Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 5. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.5.21.
Ez is valami: tizenöt magyar cég exportálhat az oroszokhoz
A korábbi 90 helyett 15 magyar cégnek engedélyezte az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) azt, hogy az élelmiszerembargó feloldása esetén exportálhassa termékeit Oroszországba. Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője kedden tartott moszkvai sajtótájékoztatóján közölte a döntést. Orosz ellenőrök április végén ellenőriztek több tucat magyar, görög és ciprusi élelmiszeripari céget.
Agroinform - Beküldve: 23:28:57
2015.5.17.
A terméktanács szerint hamar eredménye lesz a sertés tőkehús áfacsökkentésének
A sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 2016. január 1-jén esedékes csökkentése következményeként belátható időn belül kedvező fejleményekre számít a sertéságazatban a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A terméktanács az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében rámutat: az áfa 5 százalékra csökkentésével az agrárium egyik meghatározó ágazata komplex módon bizonyíthatja, hogy az élelmiszerek áfakulcsának közelítése az EU-tagállamok átlagához versenyelőnyt jelent.
Agrotrend - Beküldve: 0:17:43
2015.5.16.
Becsődölt az ország egyik legnagyobb húsipari cége
Május 13-ával csődöt kér maga ellen Surjány-Hús Kft. A Szoljon.hu szerint a törökszentmiklósi cégnél már az áprilisi fizetését sem kapta meg az ott dolgozó, nagyjából 500 ember (a hivatalos adatok szerint ez 350, a Céginfo májusi adatai alapján). A cégből kifogyott pénz a hírek szerint, a csődbiztos pedig már át is vette az irányítást állítólag. Tóth János Tibor tulajdonos-ügyvezető másik nagy cége, az Alföldi Hús Zrt. ettől még nyugodtan működik tovább.
Agroinform - Beküldve: 11:16:14
2015.5.16.
Sokkoló lehet az áfacsökkentés
Beférnek-e az áfamérséklés körébe a baromfitermékek? Jó helyzetben van a hazai baromfiágazat, de számos bizonytalansági tényezővel is szembe kell néznie – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács napokban újraválasztott elnöke a Világgazdaságnak. A lap pénteki számában az elnök kifejtette: a csirke- és pulykatartók kifejezetten jó évet zártak 2014-ben, a kacsatartóknak közepes évük volt, a lúdtenyésztőknek és általában a hízott termékeket előállítóknak gyengén sikerült a múlt évük.
Agroinform - Beküldve: 11:16:11
2015.5.14.
Egyre nehezebb helyzetben a tejtermelők
Igazuk volt azoknak, akik tartottak az európai uniós tejkvótarendszer idei megszűnésétől. Krajcsovicz András, a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának elnöke, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. vezérigazgatója elmondta, hazánk a kvótájának 70 százalékát használta ki, és ez most kapóra jön a nagy tejtermelő hatalmaknak, például Németországnak, Franciaországnak és Hollandiának. Mindehhez társul még az orosz embargó hatása.
Agroinform - Beküldve: 22:48:49
2015.5.11.
Még szép, hogy örülnek az 5%-os sertésáfának
A Hússzövetség szerint ez a döntés jelentős mértékben járulhat hozzá az ágazat tisztulásához és a tisztességes piaci verseny kialakulásához. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a sertés tőkehús általános forgalmi adója jövőre csökken. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöksége kifejezte reményét, hogy az állami költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével, rövid időtávon belül, több hasonló intézkedést hoz a kormány a sertéshús-készítményekkel kapcsolatban éppúgy, mint más élelmiszerek tekintetében.
Agroinform - Beküldve: 23:51:29
2015.5.11.
Sokat hoznak a baromfik a konyhára
A mezőgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát a baromfiágazat adja. A mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal magasabb az előző évinél – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. A magyar baromfiágazat exportorientált szektor, az egy főre vetített baromfikivitelben - 21 kilogramm - Magyarországot csak Hollandia és Belgium előzi meg az Európai Unióban.
Agroinform - Beküldve: 23:51:28
2015.5.11.
Zuhanórepülésben van a nyers tej ára
Április elsejével megszűnt az EU-tagországok tejtermelését szabályozó kvótarendszer, azóta növekedett a tejtermelés az unióban. Várható volt, hogy a kvótarendszer feloldása után a tejtermelésben élénkülés következik be az EU-ban. Egy hónap alatt négy százalékkal, azaz hatmilliárd literrel több tejet állítottak elő, mint korábban. Érzékeltetésül: ez a hatmilliárd liter tej a magyar éves tejtermelés négyszeresének felel meg – kezdte az elmúlt hónap tapasztalatainak összegzését dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója.
Agroinform - Beküldve: 23:51:26
2015.5.8.
Ne feledkezzen meg az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról
Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2015. május 31-ig kell eleget tenni. Már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján a 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megújult bevallási felülete, amely könnyebb és átláthatóbb ügyintézést biztosít az ügyfelek számára, valamint a díjfizetésre – az átutalásos teljesítés mellett – a házi bankos fizetési mód választása is elérhető lesz.
Agroinform - Beküldve: 0:4:49
2015.5.6.
Sokra megyünk a sertéshús áfájának csökkentésével
Győrffy Balázs, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az elmúlt években is több lépést tettek azért, hogy segítsenek a sertéságazaton. Egyebek mellett 2014 januárjától az élő- és félsertés áfáját 5 százalékra csökkentették, ennek hatásaként mintegy 200 ezerrel, 3,2 millióra nőtt a sertésállomány, növekedésnek indult az export és 10-15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma ezen a területen.
Agroinform - Beküldve: 23:6:57
2015.5.6.
Ugrásra készen várjuk az embargó végét
Az orosz piac nagyon fontos Magyarország számára, a magyar vállalkozások legyenek ugrásra készek, hogy a szankciók megszűnése után élni tudjanak a lehetőségekkel – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyarország az EU részeként kitart Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, megszavazta az Oroszország elleni szankciókat, az ország magyar gazdaságban játszott szerepe miatt ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy minél hamarabb békés megoldás szülessen az orosz-ukrán konfliktusban – hangsúlyozta Szabó László.
Agroinform - Beküldve: 23:6:56
2015.5.6.
Túl sok az országba áramló külföldi élelmiszer?
Az élelmiszerek, italok és dohány termékcsoport a nyersanyagok árufejezetbe sorolt mezőgazdasági eredetű nyersanyagokkal együtt 2014-ben 9,0 százalékkal részesedett Magyarország külkereskedelmi kiviteléből és 5,9 százalékkal a behozatalból. A termékcsoport aktívuma 2007 és 2012 között erőteljesen emelkedett (1007 milliárd forinttal tetőzött 2012-ben), 2013-ban és 2014-ben viszont csökkent, legutóbb 922 milliárd forint volt. Utóbbi magyarázata, hogy a behozatal nagyobb mértékben nőtt, mint a kivitel: előbbi összesen 1427 milliárd forintot, utóbbi 2350 milliárd forintot tett ki – derül ki a KSH agrárstatisztikájából, írja a napi.hu.
Agroinform - Beküldve: 23:6:55
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27390db, (2) OJ Adatbázisban: 11374db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120