseket kijátszva, áfacsalással importtojást hoznak be az országba.
Agrotrend - Beküldve: 23:46:26
2016.10.22.
Ez határozza meg az ország egyötödének jövőjét!
A Magyar Közlönyben megjelent hosszú távú koncepció megszabja az ország területének egy ötödével való gazdálkodás irányait 2030-ig, és választ keres az erdőkkel kapcsolatos kihívásokra. Hazánk nemzeti kincsének számító erdeink jelentősége az elmúlt évtizedekben megnőtt, hiszen kiemelkedő földhasznosítási formának számít, az egészséges emberi környezet alapvető részét képezi. Olyan mikro-klimatikus tényező, amely a biodiverzitás megőrzésének fontos eleme.
Agroinform - Beküldve: 11:31:4
2016.10.19.
Újabb 103 fővel bővíti a foglalkoztatotti létszámát a Master Good Cégcsoport
A Master Good Cégcsoport – amely tevékenységének meghatározó részét Szabolcs – Szatmár Bereg megyében végzi – Magyarország egyetlen 100 %-ban integrált csirke profilú vállalkozása. Minden harmadik csirkét Magyarországon a kisvárdai vágóüzemben dolgoznak föl. Az elmúlt évek sikeres beruházásai, valamint a kedvező piaci környezet lehetővé tette, hogy a cégcsoport következő 3 éves fejlesztési terve szintén a növekedésről szóljon.
Agrotrend - Beküldve: 20:2:6
2016.10.18.
Százmilliárdos lehetőség novembertől az élelmiszeriparnak
Az élelmiszerexport több mint felét húsz nagyvállalat adja, ezekből tizenegy teljesen, négy pedig többségi külföldi tulajdonban van. A hazai vállalkozások hátránya abból is fakad, hogy hiányzik az innováció, nem fordítanak kellő figyelmet a marketingre és a szakemberek alkalmazására. Többek között ezek is elhangzottak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszer-ipari körkép – 2016 elnevezésű konferenciáján, ahol az élelmiszer-feldolgozást és -kereskedelmet tekintették át. A tanácskozást a NAK szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye alapján ismertetjük.
Agroinform - Beküldve: 7:36:57
2016.10.16.
Gyümölcsöző német kereskedelmi kapcsolatok
Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta: a múlt évben a Németországba irányuló magyar agrár- és élelmiszeripari kivitel értéke elérte az 1,222 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és mintegy 8 százalékkal volt magasabb az előző évinél. 2016 első négy hónapjában folytatódott a dinamikus növekedés, aminek alapján az idén várhatóan eléri az 1,3 milliárd eurót a németországi export bevétel. Ehhez azonban több árut kell értékesíteni a tavalyinál, mert az árak nyomottak - jegyezte meg a miniszter.
Agrotrend - Beküldve: 0:6:10
2016.10.9.
Kivívta és megőrizte pozícióját - most fejlesztette a baromfifeldolgozóit
Kormányzati segítséggel, összesen 878 millió forintból fejlesztette baromfifeldolgozóit a kisvárdai Master Good Kft., amely a Nagyvállalati Beruházási Támogatási (NBT) Program keretében 439 millió forint támogatást kapott. A Master Good Cégcsoporthoz tartozó társaság támogatásáról szóló okiratot szerdán adta át a nemzetgazdasági miniszter a felső-szabolcsi kisvárosban. Az eseményen Varga Mihály elmondta, a magyar gazdaság jövőjét azok a cégek fogják meghatározni, akik képesek megújulni, beruházni, fejleszteni a termelésüket.
Agrotrend - Beküldve: 22:37:11
2016.10.8.
A magyar munkaerő nem hajlandó ilyen alacsony bérért dolgozni
Határon túlról toboroz az élelmiszeripar, mivel a magyar szakképzett munkaerő tömegesen hagyja el az országot. Nem csoda, hiszen még a környező országokban is több fizetést kapnak, mint itthon. A versenyképességet is veszélyezteti az élelmiszeriparban tapasztalható munkaerőhiány. A hazai ágazati szereplők közül sokan a külhoni magyarság körében toboroznak munkaerőt, ingyenes szálláslehetőséget és utaztatást kínálva – írja a Magyar Idők.
Agroinform - Beküldve: 22:52:52
2016.10.7.
Még idén forrásokhoz juthatnak a húsfeldolgozók
A húsfeldolgozás versenyképességén javítani kell és megújulnia az ágazatnak ahhoz, hogy felvehesse a kesztyűt a nyugat-európai vetélytársakkal. Biztonságos élelmiszer-előállítás miatt is kellenek a beruházások. Állami támogatásra ígéretet kaptak. Cél az itthoni húsfogyasztás növelése is. A húsfeldolgozó közép- és nagyüzemeknek még az idén megnyílhatnak pályázati források – mondta a Babati Zoltán, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke.
Agrotrend - Beküldve: 23:20:50
2016.10.6.
Magyar gumó tolhatja meg a tatár vállalat szekerét
Tatárföldön magas kereslet mutatkozik a magyar kertészeti szaporítóanyagra. Megállapodást kötött a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) vállalat az Oroszországhoz tartozó Tatárföld RACIN cégével magyar kertészeti szaporítóanyagok szállítására. A tatárföldi partner olyannyira elégedett a magyar vállalat szállításaival, illetve az oltványok minőségével, hogy elsősorban ezekre kívánja alapozni gyümölcstermesztésének fejlesztését, amiben később magyar szakemberek helyszíni közreműködésére és a magyar termesztéstechnológia adaptálására is sor kerülhet.
Agroinform - Beküldve: 23:44:31
2016.10.6.
Végre több feldolgozott terméket exportálunk
A magyar agrárexporton belül az elmúlt években a feldolgozott termékek aránya 60 százalékról 80 százalékra emelkedett. Az idén is biztatóak a kilátások, tavaly mintegy 8 milliárd euró volt a magyar agrárkivitel, ezt a teljesítményt remélhetően 2016-ban sikerül felülmúlni – Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a magyar agrárexport gyorsan emelkedik, az elmúlt három-négy év alatt 30 százalékkal növekedett, ami megélhetést, munkahelyet, jövedelmet jelent a gazdáknak még akkor is, ha az árak nyomottak, az orosz embargóval, illetve a sertés- és a tejipari piaci válsággal kell megküzdeni.
Agroinform - Beküldve: 23:44:17
2016.10.6.
Tarthatatlan a 70 forintos tej felvásárlási ár!
A magyar vásárlók magyar gazdától származó, Magyarországon feldolgozott tejet vehessenek – ebben érdekeltek a termelők, a feldolgozók és a kiskereskedelmi áruházláncok is. Egyetértés van abban, hogy tarthatatlan a hazai feldolgozók által fizetett alacsony, 70 forintos tej felvásárlási ár, míg az exportra kerülő tejet 110 forintért veszik át a gazdálkodóktól a külkereskedők. A kamara továbbra is lobbizni fog, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek (ESL) áfája is 5 százalékra csökkenjen.
Agrotrend - Beküldve: 23:44:13
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 31543db, (2) OJ Adatbázisban: 11889db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120