Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 8. 29.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.8.28.
Tejkvóta: mellette – ellene
A NAK szerint a tejkvóta bevezetése csökkentette volna a kínálatot, de a felhalmozódott készletekre nem jelentene megoldást. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelte: a nehéz tejpiaci helyzet miatt az átmeneti nemzeti tejtámogatás egy részét már idén, várhatóan a negyedik negyedévben folyósítják a termelőknek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a minisztérium az Európai Bizottság szerdai bejelentésére reagált, amely szerint Brüsszel nem támogatja az április elején megszüntetett, korábban három évtizeden át érvényben volt tejkvóta rendszerének újbóli bevezetését.
Agroinform - Beküldve: 22:13:59
2015.8.27.
Munkahelyeket mentett a húsiparnak nyújtott állami segítség
Mintegy 2000 munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) azt követően fejtette ki álláspontját, hogy a korábban megjelent cikkek szerint Brüsszel hivatalosan megkereste a magyar hatóságokat, mivel egy feljelentés alapján a kormány az EU-szabályozásnak nem megfelelő módon nyújtott segítséget három húsüzem, a Gyulahús Kft., a Kométa `99 Zrt. és a Pápai Hús Kft. működéséhez.
Agroinform - Beküldve: 23:45:0
2015.8.23.
Már mindenki a tejpiaci válságról beszél
Az EU-országok mezőgazdasági miniszterei a tej nagyon nyomott árszintjéhez vezető tejpiaci válság miatt tanácskoznak – közölte kedden Brüsszelben az Európai Bizottság. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény illetékesei nem hivatalos jellegű konzultációkat folytatnak egyes uniós tagállamokkal – mondta el Enrico Brivio szóvivő a keddi bizottsági sajtótájékoztatón. Leszögezte, hogy az Európai Bizottság szükségesnek tartja a "tisztességes árak" biztosítását a tejtermelőknek, részletekbe azonban nem bocsátkozott azt illetően, hogy milyen árszintet tekintene Brüsszel tisztességesnek.
Agroinform - Beküldve: 20:38:53
2015.8.21.
Csökkenőben a tejtermékek ára
Míg márciusban még 108,50 forintot fizetett a felvásárló egy liter jó minőségű nyers tejért, addig alig két és fél hónappal később már csak 76 forintot, vagyis 32,50-nel kevesebbet. Folyamatosan csökken a nyers tej ára – mondta Erős András, Felsőnánai Régió-Milk Tejtermelő és Tejértékesítő Szövetkezet elnöke. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint júniusban országos átlagban 75,74 forintot adtak egy liter tejért a feldolgozók a gazdáknak, a belföldi felvásárlás mértéke mintegy 12 százalékkal nőtt.
Agroinform - Beküldve: 19:54:8
2015.8.18.
Jelentős beruházásba fogott a szentesi ÁRPÁD-AGRÁR Zrt.
A vállalat már eddig is a folyamatos fejlesztéseiről, és innovatív újításairól volt híres, üvegházaikba igyekeztek mindig a legkorszerűbb technológiákat alkalmazni, és ezen filozófia most sem változott: mintegy 22 920 négyzetméteren épül az új üvegház a cég szegvári telepén – ezúttal önerőből, uniós források nélkül. Óriási a kihívás, viszont a piac megköveteli a folyamatos fejlődést. Az új üvegház természetesen új munkahelyeket is teremt – első lépcsőben mintegy 25 új alkalmazottra lesz szükség, mely szám a közeljövőben akár meg is duplázódhat/triplázódhat.
Agrotrend - Beküldve: 22:38:15
2015.8.17.
Mi a megoldás? Tízmilliárdokat csalnak el a tejiparban
A jelenleg kialakult kedvezőtlen tejpiaci helyzetet az áprilistól megszűnt európai uniós tejkvótarendszer, az orosz embargó, túltermelésből adódó kínálati piac és a tej tizennyolc százalékos áfa kulcsából levezethető, évente több tízmilliárdos hazai áfacsalás okozza. A hazai nyerstej termelésében leginkább érintett szakmai szerveztek, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete (továbbiakban Szervezetek) közösen áttekintették és értékelték a kialakult tejpiaci helyzetet.
