Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2015. 10. 13.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2015.10.5.
Magyarország sertéskivitele csökkent, a vágósertés ára visszaesett
Hazánk élősertés-kivitele 35 százalékkal esett vissza, legfőbb partnereink továbbra is Románia, Szerbia és Ausztria. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai alapján az Egyesült Államokban a sertés ára 1,7 dollár/kg hasított súly volt 2015 augusztusában, ez 30 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A becslések szerint az Egyesült Államok élősertés-importja csaknem 2 százalékkal növekedhet, míg sertéshús-behozatala 1 százalékkal csökkenhet.
Agroinform - Beküldve: 0:17:53
2015.10.5.
7 milliárdos fejlesztés a Magyar Cukor Zrt.-nél
Hétezer négyzetméter alapterületű cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést adtak át szerdán az osztrák Agrana csoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában. Az évi 160 ezer tonna cukor csomagolására alkalmas csarnok hatmilliárd forintba került. A beruházás teljes költségét az Agrana biztosította, míg az új, évente tízmillió köbméter biogáz megtisztítására alkalmas biogáztisztító-állomás egymilliárd forintot meghaladó beruházásához 500 millió forintot uniós pályázaton nyert el az Agrana Csoporthoz tartozó Biogáz Fejlesztő Kft., 500 millió forintot pedig saját erőből biztosított.
Agroinform - Beküldve: 0:17:52
2015.10.4.
Kivárásos taktika állhat a gabonapiaci probléma mögött?
Több gazda panaszolta: előfordulhat, hogy egyes kereskedők azért nem vásárolnak nagy tételben búzát, mert megvárják a kukorica betakarítását, s a raktározási gondokkal kínlódó termelők olcsó áron túladnak a terményen. – Szerintem néhány felvásárló szégyenteljesen viselkedik – mondta egy Kaposvár környéki agrárcég vezetője. – Nevetségesen alacsony a tonnánként 40 ezer forint körüli búza ár, ennél is elképesztőbb, hogy a legjobb minőségért tonnánként nagyjából 47 ezer forintot ajánlanak.
Agrotrend - Beküldve: 9:30:16
2015.10.3.
A magyar dió uralja a világpiacot és ez még csak a kezdet
Idén minden eddiginél nagyobb dióoltvány-értékesítést bonyolíthat Magyarország, azon belül is Kelet-Európa egyik legjelentősebb disztribútora, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) 2015-ben hozzávetőlegesen 10 ezer darab oltványt értékesítenek belföldön és külföldön egyaránt. Ez 40%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az MKSZN nem áll meg itt: jövőre megduplázzák az idei mennyiséget! Hazánk és egyben Kelet-Európa egyik legjelentősebb dióoltvány-előállítója, az MKSZN a trendeket figyelembe véve idén, a tavalyi évhez képest 40%-kal több oltvány előállítását ütemezte be.
Agroinform - Beküldve: 22:52:7
2015.10.2.
Kínai igény a magyar tejre
Megnyílhat a kínai export a hazai tejfeldolgozók előtt, október 17. és 23. között ugyanis megkezdi a magyar tej átvilágítását a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a Magyar Időknek elmondta, hogy a kínaiak először öt feldolgozóvállalatot vizsgálnak meg, amelyek pozitív elbírálás esetén a tejpor mellett tejsavót és ultrahőkezelt (UHT) tejet is szállíthatnak a távol-keleti piacra. A kelet-közép-európai régióból ma csupán Lengyelország rendelkezik exportengedéllyel, most azonban Magyarország mellett Bulgária is lehetőséget kaphat a szállításra.
Agroinform - Beküldve: 22:34:51
2015.10.2.
Kínának sokat ér a magyar sertésfej
Újabb két magyar cég számára adta meg az engedélyt a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA); így a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. is szállíthat disznóhúst Kínába. Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa közölte: ahhoz, hogy a két cég valóban megkezdhesse a szállítást, már csak arra van szükség, hogy a vállalatok, a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatalának (AQSIQ) honlapján is megjelenjenek, de ez várhatóan heteken belül megtörténik.
