Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 4. 27.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.4.24.
A csirkések is sertésáfát akarnak
Nem akar lemaradni, ezért azonos megítélést kér a baromfiszektor az áfacsökkentésben. Nincs szakmai indoka a baromfiágazati szereplőket tömörítő Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna.
Agroinform - Beküldve: 23:41:30
2015.4.23.
Az NGM is csökkentené a járukékterheit
A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az őt terhelő szociális hozzájárulási adóból. Ahogyan arról az Agroinform.hu beszámolt, újabb kedvezmény bevezetését tervezi a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a mezőgazdaságban foglalkoztatott munkavállalók számának növelésére.
Agroinform - Beküldve: 21:24:55
2015.4.22.
Élelmiszeráfa: összeugrasztja a húsosokat a Varga-javaslat?
Összeugraszthatja a hazai húságazati szereplőket az a javaslat, amely szerint 5-százalékra csökkenne a sertés tőkehús 27 százalékos jelenlegi áfakulcsa 2016-tól, de a lépés más húsokra nem terjedne ki. Miközben sertéspiaci szereplők pozitívan fogadták Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, a baromfiszektor máris hátrányos megkülönböztetéstől tart. A sertés- és a baromfihús egymást helyettesíthető terméknek számít, ezért egyes vélemények szerint uniós jogi problémákat is felvethet, ha a drasztikus áfamérséklés csak a sertéshúsra vonatkozna. Biztosra vehető, hogy több más agrárágazat is lobbiharcot indít az áfacsökkentés kiterjesztéséért.
Agrárszektor - Beküldve: 23:13:47
2015.4.21.
Tudja mi Magyarország stratégiai terméke?
Jelentős exportcikk, a nemzeti karakter egyik meghatározója, a magyar gasztronómiai kultúra szerves része. A bor Magyarország stratégiai terméke, jelentős exportcikk, a nemzeti karakter egyik meghatározója, a magyar gasztronómiai kultúra szerves része – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a VII. Szőlő- és klímakonferencia megnyitóján Kőszegen.
Agroinform - Beküldve: 22:20:1
2015.4.20.
A csemegekukoricások az embargó nagy vesztesei
Komoly nehézséget jelenthet majd az orosz piac visszaszerzése. Az orosz embargó elsősorban a csemegekukorica-feldolgozással foglalkozó vállalkozásokat viselte meg, mivel a pár ezer tonnás közvetlen export leállása mellett a nyugat-európai exportpiacok is telítődtek a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke szerint – írta a Napi Gazdaság. Cseh László elmondta: a beragadt készletek miatt nagyságrendileg 3-5 százalékkal csökkenhet az alapanyag-felvásárlási ár 2014-hez képest, ez pedig 37-38 forintos kilogrammonkénti árat jelent.
Agroinform - Beküldve: 0:2:9
2015.4.19.
Briliánsan teljesít az EKÁER
Nagyon jól startolt a csalók elleni csodafegyver. Egy hónap alatt mintegy másfél milliárd forinttal lett gazdagabb a költségvetés csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer) kapcsán indított közúti ellenőrzések eredményeképpen. Az adóhatóság 7502 szállítmányt ellenőrzött, melyek közül 283 végződött ingófoglalással a szabálytalanságok miatt. Az ingóságok becsült értéke közel egymilliárd forint volt.
Agroinform - Beküldve: 11:2:24
2015.4.9.
Meddig keménykednek még az embargóval?
Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit. Alekszej Alekszejenko, Dankvert tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy mindkét országban április 20-án kezdődnek az ellenőrzések. Tíz nap alatt az orosz szakértők két csoportja mintegy húsz-húsz vállalatnál végez majd ellenőrzéseket.
Agroinform - Beküldve: 21:44:11
2015.4.7.
Az újabb rezsicsökkentés? - Folyik a lobbiharc
Öt százalékra kellene csökkenteni a tej általános forgalmi adóját (áfa) az ágazati szereplőket tömörítő terméktanács szerint. Az agrártárca támogatja az adómérséklést, de ez a költségvetés teherbíró képességétől függ. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatja az alapvető élelmiszerek áfamérséklését, figyelembe véve az ország büdzséjének teherbíró képességét is – mondta Czerván György, a tárca államtitkára. Az FM számításai szerint a fogyasztói tej áfájának csökkentése mintegy 18 milliárd forintba kerülne.
Agrárszektor - Beküldve: 22:14:25
2015.4.6.
Magyar céget vett a világ legnagyobb tejmultija
Megvásárolta a tiszafüredi Kuntej Zrt.-t a belgiumi székhelyű BSA International SA, amely mögött a világ legnagyobb tejtermékgyártó vállalata, a francia Lactalis Csoport áll. A Lactalis eddig nem volt jelen a magyar tejfeldolgozásban, mivel itt csak kereskedelmi céget működtetett. Az akvizíció része lehet a csoport folyamatos terjeszkedő politikájának, de a Kuntej megvételével most olyan céghez jutottak, amely a hazai tejpiacon is kisebb méretűnek számít.
Agrárszektor - Beküldve: 21:21:34
2015.4.5.
Drágult a bárány, maradt a tojás ára Húsvét előtt
A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója az MTI-nek. A bárány ára tavalyhoz képest viszont 15-20 százalékkal emelkedett. Milyen tojás van a tálcákon? Állítólag nem érkezett a fertőzött tételekből Magyarországra.
Szabad Föld - Beküldve: 23:41:50
2015.3.30.
Mérlegen az EKÁER
A szigorú szabályozáshoz a mérlegtechnika is alkalmazkodott a kötelező EKÁER bejelentést megkönnyítő portai program kidolgozásával. A program segít abban, hogy könnyen és átláthatóan elvégezhető legyen a következő előnyökkel: egyszerűen készíthető EKÁER bejelentés a mért adatok alapján, hibamentesen és gyorsan átvehetők az adatokat a mérlegprogramból, lekérdezhetőek és módosíthatóak a korábbi bejelentések, a bejelentések többféleképpen továbbíthatóak, megoldódik a pontos mérés és a jogszabályi megfelelés is.
Agroinform - Beküldve: 0:13:35
2015.3.27.
Sertés: így támogatják a magántárolást
Jelentkezzen mihamarabb a sertéshús magántárolási támogatásra. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a sertéshús magántárolási támogatással kapcsolatos kérelmeiket minél hamarabb nyújtsák be. A beadás végső határidejét az Európai Bizottság még nem határozta meg, döntését a tagországok által jelentett kérelmezett mennyiségek alapján hozza meg, ezért a kérelmek benyújtásának lehetősége bármikor lezárulhat.
Agroinform - Beküldve: 23:17:57
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 27199db, (2) OJ Adatbázisban: 11355db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120