Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2017. 3. 30.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2017.3.30.
Az áfacsökkentés hatását elvitte a madárinfluenza
Súlyos veszteségeket okozott a madárinfluenza. A szükséges mennyiség 15-20 százaléka biztosított hízottliba- és -kacsatermékekből. Minden víziszárnyas drágult. A nagy áruházláncoknál akár 80-85 százalékos készlethiányt is okozhat víziszárnyastermékekből a madárinfluenza, szeptemberig-októberig is eltarthat, mire lesz elegendő kacsa- és libahús.
Agrotrend - Beküldve: 23:45:33
2017.3.24.
A termelői árak csökkenése folytatódott
Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a növényi termékek árának 8,9 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 9,6 százalékos növekedéséből adódott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára tavaly augusztus óta csökken az élő állatok és állati terméke ára pedig október óta emelkedik éves összehasonlításban.
Agrotrend - Beküldve: 16:47:31
2017.3.23.
Nagyot lépett az egyik leggazdagabb magyar baromfis vállalkozó
Áldását adta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ahhoz, hogy a hazai víziszárnyas-piacon vezető szerepet betöltő debreceni Tranzit Csoport megvehesse a szintén baromfiágazatban érdekelt nyírbátori Bátortrade Kft., illetve több más, vele szorosan együttműködő baromfiágazati vállalkozás baromfitelepeit, vágóhídját és egyéb eszközeit. A lépéssel tovább erősíti baromfipiaci pozícióit Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-résztulajdonosa, aki szerepel a száz leggazdagabbnak tartott magyar listáján is.
Agrárszektor - Beküldve: 23:11:32
2017.3.22.
A tej termelői ára közeledik a 100 forintos szinthez
A zsírtartalom 0,11 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,06 százalékpontos csökkenése és az alapár 1 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett februárban a januárihoz képest, és 21 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása a 2016. februárinál 4 százalékkal, az előző havinál 8 százalékkal volt kevesebb. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 6 százalékkal magasabb, 97,16 forint/kilogramm volt 2017 februárjában, egy hónap alatt 5 százalékkal csökkent, az előző év februárját viszont 47 százalékkal haladta meg.
Agroinform - Beküldve: 23:44:53
2017.3.20.
Nem kedveznek a mostani árak a magyar bárányexportnak
Megfelelő tenyésztési, termék-előállítási és termelésszervezési programra lenne szükség az elvárható takarmányozási színvonal mellett. Piacot szerezne a terméktanács, ezért uniós promóciós forrásokra pályázik. Csökkent a juhlétszám (1,158 millió) és az anyajuhok száma (805 ezer) is tavaly a statisztikai hivatal adatai szerint. A tavalyi élőjuh-kivitelünk (vágott test egyenértékben számítva) mintegy 6500 tonna, mintegy 570 ezer bárány, ami hasonló a 2015-ös volumenhez, az előzetes adatok szerint.
Agrotrend - Beküldve: 23:41:38
2017.3.20.
A termelői árak csökkenése folytatódott
Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a növényi termékek árának 8,9 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 9,6 százalékos növekedéséből adódott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára tavaly augusztus óta csökken az élő állatok és állati terméke ára pedig október óta emelkedik éves összehasonlításban.
Agrotrend - Beküldve: 23:41:22
2017.3.18.
Négy éves csúcson az infláció
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebben nem az élelmiszerek vitték a prímet, inkább az állam által meghatározott adók és árak miatt az üzemanyagok és dohánytermékek húzták fel a mutatót. A baromfi ára egyre vonzóbb.
Szabad Föld - Beküldve: 17:23:12
2017.3.16.
Adott a piac - tízezres nagyságrendben is elkelne az emu itthon
Emut tartani jó üzlet, a piac igényt tart rá, akár tízezres nagyságrendre is lenne kereslet az ausztrál futómadarakból. A fiatalok közül sokan felismerték a piaci lehetőséget és emufarmokat hoztak létre. A Dunántúlon szociális szövetkezeti formában hoznának létre vágóhidat. Kujáni Zsuzsanna 20 éve neveli az ausztrál futómadarakat. Az ágazat az egyik legfelkészültebb szakembernek tartja, a leghitelesebb tanácsadóként emlegetik.
Agrotrend - Beküldve: 22:28:7
2017.3.16.
Haszon nélkül kelnek el a magyar struccok
Válságba jutott a magyarországi struccágazat, jelentősen visszaesett a kereset, csökkentek az értékesítési árak, a haszon főként a szlovák, román, olasz és cseh feldolgozóké, ezért egyre kevesebben foglalkoznak Magyarországon strucctartással - számolt be Zoufal Béla, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason élő strucctartó az MTI-nek. "Felborította" a piacot, hogy Afrikában a madárinfluenza miatti zárlatot tavaly feloldották, az árak kilónként 1,8 euróra zuhantak, noha 2015-ben még 3,5-4 euróért is eladható volt a strucchús - mondta.
Agrotrend - Beküldve: 22:28:5
2017.3.16.
A feketepiac felér egy természeti katasztrófával
Már júliustól öt százalékra csökkentené a zöldség-gyümölcs áruk áfáját a terméktanács. A FruitVeb úgy véli: a feketekereskedelem megmételyezi az ágazatot, az öntözés hiánya pedig évente többszörös kárt okoz, mint a fagyok és a jégesők együttvéve. Nem termeszteni üzlet, hanem "ügyesen" kereskedni, lehetőleg elkerülve az áfa-fizetést. Ez teszi tönkre a kertészeti ágazatot, ezért kell a mielőbbi áfa-csökkentés.
Szabad Föld - Beküldve: 22:27:20
2017.3.14.
Egyre jobban megbecsülik a magyar borokat a külföldi piacokon
Az elmúlt évek tendenciái bizonyítják, hogy folyamatosan nő a magyar borok minősége, egyre magasabb szintű a borkínálat, és dinamikusan növekszik a borok exportja is. Ezt a növekedést támogatja az idén negyedik alkalommal megrendezett Lidl Wine Expo Hungary is, ahol 10 európai ország borszakértői választották ki azokat a magyar borokat, melyek 2017-ben elérhetők lesznek az áruházlánc külföldi üzleteiben.
Figyelő - Beküldve: 23:47:52
2017.3.11.
Növelte árbevételét tavaly a Gyulahús Kft.
Az orosz embargó és az angol font esése ellenére öt százalékkal tudta növelni árbevételét tavaly az önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. A vállalat idén az exportpiacok bővítésére koncentrál. Míg 2015-ben 5 milliárd 44 millió forint volt az árbevételük, ez tavaly elérte az 5 milliárd 300 millió forintos határt, hozzátéve, hogy az eredményadatok március második felére válnak véglegessé – mondta Daka Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója.
Agrotrend - Beküldve: 23:13:25
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 32785db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120