Agroinform - Beküldve: 22:34:50
2015.10.1.
Újra igényelhetnek támogatást a sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók is!
A 2015. évre rendelkezésre álló forrás 485 millió forint. A sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók részére nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 57/2015. (IX. 24.) FM rendelet alapján vissza nem térítendő csekély összegű támogatást igényelhetnek a mezőgazdasági termékek feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek a sertéshús feldolgozói iparban használt gépek, technológiai berendezések beszerzésével, valamint a feldolgozott termékek szállítására alkalmas, hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzésével kapcsolatos költségeik részleges fedezésére.
Agroinform - Beküldve: 22:4:17
2015.9.27.
A húsipart komolyan érinti az orosz embargó
A kormány által konszolidált cégeknek is hátrányos az exportkorlátozás. A húsipari cégek, főként az előző évben a kormány által konszolidált Gyulahús Kft., Pápai Hús Kft. és a Kométa szenvedtek el óriási veszteségeket az orosz embargó miatt – közölte Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa szerdán az M1 aktuális csatornán. A miniszteri biztos szerint azonban azokkal az intézkedésekkel, amelyekkel az alternatív piacokat felkutatták ezeknek az embargó által érintett húsipari cégeknek, vagyis a belső piacok megszilárdítása révén konszolidálták ezeket a vállalatokat.
Agroinform - Beküldve: 23:0:50
2015.9.25.
Így tolnak ki az oroszok a magyar húsos cégekkel
Felére esett vissza az orosz import értéke 2015 első nyolc hónapjában. Eddig 39 százalékkal zuhant a volt Szovjetunión kívüli országokból érkező termékek mennyisége, miközben az országban mélyülő válság csökkentette az orosz fogyasztók vásárlóerejét. Eközben Magyarországot és a magyar húsipari cégeket is több millió eurós veszteségek érték a tavaly augusztus óta hatályos korlátozás miatt.
Agrárszektor - Beküldve: 9:47:35
2015.9.24.
A tej áfájának csökkentése megfékezné a túlzott importot?
Amennyiben a fogyasztói tejek általános forgalmi adója (áfa) 2016. január elsejétől 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejet venné a többségében áfacsalással Magyarországra érkező import helyett. A kereskedelmi láncok tagjai a Tej Terméktanácsnak és írásban vállalták, hogy áfacsökkentést érvényesítik a fogyasztói árakban, a magyar vásárlók zöme pedig árérzékeny – ismertette a kormánynak tett javaslatukat Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke az M1 aktuális csatornán.
Agroinform - Beküldve: 23:19:3
2015.9.21.
A törökországi piacra került a legtöbb szarvasmarha
Mérséklődött Magyarország élőmarha-importja, a marhahús behozatalának volumene pedig megnövekedett. A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 16 százalékkal nőtt 2015 első félévében 2014 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Libanon voltak. A törökországi piacra került a legtöbb szarvasmarha, több mint 5 milliárd forint értékben. A Törökországba szállított szarvasmarhák 81 százaléka 160 és 300 kg közötti volt, 18 százaléka pedig tenyészüsző. A Libanonba exportált mennyiség 44 százalékkal csökkent, míg Ausztriába 14 százalékkal több szarvasmarha került.
Agroinform - Beküldve: 0:2:34
2015.9.21.
Tényleg nőtt a gyümölcs termelői ára?
A tavalyi évhez képest idén júliusban 24 százalékkal nőtt a gyümölcs termelői ára - tudtuk meg a KSH felméréséből. Csizmadia György, a FruitVeb Gyümölcstermelői Főbizottságának alelnöke mesélt arról, mi áll valójában a statisztikák mögött és mi okozhat még meglepetést ebben az évben. A KSH által nyilvánosságra hozott adatok alapján a tavaly júliusi árakhoz képest ez év júliusában közel a negyedével nőtt a gyümölcs termelői ára. Önök mit éreznek ebből?
Agrotrend - Beküldve: 0:2:29
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 28503db, (2) OJ Adatbázisban: 11512db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120