Agroinform - Beküldve: 9:5:29
2015.8.14.
Látszanak az áfacsalás ellen hozott intézkedések hatásai
A teljes áttörésre azonban még várni kell. Szakemberek szerint a gabonakereskedelemben bevezetett fordított áfázás teljesen kiszorította az ügyeskedőket a piacról, a sertéshús forgalmi adójának csökkentése pedig növelte a legális vágások számát. Az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer eddig elsősorban a zöldségek és gyümölcsök kereskedelmében hozott eredményeket. – Szinte teljes egészében felszámolta a gabonaáfázás korábban igencsak elterjedt gyakorlatát a 2012-ben bevezetett fordított áfafizetés.
Agroinform - Beküldve: 21:45:32
2015.8.12.
Így maradhat talpon a kaposvári húsipar
Több százmilliós beruházást hajtottak végre a kaposvári Kometa’ 99 Zrt. húsüzemében, hogy növeljék a vállalat versenyképességét. A közelmúltban üzembe helyezett új kábító- és terelőrendszerrel javítható a húsok minősége és az állatok elkábítása is kíméletesebb. Az olasz tulajdonú cég tavaly 25 milliárd forint nettó árbevételt ért el és 153 millió forintos veszteséget termelt.
Agrárszektor - Beküldve: 22:16:41
2015.8.9.
Embargó: Alternatív piacokat keresnek a magyar cégek
Kilenc százalékkal is csökkenhet az orosz bruttó hazai termék (GDP) a nyugati szankciók és az azokra adott orosz válaszok hatására, derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentéséből. Magyarországot is súlyosan érinti az orosz élelmiszer-embargó, Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt korlátozásokból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos szerint elértük a mélypontot, s alternatív piacokat kell keresnünk a korábban Oroszországnak szánt termékeinknek.
Agroinform - Beküldve: 22:40:59
2015.8.8.
Svájci cég vásárolta fel a Fornettit
A fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Fornetti Kft.-t értékesítették a svájci Aryzta AG-nak – jelentette be Szabó József, a Fornetti Kft. korábbi ügyvezetője, Sebastian Goodinggal, a Fornetti új ügyvezető igazgatójával közösen. A Fornetti elérte növekedésének a határát, ezért döntött a tulajdonos az eladás mellett – hangsúlyozta Szabó József. A tranzakcióval a világon a harmadik, Európában piacvezető pékárugyártó svájci cég közép-kelet-európai jelenlétét kívánja erősíteni a Fornetti alapjain.
Agrotrend - Beküldve: 12:11:10
2015.8.5.
Változások az EKÁER-ben – erre figyeljen oda
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) működése 2015. augusztus 1-től módosul. Az 51/2014. (XII.31) NGM rendelet 1. számú mellékletében felsorolt termékek Európai Unió más tagállamából Magyarországra történő – bejelentésköteles – szállításának bejelentésére kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, amennyiben a bejelentésre kötelezett adózó érvényes FELIR azonosítóval rendelkezik, valamint a kirakodás belföldi telephelye az élelmiszerlánc-felügyeleti szervhez első belföldi betárolási helyként bejelentésre került. Ennek hiányában a bejelentés nem teljesíthető.
Agroinform - Beküldve: 22:41:56
2015.8.5.
Befektetne? Borba tegye a pénzét!
A borbefektetéssel akár 30 százalék közeli hozamot is el lehet érni. A főként Bordeaux-i borokból összeállított borindexek az elmúlt 5 év során 20 százalék feletti mértékben emelkedtek, a londoni bortőzsde legjobban teljesítő, a "Liv-exFineWine" 50 indexének 5 éves hozama pedig 27,8 százalék volt. Ez még a legsikeresebb befektetési termék, az arany éves hozamát is felülmúlta – mutat rá a Bordinasztia Sales Kft. közleményében.
Agroinform - Beküldve: 22:41:52
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 28143db, (2) OJ Adatbázisban: 11474db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120