Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 8. 23.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.8.23.
A tárca piacot keres az almának
A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a magyar almatermelők orosz exporttilalom miatti veszteségeit - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hozzátéve, a tárca azon dolgozik, hogy piacot találjon az almának. Nagy István véleménye szerint Magyarország előnyben van több más országgal szemben a hónapokkal ezelőtt meghirdetett keleti nyitás politikája miatt. Reményét fejezte ki, hogy a kialakulóban lévő kapcsolatok eredményt hoznak és enyhülhet a magyar piacra nehezedő nyomás.
Farmit - Beküldve: 22:58:32
2014.8.22.
Egyre több magyar zöldséget és gyümölcsöt exportál a Lidl
Mintegy 3,5 milliárd forint értékű friss zöldséget és gyümölcsöt exportált a Lidl Magyarország az idén az első fél évben, ami 75 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest - derül ki a vállalat export adataiból. A cég az MTI-vel csütörtökön közölte, az első fél évben összesen 22,5 ezer tonna friss zöldség és gyümölcsöt vitt ki elsősorban a német, a román és a szlovák piacra, amelyeken a legkeresettebb árucikk a TV paprika, a görögdinnye, a sárgabarack és a friss gomba. A vizsgált időszakban kiemelkedő termék volt a magyar görögdinnye, amelyből a tavalyi 8000 tonnához képest 38 százalékkal többet, 11 000 tonnát exportált a vállalat - áll a közleményben.
Farmit - Beküldve: 22:23:34
2014.8.22.
Napi 70 millió forintot veszít a magyar mezőgazdaság az orosz szankciók miatt
A magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden este megerősítette, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsának következő ülésén fel kell vetni az embargó hatását kompenzáló direkt uniós támogatások bővítését. A miniszter felidézte, hogy a magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom.
Agrotrend - Beküldve: 22:23:33
2014.8.19.
A tejpiac sorsát is megpecsételi az áfacsalás
Az általános forgalmi adó egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel. A két szervezet véleménye szerint a piaci anomáliák nagy részét az áfa-csalással érintett termékek forgalomba hozatala okozza. A közlemény szerint az áfa mérséklése nemcsak a csalások visszaszorítására tett jelentős lépés lenne, a versenyképességet is javítaná a tejágazatban.
Agrárszektor - Beküldve: 0:24:3
2014.8.19.
Az orosz importtilalom felerősíti az árcsökkenést a magyar mezőgazdaságban
Az orosz importtilalom felerősíti az árak csökkenést a magyarországi agrártermékek piacán - mondta Lukács László agrárszakértő, a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója. A szakértő szerint problémát jelent, hogy a mezőgazdasági termékek felvásárlási árának alapvetően csökkenő tendenciáját "derékba kapta" az orosz embargó, felerősítve azt. Úgy vélte, az embargó közvetett hatása jelentős, mivel piaci zavart okozhat, hogy más országok - Németország, Lengyelország, Spanyolország - termékei bennragadnak az unióban.
Agrotrend - Beküldve: 0:24:1
2014.8.19.
Máris érezni az orosz kiviteli stop hatását Baranyában
A megye agrárcégeinél az Oroszország által kezdeményezett, a magyarországi agrártermékek kivitelét meggátoló embargónak már érezhető következményei vannak. Miközben a Földművelésügyi Minisztérium - arra hivatkozva, hogy a tilalom mindössze a magyar export egy százalék érinti - elenyészőnek tartja az embargó várható hatását, az agrár érdekképviseleti szervek (MAGOSZ, MOSZ) szerint az előzetesen számítottnál is nagyobb károkat okoz a termelőknek a drasztikus piaci változás.
Agroinform - Beküldve: 0:24:0
2014.8.17.
Irreálisan alacsony árú tejek: mi lehet velük a baj valójában?
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál adó- és költségvetési csalás feltételezett elkövetésének gyanújával, a One Euro Market Kft.-nél tapasztalt kereskedelmi gyakorlat miatt. Erről Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szóban forgó termék, a One Euro Market Kft. budapesti és vidéki boltjaiban kapható és a cég akciós újságjának címlapján is szereplő Szlovákiából származó 1,5 százalékos zsírtartalmú ultrapasztőrözött tej.
Figyelő - Beküldve: 0:10:18
2014.8.11.
Az élelmiszeripart húzóágazattá kell fejleszteni
A kormány egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a magyar élelmiszeripart talpra állítsa, megerősítse és a nemzetgazdasági egyik húzóágazatává tegye. Mindezt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mondta csütörtökön Budaörsön, ahol először kaptak Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet sajátmárkás termékek. Zsigó Róbert a díjátadón elmondta: a magyar élelmiszeripar húzóágazattá tételének érdekében "az új uniós költségvetési ciklusban az előzőhöz képest háromszor-négyszer annyi forrást próbálunk biztosítani az élelmiszeripar fejlesztésére".
Agroinform - Beküldve: 0:14:30
2014.8.11.
Agrárkamara: új piacok kellenek
Teljes behozatali tilalmat vezetett be Oroszország az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó marha- és sertéshúsra, szárnyasokra, halárukra, tejtermékekre és zöldségekre. Oroszország ezzel az embargóval reagált a nyugati szankcióra. Az intézkedést az orosz miniszterelnök jelentette be. Dmitrij Medvegyev azt is közölte: a korlátozások egy évig érvényesek, ám ha a tiltólistára került országok együttműködőek lesznek, akkor felülvizsgálják az intézkedéseket.
Agroinform - Beküldve: 0:14:26
2014.8.11.
A jövedéki adó emelkedése magyarázza a sörágazat bővülését
Növekedett a magyarországi söripar árbevétele 2013-ban az előző évhez képest, a növekedés azonban elsősorban a jövedékiadó-emelkedés továbbgyűrűző hatásának tulajdonítható - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A szövetség a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által közösen üzemeltetett céginfo.hu adatai alapján csütörtökön megjelent információkra reagált, amelyek szerint az ágazat tavaly már 11 százalékos árbevétel-növekedést tudott elérni, és ez egy lendületet vett sikerágazat képét mutatja.
Agrotrend - Beküldve: 0:14:24
2014.8.8.
Magyarországnak is fájni fog az orosz válaszcsapás
Vlagyimir Putyin elnök kérésének megfelelően az orosz kormány döntött arról, hogy a nyugati szankciókra válaszul mely termékek importját tiltja meg. Ezek szerint Moszkva teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék importjára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. A lépés érzékenyen érintheti a magyar gazdálkodókat is.
Agrárszektor - Beküldve: 21:56:13
2014.8.8.
Dömpingárakat szülhetnek az orosz szankciók
A tej terméktanács szerint a magyar tejtermelőknek nem közvetlenül az orosz szankciók, hanem azok várható közvetett hatásai jelenthetnek veszélyt. A közvetett veszélyt az unióban ragadó termékek jelentik, amiket dömpingáron is jobban megéri eladni, mint kidobni, ami jelentős problémát okozhat - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Kiemelte: a pontos jogszabály még nem ismert, így az érintett termékek köre sem egyértelmű.
Agrárszektor - Beküldve: 21:55:35
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 25421db, (2) OJ Adatbázisban: 11125db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120