Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2018. 6. 22.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2018.6.21.
Csaknem félmilliárdos támogatással fejlesztik mezőgépgyártást a Mchale-nél
Európai uniós pályázaton csaknem félmilliárd forint támogatást nyert a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztésére Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a szolnoki székhelyű McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. (McHale Hungária Kft.) vezette konzorcium.A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében 50 százalékos támogatási intenzitással támogatott milliárdos nagyságrandű projekt a tervek szerint jövő év végéig valósul meg - tájékoztatta a konzorciumvezető az MTI-t. A McHale Hungária Kft. Magyarországon bálázógépeket gyárt és fejleszt.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:6:13
2018.6.8.
A támogatást kérő gazdák hatodánál talált hibákat a kincstár
Előzetes ellenőrzéssel segíti a Magyar Államkincstár az egységes kérelmet benyújtott gazdálkodókat, és megkezdődött a hibákról értesítő végzések kiküldése is. A gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018-ban is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után a kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találnak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:17:0
2018.6.8.
Egységes kérelem: nem mindegy, hogy módosít vagy pontosít
Az egységes kérelem módosítására csak június 11-ig van lehetőség, ezt követően már csak pontosítható a kérelem – tájékoztat a NAK. Miben különbözik a két fogalom? A módosítás a fogalommeghatározás szerint: a támogatási igény növelésére irányuló adatváltozás bejelentése (pl.: a tábla terület növelése vagy a megadott hasznosításnak megfelelő termeléshez kötött támogatás igénylése, illetve új tábla felvitele úgy, hogy támogatást igényel rá stb.); tehát további támogatási összegek lehívására van még lehetőség. A pontosítás pedig: az egységes kérelemben megadott adatokra vonatkozó adatváltozás bejelentése, ami az egységes kérelemben megadott adatok kiigazítására irányul, de többlettámogatási igényt nem generál (pl. SAPS esetében a hasznosítási kód váltása napraforgóról kukoricára, tábla bontása úgy, hogy az eredetileg igényelt méretet a létrehozott táblák összterülete nem haladja meg stb.).
Agroinform - Beküldve: 21:16:58
2018.6.7.
A magas feldolgozottságú termékek kínai exportjára kell törekedni
A távol-keleti állam Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partnere. - Bővülhet a mezőgazdasági kivitel Kínába - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kínai Állami Gabona Hivatal vezetőivel folytatott egyeztetésen. A tárca hétfői közleménye szerint Farkas Sándor az étkezési célú búza mellett többek között a takarmánykukorica és a méz kivitelében lát újabb kereskedelmi lehetőségeket.
Agrotrend - Beküldve: 21:34:7
2018.6.2.
Új takarmánygyárat épített a Gyermelyi
Évi 60 ezer tonna keveréktakarmány gyártására alkalmas új takarmánygyárat épített a Gyermelyi Tojás Kft. A takarmánygyár alkalmas a késztakarmány bevonására is enzimmel, vitaminnal, illetve olajjal. A berendezések pedig lehetővé teszik a mikro- és nyomelemek pontos adagolását. Az 1,7 milliárd forintos beruházásból létrejött üzem központi részét képező torony 9 emeletes. A takarmánygyár vezérlése és mérlegrendszere automatizált, a létesítményben összesen kilenc ember dolgozik.
Agrárszektor - Beküldve: 21:44:27
2018.6.2.
Lassan rendeződik a piac
Értékesítési nehézségeket jeleztek a pulykatermelők. Az elmúlt évben nagy készletek halmozódtak fel fagyasztott pulykamellből Európában, amely nyomja most a piacot. Mi az oka ennek a túlkínálatnak, és mire számíthatnak a pulykatermelők a következő hónapokban – kérdeztük Csorbai Attilát, Baromfi Termék Tanács elnökét, aki egyben a Pulykaszövetség titkára is. A jelenlegi problémáknak több oka is van – jelentette ki Csorbai Attila. A gondok a madárinfluenzával kezdődtek, noha a járvány a pulykaágazatot kevésbé sújtotta.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 21:44:22
2018.5.31.
Egyre kevesebb a malom, de így is elég a liszt
Míg 1990 óta világszinten 70 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás, addig Magyarországon 30 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a meglévő malomkapacitás még így is 1,8 millió tonna, miközben csak 1,2 tonnára van szükség. A Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézete, a Debreceni Egyetem AKIT, a DAB Agrártudományi Szakbizottsága és a Hajdú Gabona Zrt. 2018. május 29-án tartotta meg a 25. jubileumi búzatanácskozást Debrecenben - rírta meg az MTI.
Agrotrend - Beküldve: 8:52:21
2018.5.30.
Újabb változások a tejporpiacon
Ismét módosultak a tejpor-kereskedelemre vonatkozó uniós szabályok, ezúttal a tejpor minimális eladási ára került terítékre. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk, egy idei jogszabálymódosítás értelmében immáron a 2016. június 1. előtt betárolt sovány tejpor értékesítésére nyílik lehetőség. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) most arra hívja fel a figyelmet weboldalán, hogy 2018. május 17-én újabb módosítás jelent meg.
Agrotrend - Beküldve: 22:55:8
2018.5.28.
Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill
Nagy István agrárminiszter személyesen látogatott el a Cargill Takarmány Zrt. új, pápai takarmányüzemének alapkőletételére, hiszen ahogy azt ez alkalomból is hangsúlyozta: egyensúlyba kell hozni a növénytermesztéssel a kevésbé nyereséges állattenyésztést, a takarmányozás pedig kulcskérdés e téren. A 150 esztendőnél is régebb múltra visszatekintő amerikai cég magyarországi leányvállalata 1995 óta van jelen hazánkban, azóta pedig három városban s öt telephelyen foglalkozik egyebek között takarmánygyártással, -felvásárlással és tárolással.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:48:39
2018.5.28.
Kevésbé szárnyal az agrárexport
A tavaly túlhajtott gabonaexport kissé esett 2018 első két hónapjában. Az egyenleg még min­dig pozitív, de az agrár- és élelmiszeripari termékek behozatala nagyobb ütemben nőtt, mint a kivitelük. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 1,463 milliárd, behozatala pedig 968 millió eurót tett ki 2018 első két hónapjában – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A kivitel értéke 9,8 százalékkal, a behozatalé 14,7 százalékkal emelkedett.
Magyar Mezőgazdaság - Beküldve: 22:48:33
2018.5.27.
Cél a termelők számára naprakész pénzügyi megoldások biztosítása
Együttműködési megállapodást kötött az MKB Bank és a Hangya Szövetkezeti Együttműködés. Az MKB közleménye szerint a Hangya Szövetkezeti Együttműködéssel megkötött megállapodás célja, hogy a termelők számára folyamatosan naprakész pénzügyi megoldásokat biztosítsanak, és tájékoztassák őket az agrárfinanszírozással kapcsolatos lehetőségekről, tudnivalókról.
Agroinform - Beküldve: 22:10:38
2018.5.24.
A Heineken támogatja a magyar a komlótermesztést
Stratégia együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt., a vállalat 30 millió forinttal támogatja a programot – ismertette Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón. A miniszter az aláírási ceremónián kiemelte, hosszú távú cél, hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunka programból az agráriumba. Nagy István jelentős lépésnek tartja a megállapodást, hiszen az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót, ami 2011-re öt hektárra csökkent.
Agroinform - Beküldve: 21:5:18
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 36262db, (2) OJ Adatbázisban: 11963db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120