Az EU-INFO rendszer kifejlesztője: az EU-INFO KFT - a GAK KHT-val közösen - üzemelteti ezt az EU-s agrár-vidékfejlesztési portált.

Mai dátum: 2014. 11. 26.

Start: 2000.11.9.
Keressen hír-adatbázisunkban:
Dátum:  
év hónap naptól Hírforrás:  Téma: 
  év hónap napig

Szövegrészlet: 


2011.4.24.  <<

Élelmiszeráfa: Fazekas szerint későbbi időpontban dönthet a kormány

Későbbi időpontban születhet döntés az élelmiszerek áfa csökkentéséről – jelentette ki konkrétumok említése nélkül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió tegnap reggeli műsorában. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több lépcsőben vizsgálja, hogy az áfa mérséklése milyen költségvetési bevételkieséssel járna. Egy-egy adott termékre vonatkozóan pedig konkrét számításokat kell végeznie – szögezte le.

Mint ismert, a tárca korábban kiszivárgott háttértanulmányai a sertésnél, a baromfinál, a tejnél, a tojásnál, a kenyérnél és az étolajnál 5 százalékos áfa kulcs bevezetését tartották szükségesnek a mai 18 és 25 százalékos kulcsok helyett. A napokban négy meghatározó agrárágazati szervezet – a Baromfi Termék Tanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Terméktanács és a Magyar Pékszövetség - sürgette, hogy a kormány a csökkentést minél hamarabb hajtsa végre. Korábban a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is jelezte, hogy indokoltnak tartaná az áfa mérséklését a zöldség-gyümölcs szektorban.

Agromonitor

Téma: Gazdaság
A legfrissebb tucat hír ebben a témában:

