Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2016. 7. 25.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2016.7.25.
Jövő hónaptól nagyot változik az EKÁER-bejelentés
Augusztustól már a 3,5 tonna feletti haszongépjárművekre is kiterjed a bejelentési kötelezettség. Az elmúlt másfél év alatt több mint 56 ezer ügyfél regisztrálta magát a rendszerbe, és több mint 17 millió bejelentés érkezett – közölte Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A hatóság az úti ellenőrzésekkel és a telephely-vizsgálatokkal együtt közel 100 ezer ellenőrzést végzett.
Agroinform - Beküldve: 0:4:14
2016.7.24.
Kevesebb import tojás ömlik ránk
A tenyésztojások közül a csirketenyésztojás behozatala 36 százalékkal csökkent, a pulyka- és libatojásé pedig 30 százalékkal esett vissza. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország a 2016. január-április közötti időszakban 23 százalékkal kevesebb héjas tojást és 1 százalékkal kevesebb friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban. A megfigyelt időszakban a legtöbb héjas tojás Csehországból (+78 százalék) érkezett, de meghatározó beszállítók voltak még Lengyelország és Franciaország is.
Agroinform - Beküldve: 0:13:31
2016.7.22.
Kína és Dél-Korea menti meg a magyar disznókat
Az év eleji mélypontot követően nőnek a felvásárlási árak, rendeződni látszanak a piaci viszonyok a sertéságazatban. Az élőállat kilogrammonkénti felvásárlási ára az idei év első 3 hónapjában mélyponton volt, alig érte el a 300 forintot, mostanra azonban 400-410 forint között van – mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán az MTI-nek. Menczel Lászlóné szerint ez nemzetközi piaci folyamatok eredménye, ugyanis megélénkült a kereslet Ázsiában a sertéshús iránt, főként Kínában és Dél-Koreában.
Agroinform - Beküldve: 23:3:15
2016.7.20.
Ígéretes kilátások a konzerviparban
Némileg csökkenő árak és kisebb termésmennyiség mellett is jó évet vár a hazai konzervipar. A nehéz helyzetben lévő gabonások, sertéstartók és tejtermelők mellett ez a szektor bizakodhat. A megtermelt csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit exportálják a hazai feldolgozók. Magyarország a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre mind a mirelit, mind pedig a konzerv kategóriában.
Agrotrend - Beküldve: 22:33:1
2016.7.18.
Várja a szalmát a pécsi erőmű – 200 ezer tonnára van igény
Idén is folytatja mezőgazdasági melléktermék felvásárlását a pécsi erőművet üzemeltető Pannonpower. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó vállalat a térség agrárvállalkozóitól szerzi be a Pécsett működő biomassza-tüzelésű erőmű működtetéséhez szükséges tüzelőanyagokat, amiből mintegy 3,5-4 milliárd forint pótlólagos forráshoz juthatnak a gazdák. Mivel az alapanyagok felhasználásánál fontos szempont a nedvességtartalom, a 12 százalékosnál alacsonyabb nedvességtartalmú alapanyagokért felárat fizet a társaság.
Agrotrend - Beküldve: 1:2:4
2016.7.16.
Zöldségfeldolgozó üzemet adták át Keléden
A Startmunka Program keretében 30 millió forintos beruházás történt Keléden. A jelenleg még csak zöldségfeldolgozással foglalkozó üzem tervei között szerepel gyümölcsösök telepítése is. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kelédiek felismerték a térség adottságait és lehetőségeit. Ezért a közelmúltban konyhakerti növények termesztésébe kezdtek, és a továbbfejlődésre esélyt látva zöldségfeldolgozó üzemet hoztak létre, amellyel még több embernek biztosíthatnak munkát.
Agrotrend - Beküldve: 22:33:47
2016.7.15.
Kínába háromszor annyi magyar sertést szállítunk, mint egy éve
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 8 százalékkal csökkent 2016. január-áprilisban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. A Romániába (-14 százalék) és az Ausztriába (-19 százalék) szállított mennyiség csökkent, ugyanakkor Szlovákia 32 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól. Az élősertés-behozatal 18 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország, Hollandia és Csehország voltak.
Agroinform - Beküldve: 22:33:47
2016.7.14.
Befellegzett a dohányfeldolgozásnak Magyarországon
Befejezi a dohányfeldolgozási tevékenységet a Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. nyíregyházi üzeme, a Virginia és Burley dohányok feldolgozását Olaszországba helyezik át. Bittner Imre, közölte a társaság vezérigazgatója emlékeztetett, a társaság tulajdonosa egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy az európai dohánypiac jelenlegi helyzete miatt megfontolja a magyar dohány feldolgozásának áthelyezését a vállalatcsoport valamely másik, Magyarországon kívüli üzemébe. Az erről szóló döntés megszületett, a nyíregyházi fermentáló befejezi tevékenységét, az átszervezés 20 állandó és további 20 kiszervezett dolgozót, illetve 150 szezonális dolgozót érint – ismertette a vezérigazgató.
Agroinform - Beküldve: 23:6:14
2016.7.14.
Végleg tönkrement a Sikér
Eltűnik az ötödik szereplő a magyar malomipar térképéről: a komáromi Sikér Zrt. sokmilliós adósságot hagy maga után. Előélete alapján váratlanul érte a piacot a tatabányai vállalkozás csődje. A versenytársak szerint a Sikér kiesése nem érződik a piacon. Megszüntette a csődeljárást a bíróság, miután a februárban fizetési haladékot kérő Sikér Malomipari Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia a hitelezőivel. Ez azt jelenti, hogy a tízmilliárd forint feletti éves forgalmával az öt legnagyobb piaci szereplő között jegyzett tatabányai cég ellen megindulhat a felszámolási eljárás.
Agrotrend - Beküldve: 23:5:40
2016.7.11.
Új piacokat találtak a hazai cseresznye exportőrök
Kevés jó minőségű gyümölcs termett az idén Magyarországon, az árak azonban nem zuhantak be, mivel az exportőröknek sikerült más országokkal kiváltani a korábban a magyar kivitel csaknem felét felvevő orosz piacot. Sok kistermelő panaszkodik amiatt, hogy idén a megszokottnál rosszabb a cseresznyetermés, sőt, akad olyan, aki arról számol be, hogy szinte minden tönkrement.
Agrotrend - Beküldve: 23:59:31
2016.7.10.
Zöldség 30 millió forintból – átadták a kelédi feldolgozó üzemet
Ez a fejlesztés az egész térség fejlődésének, jövőképének sokat segít. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kelédiek felismerték a térség adottságait és lehetőségeit. Ezért a közelmúltban konyhakerti növények termesztésébe kezdtek, és a továbbfejlődésre esélyt látva zöldségfeldolgozó üzemet hoztak létre, amellyel még több embernek biztosíthatnak munkát.
Agroinform - Beküldve: 23:9:53
2016.7.9.
Minőségi átalakulás után márkaépítés kell a borászatban
Jelentős minőségi átalakuláson ment át a magyar borászat az elmúlt harminc évben, így a minőségi borok nagyhatalmává váltunk – jelentette ki Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára annak a borválogatásnak a bemutatóján, amely hazánkat képviseli a külképviseleteken és a nemzetközi delegációk körében. Az államtitkár kiemelte: a jövőben is a minőségre kell helyezni a hangsúlyt, mivel a hazai borexport az összes kiviteli termékhez mérten még elhanyagolható.
Agroinform - Beküldve: 10:31:44
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 30799db, (2) OJ Adatbázisban: 11797db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120