2014.11.23.
Citromsavgyártó nagyhatalom lehetünk
A világ citromsavgyártásának mintegy öt százalékát fogják előállítani a közeljövőben Borsod-­Abaúj­-Zemplén megyében­. A nemzetközi szinten is meghatározó RZBC Group Co., Ltd cégcsoport jövő év júniusában kezdi a hazai gyáregység építését, mely optimális esetben 2018­-ban megkezdi a citromsavgyártást. A mintegy 31 milliárd forint összértékű beruházás a cégcsoport első európai telephelye.
Agroinform - Beküldve: 23:4:50
2014.11.21.
Kódolt csalás a rendszerben - Ellopható forgalmi adók
Lassan egy hónapja az áfacsalásoktól hangos a sajtó. S véletlenül sem az olajhamisítókat, a szeszcsempészeket és -pancsolókat, hanem a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és -kereskedelmet hozzák szóba. Viszont lényegében csak egy nagy ügyet, az étolajpiacon uralkodó helyzetet emlegeti mindenki, holott óriási csalások akadnak máshol is. Furcsa helyzetbe került az élelmiszer-gazdaság.
Agrotrend - Beküldve: 23:54:30
2014.11.21.
Eddig 344 millió euróba fáj az embargó
Az Európai Unió 344,3 millió eurót költött az orosz élelmiszer-embargó miatt veszteséget szenvedett európai mezőgazdasági termelők pénzügyi támogatására. Az Európai Bizottság legutóbb szeptember végén döntött egy újabb, 165 millió eurós rendkívüli pénzalap megnyitásáról, amivel azoknak a gazdáknak igyekszik segítséget nyújtani, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket.
Agroinform - Beküldve: 23:54:28
2014.11.20.
Semmit sem tudunk kezdeni az áfacsalt dobozos tejekkel
Továbbra is csalódottak és dühösek a tejtermelők, mert az áfacsalókkal szembeni szigorú fellépés jobbára ígéret maradt, miközben a környező országok orosz piacról kiszorult termékei letörik az amúgy is alacsony felvásárlási árakat. Mégis nőtt a termelés, és a belföldi értékesítés is. Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke, a nyári tejpiaci tüntetések egyik szervezője szerint a legtöbb gondot okozó "áfacsalt", másfél százalékos UHT tejből még mindig nagyon sok van forgalomban.
Agrárszektor - Beküldve: 21:37:9
2014.11.18.
Importtilalom - 4 ezer tonna magyar terméket támogatnak
Az orosz importtilalom negatív hatásainak kivédésére bevezetett második európai uniós keretből Magyarország 4295 tonna gyümölcs-és zöldségféle után kaphat támogatást. A kifizetéseket 2015. június 30-ig kell lebonyolítaniuk a tagállamoknak, a kifizetések még nem kezdődtek meg - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére hétfőn.
Agroinform - Beküldve: 23:29:48
2014.11.14.
Költségvetési javaslat: kinek lesz jó?
A jövő évi költségvetési javaslat több ponton érinti az agráriumot. Lesznek kedvező és negatív változások is. Ismét összegyűjtöttük, amit már tudni lehet. A tervezet szerint több kedvező adóváltozás is lesz jövőre: a mezőgazdasági termelői szektor beszerző és értékesítő szövetkezetei például mentesülnek a helyi iparűzési adó alól. Az élő és félsertés áfájához hasonlóan 2015. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élő- (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott állatok áfája.
Agroinform - Beküldve: 22:3:21
2014.11.14.
Aláírták, mehetnek a marhák
Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ma aláírta az erről szóló dokumentumot. Az úgynevezett marhahús-protokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását a kínai piacra, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon - jelentette ki Fazekas Sándor. Közölte, a karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshús készítményekre vonatkoznak.
Agroinform - Beküldve: 22:3:19
2014.11.13.
Hatalmas változások! - Ettől lesz olcsóbb a hús?
Az idén szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1%-kal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 6,2, az élő állatok és állati termékeké 3,5%-kal csökkent. 2014. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 3,4%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Jó hír az állattenyésztőknek, hogy a takarmányárak is csökkennek.
Agrárszektor - Beküldve: 23:17:3
2014.11.11.
Új piacot találtak a magyar sertéshúsnak
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. A magyar cégek a hús terméktanács szervezésében piacfeltáró szakmai úton tájékozódtak a helyi lehetőségekről a Húsmánia elnevezésű, november 5. és 8. között megtartott szófiai szakvásáron. Menczel Lászlóné elmondta: a magyar cégek képviselői az árubemutatón kétoldalú tárgyalásokat folytattak a magyar sertéshús eladásáról.
Origo - Beküldve: 23:2:37
2014.11.10.
Fekete a gazdasága?
Az agrárium fejlődésének, adottságai kihasználásának és a szektorba jutó támogatási összegek hasznosulásának legnagyobb gátja ma a feketegazdaság, melynek arányát a becslések jellemzően 30-50 százalék közé teszik. A szarvasmarha, a juh és a kecske „köztes” áfájának januártól esedékes csökkentése egyértelműen a „fehérítés” irányába hat, a rejtett gazdaság visszaszorulása azonban nem várható csupán egyetlen tényező, a forgalmi adó mérséklésétől.
Agrárszektor - Beküldve: 23:28:57
2014.11.7.
Újabb hazai húsüzemnek fellegzett be
A tulajdonosok az elmúlt években több hazai telephelyet is eladtak vagy bezártak, de továbbra is állítják, nem akarnak kivonulni. Ismét jelentős leépítést hajt végre hazánkban a szlovák Penta pénzügyi befektetői cég húsipari érdekeltsége, amely a Kaiser Food Kft. tulajdonosa. A vállalat a Szolnokon található gyáregységéből a termelés nagyobb részét átszervezi a szlovákiai losonci, illetve homonnai gyárakba – mondta Nagy László ügyvezető igazgató. Szerinte ez azért szükséges, mert a szlovákiai üzemek hatékonyabbak.
Agroinform - Beküldve: 23:6:41
2014.11.4.
A vártnál kisebb kárt okozott az embargó
Eddig nem okozott komolyabb megrázkódtatást a magyar agrár- és élelmiszeriparnak az Oroszország által az unióval szemben idén augusztusban bevezetett importtilalom. Nem változott érdemben az állati termékek termelői ára Magyarországon az orosz embargó bejelentése óta. Természetesen ez egy összkép, amit árnyalhat egyes vállalatok vagy részágazatok - mint például a kacsa- vagy libatartók - jelentősebb érintettsége.
Agroinform - Beküldve: 23:20:54
   


Partnereink:

Az EU-Info OJ, AGRIC és RAPID
szolgáltatásaink támogatója:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Alap Célfeladat Fejezeti Kezelésű Előirányzat

Szakmai együttműködő partnerünk: Magyar Agrárkamara
Korábbi támogatóink: PHARE program (EU Kom. Strat.), International Visegrad Fund, FAO SEUR,
Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság

 

Aktuális támogatónk:


2004. június 21-2005. december 31.Korábbi támogatóink:

OJ, Agric, RAPID, Midday
2003. február 14-2004. február 14.

SQL Adatbázisok
2003. február 8-2003. december 31.

Környezetvédelmi témák
2003. február-2003. december

 

A mai napon a dokumentumok száma a (1) HÍREK adatbázisban: 26081db, (2) OJ Adatbázisban: 11210db, (3) AGRIC adazbázisban: 16804db.

 

Az EU-INFO rendszerben szereplő, angolról magyar nyelvre történt gépi fordítások alapján keletkezett dokumentumok nyelvileg és jogilag nem lektorált anyagok, nem képeznek jogforrást, az azokban szereplő információk elsődleges célja a szakmai tájékoztatás.


Originally published in the official languages of the European Community in the Official Journal of the European Communities by the Office for Official Publications of the European Communities. Responsibility for the translation into Hungarian from the original English edition lies entirely with the translator or publisher.

Home - Hírek - Közlöny ("C", "L") - Agrár rendeletek - ADAT-bázis - Mi az EU-Info?

További felvilágosítás: GAK Kht., tel.: 28/521-120